Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Przyciemnienie szyb z tyłu

Stefen - |29 Wrz 2007|, 2007 21:00
Temat postu: Przyciemnienie szyb z tyłu
Witam. Od kiedy kupiłem kombi chcę przyciemnić tylne szyby, dzis byłem w jednym zakładzie gdzie wykonują piecowe przyciemnianie szyb, powiedzieli mi ze za tylną, tylne boczne bagażnika i tylne szyby drzwi chcę 550zł jak dla mnie to jest drogo i inwestycja która na pewno sie nie zwróci.

Ale przeglądając allegro zobaczyłem folie do przyciemniania szyb np. http://moto.allegro.pl/it...00cm_atest.html
i pomyślałem czy by tego tym nie zrobić,może Ktoś z was już w ten sposób przyciemniał szyby i i podzieli się doswiadzczeniami.

Banan - |29 Wrz 2007|, 2007 21:04

mi się wydaje żę za piecowe przyciemnianie w kombiaku to nie jest wcale tak drogo ,
Stefen - |29 Wrz 2007|, 2007 21:10

no może nie drogo ale... wiesz to jest inwestycja która się nie zwróci to już wole dać za folie 30zł i synowi 100 za obklejenie a resztę przeznaczyć np na fajne felgi czy coś w tym rodzaju .
Banan - |29 Wrz 2007|, 2007 21:14

samemu nie polecam , chyba że juz to kiedys robil :-d ,znajomy sobie też sam okleił i po tygodniu pojechał do warsztatu gdzie to robią na codzień do poprawki tzn. okleili mu na nowo
Pershing - |29 Wrz 2007|, 2007 21:15

Mysle ze folia nie za bardzo zda egzamin na szybach ktore sie odsuwaja (bedzie sie rysowala) tak ze mysle przyciemnianie piecowe...
Stefen - |29 Wrz 2007|, 2007 21:21

najbardziej zależy mi na przyciemnieniu tych tylnych szyb bagażnika i tylnej, a co do naklejenia to Łukasz jest dobry w te klocki ostatnio oklejał razem z moim kumplem dach mondeo mk3 kombi folia ala karbon i powiem im ze wyszło im to super
Banan - |29 Wrz 2007|, 2007 21:24

no to jak już to robili 8) to wiedzą c i jak z czym sie je :-d
Matt - |30 Wrz 2007|, 2007 17:29

Z tego co wiem to przyciemnione piecowo są bardziej narażone na zarysowanie i trzeba myć miękkimi szmatkami i odpowiedznimi środkami. Taniej i mniej kłopotu bedzie jak sobie przyciemnisz folią, tylko musi to zrobić kto ma o tym pojęcie.
Stefen - |30 Wrz 2007|, 2007 17:52

Już gadałem z synem na ten temat, zamówił już folię tylko taka lepszą bo te allegro są dość cienkie i pod wpływem słońca marszczą się i ogólnie są dość słabej jakości, więc w przyszły weekend powinienem mieć już wszystko zrobione ;)
Słoniu - |30 Wrz 2007|, 2007 20:08

a daj no namiary na te folie i cene podaj :D
Struna - |1 Paź 2007|, 2007 10:32

Pershing napisał/a:
Mysle ze folia nie za bardzo zda egzamin na szybach ktore sie odsuwaja (bedzie sie rysowala)
nic podobnego, miałem w mk2 i zero rys czy czegoś, w tym też założę pewnie bo to jednak dużo daje dla pasażerów. U mnie była jeszcze folia z lustrzanką, super sprawa bo z zewnątrz prawie nic nei widać a przyciemnienie wcale nie było jakies duże, spokojnie zostawiałem plecak na siedzeniu w aucie i nie kusiło nikogo bo go nie było widać. a w tym to musze chować do bagażnika bo zaraz jakiś jełop się połakomi na moje kanapki :)
Marcin - |1 Paź 2007|, 2007 11:13

Struna napisał/a:
U mnie była jeszcze folia z lustrzanką,

Nie masz fotek auta z tą lustrzanką. Interesuje mnie jak toto wygląda, to jest typowe lustro tak jak ma się w łazience czy to jakaś inna powłoka itd.

Kiedyś coś obiło mi się o uszy (Jak źle to mówcie), że takie folie nie są dozwolne (chyba, że chodzi o coś co wygląda jak typowe lustro) bo mogą oślepiać innych kierowców.

Zysio - |1 Paź 2007|, 2007 11:19

w Strunowym avku z grubsza widac cos tam
Marcin - |1 Paź 2007|, 2007 11:27

A już widzem.
Zysio - |1 Paź 2007|, 2007 11:28

Marcin - w Twoim avie tez widze szybki mocno przyciemnione :rofl:
tomasz - |1 Paź 2007|, 2007 11:43

szyby przyciemnione jak najbardziej sa ok ale wyklejanie folia lustrzana cos mi tu pachnie tjuuuuuuuuuuningiem ale kazdy robi jak chce a co do ceny ktora podal Stefan za przyciemnienie szyb w piecu to jest moim zdaniem w miare rozsadna
ZOMO - |1 Paź 2007|, 2007 11:43

Zysio może przestaniesz siać OT zanim Cię jakaś przykrość spotka :?: :twisted:
Struna - |1 Paź 2007|, 2007 11:44

Zysio napisał/a:
w Strunowym avku z grubsza widac cos tam
dokładnie, a jak nie to foty ze zlotu montera.

[ Dodano: 2007-10-01, 11:49 ]
tomasz napisał/a:
ale wyklejanie folia lustrzana cos mi tu pachnie tjuuuuuuuuuuningiem
tez miałem podobne zdanie ale w rzeczywistości jest to świetna sprawa, nikt mi do auta nie ziora, a jak mówiłem, przyciemnienie naprawdę niewielkie.
Stefen - |1 Paź 2007|, 2007 12:10

Namiary na folie podam jak syn będzie w domu bo to on zamawiał.

[ Dodano: 2007-10-02, 16:47 ]
Mailem podać namiary na folie więc daje: http://www.x-tuning.pl/x_...ND_6310108.html

bodex - |3 Paź 2007|, 2007 08:51

Po oklejeniu zamieść jakieś zdjęcie w wyższej rodzielczości - z opisem czy dużo babraninki jest przy tym .
arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 17:20

Odradzam samemu..
Folia musi byc firmowa z atestem -nie jakies badziewie z allegro..jezeli ma byc dobry efekt plus trwalosc .
Trzeba tez wziazc pod owage,to ze boczne szybki przednie nie maja byc prawa w ogole ani deko zciemnione,tak stanowia przepisy kodeksu- polskie.
Ale wiem z wykopalisk ,ze zciemnienie 25 % i ponizej tych ze szyb ujdzie Wam plazem podczas kontroli drogowej,badan technicznych.
Tyl mozna zciemnic 100 % jak kto chce.
Odradzam jednak samodzielne experymety laikom w temacie-szkoda nerwow i kasy.. :sad:
Podstawowa kwestia-zaciemnienie musi byc autoryzowane przez firme ,ktora umieszcza autoryzacje uslugi pod ta ze folia na dole pod kazda zciemniona szyba.
Bez tej naklejki podczas kontroli na drodze traca Panstwo dowodzik rejestracyjny a autko jedzie dalej na lawecie.. :sad:
Chyba ze mamy pare zyletek pod reka... a policjant bedzie na tyle cierpliwy ze poczeka az zeskrobiemy z szyb to nad czym tak dlugggoooo i nie bez nerwow sie napracowalismy.
W warsztacie po prostu nie podbija nam przegladu.
Rada do zaciemnienia tylnej szyby: firmy klada folie na dwa,trzy pasy.. :shock:
Klijet oczywiscie dowie sie o tym dopiero jak mu po dwa miesiacach zacznie folia odlazic,albo porobia sie bable.. :sad:
Zapewniam,ze uzywajac palnika do foli,mozemy ja uplastycznis nawet do takiego jajka jakim jest tylnia szyba naszych wielorybow,to samo tyczy sie kazdych elips..aby dobrze dolegala,bez zadnych babli.
Samo oklejanie nie jest drogie,cale kombi,plus pasek nad przednia szybe kosztuje do 500 zl.

Podczas oklejania zwroccie owage ,aby nie potargano wam gabkowanego wygluszenia pod tapicerka drzwi,jest ono bardzo wrazliwe,trzeba go podgrzac-inaczej sie potarga i kicha...
Gdy tylna szyba po wyjechaniu z warsztatu NIE GRZEJE :shock: -to znaczy,ze poprzecinali Wam luty obcinajac folie na szybie..w takim przypadku udajemy sie na bazar po karabin,chyba ze wujek jest mysliwym i wiadomo co dalej.. :690:

Wa aucie z zciemnionymi szybami zwlaszcza w lecie / dla Panow bez kilmy/
mamy o 20 % mniejsze nagrzewanie sie wnetrza pojazdu :shock:
Szyby sa znacznie bardziej wytrzymale na uderzenia,a w razie pekniec sie nie rozsypie..
Za odpowiednia kase sa dla wymagajacych dostepne folie ANTYUDERZENIOWE :): /
Szyba jest oklejana od wewnatrz,i trzeba czegos naprawde ostrego zeby folie uszkodzic.
Piecowe so znacznie wrazliwsze.

W przypadku aut jak u mnie z zielonymi lub niebieskimi szybami, podczas sprzedawania auta poprostu odlepiamy folie, i nie bylo tematu ..

Doradzam zciemnienie:
boczne przod 25%
boczne tyl 75%
tylna 75%
pasek nad przednia szybe 50%

Nie zaciemniac NA CZARNO-100% bo w nocy cofanie do pierwszej sciany..
Dostepne rozne kolory,lustrzanki..

Przodem sie nie przejmowac ,w warsztacie poinformuja o nie udzieleniu atestu na przod,mimo tego -Oklejamy-Przod nie zciemniony wyglada do kitu..

...i tak zrobionym autkiem mozna sie juz ludziom na oczy pokazac :lol:

zztop2 - |17 Lis 2007|, 2007 18:38

arturrrr napisał/a:
Nie zaciemniac NA CZARNO-100% bo w nocy cofanie do pierwszej sciany..

hehehhe wlasnie ucze sie jezdzic moim nowym nabytkiem w nocy cofac tragedia
juz raz zatrzymalem sie na zderzaku jakiegos autka :690:
ale w dzien za to jest swietnie

arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 19:36

ale plusy tego sa w nocy za to takie,ze z tylu Ci po lusterku nie bije swiatlo tak mocno ;)
dobre jak ktory ma wylane lusterko :690:

zztop2 - |17 Lis 2007|, 2007 19:47

arturrrr napisał/a:
dobre jak ktory ma wylane lusterko

ja mam sprawne wiec musze czasem wylaczac bo nic nie widze :690:

arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 20:10

zztop2 napisał/a:
ja mam sprawne wiec musze czasem wylaczac bo nic nie widze

Apropo -moje zdechlo nie wiwm kiedy,wyglada ok-a nie zciemnia,
nic nie zaowazylem-pewno przez ta ciemna szybe,, :/

zztop2 - |17 Lis 2007|, 2007 20:56

arturrrr napisał/a:
Apropo -moje zdechlo nie wiwm kiedy,wyglada ok-a nie zciemnia,
nic nie zaowazylem-pewno przez ta ciemna szybe,,

jak nie wylane moze ci elektronika padla
oszuja na forumie ktos ostanio pisal o regeneracji

arturrrr - |17 Lis 2007|, 2007 21:06

czytalem-ale ja do lutownicy nerwow nie mam,moze znajde jakiego szpeca od tranzystorow,to sie obaczy
gufer-posepny - |18 Lis 2007|, 2007 18:39

Przednich szybek to nie ma co przyciemniać . Chyba że jakiś tam atest pod folią i 10 - 25 % . Tył to jak najbardziej .
Struna - |19 Lis 2007|, 2007 10:59

arturrrr napisał/a:
Trzeba tez wziazc pod owage,to ze boczne szybki przednie nie maja byc prawa w ogole ani deko zciemnione,tak stanowia przepisy kodeksu- polskie.
bajki prosze pana, już zresztą w niejedny temacie herezje głosisz.

[ Dodano: 2007-11-19, 11:01 ]
zztop2 napisał/a:
wlasnie ucze sie jezdzic moim nowym nabytkiem w nocy cofac tragedia
parktronic załóż i będzie OK :)
zztop2 - |19 Lis 2007|, 2007 15:53

Struna napisał/a:
zztop2 napisał/a:
wlasnie ucze sie jezdzic moim nowym nabytkiem w nocy cofac tragedia
parktronic załóż i będzie OK
powaznie trzzeba przemyslec
ptaku - |19 Lis 2007|, 2007 18:05

zztop2 napisał/a:
w nocy cofac tragedia

trzeba też poćwiczyć cofanie tylko na lusterkach bocznych ,to też wymaga pewnej wprawy :one:

Agusia - |19 Lis 2007|, 2007 18:07

również mam zamiar przyciemnić sobie szybki w wielorybku, w poprzednim aucie zaciemniałam i musze stwierdzić że dobra folia to podstawa, oglądałam tą folijke którą poleca Stefan ale nie jest tam napisane ile % przyciemnia oferowana folia...
Stefen - |19 Lis 2007|, 2007 18:36

Zacząłem przyciemniać wyglądało super ale na tylnej szybie wpadło pod folie ziarenko piasku i kiedy wypychałem wodę szpachelką stało się niesczęscie w foli zrobiła się dziura i się"zdenerwowałem" jak pociągnąłem to cała folie zerwałem, teraz zbieram kasę żeby to zrobili profesjonaliści :-D
mmmk - |19 Lis 2007|, 2007 18:40

ja cos chyba pisalem kiedys w jakims Twoim temacie,ze to nie jest takie proste :)
Stefen - |19 Lis 2007|, 2007 18:42

proste to jest tylko żeby nie ten piasek byłoby Ok miałbym karawan ;)
mmmk - |19 Lis 2007|, 2007 18:44

ja robilem z kolega w jego fordzie. mialo byc pieknie i bylo napewno czysto a po naklejeniu folii bylo sporo latajacych smieci. no chyba,ze powietrze takie mamy zanieczyszczone :wink: a mi folie w sierrce przerwalo jak sie rozlaczyl mechanizm od szyb i akurat oparlo sie o szybe i tez byla dziura...
Stefen - |19 Lis 2007|, 2007 18:51

wiec teraz uzbieram kase i dam profesjonalistą ;)
arturrrr - |19 Lis 2007|, 2007 19:29

Struna napisał/a:
bajki prosze pana, już zresztą w niejedny temacie herezje głosisz

Ja zakadam posty na zetelnych podstawach a nie na pierdolach jek Ty czlowiecze..
Jak wypowiadam sie w temacie to na temat..

A to poczytaj sobie ,bo jeszcze Ci mandacik kto na drodze za szybki przednie wlepi:
Kilka przepisów:

Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej informuje, że po zasięgnięciu opinii jednostek badawczych tj. Instytutu Transportu Samochodowego i Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział w Krakowie, zweryfikowano interpretacje w tym zakresie. Przedstawiono następującą opinię:

Przepisy Regulaminu Nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu.Przepisy Regulaminu Nr 43 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ dopuszczającej w pojeździe o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy.

Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej wyraża opinie, że nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania w/w folii na szybach nie posiadających wpływu na omówione powyżej wymagane pole widzenia kierowcy.

Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:

- data instalacji,
- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,
- marka pojazdu,
- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,
- typ folii,
- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),
- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.

Format tego zaświadczenia powinien być wielkości nadającej się do przechowania z innymi dokumentami samochodu (dowód rejestracyjny itp.)

Policjanci w czasie codziennej służby kontrolując pojazdy zwracają uwagę na wszystkie czynniki mające bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Do rozważnych kierowców zwracamy się z apelem aby poodklejali folię z szyb przednich bocznych i czołowych co wpłynie na poprawę bezpieczeństwa i pozwoli uniknąć niepotrzebnych kosztów po kontroli policyjnej. Za przyciemnianie szyb przednich bocznych i czołowej policjant zatrzyma dowód rejestracyjny oraz może nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł.

Podstawy prawne:

Rozporządzenie MTiGM z 1 kwietnia 1999 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. nr 44, poz. 432)

Regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ nr 43 i 46

Pismo BW/720/2002 z dnia 22.04.2002 roku Instytut Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie.

To tyle,czekam na przeprosiny :one:

Adam73 - |19 Lis 2007|, 2007 19:36

ptaku1954 napisał/a:
trzeba też poćwiczyć cofanie tylko na lusterkach bocznych ,to też wymaga pewnej wprawy
Moim pierwszym autem był Tarpan233 ,to właśnie na nim dopracowałem manewr cofania na lustrach,i teraz nawet jak bym chciał nie umiem inaczej.
Ale za to jak cofam to potrafie przytulić sie do sąsiedniego auta na ok 2 cm :one: .

PS.cofanie na lustrach najbardziej jest przydatne w zime przy zamarzniętych szybach tylnych.

Struna - |20 Lis 2007|, 2007 09:09

arturrrr napisał/a:
Ja zakadam posty na zetelnych podstawach a nie na pierdolach jek Ty czlowiecze..
w związku z tym "czlowiecze" każ wszystkim użytkownikom Scorpio wymieniać szyby przednie gdyż są fabrycznie przyciemnione, a może najpierw się czegoś dowiedz a potem rzucaj "oskarżenia" i pomówienia.

[ Dodano: 2007-11-20, 09:10 ]
arturrrr napisał/a:
bo jeszcze Ci mandacik kto na drodze za szybki przednie wlepi:
moje szyby sa oryginalne, jak się pała czepi to jego problem, mogę iść na noże z nim do rzeczoznawcy, zresztą z Twoimi pustymi wypocinami również

[ Dodano: 2007-11-20, 09:12 ]
arturrrr napisał/a:
sam sobie przeczysz w dwóch postach :) pozdrawiam :)
łukasz194 - |20 Lis 2007|, 2007 09:40

a ja mam na to sposub jak jade bmw i są jakieś pały to szyby w duł i spokj :690:
Agusia - |20 Lis 2007|, 2007 10:42

szukając folii natknęłam sie na coś ciekawego...
poatrzcie na zdjęcie folii którą polecał Stefan
http://www.x-tuning.pl/x_...ND_6310108.html
cena 59.90
i zdjęcie na tej aukcji allegro:
http://allegro.pl/item270...0cm_tuning.html

czyżby taka rozbieżność cenowa ?? :?

ptaku - |20 Lis 2007|, 2007 11:54

łukasz194 napisał/a:
to szyby w duł i spokj :690:

w zimie przy -5 to trochę podejrzane będzie , balon na dzień dobry to na pewno :one:

łukasz194 - |20 Lis 2007|, 2007 13:39

ptaku1954 napisał/a:

w zimie przy -5 to trochę podejrzane
ale to naszczescie to nie moja fura i nie jezdze niom na codzien ;) ale z rana bierze się to co stoi blizej bramy :one: ja osobiście wole scorupke :)
Zysio - |20 Lis 2007|, 2007 15:37

Struna napisał/a:
w związku z tym "czlowiecze" każ wszystkim użytkownikom Scorpio wymieniać szyby przednie gdyż są fabrycznie przyciemnione, a może najpierw się czegoś dowiedz a potem rzucaj "oskarżenia" i pomówienia.

Ale szyby przednie są przyciemnione na poziomie 70% przepuszczalności - czyli niby jak przepisy mówią, więc jakakolwiek dodatkowa folia przyciemniająca jest jakby niezbyt legalna (przynajmniej teoretycznie, praktyka jaka jest - każdy widzi)

Oli - |20 Lis 2007|, 2007 15:42

Zysio napisał/a:
czyli niby jak przepisy mówią, więc jakakolwiek dodatkowa folia przyciemniająca jest jakby niezbyt legalna (przynajmniej teoretycznie

no tak, mi nawet nie chcieli przyciemnic przednich... a jakby sie dali namówic to nie daliby papieru - Firma JAAN

Struna - |20 Lis 2007|, 2007 16:12

Zysio napisał/a:
Ale szyby przednie są przyciemnione na poziomie 70% przepuszczalności - czyli niby jak przepisy mówią,

no ale

arturrrr napisał/a:

Zysio - |20 Lis 2007|, 2007 16:14

ja po przeczytaniu tego wszystkiego uważam że teraz czepiacie się słówek
Struna - |20 Lis 2007|, 2007 16:15

mnie to rybka :) jednak jak ktoś cos za wielką prawde podaję to niech chociaż będzie konsekwentny w tych bajkach :)
Zysio - |20 Lis 2007|, 2007 16:19

trzeba pisać tak żeby niedomówień nie było :)
ptaku - |20 Lis 2007|, 2007 16:21

mam kombi i zanoszę się z przyciemnieniem szyby tylnej i dwu bocznych z przedziału bagażowego , kolega miał przyciemnione szyby tylne i wieczorem jak się wsiadło na tylną kanapę ciemno nic nie widać i ogólnie bardzo nie przyjemnie, z tego powodu nie zrobię przykrości pasażerom i nie przyciemnię szyb w tylnych drzwiach :one:
Struna - |20 Lis 2007|, 2007 16:22

ptaku1954 napisał/a:
z tego powodu nie zrobię przykrości pasażerom i nie przyciemnię szyb w tylnych drzwiach :one:
przyciemnij w mniejszym stopniu, efekt bardzo przyjemny.
ptaku - |20 Lis 2007|, 2007 16:50

Cytat:
przyciemnij w mniejszym stopniu,

brałem pod rozwagę ten wariant ,na razie brak końcowej decyzji odnośnie drzwi :one:

Struna - |20 Lis 2007|, 2007 17:06

ja miałem w poprzednim, w tym nie mam i bardzo żałuję, jak wyskrobie jakąś kasę to sie przyciemni.
ptaku - |20 Lis 2007|, 2007 17:11

Struna napisał/a:
jak wyskrobie jakąś kasę

no właśnie ,kasa. Teraz zmieniłem siedzenia przód na pełną elektrykę,w poprzednim miesiącu z elektryfikowałem szyber , i zaczynam trochę odczuwać czkawkę :one:

Struna - |20 Lis 2007|, 2007 17:12

pomalutku do celu :)
arturrrr - |20 Lis 2007|, 2007 19:53

Struna napisał/a:

Pomowienia to Ty posylasz pod muj adres .
Albowiem tu omawiamy przyciemnianie za pomoca FOLI :690:
a nie rozwodzimy sie kto co i jak ma przyciemnione,
Struna napisał/a:

Bo wyobraz sobie ze nie wszystkie scorpio maja zciemnione przednie szyby-i tu wlasnie sie ludzie staraja cos z tym poradzic-czyli zastanawiamy sie tu wspolnie nad plusami i minusami,uzycia foli :shock:

Struna napisał/a:
moje szyby sa oryginalne, jak się pała czepi to jego problem, mogę iść na noże z nim do rzeczoznawcy, zresztą z Twoimi pustymi wypocinami również

..tez mam orginalne,ale mimo to sa dla mnie zbyt malo zciemnione wiec poprawilem folia :) tak jak to chca zrobic i inni,wiec odpusc-bo racji nie masz.
Jak komu orginalne przyciemnianko starcza-to niech sie nie wdaje w temat o przyciemnianiu folia.. :oops:

Adam73 - |20 Lis 2007|, 2007 20:13

arturrrr napisał/a:
postlasz pod muj

arturrrr napisał/a:
wspulnie

Stary ty polskiego żeś sie uczył korespondencyjnie ?????????

arturrrr - |20 Lis 2007|, 2007 20:38

..juz dobra ,dobra. Na tych stronach nie takie bledy ludzie robia. :/
Adam73 - |20 Lis 2007|, 2007 20:45

Kit z błędami (prostymi ,międzi nami mówiąc),ale stary,jak na twoje
Cytat:
to sprawdzaj posty kilka razy zanim klikniesz "wyślij" plizzzzzzzz :647:
do cent - |21 Lis 2007|, 2007 19:22

no na tych stronach nie uswiadzczysz drugiego takiego, ktory wali bledami co drugi wyraz :one:

[ Dodano: 2007-11-21, 19:25 ]
Struna napisał/a:
ptaku1954 napisał/a:
z tego powodu nie zrobię przykrości pasażerom i nie przyciemnię szyb w tylnych drzwiach :one:
przyciemnij w mniejszym stopniu, efekt bardzo przyjemny.

ja w vectrze mialem tylna mega czarna pozniej boczne tyl polowe tego i w koncu przod boki najmniejszy stopien i super wygladalo a i zaqdnego dyskomfortu nie bylo, w koncu zdjalem ta przednia ale nie cala tylko docialem ja tak zeby sie nie przyczepili i naprawde nie zwracali uwagi na nia, jak znajde zdjecie to wrzuce

Struna - |22 Lis 2007|, 2007 11:25

arturrrr napisał/a:
Bo wyobraz sobie ze nie wszystkie scorpio maja zciemnione przednie szyby
jakoś sobie nie mogę wyobrazić tego, jes;i szyba z fabryki to jest dymiona, mało bo mało ale jest. Jeśli nie masz to pewnie masz wstawioną podróbę z janglasa czy czegoś innego.
łukasz194 - |22 Lis 2007|, 2007 20:41

ja miałem wymienianom przedniom i była czysta ale to ni się nie podobało ;) i jom przyciemniłem ale żałuje ze tak malo :sad: mogło być takie ala nadkole
Agusia - |25 Lis 2007|, 2007 14:20

wracajac do przyciemniania, to pytałam o to w jednym zakładzie, mogą przyciemnić wszystkie szybki z tym że nie wiem czy to jest dobre że tylnia szybę zaciemniają od zewnątrz :?
Stefen - |25 Lis 2007|, 2007 14:26

Agusia napisał/a:
czy to jest dobre że tylnia szybę zaciemniają od zewnątrz :?

ze co?/ ze jak od zewnątrz, przecież to robi się od wewnątrz auta

Agusia - |25 Lis 2007|, 2007 14:54

tesz tego nie rozumiem... wnioskuje że jest toteoria jak zarobić a sie nie narobić :neutral:
Stefen - |25 Lis 2007|, 2007 15:04

w sedanie to trudniej przyciemnić tylną szybę niż w kombi ale w końcu płace to wymagam :-D
łukasz194 - |25 Lis 2007|, 2007 19:21

Stefen"]płace to wymagam :one:
do cent - |26 Lis 2007|, 2007 10:26

w kazdym sedanie jest utrudniony dostep do oklejania ale pierwszy raz sie spotykam z czyms takim zeby na zewnatrz naklejali
Agusia - |26 Lis 2007|, 2007 10:31

szczerze mówiąc to jest bez sensu... byle kamyczek i już wszystko zniszczone :/
zresztą aby dobrze przyciemnićszyby należy je wyjąć, przynajmniej gdy sama to robiłam kiedyś to były wyjmowane, a wtedy to co z różnica czy się klei od wewnątrz czy zewnątrz.. dostęp taki sam..

do cent - |26 Lis 2007|, 2007 12:02

teraz raczej nie wyjmuja bo pozniej do jakiegos szczepa nie da sie wlozyc z powrotem bo mu geometria poszla sie kochac ,albo uszczelki w 20 letnim bawarze czy golfie juz szczatkowe
Struna - |26 Lis 2007|, 2007 13:54

Agusia napisał/a:
zresztą aby dobrze przyciemnićszyby należy je wyjąć,
z dzrwi to spoko, ale tylan i akwarium sa wklejane więc ich wyjęcie to dość kłopotliwa i kosztowna operacja.
Agusia - |26 Lis 2007|, 2007 19:39

Cytat:
z dzrwi to spoko, ale tylan i akwarium sa wklejane więc ich wyjęcie to dość kłopotliwa i kosztowna operacja.

ojoj o tym to nie wiedziałam, już dzisiaj kupiłam nawet folię, bo jednak zdecydowałam się sama przyciemniać, teraz nie wiem czy to jest dobry pomysł... troszke cieżko będze zrobić to siedząc w środku...

zztop2 - |26 Lis 2007|, 2007 19:47

Agusia napisał/a:
troszke cieżko będze zrobić to siedząc w środku...
zwlaszcza tylną szybe
Struna - |26 Lis 2007|, 2007 19:48

zztop2 napisał/a:
zwlaszcza tylną szybe
w porównaniu do małych okienek w sedanie to tylna szyba jest drobnostką :)
Agusia - |26 Lis 2007|, 2007 20:33

a właśnie zapomniałam o tych okienkach... je można wyjąć czy lepiej nie ?
Struna - |26 Lis 2007|, 2007 21:47

Agusia napisał/a:
je można wyjąć czy lepiej nie ?
wklejane więc raczej nie, ale możesz zdjąć plastiki wokół nich i będzie wtedy łatwiej.
Agusia - |26 Lis 2007|, 2007 23:12

i tak tesz zrobię, o wynikach moich starań poinformuje jutro wieczorem
oby tylko wytrzymały moje nerwy i folia znalazła się tam gdzie byc powinna ;)

Struna - |26 Lis 2007|, 2007 23:17

ponoć to jakoś na wodzie czy płynie do mycia naczyń się dobrze kładzie plus suszarka. Gdzies na forum był opis kogoś kto się tym na codzień para.
Agusia - |26 Lis 2007|, 2007 23:32

tesz nei pierwszy raz będę kleić, tylko ze pierwszy raz w wielorybku, a najlepiej płynem do mycia szyb, przynajmniej wg mnie gdyz najszybciej odparuje i takie tam :)
Struna - |26 Lis 2007|, 2007 23:34

no i na tylnej szybie zwłaszcza suszara do profilowania i będzie ok.
fiebik - |27 Lis 2007|, 2007 01:35

do tylnej szyby, może by się dało jakoś półkę zdemontować, bo podejście na dole jest masakryczne.
Rafał A.(antek) - |27 Lis 2007|, 2007 09:09

polka sie wyciaga, jest na zwykle kolki
Struna - |27 Lis 2007|, 2007 12:21

fiebik napisał/a:
do tylnej szyby, może by się dało jakoś półkę zdemontować, bo podejście na dole jest masakryczne.
w kombi to rzczej żaden problem.
Agusia - |28 Lis 2007|, 2007 22:21

Cytat:
w porównaniu do małych okienek w sedanie to tylna szyba jest drobnostką

jaaasne te małe szybki wyszły idealnie, a tylna szyba hmmm jak by to powiedziec....
lipa... chyba dam spbie spokój i pojadę do Lwowa na zacienianie szyb !

Struna - |29 Lis 2007|, 2007 10:57

Agusia napisał/a:
a tylna szyba hmmm jak by to powiedziec....
lipa...
ale że co się stało ? zmarszczki czy jak ?
Agusia - |29 Lis 2007|, 2007 12:49

ta folia jest strasznie odporna na modelowanie, u dołu przy pułce są takie nie podoklejane paski, wczoraj robiłam to w nocy, wkurzyłam się i zpstawiałam ale w sumie gdybym jeczcze bad tym z godzinkę posiedziała to nie było by źle, brat mi radzi abym pasek u dołu odcięła i dokleiła drugi, chyba spróbuję w sumei i tak juz nic nie trace oprócz czasu.
no i mam jeszcze jedno pytanie jak wyjąc szyby z dzwi tylnich ? Wolę zapytac niż samej sie męczyć i dochodzić co i jak.

Struna - |29 Lis 2007|, 2007 12:55

Agusia napisał/a:
jak wyjąc szyby z dzwi tylnich ?
trzeba zwalić tapicerę, okręcić mocowanie szyby od mechanizmu podnoszenia i lekko po skosie szybę wyjąć do góry.
Agusia napisał/a:
ta folia jest strasznie odporna na modelowanie
dobra szuszarka lub opalarka dają radę :)
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 14:45

Cześć.
Czytam i czytam to wszystko i postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami na temat zaciemniania szyb.
Sam przyciemniałem szyby ale w maluchu. Gdy nabyłem scorpio postanowiłem udać się do profesjonalistów.
Efekt jest taki:
http://www.easypics.us/pics/HPIM2038_1.html
http://www.easypics.us/pics/HPIM2040_1.html
http://www.easypics.us/pics/HPIM2042_1.html
http://www.easypics.us/pics/HPIM2045_1.html

i ta fotka zrobiona z tel przed chwilką
http://www.easypics.us/pics/Zdj_cie047.html

Zakład w którym to robiłem polecił mi mój znajomy który powierzył im już kilka swoich aut takich jak bmw 730, lincoln navigator, toyota rav4.
A ten zakład to poprostu dwóch młodych (około 24 lat) chłopaków którzy się tym zajmują. Wymieniają też szyby na nowe itp.
Autko dostarczylem im o godzinie 9 rano. I tak najpierw zabrali się za zdjęcie z przednich drzwi paneli i wyjęciu szyb. Później to samo z tylnymi szybami w drzwiach, czyli zostały wyciągnięte. gdy to już zrobili zabrali się za tylną szybę i te małe trójkąciki. Aby mieli lepszy dostęp zdemontowali całą tylną półkę razem z głośnikami a także te plastiki dookoła tych trójkącików. Folia została przycięta na wymiar na zewnątrz szyby a dopiero później naklejali ją od wewnątrz. Tylna szyba jest zaciemniona jednym kawałkiem folii. Szyba tylna i te malutkie boczne nie były wyjmowane.
Oczywiście używali takiej przypalarki czy jak to się tam nazywa. Po oklejeniu szyb wszystko ładnie poskręcali i poskładali do kupy.O godzinie 18 było już wszystko gotowe. Co ważne to jeżdżę już od czerwca i żadne plastiki się nie tłuką itp. Wszystko jest zrobione naprawdę na wysokim poziomie. Dostałem fakturę i oczywiście atest na którym napisane jest nr rej auta rodzaj folii, firma itd.
Co prawda to rzadko otwieram szyby ale folia wogóle nie jest porysowana, nie odkleja sie itp. Trzeba tylko używać delikatnej szmatki do mycia i najlepiej pianki.

Folia którą mam zaciemnione szyby jest z USA. Widziałem paczkę którą rozpakowywał przy mnie. Mam zaciemnione wszystkie szybki folią 35% oprócz przedniej czołowej oczywiście :D . Jest to delikatne zaciemnienie ale ślicznie wygląda i jestem bardzo zadowolony.

W listopadzie kończył mi się przegląd i bałem się że nie zostanie podbity no ale trzeba było go zrobić. Pojechałem na stacje diagnostyczną i tam bez problemu przegląd zrobiłem i nawet nie było żadnego tematu o szybach. Zostałem nawet zatrzymany do kontroli przez drogówkę 2 razy i również nikt nawet o szyby się nie pytał.
No i najważniejsze cena. Ja zapłaciłem 600 zł. ale nie żałuję ani złotówki
Gdyby ktoś chciał namiar na ten zakład to chętnie podam. Jest to koło Przemyśla :D

Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 15:03

ładnie to wygląda, super bryka jeszcze tylko dać chrom wokoło szyb i zlikwidować te chromowane nakładki na nadkolach ;)
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 15:06

chrom wokół szyb podoba mi się ale z tego co czytałem na forum to sa problemy z dopasowaniem tego od starszego brata, a nakladki były założone gdy pierwszy właściciel kupował auto w salonie w niemczech i tak niech zostanie. taki mi się podoba :)
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 15:08

od mk1/2 sedan dopasujesz bez problemu tylko z kombi jest problem, a te nakładki to może masz racje lepiej ich nie ruszać po pewnie pod nimi już nic niema ;)
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 15:13

:P wszystko pod nimi jest zrobione. przód robiłem na wakacjach a tył był robiony 2 lata temu i wszystko jest sprawdzane na bieżąco. Tylko że te chromy dodokola szyb trzeba by było w idealnym stanie dorwać gdzieś. Może gdzieś kiedyś. Narazie tak jest fajnie :695:
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 15:17

ja muszę kupić takie listewki tylko jakoś ta końcową dorobic
Struna - |5 Gru 2007|, 2007 15:52

Stefen napisał/a:
od mk1/2 sedan dopasujesz bez problemu tylko z kombi jest problem,
taaa jasne, a świstak siedzi i zawija.
Stefen - |5 Gru 2007|, 2007 16:08

Struna napisał/a:
taaa jasne, a świstak siedzi i zawija.

nie, swistak siedzi bo wiewiórka była nieletnia

a tak na serio to drzwi to nie problem tylko ten mały kawałek

Struna - |5 Gru 2007|, 2007 16:51

no ale to będzie wyglądać bez tego kawałka jak pół dupy zza krzaka.
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 16:55

Struna napisał/a:
to będzie wyglądać bez tego kawałka jak pół dupy zza krzaka

dlatego ja w swoim nie będę tego zakładał. Ale widziałem kiedyś scorpio wielorybka z ksenonami na lubelskich blachach i miał wszystkie listewki w chromie :)

Struna - |5 Gru 2007|, 2007 16:56

btw - fajnie to przyciemnienie wyszło luki34,
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 16:59

dzięki Struna. wszystko zależy pod jakim kątem patrzy się na scorupkę i jak pada światło. pod jednym wygląda bardzo ciemno a pod innym nie. w słoneczny dzień wygląda na bardzo delikatnie zaciemnione. dlatego gdy świeciło słoneczko robilem przegląd :695:
Struna - |5 Gru 2007|, 2007 17:00

a to na przednich szybach nocą nie przeszkadza ?
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 17:03

wogóle nie przeszkadza. w nocy normalnie możesz cofać i wszystko widać. no napewno jest ciemniej niż bez przyciemniania :) ale ja chciałem tylko delikatnie i tak jest. jak będe w krakowie to wtedy dokładnie się przyjrzysz :-D Chyba że będziesz jechał w stronę rzeszowa ;)
Struna - |5 Gru 2007|, 2007 17:04

luki34 napisał/a:
Chyba że będziesz jechał w stronę rzeszowa ;)
do piątku jestem w rzeszowie właśnie.
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 17:06

to mogę sie pofatygować do Rzeszowa i wtedy sobie polukasz. kiedy masz troche czasu? Mogę się wybrać na przejażdżkę dzisiaj tak po 20:00

[ Dodano: 2007-12-05, 17:06 ]
wkońcu przejażdżka scorupką to sama przyjemność:D

Struna - |5 Gru 2007|, 2007 17:13

ja tu kibluję na delegacji więc jakby po pracy mam czasu co niemiara :)
luki34 - |5 Gru 2007|, 2007 23:50

Struna, dzięki za spotkanie ;)
Struna - |6 Gru 2007|, 2007 00:06

luki34 napisał/a:
Struna, dzięki za spotkanie ;)
wzajemnie, pozdrawiam :)
Agusia - |19 Gru 2007|, 2007 22:03

ja z zaciemnianiem się nie poddałam tak łatwo. Z pomoca kolegi walczyliśmy z tymi szybkami w wielorybie przez ponad 12 godzin i co najważniejsze daliśmy rade, efekty sa jak najbardziej zadowalające, więc w piatek powtórka, kolegi Scorpio też chce miec ciemne szybki :D
luki34 - |19 Gru 2007|, 2007 22:08

Agusia, może jakieś fotki pokażesz z efektów tej pracy?
do cent - |20 Gru 2007|, 2007 14:32

no wlasnie, pokaz co z tego wyszlo
moze tez przyjade przyciemnic sie :695: :695:

Rincewind - |20 Gru 2007|, 2007 19:36

Dobra, mam pytanie i mam nadzieję, że ktoś mi jednoznacznie odpowie :) Nie zamierzam przyciemniać szyby przedniej ani bocznych z przodu. Czy pozostałe mogę sam sobie przyciemnić folią czy muszę mieć zaświadczenie z jakiegoś zakładu, że oni mi to zrobili ? I zastanawiam się nad bardzo czarną lub lustrzanką. Czy ta ostatnia nie oślepia innych, np. jak ktoś w nocy jedzie za mną ?
ptaku - |20 Gru 2007|, 2007 19:55

nikt nie zapyta Cię gdzie przyciemniałeś szybę tylną, szyby z tylnych drzwi ( chyba że ściekawości).Nie potrzeba żadnych zaświadczeń do przyciemniania tych szyb :-d
Agusia - |20 Gru 2007|, 2007 22:07

w najbliższym czasie wrzucę fotki, pewnie gdzieś tak przy niedzieli, bo ostatnio jakoś czasu brak ...
Stefen - |20 Gru 2007|, 2007 22:13

Juz wiem Kto mi przyciemni szybki w aucie,Agusia, spędzam średnio miesiąc w roku 60 km od Zamościa to może się umówimy na to przyciemnianie :-D
Agusia - |21 Gru 2007|, 2007 00:03

hehe, razem dalibyśmy radę :)
Struna - |21 Gru 2007|, 2007 12:24

Rincewind napisał/a:
Czy pozostałe mogę sam sobie przyciemnić folią czy muszę mieć zaświadczenie z jakiegoś zakładu,
pozostałe to sobie możesz nawet blachą zaspawac.
Agusia - |22 Gru 2007|, 2007 22:29

miałam chwilke czasu więc wrzucam fotki, troszke autko nie za czyste ale mam nadzieje że mi wybaczycie ;)

http://agusia906.fotosik.pl/albumy/335419.html#e

do cent - |23 Gru 2007|, 2007 11:08

takich rzeczy sie nie wybacza :695: :695: :695: :695: :695:

ladnie sie prezentuje oj ladnie

Stefen - |23 Gru 2007|, 2007 11:11

Ładnie zrobione, jeszcze jakby tak chrom wkoło szyb...
tomasz - |23 Gru 2007|, 2007 17:16

ladnie zrobione i super to gra z kolorem auta :-d
Struna - |23 Gru 2007|, 2007 23:19

Agusia, wlew od gazu sobie zamknij :)
Agusia - |24 Gru 2007|, 2007 11:25

Struna Ty to wszystko musisz zauważyć :oops:
a szybki nie są takie bardzo ciemne, wieczorem jeszcze cos tam widac, przód przyciemniony 35 % tak prawie legalnie ;) a tył 60 %,

łukasz194 - |24 Gru 2007|, 2007 11:41

Fajnie zrobione wszystko ładnie się koponuje nic tylko jakiś chrom wkoło okień i masz europan lincoln :P