|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
OMVL DREAM XXIN - autokalibracja |
| Autor |
Wiadomość |
Joszi [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lut 2008|, 2008 21:52 OMVL DREAM XXIN - autokalibracja
|
|
|
Witam wszystkich
Po zakupie scorpio 2.0 '91r zalozylem sekfencje OMVL w warsztacie nie zupelnie nową, gostek który mi to zamontowal ustawil ja jako tako, ale autko zaczelo palic okolo 14l/100km.
Odwiedzilem go jeszcze pare razy i generalnie albo pali jak smok albo jest totalnym mulem.
Zniechecony ciąglym jez dzeniem do gaziaża postanowilem zakupic kabelek i sciagnelem sofcik.
I tu zaczynaja sie moje pytania i wontpliwosci
1. Sonda lambda pokazuje napiecie 3,8-3,9V (zmienilem sonde na druga uzywana uzywana i ta druga pokazuje 3,6-3,9V) i jest podswietlona na czerwono, a w ustawieniach ustawilem Lambda 0-1V. czy to jest tak jak byc powinno??
2. Podczas pruby autokalibracji niemozna doprowadzic jej do konca
ponieważ z tego co zauwarzylem to czasy wtrysku na benie wachaj asie w granicy 2ms, a czasy jakie prubuje ustawic program podczas autokalibracji rozpoczynaja sie od 4ms i rosna do 7ms( dalej przerywam ten proces w obawie o rzycie ) Jak to zmienic?
3. Po malej zabawie z mapani recznie jezdzi jako tako ale w niektórych zakresach czuc ze jest nie tak jak byc powinno (pewnie wina mapy), a gdy jest poniżej zera (temp przelaczenia na gaz 40st) szarpie i nieda sie jechac (jak sie zatrzymam i postoje z 10min i rusze to jest ok) jak to zmienic? podejzewam ze ma to cos wspulnego z korekcja wtrysku w zaleznosci od temp. Ale pewnosci niema
Dzieki z góry za jakis odzew
pozdro |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |14 Lut 2008|, 2008 11:41
|
|
|
Pewnie zle dobrane dysze i pewnikiem cisnienie nie takie -a z lambdą to jej nie podlaczaj nie musi byc -a jak masz listwy omvl to niestety raczej bedziesz mial same kłopoty ja mialem w cosim omvl i tylko robił em go a nie smigalem i upewnij sie czy masz dobrze wpiente wtryskiwacze bo jak pozmieniasz to tez bedą jaja
[ Dodano: 2008-02-14, 11:43 ]
mapy ci się nie pokrywają i dlatego ci go tak szarpie
[ Dodano: 2008-02-14, 17:18 ]
pomyliles sie z lambadą pewnie i wpioles w grzanie a listwy albo padly albo leją niestety
[ Dodano: 2008-02-14, 17:19 ]
sygnalowy to czarny |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Joszi [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lut 2008|, 2008 17:24
|
|
|
Pewnie zle dobrane dysze i pewnikiem cisnienie nie takie -a z lambdą to jej nie podlaczaj nie musi byc -a jak masz listwy omvl to niestety raczej bedziesz mial same kłopoty ja mialem w cosim omvl i tylko robił em go a nie smigalem i upewnij sie czy masz dobrze wpiente wtryskiwacze bo jak pozmieniasz to tez bedą jaja
dysze niewiem jakie i niewiem jak to sprawdzic, jezeli chodzi o cisnienie to wydaje sie oko (niema spadku mocy az do konca zakresu obrotów, jak podepne do kompa to zapisze wszystkie parametry).Z tego co piszesz wnioskuje ze niema wpływu lambda na czas wtrysku (dotej pory myslalem ze jest), listwa omvl fast, kabelki sa podpiete ok?
Co zrobic zeby sie zautokalibrowal (stworzyl mape)??
A co zrobic zeby sie pokrywaly te mapy ??
[ Dodano: 2008-02-14, 17:31 ]
[ Dodano: 2008-02-14, 17:18 ]
pomyliles sie z lambadą pewnie i wpioles w grzanie a listwy albo padly albo leją niestety
znaczy ze ten co mi to zakladal walnal siew z kablami i dlatego pokazuje 3,9v?? |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |14 Lut 2008|, 2008 21:33
|
|
|
pewnie tak machnoł się tylko pytanie czy tylko tam z paskiem na komp paliwa na wtryskiwacz kolor a dysze sa wkrecone przy listwach i tam sie mierzy jaki jest otwór a kalibracja wez poczytaj w necie
http://www.appstudio.com.pl/pl.dokumentacje.html poczytaj moze tu troszke ale jakos pewnie bedzie problem z tym twym autem |
|
|
|
 |
bOOmbeeL [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lut 2008|, 2008 01:40
|
|
|
wyrzuć tą sekwencje (sprzedaj na allegro) i załóż jakiegoś STAG`a 200 lub 300
ja miałem OMVL`a i same kłopoty z nią w Voyagerze 3,3 V6
OMVL Dream XXVI jest jedną z pierwszych i najgorszych sekwencji !!!
nikt nie potrafi jej wyregulować prawidłowo !!! tyle co ja sie najeździłem do gazowników to szok....
teraz mam staga 300 i śmiga jak ta lala
pozdrawiam,
bOOmbeeL |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |15 Lut 2008|, 2008 07:11
|
|
|
| Kolego jest może i troszke zwalona ja też mialem kłopoty i niestety nie dało naprawic jej okazalo sie ze komp siadł -ale naprawde jest grono posiadaczy u których działa bezproblemowo! Listwy są do d,,,, jesli kolega ma z 2005 roku to tak na oko pewnie są do wymiany były wadliwe tak okolo 90 % a co do staga to moze i tak czemu nie tylko kolega już walił sie w OMVL i pewnie chcialby smigac a jesli zmiana instalki to Agis jest najłatwiej poustawiac a kolega raczej jest zielony ale przy agisie da rade |
|
|
|
 |
Joszi [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lut 2008|, 2008 15:27
|
|
|
Na poczatku dzieki za podjecie tematu z nowicjuszem
jezeli chodzi o dysze to mam taka wersje programu która pokazuje ze rozmiar dysz jaest ok, odwiedzilem joz kilka stron z opisami do LPG ale jak narazie niewiele konkretnych info.
jezeli chodzi o lambde to popatrzylem sobie na instalacje elektryczna i szczeze muwiac to niewiem jak ta sonda jest wpieta do lpg, z tego co wiem to komp jest pod schowkiem a tam gaziaza napewno nie bylo.
A jezeli chodzi o zmiane OMVL na STAG300 to jak bym mial tak zmieniac to 17 letnia fura bym nie smigal
[ Dodano: 2008-02-15, 15:35 ]
LIstwy REG i wtryskiwacze mam REG FAST 12V DC (na górze sa liczby 41 05 na drugim, 63 05) to znaczy ze z 2005r? |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |15 Lut 2008|, 2008 18:48
|
|
|
Na poczatku dzieki za podjecie tematu z nowicjuszem -kazdy kiedys był tylko niektórzy o tym zapomnieli juz dawno a program niby pokazuje ale np w stagu to pokazyuje ze niby sa za male a są ok , moze wez posprawdzaj podłoczenia tak jak ci pisalem a jak ci na paliwe jak zimny tak szarpie moze listwy podają gaz i chodzi na paliwie i na gazie moze jakos tak zrób zeby gazu nie bylo w listwach i jak bedzie chodzil ok to listwy sa do wymiany a regeneracji nie polecam , i jak cykają wtryski lpg moze jedna glosniej tam sa takie origi które pekają |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 05:01
|
|
|
Nie wiem czemu tak narzekacie na OMVLA posiadam go od 4 lat i jak do dziś wtryski chodzą bez zastrzeżeń jak i komp jedyna rzeczą którą wymieniłem to reduktor ale okazało się że to nie wina reduktora tylko gówienka podciśnieniowego, a reduktor jeździ teraz u kolegi w samochodzie i spisuje sie rewelacyjnie.\
Niech kolega znajdzie porządny zakład gdzie mu to wsdzysko ustawią lub niech sam sobie ustawi mapę jeśli mam programik z witaminką. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 12:40
|
|
|
Napisalem ze niekiedy są ludzie zadowoleni z OMVL -ja też mam uczulenie -ale fakt jak ok zamontowane to pewnie bedzie smigac tylko zastanawia mnie fakt ze ta instalka niebyła nowa moze z rozbitka gorzej jak jakas wadliwa i ktos sie zdenerwowal i na alegro no fakt ty jezdzisz 4 lata i ok ale ilu nie smiga na tym wiem z doswiaczenia niestety a kalibracja w omvl nie jest łatwa niestety |
|
|
|
 |
Joszi [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 20:24
|
|
|
Posiadam program z witaminka i bawie sie nim ale niestety narazie tylko na kompie stacjonarny w gararzu, moze jutro uda mi sie pojezdzic z laptopem. .
Instalacja zakupiona w zakladzie gazowniczym podobno z rozbitego auta ( a co mial mi powiedziec ).
Na paliwie jest wszystko ok jak zimny i jak ciepły idzie jak burza, po przełaczeniu na gaz gdy jest zimny gaz to szrpie , a jak listwa sie nagrzeje to jest prawie dobrze.
Musze sprawdzic ta sonde jak jest podlaczona kabelek po kabelku.
Wszystkie cykaja srednio cicho ale tak samo
[ Dodano: 2008-02-16, 20:36 ]
Moze kolega sierars1 podpowie jak te mape recznie ustawic (wiem ze w tej tabeli ale moze jest jakis schemat postepowania) a w zakladzie gaziazy to jak sie samo nie kalibruje to oni nie wiedza , niby costam ustawi ale to wszystko tak jakos w kit i na odpie.......r.....dol sie i daj kase. |
|
|
|
 |
Rychol [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 20:46
|
|
|
| Joszi napisał/a: | | na odpie.......r.....dol sie i daj kase. | uważaj ZOMO czuwa |
| Ostatnio zmieniony przez Rychol |16 Lut 2008|, 2008 20:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 21:18
|
|
|
| bOOmbeeL napisał/a: | | OMVL Dream XXVI jest jedną z pierwszych i najgorszych sekwencji !!! | Napewno jest jedną z pierwszych, ale napewno też nie jest jedną z najgorszych. Natomiast tam gdzie jeździłeś na regulacje, NAPEWNO z fachowością nie mają nic wspólnego.
W Dreemie, jak autokalibracja nie chce przejść do końca, to jest coś skopane z podłączeniem instalacji LUB ze sterowaniem silnika. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
| Ostatnio zmieniony przez 1Bodzio |16 Lut 2008|, 2008 21:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Joszi [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 22:33
|
|
|
przepatrze podlaczenie kabelków tylko jakies schemaciki musze znalezc
no chyba ze którys z kolegów moze mi podrzucic. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |17 Lut 2008|, 2008 11:48
|
|
|
A po co ci schemacik , z paskiem na komp paliwa a kolor na wtryskiwacz i oczywiscie ciachamy masy a nie plusa , masa i plus z aku , kabelek do lambdy ,sygnal predkosci obrotowej i kolor jednego cylindra paliwa odpowiada lpg bo jesli tam bedziesz mial pokickane to tez będzie do bani , czujniki temperatury w listwie i parowniku i map sensor - posprawdzaj tylko przy wtryskach bo prawdopodobnie tam cos jest nie tak |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |