Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Jakie żarówki potrzebne do podświetlenia zegarów i paneli??

Dedmike - |13 Wrz 2005|, 2005 09:41
Temat postu: Jakie żarówki potrzebne do podświetlenia zegarów i paneli??
witka...

mam pytanie...tak jak w temacie...chodzi mi o wielkość bądź symbol. Muszę wiedzieć jakie bo trzeba kupić to i owo...jak rozbiorę cały środek to bedzie już za późno na zakupy...szczegówlnie, że wymśliłem sobie podświetlanie diodowe-niebieskie...wiec diody trzeba zamówić z allegro...i do tego ile tych żarówek jest potrzebnych??

ktoś wymieniał kiedyś całe podświetlanie??

tak dla zobrazowania...ile potrzeba takich tych małych a ile tych większych?? A może tam są jakieś inne żaróweczki??

http://www.res.pl/~lukas9...ow/dsc07562.jpg

pozdrawiam

Dedmike

Boni - |13 Wrz 2005|, 2005 09:47

Mam wrażenie, że żarówek we wnętrzu w moim Scorpio jest co najmniej 4 rodzaje w dwu kolorach (zielone ale niektóre powinny być białe), małe do lutowania, małe na wcisk, małe na bagnet, i średnie na wcisk, być może są gdzieś też średnie na bagnet. Dosyć trudno to wszystko opisać, raczej prościej jest rozbierać i wymieniać sobie spokojnie po kolei.
Dedmike - |13 Wrz 2005|, 2005 10:07

niby tak, ale to będzie trwało wiecznosć...zanim zamówie, zamontuje...znów rozmontuje kolejny element...itd. Chcialem to załatwić za jednym razem, zeby nie było kłopotów...

po drugie chodzi mi o scorpio 96 rok...ty masz chyba starsze...

pozdrawiam

Dedmike

masti - |21 Wrz 2005|, 2005 19:57
Temat postu: wielorybek
Jak ktoś już rozbierze deske wieloryba to niech da znać. U mnie wciąż nie podświetla sie połowa deski i jak już to będę robił to może wymienie podświetlanie na niebiesko 8)
Dedmike - daj znać jaki ogólny koszt tych wszystch żarówek jest.
Pozdrawiam
Masti

ORION - |21 Wrz 2005|, 2005 20:27

Licznik podświetlają 4 żarówki bezcokołowe 3W jak masz nie stopione oprawki to wymieniasz same żarówki koszt 1 zł, żarówka z oprawką 6 zł. Jest jeszcze mała żarówka która podświetla wyświetlacz od przebiegu km (taka sama jest tez w kontrolce kierunków i świateł drogowych) u mnie była dobra wiec nie znam kosztów.
Dedmike - |22 Wrz 2005|, 2005 08:04

witka...

te żaróweczki z licznika to jeszcze mały problem...największy zaczyna się w tym miejscu, w którym trzeba przerobić zwykłą żarówkę na diodę...a podobno te małe żaróweczki, oświetlające panele i wszystkie przyciski, są razem z oprawkami...a jest ich najwiecej... :lol:

choć ktoś mi mówił, że wszystkie żarówki sa zespolone z oprawkami...chyba Aneta...ale nie potwierdziłęm tego bo dopiero dziś odbieram moją rybę od wizarzysty (była cała malowana)...jak chcecie to zapodam wam tu foty...

pozdrawiam

Dedmike

Gwelezemba - |23 Wrz 2005|, 2005 04:27

Ja kupiłem sobie na podobne problemy mądrą księge pt. Sam naprawiam samochód
ale i tak jak widac wypytuje sie na forum bo nie wszystko tam jest jasne.

Jak można wyjąć obudowe zapalniczki bo tam mam przepaloną żarówkę
dostałem sie do kabli wyjmując radio ale niewiem jak wyjąć oprawkę zapalniczki by dostać się do żaróweczki.

Próbowałem także rozebrać przełączniki od podnoszenia szyb ale jakoś nie dałem rady za bardzo jest na wcisk ten modół zapakowany. Chyba że jest jakiś sposób?

Kevin Xy - |23 Wrz 2005|, 2005 08:44

zapalniczka przednia ?? siagasz te maskownice co jet wokol radia- jet na wcisk i razem z nia schodzi zapalniczka- odlaczasz 2 kable- jeden od zasilania zapalniczki, drugi od zasilania podswietlenia- pozniej podwazasz obodowe w ktorej siedzi zarowka- delikatnie a winna zeskoczyc- i masz to na wierzchu
wlaczniki szyb- po bokach masz po dwa zatrzaski- jednak i druga strona wlacznika musi puscic na raz- wtedy da sie to wysunac- wkretak jet za gruby- sproboj albo nozem albo jakas ciekna blaszka to podwazyc bo fakt iz malo tam miejsca- wlacznik trzymany w calosci jet jedynie na tych czterech zatrzaskach- po dwa na strone

KOREK - |23 Wrz 2005|, 2005 08:50

trzeba bardzo delikatnie podważyć małym śrubokrętem włącznik i da się otworzyć. W 90% przypadków obudowa a właściwie ten zatrzask pękinie, ale to nic nie szkodzi.
Zmieniasz zarówkę. Ja wkładałem zieloną zaróweczkę wyglądającą jak dioda, ale to była normalna zaróweczka z żarnikiem tyl że bez oprawki( dostałem ją w sklepie RTV za 1,2 zł). Miała wyprowadzone dwa 2 cm druciki. Wlutowałem ja. Poskładałem włącznik i żeby sie nie otwierał (po pęknięciu zatrzasku) dałem 1 kropelkę cjanopanu. Efekt - świeci jak oryginał

Gwelezemba - |23 Wrz 2005|, 2005 12:49

Musze popróbować z tymi przełącznikami.
Spróbuje zdjąć zapalniczke puki radio wyjęte. Czyli szarpiąc i podważając za bardzo sie nie da wyjąć samej żarówki nie ruszając zapalniczki?

Aaa i propo żarówek: Pod maskownicą na około liczników są podświetlane takie dwa trójkąciki wskazujące na pokrętle po lewej światła a po prawej moc nawiewu. Wyjąłem żaróweczki razem z oprawką (te wyjmowane po przekręceniu o 90 stopni) i one są w oprawkach - i tu pytanie - Czy dokupie samą żarówkę czy musze ją dokupywać z oprawką
Dlatego że jakoś nie za bardzo chce ta żaróweczka z oprawki wyjść.

Kevin Xy - |23 Wrz 2005|, 2005 12:57

zarowka nie wyjdzie do to jet calosc- jej "wasy" sa przylutowane do stykow oprawki- nie wiem jak w Twoich okolicach ale u mnie byl problem z zakupem zarowki wlasnie w takiej oprawie- wytnij te luty, wywal zarowke, do nowej zarowki dolutuj przedluzenia, wstaw w oprawke i polutuj te przedluzenia do stykow oprawki
a zapalniczka- zarowka ktora ja podswietla siedzi na takim zacisku, jakby trapezowym w dolnej czesci zaskakujacym- jak sciagasz ta maskownice to przeciez wychodzi razem z zapalniczka- jedynie zarowka w oprawie blokuje wysuniecie zapalniczki z tej czesci kokpity- sproboj bardziej brutalnie bo to niemozliwe zebys sie tyle z tym bawil !! jak polamiesz to Ci wysle zapalniczke, bo powinienem jeszcze miec- w obudowie podswietlenia zapalniczki zarowka jet wymienna a nie jak tamte ze to calosc

Gwelezemba - |23 Wrz 2005|, 2005 13:04

Znaczy bawiłem sie z tą zapalniczką ale nie za bardzo bo plastik wygląda na kruchy i nie chciałem go połamać, aa to czyli posiłować sie z nią? Dobra.

To spróbuje wywalić ręcznie tą żarówke z oprawki bo to wygląda jak zwykła za 85gr w popielniczce podobną mam chyba.
Wyjąłem z pokręteł też żarówke, rzeczywiście skubana zielona jest, kupie zwykłą białą a i można ją też markerem w razie czego podmalować :P

Struna - |23 Wrz 2005|, 2005 13:07

spali się marker szybko :)
Kevin Xy - |23 Wrz 2005|, 2005 13:37

Gwelezemba napisał/a:
w popielniczce podobną mam chyba

wlasnie chyba takie sa tam zarowki- przedluz jej wasy, dolutuj albo dokrec do stykow i bedzie dzialac
a marker tak jak wujek Struna pisze tylko zasmierdzi- juz lepiej wez farby zielone i pomaluj te pokretla od srodka- jak dobrze zrobisz to nie bedziesz musial sie rozgladac za zielonymi zarowkami

Gwelezemba - |24 Wrz 2005|, 2005 00:24

Kupiłem białą za 1.70 zł w elektronicznym będzie się na biało świeciło na razie.

Nie moge jakoś tej zapalniczki a właściwie to lampki z zapalniczki wyjąć, szarpałem podważałem ale jedyne co to sie wygina toto wszystko.

Jakoś sie boje tych przełączników do szyb rozkręcać żeby nie popękały.

Kevin Xy - |24 Wrz 2005|, 2005 08:22

Gwelezemba napisał/a:
Jakoś sie boje tych przełączników do szyb rozkręcać żeby nie popękały.

nie ma sie czego bac- na allegro widzialem ze od 10 plnow sie zaczynaja, a to nie jet wielka cena za doswiadczenie- z zapalniczka tez sie nie poddawaj

rozwalaj wylaczniki a tu masz alternatywe:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65045043
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65142870

Gwelezemba - |24 Wrz 2005|, 2005 14:04

Z zapalniczką i trójkącikami próbuje zrobić tak:
wezme żarówki i poprzedłużam im "wąsy" a potem przykleje je klejem na gorąco.
Niewiem tylko jak będzie się świeciła zapalniczka, aale coś tam będzie.

Te kasetki od przełączników rzeczywiście trzeba będzie rozebrać, ale to na spokojnie w domu.

Planuje zrobić podświetlanie drzwi i czerwone przy otwarciu bo nie mam
chyba żarówki takie jak zdaje sie w światłach z tyłu podłużne bańki wciskane bez oprawki metalowej.

Jeejku co ja bym zrobił bez tego forum i pomocnych ludzi na nim, a pewnie nic.

Kevin Xy - |24 Wrz 2005|, 2005 14:11

Gwelezemba napisał/a:
chyba żarówki takie jak zdaje sie w światłach z tyłu podłużne bańki wciskane bez oprawki metalowej

??? albo ta Twoja ghia dziwnie wypasiona albo wkladu tylnej lampy jeszcze nie wyciagales ??

Gwelezemba napisał/a:
przykleje je klejem na gorąco

a klej przewodzacy prad ??

Gwelezemba - |24 Wrz 2005|, 2005 14:28

A bo nie pamiętam do czego kupowałem te żarówki i zostało mi ich troche
możliwe że od czegoś innego są, wyglądają jak podłużne od latarki albo takie co dawniej w starych radiach były
A no faktycznie że w tylnych lampach to są takie okrągłe bańki
Aaaa wiem już od czego jest ta żarówka, od podświetlania tablic z tyłu. :P

To one się będą nadawać? chyba tak?

Klej na gorąco to ten w pistolecie z takimi rurkowymi wkładami, pistolet podgrzewa plastiko-klej a nim sie klei różne rzeczy, lampke podświetlającą bagażnik tak dokleiłem już.

Kevin Xy - |24 Wrz 2005|, 2005 14:38

Gwelezemba napisał/a:
To one się będą nadawać? chyba tak?

nie bade sie nadawac bo chociaz tez bez cokolo to jednak za duze gabarytowo- te w tablicy to chyba 3W a tam chyba potrzebne 1,2W- stad roznica w bance
co do kleju- jak to zamarzesz klejem a nie bedzie styku to co wtedy ?? wez lutownice i zrob to bardziej jak elektryk a nie jak mazacz klejem

Gwelezemba - |24 Wrz 2005|, 2005 15:03

ale nie do trójkącików na desce tylko do podświetlwnia drzwi zamierzam wykorzystać te żarówki co do podświetlania tablic są.

Niee no przez poklejeniem zamierzam polutować, klej będzie tylkotrzymał żarówke w miejscu.
Przyczyna:
1) nie moge jakoś wyjąć żarówki z oprawki (ta od trójkącików na desce)
2) nie moge wyjąć żarówki z oprawką do podświetlania zapalniczki

i tutaj planuje zrobić im właśnie oprawke z tego plastiko-kleju

Kevin Xy - |24 Wrz 2005|, 2005 15:09

Gwelezemba napisał/a:
ale nie do trójkącików na desce tylko do podświetlwnia drzwi zamierzam wykorzystać te żarówki co do podświetlania tablic są.

tutaj akurat w oryginale sa wlasnie te podlozne

Gwelezemba - |25 Wrz 2005|, 2005 01:04

noo podłużne są te od rejestracji, takie podłużne napuchnięte
czyli do podświetlania drzwi są takie same?

Trójkąciki na desce już zrobiłem. Tak jak radziłeś przedłużyłem wąsy żaróweczce, doczepiłem kawałek cieniutkiego drucika a starą żarówke wyrwałem z oprawki.

Jeszcze tylko jak kupie podłużną żaróweczke to zrobie podświetlenie zapalniczki, żarówke przykleje do obudowy zapalniczki.

Kevin Xy - |26 Wrz 2005|, 2005 09:58

akurat wczoraj i ja wymienilem podswietlenie zapalniczki- chwila roboty- natomiast rekacja lawinowa- teraz mi podswietlenie popielniczki nie swieci, i tak wkolo macieju ...
Struna - |26 Wrz 2005|, 2005 11:44

kevin to chyba jesteś zdruzgotany że juz nie wszystko w tym aucie świeci :D
Kevin Xy - |26 Wrz 2005|, 2005 11:48

zdruzgotany jetem tym ze jak jakies podswietlenie przywroce to gdzies indziej sobie piardnie- a ta zarowka od popielniczki jet w zielonym kondomie ktory sie spalil na zarowce- nie wiem jak to zaloze bo zielonych prezerwatyw nie widzialem
Gwelezemba - |26 Wrz 2005|, 2005 14:36

Jak wyjąłeś oprawke od żarówki podświetlającej zapalniczke ?
ja sie mordowałem z tym aż sie plastik wyginał i nic.

Kevin Xy - |26 Wrz 2005|, 2005 14:41

jak wywalisz ta maskownice co jet wokol radia to wychodzi to razem z zapalniczka- do zapalniczki masz dwa kable zasilajace i jeden kabelek z zasilaniem podswietlenia- rozlaczasz i masz to wszystko w lapie- pozniej z boku plaskim srubokretem podwazasz obodowe w ktorej siedzi zarowka i winno odskoczyc
druga sprawa- obodowa jet skladana z dwoch kawalkow ale nie pamietam czy zatrzask jet z gory (dostepny) czy z dolu, od strony zapalniczki (niedostepny- wiec pierwsza wersja)

Gwelezemba - |27 Wrz 2005|, 2005 00:37

eee z tą maskownicą to spooro roboty :P
spróbuje tak jak mówisz śrubokrętem od boku podwadzić.
Bo miałem już kleić żarówke do boku obudowy zapalniczki.

tylko tym razem wezme większy śrubokręt :twisted:

aale to dopiero w środe :mrgreen:

KOREK - |27 Wrz 2005|, 2005 01:13

Zdemontujesz bez problemu. Zresztą po takich instrukcjach nie da się spieprzyć. Postaraj się jednak zrobić wszystko tak "jak fabryka dała".
Papranie glutem to ostateczność :wink:

Gwelezemba - |28 Wrz 2005|, 2005 15:50

Zdemontowałem tak jak radziliście

Wieelkie dzięki za podpowiedź o tych zatrzaskach i dopingu pomagającym w zdjęciu tego cholerstwa. :mrgreen:

były dwa po bokach, a oprawka zsuwana do przodu w strone kabiny.
W nocy sprawdze jak to się świeci

Kevin Xy - |30 Wrz 2005|, 2005 08:43

a tylna zapalniczka Ci swieci ?? :mrgreen:
Gwelezemba - |2 Paź 2005|, 2005 01:01

Nie mam z tyłu zapalniczki
mój model to chyba jakaś przejściówka
bo wygląda jak stary a ma sporo rzeczy z nowszego
kierownice np. mam nie jak w starym dwu ramienną tylko cztero.
i nie mam jak w starszych podłokietnika tylko płasko jest wokoło ręcznego.

Suwaki od regulacji ciepło-zimno są podświetlane czy nie rozbierać ich w poszukiwaniu?
Bo coś mi sie wydaje że te trzy znaczki: szyba, nogi, całe kółko powinny być podświetlane.

Kevin Xy - |2 Paź 2005|, 2005 10:11

no dokladnie- to ze tam plasko to wersja CL, a suwak jet podswietlany jedna zarowka- chyba od postojowki
Gwelezemba - |3 Paź 2005|, 2005 01:14

ahaa
to sie pobawie w rozbiórke suwaka
Postojówki to są takie same żarówki co od podświetlenia tablic?

Kevin Xy - |3 Paź 2005|, 2005 09:52

fizycznie takie same ale nie pamietam jak z moca
Struna - |3 Paź 2005|, 2005 10:09

jakąs kombinatoryke masz - kiera od MK2, listwa od GHIA a wersja bazowa to pewnie CL
Kevin Xy - |3 Paź 2005|, 2005 10:16

na to wychodzi ze ktos mocno (lub nie) zaangazowal sie w podniesienie standardu, z CLki
mmmk - |3 Paź 2005|, 2005 15:36

albo w druga strone byla ghia i poskladana z biedniejszych elementow.
pozdrawiam
maciek
p.s. no ale przy takim zaciciu do rozbudowy wlasciela bedzie wlasciwa ghia :D

Gwelezemba - |3 Paź 2005|, 2005 22:47

Postaram sie, bo widze że jest to dobry materiał to rozbudowy, nie mam na myśli buraczenia tylko pakowanie tego co w standardzie nie było a było w innych wersjach. 8)

Znaczy sie znając poprzedniego właściciela (starszy chłopina) to raczej sam nie grzebał w nim, samochód serwisowany i wszelkie remonty robił Ford
Tak że tak jak mówisz że to jest Ghia tyle że najbiedniejsza wersja, noo nie dziwie sie poprzedni właściciel był wiekowy tak że nie potrzebował raczej bajerów.

aa fajnym bajerem są firmowe fotele RECARO, he hee kumpli zatkała ta wiadomość 8)

To jest model z końca 1991r. może dlatego wygląda jak jakaś przejściówka?

Mnie to sie zawsze coś dziwnego do kupienia trafi, i to nieważne co kupuje zawsze jest to dziwne i inne niż u innych :mrgreen:

Rozbiore teraz regulacje ciepło-zimno w poszukiwaniu spalonej żarówki.

Kevin Xy - |4 Paź 2005|, 2005 08:19

Gwelezemba napisał/a:
Rozbiore teraz regulacje ciepło-zimno w poszukiwaniu spalonej żarówki.

sciagasz maskownice zegarow, suwaki wyciagasz (sa na wcisk) pozniej ten plastik na ktorym jet wskazanie temp i juz masz dostep do zarowki- jedna na srodku

Struna - |4 Paź 2005|, 2005 10:46

no Recaro to w Scorpio standard :)
Gwelezemba - |4 Paź 2005|, 2005 18:19

ahaa ale za to jak ładnie brzmi "mam fotele Recaro" 8)

za puźno to przeczytałem ruszyłem te cztery śruby na około regulatora
załamałem sie bo nie chciało toto wyjść
ale właśnie zauważyłem zatrzaski naokoło po zdjęciu faktycznie jest jedna żarówka postojówka. :mrgreen:

w Nocy musze zobaczyć czy suwak sie świeci - ten foliowy zasłaniający szpare dla guzików suwakowych

Musze sie jeszcze wziąść za guziki od szyb i drzwi

Kevin Xy - |4 Paź 2005|, 2005 18:40

taa- podswietlenenie wnetrza to fajna zabawa- da sie robic noca jedynie bo widac co sie robi, ale wez w nocy cos dlub
Gwelezemba - |5 Paź 2005|, 2005 13:26

Taaa w nocy najlepiej
jak mnie kiedyś rypło to sie sam zaświeciłem, już nie grzebie w nocy przy prądzie :mrgreen:

Struna - |5 Paź 2005|, 2005 13:33

no chyba nie w aucie Cię pkopało?? przeciez to tylko 12v - to nie kopie, no chyba, że na język weźmiesz :)
Gwelezemba - |5 Paź 2005|, 2005 13:57

wieesz kopie nie kopie
ale jak walnęło to sam niewiedziałem co sie dzieje. Wcześniej miałem chyba jakieś przebicie bo co wysiadałem z samochodu to mnie kopało, teraz już jakoś nie.

Co sie jeszcze powinno świecić wewnątrz samochodu ?

mmmk - |5 Paź 2005|, 2005 13:57

moze dopieszczal szczegoly jakgo pokopalo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
pozdrawiam
maciek

Struna - |5 Paź 2005|, 2005 14:01

łeee to elektrostatyka Cię kopała. Może masz jakies tekstylne ubrania i się elektryzujesz, albo jakies pokrowce na siedzenia.
Gwelezemba - |5 Paź 2005|, 2005 14:16

niee pokrowców nie mam mam welury
ale co do ubrań to możliwe bo wtedy w bojówkach chodziłem (takie zielone spodnie)

Jestem dumny zrobiłem sobie awatara ze zdjęcia mojej Bestii :P

Co sie jeszcze powinno świecić wewnątrz samochodu ?
Bo niewiem nawet czego jeszcze szukać.

Struna - |5 Paź 2005|, 2005 14:17

no wiesz - coś masz nie tak z instalka bo Ci światła migaja w avatarze :D :D:D
Gwelezemba - |5 Paź 2005|, 2005 14:22

Aaa bo to taki bajer pod starter od świetlówki podłaczone :D

Troche nie w temacie ale zamierzam kupić żarówki takie niby ksenony do reflektorów głównych, niebieskie udające ksenon.
Opłaca sie toto? fajnie wyglądają? Chyba jutro kupuje i niewiem czy warto.

Struna - |5 Paź 2005|, 2005 14:27

Było już o tym co wybrać - Philips Blue Vision sa OK. zresztą poszukaj na forum bo było o tym sporo.
Kevin Xy - |6 Paź 2005|, 2005 09:32

ORION poleca osramy silverstary- podobno swieca identycznie a zdecydowanie tansze, wiec i ja na takie wlasnie sie zdecyduje
Struna - |6 Paź 2005|, 2005 13:13

tylko trwałośc osramów jest niestety mierna.
Adam_2000 - |6 Paź 2005|, 2005 13:15

Struna napisał/a:
tylko trwałośc osramów jest niestety mierna.

No co Ty Jurek... w Sierrze miałem Osram-y i w ciągu kilku lat tylko raz wymieniłem komplet, bo jedna się przepaliła.

Kevin Xy - |6 Paź 2005|, 2005 13:16

Orion mnie tez przestrzegal- powiedzial ze wytrzymaly u niego rok- dla mnie wystarczy, szczegolnie ze one chodza po jakies 14 pln/szt
Struna - |6 Paź 2005|, 2005 13:17

a ja osramy wymieniałem namolnie a philipsy jeden ponad rok a drugi prawie dwa wytrzymał.
Adam_2000 - |6 Paź 2005|, 2005 13:18

Nie wiem... moze to dlatego, że ja jeżdżę cały rok na światłach ?
Gwelezemba - |6 Paź 2005|, 2005 17:55

Mówicie o tych niebieskich reflektorach głównych ?
ja widziałem niebieskie po 44zł komplet 2 szt. za podróbki a niby oryginały kosztują coś ponad 40zł za sztuke
Coś drogawe chyba czy tak to kosztuje?

Kevin Xy - |6 Paź 2005|, 2005 18:21

jesli to filipsy bluwizyny to jakos taka cena
Gwelezemba - |8 Paź 2005|, 2005 18:30

A możliwe bo na oczy tego niewidziałem
ale chyba w/g mnie to drogo jak za żarówki

jaką taka żarówka ma gdzieś żywotność? chyba gdzieś z rok albo póltora?

nie znam nikogo kto by takie coś miał ale chyba sie nie opłaca :|

Gwelezemba - |9 Paź 2005|, 2005 14:28

i bardzo widać że niebieskie?
jaki jest efekt? jak ksenon?
jak toto wygląda? opłaca sie, czy nie za bardzo?
Mocny bajer?

