|
Overdrive |
| Autor |
Wiadomość |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2005|, 2005 21:55 Overdrive
|
|
|
| Co oznacza migający Overdrive? Umyłem troche komorę silnika, pół dnia suszyłem wszystko i nagle mam tylko 1 i 2 bieg. Overdrive mi miga i nie mam 3 i 4 biegu. Katastrofa, w sobote mam parę młodą do ślubu zawieźć |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2005|, 2005 21:57
|
|
|
To pojedziesz bardzo wolno zeby wszyscy ich widzieli |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2005|, 2005 22:02
|
|
|
| Nie da rady, mam 100 km do przejechania. |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2005|, 2005 23:07
|
|
|
Jak się zapala Overdrive to znaczy błąd masz w skrzyni podjedz niech zobaczą na kompie.
U mnie jest to samo jak przełanczam na 3 biegówke,ale po wyłączeniu jest ok.
Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |3 Maj 2005|, 2005 23:09
|
|
|
| nie zalales skrzynek z bezpiecznikami? nadbiegi ci wysiadly , jedyny zwiazek jaki widze miedzy woda a biegami to sterowanie elektroniczne. moze cus co mierzy obroty silnika? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 21 Kwi 2004 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |3 Maj 2005|, 2005 23:41
|
|
|
| Mył silnik, albo MAF, albo przewody. Albo głupi przypadek, ale to mało prawdopodobne. Poczekaj, aż wszystko dokładnie wyschnie. Sprawdź też VSS. |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 19:53
|
|
|
| Suszyłem wszystko suszarką, trochę pomogło. Już zmienia wszystkie biegi, ale tylko jak mryga overdrive. Jak overdrive nie mryga to mam tylko 1 bieg, kuriozalne nie? Tylko, że to mryganie raz się włącza a raz nie. Myślę, że auto musi jeszcze z tydzień poschnąć. Normalnie w innych warunkach stwierdziłbym, że skrzynia padła. |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 11:03
|
|
|
Jeszcze raz wszystko rozpiąłem i rozkręciłem co się dało. grzejnik na noc pod auto. Efekt, wszystko znów działa jak należy.
Objawy normalnie były jakby skrzynia była padnięta, brak biegów, szarpanie itd. Sterowanie skrzynią jest widocznie bardzo wrażliwe na wilgoć.
Właścicieli wielorybów przestrzegam zatem przd myciem silników, komór silnikowych. Nie wiem czy też starsze modele też są tak wrażliwe na mycie. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 11:05
|
|
|
no ja swojego musiałem wypchać z myjki po myciu podwozia |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 19:18
|
|
|
Swego myłem ju pare razy i tylko raz nie odpalił ale dlatego że była woda w świecach przedmuchali i odpalił od razu.
Pozdrawiam
Jacek M.
|
|
|
 |
tomi503 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 17:21
|
|
|
Panowie nabyłem coswortha niedawno i pytałem o cene rozrządu lecz dorwałem taniej silnik i go wymieniałem i teraz jakie są moje spostrzerzenia.
Wiązka elektryczna do skrzyni idzie pod listwą wtryskową między głowicami i jest tam oczywiście nararzona na wysoką temperature.
Przy wypinaniu tej wiązki zauwarzyłem że kable się strasznie kruszą normalnie masakra tzn. koszulki kabli. wystarczyło troszeczke zgiąć kabel i zostawał goły bez izolacji.
Podejrzewam że właśnie przez namoczenie tych kabli @COSSY maiałeś problemy. |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 23:20
|
|
|
Wada fordów
Pozdrawiam
Jacek M.
|
|
|
 |
Jimbo [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 00:57
|
|
|
W moim cosim rozsypujaca się wiązka silnikowa była przyczyną rozłaczania zilnika w trakcie jazdy, szczególnie gdy skręcałem w lewo. Po naprawie - wycięciu "chorych kabli" i wstawieniu nowych wraz z zaizolowaniem pozostałych wszystko wróciło do normy. Na części przewodów po prostu nie było już izolacji i powstające w wiżce zwarcia były powodem rozłaczania silnika.
W ubiegłym miesiącu z racji wycieku oleju w silniku i probleme z którego miejsca leje, pojechałem na mycie. Po umyciu i przedmuchaniu silnika odpaliłem bez problemu. |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 18:35
|
|
|
| Ford stosował do roku 1996 wadliwe wiązki firmy Arnitel, na szczęście zmienili od 1997 roku producenta i problemy się skończyły !! U mnie wszystkie wiązki sa ok. Zamokły 2 grube wtyki elektryczne (brązowa i czarna, pod zbiornikiem oleju od wspomagania) bo je biczowałem myjką, hehe. Rozebrałem to i wysuszyłem i jest wszystko git. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |4 Wrz 2006|, 2006 14:33
|
|
|
| COSSY napisał/a: | | Zamokły 2 grube wtyki elektryczne (brązowa i czarna, pod zbiornikiem oleju od wspomagania) bo je biczowałem myjką, hehe. Rozebrałem to i wysuszyłem i jest wszystko git. | Pozwolę sobie odświeżyć temat. Co to są te skrzynki pod zbiornikiem od płynu wspomagania? Za co są odpowiedzialne? Kurcze, u mnie w cossim są zapocone olejem hydraulicznym ze zbiorniczka (opaska słaba) może to jest powodem braku 4 biegu u mnie. Chociaż O/D mi nie mruga. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
|
|