$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Regulacja zaworów 2.0 OHC EFI
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja zaworów 2.0 OHC EFI
Autor Wiadomość
marcys
[Usunięty]

Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 21:54   

w bielsku 50 z uszczelką. ale cholera na tym silniku i tak po 5-6 tysia sie poluzni.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |18 Maj 2005|, 2005 00:52   

na gazie i tak trzeb aregulowac częściej więc to akurat no problem.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2005|, 2005 21:47   

fakt. radzą po 7-8 tysiącach. paranoja swoją drogą.

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |28 Maj 2005|, 2005 20:05   

Zaworki już wyregulowane zapłaciłem 40 złociszy i jest cacy, następnym razem jadę za jakieś 8000 km.
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2005|, 2005 12:50   

jak Ci sie wałek trzyma?cena razem z uszczelką?

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |1 Cze 2005|, 2005 19:58   

Marcyś, wałeczek lalunia, a uszczeleczki nie wymieniałem ponieważ w sumie pomyślałem , że ona ma dopiero 2 miechy i przejechane ok 2000 km, także następnym razem napewno zapodam nówkę. Autko cyka bardzo ładnie, w końcy jestem z niego zadowolony, leję gazik i jadę do przodu.
Hej
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 10:08   

ta uszczelka sie odciska i przebieg nie ma wiekszego znaczenia:) ale ja w sumie tez olewam przy nastepnej regulacji

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 13:22   

mmmk napisał/a:
potrzebny byl specjalny wygiety klucz(EFI przeszkadzal). pozyczyl mi go facet ze sklepu forda w gdyni. inaczej w zyciu bym tego nie zrobil.

Bez przesadyzmu, EFI w OHCu łatwo można odkręcić całe, odchylić i podwiesić/oprzeć nad cewką i aparatem, wtedy jest lux dostęp do zaworów, sam tak zawsze robię. Tylko trzeba uważać na przewody i na uszczelkę EFI-głowica, i mieć pod ręką jakiś dobry preparat do uszczelek, jakby jednak gdzieś pękła przy ściąganiu (albo nową uszczelkę :) ). I jeszcze - uszczelka pokrywy jednak powinna być nowa, bo na 90% pocieknie, szczególnie bezsensowne są próby dociągnięcia używanej korkowej z wkładkami metalowymi, nic sie nie dociągnie; a przy uszczelce używanej bez wkładek łatwo pokrywę pogiąć i dopiero jest problem. Najlepsze są uszczelki syntetyczne, potem korkowe, potem korkowe z metalem. Kolejność dociągania i moment dla śrubek pokrywy jest podawany przez książki i manuale, ale po pierwsze ich nie pamiętam, po drugie, można to zrobic po prostu z wyczuciem :wink: Same zwory i ich ustawienie są proste jak cepy, klasy poldka czy każdego innego OHCa. Dobra rada - ustawiając zawory w Scorpio OHCu nie należy przyglądać się za bardzo wałkowi, bo można zawału dostać jak się zobaczy te spiłowane krzywki :D ale ten typ tak ma, można naocznie się przekonać skąd sie wziął DOHC :wink:

Walcker
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 14:23   

Tak sobie czytam i właśnie ten silnik krokowy ma tyle wspólnego z silnikiem co świnia z niebem. Ustrojstwo to o ile dobrze pamiętam nazywa się "regulator obrotów biegu jałowego" jeśli się mylę to proszę mnie poprawić a działa to na zasadzie elektromagnesu.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 14:31   

Walcker napisał/a:
Tak sobie czytam i właśnie ten silnik krokowy ma tyle wspólnego z silnikiem co świnia z niebem. Ustrojstwo to o ile dobrze pamiętam nazywa się "regulator obrotów biegu jałowego" jeśli się mylę to proszę mnie poprawić a działa to na zasadzie elektromagnesu.

... to tak a'pro pos regulacji zaworów rozumiem :))

Walcker
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 14:51   

w sumie nie ale ktoś tam wcześniej pisał właśnie o tym

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 15:43   

Boni napisał/a:

Bez przesadyzmu, EFI w OHCu łatwo można odkręcić całe

dla mnie byloby to niewykonalne. bo juz bym tego pewnie sam nie zlozyl.
pozdrawiam
maciek

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |2 Cze 2005|, 2005 18:43   

boni (to cytat - miało być cytowanie selektywne ale nie wiedziec czemu nie działa w Operze)
Bez przesadyzmu, EFI w OHCu łatwo można odkręcić całe, odchylić i podwiesić/oprzeć nad cewką i aparatem, wtedy jest lux dostęp do zaworów, sam tak zawsze robię. Tylko trzeba uważać na przewody i na uszczelkę EFI-głowica, i mieć pod ręką jakiś dobry preparat do uszczelek, jakby jednak gdzieś pękła przy ściąganiu (albo nową uszczelkę ) end:)

i uszczelki do wymiany za 16 zeta komplet:) ja za regulacje płaciłem 30 zł. jak kupowałem swojego to ktos chyba tak robil. uszczelki byly uszczelnione silikonem:) a od biedy klucz mozna gdzies skombinowac, albo znajomy plus spawarka i dwa stare klucze... do zrobienia:)

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |3 Cze 2005|, 2005 00:02   

mmmk, marcys, nic w was nie ma ducha przygody, a zawartość maniaka samochodowego w maniaku samochodowym też macie jakąś niewielką :lol: przecież Bóg dał nam samochody żebyśmy mieli co rozbierać (nie.. to chyba o kobiety chodziło... :wink: ), co to za frajda ustawić zawory, rozwalić i złożyć EFI, i żeby jeszcze po tym jeździło, to jest zabawa... :mrgreen:

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |3 Cze 2005|, 2005 00:33   

Cytat:
...co to za frajda ustawić zawory...

Za wory to lepiej nikogo ani niczego nie ustawiac ;) :mrgreen:
Hehe... sory za skojazenia ale dzis troche wypiwszy ;)

Odpowiedz do tematu