$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Automat wariuje :(
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Automat wariuje :(
Autor Wiadomość
Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |20 Maj 2012|, 2012 22:19   

OK, wiesz lepiej, to się już nie odzywam.
Twoje auto - Twój problem.
Tylko przypomnę, że 90% problemów "z automatem", to niewłaściwie działający silnik.

magr
[Usunięty]

Wysłany: |21 Maj 2012|, 2012 06:54   

Podejrzewam ten czujnik położenia przepustnicy, gdyż jak sobie przypominam skrzynia gdy rozłączała bieg silnik spadał z obrotów a chyba jak by skrzynia miała jakiś uślizg to by silnik wchodził na wysokie obroty. Dobrze kombinuję?
Po rozłączeniu tego czujnika skrzynia nie rozłączała biegów.

Powiedzcie mi jak mogę sprawdzić czujnik położenia przepustnicy. Mam ze sobą Miernik (nie wiem czy on wystarczy) i zestaw kluczy :)

EDIT

Sprawdziłem miernikiem czujnik przepustnicy (według zaleceń programu AutoData) i na zamkniętej przepustnicy było 1150 om (powinno być około 750 om) a na otwartej 6060om (powinno być około 3700 om). Miernik z zamkniętej do otwartej przepustnicy równo wzrastał nie było jakiś skoków.

EDIT 2

Witam jestem już w domku :)

Co najfajniejsze - wcześniej sprawdzałem na komputerze czy nie ma żadnych błędów i wcześniej nie wykrywało. Teraz właśnie siedzę w garażu przy Skorupce i na kompie widzę błąd P0122 - czyli czujnik położenia przepustnicy. Jutro zamawiam nowy czujnik. Dam znać jakie rezultaty.
Wielkie dzięki dla wszystkich zainteresowanych tematem a w szczególności "Adam_2000" to on podprowadził mnie na ten trop. Nie złość się i nie obrażaj. Jeszcze raz wielkie dzięki.

EDIT 3

Jestem po wymianie czujnika. Wszystko działa jak dawniej, a nawet lepiej: auto równiej pracuje, płynnie zmienia biegi i mniej pali :)
Temat uważam za zamknięty.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez magr |24 Maj 2012|, 2012 13:36, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu