$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Ciemny olej + wyrownywanie strat
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciemny olej + wyrownywanie strat
Autor Wiadomość
IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 14:45   Ciemny olej + wyrownywanie strat

Kupujac samochod olej nie byl najpiekniejszy patrzac po bagnecie, jednak na trasie 2000km w drodze powrotnej tym autem nie stwierdzilem jego ubytku. W niedlugim czasie po przyprowadzeniu auta wymienilem olej na polsyntetyczny Mobil 1 wraz z filtrem. Niestety niedlugo pozniej zauwazylem, ze musze dolewac oleju a z uwagi na nie dzialajacy licznik nie moge napisac co ile km. Na dzis dzien, po przejechaniu powiedzmy okolo 20000km od zmiany oleju stwierdzam, ze olej najpiekniejszy nie jest - jest czarny po przetarciu bagnetu chusteczka higieniczna np.., poza tym ubywa go w proporcji okolo 1l na 3000km (ostatnio), przy jezdzie miasto - trasa.

Meczy mnie dolewanie drogiego mobilu, lecz mam wrazenie, ze olej nie ubywa w wyniku spalania go przez silnik a przez wycieki (delikatnie peknieta miska olejowa przy korku i pocenie sie w niektorych miejscach, min przy czujniku temperatury) jako ze dolewac musze raz czesciej raz rzadziej nie proporcjonalnie do ilosci przejechanych km.

Dodam, ze kiedys w lato slyszalne byly zawory (tylko przy uruchomieniu silnika) a teraz od dluzszego czasu (ponad pol roku) nie ma takich objawow. Podobnie slychac bylo zawory jak zszedl na zbyt wolne obroty (powiedzmy 500) a teraz cisza i wszytko pieknie pracuje.

Co o tym sadzicie? (dlaczego olej jest brudny?)
Czy powinienem zmienic olej? (Nie mam pojecia jaki olej byl wlany zanim kupilem auto)
Czy wlac mineralny? A moze polsyntetyk innej firmy, np lotos?

Z wymiana / naprawa miski olejowej zwlekam, poniewaz bedzie przy tym na prawde sporo cyrku (chociazby zeby ja wyjac i wlozyc.

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 15:01   

przy czujniku temp nie powinno mieć miejsca wycieku gdyż tam nie ma oleju tylko płyn chłodniczy. A jeżeli tam jest wyciek to mieszasz płyn z olejem. to prawdopodobne przy pękniętej uszczelce brudny olej to wynik niedbalstwa poprzedniego właściciela po kilku wymianach jeśli silnik jest sprawny powienien być czysty a przed wymianą może mieć kolor mocnej herbaty ale nie powinien osiągać barwy i konsystencji smoły :mrgreen: .

To że dolewasz oleju to to że nalałeś oleju o mniejszej rzadkości jak nalejesz gestrzego to pewnie nie bedziesz dolewał ale usłyszysz zawory. Olej gestrzy wolniej dochodzi do popychaczy hydraulicznych niż ten co nalałeś. musisz coś teraz wybrać. Albo usuwasz wszystkie przecieki wycieki lub lejesz 15w40 ale usłyszysz dzwięk zaworów a nawet rozrządu bo ten także jest napinany siłą ciśnienia oleju. Ten olej który nalałeś to dobry olej na takim powinien jeździć scorpio 2.0 dohc gdyż większość podzespołów napędzanych jest ciśnieniem oleju

ja bym zostawił taki olej a zabrał się za wycieki

żeby wyjąć miskę olejową to musisz podnieść silnik z poduszek i rozkręcić chyba stabilizator
więc cyrk jest ale jest prostrza metoda metoda "poxilina" lub spawanie aluminium ale tego ostatniego nie podjołbym się na otwartym sercu czyli bez wyjmowania miski

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 15:36   

Generalnie do hydraulicznych popychaczy powinien być olej półsyntetyczny lub lepszy - z powodów, które opisał Lancer. Natomiast jak silnik biegał od x lat na mineralu i zalejesz półsyntetykiem może się okazać, że jak juz Ci wypłuka ładnie silnik to i się silnik rozszczelni - na mineralu uszczelniały go nagary i osady. Być może to tylko nieszczelności na uszczelkach czy misce albo czyjniku ciśnienia oleju ( bo pewnie o tym mówiłeś ) ale równie dobzre może zacząć cieknąc na simeringach i innych takich uszczelnieniach - no różnie może być.
Co do nierównomierności spalania oleju czy tez ubywania - spróbuj sprawdzić czy czasami jak pociskasz mocniej to pali ubywa więcej a jak easy jeździsz to mniej - to dosyć normalne byłoby.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:47   

Naturalnie chodzilo mi o czujnik cisnienia oleju :oops: .
OK, wszystko rozumiem - doleje mu oleju do max i sprawdze ile spali przy dynamicznej i flegmatyczniej jezdzie. Uszczelnienie nie bedzie narazie mozliwe, poniewaz jak sadze glowna przyczyna moze byc miska olejowa. Siemering na wale nie cieknie, bo sprawdzalismy przy wymianie sprzegla.

Co do koloru oleju na bagnecie - na pewno nie jest jak mocna cherbata, ma kolor blizszy czarnemu aczkolwiek nie do konca. Moze pofatyguje sie o zdjecie. Teraz nie jestem przekonany - dzisiaj jeszcze sprawdze ale mam wrazenie ze po wytarciu w biala chustke bylo widac czarny pyl :|

Napiszcie prosze jak to jest, bo mam pewne watpliwosci - znajomy powiedzial mi, ze jednym ze sposobow sprawdzania silnika jest odkrecenie korka wlewu oleju i wyjecie bagnetu na wlaczonym silniku i sprawdzenie czy nie pluje olejem. Co o tym sadzicie?

Ja odkrecilem ostatnio korek - nie pluje ale jak na pare sekund przylozylem reke nad otwor, to mimo to byla mokra od oleju (pare kropek). O co chodzi w tym sposobie sprawdzania?

Struna 

Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:51   

Tak się sprawdza czy ma przedmuchy - tam trochę zawsze chlapać będzie - w końcu klawiatyra zapieprza i się smaruje - ale jak odkręciś i żyga wokół to prosta sprawa :)
Osad na bagnecie to efekt wypłukiwania osadów z minerala - wypłuka wypłuka i po dwóch może trzech zmianach będzie piękny.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:57   

Struna napisał/a:
Tak się sprawdza czy ma przedmuchy

OK, to przy okazji troche sie naucze :) - jak mozesz mi wytlumaczcy o jakie przedmuchy chodzi? Dla mnie, laika brzmi to zagadkowo.

Struna 

Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:59   

No mogą być np gniazda zaworów nadpalone i nie będzie dobrze domykac i częśc kompresji wytworzonej przez tłok i sam wybuch mieszanki zamiast do wydechu może się dostawać pod klawiaturę no i masz dmuchanie olejem.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 15:41   

Generalnie każdy silnik z jakims przebiegiem powiedzmy większym niz 200 tkm nie powinien juz śmigać ,. Ja zalałem półsyntetyk i jestem zadowolony, śmiga bez problemu.
Przedmuchy są to gazy ktore ze skrzyni korbowej na skutek wewnetrznych nieszczelności silnika przedostaja sie do glowicy. generalnie w DOHC , odpowietrzenie (odma) idzie wlaśnie przez pokrywe zaworow, taki wężyk od pokrywy do filtra powietrza

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 16:44   

Cytat:
Na dzis dzien, po przejechaniu powiedzmy okolo 20000km od zmiany oleju

IBOL czy przypadkiem to nie jest dobry czas na wymiane? :roll:

Dochodzenie odszkodowań

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 17:34   

kuba napisał/a:
Generalnie każdy silnik z jakims przebiegiem powiedzmy większym niz 200 tkm nie powinien juz śmigać ,

czyli 90 % aut już nie powinno śmigać ale to według kuby :mrgreen:

ja kupiłem silnik z przebiegiem 180tkm i wszyscy stwierdzili że to prawie nówka ledwie dotarta Nie zatarta. poprzedni silnik padł po dystansie 450 tkm (2,0 8v)

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 18:02   

dobra pomyliłem sie , chciałem powiedziec że z takim przebiegiem nie powinny juz byc na syntetyku. Gdzieś na forum było pisane o olejach i wpływie syntetyku na silniki z wiekszym przebiegiem.
:mrgreen:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 21:09   

ja tam zmienilem z niewiadomo czego na mineral a pozniej na polsyntek i nie zaluje. przebieg 207000 km.
pozdrawiam
maciek

Struna 

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 09:36   

A powiem wam, że ja się tez żywo zastanawiam nad zalaniem półsyntetykiem - jednak popychacze na nim pracują jak powinny - usunę tylko wyciek spod czujnika ciśnienia oleju i zobaczę - co będzie to będzie. Starą renówę nawet na full syntetyku woziłem i pięknie śmigała - no ale ciekło więcej niż na mineralu :)

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:38   

Ja to sie jedynie teraz zastanawiam czy przy kolejnej zmianie oleju (notabene, to po ilu km powinno sie zmieniac?) nie wlac czegos tanszego z polsyntetykow, jak np lotosa. Bo jak mam tak dolewac co pewien czas Mobila za 40zl/l to troche mnie to wqrza. Aczkolwiek przyznac trzeba ze mobil jak narazie dobrze sie sprawdza.

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:42   

Oryginalna instrukcja obsługi Forda z 92r. zezwala na zalewanie silników olejem mineralnym. Zatem teoria Struny, co do półsyntetyka do hydrauliki, mija się z celem.
Uszczelniacze są do wymiany IBOL. Nawet jak się silnik poci to nie może mieć takiego dużego ubytku. Chyba, że masz kałużę oleju pod silnikiem.
Poprzedni właściciel nie dbał o olej i masz tonę smoły w silniku :lol: :lol: :lol: .
Otwórz pokrywę zaworów, obejrzyj ją i głowicę a zobaczysz piękna czarną maź :lol: :lol:

Odpowiedz do tematu