ORION - |9 Paź 2005|, 2005 21:25

Jak chcesz niebieskawe żarówki to kup Osram COOL BLUE swieca prawie jak ksenony.
Gwelezemba - |10 Paź 2005|, 2005 00:39

Czyli że te z TESCO to są te z bajerem niebieskim?
widziałem kiedyś i tanie toto nawet
właśnie czegoś takiego szukam :mrgreen:

Czyli jak chce niebieskie to do TESCO sie wybrać?

mmmk - |10 Paź 2005|, 2005 00:49

no i potem trza uwazac na policje bo nie maja pewnie atestu a pozatym albo padna po 2 miesiacach albo nie beda prawie swieciec tam gdzie zwykle H4. ale kup sprawdz bo ja tylko z teorii pisze. a ja zeby bylo smiesznie kupie jakies firmowe w ciagu miesiaca i potestuje :mrgreen: .
pozdrawiam
maciek

Gwelezemba - |10 Paź 2005|, 2005 00:53

ahaa
to czyli z nimi może być różnie?
w grudniu mi TESCO uruchomią to sie odwiedzi.

mmmk - |10 Paź 2005|, 2005 01:08

no zalezy od policji mnie sie np czesto czepiaja za brak podswietlenia rejestracji. ale wlasnie przejrzalem allegro to za 20 czy 25 zl mozna kupic markowe z lepszym swiatlem np

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=67076888

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=66989184

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=65690923

no i ja zamierzam taki cos kupic. a inne malo firmowe niebieskie sa na allegro po 15 zl

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=67431293

albo taki komplecik firmowy ale to juz troche kasy jest:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=65681530

ogolnie na allegro jest 11 stron z zarowkami to jest w czym wybierac. a jak masz doplacic 6 zl za przesylke a do marketu masz daleko to sie nie oplaca jechac. ja bynajmniej za 6 zl to dojade w 1 strone do sklepu i wole allegro 8)
pozdrawiam
maciek

Gwelezemba - |10 Paź 2005|, 2005 07:14

ee noo nieźle
firmówki w miare normalnej cenie 8)

te wyglądają ciekawie:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=67431293
tylko że na zdjęciu jakieś białe to światło, może zdjęcie tak wyszło?

a te wyglądają niebieskawo nawet:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=67223724

Właściwie to rzeczywiście na jedno wyjdzie czy z allegro czy tesco tyle że na allegro taniej
bo sprawdzić tu i tu sie nie da za bardzo czy to świeci rzeczywiście na nebiesko czy nie.
A na allegro przynajmniej jakieś zdjęcia są.
Takie niebieskawe były by niezłe właśnie.

ORION - |10 Paź 2005|, 2005 07:18

Kupujcie Osramy Cool Blue naprawde dobrze swieca daja niebieska barwe i sa nie drogie, przetestowane u mnie w escorcie swiecily ponad rok potem sprzedalem razem z autem.

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=66034851

Osramy Silverstary tez sa dobre nie swieca jak ksenony ale daja duzo swiatla, zywotnosc u mnie kolo roku.(caly rok na swiatlach)

Gwelezemba - |10 Paź 2005|, 2005 07:24

ale też dają takie niebieskawe światło? Czy tylko białe czyste?
No tam pisze że niby niebieskawe, ale jak to u Ciebie wyglądało? Było niebiesko?

No możliwe że żywotne bo to firmówki OSRAM a nie jakieś tam made in China

ORION - |10 Paź 2005|, 2005 07:33

Tak dają niebieskie światło, mam takie teraz w wielorybie tylko H1 bardzo fajnie swieca. Do tego warto dokupic zarowki pozycyjne bo te zwykle przebijaja zoltawym swiatlem.
Silverstar-y swieca na jasno bialo.

Gwelezemba - |10 Paź 2005|, 2005 08:58

To czyli w kloszu mam dwie żarówki? myślałem że tylko te główne H4
niee no pytam sie bo niewiem.

No drogawe troche ale jak to jest Osram no i mówisz że wytrzymałe to chyba je kupie
Tych tanich chyba sie nie opłaca? Czy wszystko jedno?

ORION - |10 Paź 2005|, 2005 11:35

W reflektorze masz dwie żarówki H4 i bezcokołową 5W do pozycji. Nie wiem jak inne żarówki ja używam Osramy albo Philipsy i jestem zadowolony.
Kevin Xy - |10 Paź 2005|, 2005 11:45

chyba H4, H3 i postojowka
Struna - |10 Paź 2005|, 2005 11:49

a tak wogóle to to jakis wielli szpan jak niebieskawo świecą ? bo tak chyb ajakos najbardziej Ci na tym zależy Gwelezemba, niż na dobrym oświetleniu drogi - pomyśl może o tej kwestii jako o priorytecie a nie żeby fajnie wyglądało.
ORION - |10 Paź 2005|, 2005 12:14

Panowie wam to trzzeba pisac jak dziecku dwie żarowki w tym jedna H4 druga 5W a o H3 nie pisalem z wiadomego wzgledu.
Struna - |10 Paź 2005|, 2005 12:20

no pisałes przeciez o pozycyjnym ;)
ORION - |10 Paź 2005|, 2005 12:26

Fakt ze z pozycyjnym to sie pier.. miala byc postojowka ale nie ktorzy chyba zrozumieli ze w refektorze sa dwie H4 nie wazne sam juz nie wiem o co chodzi jestem przemeczony w poniedzialki :mrgreen:
mmmk - |10 Paź 2005|, 2005 13:22

no jeszcze zalezy czy to wersja lamp z dopalaczami czy bez. zazwyczaj wszyscy maja ale wczoraj widzialem tylko 2 zarowkowa lampe.
pozdrawiam
maciek

Struna - |10 Paź 2005|, 2005 13:29

ja np. nie mam dopalaczy ;(
ORION - |10 Paź 2005|, 2005 14:02

Speedo napisał/a:
ORION napisał/a:
W reflektorze masz dwie żarówki H4 i bezcokołową 5W do pozycji

no jakbys to zrozumial? ze w 1 reflektorze masz 2 h4 i jedna 5w i zaloze sie ze 100% czytajacych tak zrozumialo takze to chyba ten poniedzialek a nie te dzieci :P

Zazwyczaj ten co pisze to rozumie o co chodzi ;) "W reflektorze masz dwie żarówki : H4 i bezcokołową 5W... " brakowalo dwukropka i teraz wszystko jasne :) chyba :)
Sorka za dzieci ale jakis w..iony dzisiaj chodze :)

Adam_2000 - |10 Paź 2005|, 2005 14:45

Jenzyk polski trudna żecz :mrgreen:
ORION - |10 Paź 2005|, 2005 15:47

Adam_2000 napisał/a:
Jenzyk polski trudna żecz :mrgreen:

Wiesz Adam nigdy nie byłem dobry z geografii ;) :)

Gwelezemba - |16 Paź 2005|, 2005 15:29

chyba nie kupie niebieskich jak radzicie
i tak ich z wewnątrz nie widze a jeśli mówicie że dziwnie świecą (niedokładnie) to czyli nie są bezpieczne. Czyli bezpieczniej jest jeździć na tym co fabryka dała 8)
A jeśli przebija postojówka to czyli pół efektu wychodzi.

Aaale ładnie sie świeci suwak od ciepło-zimno po założeniu żarówki, ten czerwono-niebieski plastik myślałem że nie będzie się świecił a tu świeci się cały, faajny bajer.

mmmk - |16 Paź 2005|, 2005 15:34

postojowki przy zapalonym swietle mijania prawie nie widac. napewno nie zobaczysz jej na drodze a patrzac prosto w reflektor tez raczej nie bedzie jej widac no chyba,ze niebieska kropke :D . w koncu mijania ma 11 razy wieksza moc wiec postojowka zostanie "zagluszona" :)
pozdrawiam
maciek

lightjay - |17 Paź 2005|, 2005 19:03

Chodzi mi o wymiane zarowek pod deska rozdzielczo z predkosciomierza i obrotomierza napiszcie mi jak do nich dotrzec wiem ze są dwie sruby u gory nad deska dostepne tylko co dalej, kiedys to robielm w polonezie i sie naribilem z tym kilka godzin bo w polonezie trzeba bylo deske rozdzielcza odlaczyc roznego rodzaju linki (predkosciomierza itd) i pech chcial ze auto stało na luzie i ruszylo sie o kilka nasie centymetrow potem nie moglem napasowac tych linek podlaczeniowych , czy tak samo jest w scorpio czy po prostu odksieca sie te dwie srubki (potem jest ta szybka (czy ja tez da sie wycaigagnac > i co dalej?

A wlasnie jak wyczyscic przestrzeń miedzy ta szybką przed licznika a licznikiem i obrotomierzem ??? bo tam juz mam pełno syfu i dwa zdechłe komary (nie wiem jak tam weszły) ??? czy wleciały :)

Kevin Xy - |18 Paź 2005|, 2005 08:56

gdybysmy jeszcze wiedzieli jakie masz scorpio to moze by sie cos wymyslilo
mmmk - |18 Paź 2005|, 2005 09:40

mk1 jest w innym temacie,ze jeszcze dokladnie nie wie co ma. wiec rozebrac sie da wszystko i wyczyscic tez. zegary masz bezlinkowe tylko na elektryczne kabelki. licznik tez. nie pomoge w tym jak to rozebrac bo nigdy sam tego nie robilem. ale ten 1 plastik co masz to jezeli jest jeszcze caly to z nim bardzo ostroznie bo to jest najbardziej lamliwy chyba element w scorpio bo bardzo duzo osob tego szuka. moj byl wykrecany przez ludzi ktorzy sie na tym znali z 10 razy i zawsze byl caly wiec sie da jak sie uwaza.
pozdrawiam
maciek

bigdaaddy - |20 Paź 2005|, 2005 18:28

Tak z ciekawosci pytam w jakim kolorze sa u was podswietlane pryzyciski od szyb, grzania foteli i TCS w 'oczatym' :?: :?: :?:
ORION - |20 Paź 2005|, 2005 18:51

bigdaaddy napisał/a:
Tak z ciekawosci pytam w jakim kolorze sa u was podswietlane pryzyciski od szyb, grzania foteli i TCS w 'oczatym' :?: :?: :?:

U mnie szybki i TCS podswietlony zielonymi diodami a grzanie d..py sie nie podswietla tylko jak sie wlaczy to sie zapala zielona diodka.

Kevin Xy - |20 Paź 2005|, 2005 18:59

ORION napisał/a:
grzanie d..py sie nie podswietla

w mk1 kontrolka sie swieci Adamie :)
mogli to dociagnac, chociazby wlacznikami z mk1

ORION - |20 Paź 2005|, 2005 19:01

Kevin Xy napisał/a:
w mk1 kontrolka sie swieci Adamie
mogli to dociagnac, chociazby wlacznikami z mk1

Kevin u mnie nie swieci ale ktos mowil ze mu sie podswietla (moze padly zarowki tak jak w wylaczniku od podgrzewanej szyby). Ale ten oczaty to szrot ;)

Kevin Xy - |20 Paź 2005|, 2005 19:04

symbol fotela winien sie podswietlac na zielono a przy wlaczeniu winna ta dioda wskoczyc- moze i w oczatych to sie swieci- jak kupilem swojego to mialem wlasnie jedno podswietlenie padniete- tylko to guwno ciezko rozebrac :( uzywka wyszla mnie 15 plnow

eeetam szrot- szkada ze zrezygnowali z rarytasow jakie w mk1 byly- jakby nie odejmowali a tylko dokladali to bylby wypas

bigdaaddy - |20 Paź 2005|, 2005 19:47

Kuzwa nic nie zrezygnowali, tylko jeszcze duzo dodali. Ja mam wsio podswietlane i to na niebiesko. :twisted:
masti - |20 Paź 2005|, 2005 20:14
Temat postu: ???
Bigdaddy może cosik mi umknęło, ale spytam - sam przerabiałeś podświetlanie na niebiesko ???
Miałem taką ambicję, ale jakoś ostatnimi czasy mi się nawarstwia robót wszelakich i czasu zbyt mało :?
Za tydzień urlop jeszcze biorę to może wtedy się wezmę :wink:
Zapodaj jakieś fotki jak to wygląda i jak z robocizną np. z czym najwieszky problem jest ???
Pozdrawiam
Masti

bigdaaddy - |20 Paź 2005|, 2005 20:22

Ja nic nie przerabialem. Juz takiego kupilem. A najlepsze jest to ze to wyglada jakby bylo oryginalnie. Na niebiesko sa podswietlone wszystkie przyciski szyb, siedzen i TCS, reszta czyli deska rozdzielcza i klima to juz zielone, ale razem to super wyglada. Zegary nie mecza wzroku nawet po 12 godzinnej jezdzie, a efekt niebieskich przyciskow, razem z odbijajacym swiatlo chromem na klamkach i jasna skora jest po prostu super.
Nie umiem powiedziec, czy to tak ma byc w tej wersji czy nie. :wink:

masti - |20 Paź 2005|, 2005 20:36
Temat postu: ;-)))
No to ładnie do tego jasna skórka.....
Marzenie 8)
Skąd wytrzasnąłeś tego potwora :twisted: ???
Masti

bigdaaddy - |20 Paź 2005|, 2005 20:42

Pojechalem na gielde i sobie stal i kupilem. :mrgreen:
Struna - |21 Paź 2005|, 2005 11:55

dawaj foty ;)
bigdaaddy - |21 Paź 2005|, 2005 11:58

Ok dzisiaj zrobie i zapodam.
Oli - |21 Paź 2005|, 2005 14:43

Kevin - a co do rozebrania przycisku podgrzewania dupy to bardzo łatwo - z wlutowaniem żarówki - 15 min z "przerwą na szluga" :mrgreen: jakby to kolega Speedo napisał
bigdaaddy - |21 Paź 2005|, 2005 16:28

A wiec tak jak obiecalem, zrobilem zdjecia

http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_bigdaaddy

:mrgreen:

mario - |21 Paź 2005|, 2005 17:04

Małe pytanko. Czy głośniki w tylnych drzwiach to sam zakładałeś czy juz tak miałeś?
Jesli tak to jak to zrobiłeś i jakiej wielkosci sa te głosniki? Pozdro

Adam_2000 - |21 Paź 2005|, 2005 17:08

Feee... jaki brzydal ! :wink:
Marcin - |21 Paź 2005|, 2005 17:20

a wiecie co? tak zwróciłem uwagę na imitacje drewna na konsoli i widzę, że nie ważne czy jasny wystroj czy ciemny, to to coś co imituje drewno jest brązowe, a u mnie w bydzi widziałem te imitacje drewna w szarym kolorze. to było do jakiegoś określonego roku robione czy poprostu żadko spotykane czy może to jakiś dodatkowy wypas ?

dodam, że w moim prospekcie o wielorybie tego w ogóle nie ma

p.s. bigdaaddy, bywasz czasami w bydzi? bo tak mi się zdaje, że chyba kiedyś takie kombi mi migneło przed oczyma

Struna - |21 Paź 2005|, 2005 17:47

kurna co jest - jakies pierdoły zamiast fotek wychodzą, że podziel się swoimi fotkami
Rafał A.(antek) - |21 Paź 2005|, 2005 17:59

podswietlac powinno sie wszystko praktycznie kazda graficzka i przełaczniczek we wszystkich wersjach,
bigdaaddy - |21 Paź 2005|, 2005 19:04

mario napisał/a:
Małe pytanko. Czy głośniki w tylnych drzwiach to sam zakładałeś czy juz tak miałeś?

Juz mialem

marcin napisał/a:
p.s. bigdaaddy, bywasz czasami w bydzi? bo tak mi się zdaje, że chyba kiedyś takie kombi mi migneło przed oczyma

czasem bywam, ale pewnie widziales go jak jeszcze poprzedni wlasciciel nim jezdzil, bo mieszkal w Bydgoszczy :P