$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Regulacja LPG
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja LPG
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Maj 2007|, 2007 13:12   

Boni napisał/a:
EGO response time is 300 to 1500 milliseconds for a delta Lambda step of 0.1, either rich-to-lean, or lean-to-rich.
kurna, to pewnie dlatego czasem jak kręcę śrubą blos-a to soft nie widzi reakcji i nagle skacze na max bogatą mieszankę.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |28 Maj 2007|, 2007 13:19   

Oczywiście. Przecież cały silnik V6 jako pompa powietrza ma bezwładność rzędu 0.5s, plus bezwładność sondy, plus pomiar i reakcja EEC albo centralki gazu, to wszystko może być ładne parę sekund. Zawsze trzeba wolniuśko kręcić i małymi kroczkami, bo wszystko tak naprawdę dzieje się dość wolno, to nie wtrysk sekwencyjny najnowszej generacji ;)

Struna 

Wysłany: |28 Maj 2007|, 2007 13:22   

Boni napisał/a:
bo wszystko tak naprawdę dzieje się dość wolno,
w starym 2.9 12V6 to mi dość płynnie i szybko reagował, kosiarka jakoś tak wolno.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 11:17   

Boni napisał/a:
Podana przez ciebie rozpiętość 0,2-0,8V jest o wiele za szeroka

Chcesz przez to powiedzieć że silnik pracując reguluje mieszankę tak "dokładnie" że oscylacje odczytów z sondy lambda mają wartość 0,1V ???? NIEREALNE !!!!

Tak to by pracował bardzo idealny silnik, w praktyce sterownik silnika mocno "zubaża" a następnie mocno "wzbogaca" mieszankę co powoduje że odczyt z sondy oscyluje praktycznie w całym zakresie pomiarowym, czyli od 0,1V do 0,8V

Przy 2000rpm masz około 8 cykli zapłonowych na sekundę co przy czasie reakcji na skład mieszanki 300ms daje optymalną pracę silnika ponieważ analizowany jest praktycznie każdy zapłon i zapłony następują w sekwencjach B-I-U-I-B-I-U czyli Bogata-Idealna-Uboga co daje co drugi zapłon idealnej mieszanki a co trzeci na przemian bogatej/ubogiej.

Spowolnienie czasu reakcji sondy do 1500ms powoduje przeciąganie pracy w jednym ze skrajnych stanów. Dlatego właśnie zaleca sie wymianę sond po przebiegu max 100tys bez względu na to czy jest uszkodzona czy nie, ponieważ jej "starzenie" powoduje własnie wydłużanie czasu reakcji sondy.

Podany przeze mnie cytat pochodzi ze strony producenta sond lambda - firmy NTK której to sondy znajdują zastosowanie w Scorpio.

Jeszcze jak mój ojciec prowadził warsztat to badałem sondy w nowych i starych samochodach i miałem okazję widzieć różnice.

Same sondy też są optymalizowane pod konkretne zastosowania i niestety te uniwersalne nie są identyczne z fabrycznymi, choć owszem swoje zadanie spełniają i są w stanie zastąpić uszkodzona sondą, ale nie zawsze pracują jak oryginały - podobnie jak się to ma ze swiecami - prawie każda będzie pracować ale niekoniecznie dobrze.

Boni 

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 11:24   

BC_Leszcz napisał/a:
Boni napisał/a:
Podana przez ciebie rozpiętość 0,2-0,8V jest o wiele za szeroka

Tak to by pracował bardzo idealny silnik, w praktyce sterownik silnika mocno "zubaża" a następnie mocno "wzbogaca" mieszankę co powoduje że odczyt z sondy oscyluje praktycznie w całym zakresie pomiarowym, czyli od 0,1V do 0,8V

Dla mnie jeśli układ tak reguluje silnikiem jak piszesz, przy stabilnych obrotach i zamkniętej pętli regulacji, to jest zepsuty.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 11:58   

