| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - [silnik] Praca na beni
monter - |10 Maj 2005|, 2005 21:03 Temat postu: [silnik] Praca na beni Dzisiaj zostalem zmuszony do przejechania pol miasta na benzynce (kot czytal moje posty z wczoraj wie czemu). Doznalem w zwiazku z tym nowych doswiadczen oraz powodow od zastanowienia. Moze ktos mi pomoze. Przede wszystkim poczulem w koncu co to znaczy miec 2.4 V6 Mocny jest jak cholera ale do rzeczy:
1. Strasznie kopci na niebiesko z rury. Wynikalo by z tego ze strasznie wciaga olej. Ok moge sie z tym zgodzic przy tym przebiegu ale na gazie nie wciaga ani grama (co rowniez mie dziwi). Czy moze to wspominiane w innym temacie wtryskiwacze ??
2. Wydaje mi sie ze na benzynie nie slysze klepania zaworow (a na gazie mocno). Czy to mozliwe ??
3. No i taki malu standardzik - nierowna praca na wolnych obrotach (falowanie w dol). To chyba wiem akurat - TPS, lambda itp... Niestety sa rowniez zbyt niskie (na ucho tak kolo 400-500). Czy da sie je jakos podniesc ?? Czy pomoze cos reset kompa ?? (jak resetowac ?? jak programowac ?? - prosze o krotkie info).
Z gory dziekuje
kJoFoL - |10 Maj 2005|, 2005 21:25
Przede wszystkim odczyt z kompa...
Skoro kopci na benzynie a na gazie nie kopci to moze walnieta sonda i zle mieszanke dobiera, ale tego nie jestem pewien bo w sumie czy zbyt bogata lub zbyt uboga mieszanka moze powodowac kopcenie? Jesli tak to wtryskiwacze tez moga byc przyczyna. Niech ktos z forumowiczów sie wypowie.
Natomiast problem wolnych obrotow walkowany byl juz wiele razy i tyle jest tez powodow takiej pracy silnika od kiepskich kabli WN, przez regulator wolnych obrotow az do podpartego/wypalonego zaworu.
kJoFoL - |10 Maj 2005|, 2005 21:32
Takie skojarzenie mnie naszlo, skoro mowisz ze na beni nie slyszysz klepania zaworow a na gazie slyszysz mocno to istnieje jeszcze jedna mozliwosc. Moze to nie klepia zawory tylko wtryskiwacze ktore na gazie chodza "na sucho" i sa najwyrazniej lekko mowiac dojebane.
felukes - |10 Maj 2005|, 2005 22:37
1. Wtryski na gazie nie pracuja.
2. Jak by byla zla miesznka (za bogata) to kopcil by na czarnawo a nie na niebiesko. Ewidentnie skads bierze olej tylko teraz pytanie skad.
Kolejnym zastanawiajacym objawem jest ze na gazie nie kopci a na benie tak.
Co do zaworow to moze potrzeba regulacji (V6 chyba nie maja hydrauliki zaworow) albo przez to ze nie maja smarowania przez benzyne to dlatego je bardziej slychac.
monter - |10 Maj 2005|, 2005 23:19
Felukes najpierw do Ciebie. Mowisz ze wtryskiwacze na gazie nie pracuja. Sprostuje to - nie powinny. Moja instalka LPG byla wielokrotnie przerabiana i moze nie miec (lub miec uszkodzony) przekaznika ktory wylacza wtryskiwacze po przelaczeniu na gaz - tu kJoFoL moze miec sluszna racje.
Co do zaworow do w 2.4 sa dwa typy ARC (regulowane zawory) lub ARD (hydrauliczne). Poniewaz o tym zostalem sam na forum uswiadomiony kiedy nabylem wlasnie model z tym silnikiem staralem sie ustalic. Niestety pomimo staran Struny oraz innych osob nadal nie znalazlem na slilniku w/w oznaczen wiec nie wiem nadal co mam (z relacji oprzednika wynika ze ARC - mam nadzieje).
KJoFoL wiesz co ja jeszcze raz dokladnie obadam temat dokladnego koloru spalin. Jesli Twoja teoria o lambdzie bylaby sluszna to moze i przy okazji unormowaly sie wolne obroty. No i te wtryskiwacze daly mi do myslenia. Jak je sprawdzic ?? Zapalic na gazie i odpiac kostke z jednego i mierniczkiem ?? A to ze kabelki WN do wymiany to nie podlega nawet dyskusji - na bank sa spieprzone.
kJoFoL - |11 Maj 2005|, 2005 08:52
U nie zawory tez klepia, chociaz ostatnio osluchiwalem samochod i sam nie jestem pewien ile z tego halasu generuja wtryski (ktore podejrzewam sa zapieczone) a ile zawory.
Nie wiem z którego roku masz auto ale od 89 to wydaje mi sie ze tylko hydrauliczne, no chyba ze silnik byl przekladany.
Ja za jakiś miesiąc biorę się za rozebranie całej góry silnika i zobacze co w trawie piszczy.
P/S Monter wyslalem Ci na maila fotke gdzie u mnie jest opis ARD
kJoFoL - |11 Maj 2005|, 2005 08:56
Odnosnie kabli WN, to proponuje najpierw ich wymiane wraz z kopulka lub ewentualne czyszczenie kopulki i palca rozdzielacza. Ja u siebie tez mam problemy z wolnymi obrotami, pierwsze co zrobilem to kable (6 + 1 do cewki) wyczyscilem kopulke.
Co prawda problem wolnych obrotów nie zginal ale silnik wkreca sie na obroty o wiele szybciej.
A jak sprawdzic wtryski to kurna nie wiem, zapewne trzeba je wyjac i zobaczyc czy nie "przelewają" bo to tez moze byc wina nierownej pracy silnika na wolnych obrotach.
kuba - |11 Maj 2005|, 2005 09:01
Monter - dobra rada dla ciebie. Zatankuj dobrej benzynki (Vpower bo jest w miarę czysta) i przegoń go na beni, od czasu do czasu powinno się śmigać na beni.
Struna - |11 Maj 2005|, 2005 09:32
Monter - masz przepływomierze ?
felukes - |11 Maj 2005|, 2005 14:35
| monter napisał/a: | | Felukes najpierw do Ciebie. Mowisz ze wtryskiwacze na gazie nie pracuja. Sprostuje to - nie powinny. Moja instalka LPG byla wielokrotnie przerabiana i moze nie miec (lub miec uszkodzony) przekaznika ktory wylacza wtryskiwacze po przelaczeniu na gaz - tu kJoFoL moze miec sluszna racje. |
Jezeli nie masz odciecia wtryskow tylko pompy paliwa to juz mozesz powiedziec wtryskom papa. Pracowaly one bez smarowania i teraz zamiast rozpylac leja na maksa.
| monter napisał/a: | | Co do zaworow do w 2.4 sa dwa typy ARC (regulowane zawory) lub ARD (hydrauliczne). Poniewaz o tym zostalem sam na forum uswiadomiony kiedy nabylem wlasnie model z tym silnikiem staralem sie ustalic. Niestety pomimo staran Struny oraz innych osob nadal nie znalazlem na slilniku w/w oznaczen wiec nie wiem nadal co mam (z relacji oprzednika wynika ze ARC - mam nadzieje). |
No to tutaj juz mnie rozwaliles na maksa. Nie wiesz jak masz zrobiona regulacje zaworow (podejzewasz ze mechanika) i jeszcze nie zdjales pokrywy zeby je wyregulowac albo dla samej ciekawosci co tam siedzi???
| monter napisał/a: | | KJoFoL wiesz co ja jeszcze raz dokladnie obadam temat dokladnego koloru spalin. Jesli Twoja teoria o lambdzie bylaby sluszna to moze i przy okazji unormowaly sie wolne obroty. No i te wtryskiwacze daly mi do myslenia. Jak je sprawdzic ?? Zapalic na gazie i odpiac kostke z jednego i mierniczkiem ?? A to ze kabelki WN do wymiany to nie podlega nawet dyskusji - na bank sa spieprzone. |
1. Wymienic kable WN.
2. Dopiero szukac dalej przyczyny kiepawych wolnych obrotow.
Do sprawdzenia wtryskow to tak jak powiedziales, odpiac wtyczke i mierniczkiem.
Struna - |11 Maj 2005|, 2005 15:29
felukes - akurat w kwestii zaworów w V6 to chyb amasz blade pojęcie bo zarówno hydrauliczne jak i mechaniczne maja regulacje - więc nawet jak sobie dekle zwalisz to
nic to nie powie - ale zawsze można przy okazji nawet hydrauliczne nieco podregulować.
felukes - |11 Maj 2005|, 2005 18:37
| Struna napisał/a: | felukes - akurat w kwestii zaworów w V6 to chyb amasz blade pojęcie bo zarówno hydrauliczne jak i mechaniczne maja regulacje - więc nawet jak sobie dekle zwalisz to
nic to nie powie - ale zawsze można przy okazji nawet hydrauliczne nieco podregulować. |
Czyli dalej sa dzwigienki zaworowe i popychacze i pewnie hydraulika jest gdzies w bloku przy walku rozrzadu (sick).
Nie zmienia to faktu ze najpierw ida do wymiany WN a potem regulacja zaworkow.
monter - |12 Maj 2005|, 2005 01:22
Ok po kolei.
Kjofol - akurat w roczniku 89 rownoczesnie produkowali ARC i ARD jak dobrze pamietam na poczatku 90 ARC zostal wycofany. Silnik u mnie nie byl na bank przekladany. Swiadcza o tym numery na bloku i na numerze nadwozia.
Kuba - na bank tak wlasnie zrobie. Mam zamiar smigac czasami na beni. Bede chcial go wogole przelitrazowac i jak Bozia da prace to wogole LPG porzuce - jesli nie bedzie tragicznie oczywiscie ze spalaniem.
Struna - nie mam przeplywomierzy.
Felukes - wierze ze masz jakies pojecie skoro tak je tu otwarcie przedstawiasz jednak powiem Ci jedno. Dopoki nie zakupilem pierwszego Scorpio moje pojecie o mechanice rownalo sie zero. Teraz juz wiem jak na mnie bardzo duzo i potrafie duzo zrobic sam (to wszystko zawdzieczam temu wlasnie Forum). Mam jedna tylko teorie. Jesli nie mam o czyms pojecia to sie do tego nie pcham wiec po jaka cholere dla ciekawosci mam sciagac klapy zaworow skoro nawet jak juz to zrobie to i tak nie wiem jak optycznie odroznic hydrauliczne od zwyklych ?? A juz na bank nie ma mowy o samodzielnej regulacji jakie by one nie byly. Jestem tylko informatykiem a mechanika to dla mnie czarna magia.
Dodam jeszcze ze potwierdzam kolor spalin niebieskawy. Po regeneracji kabli WN (na razie trzech z siedmiu bo deszcz mnie zlapal) obroty na benzynie ustabilizowaly sie do prawie idealu. Teoria o pracujacych wtryskach moze byc sluszna poniewaz pompe paliwa ma na stale odlaczona i jak chce sie przepiac z gazu na benie to musze zatrzymac Smoczusia otworzyc bagaznik i zmostkowac kostke. Dopiero w srodku przelaczam na gaz i heja. Analogicznie w druga strone bo jak juz gdzies pisalem ze jesli nie wylacze pompy pal. to najprawdopodobniej smigam na 2 zasilaniach bo z silnikiem dzieje sie wtedy masakra i z tylu siwy dym i czarne chmury.
Na koniec pytanie. Czy moge poodpinac wszystkie wtyczki od wtryskow i wtedy odpalic na gazie ?? Daloby to mi mozliwosc weryfikacji czy klepia zawory czy stukaja wtryski.
kJoFoL - |12 Maj 2005|, 2005 07:43
Uwazam ze chyba mozesz wtryski odpiac, chociaz... cholera wie co komputer wtedy zrobi, moze odetnie zaplon?
marcys - |12 Maj 2005|, 2005 10:10
monter o ile mnie pamiec nie myli to masz na czas jazdy odlaczana pompe palifka. a jesli ci wtrsykiwacze chodzily na gazie bo przezkaznik nie pracuje prawidlowo no to jest po nich.
a jesli chodzi o niebieski dymek nie napisales w ktorym momencie - jak przyspieszasz czy przy zmianie biegów? jedno wskazuje na uszczelniacze zaworowe a drugie na zawory. (tylko ktore do czego- nie pamietam wczoraj troche za badzo sie popiło ) wtryskiwaczy bym w to nie mieszał. piszesz ze ci nie bierze oleju w czasie jazdy na gazie -jestes pewny (glupie pytanie ale niebieski dymek jest ewidentnie oznaką zuzycia oleju w konkretnej ilości) w czasie jazdy na gazie masz tez dymka?
