| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektro-Gadżet-Lab - Którego telefonu nie kupować?
Reader - |27 Lut 2012|, 2012 11:21 Temat postu: Którego telefonu nie kupować? Witam
Proszę o sugestie którego GSM nie kupować.
Chodzi mi opinie z czysto praktycznego punktu widzenia.
Dane techniczne to mogę sobie z netu wyczytać.
1. HTC Wildfire
2. Nokia 300
3. Nokia 500
4. Sony Ericsson Xperia Mini Pro
5. Sony Ericsson Live with Walkman
6. Samsung Wave Y S5380
7. Samsung Omnia W
8. Samsung Galaxy Ace S5830
(-:
milun - |27 Lut 2012|, 2012 14:07 Temat postu: Re: Którego telefonu nie kupować?
Słaba bateria, i ten symbian Anna dosc czesto sie wiesza. Nawigacja ok, ale to tylko moje zdanie.
Reader - |28 Lut 2012|, 2012 09:13 Temat postu: Re: Którego telefonu nie kupować? Ekran podatny na zarysowania?
lukas2 - |28 Lut 2012|, 2012 10:34
Mam x10 tylko dużą - ekran delikatny, łatwo porysować więc w mini może być tak samo. Tą mini bawiłem się i dla mnie taki fajans słabo wykonany, cienki wyświetlacz i stary android max 2.1 chybq
chodzik87 - |28 Lut 2012|, 2012 10:35 Temat postu: Re: Którego telefonu nie kupować?
| milun napisał/a: |
Słaba bateria, i ten symbian Anna dosc czesto sie wiesza. Nawigacja ok, ale to tylko moje zdanie. |
O tym,że się wiesza to słyszałem,ale jakoś mnie to nie zniechęca i jakoś podoba mi się ten telefonik
orelek - |28 Lut 2012|, 2012 11:55
n97 mini - dość fajny telefon, gdyby się nie wieszał średnio 2 razy na tydzień to nie mam zastrzeżeń. strasznie długo łapie sygnał gps.
Reader - |28 Lut 2012|, 2012 12:52
Przesiadka będzie z E75 więc ta N'ka podobna.
Wysuwana klawiatura dla mnie niewątpliwą zaletą jest no i Ovi.
Aczkolwiek nie wiem jak by wyszło w porównaniu z np. OmniaW gdzie procek 1,4GHz i Win7 na pokładzie...
Do szajsunga lekkie uprzedzenia mam.
Vaux - |28 Lut 2012|, 2012 16:02
| orelek napisał/a: | | strasznie długo łapie sygnał gps. |
A wspomaganie włączone? Bez niego czasami i 20 minut można czekać czasami
P.S Z telefonów nokii rzeczywiscie N97 mini sprawia wrażenie solidnie wykonanego telefonu, ale szczerze Ci powiem że ja dla siebie prywatnie wziąłbym N900, (pierwsze wrażenie jak wziąłem tego fona było bardzo negatywne, ale na koniec nie chciałem go oddawać...tylko do tego abstrakcyjnego systemu troszkę trzeba się przyzwyczaić )
Macheck - |28 Lut 2012|, 2012 21:15
Hejka
To teraz ja sie spróbuje wypowiedzieć, a że akurat w firmie się zajmuje "opieką" nad firmową telefonią komórkową to choć za eksperta się nie uważam to coś tam wiem, i z większością telefonów z listy miałem doczynienia.
1. HTC wildfire - fajny mały choć prosty, zdecydowanie polecam wersje "S" która jest sporo poprawiona z lepszym wyświetlaczem, baterią a cenowo nie powinno być żadnej róznicy. Nowy andek, GPS chula, fajnie i bezproblemowo sie np synchronizuje z pocztą, filmy sobie tez mozna pooglądać choc ekran troszke maławy, w jakieś wypasione gry to już nie pograsz..ciekawa propozycja z tanich smartfonów
2. Nokia 300 - ot zwykły telefon bezsystemowy, dzwonisz i piszesz smsy... koniec
3. Nokia 500 - Moja małzonka go nawet ma. dezajnersko bardzo fajny ale niby smartfon a muli go strasznie, softu do niego na lekarstwo, a symbian nie dorasta funkcjonalnością do andka. ja akurat bym go napewno nie rał ale to moje zdanie. kwestia gustu.
