$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kleic czy nie kleic ?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kleic czy nie kleic ?
Autor Wiadomość
Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:20   

ford2fast napisał/a:

Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243

no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów
akurat 243 jest zabezpieczeniem sredniowytrzymałym :)
istnieją również zabezpieczenia o wysokiej wytrzymałośći na zerwanie a do tego jest jeszcze ważny moment odkrecania po zerwaniu - ważny choćby przy śrubach montowanych pionowo w górę
"klej" 243 ma moment odkrecania po zerwaniu dosyć mały i śruby wchodzą stosunkowo łatwo
akurat w samochodach ważne jest żeby po zerwawniu śruba nie wykrecała się zbyt łatwo więc nie do końca 243 jest środkiem odpowiednim
swego czasu pracując w frmie sprzedających loctitte dostarczałem je do fabryk VW i kilka innych związanych z branżą samochodową i 243 to jest jedynie jednym z wielu zabezpieczeń anaerobowych stosowanych w samochodówce

z tym że cena tych środków z tej właśnie firmy jest tak nierealana i nieżyciowa że proponuje stosować materiały innej firmy :)
run-log.com

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:33   

Waski napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243

no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów

Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ? :)
Podałem przykładowy klej gdyż jest on również dość uniwersalny i zalecany do średnic gwintów stosowanych w Scorpio :roll:
Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ? :)
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |1 Lis 2010|, 2010 13:33, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:41   

ford2fast napisał/a:
specjalnym klejem do śrub
- kleje nie służą do uszczelniania
ford2fast napisał/a:
Loctite 243
- a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze miejsca, gdzie stosujesz uszczelniacze elastyczne (pasty lub taśmy), środki smarne i zapobiegające scalaniu się materiałów.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 13:59   

Tylne klocki bywają z nowymi śrubami już są czymś posmarowane . Przednie to czymś tam pomazać i już .

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 15:27   

jak ktoś lubi to niech se smaruje te śruby klejem tylko nie każde marki zabezpieczają tak to dlaczego tam jest ok ??? i jeszcze jedno ja tylko klucza dynanometrycznego do głowic i piasty i może jescze akieś prace silnikowe stopy wału korby , i tylko 1 raz się popisałem to znaczy nie dokreciłem zacisku :-d tylko przyłapałem ale to wina była też kolegi bo razem dłubaliśmy i nie sprawdziłem , a z kluczem to mało kumaci pracują i tyle w temacie niech się wypowiedzą zawodowi bo ja byłem w paru warsztatach i widziałem co i jak

[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:28 ]
bingo napisał/a:
a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze
-jak zwykle mi się wydaje że masz tylko teorie zero praktyki przynajmniej ja tak to odbieram

[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:32 ]
to może napisz jak klej działa ?? i czy jak już zadziała wyschnie to nie uszczelni ??? bo raczej inaczej się nie da

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 15:54   

bingo, jeśli już to jest to zabezpieczenie a nie uszczelniacz - klejem jest nazywane z powodu takiego ze skleja gwint do kupy i nie puszcza zbyt szybko jednak klejenie ma na celu trwałe połączenie natomiast zabezpieczenie anaerobowe jakim jest np 243 tylko do pewnego przyłożonego momentu ma trzymać a następnie puścić :) jest to też określenie potoczne jak np "chłodnica klimy" a nie kłóćmy się o detale

pepicosi napisał/a:
Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ?

fakt źle przeczytałem - przyznaję się bez bicia

natomiast co do
ford2fast napisał/a:
Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ? :)

to mogę tylko powiedzieć, że mam swoje przemyślenia, które zostawię dla siebie ponieważ nie mam zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem
z pewnością nie należy stosować uszczelnienia w miejscach gdzie nie jest to robione fabrycznie a jest tych śrub troszkę w zawieszeniu i hamulcach :)
run-log.com

ford2fast 
603911630

Wysłany: |1 Lis 2010|, 2010 17:10   

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
specjalnym klejem do śrub
- kleje nie służą do uszczelniania
ford2fast napisał/a:
Loctite 243
- a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej

Pewnie wiesz o tym produkcie coś więcej niż producent :):
http://www.loctite.pl/cps...UID=10000013MPS

Zawsze możesz podyskutować na ten temat z kimś w firmie Loctite i wyperswadować im niewłaściwe zastosowania :)
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |1 Lis 2010|, 2010 17:13, w całości zmieniany 2 razy  

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |2 Lis 2010|, 2010 09:14   

Waski napisał/a:
a nie kłóćmy się o detale
- w sumie fakt, mozna to też tak potraktować

ford2fast 
603911630

Wysłany: |2 Lis 2010|, 2010 10:18   

Ano racja :)