$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Instalacja LPG - wlasna poprawna regulacja - nasze wrazenia
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja LPG - wlasna poprawna regulacja - nasze wrazenia
Autor Wiadomość
IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 00:39   Instalacja LPG - wlasna poprawna regulacja - nasze wrazenia

Witam.

Proponuje podjecie tematu, ktory bycmoze pomoze nam wszystkim podczas wykonywania komputerowej regulacji instalacji gazowej wykonywanej we wlasnym zakresie.
Posiadam instalacje gazowa z komputerem AUTRONIC AL-700 i dzisiaj po raz pierwszy wzialem sie za zmiane parametrow ustawionych przez gazownika.

Podlaczylem nowy TPS, ktory byl poprzednio uszkodzony i uaktywnilem go w opcjach.
Ponadto zrobilem jeszcze kilka innych rzeczy, ktore opisze poznym wieczorem.

Moim celem jest takie ustawienie wszytkich parametrow, zeby uzyskac:
1. kompromis miedzy najmniejszym zuzyciem paliwa a najwieksza dynamika silnika - na stale.
2. najnizsze spalanie (kosztem dynamiki) - tylko testowo - ile namniej moze spalic.

W poscie tym bede opisywal wszelkie swoje doswiadczenia i wnioski dotyczace regulacji i licze na to, ze nie bede sam.

Korzystam naturalnie z programu A-MON ver 1.5

Na wstepie mam kilka pytan, ktore bycmoze pomoga mi w tym co zamierzam:
1. co to jest i do czego sluzy ATUATOR?
2. CUT-OFF?
3. Wzbogacenie - czas wzbogacenia i przejscie ... w czym rzecz?

Prosze tylko, nie piszcie mi zebym przeczytal manuala w PDF, bo czytalem kilka razy i te pojecia sa tam wyjasnione na zasadzie: "CUT-OFF umozliwia wl/wyl funkcji CUT-OFF"!!! ... genialne

Zapraszam do wypowiedzi!

Pozdrawiam.
Igor

qantan
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 06:19   

witam.

akutator jest to właściwa nazwa liniowego silniczka krokowego,służy do regulacji przepływu gazu (zakres pracy od 0 do240 kroków)

wzbogacenie funkcja wzbogacenia pomocna jest przy przyśpieszaniu i pełnym obciążeniu silnika.sterowana jest tps-em.programujesz ją sam (czas i pozycję krokowego)

cut-off funkcja pomocna przy zwalnianiu z wysokich obrotów.umożliwia zatrzymanie krokowego w czasie zwalniania z wysokich obrotów.na jakiej pozycji ma stanąć i przy jakich obrotach ma podjąć prace ustawiasz sam.

funkcje wzbogacenia i cut-off ustawia się po ustaleniu przez kompa pozycji wyjściowej akutatora

skorza
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 09:22   

bardzo dobry pomysł, mnie tez znudziłu sie ganiac do gazowników(60km)!
popieram!
Gdzie można załatwić ten program sterujący kompem!?

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 11:42   

Hej.

Dzisiaj wprowadzilem kilka zmian. Narazie nie moge wypowiadac sie na temat spalania ale nie ulega watpliwosci, ze udalo mi sie bardzo polepszyc osiagi swojego auta a przeciez wprowadzilem tylko nieznaczne zmiany co opisuje ponizej:

<PARAMETRY>
- WZBOGACENIE - PRZEJSCIE ustawione na 22 kroki (bylo 0)
- ZAKRES REGULACJI - DLUGA (bylo NORMALNA)

Efekt - auto az rwie sie do jazdy. Odczuwam wrazenie ze przyspiesza tak samo a nawet lepiej niz na benzynie. Ponadto reaguje na wcisniecie pedalu gazu tak jak powinien a nie tak jak poprzednio, ze lapal tylko w pewnym zakresie bo mocniejsze wcisniecie powodowalo brak przyspieszenia.

Poki co dzialam jedynie intuicyjnie i po wstepnej konsultacji z gazownikiem.

Ponizej opisze funkcje, ktore sa przydatne a po czesci juz je rozgryzlem:

<PRZELACZNIK>
CUT-OFF
- aktywny - samochod duzo chetniej przyspiesza (dodatkowy zastrzyk gazu zalezny od otwarcia przepustnicy bez wzgledu na sygnal z sondy lambda ;) tak?)
- Nie aktywny - brak powyzszego, czyli gorzej przyspiesza

Nie wiem do czego sluzy ustawienie przejsc.Cut-Off i Czas (m-sec), jak rowniez suwak pod spodem i nie dotykalem sie do tego narazie.

<PARAMETRY>
USTAWIENIE TPS
- Nie aktywny - nie reaguje na sygnal z czujnika polezenia przepustnicy
- Wzrastajace - reaguje tak jak powinien - wraz z przyciskaniem gazu (otwieraniem przepustnicy) samochod przyspiesza poniewaz ... mieszanka jest wzbogacana? ... dostaje dodatkowy zastrzyk gazu?
- Malejace - daje efekt odwrotny do powyzszego ... nie wiem co prawda po co ale jesli wciskalem pedal powoli to bylo w miare ok ale jesli szybciej to nastepowal efekt jakby odciecia paliwa
Do czego sluzy suwak pod spodem - nie wiem.

<ZABEZPIECZENIE> CTRL+ALT+F7

Czy ktos zna sie dobrze na tych opcjach? Nie zamierzam ich ruszac, dopuki nie bede mial silnej uargumentowanej motywacji.

To poki co wszystko do czego udalo mi sie dotrzec.

Co do innych moich ustawien to jezdze teraz w trybie ekonomicznym aczkolwiek przelaczenie na sportowy przy malych predkosciach (do 100km/h) nie daje az tak duzej roznicy jakbym tego oczekiwal wiec zobaczymy jak wyjdzie teraz ze spalaniem.
Reszte bede mogl opisac jak zrobie Printscreeny.

Do przeczytania!

Pozdrawiam.
Igor

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 11:45   

skorza napisał/a:
bardzo dobry pomysł, mnie tez znudziłu sie ganiac do gazowników(60km)!
popieram!
Gdzie można załatwić ten program sterujący kompem!?

To calkiem jak ja - tez mam 60km do swojego gazownika.

Jaki masz komputer LPG?
Jesli AUtronic AL-700, to pisz do mnie na priv.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 11:57   

qantan napisał/a:
witam.

akutator jest to właściwa nazwa liniowego silniczka krokowego,służy do regulacji przepływu gazu (zakres pracy od 0 do240 kroków)

Wobec tego mam to dobrze ustawione, poniewaz silnik na LPG nie gasne w zadnym wypadku, jak rowniez rewelacyjnie rowno trzyma wolne obroty. Nie podam wartosci ale kolejnym razem wszystko spisze.

qantan napisał/a:

wzbogacenie funkcja wzbogacenia pomocna jest przy przyśpieszaniu i pełnym obciążeniu silnika.sterowana jest tps-em.programujesz ją sam (czas i pozycję krokowego)

To troche wyjasnia ale jakie wartosci sa najbardziej wskazane (czas i przejscie) oraz jakie ich ustawienie ma wplyw na zwiekszenie i zmniejszenie spalania?

qantan napisał/a:

cut-off funkcja pomocna przy zwalnianiu z wysokich obrotów.umożliwia zatrzymanie krokowego w czasie zwalniania z wysokich obrotów.na jakiej pozycji ma stanąć i przy jakich obrotach ma podjąć prace ustawiasz sam.

CUT-OFF o ile dobrze pamietam na suwaku mam ustawiony na 1600, czyli to by troche wyjasnialo sprawe, jednak co zmienic zeby obroty szybciej spadaly? Okna Przejscie i czas sa dla mnie nadal zagadka, choc to pierwsze za zaleceniem gazownika ustawilem miedzy 20 a 25 czyli wyszlo 22 :)

qantan napisał/a:

funkcje wzbogacenia i cut-off ustawia się po ustaleniu przez kompa pozycji wyjściowej akutatora

hmm czyli nazywa sie to akutator ... dla mnie i tak jest to poki co abstrakcja.
Poza tym co mam przez to rozumiec i jak do odniesc do wlasnej regulacji?

Gantan, widze ze znasz sie na rzeczy. Prosze rowin temat.

Z gory dzieki.

Pozdrawiam!
Igor

P.S.
Wyjasnijcie mi prosze co oznacza termin "kroki" uzywany w manualu?
Dla przykladu zdanie: "Umozliwia okreslenie otwarcia wyjsciowego atuatora w zakresie od 0 do 200 krokow na biegu jaloowym (MINIMUM) oraz na wysokich obrotach (MAXIMUM) [...]"

Czym Wy, osoby bardziej obeznane w temacie staralibyscie sie zmieniac parametry (w jakich opcjach) aby dodac autu dynamiki i w drugim przypadku zmniejszyc spalanie?

Pytanie rozwlekle jak flaki z olejem ale moze ktos pokusi sie o odpowiedz?

qantan
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 19:50   

wyjaśnić hm to wcale nie jest takie proste :shock:

akutator ma zakres pracy 0-240 kroków (0 całkowicie zamknięty 240całkowicie otwarty)
pozycja wyjściowa akutatora (PWA)to pozycja na którą się otworzy akutator po przejściu silnika na lpg(np 140 otworzy się w połowie)i komp od lpg będzie czekać na sygnał z sondy lambda.jeśli sygnał będzie ZA BOGATA to akutator zacznie się zamykać ,jeśli ZA UBOGA to się otworzy.

autronik ma dwie pozycje PWA ,jedną dla biegu jałowego ,drugą dla wysokich.w obydwu przypadkach wartości PWA można ustawić "ręcznie" ,zakres pracy akutatora (ile ma się zamykać i otwierać) też

wzbogacenie jeśli PWA na jałowym wynośi np.140 a na wysokich np 150 to przy nagłym depnięciu będziesz miał ZA UBOGĄ mieszankę.jeśli w funkcji wzbodacenie ustawisz np.czas wzbogacenia 800milisekund i próg 4.5 v i kroki 190 to przy depnięciu (napięcie na tps ponad 4,5 v)akutator otworzy się na czas 800 milisekund na 190 kroczków następnie powróci do normalnej pracy na obrotach max.

cut-off funkcja pomocna przy zchodzeniu silnika z wysokich obr. umożliwia "przytrzymanie akutatora na zadanej pozycji np.wartości PWA to 140 na minimuorm i 150 na max. jeśli ustawisz cut-off np.1300 obr\min i kroki na 90,to przy zwalnianiu akutator stanie na 90 krokach ale do 1300 ob\min poczym podejmie pracę wedłóg sygnału z sondy lambda.funkcja ta jest raczej nie używana bo może powodować szarpanie silnikiem w czasie jazdy z małymi obrotami

jeśli coś z tego z zrozumiałeś to jesteś gostek.łatwiej to pokazać i wytłumaczyć "na żywo"

powodzenia:qantan

qantan
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2004|, 2004 21:04   

już sam nie pamiętam czy w wzbogaceniu podaje się pozycję akutatora ,czy liczbę kroków o jaką ma się otworzyć ponad PWA max.dawno się nie bawiłem autronikiem.jutro napiszę dokładnie.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Lip 2004|, 2004 09:47   

A może ktoś walnąć fotke temu Autronikowi, bo ja nie wiem jaka mam instalację a kolesie od gazu w Krakowie jak zobaczyli to oczy wywalili na wierzch i powiedzieli że nie dadzą rady diagnostyki zrobić.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2004|, 2004 23:48   

Hej!

Dzisiaj zrobilem prtscr z A-MONa z widokiem na moje wszytkie ustawienia. Co sugerowalibyscie zmienic? Jak narazie nie wiem jak auto wyjdzie ze spalaniem ale kopa ma niesamowitego jak na gaz. Poki co kilka razy zdarzylo mi sie jedynie, ze silnik zgasl przy dojezdzaniu do skrzyzowania jak byl zimny ale to szczegol, poniewaz nie miewam zadnych innych problemow a ten jest jedynie wyjatkiem.

Moze sformuluje pytanie tak - skoro wiem juz ze przy takich ustawieniach auto pod wzgledem dynamiki spelnia wszystkie moje oczekiwania, to co zmienic aby palilo mniej a nie stracic dotychczasowych doznan ;)

Pod spodem link do moich ustawien:

http://www.toya.net.pl/~jwb/scorpio/lpg/index.html

Do przeczytania!

P.S.

Struna, nie mialem dzisiaj przy sobie aparatu ale kolejnym razem zrobie zdjecie. Jesli Twoja instalacje da sie sterowac komputerem to powinien z komputera wychodzic kabelek do interfejsu. Na komputerze jest chyba zwykle napisane jakiej jest firmy. U mnie wyraznie jest napisane - AUTRONIC ... Lambda Control System ...

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lip 2004|, 2004 00:37   

Dzisiaj przyszlo mi zatankowac i okazuje sie, ze znow zechlal 36l gazu na 200km ... co daje bardzo nei ciekawy wynik. Fakt, ze jezdzilem bardzo dynamicznie ale bez przesady ...

Nie mam juz sil - pomozcie - co zmienic aby palil mniej, nawet kosztem dynamiki. Prosilbym o tlumaczenie lopatologiczne.
Dzisiaj probowalem od poczatku przeprowadzic automatyczna regulacje w programie ale niestety zacialem sie w momencie, kiedy przyszlo krecic sruba na reduktorze ... nie wiedzialem ktora (bo sa dwie - jedna wyzej a druga nizej) i tu zabawa sie wstepnie skonczyla. Pozmienialem tylko kilka innych rzeczy, ktore widoczne sa na ponizszych zdjeciach:
(na karcie przelaczniki wylaczylem CUT-OFF a odciecie zaplonu ustawilem na fabryczne 6300)
(oprocz tego jesli chodzi o wskazania lambdy, tu juz zdaja sie byc OK, aczkolwiek na biegu jalowym sa troche wyzsze od wartosci granicznej BOGATA/UBOGA)
http://www.toya.net.pl/~j...os/1/index.html

Ostatecznie pojade do gazowni gdzie zakladalem i poprosze o dokladne wytlumaczenie tego wszystkiego wlacznie z takim ustawieniem aby spelnialo to moje wymagania a jesli nie pomoze, to pojade do innej autoryzowanej stacji w Lodzi niedaleko ode mnie, poprosze o regulacje a nastepnie moich pseudo gazownikow o zwrot kosztow, jesli faktycznie przyniesie skutek.

Tak czy inaczej chcialbym sam nauczyc sie kontrolowac ustawienia LPG w moim aucie i przyznam, ze wiele juz rozumiem ale jeszcze wiecej nie i w tym jest problem. Nie chce, zeby moje auto palilo 18l gazu w miescie, podczas kiedy benzyny na trasie (po polskich drogach, bo na autostradzie 8l) spalil 10l przy bardzo dynamicznej jezdzie, wiec podejzewam, ze PB w miescie spalilby do 13l.

Moje pobozne zyczenie, to by po miescie palil max 15l przy ostrej jezdzie ale zeby dalo sie zejsc do 13l. Rzecz w tym, zebym mogl kontrolowac to spalanie a nie by bylo to ode mnie niezalezne.
Moze Was to smieszyc ale prosze o wskazowki, bo przeciez musza byc jakies konkretne wytyczne dzieki ktorym mozna bedzie ograniczyc spalanie...
Wiem ze nudze :-| ale musicie to zniesc - jestem troche dobity, bo to juz nie pierwsze takie tankowanie.

Tak na marginesie - czy przelaczanie z trybu jazdy EKONOMICZNY na SPORTOWY cokolwiek daje? Ja nie odczowam zadnej roznicy a na Ekonomicznym spalil duzo, wiec ciekawe jak na tym drugim ...

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |30 Lip 2004|, 2004 02:19   

nie odczarujesz nic z kompem w trybnie awaryjnym - musial bys zablokowac jakos dawke podawanego gazu, i wogole cos pokombinowac - powaznie rzecz ujmujac, zaluz regulator a koszt z tym zwiazany zwroci sie po 3 tankowaniach. O 13 l w miescie nie masz co marzyc, mowie ci :) 14 to bedzie dobrze, 15 bedzie normą , niestety :) owszem 12 - 13 w trasie z taka noga i tym silnikiem, nie ma zmiłuj jak chciało sie limuzyne :) kiedy wpadniesz na test kompa :) hmm diodka czeka :) zobaczymy co go boli

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |30 Lip 2004|, 2004 07:40   

I na co CI był ten AUTRONIC?? :wink: Instalacją na registrze(śrubie) jesteś panem dawkowania, nawet w lesie- i ręczę, że ma sie większy "kontakt" i wyczucie auta, co zrobić, aby paliło mniej/miało większą dynamikę(a paliło więcej-rzecz jasna).

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |2 Sie 2004|, 2004 12:53   

Hej.

Wczoraj przywrocilem porzadek w mojej instalacji gazowej - zamontowalem ponownie elektrozawor od wolnych obrotow na swoje miejsce. (przy montowaniu instalacji gazowej chlopaki usuneli ow elektrozawor miejsce po nim zaslepiajac zatyczka a wwiercili sie w rure od filtra powietrza blizej i tam zapodali reczny zawor i obcieli oryginalna rure)
Kupilem wczesniej podkladke pod niego, ktora mialabyc potrzebna czemu nie zaprzeczyli w NAGAZie i zakladzie gdzie montowalem LPG, jak rownie kilka innych osob :) . Jak sie okazalo, ku mojemu zdziwieniu podkladka nie byla zupelnie potrzebna ... szkoda tylko ze wydalem na nia 50zl ale coz, po prostu postaram sie opchnac ja na Allegro.
Wystarczylo podlaczyc silniczek krokowy tak jak powinno byc oryginalnie a wezyk na ktorym byl zaworek podpiac w przeznaczone do tego miejsce, tam gdzie byla ona wczesniej i po sprawie. ... coz ciekawe dalczego wczesniej sam na to nie wpadlem. Ale nic to. Teraz z obrotami jest lepiej (choc wczesniej tez bylo dobrze, tylko od rana mial za niskie i gasl a teraz nie ma to znaczenia i na dodatek podjedzie na 1ce bez sprzegla i gazu pod spore wzniesienie bez zadncyh szarpniec - elektrozawor rulez).

Teraz, kiedy wszystkie urzadzenia byly juz na swoim miejscu postanowilem zresetowac komputer (w samochodzie a nie w LPG) aby usunac zapisane w pamieci kody usterek, co zrobilem odpisanac kleme minusowa na ponad godzine (profilaktycznie), po czym przez pol godziny jezdzilem (oczywiscie na benzynie a nie na LPG) z roznymi predkosciami i w pelnym zakresie obrotow, jak rowniez ostatecznie przez 10 min auto chodzilo na biegu jalowym. Komputer uwazam za zresetowany oraz zaprogramowany (nauczony ;) jak nalezy.

Czynnosci te mialy posluzyc temu aby komputer wyszedl z trybu awaryjnego i przestal podawac o 20% (jak dowiedzialem sie z grupy dyskusyjnej, bo innych materialow na ten temat nie posiadam) wieksza dawke paliwa.

I teraz pytanie dotyczace tej sprawy:

1. CZY ABY CZASEM NIE MIALO TO WPLYWU TYLKO NA SPALANIE BENZYNY A NIE GAZU? PRZECIEZ DAWKOWANIE GAZU JEST KONTROLOWANE KOMPUTEREM OD LPG A NIE AUTA.

Nastepnie przeprowadzilem test diagnostyczny za pomoca skaplikowanego urzadzenia zwanego dalej DIODA :)
Test na wlaczonym zaplonie lecz wylaczonym silniku wykazal same kody 11 czyli wnioskuje z lektury kodow bledow, ze wszystko OK.
Na wlaczonym silniku wyskoczyly bledy:
a) na LPG
44 - nie otworzylem dodalem gazu, poniewaz nie wiedzialem ze trzeba to uczynic ... coz TPS mam na 100% sprawny, poniewaz sprawdzalem miernikiem a MAP-Sensor, ... coz wynika ze nie zostal przetestowany, choc podczas testu obroty na kilka sekund same podniosly sie wysoko i za chwile spadl do normalnego poziomu ... to byl chyba test elektrozaworu od wolnych obrotow ale TPS tez molgby sobie wtedy laskawie sprawdzic :)
28 - LAMBDA wykazala zbyt bogata mieszanke

b) na PB

44 ...
38 - zbyt uboga mieszanka.

To wszystko z bledow, aczkolwiek wystapily tam tez nie zidentyfikowane przeze mnie mrugniecia diody (np. 5 i pozniej nic przez dluuugi czas, jak rowniez samo 1 - to podobno oddziela bledy twarde od miekkich, oraz na zakonczenie 6 po dlugiej przerwie i koniec), aczkolwiek uznaje, ze wszyztko jest OK.

Dnia nastepnego za pomoca interfejsu patrzac na pomiary skladu mieszanki na Lambdzie (faktycznie byla stanowczo za bogata) ustawilem na reduktorze (dolna sruba) tak aby na biegu jalowym wachala sie miedzy BOGATA a UBOGA. Do czego sluzy sruba od gory - nie stwierdzilem organoleptycznie, choc wiem ze jest od wolnych obrotow ... bynajmniej krecenie nia nie daje zadnych efektow (chyba, ze trzeba wykonac kilka obrotow?)

Mam nadzieje, ze bedzie dobrze.

PYTANIE:

2. JAK SPRAWIC BY MIESZANKA BENZYNY BYLA WLASCIWA? GDZIE JEST JAKIES ODPOWIEDNIE POKRETLO :) ?

Sonde sprawdzilem rowniez organoleptycznie ;) i uznalem na 99% ze jest sprawna, poniewaz widac, ze byla wymieniana niedawno przez poprzedniego wlasciciela - wyglada jak nowka a przeciez wystaje z zardzewialego kolektora.

Nie grzebalem przy innych ustawieniach, aczkolwiek interesuje mnie jeszcze kilka opcji:

DZIEKI POMOCY OSOB z tej grupy, jak rowniez z kadego miejsca, gdzie ktokolwiek wyczerpujaco mi odpowiedzial karta PRZELACZNIK w programie A-MON nie kryje juz dla mnie tajemnic, w PARAMETRACH zrozumialem USTAWIENIA TPS, TYP JAZDY, ZAKRES REGULACJI, CZAS NAGRZANIA LAMBDY, jak rowniez polowicznie WZBOGACENIE i PARAM. SIL. KROKOWEGO:

WZBOGACENIE - wiem do czego sluzy i na czym polega, mam jednak mieszane uczucia co do rezultatow zmian wprowadzanych w CZAS WZBOGACENIA - nie zauwazylem duzych roznic miedzy max a min wartosciami przy przyspieszaniu. Chodzi tu przeciez o to, na jak dlugi czas po otwarciu przepustnicy zostanie zwiekszona dawka gazu o okreslona liczbe krokow, tak? Skoro tak, to ile krokow najlepiej ustawic? Sorry za lamerstwo ale inaczej nie dociera to do mnie.

PARAM. SIL. KROKOWEGO - wczesniej MAX bylo na 90 i min na tyle samo - dowiedzialem sie, ze w tym momencie ta opcja wogole nie dziala, wiec zmienilem o sugerowana wartosc i teraz MAX jest 90 a MIN 110 ... i nie zauwazylem zadnej roznicy - co to dalo? / Co zrobilem zle?

Ostatecznie - nie rozumiem, choc zapewne jest to banalne:

SONDA LABMDA - czy tu chodzi o to jakie napiecia ma sie na sondzie lambda? Jesto to przypisane do danego typu sondy tak jak z TPSem tak?

EMULACJA SONDY - jest ustawione na OTWARTA a w czasach emulacji po zerze ... nic z tego nie rozumiem, choc nie mam checi w tym grzebac.

KARTA ZASTRZEZONE:

Rozumiem, ze jest sens tylko zmienic ustawienia "OKNO" - OTWARCIA MAX I ZAMKNIECIA MAX? Czy faktycznie da to zamierzony efekt, ze powiekszony zostanie zakres pracy atutatora przez co moze zarowno zmalec spalanie, jak rowniez zwiekszyc sie dynamika? Skoro tak, to dlaczego po autoregulacji zakres ten nie jest wiekszy o np 40 w te i druga strone?
W PREDKOSC OTWARCIA I ZAMKNIECIA MAX nic nie grzebac jak rozumiem ...

W zasadzie to wszystko.
Jesli juz ktos dotarl do tego momentu, to chcialbym podziekowac za wszelka pomoc, poniewaz to na prawde duzo.

POZDRAWIAM!

P.S.

Narazie spalanie/100 nieznane ale dam znac.
Ostatecznie zgodnie z zaleceniami przeprowadze ponowna kalibracje automatyczna.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |3 Sie 2004|, 2004 23:21   

podkladki nie sprzedawaj jest ona potrzebna, sam sie dziwie jak ci to dziala bez nie j :P podjedz ci pokaze :) u ciebie poprostu zasysa w tyl powietrze :) z mieszanka gazowa.. :) nop w sumie mozna i tak :)

Odpowiedz do tematu