$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - epidemia regulatorowa;)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
epidemia regulatorowa;)
Autor Wiadomość
George
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sty 2006|, 2006 21:43   epidemia regulatorowa;)

witam
dziś rano oraz wieczorem miałem następujący objaw:
po zapalaniu silnika , i po schodzeniu obrotów poniżej 1000obr/min po ok 40sek , obroty zaczęły falować miedzy 400 - 1100 ale nie zgasł silnik (to wszystko się stało a silnik chodzi na benzynie), a jak sie ruszałem i silnik nabrał temperatury to wszystko wróciło do normy i obroty jak zwykle stabilnie na ok 800/min .
z tego co czytam na forum to trzeba zacząć od czyszczenia regulatora wolnych obrotów, a ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak to mam zrobić jak należy, bardzo bym prosił o dokładnej instrukcji jeśli chodzi o wyjmowania tego regulatora
ps: mam nadzieje że dobrze zaznaczyłem tego regulatora na zdjęciu :)
pozdraiwam

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sty 2006|, 2006 21:47   

Dobrze zaznaczyłeś.

Wyjęcie - odkręcasz te dwie nakrętki (klucz 10), odpinasz wtyczkę i heja.

Potem odkręcasz dwie śruby krzyżaki i tą elektryczną część odkładasz. Reszcie robisz jacuzzi z benzyny ekstrakcyjnej wspierając się szmatką na śrubokręcie.

Wymień też tą uszczelkę na gumową (wytnij sam z jakiejś gumy 1-2mm najlepiej) bo nie wiem z czego Ty ją tam masz, ale nie wygląda solidnie.

George
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sty 2006|, 2006 22:06   

megalith napisał/a:
odkręcasz te dwie nakrętki

wielki dzięki za instrukcje ale czy mógłbyś mi zaznaczyć te nakrętki na rysunku?oraz tą uszczelke która ci sie nie podoba

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sty 2006|, 2006 22:13   

George
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2006|, 2006 19:14   

witam,

dzisiaj sprawdziłm, jak wyglądają te nakrętki i zauważyłem, że jest bardzo ciasne dojście do dolnej zakrętki i zastanawiam się, czy mozna tam dojśc klasycznym kluczem 10.
A moje drugie pytanie brzmi, czy benzyna ekstrakcyjna to to samo, co lakowa? Bo tylko taką znalazłem w sklepie.

pozdrawiam i trzymajcie kciuki, bo jutro rano zabieram się do czyszczenia regulatora (moje pierwsze poważne spotkanie z mechaniką)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2006|, 2006 19:22   

odkrec calosc i reszte na odkreconym tam jest do zdjecia 1 nakretka tego bypasa do nadwozia przy przednim pasie (na fotkach bardziej z lewej strony niz te zaznaczone), sciagasz pokrywe od filtra powietrza i to powinno dac sie odchylic na tyle,zeby dojsc kluczem no chyba,ze gazowe przewody beda przeszkadzac. bo ja NO LPG po odpieciu pokrywy filtra,1 opaski na tej grubej rurze gumowej i tej srubki o ktorej pisalem wyzej caly ten element moge sobie wyjac 8)
pozdrawiam
maciek
p.s a wedlug mnie te plyny: lakowa i eks cos tam sa albo takie same albo z powodzeniem mozna to zamienic

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2006|, 2006 22:57   

Rozpuszczalnik, denaturat, benzyna zwykła (ale to chyba drogie :mrgreen: ) byle nie WD-40

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |13 Sty 2006|, 2006 23:10   

no ja na poczatku jak czyszcze to daje wd 40 a pozniej plukam benzynka az syf przestanie leciec ino czysta waha

George
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 13:08   

witam,

regulator przeczyszczony, niestety nie pomogło :( przy grzaniu silnika, kiedy obroty schodzą poniżej 1000 obr/min zaczyna się falowanie. Co to może być?

pozdrawiam

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 13:17   

Zawór może być po prostu padnięty i nie jest w stanie się ustabilizować.
Spróbuj podnienić jak masz możliwość na inny (może VIK-a nawiedź ;) ) i wtedy będziesz miał jasność :)

George
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 16:05   

a czy padnięty czujnik nachylenia przepustnicy może dawać taki objawy?

Adam_2000 

Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 16:42   

George napisał/a:
a czy padnięty czujnik nachylenia przepustnicy może dawać taki objawy?

Tak, uszkodzony TPS też może coś takiego powodować.

maakee
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 10:42   

Witam. To może ja się jeszczeę podepnę do pytania.
Zacznę od tego że u mnie obroty nie spadały od razu. Było naprzykład tak że jak zmieniłem na luz to zostawał na 4000 tys. Doszło do tego że rano po odpaleniu wskakiwał odrazu na 3000-3500 tysiąca. Przeczyszczenie silniczka już nic nie dało. Zainwestowałem i kupiłem nowy. Teraz jest ok. Obroty spadają jak trzeba (choć wydaje mi się że troche za wolno).
Problemem który pozostał mimo wymiany rególatora wolnych obrotów jest nierówna praca na biegu jałowym. Ale co ciekawe gdy jest na luzie to dopiero po około 30-50 sek ma te objawy. Nie jest to typowe falowanie tylko spadają obroty z 900 do około 750 800 i zaczyna troche telepać silnikiem. Czućteż bardzo wtedy zapach niespalonego gazu. Na te dolegliwości nie pomogła wymiana sondy lambda na nową. MAF'a mam czystego dodam.
Kabelki idące do cewek mam w opłakanym stanie ale są odizolowane od siebie i nie ma szans na przebicie.
Oprócz tych objawów wszystko jest w porządku samochód przyspiesza znakomicie nie dławi się ani nic z tych rzeczy. Tylko rano po odpaleni jak dojadę do pierwszego skrzyżowania i dam na luz to potrafi spaść do 500 obrotów i zgasnąć.
Co jeszcze sprawdzić ?
Pozdrawiam

George
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 11:01   

bardzo podobne mamy te objawy jeśli chodzi o pracy silnika na biegu jałowym , chyba jednak pozostaje czujnik nachylenia przepustnicy.(umówię się pokoniec tygodnia z VIKem żeby go zdiagnozował i myślę że wtedy będzie wszystko jasny) :)

Adam_2000 

Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 11:45   

maakee, w naszych silnikach takie objawy daje też nieszczelny EGR.
Weź go zaślep w cholerę i będzie spokój :)

Odpowiedz do tematu