$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - sanie ??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
sanie ??
Autor Wiadomość
BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 22:45   sanie ??

W moim nowym cosworthcie tak jakby nie było sania ...

W starym cosworthcie zimny silnik bezpośrednio po uruchomieniu przez około minuty chodził na wyraźnie podwyższonych obrotach ok 1500-2000. Odpalał zawsze bez gazu i po uruchomieniu sam wchodził na wyższe obroty - zaczynał od 2000tys i stopniowo schodził do normalnych.

W moim nowym cosworthcie zimny silnik od razu po odpaleniu chodzi normalnie na ok 900-1000. Po uruchomieniu (bez gazu) lepiej go chwilkę przegazować bo może mu się zgasnąć, w dodatku ciężko stabilizują mu się obroty - spadają za nisko i wtedy właśnie gaśnie. Wygląda to dokładnie tak jakby brakowało mu sania. Czy może być za to odpowiedzialny jakiś czujnik np. temeratury silnika? Jak można zweryfikować czy jest OK?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 22:53   

BC_Leszcz napisał/a:
Czy może być za to odpowiedzialny jakiś czujnik np. temeratury silnika?

- co najmniej 2 czujniki : ECT i IAT
BC_Leszcz napisał/a:
Jak można zweryfikować czy jest OK?

- można : miernikiem albo lepiej podłączyć się do komputerka.

Myślę jednak, że to zwykły problem z wolnym i zacinającym się elektrozaworem wolnych obrotów. Spróbuj go przeczyścić a jak nie pomoże - wymień na nowy.
Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |18 Lut 2006|, 2006 22:53, w całości zmieniany 1 raz  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 22:58   

... i MAF do czyszczenia oczywiscie.

Adam_2000 

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 22:59   

bigdaaddy napisał/a:
... i MAF do czyszczenia oczywiscie.

Nooo... o tym wspomniałem już dawno :))

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:03   

No to przy tej okazji poruszę temat: wolne obroty

Co za nie odpowiada, bo czasem przygaśnie przy przerzucaniu biegów - zdarzyło mi się już parę razu przy parkowaniu gdzie trzeba manewrować przód-tył że silnik zgasł przy przeprowadzaniu z R na D lub odwrotnie.

Na moim celowniku:

regulator wolnych obrotów
sondy lambda

Niedawno byłem w serwisie - komputer ponoć nie wskazał żadnych błędów. Czy mam najpierw wymienić regulator i sondy a dopiero potem szukać innego winowajcy? Dodam że auto jest na sekwencji, więc wszelkie bujania obrotów są wzmocnione - to typowa wada instalacji sekwencyjnych spowodowana większa odległością wtrysków gazowych (zwykle wężyki 10-40cm) od komór spalania. Na sekwencji silnik ma większą bezwładność i opóźnienie i wolniej reaguje na odczyty ze wszelkich czujników, na benzynie ze względu na szybszą reakcję wtrysków benzynowych jest zwykle lepiej.

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:06   

BC_Leszcz napisał/a:
najpierw wymienić regulator

najpierw umyc potem wymienic

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:07   

Adam - znowu mnie zaskakujesz - znowu nie wiem co to jest: ECT i IAT

Poszukam zaraz bo czuje się jak ignorant.

Czyszczenia regulatora nie uznaję, wymienię go na nowy, w starym też tak zrobiłem i przyniosło pewien (mały) efekt pozytywny. MAF sobię przeczyszczę WD40 .. żartuję oczywiście, zrobię to benzynką ekstrakcyjną ;)

Adam_2000 

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:07   

BC_Leszcz napisał/a:
regulator wolnych obrotów
sondy lambda

Tak - w tej kolejności.
BC_Leszcz napisał/a:
Dodam że auto jest na sekwencji...

No to ja wysiadam :)

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:09   

No ale to nie wnosi nic do sprawy sania - nie chodzi o regulację wolnych obrotów, tylko o to że zimny silnik po odpleniu chodzi na 900 obr - czy nie powinien chodzić "na saniu" i mieć znacznie wyższe obroty?

Adam_2000 

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:12   

Oczywiście, pracując na zimno, powiniem mieć wydłużone czasy wtrysków (jak mówisz - ssanie) i obroty na poziomie 1200.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:19   

ECT - Engine Coolant Temperature sensor
IAT - Intake Air Temperature sensor

;)

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:34   

BC_Leszcz napisał/a:
tylko o to że zimny silnik po odpleniu chodzi na 900 obr - czy nie powinien chodzić "na saniu" i mieć znacznie wyższe obroty?

Mój od początku jak go kupiłem to po odpaleniu z rana zawsze trzyma między 800-900 obr. chyba że u innych jest inaczej.

Adam_2000 

Wysłany: |18 Lut 2006|, 2006 23:56   

Odnośnie tych wolnych obrotów, to powiem Wam tak :
niedawno miałem możliwość pokombinowania właśnie z zaworem wolnych obrotów (IACV) na swoim silniku. Ponieważ zakładałem nowy do auta prezesa, pozwoliłem sobie na sprawdzenie tegoż na moim.
A efekty są takie :
na nowym IACV silnik po uruchomieniu natychmiast wchodzi na ok. 1500-1800 obr. i w ciągu kilku-kilkunastu sekund schodzi do 1200-900 (w zależności od temperatury). To zejście z obrotów następuje jakby w kilku (2-3) krokach... 1500->1300, 1300->1000.
Kiedy założyłem spowrotem stary IACV, wyczyszczony i teoretycznie sprawny, po uruchomieniu motor wchodzi tylko na ok. 1000 obr. i po chwili zjeżdza od razu na 850.
Jednak po przygazowaniu i odpuszczeniu dochodzi do spadku obrotów do wartości nawet 200-300.min, a nieraz nawet zadławienia i zgaśnięcia. Tego efektu nie ma absolutnie na nowym zaworze !
Sprawdziłem więc jak działa taki stary zawór "na stole"... i co się okazało ?
... on jest cholernie wolny ! wszelkie reakcje na sterowanie są co najmniej 2-3 razy wolniejsze niż ma to miejsce przy nowym :)
Reasumując : czyszczenie i regulacja (jest tam taka śrubka) pomagają tylko w niewielkim stopniu. Jedynym wyjściem jest wymiana na nowy ! :)
Noo.. chyba, że mój pewien eksperyment ze starym zaworem przyniesie jakieś pozytywne rezultaty... ale o tym później :))

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 00:00   

no to czekamy na wyniki!! i udanych eksperymentów.. czy da się to zastosować do wszystkich elektrozaworów wolnych czy tylko tych nowsiejszych?

Adam_2000 

Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 00:02   

Matth napisał/a:
czy da się to zastosować do wszystkich elektrozaworów wolnych czy tylko tych nowsiejszych?

Dotyczy wszystkich IACV ! :))

Odpowiedz do tematu