|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Opony na zimę 2007/2008 |
| Autor |
Wiadomość |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Paź 2007|, 2007 16:24
|
|
|
| Eee tam, trochę się przyglądałem tym tabelkom, i różnice nie są duże przewaznie, np na oponie x udało się przejechać dany odcinek w 93,5 sekundy, a na oponie y w 96,2 i jakie to ma znaczenie dla mnie? Zadne |
|
|
|
 |
krzysztof.CZK [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Paź 2007|, 2007 17:42
|
|
|
| mmmk napisał/a: | | a ja wlasnie dzisiaj przegladalem motor z tego tygodnia i napisali w skrocie,ze fulda montero to byle co a nie opona zimowa. dobra tylko na mokrym... a kiedys ja gdzies tak wychwalali |
Właśnie te testy to wydaje mi się,że czasami są mocno naciągane. Miałem okazję, jeździć na Barumach letnich - istna porażka teraz w testach tyle, że zimowe Polaris2 są najlepsze.
Zastanawiam sie tylko, jak kiedyś ludzie jeździli skoro były praktycznie dwie marki opon, a o zimowych to nawet nie śnili |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |31 Paź 2007|, 2007 17:44
|
|
|
| Nokian-y są bardzo fajne. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
krzysztof.CZK [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Paź 2007|, 2007 17:53
|
|
|
Poza tym jeżeli ktoś sądzi,że założy najlepsze markowe opony i "katał" bez stresu po śniegu to jest w błędzie. Nie ma takiej opony, która by zapewniała pełny komfort w każdych warunkach zimowych, a poza tym na bezpieczną jazdę mają wpływ amortyzatory, hamulce , jakość naszych dróg, itp.
A na wybór marki opony ma decydujący wpływ (niestety w polskich warunkach)cena.
[ Dodano: 2007-10-31, 17:55 ]
| Struna napisał/a: | | Nokian-y są bardzo fajne. |
opinie o tych oponach słyszałem bardzo pozytywne |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |31 Paź 2007|, 2007 18:19
|
|
|
| krzysztof.CZK napisał/a: | | opinie o tych oponach słyszałem bardzo pozytywne | tyle, że do tanich nie należą. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |31 Paź 2007|, 2007 20:17
|
|
|
| krzysztof.CZK napisał/a: | | jak kiedyś ludzie jeździli skoro były praktycznie dwie marki opon, | Ja należę do tych ludzi Nie powiem trochę sie po rowch pokołatałem zimą , ale dawniej zimy były inne full śniegu i nigdy wielkich szkód sobie nie porobiłem. Najmilej wspominam pięknie zaliczony rów z przyszłą teściową na przednim fotelu Uważam wynalazek zimowych opon za jeden z najbardziej istotnych dla bezpieczeństwa i komfortu jazdy . Zeszłej zimy dużo śniegu nie było, ale pierwszy śnieg zaskoczył mnie na letnich (niespecjala chinszczyzna) w nocy o czwartej i szczęście że o czwartej, bo mając do dyspozycji całą szerokość jezdni i chodniki doczłapałem się do domu.Od 8 lat używam zimówek i nie wyobrażam sobie inaczej, gdyż jeżdżę w każdych warunkach zmowych nie czekając na czarny asfalt. |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2007 Skąd: Legnica
|
Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 08:36
|
|
|
Niestety w tym roku musialem zalozyc użwywki - ale calkiem spory bieżnik 7mm. Jedno wiem na pewno, jeżdzilem kilka lat na TOYO i na wiosne innych opon nie chce. |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 08:39
|
|
|
| Tak się zastanawiam ile milimetrów minimum bieżnika musi mieć opona zimowa żeby spełniała swoje właściwości?? |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 09:08
|
|
|
z 5-6 mm powinna miec,bo w tych samochodach,z tylnym napedem to ciezko,ale w MK1 na letnich swego czasu tez jezdzilem i bylo,tylko w bagazniku mialem z 100kg aby jakos w miare jezdzic,bez tego balastu byla totalna porazka |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
do cent [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2007|, 2007 11:46
|
|
|
Panowie jestem tego zdania ze lepiej kupic tansze nowe zimowki niz jakies micheliny uzywane lub inne badziewie z przed kilku lat,przynajmniej wiesz ze nie wylezie ci jakis drut czy cos z niej po kilku kilometrach i nie bedziesz musial kupowac nastepnych jak juz wyjdziesz ze szpitala (o ile miales tyle szczescia)
kupilem teraz 2 debice frigo za 230 szt, bo dwie mi zostaly jak kupilem samochod na zimowkach jakies conti wysoki model w kazdym razie,ale zastanawiam sie nad zakupem jednak nowych
lepiej zalozyc uzywane na przod czy na tyl? |
|
|
|
 |
ptaku
już nie Ford

Auto: 05 3,3 Voyager
|
Wysłany: |4 Lis 2007|, 2007 11:49
|
|
|
| moim zdaniem nówki na przód |
_________________ Było :
Syrenwagen 102 , Wołga GAZ 24 , Nysa 522
Fiat 125 , Polonez 1,6 GLI
kocham małe samochodziki, zestawik 11m
pierwszy mandat czerwiec 1972 |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |4 Lis 2007|, 2007 11:51
|
|
|
| do cent napisał/a: | | epiej zalozyc uzywane na przod czy na tyl | lepeij na tyl,bo wrazie wyszczalu jest do opanowania ,z przodu raczej nie bardzo ja np tez wole nowe,ale coz,na zimowe mnie stac ,ale letnie po 500-600zl szt juz nie tak prosto wylozyc z portfela,ale moze sie kiedys przelamie poki co mam roczne i sa dobre,zimowk akurat nowe kupowalem |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |4 Lis 2007|, 2007 12:54
|
|
|
Nie ma co straszyć wystrzałem. To naprawde rzadki przypadek ekspoloatowania skrajnie zużytych i nieadekwatnych opon w samochodzie. Ogólnie panuje zasada;
lepsze opony o wyższym bieżniku stosuje sie na oś kierowaną(niezależnie od rodzaju napędu). Na nic ci świetne opony z tyłu, jeżeli łysawe opony z przodu, mimo skręconych kół "pójdą" prosto. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |4 Lis 2007|, 2007 16:42
|
|
|
| Srebrny napisał/a: | Ogólnie panuje zasada;
lepsze opony o wyższym bieżniku stosuje sie na oś kierowaną(niezależnie od rodzaju napędu). | generalnie zgadzam się z tobą.
| Srebrny napisał/a: | | Na nic ci świetne opony z tyłu, jeżeli łysawe opony z przodu, mimo skręconych kół "pójdą" prosto. | chociaż tu pozwolę sobie na dygresję: na co ci super przyczepny i sterowny przód auta, skoro pod górkę ze świateł nim nie da się ruszyć bo szroty opony na tyle? |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
ptaku
już nie Ford

Auto: 05 3,3 Voyager
|
Wysłany: |4 Lis 2007|, 2007 16:45
|
|
|
| fiebik napisał/a: | | szroty opony na tyle? |
a nie lepiej na złom ? |
_________________ Było :
Syrenwagen 102 , Wołga GAZ 24 , Nysa 522
Fiat 125 , Polonez 1,6 GLI
kocham małe samochodziki, zestawik 11m
pierwszy mandat czerwiec 1972 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |