|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem z wstecznym w ASB |
| Autor |
Wiadomość |
PiotrSz6 [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Paź 2006|, 2006 09:15
|
|
|
Problem z wstecznym pojawił sie jakis miesiąc temu(ale przypominam nie jest to zjawisko nagminne,wystepuje jak na razie tylko po zrobieniu dłuzszej trasy,ewentualnie gdy silnik ma wysoką temperature),olej wymieniałem w krakowskiej firmie SYNTERZ(ktora specjalizuje sie w ASB)wymieniane zostały:filtr,uszczelka,4 litry oleju bodajze DEXTOR,takze nie była to wymiana dynamiczna,ale jestem juz o wiele spokojniejszy skoro mozna nabyc skrzynke za 350zł max,byc moze przebieg zrobił swoje(302200km,dwóch włascicieli w niemczech,ale po za tym wszystko jest ok silnik,elektryka,zawieszenie,blacharka.Pozatym z tego co czytałem to awaryjnosc skrzyni A4LD w porównaniu z innymi jest dosyć wysoka |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |27 Paź 2006|, 2006 09:48
|
|
|
| PiotrSz6, weź jeszcze raz, tak dla pewności, sprawdź stan oleju w skrzyni na rozgrzanym silniku, ustaw się na równej powierzchni samochodem, poprzekładaj parę razy dźwignię biegów w różnych pozycjach potem pozostaw na "p" i sprawdź miarką stan oleju. mam nadzieję, że nie muszę dodawać że cała impreza musi być wykonana na pracującym silniku. jeżeli nie ma stanu do dolej do poziomu z milimetr pod stanem max. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Paź 2006|, 2006 22:04
|
|
|
| fiebik napisał/a: | | jeżeli nie ma stanu do dolej do poziomu z milimetr pod stanem max |
Nu nu, nie więcej jak pół stanu. Jak się rozgrzeje potem do jakichś 90 stopni to się go robi więcej - on jednak jakąś tam rozszerzalność ma, i między innymi dlatego mu się robią cyrki.
Za mało oleju problemy na zimnym
Za dużo na ciepłym. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |28 Paź 2006|, 2006 10:27
|
|
|
| megalith napisał/a: | | Nu nu, nie więcej jak pół stanu. Jak się rozgrzeje potem do jakichś 90 stopni to się go robi więcej | a przeczytałeś dokładnie mój post?
| fiebik napisał/a: | | sprawdź stan oleju w skrzyni na rozgrzanym silniku, |
| megalith napisał/a: | Za mało oleju problemy na zimnym
Za dużo na ciepłym. |
a tu masz rację, więc gdyby było za dużo oleju ponad stan na rozgrzanym - wtedy należałoby ująć go do poziomu w górnych granicach normy na miarce.
oczywiście problemy ze wstecznym mogą być też z zupełnie innych powodów, ale od dokładnego sprawdzenia poziomu oleju na gorącym bym zaczął. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |