$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - cóś stuka
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cóś stuka
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |25 Maj 2004|, 2004 09:57   

Z tymi czujnikami to racja w sumie. Tyle że u mnie jak sie odpięły to je zeszlifowało o tarcze wiec od razu pokazało że coś nie tak :D Ale nawet po wyciągnięciu pozostałosci kabla tak do dzisiaj zostało bo chyba cały czas zwarcie na którymś przewodzie jest i mi jara kontrolka od klocków non stop - irytujące ale da się przywyknąć.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |26 Maj 2004|, 2004 00:07   

PAANOWIE czujniki w klockach działją na ROZWARCIE!!!! jak przetrze sie kabel, przetnie czy poprostu wyjmie wtyczke to będzie świecić kontrolka!!! żeby nie świeciła wszędzie musi być zwarty czujnik. Jak wypadnie z klocka, czy klocki bez czujek to zalożyc wtyczke ze starych i zewrzec kabelki.

Struna 

Wysłany: |26 Maj 2004|, 2004 10:13   

Co więc oznacza palenie się kontrolki na stałe ?? Na 100% mam urwany jeden kabel od czujnika, byc może w nim jest zwarcie i świeci.

Struna 

Wysłany: |26 Maj 2004|, 2004 14:16   

No widzisz to jest niby oczywiste, ale specjalnei sprawdzałem czy nie dotyka któryś do masy i na 100% nie dotyka a nadal świeci. Natomiast zauwałyłem że klocki mają trzy styki z czego dwa są zwarte razem i z auta też idą dwa kable więc może te kable są zwarte razem i przez to świeci. To dla mnie jedyne sensowne wytłumaczenie jak narazie.

hryniak
[Usunięty]

Wysłany: |26 Maj 2004|, 2004 18:23   

a wracając do stukania w moim skorku to to co stukało i nie wiedziałem o co chodzi przeszło mu zupełnie. oczywiście nie znaczy to hehe, że jest totalnie cicho ale to co słychać to zidentyfikowane stuki :-)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |27 Maj 2004|, 2004 05:22   

wracając do klockow, panowie, spawdzcie to dokładnie. Wy macie modele starsze, z okrągłą wtyczką, ja mam nowszy z płaska, 2 stykową (model po 92, przejsciówka) i u mie napewno działana ROZWARCIE!!!! i na logike biorąc gdyby mialo działać na zwarcie do masy, wystarczył by jeden przewod, nie dwa, a tam sa dwa... Sprawdzcie to u siebie, ja sobie daje coś obciać ze to nie dzial na zwarcie do masy (u mnie). Zreszta przewod zatopiony w klocku odraqzu ma rzeciez przejście do masy...

Struna 

Wysłany: |27 Maj 2004|, 2004 10:35   

No cos ty przecież klocek nie przewodzi a nawet jeśli to bardzo szczątkowo. W prawie każdym autku czujnik starcia działa na zwarcie do masy czyli do tarczy hamulcowej i faktycznie w wielu autach jest tylko jeden przewód. Nie mam pojęcia czemu w Scorpio jest dwa przewody, chociaż mam pewną koncepcję co do tego. Moim zdaniem ten drugi potwierdza poprawność odczytu pierwszego. tzn. jak jest usterka obwodu to lampka mruga a jak lklocki liche to świeci. Jakoś musi sprawdzić że obwód jest uszkodzony i po to pewnie ten drugi przewód.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |27 Maj 2004|, 2004 15:12   

mowic im a oni swoje... u mnie jak wyrwe przewód z klocja, to jest to jeden przewod!!! zwierajacy dwa bolce we wtyczce ON ZAMYKA OBWÓD!!!! jest tak włożony w klocek, zgiety na pół, w jakby połkole, ze jak dojdzie do tarczy to sie przeciera i rozwiera!!!! Wiem co mowie bo kurde nawet recznie zwierałem wtyczki zeby sie czujka nie świeciła

Struna 

Wysłany: |27 Maj 2004|, 2004 16:16   

W moich klockach jest taki metalowy "gwóźdź" i jak się zetknei z tarczą to kontrolka jara że klocki słabe. Może nowsza buda ma innaczej rozwiązaną kontrole starcia. Nie upieram się.

seru123
[Usunięty]

Wysłany: |27 Maj 2004|, 2004 18:28   

u mnie tesh na pewno na przetarcie 2.9 '98 ghia
a takie cos namalowali w schemacie :_)

will
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 09:34   

Panowie jak z jednej strony przegub na półośce juz został przejety jak to nazwal Struna przez krasnala z młotkiem :) :) to czy z drugiej strony rowniez trzeba to wymienic ??
jakie polecicie mi przeguby ????odpada oczywiscie oryginal !!! :) :)

czy takie cos to jest to co potrzebuje ???
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=70379606

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 12:19   

nie mozna tylko jeden przegub wymienic
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 19:37   

Co do napierd.. jak młotkiem na tyle - bywa jeszcze inna rzecz, oprócz przegubu i klocka. W poprzednim cały zacisk mi napierd... z jednej strony, na wybojach ludzie się za mną oglądali, też macałem przeguby, nadkola, wahacze itepe, a jak zacząłem macać klocki, okazało się że klocki siedzą jak wmurowane, ale ruchoma część zacisku lata, bo ma zjechane prowadnice, te dwa sworzenie po których się suwa (z przyczyny rozwalonych gumeczek osłonowych, piach włazł i je po prostu wytarł).

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |13 Lis 2005|, 2005 19:44   

will napisał/a:
czy takie cos to jest to co potrzebuje ???

to to tylko ta cena- kiedys BC_Leszcz kupil przeguby po 49 jakos- za te cene to masz prawie 2 kompletne polosie z demontazu
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

will
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lis 2005|, 2005 21:58   

wiesz ale te stuki mam tylko na zakretach a jak patrzylismy na przeguby to rzeczywiscie jeden juz ma nie zle luzy !!!jak juz sie zdecyduje na wymiane to jak sadzicie lepiej uzywana poloske kupic czy nowy przegub ???apropo slyszalem ze lepiej wymienic oba co wy na to ???

Odpowiedz do tematu