$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - gaśnie na gazie przy przyspieszaniu
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gaśnie na gazie przy przyspieszaniu
Autor Wiadomość
tereszcz
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2007|, 2007 08:15   gaśnie na gazie przy przyspieszaniu

Jak przełączy mi się na gaz to efekt jest taki jakby się kończył gaz tzn. na wolnych obrotach chodzi na jedynce i dwójce bez gazu jedzie ale jak chce przyspieszyć to gaśnie, puszczam gaz i będzie znowu sobie powoli jechał. Stało się to nagle. Stałem w korku i przy ruszaniu zaczą mi przygasać dojechałem na uczelnie ale już było coś nie tak bo brakowało mu mocy. Dwa dni później nie zapalił mi na benzynie męczyłem się przez cały dzień i w końcu załapał ale ledwo ledwo (było tak że zapalał i po chwili sam gasł). Dojechał do domu 250km trochę na benzynie trochę na gazie bo na gazie czasami mi gasł a na beni było ok. Teraz na beni chodzi dobrze a na gazie wogle nie da się jechać tzn. tak jak napisałem na początku. I obroty na gazie zaczeły delikatnie falować.
Gaz mam II g na kompie BINGO M, instalacja ma przejechane 6 kkm. Myślałem, że zatankowałem jakiś trefny gaz bo brałem w trasie ale teraz zatankowałem tam gdzie zawsze i jest to samo. Zmieniłem nawet filterek gazu na nowy i nic. Mam interfejs do gazu i komp nie widzi instalacji wyskakuje mi błąd wersji.
Macie jakieś pomysły co to może być? Z gazownikiem umówiłem się dopiero na poniedziałek.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |10 Mar 2007|, 2007 10:06   

Za mało gazu, albo za dużo powietrza. Skoro pokazały się problemy też na beni (zakładając że normalnie chodził na beni tiptop), to podejrzane jest za dużo powietrza. Lewe powietrze, spadnięte wężyki, zaworek jałowych obrotów, praca przepustnic itp rzeczy na początek. No i poszukać gazu u gazownika ;)

tereszcz
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2007|, 2007 16:01   

Właśnie oto chodzi że na beni juz jest wszystko ok. Gaz zatankowałem a więc na 100 % jest. Jak by było lewe powietrze albo jakiś wężyk to by na beni żle pracował a pracuje dobrze. Ale sprawdze jeszcze raz wszystko na wszelki wypadek.

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |10 Mar 2007|, 2007 16:52   

tereszcz, jeśli Twój interfejs nie może sie połączyć z centralką gazową to posprawdzaj czy czasem nie walnął bezpiecznik od kompa gazowago, jeśli bezpieczniki są dobre ( powinny być dwa ) to może tak sie stać ze padł komp ( Bingo M ), musisz pojechac do gaziarzy bo tak na odległość to wiesz jak to jest.
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony przez __Robert__ |10 Mar 2007|, 2007 16:53, w całości zmieniany 1 raz  

tereszcz
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2007|, 2007 17:31   

Bezpiecznik od gazu sprawdziłem ale tylko jeden nie wiedziałem że są dwa ale jak by bezpiecznik padł to by się chyba na benie przełączył bo jak wyjąłem bezpiecznik to tak się właśnie stało. Tak właśnie myśle że coś z centralką mogło się stać. W poniedziałek rano jade do warsztatu gdzie mi zakładali instalke i mechanik będzie już nad tym myślał.

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |10 Mar 2007|, 2007 21:59   

tereszcz napisał/a:
W poniedziałek rano jade do warsztatu gdzie mi zakładali instalke i mechanik będzie już nad tym myślał.

No i to chyba jest najlepsze wyjście w Twojej sytuacji, ten co zakładał będzie wiedział od razu co jest grane, ponieważ sam tą instalkę zakładał, nawet jak to było dawno, oni wszystkie zakładaja tak samo, chodzi mi o konkretnego gościa.
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |12 Mar 2007|, 2007 09:13   

tereszcz napisał/a:
Właśnie oto chodzi że na beni juz jest wszystko ok

Najprawdopodobniej masz coś z gazem, ale tak ogólnie, to sterowanie na beni może się łatwo przystosować do lewego powietrza, więc trzeba to brać pod uwagę, jeśli od razu po awarii było źle, a potem dobrze. EEC jest dość elastyczny i jak "lewizna" jest mała a wtryski i zaworek jałowych tiptop, to EEC się po paru parunastu km dostosuje, a komp gazowy niekoniecznie.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |12 Mar 2007|, 2007 11:24   

Boni napisał/a:
a komp gazowy niekoniecznie.
a w zasadzie wcale :) dlatego nadal szukaj lewizny w dolocie.

tereszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 11:01   

Nie miałem dostępu do netu i nie mogłem pisać. Już jest wszystko ok. tzn. działa na gazie i na beni ale jest jedna dziwna sprawa. Zacznę od początku.
Po pierwsze mechanik sprawdził rozdzielacz (czysty bo był zmieniany rok temu) i wyczyścił cewkę zapłonową bo nie palił jak było wilgotno (teraz pali bez problemu ale chyba cewka jest do wymiany) a więc benzyna ok. Interfejs gazownika działa a więc komp do gazu ok. Po podłączeniu do kompa odczyt sondy lambda cos koło 3.8V, a więc wymieniliśmy sonde ale na drugiej odczyty takie same a więc sonda jest dobra. Coś jest z przewodem od masy do sondy i próbowaliśmy znaleźć przyczynę niestety nie udało się. Mechanik zrobił taki myk sam dokładnie tego nie rozumiem ale przeciął kabel jeden od masy i zaizolował drugi tez przeciął i podłączył bezpośrednio do akumulatora tak, że komputer od gazu widzi sonde i odczyty są dobre a benzyna chodzi bez sondy. I mam pytanie jak benia może chodzić bez sondy? Czy komp przeszedł w tryb awaryjny i dlatego wszystko działa?
I gdzie może mi gubić masę? Czy może być coś z kompem i tam gubi masę?
Od razu zniknął ten problem co miałem, że jak zapalałem z rana przełączałem na gaz to mi gas i musiałem przejechać na beni jakieś 100 m i znowu na gaz (pojawiało się to też jak postał tak z 30 minut).
A przy okazji gazownik wytłumaczył mi jak regulować moje Bingo M i ustawiłem sobie u gaziarza tak, że idzie teraz jak burza ale niestety spalanie trochę wzrosło a o ile to zobaczę jak wyjeżdżę cały zbiornik. Niestety mój interfejs do gazu nie dział ale będę z nim walczył może się uda.

olo
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 12:01   

moj ma na sondzie rowniez 3 v z hakiem i nie mam zamiaru szukac bo auto juz sie powoli konczy. ja jezdze tylko na gazie , odpalam na benzynie i przelaczam od razu wiec zanim sie sonda nagrzeje to jest juz na gazie . mam instalacja z blosem i jest ok. bez sondy auto oczywiscie dobrze pracowac nie bedzie bo jest to jeden z wazniejszych czujnikow kompa do ustalania skladu mieszanki. poszukaj tej masy bo jak to tylko masa to elektryk bez problemu znajdzie. swoja droga to skad idzie masa do sondy z kompa? czy z karoserii?
Ostatnio zmieniony przez olo |18 Mar 2007|, 2007 12:02, w całości zmieniany 1 raz  

tereszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 13:43   

ja tez na razie nic nie bede z tym robil. Na benzynie pracuje dobrze. Zobacze jakie bedzie spalanie na benzynie, normalnie tankuje miesiecznie benzyny za 50zł.

Struna 

Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 09:19   

może wam ktoś ożenił sondy 5V a nie jak należy 1V

olo
[Usunięty]

Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 09:30   

wiem jaka mam sonde

Struna 

Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 09:32   

to dobrze że wiesz :) jednak 3V z 1V sondy to abstrakcja :)

olo
[Usunięty]

Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 10:02   

tak tylko ze napiecie idzie z kompa a tam jest 5 czy 6 v i przy zlej masie takie cos moze miec miejsce. dlatego chcial bym sie dowiedziec gdzie sonda bierze mase.

Odpowiedz do tematu