$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Sonda lambda?? A moze coś innego??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sonda lambda?? A moze coś innego??
Autor Wiadomość
Adam
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 10:11   Sonda lambda?? A moze coś innego??

Niedawno wymienialem wypalony tłok. Teraz mi mowia ze mam wymienic sonde ale czy napewno??
Po wymianie tłoka silnik jakos i tak nie chodzi jak powinien. Na benzynie jeszcze ale na gazie to masakra choc nie zawsze czasem jest ok. Na gazie jakby nie palil na wszystkie cylindry zwłaszcza do ok 3 tys obr, ale odłączając poszczególne wtryskiwacze reaguje tak samo na wszystkie. Byłem u elektronika ktory stwierdzil ze wszystko jest bardzo ladnie tylko w momencie przelaczania z benzyny na gaz wyskakuje (zbyt uboga mieszanka) ale gazownik gdy podłączyl kompa to od razy stwierdzil ze Lambda lezy bo na wolnych obrotach pokazuje w zakresie 0,06-0,2V. Gdy sie doda gazu to juz w calym zakresie. Gazownik twierdzi ze sonda sie konczy i to ze na obrotach pokazuje to nie koniecznie pokazuje PRAWDE. Dlaczego jednak na benzynie chodzi OK. Wiem ze benzyna wiecej wybaczy ale czy az tak duzo??
Dodam ze spalanie na gazie wg kompa jest ok 3 litry wiecej niz na beni :evil: ale jak chodzi ok to spalanie potrafi byc na poziomie 8 l przy 120 tak jak na beni :D
Przed remontem na 5 biegu palił max 22L/100 gdy sie wcisnelo gaz do dechy przy 80km/h zaraz po remoncie przy wcisnieciu do dechy na 5 nie przekraczalo 18 nawet na 4 nie przekraczal 22. Teraz niestety wrocilo do starej normy :cry:

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 12:32   

Sonda mogła zostac zabita jesli była zbyt bogata mieszanka podczas awarii tłoka. Wiec jest to mozliwe. Sprawdz jeszcze czujnik polozenie przepustnicy
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 13:04   

Tez tak mysle tym bardzej ze jadac z wypalonym tłokiem (chcialem dojechac do granicy polskiej) bral olej wiec jest mozliwe ze biedna tego nie wytrzymała. Jednak czy jest mozliwe ze przez sonde jest az taka roznica z w pracy benzyna gaz????

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 13:45   

Jakie ciśnienie sprężania??
Podepnij miernik(o dobrej czułości) pod sondę i sam sprawdź(0,1-09V),bo sonda 285zł.

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 13:51   

Cisnienie to od 13,5 do 14 na cylindrze gdzie wymienilem tłok wiec lepiej niz norma przewiduje az sprawdzalem manometr :lol:
Sonde myslalem kupic taka uniwersalna co na Allegro za 100 mozna kupic

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 15:55   

Adam2000 kupował niedawno sondę, skontaktuj się z nim. Adamowi zdała egzamin na 100%
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 15:57   

Tak... kupowałem u tego gościa na Allegro :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79463397

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 18:43   

no jak waliło w nia olejem to raczej zdechla :)

a taka roznica, owszem komp benzynowy ma tryb awaryjny i sobie poradzi bez sondy lambda, wg zaprogramowanych wskazan usrednionych, a komp gazowy ni hu hu skads musi dostawac paramety

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 08:13   

Tylko ze mi sie mocno wydaje ze komp gazowy zczytuje z wtryskow benzynowych i powinien podawac wg kompa benzynowego. Tak mi sie zwlaszcza wydaje. Lecz moze sie myle. Musialbym pogadac z gazownikiem.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 11:14   

nic nie czyta z wtrysków benzynowych bo przeciez na gazie są one odpięte. czyta z lambdy i tps-a

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 11:43   

Adam nie wiem której generacji maż instalację, jeżeli III generacji w pamięci sterownika jest zapisana dwuwymiarowa mapa wtrysku gazu. Mapa ta jest podstawą regulacji układu zasilania.Wykrycie nieprawidłowej pracy sondy lambda powoduje przejście w tryb awaryjny i pracę układu tylko w oparciu o tą mapę , analogicznie jak przy zasilaniu na benzynie.
W II generacji w razie awari sondy lambda silnik krokowy ustawia się w domyślne położenie (zadane).
Jeżeli chodzi o zużycie LPG, to powinno być większe od zużycia benzyny o 27-30% w regulowanych instalacjach składem mieszanki LPG i 20-40% w instalacjach bez sterowania składem mieszanki.
Zasilanie silnika ubogą mieszanką powoduje nadmierne rozgrzewanie głowicy i zaworów a także tłoków z tąd powiedzenie, że "silnik pali paliwo albo zawory", szczególnie przy wyższych prędkościach, przy niższych istnieje niebezpieczeństwo strzału.
Wszyscy Ci którym silniki palą mniej lub tyle samo LPG co beni powinni zweryfikować swoje podejście do tematu
Nadmiernie wzbogacona nie ma wpływu na trwałość silnika natomiast przedwcześnie zużywa się katalizator(cierpi środowisko).
Nadmiernie wzbogacona mieszanka benzynowa poprostu sie nie zapali, a gazowa się zapali, 15 litrów spali w cylindrach , następne 4 w katalizatorze a następne 4(cyfry teoretyczne) wyrzuci przez wydech i dlatego jest możliwe zużycie gazu 20 , 25 litrów LPG przez dwulitrowe silniki.

Pozdrawiam

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 13:24   

"Srebrny" Dzieki za wykład. :wink: Mam wtrysk gazu wiec potwierdziles moje rozumowanie ze nawet w trybie awaryjnym powinno byc na gazie tak samo jak na benzynie. Jesli chodzi o spalanie to rozumiem ze powinien spalac wiecej gazu ale w rzeczywistosci ale wg kompa chyba nie. Dodam ze czasami po przełączeniu niema zadnej roznicy ani w dynamice ani we wskazaniu kompa. Jednak czasami jade sobie spokojnie po autostradzie 120 km/h na gazie i pokazuje mi 14 a wystarczy ze przelacze na benzyne i po chwili mam koło 10 l/100 i jade prawie 130 nie ruszajac gazu. Wiec chyba cos nie tak prawda??????????.
Powiedzcie urzytkownicy 2,3 ile wam wlaciwie spala.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:36   

trasa 12- 14 miasto 16 - 18

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:41   

wszystko zależy od stylu jazdy i od tego gdzie się jeździ.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:48   

no ja mam styl jazdy wiadomy.

Odpowiedz do tematu