|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kleic czy nie kleic ? |
| Autor |
Wiadomość |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:20
|
|
|
| ford2fast napisał/a: |
Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243 |
no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów
akurat 243 jest zabezpieczeniem sredniowytrzymałym
istnieją również zabezpieczenia o wysokiej wytrzymałośći na zerwanie a do tego jest jeszcze ważny moment odkrecania po zerwaniu - ważny choćby przy śrubach montowanych pionowo w górę
"klej" 243 ma moment odkrecania po zerwaniu dosyć mały i śruby wchodzą stosunkowo łatwo
akurat w samochodach ważne jest żeby po zerwawniu śruba nie wykrecała się zbyt łatwo więc nie do końca 243 jest środkiem odpowiednim
swego czasu pracując w frmie sprzedających loctitte dostarczałem je do fabryk VW i kilka innych związanych z branżą samochodową i 243 to jest jedynie jednym z wielu zabezpieczeń anaerobowych stosowanych w samochodówce
z tym że cena tych środków z tej właśnie firmy jest tak nierealana i nieżyciowa że proponuje stosować materiały innej firmy |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:33
|
|
|
| Waski napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243
no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów |
Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ?
Podałem przykładowy klej gdyż jest on również dość uniwersalny i zalecany do średnic gwintów stosowanych w Scorpio
Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ? |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |1 Lis 2010|, 2010 13:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:41
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | specjalnym klejem do śrub | - kleje nie służą do uszczelniania
| ford2fast napisał/a: | | Loctite 243 | - a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze miejsca, gdzie stosujesz uszczelniacze elastyczne (pasty lub taśmy), środki smarne i zapobiegające scalaniu się materiałów. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:59
|
|
|
| Tylne klocki bywają z nowymi śrubami już są czymś posmarowane . Przednie to czymś tam pomazać i już . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 15:27
|
|
|
jak ktoś lubi to niech se smaruje te śruby klejem tylko nie każde marki zabezpieczają tak to dlaczego tam jest ok ??? i jeszcze jedno ja tylko klucza dynanometrycznego do głowic i piasty i może jescze akieś prace silnikowe stopy wału korby , i tylko 1 raz się popisałem to znaczy nie dokreciłem zacisku tylko przyłapałem ale to wina była też kolegi bo razem dłubaliśmy i nie sprawdziłem , a z kluczem to mało kumaci pracują i tyle w temacie niech się wypowiedzą zawodowi bo ja byłem w paru warsztatach i widziałem co i jak
[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:28 ]
| bingo napisał/a: | a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze | -jak zwykle mi się wydaje że masz tylko teorie zero praktyki przynajmniej ja tak to odbieram
[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:32 ]
to może napisz jak klej działa ?? i czy jak już zadziała wyschnie to nie uszczelni ??? bo raczej inaczej się nie da |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 15:54
|
|
|
bingo, jeśli już to jest to zabezpieczenie a nie uszczelniacz - klejem jest nazywane z powodu takiego ze skleja gwint do kupy i nie puszcza zbyt szybko jednak klejenie ma na celu trwałe połączenie natomiast zabezpieczenie anaerobowe jakim jest np 243 tylko do pewnego przyłożonego momentu ma trzymać a następnie puścić jest to też określenie potoczne jak np "chłodnica klimy" a nie kłóćmy się o detale
| pepicosi napisał/a: | | Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ? |
fakt źle przeczytałem - przyznaję się bez bicia
natomiast co do
| ford2fast napisał/a: | Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ? |
to mogę tylko powiedzieć, że mam swoje przemyślenia, które zostawię dla siebie ponieważ nie mam zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem
z pewnością nie należy stosować uszczelnienia w miejscach gdzie nie jest to robione fabrycznie a jest tych śrub troszkę w zawieszeniu i hamulcach |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 17:10
|
|
|
| bingo napisał/a: | ford2fast napisał/a:
specjalnym klejem do śrub
- kleje nie służą do uszczelniania
ford2fast napisał/a:
Loctite 243
- a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej |
Pewnie wiesz o tym produkcie coś więcej niż producent
http://www.loctite.pl/cps...UID=10000013MPS
Zawsze możesz podyskutować na ten temat z kimś w firmie Loctite i wyperswadować im niewłaściwe zastosowania |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |1 Lis 2010|, 2010 17:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |2 Lis 2010|, 2010 09:14
|
|
|
| Waski napisał/a: | | a nie kłóćmy się o detale | - w sumie fakt, mozna to też tak potraktować |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |2 Lis 2010|, 2010 10:18
|
|
|
Ano racja |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |