|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Odłączenie wtryskiwaczy |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Kwi 2008|, 2008 15:52
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | Ja wiem Struna, że Ty zawsze masz swoje zdanie, ale nie zawsze musisz miec racje. | no cóż, wzajemnie - tyle że w tym wypadku akurat Ty sie mylisz ( zresztą jak zazwyczaj ) |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |29 Kwi 2008|, 2008 19:18
|
|
|
| Struna napisał/a: | | a tam chłodzi, tyle co kot napłakał, przeciez niejako je omija bo one nie sikają benzyną więc nei ma przez nie przepływu, coś tam zawsze niby ale niewiele | -e tym razem raczej mówi prawde miałem kiedyś zrobiony przekaznik od pompy palwa i tak po paru miesiącach paliwo szlak trafiał wywaliłem przekaznik i paliwo sie poprawiło |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Kwi 2008|, 2008 21:34
|
|
|
| to akurat nie z kwestii chłodzenia. Przecież w przepływem cieczy jest jak z prądem i prawem ohm-a, prawie idealnie się to stosuje zamiennie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |29 Kwi 2008|, 2008 23:02
|
|
|
| Struna napisał/a: | mariusz_technik napisał/a:
W niektórych rozwiązaniach, po przełączeniu na gaz pompa paliwa dalej pracuje, i paliwo krązy sobie w układzie, przez co chłodzi wtryskiwacze benzynowe.
a tam chłodzi, tyle co kot napłakał, przeciez niejako je omija bo one nie sikają benzyną więc nei ma przez nie przepływu, coś tam zawsze niby ale niewiele. | W przypadku auta Robkoma to Struna ma całkowitą rację. Paliwo przeplywa przez szynę wtryskiwaczy, omijając wtryskiwacze, jak są wyłączone i trudno tu mówić o jakimś ich chłodzeniu. Natomiast jeśli chodzi o wieloryba z silnikiem 16V ( nie wiem jak jest w cossie), to wtryskiwacz jest umieszczony centralnie w szynie wtryskiwaczy i paliwo , krążąc w ukladzie paliwowym przepływa przez jego wnętrze, CHŁODZĄC go. Pomimo że dysza jest zamknięta. Odłączenie więc pompy paliwa skorupach, krokodylach, (a także wielorybach z silnikiem V6 12V) nie ma wpływu na pozostałą część układu paliwowego, a teoretycznie oszczędza pompę. Natomiast odłączenie pompy w silnikach 16V nie tylko niczego nie oszczędza, a wręcz powoduje szybkie zapiekanie się wtrysków, a to nie jest zbyt miłe dla portfela. Moim zdaniem pompa jest tak zrobiona że ma pracować cały czas podczas jazdy. Niech więc robi to, co ma robić. A kierowca niech pilnuje tylko aby miała co pompować. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 09:29
|
|
|
| U mnie była pompa odłączana przez guziczek w kabinie, bo po dwóch latach istnienia instalacji gazowej jedna pompka sie zatarła mimo odpowiedniego stanu paliwa, ale jak teraz to wszystko czytam to wnioskuje, że przyczyną zatarcia mogło nie być odłączenie wtrysków przez sterownik gazowy, bo przecież istnieje "powrót". Mimo to takie rozwiązanie z guziorem funkcjonowało przez jakieś 4 lata i było OK. Zawsze odpalałem na beni nawet po 20 min. postoju. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |30 Kwi 2008|, 2008 10:23
|
|
|
| u mnie pompa sie odlacza po przelaczeniu na LPG i gitara,w MK1 tez tak jest od 2 lat i nic ise nie stalo i dizlaa wszystko poprawianie |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |4 Maj 2008|, 2008 13:07
|
|
|
| No bo jeżdżąc tylko na PB nie dojdzie do sytuacji że pompa pracuje na sucho . Raczej nikt nie lubi pchac fury do stacji a skorup raczej lekki nie jest . Zatem jak komuś wskazówka trafia na czerwone pole to ciśnie na stację i problemu nie ma . A na elepgu jedzie się do zera , szczególnie że częśc osób odpala na upartego na gazie bo latem da się . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |4 Maj 2008|, 2008 19:44
|
|
|
lepiej zostawić tą pompe w spokoju i pilnowć stanu paliwa a odłaczanie jej moim zdaniem jest bez sensu |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Pomógł: 8 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Lut 2007 Skąd: Osięciny
|
Wysłany: |4 Maj 2008|, 2008 19:55
|
|
|
| dlatego nic z nią nie będę robił... niech sobie chodzi... |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |