|
Odciecie wtrysków |
| Autor |
Wiadomość |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2007|, 2007 11:04 Odciecie wtrysków
|
|
|
Witojcie,
Mam podejrzenie ze nie mam odcietych wtrysków na LPGie. U mnie jest za to odpowiedzialny emulator (a dyndało takie coś koło wydechu to zamocowalem kolo akumulatora) .
Jak sprawdzic ze rzeczywiscie sa odciete na gazie? da sie to jakos miernikiem pomierzyc przy pracujacym silniku? |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |9 Maj 2007|, 2007 11:56
|
|
|
| Dać to się da (normalnie plus wspólny, minus-impulsy dwoma kablami z EEC, po jednym na stronę V6), ale pytanie co i jak masz tam odcięte, i czego się spodziewać... |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2007|, 2007 14:59
|
|
|
czyli plusa sobie na mierniku zapodac skadkolwiek a minusów (plusów ujemnych )
szukać gdzies przy wtyczce na wtryskach? |
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2007|, 2007 15:11
|
|
|
Ale ze co, myslisz ze jezdzisz jednoczesnie na gazie i benzynie? Ja mialem cos takiego kiedys w swoim Rekordzie(Oplu), nie chcial jezdzic jak brakowalo benzyny albo gazu, ale to byl wynalazek |
|
|
|
 |
zommbi [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2007|, 2007 15:23
|
|
|
przy pracującym silniku na gazie odepnij zasilanie od elektrozaworu na przewodzie gazowym (albo lepiej na reduktorze jeżeli tam masz elektrozawór) i poczekaj czy silnik zgaśnie czy nie.
jak nie zgaśnie to masz perpetum mobile - chodzi bez gazu i "bez beni" |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |9 Maj 2007|, 2007 15:26
|
|
|
wrzuc na gaz, zdejmij wtyczke wtryskiwacza, wlaz we wtyczke wtryskiwacza zarowke w5w i zobaczysz po blysnieciach czy wtrysk jet sterowany
rozumiem ze pompa paliwa na lpg wylaczana ?? |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2007|, 2007 20:26
|
|
|
noi wlasnie bylem sobie pomierzyc.
Plus z aku, minus wziety z dwóch wtyczek (potem to sie chyba rozdwaja na dwa wtryski bo chodza parami?) noi niezaleznie czy na benzynie czy na gazie na jednym styku jest zawsze ok 0,2 V a na drugim od 0,6 do ponad 6 V (w zaleznosci od polozenia przepustnicy). odpinalem ten durny emulator ale napiecia bez zmian.
pompa dopiero bedzie odcinana bo na starej mi sie niechcialo (bo itak do kosza sie nadaje, a za nową dopiero puszczam przelewik koledze Piof) zreszta bez pompy jezdzilem z pol roku bo rozszczelnil sie filtr paliwa (dziura w obudowie) zamontowalem nowy i jakos zachcialo sie mi uruchomic paliwko.
| zommbi napisał/a: | | przy pracującym silniku na gazie odepnij zasilanie od elektrozaworu na przewodzie gazowym (albo lepiej na reduktorze jeżeli tam masz elektrozawór) |
ze tez na to nie wpadłem, odepne zasilanie na cewce reduktora.
Pytanie:
czy przy odpietej pompie paliwa majac paliwo w baku pracujace wtryskiwacze mogą podawac jakies ilosci paliwa?
pytanie drugie- w ktorym miejscu trzeba by je odciac przekaznikiem? (zeby przy okazji EBJ sobie nie wylaczyc) |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |9 Maj 2007|, 2007 21:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zommbi [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 09:06
|
|
|
ad. 2) odcinasz wspólny plus np. za wtyczką wiązki wtrysków (zaraz przy kol. dolot)
ale o ile dobrze pamiętam ten plus idzie też do regulatora wolnych obrotów, więc do niego musisz sobie tego plusa osobno "dociągnąć" |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 09:46
|
|
|
| marcys napisał/a: | noi wlasnie bylem sobie pomierzyc.
Plus z aku, minus wziety z dwóch wtyczek (potem to sie chyba rozdwaja na dwa wtryski bo chodza parami?) noi niezaleznie czy na benzynie czy na gazie na jednym styku jest zawsze ok 0,2 V a na drugim od 0,6 do ponad 6 V (w zaleznosci od polozenia przepustnicy). odpinalem ten durny emulator ale napiecia bez zmian.
|
Wtryski chodzą stronami, prawa i lewa, ale mniejsza. Bez pracującej pompy to ciśnienia paliwa w listwie starcza na niezbyt długą chwilę (= dwa momenty ).
Ale ci chyba rzeczywiście nie odcina, znaczy emulator albo jego sterowanie zwalone (zakładam że "odpinałem ten durny emulator" oznacza "omijałem go i spinałem wiązkę jak oryginał") bo mniej więcej taki pomiar powinnien być na pracującej benzynie, na odciętych powinieneś mieć te resztki napięcia rzędu 0.2V na obu pinach wtryskiwacza i zero reakcji na EEC i TPSa. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 09:53
|
|
|
| Boni napisał/a: | | "omijałem go i spinałem wiązkę jak oryginał |
zeby to jeszcze wiedzial jak... odpialem go w zlosci i bez koncepcji. jak go ominać i przywrócic "fabryke" pojecia nie mam. gaszcza kabli w tych okolicach jest straszny. | Boni napisał/a: | | na odciętych powinieneś mieć te resztki napięcia rzędu 0.2V na obu pinach wtryskiwacza i zero reakcji na EEC i TPSa. |
no to niestety na obu paliwach mam takie same wartosci i piekna rekacje na TPS. jakad diodka jest na emul. ale w zadnej pozycji centralki nie raczy sie zapalic. Reanimować instalacje do meu czy po prostu wstawic chamski przekaznik? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 11:31
|
|
|
| marcys, gdyby CI silnik chodził na dwóch paliwach to by nie chciało jeździć i kopciło na czarno z wydechu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 11:37
|
|
|
| Struna napisał/a: | | to by nie chciało jeździć |
i niechce. kopcic nie kopci ale smrody z rury straszne |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 13:12
|
|
|
| odetnij na chwilę plus z wtrysków i odpal na gazie. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 13:30
|
|
|
| Jak odetnie plus z EBJ to też niewiele się dowie. Najlepiej byłoby pościągać wtyczki z wtrysków po prostu i sprawdzić jak jest na gazie. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Maj 2007|, 2007 13:31
|
|
|
| Boni napisał/a: | | Jak odetnie plus z EBJ to też niewiele się dowie. | trzeba odciąć tak żeby na EBJ plus była na wtryskach już nie, ale masz rację, można odpiąć wtyczki i też będzie |
|
|
|
 |
|
|