$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Regulacja zaworów 2.0 OHC EFI
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja zaworów 2.0 OHC EFI
Autor Wiadomość
Matth
[Usunięty]

Wysłany: |24 Sie 2004|, 2004 20:36   Regulacja zaworów 2.0 OHC EFI

Witam
Niestety nadszedl czas na regulacje zaworów w scorpiaczku i troche nie wiem jak się do tego zabrać. Co trzeba rozebrac nie licząc pokrywy zaworów aby dostać się do śrub od regulacji bo dostep do tych dolotowych różowo nie wygląda...:( Jeżeli to możliwe to poprosiłbym o taką instrukcję step-by-step dla całkowitego lajka:) to może uda mi sie to zrobić to we własnym zakresie. Z góry dzięki za pomoc:)
Pozdrawiam
Matth

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |24 Sie 2004|, 2004 22:01   

wlasnie przerobilem sprawe tylko ze bylem z tym u mechanika a on mial uciety kawalek plaskiego klucza dospawany pod katem prostym do stalowego preta zakonczonego uchwytem umozliwiajacym dokrecanie. sciagnal tylko pokrywe a przedtem odkrecil silniczek krokowy.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |25 Sie 2004|, 2004 15:11   

zawór biegu jałowego, ie silniczek krokowy, nie powielajcie tych herezji :wink:

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sie 2004|, 2004 23:51   

no herezje herezjami a ja dalej nie wiem jak sie dobrac do moich zaworkow...
a tak poza tym to jaka jest cena regulacji w warsztacie i ile to zajmuje???
i moze jeszcze ktos z forumowiczow orientuje sie jaki jest koszt wymiany walka rozrzadu (czesci, reobocizna) i czy sie oplaca...

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sie 2004|, 2004 23:57   

a i mam jeszcze jedno pytanko: a mianowicie przy rozruchu zimnego silniek i ciplego ale po takim troche dluzszym postoju z rury wydobywa sie klab dymu i koniec dalej spaliny sa "czyste" gdzie szukac felera??

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |27 Sie 2004|, 2004 00:10   

Ja kiedys tak mialem. Problem zostal rozwiazany wymiana uszczelniaczy :)

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |27 Sie 2004|, 2004 14:09   

dokładnie, wymiana uszczelniaczy zaworowych, bez zrzucania głowicy się da, no i regul. zaworów od razu przy tym-wiadomo-siłą rzeczy

Gierap
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sie 2004|, 2004 01:52   

Miałem to samo i także pomogła wymiana uszczelniaczy na zaworkach :lol: I faktycznie bez zdejmowania głowicy się da :wink:

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sie 2004|, 2004 23:00   

tak z ciekawosci to jaki jest koszt wymiany tych uszczelniaczy??? jak to wyglada i do czego w zasadzie sluzy bo jakos tak sie nie orientuje ale cos o tym wynalazku slyszalem...
a i czy olej na gwincie swiecy moze miec z tym zwiazek (4 cylinder)??

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |29 Sie 2004|, 2004 01:15   

Uszczelniacze to około 7 zeta za sztukę. Jeden uszczelniacz na jeden zawór + robocizna - nie droga sprawa a dużo daje. Co do oleju to poszukaj miejsca wycieku i usuń.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sie 2004|, 2004 12:25   

ja za regulacje zaplacilem 30 zeta, walek rozrzadu tez wymienialem bo w 2.0 lubia sie sypnac zwlaszcza jak sie nie dba i nie reguluje, nie wymienia odp czesto oleju. itp. nowy niemiecki walek (Fabi- bilstein sie to nazywalo) + koniki dalem 400 zeta, co do kosztu wymiany nie dam rady powiedziec bo robilem wiecej rzeczy, napewno dochodzi uszczelka glowicy, pokrywy zaworow, dotarcie+uszczelnienie zaworow, (o tym widze ze juz byla mowa) zreszta mialem dymka przy zapalaniu i po robocie z glowica sie to uspokoilo i przestal brac olej. warto simmering przy walku wymienic ale to sa grosze ( pasek rozrzadu dluzej pozyje jesli nie bedzie zaolejony) noi oczywiscie wtedy dochodiz pasek i najlepiej wymienic olej bo zal nowy walek meczyc na starym oleju. uzywek (walki) nie polecam wkladac bo dobre praktycznie nie istnieja.

a herezji nie mam ambicji powielac :wink: ale jakos wsyscy macherzy z ktorymi gadalem tak to nazywaja :wink:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |30 Sie 2004|, 2004 09:53   

Tak nazywają bo wszyscy to powielaja i się tak utarło. Pisałem już gdzieś jak dokładnie i z czego się składa tenże zawór - i ma on tyle wspólnego z silnikiem krokowym co świnia z niebem :)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |30 Sie 2004|, 2004 22:59   

dziekuje panowie za zainteresowanie musze sie z tym moim motorkiem uporac chociaz powoli przekonuje tate na wyjazd do niemiec w poszukiwaniu nowszego scorpiaka (i koniecznie z klima:)) moze wiecie gdzie najlepiej sie udac?? a jak nie to zostaniemy z tym i trzeba bedzie w niego zainwestowac zeby byl jak nowy:)

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 17:32   

Panowie dołączam się pod temat. Nadszedł właśnie ten czas gdy po wymianie wałka muszą zrobić regulację zaworków. W Szczecine cena waha się od 50 do nawet 100 pln. Mam pytanko czy wbijać się we własnym zakresie do regulacji ( sam regulowałem w Polonezie Atu ), czy też zlecić to warsztatowi. W Poldku ustawiało się bardzo prosto ( 1342 ). Czy w Fordzie też tak jest? Panowie jak do tego sie zabrać bo szkoda trochę kaski
Pozdrawiam
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 17:49   

jak dla mnie to najwiekszym problemem bylo ustawianie na 2 albo 3 cylindrze(juz nie pamietam bo to dosc dawno bylo i w sierrce/kolo 1,5 roku/) dojscie do srub od zaworu. potrzebny byl specjalny wygiety klucz(EFI przeszkadzal). pozyczyl mi go facet ze sklepu forda w gdyni. inaczej w zyciu bym tego nie zrobil. jednak bylem zbyt delikatny i za slabo dokrecilem kontry. poluzowalo sie i fajnie pukalo. zrobilem to jeszcze raz i potem juz zawsze w warsztacie.szkoda mi bylo nerwow. a tak place.........poluzni sie.........reklamacja 8) . tyle,ze w warsztacie zrobili dobrze wiec mialem spokoj. w gdyni placilem 40 zl + uszczelka pod pokrywe bo sie porwala(ja sam zawsze skrecalem na starej)
pozdrawiam
maciek
p.s no i oczywiscie na zimnym silniku, bo tego na poczatku nie wiedzialem :oops:

Odpowiedz do tematu