|
jak odciać wtryski przekaznikiem?? |
| Autor |
Wiadomość |
kal!ber [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 23:06 jak odciać wtryski przekaznikiem??
|
|
|
| koledzy jak w temacie. mam ohc efi narazie jezdzi na samym lpg zostalo mi 8 kabelkow po emulatorze wtryskow(odciety emulator) sa to 4 pary kabelkow w 4 jest prad(po zmasowaniu) i slychac cykanie ( jak by wtrysk sie otwieral zamykal). jakos ze na polu zrobilo sie zimno i dzisiaj luz ledwo samochod odpalilem to chcial bym to zrobic najnizszym kosztem i najlepiej samemu. Koledzy pomozcie!!!!!!! |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 23:59
|
|
|
najtaniej to zalozyc przekaznik,podlaczyc go pod cewke zaworu gazu nastepnie styki wykorzystac rozwierne w ich obwod wlaczyc plusa zasilania wtryskiwaczy,a latwo namierzyc bo to jest ten sam co idzie na zawor wolnych obrotow i po przekreceniu staycji na zap0lon bedzie tam 12V w stosunku do masy samochodu.Aby wszsytko bylo dobrze zrobione to musisz tego plusa tak podlaczyc aby napiecie z przed stykow przekaznika polaczyc z zaworem wolnych obrotow co ma na celu normalna prace na wolnych obr po przejsciu na LPG,gdyz w innym polaczeniu samochod moglby zgasnac jak przekaznik by rozlaczyc plausa zasilajacego wtryski i jednoczesnie zawor wolnych obr.Mam nadzieje ze w miare jasno napisalem jak cos nie bedziesz wiedzial to pisz
Powodzonka |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
kal!ber [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 08:57
|
|
|
grzechu913 tylko mi te kabelki robia pewna niewiadoma robote bo jak je podlacze pod mase auta przez prubierke to na 4 z nich jest wtedy prad i slychac cykniecie(otwieranie wtrysku) znajomy znowu tlumaczyl ze jak puszcze to przez przekaznik to jest duza mozliwosc zalewania silnika najlepszy byl by jakis rozrysowany schemacik:) pod kazde oznaczenie na przekazniku gdzie sie wpiac dopiero jutro pewnie znajde na to czas zeby pogrzebac |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 09:39
|
|
|
Przez kontrolkę podajesz masę dla wtrysków - dlatego cykają.
Namierzaj miernikiem, czy jakąś LED-ową kontrolką.
A tak wogóle, to jak nie masz nic nagmerane, to patrzyłem przed chwilą schemat, że po czarnych kablach ida Ci do wtrysków "+" a po brązowych "-".
Poleć po tych czarnych do pierwszego wspólnego punktu i je łup na przekaźnik Tylko nie odetnij czego wiecej. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
| Ostatnio zmieniony przez Aro |19 Lis 2008|, 2008 09:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 09:51
|
|
|
| Aro napisał/a: | | Tylko nie odetnij czego wiecej. | bo przestanie działać EBJ |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 12:59
|
|
|
może najprościej będzie potem podać zasilanie na krokowy | Struna napisał/a: | | bo przestanie działać EBJ | |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
kal!ber [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 17:49
|
|
|
| sa to 4 pary kolorow bialy czerwony i jakies dwa jeszcze kolory odpale samochod prubierke polacze plusem do aku(prubierka z zaroweczka:)) i zobacze czy reszta kabelkow jest masowa bo wyglada tak jak by obow byl caly czas odlaczony |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 17:54
|
|
|
Jeżeli wytrzymasz do jutra to zamieszczę ilustrowaną instrukcję . krok po kroku
Dzisiaj zabrakło czasu |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
kal!ber [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 20:07
|
|
|
wytrzymam wytrzymam pewnie jutro bede montowal pompke paliwa bo dzisiaj podpiolem wtryski zeby chodzily:) trzeba auto sprubowac uruchomic na pb i odciac wtryski wtedy:)
[ Dodano: 2008-11-19, 20:09 ]
ps zawsze moge odpiac wiazke w bagazniku zeby pompka nie chodzila:x |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 20:52
|
|
|
| zrob sobie tez odciecie pompy paliwa na przekazniku i bedzie juz gitara |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 15:02
|
|
|
| grzechu913 napisał/a: | | zrob sobie tez odciecie pompy paliwa na przekazniku i bedzie juz gitara | -odrdzam stanowczo paliwo chłodzi wtryski i niestety prawda jest taka że i tak zawsze musi być więc po co pompe odcinać |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 17:22
|
|
|
Fotografia pierwsza przedstawia listwę wtryskową silnika OHC
Doczepiłem do niej EBJ , aby było widać umiejscowienie interesujących nas wtyczek
Po lewej stronie są dwie małe pięciopinowe wtyczki łączące wiązkę wtrysków z instalacją samochodu

Do jednej z tych wtyczek dochodzi od strony wtrysków czarny przewód
Należy usunąć około 6 - 7 cm koszulki ukrywającej przewody , im więcej usuniemy tym łatwiej będzie przy następnych operacjach
Przewód ten w odległości ok. 4 cm od wtyczki przecinamy

Do odcięcia wtrysków zastosowałem przekaźnik bardzo popularny w Scorpio , taki malutki brązowy (zamienny z białym)
Przekaźnik ten jest łatwo dostępny i niezawodny
Łatwo dostępny na najbliższym szrocie
Ma dwie nóżki węższe i dwie szersze , więc trzeba dokupić konektorki pasujące do tych nóżek

Przy wtyczce do EBJ należy odsunąć maksymalnie daleko koszulkę otulającą przewody i przeciąć również czarny kabelek
Udało mi się to zrobić w odległości ok. 6 cm od wtyczki EBJ

Do czarnego kabelka z wtyczki EBJ dolutowujemy dodatkowy przewód długości około 50 - 60 cm o izolujemy go koszulką termokurczliwą lub taśmą izolacyjna

Drugą część czarnego kabelka chowamy wewnątrz koszulki , w której sobie siedział pierwotnie , nie ma konieczności dodatkowego izolowania go
Drugi koniec przewodu , który dolutowaliśmy przy wtyczce EBJ przeciągamy wzdłuż wiązki wtrysków , i razem z czarnym przewodem (który przecięliśmy na początku naszej gehenny) zaciskamy mniejszym konektorkiem
Drugą część czarnego przewodu idącego w do wtyczki łączącej z resztą instalacji samochodu , również zakańczamy konektorkiem
Po czym dla pewności obydwa zaciśnięcia oblutowujemy

Po zabezpieczeniu tych konektorków koszulką termokurczliwą , nasuwamy je na mniejsze nóżki przekaźnika w dowolnej konfiguracji

Pozostałe dwa większe konektorki zaciskamy do kawałków przewodu
Pierwszy najlepiej zakończyć konektorkiem oczkowym i przykręcić w dowolnym miejscu do karoserii , pamiętając o dokładnym oczyszczeniu miejsca styku z lakieru
Drugi podłączamy do instalacji gazowej , będzie on sterował odłączaniem wtrysków
Zastosowałem do prezentacji przekaźnik brązowy (zamienny z białym) , ponieważ miałem go pod ręką
Jednak znacznie lepszy byłby fordowski przekaźnik o tych samych rozmiarach w kolorze niebieskim lub zielonym
Są to przekaźniki NC i stosując je możemy podłączyć przewód sterujący bezpośrednio do niebieskiego przewodu instalacji gazowej , który włącza między innymi elektrozawór gazowy
W przypadku stosowania przekaźnika brązowego (lub białego) NO , przewód sterujący podłączamy do kabelka sterującego elektrozaworem odcinającym benzynę znajdującym się w instalacji gazowej
Przekaźnik najlepiej jest umocować opaską zaciskową do wiązki wtrysków w sposób widoczny na zdjęciu

Oprócz narzędzi widocznych na ostatniej fotografii przydatny jest również ostro zakończony nóż

Powyższy opis ma zastosowanie we wszystkich typach silników benzynowych wtryskowych Scorpio MkI i MkII (może dotyczyć też niektórych silników w MkIII) , różne są jedynie wtyczki łączące wiązkę wtrysków z resztą instalacji pojazdu , zasada pozostaje taka sama , podobnie jak wtyczka EBJ
Mam nadzieję , ze o niczym nie zapomniałem i |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |20 Lis 2008|, 2008 18:31, w całości zmieniany 11 razy |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 19:02
|
|
|
| Super opis . Ostatnio tak ratowałem skorupę bo gaziarz odcinał wtryski i ebj ta . Sobie śrubką na przepustnicach pomógł . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
kal!ber [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 20:43
|
|
|
| KM-ford2fast wielkie dzieki za ten opis teraz juz duzo osob wtym i ja sam sobie z tym poradzi i nie bedzie sie wkurzal na gaziarzy ktorzy nie chca sie tego czepic i mowia ze tak sie nie da.moze by to przeniosl do FAQ bo to bardzo przydatna informacja:) |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Lis 2008|, 2008 10:26
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | przewód sterujący podłączamy do kabelka sterującego elektrozaworem odcinającym benzynę znajdującym się w instalacji gazowej | to tylko w gaźnikowych instalacjach jest. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|