$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Bijące tarcze.Niby wszystko jasne,ale...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bijące tarcze.Niby wszystko jasne,ale...
Autor Wiadomość
Gruber 
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
  Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 18:03   Bijące tarcze.Niby wszystko jasne,ale...

Witam Panow. Kolejna prosba o pomoc. Sprawa jest niby jasna. Tarcze biją,wiec toczymy lub zakładamy nowe i problem z głowy. Otoż NIE!! Temat ma sie nastepujaco.Kiedy kupilem rok temu scorupine zdecydowalem sie na profilaktyczna wymiane klockow i przetoczenie tarcz (tarcze w prawie idealnym stanie, oryginalne ze znaczkiem Forda).I co sie okazało?! Po przejechaniu około 1000km od tego zabiegu tarcze zaczęły bić bez opamiętania!! No coż, takie życie pomyslalem i zakupilem nowe tarczki. Załozyłem i ruszyłem w traske. Po przebiegu około 1000km tarcze znowu zaczęły bić bez opamietania!Tym razem juz sie zaczerwieniłem i po powrocie na "baze"zabrałem sie do badania tematu.Okazalo sie,ze bicie na piascie minimalne (sparwdzane czujnukiem),wiec koncepcje mi sie wyczerpaly.Nie wiem co mam robic.Zakup klockow i tarcz to niemaly wydatek,a kupywanie ich co 1000km to raczej idiotyczny pomysł.Ktos mi podpowiedzial,ze poki nie załoze Motocrafta nie zaznam spokoju.Czy to prawda?
Przepraszam,ze sie tak rozpisalem,ale temat jest strasznie wqr.... i nie dajacy mi zyc.Z gory dziekuje za pomoc.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 19:09   

No jak tarcze bija to jasne ze wymiana. Skoro nanowych jest OK to nie bardzo rozumiem co ma bicie na piaście?

Pozatym jakie BICIE NA PIAŚĆIE jak rozumiem albo luz na lozysku albo na el układu kierowniczego?? tuzdziez na swozniu wahacza. Wszystkie luzy w zawieszeniu generuja bicie tarcz, a ciezko odroznic ktore jest spowodowane luzem a ktore krzywościa tarcz. Generalnienie musza byc tarcze motorcrafta, wystarczy ze beda MARKOWE I DOBRE a przetaczanie tarcz raczej skraca ich zycie niz wydłuza.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Damian_Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 19:25   

Podobną sprawę właśnie przerabiam, z tym że na tarczach zrobiłem ok 30 tyś i jakoś tak z siebie zaczęło przy hamownaiu łomotać.
Przeleciałem czujnikiem tarcze i są ok tylko zawieszka jakoś dziwnie zaczyna się zachowywać.
Tak jak napisał Rafał A.(antek), sprawdź swożnie u mnie one się kłaniają :637: , tylko pytanie do wtajemniczonych ile one kosztować bo jeszcze nie rozglądałem się za nimi :???

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 19:31   

100zł regeneracja, 280 - 360 podróbka, 550-700 oryginał

Jasne ze jak sa luzy to bedzie telepac kiera...

Gruber 
DePutaMadre

Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 19:39   

Byc moze nie jasno sie wyrazilem,na nowych jest to samo-bija dranie!!Producent raczej dobry-brembo.Luz na wahaczach odpada-samochod swiezo po targaniu na diagnostyce-wszystko ok.Co do bica na piascie-to podstawowy temat przy zakladaniu tarcz.Masz racje,ze moze on wynikac ze zlego stanu lozysk,ale i mechanicznego uszkodzenia(spodkanie z dziura itp.).U mnie odchyłka wynosi 0.2mm,czyli mieszcze sie w zaleceniach producenta.Zeby bylo ciekawiej powiem Wam panowie,ze najbardziej targa kierwonica po nagrzaniu hamulcow.....Nie mam pojecia co to moze byc.
Damian_Lisu,co do sworzni to w starym scorpio sa razem z wachaczem-koszt od 60 do 170zeta.

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 22:37   

Słuchaj a może masz krzywą którąś z felg, też będzie biło.
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 22:50   

zdarzenie akurat nie ze Scorpio tylko z mercedesa Vito.
Wentylowane tarcz, po nagrzaniu hamulców siepało kierownica przy hamowaniu.
Koła weg, tarcze w miarę ładne, nie mają bicia.
Dokładne oględziny wykazały, że popękały te wręgi które łączą tarcze - na zimno nie widać, po nagrzaniu i przy szybkich obrotach się rozłaziły

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 23:03   

Gruber napisał/a:
Byc moze nie jasno sie wyrazilem,na nowych jest to samo-bija dranie!!Producent raczej dobry-brembo.

to cos nie tak z zaciskiem/piastą ETC, nie ma mozliwosci jesli układ jest ok i nowe tarcze zeby biły
Gruber napisał/a:
Zeby bylo ciekawiej powiem Wam panowie,ze najbardziej targa kierwonica po nagrzaniu hamulcow.....Nie mam pojecia co to moze byc.

wskazywalo by jednak na uklad hamulcowy
Cytat:
Damian_Lisu,co do sworzni to w starym scorpio sa razem z wachaczem-koszt od 60 do 170zeta.

on ma rocznik 95 a nie wczesniejsze, wiec proponuje sprawdzic nim sie coś klepnie, ceny jak napisałem ja

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 23:23   

Wiecie co, kiedyś miałem brać się za tarcze, bo przejechaniu kilkuset metrów zaczynała mnie swędzieć kierownica. Akurat był jakiś przełom sezonów i pojechałem na wymiankę opon. Poprosiłem machera, żeby przed zdjęciem gum zakręcił kołami na wyważarce. No i okazało się, że jedna z opon (prawa przednia) jest lekko jajowata. Stwierdził, że nie jest odkształcona, tylko przydarta w jednym miejscu (pewnie ABS nie działał). Po założeniu drugiego kompletu kierownica już nie swędziała.

Gruber 
DePutaMadre

Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 08:20   

Masz racje Rafał popełniłem niewybaczalny błąd-nie zapoznałem sie z zakładka użytkownika i klepnałem głupote jakich mało. Dziś zabiore się za łożyska w kołach, zmienie felgi i opony na letnie moze pomoże. Dziekuje wszystkim za pomoc.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 09:29   

Gruber napisał/a:
iewybaczalny błąd-nie zapoznałem sie z zakładka użytkownika i klepnałem głupote jakich mało.

nie trzeba z zakladka uzytkownika, po to pod avatarem własnie jest pole AUTO z m innymi rocznikiem. Teraz widac jak wazne, i czemu sie tak pultamy żeby było wypełnione - czasami robi to kolosalna róznice :)

marow
[Usunięty]

Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 23:51   

co do bicia i wymiany tarcz powiem tak: jak ktoś zbijał je młotkiem czy jakimś innym kurestwem i brzydko mówiąc nap.. lał w nie niemiłosiernie to przy zmianie prawdopodobieństwo że będzie bić na kolejnych jest bardzo duże. szukałem tak u siebie jak mi po kupnie fury wyrywało z łapy kierownicę aż w końcu jeden zajebisty mechanik w Białym mnie uświadomił mnie dlaczego tak jest i poradził żeby przetoczyć na samochodzie (nawet po założeniu nowych również). Od tej pory wszystko chodzi jak złoto i po przejechaniu 46 tys.km od przetoczenia nowych nawet nie myśli zadrgać przy hamowaniu:) a tarcze mam jakieś chłamowate :)
co do cen zawiechy to jak pisał Rafał A. podjebkę wachacza można kupić od ok.270zł a regeneracja ok 100zł. (ja mam od roku regenerowany jeden i na razie żadnych luzów tylko się łączniki stabilizatora sypią :) :) ale to na naszych drogach raczej normalne, nie? ;)

2.0 16v ghia kombi '95

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 10:02   

Cytat:
aż w końcu jeden zajebisty mechanik w Białym mnie uświadomił mnie

to mógłbys podac namiary do niego...

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 10:46   

hmmm co do regeneracji luzów na swozniu to bym sie bał takiego manewru - lepiej wachacza wymienić.

ale co do przetaczania tarcz nowych na aucie to dla mnie tez jest dziwne bo jesli wszystko jest ok, czyli brak luzów na swożniu, na drążku kierowniczym i na łozyskach to nie ma bata aby nowe tarcze biły - no sorry ale nie wieżę
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 10:47   

irek napisał/a:
ale co do przetaczania tarcz nowych na aucie to dla mnie tez jest dziwne bo jesli wszystko jest ok, czyli brak luzów na swożniu, na drążku kierowniczym i na łozyskach to nie ma bata aby nowe tarcze biły - no sorry ale nie wieżę

no jak nie jak tak Irku - jak ktoś zbijał starą tarczę młotem to się delikatnie mogła piasta nadwyrężyć - niby nie będzie luzów na łożysku a jednak będzie wibrować przy hamowaniu, jak przetoczysz tarczę na aucie to zniweluje się ta drobna różnica i będzie git.

Odpowiedz do tematu