Mam wrażenie że nie znasz zasady pracy sondy lambda:

http://www.mototechnika.r...liki/sonda.html

Cyt z powyższej stronki:

"Z wykresu widać, że przy wartości lambda =1 napięcie zmienia się skokowo o ok.500 [mV] Sygnał z sondy jest przekazywany do mikroprocesorowego układu sterującego pracą silnika, który koryguje odpowiednio skład mieszanki, np. poprzez ilość wtryskiwanego paliwa. Korekcja taka odbywa się około 300 razy na minutę, a pomiar ilości tlenu w spalinach wykonywany jest ok. 100 razy na sekundę."

W punkcie pracy, czyli przy spalaniu mieszanki stechiometrycznej charakterystyka napięciowa sondy jest niemal pionowa, stąd zakres odczytów z sony wynosi ok 0,5V

Jeśli zakres pracy sondy wynosi 0,1V to raczej nadaje się do wymiany. (no i pytanie od ilu do ilu to 0,1V)

Dobór strony www jako przykładu jest przypadkowy - ot wpisałem w google coś na temat "zasada działania sondy lambda"
Ostatnio zmieniony przez BC_Leszcz |29 Maj 2007|, 2007 12:01, w całości zmieniany 1 raz  

Boni 

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 13:35   

BC_Leszcz napisał/a:

Jeśli zakres pracy sondy wynosi 0,1V to raczej nadaje się do wymiany. (no i pytanie od ilu do ilu to 0,1V)

Pisałeś o silniku "w praktyce sterownik silnika mocno "zubaża" a następnie mocno "wzbogaca" mieszankę" - i tak sonda czy EEC nie widzi tego, tylko średnią max parę Hz, teraz mylisz zakres pracy sondy (pewnie że 0,1 do 0,8 może być) z zakresem pracy układu regulacji silnika w funkcji sondy (w closed loop i obrotach stabilnych ma stać ok 0,5V, bo wbrew temu co cytujesz charakterystyka sondy aż TAK skokowa nie jest), ja nie napisałem "0,1 do 0,8 = sonda jest zepsuta" tylko "układ regulacji jest zepsuty". No i te twoje źródła jakoś zapominaja o saturacji sondy, co podnosił choćby Struna, że jak już sonda wlezie na skrajny stan, to wcale szybko nie wraca, co dodatkowo "zwalnia" pomiar.

(Już zupełnie pomijając że teraz nagle cytujesz o pomiarze 100 razy na sekundę, co daje 10ms/pomiar, a to jest dla EEC bezedurą, przypominam, realnie od 300 do 1500ms na pomiar, analogowy filtr -3db na kilku czy kilkunastu Hz, 10bit A/D. Więc może za dużo googlania, za mało pojęcia o tym co rzeczywiście mamy na silnikach)

Serio EOT, bo mi się odechciewa tłumaczyć, aż tak mnie nie interesuje, co masz zamiar zrobić jak zobaczysz na oscyloskopie zaszumioną piłę, ale generalnie to twoje sondy, samochody, oscyloskopy, czas i kasa, i twoja sprawa.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 14:07   

Czytaj ze zrozumieniem.

"pomiar ilości tlenu w spalinach wykonywany jest ok. 100 razy na sekundę"

Oczywistym jest że pomiar 100 razy na sek odnosi się do wewnętrznej budowy sondy. Zamiast ograniczyć się do cytatu zajrzałbyś do źródła z linku powyżej. I nie są to "moje źródła" a pierwsze lepsza strona o budowie sondy lambda.

Boni napisał/a:
realnie od 300 do 1500ms na pomiar, analogowy filtr -3db na kilku czy kilkunastu Hz, 10bit A/D

No i tu się zgadzam, w idealnym silniku 300ms i ok 1Hz. Wraz ze starzeniem sie sondy czas reakcji się wydłuża.