Struna - |12 Maj 2005|, 2005 16:03
Monter - na 90% masz więc ARD na hydraulice - jak byś miał przepływomierze to na 100% ARC - no chyba, że ktoś coś pozmieniał w trakcie użytkowania - czyli masz pewnie MAP i dwie sondy Lambda - tak ?
monter - |12 Maj 2005|, 2005 22:04
Struna map mam od DOHC - wyczail to Kamax podczas ogledzin. Sonde lamba widzialem na razie jedna (patrzac na silnik po lewej strinie jakby pod akumulatorem). Rozumiem ze druga powinna analogicznie znajdowac sie po stronie prawej (jutro poszukam).
Marcys otoz wlasnie stad moj caly problem i zarazem temat na forum. Zjezdzilem wiele furek z ktorych wiekszosc lykala olej w tym rekordzista 5 l na 1000 km (poprzednie moje Scorpio). Mam juz wrecz nawyk czestego kontrolowania. Teraz przez moje zdziwienie kontroluje olej jeszcze czesciej czekajac na jakis ubytek a tu nic. Podkreslam ze wiem jak sie sprawdza olej (nie tak jak chlopcy z Mazdaspeed).
Jesli chodzi o niebieski dym to jest tak:
NA BENI - odpalam i w tym momencie nie ma wogole dymku, po jakichs 15 sek. pracy zaczyna dymic na niebiesko, przy przygazowaniu dymienie sie nasila, w trakcie jazdy za mna niebieskie obloki.
NA GAZIE - niebieskiego dymu zupelnie brak, bardzo sporadycznie pojawia sie bialy (ale to chyba normalne).
Aha jeszcze jedno. Probowalem dla testu odpinac wtryskiwacze. Przy drugim sie poddalem. Zastanowil mnie fakt ze strasznie jakos luznio siedza. Wtyczki stawialy opor wiec troszke z nimi walczylem ale balem sie ze wyjda razem z wtryskiwaczem. Czy one nie powinny byc mocno dokrecone ??
marcys - |12 Maj 2005|, 2005 22:51
heh witam w klubie posiadajacych niezlą kombinajce motoryzacyjna ja wlasnie wdzisiaj docinalem panel od automatu przy dzwigni zmiany biegow bo mi blokowal wrzucanie wstecznego
ale do rzeczy. jak masz niebieskiego przy przyspieszaniu to chyba uszczelniacze zaworowe(madrzejsi ludkowie poprawcie mnie jakbym sie mylil). ale w tym stadium jak piszech to juz ich pewnie nie ma a na gazie - moze wieksza temperatura spalania załatwia sprawe dymienia? mi qrcze troszke ciagnie oliwy na pierscionkach ale dymów wszelakich mi moj wózek oszczedza.
qrde a moze plyn chlodzacy jest przepalany? sam nie wiem co skoro ci oleju nie bierze.
Pershing - |12 Maj 2005|, 2005 23:23
Ja tez mam niezla kombinacje Moj samochod opuscil fabryke jako 2.0 , jako 2.0 przyjechal do Polski z Holandii no i tu ktos sie do niego dobral i wsadzil potwora
monter - |13 Maj 2005|, 2005 08:44
No ja mam samochod po taxi wiec niezle sa w nim modyfikacje - szczegolnie elektryki.
Ponawiam pytanie czy wtryskiwacze powinny byc luzne ??
Aro - |13 Maj 2005|, 2005 09:03
U mnie wtryski też sie kulają, ale wydaje mi się, że to tylko część elektryczna i tak powinno być. W poprzednich miałem tak samo.
Struna - |13 Maj 2005|, 2005 09:07
no gibaja się nieco bo na takich gumkach siedzą - co do dymku - to jakby chlał olej to zarówno na gazie i na benie by kopcił - może masz jakieś gówno w zbiorniku paliwa i przez to dymi.
kJoFoL - |13 Maj 2005|, 2005 10:06
Moze Ci ktos Mixolu do benzyny dolal
monter - |13 Maj 2005|, 2005 13:50
Przed chwila bylem w ASO Forda. Master zmianowy powiedzial mi ze wtryski powinny ciasno siedziec to raz. A dwa to ze moj silnik juz jest do dupy i ze !! uwaga !! moze chlac ostro oleju na benzynie a na gazie nie wziac nic bo samochody na gazie nie biora oleju. No chyle czola przed czlowiekiem jednak uwazam ze nie ma razcji. Co wy na ta opinie ??
A dodam jeszcze ze zaraz mykam do mojego Smoczusia zakladac kabelki WN (regenerowalem je caly wieczor wczoraj) i skontroluje te wtryski. Szkoda ze nie mam kogos z FST z V6 na miejscu zeby porownac conieco. Zajrze na lambdy i poszukam jescio raz oznaczenia ARC(D).
Pershing - |13 Maj 2005|, 2005 13:58
Cholera nie mam aparatu bo zrobilbym zdjecia gdzie sa numery nabite
kuba - |13 Maj 2005|, 2005 14:01
dokładnie to co Speedo mówił.
Aro - |13 Maj 2005|, 2005 17:20
To ja wszędzie miałem źle z tymi luźnymi wtryskami???
monter - |14 Maj 2005|, 2005 20:07
Mojej krucjaty ciag dalszy:
1. Po kolejnych (nie wiem juz ktorych) ogledzinach silnika ARC(D) nie znaleziono. W miejscu ktore Kjofol mi zaznaczyl na foto u mnie znajduje sie nabity numer nadwozia. Moze nie jest oryginalny tylko nabijany przez kogos.
2. Zregenerowalem kableki WN poki co. Dla tych ktorzy maja z nimi problemy i maja o tym blade pojecie podpowiadam ze maja 3 a nie 2 miejsca styku czyli: 1-na swiece, 2-na kopolke, 3-ta czesc ktora wchodzi do kopolki jest jakby wtyczka-przejsciowka pomiedzy "kablem wlasciwym" a kopolka. Proponuje tam zajrzec bo rozne ciekawostki mozna tam znalezc Na razie powiem ze mission complete bo smiga w zauwazalny sposob lepiej niz wczesniej.
3. Jeszcze o WN. Czy ktos mi moze podaj jaki jest opor kabelkow WN. Bo ja mierzylem kazdy po kolei i wychodzi mi od 3.1 oma do 5.2 oma natomiast jeden mial az 26 omow. Zamienilem koncowke z niego z innym i teraz oba maja po 5.0 oma. Nie wiem czy to cos nie tak ale wole zapytac.
4. Niestety nie znalazlem tez drugiej sondy lambda. Dodam ze nie mam przeplywomierzy i mam jedna sonde.
5. Mam nieszczelnosci pomiedzy kolektorem wydechowym a rura wydechowa ktora sie z nia laczy. Chodzi mi o miejsce patrzac na silnik po lewej stronie tuz ponizej akumulatora. Zaraz za ta zlaczka wkrecona jest sonda lambda. Po odpaleniu na beni z tej nieszczelnosci pluje olejem tak ze zalalo sonde i bryzga po kablach. Czyzby to kolejny dowod na diagnoze from Speedo no.3 ?? No bo skad w wydechu olej ??
kJoFoL - |14 Maj 2005|, 2005 21:30
Monter: W tym miejscu w ktorym Ci pokazalem masz nabity raczej numer silnika (7 ostatnich znaków z numeru nadwozia), a jesli masz tam caly numer nadwozia to silnik na bank jest kombinowany (ktos poprostu odwalił fuszere). Moj silnik tez chyba nie jest zupelnie ok, bo to miejsce w ktorym u mnie jest nabite oznaczenie ARD fabrycznie przygotowane jest do nabicia numerow silnika, ktorych u mnie podczas pierwszego przegladu szukali 20 minut
marcys - |14 Maj 2005|, 2005 22:22
olej w wydechu? uszczelniacze (będące juz dawno między aniołkami)
monter - |15 Maj 2005|, 2005 12:24
Kjofol oczywiscie ze masz racje. Moja pomylka jezykowa. Mam tam naturalnie numer silnika a nie nadwozia. Powyzej obok swiecy jest cos trzyliterowego z kreskami powyzej i ponizej. Napis ten jest nieczytelny jednak ostatni znak to C.
No wlasnie niestety chyba jest po uszczelniaczach. Czy ktos je juz wymienial ?? Z tego co wiem nie jest to drogie ani klopotliwe w silnikach R4 ale czy w V6 jest tak samo poza tym ze o 4 wiecej ??
Struna - |18 Maj 2005|, 2005 13:26
no i popatrz monter i to C to jest końcówka z kodu silnika - i sam znalazłes więc już teraz na 100% wiesz że masz silnik BRC!!! - co do uszczelniaczy to robi się to jeszcze prościej niż w niektórych R4 i jest to równie prosty i niekosztowny zabieg. tyle, że uszczelniaczy więcej wchodzi
monter - |18 Maj 2005|, 2005 13:58
Dzieki struna za pomoc i prosba o ponowna. Wlasnie odczytalem kody bledow i odszukalem je sem lecz nie wiem czy dobrze.
Kilka bardzo szybkich mrugniec (od 3 do 5) i przerwa
21
24
21
24
1 - to jakies oddzielenie chyba
41
63
91
41
63
91
Powtarza sie podwojnie 5 kodow:
21 - czujnik tem plynu chlodzacego lub jego obwod
24 - czujnik temperatury powietrza lub jego obwod (a co to kurfa jest ??)
41 - podgrzewana sonda lambda 1. (1 2 3 cylinder) lub jej obwod, uboga mieszanka
63 - czujnik polozenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwod, za niskie napiecie
91 - podgrzewana sonda lambda 1. (4 5 6 cylinder) lub jej obwod, uboga mieszanka
Czy wlasciwie odczytalem te kody ?? Co Wy na to ??
Struna - |18 Maj 2005|, 2005 14:24
co do kodu 1 i 6 u kolegi - 1 i puste to 10 a 6 i puste to 60
Pershing - |18 Maj 2005|, 2005 14:39
Ja sie podlacze pod temat
Mnie wywalilo miedzy innymi kod 18 - moduł zapłonowy lub jego obwód Co tam moze nie hulać ? Czyzby mialy sie powoli wyjasniac problemy z odpalaniem goracego silnika? HELP.
PS. Do czego sluzy czujnik Halla i czy on moze byc odpowiedzialny za takie problemy ?
Struna - |18 Maj 2005|, 2005 15:23
przede wszystkim jak wiadomo jeździmy leciwymi autkami a w takich najczęściej styki patyki robią dziwne rzeczy.
Pershing - |18 Maj 2005|, 2005 15:54
No dobra ale co z tym Hallem ? To ze w starym samochodzie "wszystko sie moze zdarzyc" to ja wiem i teraz raczej juz tylko moja glowa aby to wszystko przywrocic do zycia
Struna - |18 Maj 2005|, 2005 16:53
cos tam slyszalem ze z tym hallem to bezstykowe rozdzielacze wn są - ale może mi się coś pokiełbasiło - wiec nei traktuj tej wypowiedzi jako pewnik
kuba - |18 Maj 2005|, 2005 16:54
Msz racje, cos takiego jest, jest tez czujnik Halla igenerator Halla, zaraz poszukam na necie co to jest
ziałanie
Skrzydełka żaluzji przymocowane do tłoka obrotowego przechodzą przez czujnik halla. Kiedy tak się stanie, to wzmaga się pole magnetyczne i wysyłany jest sygnał do zespołu sterowania.
Specyfikacje
napięcie zasilania: 12V
informacje o kształcie fali: jałowa praca silnika
Diagnostyka
Sprawdzić złącze(a): Sprawdzić złącze(a), w razie potrzeby oczyścić je lub przymocować aby zapewnić dobre połączenie.
Sprawdzić napięcie zasilania:
Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika halla.
Włączyć zapłon. Zmierzyć napięcie pomiędzy dodatnią końcówką złącza a ujemną końcówką akumulatora. Powinno być ono równe napięciu akumulatora. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie, następnie sprawdzić ECU.
Sprawdzić podłączenie do ECU:
Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika halla i ECU.
Zmierzyć opór pomiędzy dodatnią lub sygnałową końcówką złącza a odpowiednimi końcówkami w złączu ECU. Obie wartości powinny być < 1 om.
Sprawdzić ujemne podłączenie:
Sprawdzić na schemacie czy ujemna końcówka jest podłączona do uziemienia bezpośredniego czy do ECU. Jeśli jest ona podłączona do uziemienia bezpośredniego, to należy zmierzyć opór pomiędzy ujemną końcówką złącza a ujemną końcówką akumulatora. Jeśli jest ona podłączona do ECU, to należy zmierzyć opór pomiędzy ujemną końcówką złącza a odpowiednią końcówką w złączu ECU. Powinien on być < 1 om. Jeśli tak nie jest, to należy sprawdzić okablowanie.
Sprawdzić sygnał czujnika halla:
Podłączyć oscyloskop do wtyku przewodu sygnału urządzenia ECU i uziemienia. Uruchomić lub pokręcić korbą silnik. Porównać z pokazanym obrazem.
http://www.obd2.fc.pl/mod...=article&sid=19
http://www.automotoserwis...12/historia.htm
monter - |18 Maj 2005|, 2005 21:24
Powiedzcie mi tylko czy wlasciwie wykonalem odczyt. Czy nie powinno sie przed tym zresetowac kompa i odpalic na beni i dopiero testowac ?? Robilem to na gazie. Aha i tak przy okazji (rozmawialem na ten temat a Rafalem) w moim Scorpio jest zlacze diagnostyczne 3-pinowe a nie piecio.
Pershing - |18 Maj 2005|, 2005 22:42
W pieciopinowym i tak tylko trzy piny sa aktywne
KOREK - |18 Maj 2005|, 2005 22:50
na Zlocie zrobimy konkurs pt. " Kto ma więcej błędów"
Nagroda: lista błędów i totalny ćwiek (o co w tym chodzi ?)
Tylko trzeba pudełko diodek i oporniczków wziąć bo tym razem Rafał nie bedzie miał skąd diody od alarmu wydłubać
Pozdrawiam Mr. Diodaka
Pershing - |18 Maj 2005|, 2005 23:00
Ja uzbierałem 3 przy niepracujacym silniku i 5 przy pracujacym (na gazie). Jeszcze nie wiem czy dobrze zczytalem bo pogoda skutecznie uniemozliwia obserwacje
Kto da wiecej ?
monter - |19 Maj 2005|, 2005 09:12
Pershing widziales moja liste (up up). Nie wiem czy zrobilem dobrze bo mi sie te bledy powtarzaja.
kuba - |19 Maj 2005|, 2005 09:19
zczytajcie błędy na beni, dopiero później na gazie
Pershing - |19 Maj 2005|, 2005 10:10
Mnie tez sie powtarzaja (dwukrotnie) a potem przestaje migac. Widze Monter ze mamy po 5 bledow
Walcker - |31 Maj 2005|, 2005 16:51
Nie chciało mi się czytać wszystkiego ale napiszę coś co może się przydać.
Jak sprawdzić sąde lambda ?
odłączamy wtyczkkę i zależnie od rodzaju sondy między dwoma kabelkami od sondy przy zapalonym silniku powinno pokazywać się napięcie. Przy lekkim gazowaniu około 0,7 V. Trzeba tylko wiedzieć jaką się ma sąde. Wiem że są też czteroprzewodowe i jak się kupuje nową to powinien być do niej schemat. Cztery przewody stąd że ma ona wstępne grzanie.
Jak sprwdzić wtryskiwacze ?
jak ktoś będzie zainteresowany proszę o kontakt.
Struna - |31 Maj 2005|, 2005 17:01
cos kolega nie bardzo o tej sondzie - jak ma coś pokazywac skoro odepniesz ją ? przecież nie będzie napięcia na grzałkę.
Pershing - |31 Maj 2005|, 2005 19:26
Walcker - napisz o wtryskiwaczach na pewno sie przyda.
COSSY - |31 Maj 2005|, 2005 19:40
Czwarty kabel to dodatkowa masa. Jest wtedy mnie zakłóceń jak przy jednej masie przy 3-żyłowych sondach.
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 19:59
Sonda, przy idealnym (schizometrycznym) składzie mieszanki powinna dawać napięcie zbliżone do 0.5 V.
Oczywiście ponieważ ideał nie istnieje, w prawidłowo wyregulowanym silniku górne napięcie będzie się wahało w granicach 0.2-0.75-0.8 V.
Żeby to sprawdzić, trzeba wpiąć się końcówkami miernika do łączówki sondy do kabelków - BIAŁO-NIEBIESKI i BRĄZOWO-NIEBIESKI. W starszych modelach z EEC IV - odpowiednio : BRĄZOWO-BIAŁY i BRĄZOWY.
Uruchamiamy silnik i mierzymy napęcie po pełnym nagrzaniu silnika (pierwsze uruchomienie wentylatora).
Tak przy okazji, przy pomocy takiego pomiaru, można też ustawić właściwe ciśnienie paliwa (jeżeli nie mamy specjalnego manometru) - po prostu tak kręcimy śrubą regulacujną w regulatorze ciśnienia, żeby V-lambda zbliżyło się do 0.5 V ...
Struna - |31 Maj 2005|, 2005 20:18
yyy to w regutatorze jest coś do kręcenia ?
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 20:21
no...
Od góry trzeba zniszczyć zaślepkę i jest wejście na imbusa, czy torxa
Wkręcając śrubę - zwiększamy ciśnienie wtrysku, wykręcając - zmniejszamy
Oczywiście mówimy o regulatorch podciśnieniowych.
Struna - |31 Maj 2005|, 2005 20:22
o żesz w mordę jak w tuningowych silniczkach może da sie z 6 bar napompować :D
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 20:24
Kurcze, Struna... no pewnie że się da, bo i pompa daje do 8. Tylko ile toto będzie wtedy chlało !!
Struna - |31 Maj 2005|, 2005 20:25
no może by mi wtryski w końcu się odetkały :D tylko najpierw to musze pompę wymienić bo ostatnimi czasy się skiepściła
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 20:27
no... fakt, o tym nie pomyślałem
Struna - |31 Maj 2005|, 2005 20:30
ale może tego militec-a spróbuje co tak go zachwalasz - a nóż widelec pomoże i będzie pięknie na beni chodził
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 20:35
a w V6 pompa jest zewnętrza, jak w OHC, czy w zbiorniku ?
Mówię Ci... ja mam zajoba na punkcie tego wynalazku
Chociaż teraz stosuję Motor Life-a, prawie połowę tańszy (Militec-1 ok 70,-) a działa tak samo
Struna - |31 Maj 2005|, 2005 20:41
zewnętrzna - każdy MK1 miał zewnętrzną pompę paliwa.
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 20:48
... no to przynajmniej wymiana jest prosta
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 21:53
no... ja myślałem, że wszystkie DOHC-e z wtrskiem miały pompę w zbiorniku...
monter - |31 Maj 2005|, 2005 22:05
No wiec ja Cie sprostuje Speedo. Moj 89 ma pompe zewnetrzna. Ostatnio nawet byl moj pos o tym ze mocowanie przerdzewialo i pompa doznala lewiatacji 2 cm nad ziemia.
Panowie mam wieeeelka prosbe. O ile naturalnie nie bedzie to dla Was klopotem lub brakiem checi co rowniez bedzie dla mnie usprawiedliwione z uwagi na wypoczynek. Ale jesli mielibyscie chcec to czy przeprowadzicie mi diagnostyke na zlocie ?? Chodzi o te lambdy i tak dalej.
Mam chec (moze nawet jutro) zdemontowac wtryski i na noc namoczyc je w benzynie (chyba ze jest cos lepszego do ich delikatnej regeneracji). Mam nadzieje ze je choc troszke zregeneruje bo przez ostatnich jakies 350 tys km nie byly ani razu uzywane. Prosze tylko o jakies info odnosnie demontazu.
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 22:14
No pewnie, że się pobawimy kabelkami
Chętnie pomogę, ja odpoczywam przy takich pracach
| Cytat: | | Prosze tylko o jakies info odnosnie demontazu. |
... wysłałem Ci na maila 1-wszą część książki (silnik) do Scorpio, którą przygotował Zbyszek ( a zrobił to SUPER ! )
Walcker - |31 Maj 2005|, 2005 23:49
Co do sondy lambda to u szwagra bo cały czas piszę o jego 2,9 V6 automat sonda jest trójprzewodowa. Wspólna masa jedno grzanie i sonda. Co do kolorów kabli to szwagier kupił nówkę ale tzw uniwersalna więc z kolorami może być różnie. W jego przypadku masa jest czarna jeden kabelek jest biały a drugi jest biały z czarnym paskiem i już nie pamiętam co jest co ale idzie to wybadać.
Co do wtryskiwaczy to tak: wymonowaliśmy je i było w nich pełno syfu ( mają takie sitka) bo poprzedni właściciel niemiec chyba zapomnial że isnieje takie coś jak filtr paliwa. Po wyczyszczeniu ich okazało się że jeżeli podaliśmy ciśnienie przez gumowy wąż (około 0,25 MPa już nie pamiętam ale ma być takie jak ciśnienie paliwa) to okazało się że przy zamkniętym zaworze czyli niezasilonym prądem wtryskiwaczu ów wtryskiwacz ciekł czyli był padnięty. Oczywiście wcześniej nakapaliśmy troszkę benzeny do niego. Kipiliśmy używki od takiego gościa co sprowadza z niemiec. Ale trzeba uwarzać aby nie były zardzewiałe. Nie weim czy to prawda ale myślę że tak że jak wtrysk jest nie używany to się psuje. Dla zainteresowanych jeszcze dodam że przy takim sprawdzanu jeśli okazywało się że wtrysk nie cieknie to podawaliśmy mu napięcie i pryskał odpowiednią mgiełką paliwa. To znaczyło że jest dobry. Właśnie takie zamontowaliśmy i jak narazie git
Walcker - |31 Maj 2005|, 2005 23:52
Wymonotowanie wtrysków jest w iarę proste przynajmniej ja nie miałem za wiele problemów. O ile pamiętam wspomagałem się książką.
monter - |1 Cze 2005|, 2005 00:48
Speedo moj Smoczus jest z rocznika 89 jak pamietam jakos z polowy wic na bank nie z konca 89. Nie wiedzialem ze jak mowiles o roczniku 89 myslales o 01.01.1990. Jesli tak to oki - zwracam honor.
Jutro pobawie sie wtryskami.
Wybaczcie mi ale jestem w stanie zaaajebistej niewazkosci wiec moge sie mylic czasami...
Troche Ci wyedytowalem posta bo zes troche "czeskich błedow" narobił
Pershing
COSSY - |1 Cze 2005|, 2005 05:57
Adam, coś znów pomyliłeś.
Napięcie przy lambda 1 powinno wynosić 0.5V!!!
Przy 1V miałbyś super ubogą mieszankę.
Zakres napięcia masz zazwyczaj od 0.2V do 0.8V.
kJoFoL - |1 Cze 2005|, 2005 08:08
Nie bede dochodzil kogo tu zacytuje bo juz nie pamietam
Skopiowalem sobie ten tekst do notatnika:
SONDA LAMBDA
miernik do stykow 2 i 4 w kostce polaczeniowej sondy oczywiscie proba na goracym silniku napiecie sondy ma sie zmieniac cyklicznie w zakresie 0,1-0,7v na biegu jalowym jezeli masz problem z identyfikacja kabli to wpiecia dokonaj pomiedzy czarnym a szarym przy okazji sprawdz podgrzewanie sondy a wiec pomiedzy dwoma bialymi przewodami po wlaczeniu samego zaplonu ma byc 12v a po rozlaczeniu wtyczki opor miedzy nimi okolo2-5 ohm
a jak masz sonde na trzy kabelki jak ja to nie ma szarego, który jest masą więc mase łykaj skądkolwiek
Anthrax - |2 Cze 2005|, 2005 12:34
| Speedo napisał/a: | | niestety Struna mylisz sie, pompa poleciala w zbviornik juz w roku 89 |
Mma rocznik 89 i pompę w zbiorniku. Silnik 2.4.
Adam_2000 - |2 Cze 2005|, 2005 13:12
| COSSY napisał/a: | Adam, coś znów pomyliłeś.
Napięcie przy lambda 1 powinno wynosić 0.5V!!!
Przy 1V miałbyś super ubogą mieszankę.
Zakres napięcia masz zazwyczaj od 0.2V do 0.8V. |
... co prawda, to prawda - dzięki za uwagę
Już poprawiłem
reniferek - |2 Cze 2005|, 2005 16:25
Szanowni uzytkownicy tego forum i milosnicy aut z pod znaku niebieskiego owalu Od kilku dni staram sie uruchomic i poprawnie ustawic silnik 2.9 efi zaadoptowany do starszego modelu forda i wciaz pojawiaja sie nowe problemy. Na początku pojawil sie problem z zaplonem, co bylo wynikiem uszkodzenia modulu zaplonowego (prawdopodobnie podczas demontazu silnika) Aparat jest juz sprawny, i zgodnie z instrukcjami zainstalowany. Silnik zapalil ale co z tego jak nie pracuje tak jak powinien. Caly sie trzesie, czasem tak strzeli w rurki, ze az dzieci spadaja z trzepaka, przy gwaltownym wcisnieciu gazu strasznie sie dusi i co najbardziej mnie boli jest strasznie slaby. Postanowilem zczytac bledy z kompa i oto co wyszlo:
31 - elektroniczny przetwornik cisnienia lub jego obwod, za niskie napiecie
67 - wlaczona klimatyzacja lub dzwignia automatycznej skrzyni biegow w polozeniu "D"
85 - zawor elektromagnetyczny filtra z weglem aktywnym lub jego obwod
84 - uklad elektronicznego regulatora podcisnienia lub jego obwod
i teraz jak rozwiazac problem?
punkt 31 jesli dobrze rozumiem dotyczy czujnika ssania czyli map sensor. Czujnik ktory mam zalozony jest od sierry 2.0 DOHC z 92 roku, prawdopodobnie albo jest uszkodzony albo nie wspolpracuje poprawnie z tym komputerem.
kod 67 dotyczy napewno automatycznej skrzyni biegow, ktorej nie mam. Zastanawiam sie czy da sie ten temat ominac chociazby zwarciem zlacza odpowiednim rezystorem. I przy okazji jak wyglada ta wtyczka bo takich "luzem" to jest az 3
85- zawor elektromagnetyczny filtara z weglem ... zaworek jest, w rozmiarze podobnym do pudelka po kliszy i ma dwa wezyki takie jak do podcisnienia. Jesli dobrze kojarze to prosze o info jak to podpiac i gdzie.
84 - uklad elektronicznego regulatora podcisnienia lub jego obwod czy to silnik krokowy regulujacy obroty biegu jalowego??
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych problemow, z gory dziekuje
monter - |5 Cze 2005|, 2005 14:01
Niestety poprzedni wlasciciel mojego Smoczusia przepadl bez kontaktu gdzies na wygnaniu za granica. Skontaktowalem sie z jego kolegami z Echo Taxi i podali mi warsztat gdzie on zawsze i tylko tam naprawial Skorpiaczka. Podjecalem pogadac z ciekawosci. Okazalo sie ze chlopaki mechesy znaja moje autko lepiej niz wlasna kieszen co mnie cieszy I teraz krotka relacja:
1. "Samochod masz zajebisty !! Az Ci zazdroszcze" - stwierdzenie kolesia i na bank nie ironiczne.
2. Pytam jak to mozliwe ze nie wciaga oleju ?? Koles mowi ze nie ma prawa. Ale po takim przebiegu -pytam ?? No tak ale olej zegar bo jak dobrze pamietam to 4-ty badz 5-ty silnik w nim jest i to w dobrym stanie. Kolo sam sie juz zagubil. Waski mial racje ze numery sa nabite
3. Skrzyna git i sprzeglo tez - choc kupil uzywane to w zajebistym stanie - koles wlasnie je montowal. Wiec podrzucanie tylu jak powoli cofam powinno byc spowodowane wywalona podpora walu - tak kolo stwierdzil.
4. To ze na beni dymi na niebiesko to nie wina wtryskow (i nie bierze oleju) tylko uwalone lambdy. Taka jego diagnoza - nie wiem czy sluszna ale mam nadzieje ze tak.
5. Generalnie powiedzial ze bardzo dobry zakup i powinienem byc z niego dlugo zadowolony.
A tak na marginesie to jeden z nich rowniez ma Scorpio. NIestety niema dostepu do netu wiec nie zagosci na forum ale obiecal ze jedzie z kumplem na zlot i beda kimac w aucie
monter - |8 Cze 2005|, 2005 00:12
Moj Scorpiaczek dostal dzisiaj nowiutkie kabelki WN. Zakupilem kabelki za 75 zl (komplet) do V6 firmy JANMOR. Dzialaja i czuc roznice. Jedynie jaki maja mankament to zbyt krotkie przewody jednak bez problemu daja sie zamontowac. No i wtyki na swiece nie sa proste tylko zakrzywione. Jesli ktos ma potrzebe to moge zakupic i wyslac.
Struna - |8 Cze 2005|, 2005 11:29
130 Speedo do V6 motorcrafty kosztują.
will - |8 Cze 2005|, 2005 11:34
Panowie ja mam taki problem jak rano odpale na benzynie to przez jakis czas kiepsko sie jezdzi tzn: przy malych obrotach jakos jedzie ale jak chce przyspieszyc to obroty wariuja gora dol gora dol i auto skacze jak zaba,dopiero jak zlapie temperature to tenobjaw znika.jak juz przelacze na gaz to nie ma zadnych problemow autko chodzi elegancko.jak myslicie od czego zaczac poszukiwania usterki?
Struna - |8 Cze 2005|, 2005 13:14
Na dniach zdaje się Sobolage kupował w ASO i dał 130 zeta - rok temu kosztowały u nas 110 zeta
Struna - |8 Cze 2005|, 2005 13:21
hmm - napisane na nich MOTORCRAFT - to chyba sa ok - co prawda zazwyczaj były szare a te sa czerwone no ale pasują i działaja i Motorcraft na nich namaćkane wielkimi białymi literkami.
monter - |8 Cze 2005|, 2005 21:23
Cholera a ja bylem u nas w ASo i kolo podal mi cene po 43zl za sztuke czyli komplet czyli 301zl.
marcys - |8 Cze 2005|, 2005 22:08
Monter nie przejmuj sie tez mam janmory i ani razu (które to juz auto moje i nie moje z jamnorami i chodzi) nie bylo problemu. i tez mialem troche za krótkie. pilnuj zeby sie nie dotykały a nie bedzie problemu. mam nawet ponad dziesiecioletnie janmory na zapas w pelni sprawne.
monter - |9 Cze 2005|, 2005 14:25
No i wykrakaliscie.... szlag by trafil te janmory. Dzisiaj jechalem do Legnicy (25km w jedna manke). Prawie 140 na blacie i lewy pas i.... nagle gasnie silnik i Scorupek nie ciagnie. Zawal serca !! Juz pomyslalem ze lustrzane odbicie na czole logo Volvo mnie nie ominie ale sie udalo. Pozniej juz naturalnie spokojniej pomykalem. I tak na ta "dluga" trase mialem 4 takie sytuacje. Na miejscu wymiana przewodu od cewki do kopulki na stary i juz bez problemu.
Podajcie mi numer katalogowy wiazki przewodow Motorcrafta. Struna to w zasadzie do Ciebie pyatnko bo ostatnio zakupoales takie (sobie czy tam komus). Bylem w serwisie i koles znalazl jakies za 153,99 PLN. Tylko nie jest pewien czy to wlasciwe bo komp mu wywala 3 kompety:
1. V6 2.4/2.9 od '86 do '87 - no to na bank odpada
2. V6 2.4/2.9 od '87 do '91 - 245 zl
3. V6 2.4/2.9 od '87 do '90 - 154 zl
I teraz nie wiadomo ktory z dych dwoch ostatnich.
Niestety moj opis nie dziala i pola AUTO nadal nie posiadam wiec wyjasniam ze mam 2.4 V6 EFI '89
Adam_2000 - |9 Cze 2005|, 2005 14:50
Monter, a zajrzyj tutaj :
http://www.lordgas.istore...pl-pln,0,0.html
marcys - |10 Cze 2005|, 2005 14:26
e tam speedo nie czepiaj sie przeca pisałęm ze zapasowe maja dziesieć lat a ze luksusowe kable to to nie są to wiem:) ale u mnie pracuja częsciowo w dodatkowych izolacjach może temu mam spokoj.
Struna - |10 Cze 2005|, 2005 15:05
kable generalnie będa takie same prawie tylko że niektóre kopółki ( te starcze ) nie miały takich dostawek/przejściówek a nowsze mają takie coś - swoja droga nie wiem po kiego grzyba.
marcys - |10 Cze 2005|, 2005 15:19
nie bardzo rozumien ale moze ci chodzi o kopułki ktore których wyjscia na swiece przypominają koncowki swiec? mam u siebie taka dziwna kopulke i jest jedyny taki model kopulki w ohacu. pozostałe mają inna.
Struna - |10 Cze 2005|, 2005 15:39
no własnie o to mi chodzi - jedne maja takie końcówki jakby na świecach a nowsze maja takie pośredniczące nasadki
monter - |11 Cze 2005|, 2005 00:15
A co sie stanie jak zaloze kable bezposrednio na kopulke pomijajac te smieszne przedluzki ?? Bo janmory mam pozakladane tez za pomoca tych przejsciowek.
marcys - |11 Cze 2005|, 2005 11:27
może temu przerywał ci ostatnio.
monter - |12 Cze 2005|, 2005 22:13
Na rzie wymienili mi przewod ten od cewki i jakos jade ale zobaczymy co dalej.
Jedno mnie jescio dreczy. Dlaczego jak odczytywalem kody bledow nie bylo zadnego zwiazanego z ABS ktory nie dziala. Czy diagnozuje sie go jakos osobno ?? Na bank mam odpiety jeden przewod od czujnika bo zauwazylem to wlasnie wczoraj.
Adam_2000 - |12 Cze 2005|, 2005 22:17
W Twoim autku, Monter, ABS działa całkiem niezależnie.
COSSY - |12 Cze 2005|, 2005 22:22
To to coś na kopułkach to są oporniki przeciwzakłóceniowe do radia
monter - |12 Cze 2005|, 2005 22:52
Czyli rozumiem ze moge spokojnie je zdemontowac i nic zlego dziac sie nie bedzie. Sa juz stare pewnie tak jak cale auto. A kopulka nowa i kabelki tez wiec na logike lepiej byloby sie pozbyc starych sztrucli. A radia i tak nie slucham tylko CD wiec nie bede mial zadnych strat.
Adam_2000 - |12 Cze 2005|, 2005 22:57
Teraz już się właściwie nie stosuje tych oporników.
Ich rolę przejęły same kable WN, które są wykonane w zupełnie innej technologii niż 10-15 lat temu
W skrajnych przypadkach, założenie nowych kabli do kopułki z opornikami, może doprowadzić do tego, że iskra na świecach będzie bardzo słaba:)
marcys - |13 Cze 2005|, 2005 10:28
dwa lata temu jak nabywałem swiece do kadeta to kupowałem wersje z opornikami.
COSSY - |13 Cze 2005|, 2005 10:34
A jaka jest różnica teraz a 10-15 lat temu? Żadna Adam! Kable są wykonane z włókna węglowego, takie były po miedziakach i takie sa nadal.
Adam_2000 - |13 Cze 2005|, 2005 10:38
| COSSY napisał/a: | | A jaka jest różnica teraz a 10-15 lat temu? Żadna Adam! Kable są wykonane z włókna węglowego, takie były po miedziakach i takie sa nadal. |
... no dobra, niech Ci będzie 15-20 lat temu
COSSY - |13 Cze 2005|, 2005 10:41
Wtedy to były miedziaki, hehe.
monter - |13 Cze 2005|, 2005 22:52
W sklepie wymieniono mi przewod cewka-kopulka na nowy. Jakiegos innego producenta. Teraz jest tak: 6xjanmor (na gromnicach) i 1xcos_innego (cewka) dodatkowo zdemontowalem te przeciwzagluszacze - Efekt ?? Znaaaczna poprawa osiagow auta. Lepiej przyspiesza i teraz zmiana z II na III bieg spokojnie przy 75km/h a nie przy 60km/h jak wczesniej (bo wyzej juz nie chcial ciagnac).
marcys - |14 Cze 2005|, 2005 00:20
i widzisz. moze jeszcze posmigasz na tych kablach. tak dla pewnosci sprawdz czy za bardzo ci sie nie stykają ze sobą.
monter - |14 Cze 2005|, 2005 08:24
Troche sie stykaja ale poniewaz sa troche za krotkie wiec nie mam innej opcji. Ale koles ze sklepu ktory mi je sprzedawal pokazywal mi w swoim amerykancu rowniez janmory ktore sa wrecz poskrecane i nic sie nie dzieje juz ponad rok.
[ Dodano: 2005-08-06, 20:46 ]
No i niestety musze odswiezyc temat Janmory poszly wszystkie w cholere i czekam na zwrot kasy. Ide jak w dym do ASO i kupuje Motorcrafty. Wiem juz tez ze mam na bank ARD i to mi duzo ulatwia. Jednak ASO u mnie w miescie ma problem ze znalezieniem tej wiazki choc tym razem cos im sie udalo wytropic w cenie 155zl. Powiedzcie mi czy w zestawie jest 7 przewodow czy moze nie ma cewkowego ?? Bo rysunek pogladowy pokazuje tylko 6 szt a pracownik nie ma pojecia.
Potwierdzcie mi numer katalogowy to czlowiekowi ulatwie poszukiwania - czy to EWR 9 ??
|
|