|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jazdza z ABS-em w ziemie |
| Autor |
Wiadomość |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 16:05
|
|
|
| no niestety abs tylko pozwala Ci dalej skrecac.. to ze wywala z zakretu to juz czysta fizyka i zadenabs tego nie zmieni.. tutaj to dziala esp.. smigalem z tym w wujasa bumie z taka moca nie wyobrazams obie jazdy bez tego po sniegu normalnie sie nie da.. ale dziwne odczucia sa jak auto samo sie ustawia i czujesz jak ktores kolo jest hamowane bardzo niekomfortowe bym powiedzial.. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 16:06
|
|
|
| kwestia przyzwyczajenia. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 16:11
|
|
|
pewnie.. na razie najfajnieszy bajer jaki w aucie doswiadczylem to hydropneumatyczna zawiecha w xmie ojca z hydroactivem.. zero przysiadania w maxymalnym hamowaniu ani startu z dziobem do gory,.. nie pochyla sie w szybkich zakretach a dalej ejst miekko i wygodnie chociaz przepasci miedzy scorpionem a francuzem nie widze za co mnie ciagle mecza na forum cytryny |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 22:22
|
|
|
A mnie ABS trzyma auto równo, wręcz mam wrażenie że pracuje raz lewo raz prawo, a efektem finalnym jest jazda prosto.
Często winne będą amortyzatory zajechane - wtedy też często się załącza.
No i jak wjeżdzasz w śnieg, to na chwilę może Ci przednie koło zblokować - i ABS działa "bez powodu niby".
Ale to wszystko pod warunkiem że masz czujniki czyste i sprawne. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sty 2006|, 2006 18:38
|
|
|
A ja się dziś wybrałem do serwisu Bosha bo mi się zachciało testu układu ABS (nie działał ABS i TCS od momentu jak kupiłem, wiedziałem o tym oczywiście). Gdzieś wyczytałem, że 95% powodów usterek ABSu wynika z walniętych czujników bądź pompy.. U mnie było to pozostałe 5% . Ale nim chłopcy do tego doszli to minęło 7 godzin... Klnęli tak na skorupe, że hej . Koleś mi radził bym sprzedał to auto . Okazało się, że było zwarcie w wiązce.. Komp pokazywał im wpierw, że walnięte oba czujniki tył, sprawdzili tył okazały się dobre. Potem im pokazało, że jednak pompa.. . Pompa jednak też była dobra.. Koniec końców już wszystko działa, TCS działa pięknie . Ale jak mi gościu walnął cenę to myślałem, że padnę... . Gnoje nie wymienili żadnej części, tylko kurna kabelki łączyli. I wiecie co? Zawołali 630zł... Jakby było lato, to bym się tak w ogóle nie wybrał, ale takie mrozy - nie mam szans nic zrobić przy aucie. A chciałem jeszcze poczuć ABS i TCS póki zima .
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |27 Sty 2006|, 2006 19:56
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Gnoje nie wymienili żadnej części, tylko kurna kabelki łączyli. I wiecie co? Zawołali 630zł... |
Kurde... może sie za to wziąć ?
Na sól do kwaśnego mleka by się zarobiło |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |27 Sty 2006|, 2006 22:52
|
|
|
a to sie za te kwote podziel wiedza gdzie było zwarcie w tej wiązce...
No i upada mit "paaanie to tylko czujnik.... sam go popsułem" |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 16:18
|
|
|
No cóż... Z mitami tak jest, że nie mają za duża wspólnego z rzeczywistością . A mogło być tak, że facetowi się zrobiło zwarcie w wiązce w tym czasie mniej więcej jak robił zbieżność i mógł faktycznie sądzić, że uszkodził czujnik.. A jak było naprawdę to nigdy się już nie dowiemy . W sumie dobrze, że nie kupiłem tego czujnika
Co do wiązki to moja wiedza jest w tej materii mizerna.. Gościu grzebał w komorze silnika jakby pod zbiornikiem od wspomagania.. Ważne, że zrobili dobrze, jazda z TCS coraz bardziej mi się podoba
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Sty 2006|, 2006 14:54
|
|
|
| hmm - no ciekawa cena - ja kiedyś byłem to za kompletną diagnostykę silnika bez względu na czas poświęcony chcieli w bosch-u 150 zeta netto |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |