$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Stuki w przednim kole
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki w przednim kole
Autor Wiadomość
fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 13:30   

YGH, czy nie masz tak, że słyszysz stuk w momencie, kiedy przód auta unosi się do góry?

YGH 
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 23:15   

przy kiwaniu autem na boki to raczej tak, a jadąc autem ciężko stwierdzić. Przypuśćmy, że tak, a co masz na myśli ??
Ostatnio zmieniony przez YGH |8 Lip 2008|, 2008 23:15, w całości zmieniany 1 raz  

Gruber 
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
Wysłany: |10 Lip 2008|, 2008 12:01   

http://moto.allegro.pl/it...ora_mondeo.html
Pasuje to do wielorybca?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Lip 2008|, 2008 12:54   

Gruber, tu jest niby do oczata, wygląda tak samo i w opisie mają że mondeo też.

http://www.ford.sklep.pl/...n,252034,0.html
Ostatnio zmieniony przez Struna |10 Lip 2008|, 2008 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

Gruber 
DePutaMadre

Wysłany: |10 Lip 2008|, 2008 18:11   

Dobra wymiękam... Mam to samo. Prawe koło, natarczywe stukanie. Wymieniony wahacz, tuleja (ta grybasna), koncowka i drązek oraqz oba łaczniki. Dla swietego spokoju wymieniony drazek+koncowka z lewej str.. Luzów gora doł po zdjeciu koł nie ma ani z lewej ani z prawej strony, podobnie na boki. Nie chce mi sie wierzyc, zeby to stukał sam amortyzator, albo jego poducha/lozysko-skuteczność amorków na przegladzie 72% (choc moim zdaniem kwalifikuja sie juz do wymiany). Pytanie nastepujące: czy stukajaca maglownica moze sie odzywac tylko z jednej strony? Na moj rozum to pukała by raz tu, raz tam....
Ostatnio zmieniony przez Gruber |10 Lip 2008|, 2008 18:14, w całości zmieniany 2 razy  

Struna 

Wysłany: |10 Lip 2008|, 2008 18:44   

Gruber, a wymieniłeś gumowe obejmy na stabilizatorze ?

Gruber 
DePutaMadre

Wysłany: |10 Lip 2008|, 2008 19:09   

Tez o nich własnie pomyslałem, ale wydaja mi sie tak mało prawdopodobne, ze nie zamierzałem ich ruszac. Realne, zeby one dawały taki uperdliwy stukot? W sumie stuki pokrywaja sie jakby z praca stabilizatora...

fiebik 

Wysłany: |11 Lip 2008|, 2008 02:35   

nie wiem, czy przypadek jaki mi się przytrafił ma coś wspólnego z waszymi problemami ale opiszę go tu, bo może się jednak komuś przyda:
jak już większość wie, robię wielorybkiem niemałe przebiegi, więc z gumami wahaczy i stabilizatora, łącznikami, końcówkami itd. mam dość często do czynienia i wymieniam całość "towarzystwa" regularnie. doświadczenie nauczyło mnie też już, że trzeba montować oryginały, które odwdzięczają się dłuższymi przebiegami.
no i pewnego razu pojawił mi się dziwny dźwięk w lewym przodzie. to był taki dziwny stuk ze zgrzytającym metalicznym echem. żeby było trudniej bywały całe trasy, gdzie nic nie stukało, a bywały też takie, że stukało coś prawie nonstop. wszelkie poszukiwania przyczyny stuków spełzały na niczym. przyspieszyłem więc (pomimo jeszcze nie pełnego przebiegu) wymianę wszystkich elementów podwozia.
wahacze, gumy wahaczy, gumy stabilizatora, łączniki stabilizatora, końcówki drążków, poduszki i masęelementów górnego mocowania amortyzatorów i klocki hamulcowe.
oczywiście podczas pierwszej trasy po wyjechaniu z warsztatu znowu usłyszałem ten przeklęty dźwięk. po pwrocie z trasy rozpoczałem poszukiwania już naprawdę intensywnie. szrpaki w dwóch różnych warsztatach oczywiście nie wykryły żadnych luzów, amorki sprawne, sprawdzane łożyska kół, gniazda felg itd, itd. - nic nie znaleziono.

w końcu wsadziłem mechaniora do auta i pojechałem z nim ze 200 kilometrów - tak długo, aż pojawiły się te dźwięki, bo mi już zarzucali halucynacje.
mechanior wiedząc ile mam rzezy świeżowymienionych jak usłyszał te dźwięki, to stwierdził, że sam w to nie wierzy, ale spróbuje jeszcze zrobić jedną rzecz. no i po pwrocie do warsztatu zrobił:
wziął strzykawkę z olejem i zniknął w kanale po wyjściu kazał mi się przejechać i sprawdzić i tak do tej pory zgrzytające stukanie już się więcej nie pojawiło. okazało się, że pomimo braku luzów brzydkie dźwięki pojawiały się na metalowym sworzniu zwrotnicy.

YGH 
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
Wysłany: |11 Lip 2008|, 2008 06:38   

dokładnie takie coś może się też trafić. Że też tego nie wypróbowałem. Spróbuje tak zrobić i zobacze czy ustanie czy też nie.

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |11 Lip 2008|, 2008 07:28   

niekiedy zacisk hamulcowy też może pukać i maglownica na listwie może mieć luz ;) wykrecamy ją ma maxa w prawo i sprawdzamy u mnie był luz jak djabli ale bardziej z lewej strony i pukał coś :neutral: a magiel nie lał itp ;) ale auto dziwnie się prowadziło to fakt ;)

Struna 

Wysłany: |11 Lip 2008|, 2008 12:17   

Gruber napisał/a:
Tez o nich własnie pomyslałem, ale wydaja mi sie tak mało prawdopodobne, ze nie zamierzałem ich ruszac. Realne, zeby one dawały taki uperdliwy stukot? W sumie stuki pokrywaja sie jakby z praca stabilizatora...
tak, dają upierdliwe stukanie, sam się o tym przekonałem a byłem święcie przekonany że to łączniki stukają, nawet kupiłem nowe, zabrałem się raźnie za wymianę a tu łączniki jak nowe. Fonik do kilku speców od oczatych no i Irek bodajże podpowiedział, że te gumy jak wytarte to potrafią tak stukać - wymieniłem ( banalna operacja ) i cisza do dzisiaj.

fiebik 

Wysłany: |12 Lip 2008|, 2008 11:56   

hehe, może koledze pepicosi, chodziło o luz na tak zwanych "jabłkach" na drążku, ale ten luz też się sprawdza na wyprostowanych kołach ;)

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |12 Lip 2008|, 2008 15:40   

Speedo napisał/a:
pepicosi ale Ty bzdety wypisujesz, od kiedy to luz na skreconym maglu sie sprawdza, przecie na skreconym to kazdy ma luz fabrycznie, luz sie spr na odpalonym silniku i przy kolach na wprost
-tak to ja sprawdzałem ;) i niby bylo ok :P u mnie był luz na listwie jak ją wysuniesz to wtedy tylko widać :) reką za listwe i u mnie chodzila jak djabli a takie fabryczne sprawdzanie to moja przechodziła :P

[ Dodano: 2008-07-12, 15:43 ]
a dodam że autem troszke bujało i na dołach były stuki :/ czepili się jak by maglownica mogła mieć luz tylko na przekładni :P

Gruber 
DePutaMadre

Wysłany: |12 Lip 2008|, 2008 18:35   

No normalnie wymieniłem te gumowe "trzymacze" stabilizatora i cisza. Ja pierdykam pół zawiechy wymienione, a to dwa gumowe wypierdy hałas i dyskomfort wprowadzały. Ale jak to mozliwe, ze one stukały? Co o co puka?

Gruber 
DePutaMadre

Wysłany: |12 Lip 2008|, 2008 18:46   

Tez sa takowe pierscionki. Kurka nawet bym o tym nie pomyslał, zeby tam zajrzec.

Odpowiedz do tematu