$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Budyń w zbiorniku wyrównawczym... mam doła :(
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Budyń w zbiorniku wyrównawczym... mam doła :(
Autor Wiadomość
Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |19 Cze 2005|, 2005 13:33   

Wydrukuj albo wykuj na pamięć ten post z faq o diagnostyce i jeździj, tylko uważaj i po każdym dłużym odcinku sprawdzaj, szczególnie wygląd oleju, ubytki płynu, ciśnienie w chłodzeniu i bardzo uważaj na skoki temperatury na wskaźniku. Do momentu kiedy nie walą kłęby pary i temp. nie idzie na max, i olej nie jest kawą z mlekiem, silnika nie rozwalisz, najwyżej nieco go zjeździsz :?
Stawiam 50 - 50 miedzy delikatnie walniętą uszczelką a obrywem syfu z chłodzenia. Bo dolanie destylatu do złoża starego glikolu z dodatkami, mogło rozpuścić najdziwniejsze złogi, wbrew pozorom woda destylowana to bardzo silny rozpuszczalnik :)

monter
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2005|, 2005 13:42   

Opisze stan na dzin dzisiejszy:
Ta dziwaczna substancja pojawila sie po upalnej trasie na dystansie ponad 400 km i dynamicznej jezdzie przy predkosciach 120 - 150 km/h.
Wczoraj rano nie bylu jaz ani budyniu ani piany w zbiorniku. Jedyne co zauwazylem to na powierzchni plynu w zbiorniczku cos co wygladalo jak benzyna wlana do wody - taki jakis tluszcz czy cos (ale niewiele tego bylo). Jezdzilem duzo po miescie czesto sprawdzalem i nic innego sie nie pojawilo.
Kiedys jak walnela mi uszczelka w Kadecie dieselu to ten budyn byl bezowy - jasny a nie ciemny jak czekolada (taki wlasnie jaki byl w Scorpio).
Na razie posmigam i poobserwuje.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |20 Cze 2005|, 2005 13:10   

Monter - weź spuść ten cały syf z układu i zalej go czysta zwykła wodą. Pojeździsz zobaczysz co się dzieje. Bo delewasz wody do syfu. A dlaczego dolewasz? Masz duże ubytki???

monter
[Usunięty]

Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 00:00   

Mam ubytki z chlodnicy i zbiornika wyrownawczego. Mam nadzieje ze nie wciaga tego plynu. Wlasnie kupuje od mmmk zbiorniczek wyrownawczy i bede obserwowal chlodnica (jak do bani to do regeneracji pojdzie). Wtedy spuszcze ten syf i zaleje woda. Kwestia 2-3 dni.

Odpowiedz do tematu