|
Kontrolka ABS |
| Autor |
Wiadomość |
orelek

Auto: Scorpio brak
Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 04 Wrz 2008 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: |4 Sty 2010|, 2010 14:37
|
|
|
| sprawdz jeszcze kontakty w przednich nadkolach, ostatnio wymieniłem piaste, wtyczke spiołem ok 4 dni spokój. W wigilie trasa, po 180 km przystanek auto odpalam nie zgasła, 50 km jazdy zgasła sama, po 100 km przy ruszaniu zapaliła się, pod koniec trasy na orlenie rozpiołem wtyczke, wyczyściłem styki z wilgoci, zrobiłem 500 km do domu i do dziś spokój. |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2010|, 2010 16:21
|
|
|
| jezeli we wtyczce modulatora jest na pinach czujnikow po te 1020-1100 Ω To nie ma co ruszac wtyczek przy piastach chyba. A tak sobie pomyslalem czy nie mozna by wyeliminowac czy wina lezy na 100% po stronie ABS czy tez TCS poprzez odpiecie tej wtyczki co jest na wiazce zaraz przy wtyczce do modulatora powinno to odlaczyc TCS. Tak przynajmniej jest u mnie a wtedy jezeli kontrolka ABS zgasnie to wiadomo ze przyczyna byl TCS |
|
|
|
 |
Domyn0
095 Member

Auto: Wieloryb 95' GHIA 2.0 16V MSB sedan +LPG
|
Wysłany: |2 Lut 2010|, 2010 21:14
|
|
|
| Przedwczoraj i mnie dopadł ten problem. Jechałem autem w trasie, zatrzymałem się na 10min włączyłem zapłon i zonk. Nie gaśnie kontrolka ABS i TCS, po odpalenia oba systemy nie działają ? Od czego zacząć poszukiwania ? |
_________________ Był 2.0 DOHC 16V
Jest 2.0 DOHC 16V GHIA
Jest GSF 600 ;D |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |2 Lut 2010|, 2010 22:40
|
|
|
| pomiar napięć pod obciążeniem wedle rozpiski z forum. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2010|, 2010 23:59
|
|
|
| powiem tak radze sprawdzic z kims czy ruszajac kablami nie gasnie, nie wiem jak w twoim ale u mnie kable sa na wprost serva jak kiedys ich dotknelem to tez mi swiecilo pozniej zaczailem ze jak poruszam nimi to zgasnie, sprobuj je dopchac w strone serva. co do skrzynki to tez moze gdzies zwierac, u mnie pod koniec zywota, wogole wspomaganie hamulcow przestalo dzialac, po wymianie wrocilo do normy, mowa o malej, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 00:11
|
|
|
ale tu kolega ma wieloryba, abs jest dosc daleko od serwa, w zasadzie po przekatnej
Ale fakt faktem, kablami poruszac mozna jak najbardziej |
| Ostatnio zmieniony przez Darol |3 Lut 2010|, 2010 00:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 00:13
|
|
|
| z tego co zaobserwowałem to ABS jak zaliczy błęda ( typu niekontakt czy coś w tym stylu ) i odpali już lampkę to bez przeładowania systemu się nie uzbroi ponownie. |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 01:45
|
|
|
mi dzis swiecila poł dnia a abs działał
ot scorpio |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Pomógł: 8 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Lut 2007 Skąd: Osięciny
|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 07:05
|
|
|
| Struna napisał/a: | | z tego co zaobserwowałem to ABS jak zaliczy błęda ( typu niekontakt czy coś w tym stylu ) i odpali już lampkę to bez przeładowania systemu się nie uzbroi ponownie. | chyba nie do końca masz rację bo ostanio jak mi świeciła lampka przy włączeniu zapłonu i nie gasła to po ostrym ruszeniu czułem że TCS działa i po przekroczeniu 20km/h lampka gasła. |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 10:44
|
|
|
| robkom napisał/a: | | chyba nie do końca masz rację bo ostanio jak mi świeciła lampka przy włączeniu zapłonu i nie gasła to po ostrym ruszeniu czułem że TCS działa i po przekroczeniu 20km/h lampka gasła. | to akurat inny przypadek. Tak to miałem po hamowni gdy system zgłupiał od totalnie dziwnych parametrów na wejściu ( przednie koła stoją a tylne zaiwaniają koło 180 km/h )
Mi chodzi o przypadek ze jedziemy sobie, ABS nie zgłasza błędu aż tu nagle zapala się kontrolka bo np. przy skręcie czy tam na dziurze wyszedł jakiś niekontakt z czujnika. System się deaktywuje ale już się nie aktywuje ponownie nawet jak kontakt wróci dopóki się stacyjki nie wyłączy i włączy ponownie ( czyli ponowna inicjacja systemu ) |
|
|
|
 |
orelek

Auto: Scorpio brak
Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 04 Wrz 2008 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 11:07
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Mi chodzi o przypadek ze jedziemy sobie, ABS nie zgłasza błędu aż tu nagle zapala się kontrolka bo np. przy skręcie czy tam na dziurze wyszedł jakiś niekontakt z czujnika. System się deaktywuje ale już się nie aktywuje ponownie nawet jak kontakt wróci dopóki się stacyjki nie wyłączy i włączy ponownie ( czyli ponowna inicjacja systemu ) |
no chyba jednak nie... mnie podczas jazdy sie zapaliły kontrolki z powodu niekontaktu we wtyczce w nadkolu i po przejechaniu ilus km bez gaszenia auta zgasły same. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 11:08
|
|
|
| u mnie jak się zapalą to nigdy samo się nie zgasi dopóki ponownie stacyjki nie włączę. |
|
|
|
 |
Sikor22

Auto: 88 liftback 2.0 OHc EFI +LPG; 95 sedan 2.9cos
|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 13:51
|
|
|
| Ja moge dozucic jesli pomoze. Moj tato mial taki problem ze sie kontrolka ABS swiecila caly czas. Przyczyna- bezpiecznik wywalilo. To jest bezpiecznik w skrzynce w schowku. Moze to sprawdz. |
_________________ Sikor22 |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
|
Wysłany: |3 Lut 2010|, 2010 14:11
|
|
|
| jak szukać to szukać! ...i ja się dołączę - sprawdź czy wtyczka z pompki się nie wypięła od modulatora. |
|
|
|
 |
|
|