$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - jak odciać wtryski przekaznikiem??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak odciać wtryski przekaznikiem??
Autor Wiadomość
kal!ber
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 23:06   jak odciać wtryski przekaznikiem??

koledzy jak w temacie. mam ohc efi narazie jezdzi na samym lpg zostalo mi 8 kabelkow po emulatorze wtryskow(odciety emulator) sa to 4 pary kabelkow w 4 jest prad(po zmasowaniu) i slychac cykanie ( jak by wtrysk sie otwieral zamykal). jakos ze na polu zrobilo sie zimno i dzisiaj luz ledwo samochod odpalilem to chcial bym to zrobic najnizszym kosztem i najlepiej samemu. Koledzy pomozcie!!!!!!!

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 23:59   

najtaniej to zalozyc przekaznik,podlaczyc go pod cewke zaworu gazu nastepnie styki wykorzystac rozwierne w ich obwod wlaczyc plusa zasilania wtryskiwaczy,a latwo namierzyc bo to jest ten sam co idzie na zawor wolnych obrotow i po przekreceniu staycji na zap0lon bedzie tam 12V w stosunku do masy samochodu.Aby wszsytko bylo dobrze zrobione to musisz tego plusa tak podlaczyc aby napiecie z przed stykow przekaznika polaczyc z zaworem wolnych obrotow co ma na celu normalna prace na wolnych obr po przejsciu na LPG,gdyz w innym polaczeniu samochod moglby zgasnac jak przekaznik by rozlaczyc plausa zasilajacego wtryski i jednoczesnie zawor wolnych obr.Mam nadzieje ze w miare jasno napisalem jak cos nie bedziesz wiedzial to pisz
Powodzonka

kal!ber
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 08:57   

grzechu913 tylko mi te kabelki robia pewna niewiadoma robote bo jak je podlacze pod mase auta przez prubierke to na 4 z nich jest wtedy prad i slychac cykniecie(otwieranie wtrysku) znajomy znowu tlumaczyl ze jak puszcze to przez przekaznik to jest duza mozliwosc zalewania silnika najlepszy byl by jakis rozrysowany schemacik:) pod kazde oznaczenie na przekazniku gdzie sie wpiac dopiero jutro pewnie znajde na to czas zeby pogrzebac :(

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 09:39   

Przez kontrolkę podajesz masę dla wtrysków - dlatego cykają.
Namierzaj miernikiem, czy jakąś LED-ową kontrolką.
A tak wogóle, to jak nie masz nic nagmerane, to patrzyłem przed chwilą schemat, że po czarnych kablach ida Ci do wtrysków "+" a po brązowych "-".
Poleć po tych czarnych do pierwszego wspólnego punktu i je łup na przekaźnik :) Tylko nie odetnij czego wiecej.
Ostatnio zmieniony przez Aro |19 Lis 2008|, 2008 09:41, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 09:51   

Aro napisał/a:
Tylko nie odetnij czego wiecej.
bo przestanie działać EBJ :)

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 12:59   

może najprościej będzie potem podać zasilanie na krokowy
Struna napisał/a:
bo przestanie działać EBJ
:)

kal!ber
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 17:49   

sa to 4 pary kolorow bialy czerwony i jakies dwa jeszcze kolory odpale samochod prubierke polacze plusem do aku(prubierka z zaroweczka:)) i zobacze czy reszta kabelkow jest masowa bo wyglada tak jak by obow byl caly czas odlaczony

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 17:54   

Jeżeli wytrzymasz do jutra to zamieszczę ilustrowaną instrukcję . krok po kroku :)
Dzisiaj zabrakło czasu 8)

kal!ber
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 20:07   

wytrzymam wytrzymam pewnie jutro bede montowal pompke paliwa bo dzisiaj podpiolem wtryski zeby chodzily:) trzeba auto sprubowac uruchomic na pb i odciac wtryski wtedy:)

[ Dodano: 2008-11-19, 20:09 ]
ps zawsze moge odpiac wiazke w bagazniku zeby pompka nie chodzila:x

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 20:52   

zrob sobie tez odciecie pompy paliwa na przekazniku i bedzie juz gitara

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 15:02   

grzechu913 napisał/a:
zrob sobie tez odciecie pompy paliwa na przekazniku i bedzie juz gitara
-odrdzam stanowczo paliwo chłodzi wtryski i niestety prawda jest taka że i tak zawsze musi być więc po co pompe odcinać

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 17:22   

Fotografia pierwsza przedstawia listwę wtryskową silnika OHC :)
Doczepiłem do niej EBJ , aby było widać umiejscowienie interesujących nas wtyczek
Po lewej stronie są dwie małe pięciopinowe wtyczki łączące wiązkę wtrysków z instalacją samochodu :)

Do jednej z tych wtyczek dochodzi od strony wtrysków czarny przewód
Należy usunąć około 6 - 7 cm koszulki ukrywającej przewody , im więcej usuniemy tym łatwiej będzie przy następnych operacjach :)
Przewód ten w odległości ok. 4 cm od wtyczki przecinamy :628:

Do odcięcia wtrysków zastosowałem przekaźnik bardzo popularny w Scorpio , taki malutki brązowy (zamienny z białym)
Przekaźnik ten jest łatwo dostępny i niezawodny
Łatwo dostępny na najbliższym szrocie :):
Ma dwie nóżki węższe i dwie szersze , więc trzeba dokupić konektorki pasujące do tych nóżek :)

Przy wtyczce do EBJ należy odsunąć maksymalnie daleko koszulkę otulającą przewody i przeciąć również czarny kabelek :roll:
Udało mi się to zrobić w odległości ok. 6 cm od wtyczki EBJ

Do czarnego kabelka z wtyczki EBJ dolutowujemy dodatkowy przewód długości około 50 - 60 cm o izolujemy go koszulką termokurczliwą lub taśmą izolacyjna :510:

Drugą część czarnego kabelka chowamy wewnątrz koszulki , w której sobie siedział pierwotnie , nie ma konieczności dodatkowego izolowania go :)

Drugi koniec przewodu , który dolutowaliśmy przy wtyczce EBJ przeciągamy wzdłuż wiązki wtrysków , i razem z czarnym przewodem (który przecięliśmy na początku naszej gehenny) zaciskamy mniejszym konektorkiem

:516:

Drugą część czarnego przewodu idącego w do wtyczki łączącej z resztą instalacji samochodu , również zakańczamy konektorkiem

Po czym dla pewności obydwa zaciśnięcia oblutowujemy :519:

Po zabezpieczeniu tych konektorków koszulką termokurczliwą , nasuwamy je na mniejsze nóżki przekaźnika w dowolnej konfiguracji :)

Pozostałe dwa większe konektorki zaciskamy do kawałków przewodu
Pierwszy najlepiej zakończyć konektorkiem oczkowym i przykręcić w dowolnym miejscu do karoserii , pamiętając o dokładnym oczyszczeniu miejsca styku z lakieru :)

Drugi podłączamy do instalacji gazowej , będzie on sterował odłączaniem wtrysków g:)
Zastosowałem do prezentacji przekaźnik brązowy (zamienny z białym) , ponieważ miałem go pod ręką
Jednak znacznie lepszy byłby fordowski przekaźnik o tych samych rozmiarach w kolorze niebieskim lub zielonym
Są to przekaźniki NC i stosując je możemy podłączyć przewód sterujący bezpośrednio do niebieskiego przewodu instalacji gazowej , który włącza między innymi elektrozawór gazowy :599:

W przypadku stosowania przekaźnika brązowego (lub białego) NO , przewód sterujący podłączamy do kabelka sterującego elektrozaworem odcinającym benzynę znajdującym się w instalacji gazowej :610:

Przekaźnik najlepiej jest umocować opaską zaciskową do wiązki wtrysków w sposób widoczny na zdjęciu

Oprócz narzędzi widocznych na ostatniej fotografii przydatny jest również ostro zakończony nóż :580:

Powyższy opis ma zastosowanie we wszystkich typach silników benzynowych wtryskowych Scorpio MkI i MkII (może dotyczyć też niektórych silników w MkIII) , różne są jedynie wtyczki łączące wiązkę wtrysków z resztą instalacji pojazdu , zasada pozostaje taka sama , podobnie jak wtyczka EBJ :-d

Mam nadzieję , ze o niczym nie zapomniałem i :581:
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |20 Lis 2008|, 2008 18:31, w całości zmieniany 11 razy  

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 19:02   

Super opis . Ostatnio tak ratowałem skorupę bo gaziarz odcinał wtryski i ebj ta . Sobie śrubką na przepustnicach pomógł .

kal!ber
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 20:43   

KM-ford2fast wielkie dzieki za ten opis teraz juz duzo osob wtym i ja sam sobie z tym poradzi i nie bedzie sie wkurzal na gaziarzy ktorzy nie chca sie tego czepic i mowia ze tak sie nie da.moze by to przeniosl do FAQ bo to bardzo przydatna informacja:)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Lis 2008|, 2008 10:26   

ford2fast napisał/a:
przewód sterujący podłączamy do kabelka sterującego elektrozaworem odcinającym benzynę znajdującym się w instalacji gazowej :610:
to tylko w gaźnikowych instalacjach jest.

Odpowiedz do tematu