Nie bardzo wiem o co cała dyskusja się toczy. Bo mnie się wydawało o to jak należy badać sondę lambda - ja stoję przy stanowisku że powinno sie to zrobić oscyloskopem, bo pomiar multimetrem jest zbyt uproszczony.

Badając silnik (sondę) należy wykonać kilka pomiarów, najlepiej razem z analizą spalin zarówno z podpiętą sondą (closed loop) jak i rozpiętą (open loop), przy stałych obrotach, jak i podczas zwiększania obrotów po to aby zobaczyć czy silnik radzi sobie z regulacją bogatej mieszanki.

Od badania samej sondy do zagadnień "układu regulacji" droga daleka, mamy jeszcze druga sondę i katalizator i bynajmniej nie służy ona tylko i wyłącznie do sprawdzania sprawności katalizatora.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 14:58   

Witam! Bartek wyluzuj! Nie przekonasz chocby czarne na bialym bylo! :-d :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.

grzegorzg
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 18:04   

Na marginesie... Jak ktos jest taki amator co chce sobie regulować to moze lepsza inwestycja od miernika jest kupno/zrobienie mierniczka na ledach. Kiedys był taki fajny schemat(schemat jak schemat ale płytkę mozna kupić) w EdW pozwalający jeszcze na symulacje napięcia z sondy i badanie przez to reakcji układuwtryskowego.Koszt porównywalny z miernikiem a przewaga dzięki szybkości reakcji. Nie dorównuje osc ale nie ten koszt...
I jeszcze kilka pytan do bardziej wtajemniczonych:
1) czy wystarczy w swietle powyższej dydkusji stwierdzenie miernikiem prawidłowości działania sondy tzn u mnie bardzo ładnie obie "lataja" 0,2 -0,8 V (jedna wymieniłem bo pokazywała 0,2 v const) przesmiewcom mówię, że mierzone porządnym czeskim 15-letnim multimetrem a nie zadną biedronką :)
2) Czy ma sens regulacja gazu (pytanie teoretyczne) "na lambdę'? Gdzies kiedys czytałem że nie... ( ja nie mam gazu ale Syn jezdzi na tym, dlatego chętnie się dowiem)
Ostatnio zmieniony przez grzegorzg |29 Maj 2007|, 2007 18:27, w całości zmieniany 2 razy  

Struna 

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 21:53   

grzegorzg napisał/a:
2) Czy ma sens regulacja gazu (pytanie teoretyczne) "na lambdę'? Gdzies kiedys czytałem że nie... ( ja nie mam gazu ale Syn jezdzi na tym, dlatego chętnie się dowiem)
ja swojego starego 2.9 12V6 z blosem stroiłem na sondę i chodziło toto bardzo porządnie i spalało relatywnie mało.

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 00:35   

a ja swojego stroilem na lambde i chodzilo toto porzadnie i chlalo 20 !!
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

Boni 

Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 08:32   

Oczywiście że gaz reguluje się na lambdę (lub analizator spalin, z grubsza to samo), wręcz powinno się regulować.
BTW właśnie obmierzyłem swojego paroma zbiornikami, ok. 16,6l LPG/100 przy jeździe "70% miasto", pracującej sporo klimie i mojej dość ciężkiej nodze, ostatni raz regulowane chyba półtora roku temu, na lambdę, ale bez oscyloskopu.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 08:41   

U mnie spalanie waha się ostatnio w okolicy ponad 18 litrów, trochę mnie to poddenerwowało i postawnowiłem wgrać ustawienia sprzed roku (kazałem gaziarzowi zrobić kopię na FDD), kiedy palił bardzo mało i dobrze jeździł. Nie wiem czy to dobra teoria, ale wyje mi strasznie sprężarka od klimy, a opory jakie daje można porównać do jazdy jakąś mydelniczką z silnikiem 1.2. Obecnie mamz amiar pojeździć bez klimy i sprawdzić to spalanie.
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Odpowiedz do tematu