|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Koncowki drazkow i laczniki stabilizatora |
| Autor |
Wiadomość |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 15:37
|
|
|
Tak, zawsze w komplecie z wahaczami bralem
Dodam ze fura miala dwoch wlascicieli, jedne starszy niemiec, drugi mlodziak - przypuszczam ze mlodziak kupilscorpio do driftu bo nie bylo go stac na bume, jak zatkala mu sie kat i zarznal silnik to oddal fure do turka - moze wiec problem tej podatnosci zwiazany jest w jakis sposob z tym ostatnim uzytkowaniem... - dlaczego mysle ze do driftu - bo wskazywaloby na to objawy uszkodzenia silnika i to ze ktos nozem poscinal skore na kierownica by moc szybciej krecic... |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |17 Sie 2009|, 2009 15:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 15:46
|
|
|
no to pozostają faktycznie drążki, końcówki i ewentualnie magiel.
[ Dodano: Pon 17 Sie, 2009 ]
| pandy napisał/a: | | ktos nozem poscinal skore na kierownica by moc szybciej krecic... | o fak ale hardkor |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 16:01
|
|
|
| Struna napisał/a: | no to pozostają faktycznie drążki, końcówki i ewentualnie magiel.
|
No i tak sie zastanawiam - drazki to raczej wezme te z allegro ale co koncowkami drazka? teknorot da rade czy jednak szarpnac sie na drozsze 8x razy orginaly - biore pod uwage to co napisal Reader czyli koszt regulacji geometrii... poza tym na allegro sa koncowki od reki - a w Watinie musze ejdnak zamowic i czekac - od 5 do 10 dni... 5 przezyje ale 10 moze byc krucho bo juz sie wstepnie umowilem na robienie fury 25 sierpnia
| Struna napisał/a: |
[ Dodano: Pon 17 Sie, 2009 ]
| pandy napisał/a: | | ktos nozem poscinal skore na kierownica by moc szybciej krecic... | o fak ale hardkor |
ech no coz... dlatego chce dac kierownice do obszycia - to wersja w drewienku i jest w dobrym stanie za wyjatkiem tego zciachania...
a diagnosta wspominal o koncowce drazka z prawej strony ale sie zastanawiam czy po prostu nie zrobic obu stron razem z drazkami stabilizatora - zwlaszcza ze tam tez sa sworznie i jakies elementy gumowe do amortyzacji drgan... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 16:20
|
|
|
| mi chodziło o drążki kierownicze a nie łączniki stabilizatora. Łączniki to stukają jak są zużyte. |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 22:58
|
|
|
| jasne ale jak zmieniac czesci to moze od razu wszystko i miec spokoj na jakis czas... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 10:57
|
|
|
| a pewnie, jak tylko sa fundusze to czemu nie. |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 12:03
|
|
|
no wlasnie w tym problem - polskie laczniki/drazki stabilizatora to jakies 30zl za sztuke - orginaly 8x drozsze, porobnie z koncowkami drazkow kierowniczych...
wiec na zamienniki nie ma klopotu - fundusze sa - torche gorzej w wypadku orginalow ale... troche dziwna rozbieznosc cen tych elementow - zazwyczaj orginaly sa drozsze od zamiennikow jakies 3x |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 12:07
|
|
|
| ja obecnie mam łączniki JGR ( chyba to polskie jakieś ) Póki co sprawują się bez zarzutu a już z 5 kkm przejechały. O dziwo miały nawet smar w sobie fabrycznie i to nawet całkiem sensowną ilość no i nawet to był grafitowo-molibdenowy. A niektóre podróbki jak przed montażem sprawdzałem na okoliczność występowania smaru to zazwyczaj miały ledwo ledwo liźnięte i to jakiś zielony smar a nie ten szary do przegubów. Także wykonanie dosyć spoko mają jak i smarowanie. Ja i tak im przed montażem jeszcze dołożyłem smaru, ale generalnie mogło się bez tego obejść w tym przypadku. |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 12:17
|
|
|
| OK, wielkei dzieki Struna - zaryzykuje wiec i zamowie to wszystko, zrobie zawieszenei i bede obserwowal - rozumiem ze nie ma zadnych sprezyn ktore poprawilyby "miekkosc" w keirunku bardziej sprezystej - twardszej charakterystyki - Scorpio to nei scigalka ale jakos tak za miekko mam... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 12:22
|
|
|
| może sprężyny już jakieś siadnięte, Ja tam na brak sztywności zupełnie nie narzekam, wręcz bym powiedział że momentami mógłby być miękciejszy. |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 12:27
|
|
|
moze to dlatego ze cosworth? - pluje sobie w brode ze nie wzialem coswortha
w kazdym razie moj bywa za miekki - dla mnie - moze to kwestia oczekiwan...
btw - widze ze masz w podpisie zmienairke mp3 - mozesz rzucic cos wiecej - nie chce wywalac orginalnego radia ktore mam a neistety mechnizm kasetowy sie juz psuje wiec... slucham radia... chcialbym to jednak zmienic |
| Ostatnio zmieniony przez pandy |18 Sie 2009|, 2009 12:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 12:37
|
|
|
| pandy napisał/a: | | moze to dlatego ze cosworth | w mk2 kos miał niższe i sztywniejsze sprężyny oraz amory o innej charakterystyce. W mk3 już tego nie ma, więc nie powinno być znaczących różnic. Jedynie różnica w masie auta i z tym związane nieco inne zachowanie podczas jazdy. Ale sztywność raczej porównywalna być powinna.
Ja mam amory zmienione nie tak dawno więc pewnie to też sporo robi, choć na poprzednich już nieco zmęczonych też nie był jakiś miękki.
| pandy napisał/a: | | widze ze masz w podpisie zmienairke mp3 |
tak, mam. Podpina się zamiast zmieniarki CD i zachowuje funkcjonalność zmieniarki CD, z tą różnicą że masz muzy na dwa tygodnie jazdy non-stop no i nic nie przeskakuje na naszych wspaniałych równych drogach. Jedyne co zauważyłem to niższy poziom sygnału wyjściowego z tego urządzenia w stosunku do zmieniarki CD. Po prostu trzeba nieco pogłośnić i jest git Działa pilot fabryczny, działa przewijanie itd.
takie coś mam jak to http://allegro.pl/item706...d_3gratisy.html |
|
|
|
 |
Chłodny Ar

Auto: Scorpio Cosworth '95
|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 12:40
|
|
|
| Struna napisał/a: | | ja obecnie mam łączniki JGR ( chyba to polskie jakieś ) Póki co sprawują się bez zarzutu a już z 5 kkm przejechały. O dziwo miały nawet smar w sobie fabrycznie i to nawet całkiem sensowną ilość no i nawet to był grafitowo-molibdenowy. A niektóre podróbki jak przed montażem sprawdzałem na okoliczność występowania smaru to zazwyczaj miały ledwo ledwo liźnięte i to jakiś zielony smar a nie ten szary do przegubów. Także wykonanie dosyć spoko mają jak i smarowanie. Ja i tak im przed montażem jeszcze dołożyłem smaru, ale generalnie mogło się bez tego obejść w tym przypadku. |
Osobiscie rownież polecam JGR nawet na sparcialych oslonkach gumowych polataly rok zanim zaczely stukac. Teraz zakupilem nowy komplet i uzyskalem info od producenta ze zostal zmieniony sklad chemiczny gumy wlasnie ze wzgledu na to ze dawniej guma parciala. Polecam |
| Ostatnio zmieniony przez Chłodny Ar |18 Sie 2009|, 2009 12:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pandy

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 13:16
|
|
|
No to bede szukal JGR a koncowki wezme Teknorot'a... - zrobie wszystko za jednym zamachem i poajde ustawic geometrie - potem poobserwuje jak sie samochod prowadzi, jesli dalejnei bede zadolowony to znow bede cos modzil tylko tym razem zostanie juz tylko tyl i ewentualnie sprezyny...
dzieki wszystkim
@Struna - wlasnie o cyzms takim mysle - znalazlem podobne chyba innej firmy
http://allegro.pl/item707..._6000_7000.html
czytalem recenzje bodjaze na forum mondeo i narzekal ktos ze podczas regulacji glosnosci slychac jakeis dziwne zaklocenia... ciekawe jak roziwazali sprawe wejsc roznicowych w radio - mam nadziej ze nie desymetryzuja toru... wtedy musialbym dac jeszcze cos miedzy zmieniarke i radio... a porzadne transformatorki audio sa drogie... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 13:37
|
|
|
| u mnie nic się nie dzieje jak zgłasniam czy ściszam. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |