$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wysokie spalanie, dławienie na starcie, strzały w dolot, muł
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysokie spalanie, dławienie na starcie, strzały w dolot, muł
Autor Wiadomość
Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
  Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 04:40   Wysokie spalanie, dławienie na starcie, strzały w dolot, muł

Witajcie! Wciąż borykam się z problemem. Błagam bo już nie mam siły ani pomysłów...POMOCY!!. A jestem zielony w tym aucie (niedawno kupiony)

Pacjent: Astra F 1.4 16V 97'r. Silnik X14XE przebieg 216 000km
Objawy: Spalanie PB ok 14litrów na 100km, spalanie LPG ok 15-16 litrow na 100km. SIlnik na benzynie ewidentnie mułowaty, na LPG znacznie dynamiczniejszy. Gd silnik jest zimny, a tym bardziej gdy wilgotno strzela w DOLOT. Jak silnik sie rozgrzeje, przestaje strzelać, ale za to nie mozna ruszyć, bo silnik sie dławi. Jeśli nie wkręce silnika powyżej 2000 obr to nie rusze. Na postoju, jak wdepne szybko pedał gazu, to jest z 2 sekundy zwłoki i dopiero silnik sie wkręca na obroty. Na benzynie tego efektu nie ma, da sie normalnie jechać nie przydusza tak przy ruszaniu. Na biegu jałowym obroty nie faluja, nie skacza, nie widac zeby wypadał zapłon - niby ok wszystko.

Co było robione. Astra jest po wymianie paska i rolek rozrządu i uszczelki pod głowicą - głowica była zdejmowana - wypalił sie zawór wydechowy.
Astra byla na tescie komputerowym - nic nie pokazal zadnych błedów. Nowe filtry i olej. Sonda lambda sprawdzona i pracuje w zakresie 0,2 - 0,8 acz dosc wolno reaguje i skokowo. Analiza spalin poprawna.

Nosze sie z wymaina przewodow i swiec zapłonowych - ALE nie wydaje mi sie zeby to mogło spowodowac taki wzrost spalania. Pytanie do was, czy przestawienie zapłonu ( paska rozrzadu) moze miec wpływ na wielkosc spalania? A jesli nie to co jeszcze w tym silniku moze powodować taki wzrost spalania? i wspomnianą mułowatość i dławienie sie? Nadmienie ze przed remontem auto stało 6 miesięcy nie używane, a wcześniej jeździło dobrze i spalanie było max 10 l/100km POMOZCIE BŁAGAM!!!
http://tinyurl.com/qhaqjsk
Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |26 Kwi 2005|, 2005 21:30, w całości zmieniany 1 raz  

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 07:44   

Sprawdź znaki na rozrządzie. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Czasami przestawienie o jeden czy 2 zęby paska, powoduje cuda w silniku.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 11:38   

sprzedaj to gówno i wróc do scorpio

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 11:51   

struna, to swoja droga, ale i tak musze dojsc do porzadku z nia!!! Pozatym na takie scorpio jakie chce jeszcze mnie nie stac :)

Kuba - no to jest cos co mnie męczy ale to sie wiąże z dobraniem sie do paska rozrzadu czyli rozbebeszeniem kawalka silnika - pod blokiem nie zrobie - zreszata u mnie - 6st amechanik krzyczy sobie conajmniej 80 zł za to. Zastanawiam sie czy lampa stroboskopową sie tego nie sprawdzi jakoś - ale tez nie wiem czy cholera czegos demontować nie trzeba.

kuba 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 08:11   

lampa chyba nic nie pokaże, bo nie masz klasycznego układu zapłonowego z aparatem. Lampa pokarze jedynie moment zaplonu, który może być przy niedomknietych zaworach.
Grozi ci co najwyżej rozwalenie dolotu( przez gaz), wypalenie zaworów.
Piszesz że było robione z głowicą, może jest źle wsadzony wałek rozrządu, skoro było robione z zaworami to walek też musial być wyjęty.
Wszystkie objawy wskazują na przestawienie rozrządu. Spójrz na to jak najszybciej.
A poza tym, to zrób jak mówi Struna :D . Zamiast tego badziewia mogłeś kupic przecierz starszego Scorka

Struna 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 09:29   

Idealista - bo nie stać go na takiegio jak by chciał - mnie też nie stać dlatego jeżdzę takim jakim jeżdzę a w planie mam lepsiejszego :) ale póki co jeżdżę takim no i jest fajnei bo to Scorpio :)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:06   

no wiesz jak juz kupowac - :)
KUBA - no wiem że wszystkie objawy na to wskazują !!! i mine wkurza właśnie partactwo mechników i to że wszyscy rozkładaja ręce. Zawór już 2 razy był upalony - nikt nie wie czemu. W dolocie totam nie ma co rozwalic - inech strzela :) a z lampa to sie właśnie obawiałem że nic nie da.

Ale wczoraj odpiołem sonde lambda - efektem czegho przestał sie dusić na gazie, tyle że dalej mułowaty na benzynie. Zobaczymy czy mniej spali.

kuba 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:18   

No cóż : masz głowę i h...j to kombinuj (jak mówi staropolskie przysłowie), ja jednak bym zaczął od sprawdzenia tego paska

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:50   

no tak ale to trzeba rozebrac osłone, ja nie mam gdzie - zimno i mokro - nie mam czasu, jade wlasnie dupe zawracac mechanikowi co to robił. Zebymmial kurde pewnosc ze to to to bym sie kuzwa nie ruszyl z tamtąd zanim by ttego nie sprawdzil - zrobil, ale ja wiem moze ja przewrazliwiony jestem?? mechaniki od opla twierdza ze on sie tak zbniera na benzynie, ale ja cos wierzyc nie chce ze na gazie by lepiej jezdzil?? dynamicziej i zwawiej ? no i to spalanie... tyle ze to moze byc od sondy lambda.

Struna 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:53   

no to może od jakiegoś cienkociebnko załóż i spróbuj.

kuba 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:54   

1.4 16v nie powinien byc aż taki mółowaty. Smigalem taka astrą w kombiku i zbierała sie nawet nieźle. Ale wracając do tematu, lambda na gazie nie ma wpływu (z instalką z kompem), po to są emulatory sondy lambda żeby ją oszukać. Dalej stawiam na rorząd

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 12:30   

ja tez, struna, sonde ja mam tu 1 przewodową - koszt 80 zł wiec to nie problem z wymiana ) to nie skorpio gdzie uzywka kosztuje 150 zł :)

Kuba, no komputer gazowy bierze sygnał chyba z sondy do regulacji składu i tylko z sondy. Tu niema emulacji sondy tylko wtryskow (chyba) Zreszta odpiece sondy zmienilo tyle ze na gazie nie dlawi przy ruszaniu - czyli coś zmieniło sie.

Struna 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 12:36   

no to zmieniaj ta sondę za 80 zeta i heja :)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 12:40   

no jasne
w ten sposob to dojde do tego ze kasy na merca by starczylo, jak wszytko w ciemno bede zmieniał!

Pozatym podchodze ambicjonalnie, chce zdiagnozowac a opzniej naprawic, anie metoda chybail trafil.

Struna 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 12:47   

najlepiej podłożyć sprawna część i zobaczyć czy pomogło - chyba wiesz, że to najlepsza metoda.

Odpowiedz do tematu