4. Sony Ericsson Xperia Mini Pro - zawsze lubiałem SE ale w firmie wszyscy na niego klneli. minusy: za mały jako telefon i mały wyświetlacz raczej kiepskiej jakości, stary soft i o ile dobrze pamiętam to raczej bez mozliwości upgradu lub ze sporymi problemami przy tej próbie, kaszani sie przy próbach synchronizacji poczty, kalendarzy itp, ogólonie ładny na półce ale w uzyciu mało wygodny bo za mały ekran i klawiatura mimo że fizyczna to tez mało wygodna ze względu na rozmiary a teli gruby przy tym właśnie ze względu na tą dodatkową klawiature. osobiście wogóle ni eprzypadł mi do gustu
5. Sony Ericsson Live with Walkman - nie znam - niewypowiadam się
6. Samsung Wave Y S5380 - ogólnie fajny sprzęt, choć system BADA słynie raczej z niezawodnosci to ja jakoś nie ufam mu, po kilku próbach u mnie w robocie nie zdał egzaminu (system BADA). mały wybór dodatkowego softu i mozliwosci rozwoju. dla mało wymagających może być.
7. Samsung Omnia W - nie znam dobrze ale tosz to zabytek! od 4 lat na rynku to już technologicznie dinozaur
8. Samsung Galaxy Ace S5830 - patrz punky 1 - HTC wildfire s. Jego największy konkurent i praktycznie jego przyrodni brat. róznica tylko w "dezajnie", nakładce graficznej na system (inne ikony) i napisem producenta. nawet ładnie wykonany. moim zdaniem plusem w porównaniu do wildfaiera to chyba troszke lepsza klawiatura wirtualna z funkcją tapatalk (jeździsz paluchem po klawiaturze bez jego odrywania od literki do literki pisząc dane słowo )
tak ogólnie to wszystkie te telefony są "low end", wiec żadnego szału nie ma. z mojego punktu widzenia gdy potrzebuje telefonu dla pracownika aby wszystko miał, działał i było z nim jak najmniej problemów to wybierałbym między HTC Wildfire S (koniecznie "S"!!) i samsungiem ACE
Z telefonami SE w sumie trzeba by było wiecej popytać bo technicznie są "najszybsze" bo maja najmocniejsze procki. w moich firmowych ixperiach mini pro andek był jakoś tak skaszaniony że procek był zamulony na maxa i mało kompatybilny z urządzeniami i oprogramowaniem zewnętrznym. info do weryfikacji bo może coś poprawili fabrycznie i juz nie jest tak źle jak było.
Reader - |28 Lut 2012|, 2012 22:51
| Macheck napisał/a: | 7. Samsung Omnia W - nie znam dobrze ale tosz to zabytek! od 4 lat na rynku to już technologicznie dinozaur |
Błąd zrobiłem w linku, już poprawiłem w pierwszym wpisie.
Powinna być ta Omnia W .
Zysio - |28 Lut 2012|, 2012 23:44
| Macheck napisał/a: | | 4. Sony Ericsson Xperia Mini Pro - zawsze lubiałem SE ale w firmie wszyscy na niego klneli. minusy: za mały jako telefon i mały wyświetlacz raczej kiepskiej jakości, stary soft i o ile dobrze pamiętam to raczej bez mozliwości upgradu lub ze sporymi problemami przy tej próbie, kaszani sie przy próbach synchronizacji poczty, kalendarzy itp, ogólonie ładny na półce ale w uzyciu mało wygodny bo za mały ekran i klawiatura mimo że fizyczna to tez mało wygodna ze względu na rozmiary a teli gruby przy tym właśnie ze względu na tą dodatkową klawiature. osobiście wogóle ni eprzypadł mi do gustu |
o kurde, aż taka lipa?
kondzio508 - |28 Lut 2012|, 2012 23:49
jaka lipa . miałem w tamtym roku jakos 5 miesięcy Xperię X10 mini pro i chwalę sobie ten telefon . teraz mam samsunga monte s5020 czy jakos tak i mi wogóle ten tel. nie odpowiada . Powróciłbym do X10 mini pro
WieSiu - |29 Lut 2012|, 2012 10:47
| Vaux napisał/a: | | ale szczerze Ci powiem że ja dla siebie prywatnie wziąłbym N900, |
wzialem dla siebie rok temu i super fon, duza zaleta ze na linuxie, moze nie jest jakis super szybki jak go sie zamuli ciezkimi stronami,ale do zwyklych stron super Szkoda ze nastepca tego telefonu nie posiada klawiatury qwerty. Najwazniejsze ze jak ktos lubi,to mozna w tym telefonie grzebac do woli,bo w koncu to linux. No i cena przyzwoita. Ale nawigacja,to tylko na programach innych niz nokia ovi,bo ovi tu praktycznie nie funkcjonuje (nokia oszukala troche uzytkownikow piszac ze jest,bo owszem jest,ale nie w pelni sprawna). Wada tego telefonu jest krotki czas pracy na baterii i koniecznosc przyzwyczajenia sie do paru niedogodnosci zwiazanych z tym telefonem,ale wg mnie nic go nie przebije Moge z czystym sumieniem polecic jesli jestes zaawansowanym uzytkownikiem komputerow i telefonow.
Vaux - |29 Lut 2012|, 2012 13:01
| WieSiu napisał/a: | | Szkoda ze nastepca tego telefonu nie posiada klawiatury qwerty |
Jeśli masz na myśli N9 to mam go właśnie "na teście" i jak na razie poza lepszym ekranem nie przekonał mnie za bardzo...brak mi obsługi flasha i głośników stereo które superancko grały w N900...a co do baterii to który smartfon przy normalnym użytkowaniu wytrzymuje więcej niz dzień?
Kevin Xy - |29 Lut 2012|, 2012 13:10
Samsung Wave 8500
3 doby to norma
Vaux - |29 Lut 2012|, 2012 13:16
Miałem Wave'a przez miesiąc, co noc na ładowarę leciał u mnie - po prostu w tybie 3G na necie, filmach i innych pierdołach prąd szybko uciekał
pablo19 - |29 Lut 2012|, 2012 13:22
| Kevin Xy napisał/a: | Samsung Wave 8500
3 doby to norma | Kev, kolega pytał o normalne, a nie takie Twoje używanie
WieSiu - |29 Lut 2012|, 2012 13:42
| pablo19 napisał/a: | | Kev, kolega pytał o normalne, a nie takie Twoje używanie |
jak ktos uzytkuje malo smartfona tak ze mu trzyma 3 dni,to znaczy ze mu smartfon nie potrzebny ja niestety uzytkuje tak ze musze codziennie wieczorem ladowac,a czasem i wczesniej. Ale czesto jest tak ze nawet komputera w dzien nie wlaczam,bo na tel. moge zrobic bardzo duzo i szybko.
| Vaux napisał/a: | | brak mi obsługi flasha i głośników stereo które superancko grały w N900... |
pawda, fajny bajer do tego dobre fotki zwlaszcza w trybie makro i wlasciwie to nie wiem czego brakuje temu telefonowi poza ciut szybszym procesorem i ciut lepszym wyswietlaczem (choc zly nie jest, w sloncu nawet wszystko widac)
a i dla milosnikow gier jest cos fajnego w tym telefonie, bez problemu duzo gier kultowych sie odpala, np. doom i quake, i da sie na tym grac na tej klawiaturze. Teoretycznie nawet myszke bluetooth mozna podlaczyc (mi sie udalo polowicznie,bo nie dokonalem jeszcze zmian w kernelu)
Vaux - |29 Lut 2012|, 2012 14:19
Właśnie - zapomniałem że na tym fonie biega sporo emulatorów, sam miałem tam emulator amigi , NES'a i SNES'a Świetna sprawa!
Aro - |29 Lut 2012|, 2012 16:20
| Kevin Xy napisał/a: | Samsung Wave 8500
3 doby to norma |
Ja tam też nie narzekam (8530), chyba że navi włączone, czy za rejestrator wideo w trasie robi, to dniówki nie wytrzyma - wiadomo.
A z tymi aplikacjami pod badę, to nie wiem czego może brakować...
Reader - |1 Mar 2012|, 2012 08:50
| Aro napisał/a: | | chyba że navi włączone, czy za rejestrator wideo w trasie robi, |
Ten rejestrator to jakaś oddzielna aplikacja czy po prostu na nagrywaniu tel zostawiony ?
Kevin Xy - |1 Mar 2012|, 2012 10:52
zapewne standardowe nagrywanie
ja lece tutaj w roz 1280x720 i jet co poogladac
Aro - |6 Mar 2012|, 2012 21:10
[/quote] | Kevin Xy napisał/a: | | zapewne standardowe nagrywanie |
tak - zwyczajne nagrywanie w dedykowanym wieszaku
Reader - |7 Mar 2012|, 2012 07:23
Jeśli chodzi o mnie to wybrałem Łomnie W.
Pierwsze wrażenie średnie.
Co prawda wyświetlacz amoled robi wrażenie rozdzielczością i kolorami, jak również precyzja jego obsługi jest na wysoki poziomie.
Szybki procek dopełnia zalety.
To jednak brak wyjmowalnej karty pamięci i system pokładowy uniemożliwiający użycie tela jako pena trąci lekko ubezwłasnowolnieniem użyszkodnika.
Mieszane uczucia po tygodniu użytkowania.
Vaux - |7 Mar 2012|, 2012 21:29
| Reader napisał/a: | | system pokładowy uniemożliwiający użycie tela jako pena trąci lekko ubezwłasnowolnieniem użyszkodnika |
A czegóż innego się spodziewać po windows phone 7...to jeszcze bardziej zamkniety system od iOS'a iphonowego chyba...
djkrin18 - |1 Maj 2012|, 2012 23:09
htc polecam sam posiadam i jest bardzo fajny. wiadomo bez neta nie nadaje sie na nic, na ten model jest sporo aplikacji po zainstalowaniu odpowiadajacych nam jest bardzo przydatny i w nudnych chwilach zabija czas. se x10 pro jest bardziej kobiecy i mało intuicyjny jak dla mnie fajny w nim jest tylko slider qwerty berdziej zabawka niż telefon. se live walkman też jest bardzo fajny duzy ekran bardzo czuly w wporównaniu do htc a mega czuly stawiajac obok x10 no i super dzwiek. pozostalych halo nie posiadalem i nic na ich temat nie moge powiedziec. jak dla mnie 1. htc 2. se live 3. se x10 mini
Vaux - |1 Maj 2012|, 2012 23:16
| WieSiu napisał/a: | | a i dla milosnikow gier jest cos fajnego w tym telefonie, bez problemu duzo gier kultowych sie odpala, np. doom i quake, i da sie na tym grac na tej klawiaturze. Teoretycznie nawet myszke bluetooth mozna podlaczyc (mi sie udalo polowicznie,bo nie dokonalem jeszcze zmian w kernelu) |
Ponieważ w dalszym ciągu męczę N9 to dopiszę - emulatory które były dostępne na N900 są dostępne też i na N9 Dodatkowo świetnym pomysłem jest zamykanie i usypianie aplikacji gestami (czasami odruchowo teraz w ajfonie chcę to robić;) ), szkoda tylko że nie ma wbudowanego transmitera FM który był w N900 Obsługa flasha też się znalazła - trzeba tylko doistalować firefoxa do tego bo wbudowana przeglądarka niestety nie obsługuje go.
WieSiu - |2 Maj 2012|, 2012 10:26
Vaux, to poza transmiterem i brakiem stereo jest to duzo lepszy telefon niz n900 ? Jak z szybkoscia dzialania, bo n900 powoli przez te coraz bardziej zasyfione strony jest coraz bardziej mułowaty.
radekgora - |2 Maj 2012|, 2012 20:21
a ja polecił bym E7 od noki uzywam od kilku miesięcy i sobie chwale,porównywalny systemowo z n900
Waski - |18 Cze 2013|, 2013 22:07
A ja wlasnie jestem w trakcie testowania Pentagrama Monster i fajne to nawet
bolus1 - |24 Cze 2013|, 2013 20:32
| Waski napisał/a: | | A ja wlasnie jestem w trakcie testowania Pentagrama Monster i fajne to nawet |
wyłącz wszystkie gadżety i możesz wyrzucić ładowarkę
Waski - |25 Cze 2013|, 2013 11:08
bez wyłączania wszystkiego pociągnął 4 dni ale już na ten przykład wczoraj jeździłem pół dnia na blutucie i po momencie 25% baterii poszło się pstrykać
o jakich gadżetach mówisz ?
bolus1 - |25 Cze 2013|, 2013 16:32
no nie korzystać z 3g cały czas, z lokalizacji gsm czy gps jak to android nam lubi i wszystkie pierdółki do których służy smartfon.. ekran nie na automatyczna regulacje tylko na stałe jaką tam chcesz, żyroskop wyłączyć aby nie korzystał telefon z niego. Sieci wifi "blutuf" off, sam dźwięk dzwonka bez wibracji. Są maniacy którzy robią wszystko by zostało tylko co najbardziej potrzebne. Gsm 2g (rozmowy i smsy) i tyle z jednej strony traci sens posiadanie smartfona.. ale to chyba sztuka dla sztuki jak np. tuning.
Reader - |17 Lip 2013|, 2013 20:44
W zasadzie z każdym systemem idzie się zaprzyjaźnić.
Ważne, dla mających znajomych za granicą, żeby Viber'a można było zainstalować.
playandwin24 - |18 Lip 2013|, 2013 13:21
A co sądzicie o Alcatel One Touch M'POP?
Reader - |12 Lut 2014|, 2014 13:23
A może znajdzie się jakiś użyszkodnik Xperia SP LTE lub Lumii 625 LTE i powie kilka słów od siebie?
WieSiu - |12 Lut 2014|, 2014 14:28
Mam sp,ogólnie ok,jest dobry,szybki,tylko ma wady: słaby wyświetlacz, choć w trybie mocnego podswietlania ok, słaby aparat, średniej jakości wifi,gdzie inne tel. mają jeszcze zasięg ten już nie. Lte działa ok. Dobra alternatywa do starszego S i do droższego Z z tego samego okresu.
Reader - |12 Lut 2014|, 2014 14:30
Właśnie szukam czegoś z dobrym aparatem.
Widzę, że potwierdzasz krążące opinie.
Hmm, nie dobrze.
WieSiu - |12 Lut 2014|, 2014 14:32
To nie polecam, lepsze już S (ale ze skopanymi klawiszami nawigacyjnymi) albo właśnie Z
Vaux - |12 Lut 2014|, 2014 20:57
Te nowe sony to jakies porazki sa...wygladaja jak plastikowe zabawki a ekrany wygladaja okropnie...
Masterboy75 - |12 Lut 2014|, 2014 21:09
Mam SP od 2-óch miesięcy. Co do wyświetlacza to się nie zgodzę, super widoczność w każdych warunkach, chyba że ktoś ma przyciemniony. Aparat nie jest szałowy ale trzeba przyznać, że naprawdę przyzwoity.
Co do wifi to potwierdzam, wcześniej miałem Xperie NeoV i zasięg wifi był ok 20% lepszy. Na żony Samsungu również widać różnice ( na + dla Samsunga). Naprawdę ciężko go przylagować - mnie się udało tylko raz przy kilku działających aplikacjach i równoczesnych aktualizacjach. Gdybyś się decydował polecam od razu nakleić folię na ekran bo ta Goriila Glass, która tam jest potrafi się zarysować i wcale nie trzeba do tego nosić telefonu w kieszeni z kluczami. Ogólnie uważam, że za te pieniądze które kosztuje jest zdecydowanie wart polecenia.
Vaux - |12 Lut 2014|, 2014 21:41
Super widocznosc mowisz...moim zdaniem licho wygladaja kolory i jakosc czerni...ale chyba za duzo sie amoledy napatrzylem...Za to baterie SP ma swietna jak na smartfona-do 4 dni przy normalnym uzytkowaniu, no i metalowy szkielet to tez plus
Masterboy75 - |12 Lut 2014|, 2014 22:13
No w porównaniu z amoledem to faktycznie kolory będą sporo słabsze ale ja amoledów nie lubię bo w nich jest wszystko przejaskrawione do przesady. Wiadomo kwestia gustu... Bateria faktycznie bardzo dobra, u mnie 3 dni wytrzymuje. 2 tygodnie temu telefon zaliczył upadek na płytki z wysokości 1,5 metra i nie ma śladu po tym. Może akurat upadł szczęśliwie ale za to o Ajfonach to się nasłuchałem jak się roztrzaskują po upadku z wysokości 0,5 metra...
Reader - |12 Lut 2014|, 2014 22:18
Obecnie właśnie mam Amoled i obawiam się przesiadki z powrotem na TFT.
Amoledem byłem początkowo zachwycony i nadal go cenię.
Vaux, co byś polecił w dzisiejszych czasach?
WieSiu - |12 Lut 2014|, 2014 22:31
No nie wiem czy taka super ta bateria, ale jeśli u mnie cały dzień wytrzymuje to znaczy zsrr zła nie jest ja mega intensywnie korzystam, może to dlatego tak słaby mam wynik. Nokia n900 by pół dnia wytrzymała przy moim trybie użytkowania
Vaux - |13 Lut 2014|, 2014 00:19
| Reader napisał/a: | | Vaux, co byś polecił w dzisiejszych czasach? |
Nie ukrywam że Galaxy Note2 wciąż bardzo mi się podoba...bo "trójka" to już finansowo cięższa liga
| Reader napisał/a: | | Obecnie właśnie mam Amoled i obawiam się przesiadki z powrotem na TFT. |
Leżą u nas na wystawce obok siebie S4 i Z1...widać od razu że wyświetlacz w "Zetce" sprawuje się gorzej (przynajmniej dla mnie )
lukas2 - |13 Lut 2014|, 2014 12:13
Nie kupujcie S3 galaxiaka... beznadziejny telefon mający problemy sam ze sobą. Mam go rok i po za dobrą baterią i wyświetlaczem reszta jest beznadziejna
Kevin Xy - |13 Lut 2014|, 2014 12:27
no u mnie jakos ponad rok hula i nie mam specjalnych powodow do narzekan
Rafał A.(antek) - |13 Lut 2014|, 2014 12:30
| lukas2 napisał/a: | | Nie kupujcie S3 galaxiaka... beznadziejny telefon mający problemy sam ze sobą. Mam go rok i po za dobrą baterią i wyświetlaczem reszta jest beznadziejna |
a dobra bateria to trzyma 12h czy 24h?
z innej beczki potrzebuje klasyka poziomu noki e 52 albo smarta co wytrzyma 3 dni, polecono mi pentagrama monster, co o tym sądzicie?
lukas2 - |13 Lut 2014|, 2014 13:34
Też mam go od roku a polepszyło mu się dopiero po zmianie androida. Wcześniej miał problemy z dzwonieniem i smsami... ogólnie jak klasa premium to nic specjalnego. Bateria trzyma bez zabawy nawet ze 3dni a z zabawą spokojnie 24h dziaĺa
irek - |13 Lut 2014|, 2014 21:42
Ktoś coś pisał o dobrym aparacie w telefonie ?
Obecnie od dłuższego czasu gwałcę codziennie Nokie Lumie 925 i Galaxy Note 3
Pod względem wyświetlacza 925 bije na łep Samsunga jak dziś Justyna Kowalczyk całą resztę po prostu jest niewiarygodnie czuły i niesamowicie wyraźny w pełnym słońcu. Zdjęcia robi naprawdę extra zwłaszcza, że jak ktoś lubi się bawić to bardzo szybkim ruchem palucha może zmienić każdy parametr od ISO po ekspozycję i ręczne ustawianie ostrości itd.
Samsung w tym temacie jest za bardzo zautomatyzowany, jedyna zaleta to rysik i możliwość pisania i szkicowania co ja akurat wykorzystuję do robienia szkiców
Bateria - szału nie robią ale tu Lumia wygrywa bitwę zdecydowanie
No i w końcu systemy Android to taki szmelc który potrzebuje coraz więcej rdzeni ramu a i tak potrafi wsio zabić.
Windows Phone to przynajmniej system do pracy a nie do zabawy i nie robi takich fochów jak czasami andek.
Reader - |13 Lut 2014|, 2014 22:44
irek, jak wygląda kwestia zrzucania zdjęć, filmów na komp?
W W8 BT już jakoś działa?
Bo do kabla to pewnie ZUNE nadal konieczny.
irek - |13 Lut 2014|, 2014 22:54
BT działa ok ale i po kablu bezproblemowo wszystko się zrzuca.
Reader - |13 Lut 2014|, 2014 22:59
Ale ZUNE konieczny?
Jest opcja pendriva?
Vaux - |13 Lut 2014|, 2014 23:37
Zune to zaszłość z czasów "siódemki", osemka zgłasza się jako urządzenie multimedialne i sobie kopiujesz normalnie
P.S Wszystko ładnie pięknie tylko "Marketplace" jak na razie w porównaniu do Google Play cienki jest, brakuje sporo apek które np. mnie interesują, jest też dużo więcej triali gdzie na andku dostaje się pełną wersję (no z reklamami niech będzie ). Poza tym gdzie profile czasowe? Do tej pory nie mogę ich znaleść, niby coś ostatnio wreszcie się pokazało ale z ograniczoną funkcjonalnością no i oczywiście "płatność kartą"... A na aplikację "tablica.pl" czekaaaaam do tej pory
Rafał A.(antek) - |14 Lut 2014|, 2014 00:18
| irek napisał/a: | | gwałcę codziennie Nokie Lumie 925 i Galaxy Note 3 |
i na ile starcza baterii?
bingo - |14 Lut 2014|, 2014 10:36
lumia po roku użytkowania przegrała rywalizację z Omnią 2, która była przez 2 lata na najwyższych obrotach, a potem w spoczynku w szafie 1,5 roku, więc absolutnie nie polecam. Nawet windows jej nie pomógł. Co do Galaxy SIII, 1,5 roku w użytkowaniu , bateria mi starcza na ponad dobę (a to na prawdę bardzo dobry rezultat przy moim użytkowaniu, Omnia pod koniec mojego użytkowania musiała być w ciągu dnia doładowywana, a obecnie, po 1,5 roku bez ładowania, starcza przy normalnym użytkowaniu na 4 dni, mając ponad 3 lata życia za sobą). jedyne minusy to android (choć nowa wersja dwa tygodnie temu dała pewną poprawę) i pękające szyby od ekranów - znam co najmniej trzy przypadki pęknięć, z czego w dwóch przypadkach pękło tylko szkło, ekran nie uszkodzony, i w obu bez przyczyny.
Struna - |14 Lut 2014|, 2014 13:10
ja fona z windows phone po trzech dniach wystawiłem na giełdę - toż to jest jakaś katastrofa.
Reader - |14 Lut 2014|, 2014 13:15
| Struna napisał/a: | | ja fona z windows phone po trzech dniach wystawiłem na giełdę - toż to jest jakaś katastrofa. |
W8 miałeś?
Ja przy W7.5 trochę się podłamałem , ale dotrwałem.
Może dlatego, że w pewnych sprawach podpierałem się "starą" Nokią na Symbianie...
Teraz , tak jak sobie zaplanowałem, raczej Andek ale to z uwagi na jakieś tam aplikacje pożyteczne.
Struna - |14 Lut 2014|, 2014 13:24
ta, W8 z tymi posranymi kafelkami... toto nawet eksploratora plików nie ma i rozpoznaje raptem ze 4 rodzaje plików, audio ( i to nie za wiele ), wideo, foto i "dokumenty".
Aplikacji sensownych pod to niewiele a te co są to działają jakby nie mogły, głupiego sms-a nie da się sformatować do uproszczonego GSM, więc tylko 80 znaków na sms zezwala.
Reader - |14 Lut 2014|, 2014 13:57
| Struna napisał/a: | | toto nawet eksploratora plików nie ma |
No to ciężki minus.
Struna - |14 Lut 2014|, 2014 14:08
wsadziłem do tego kartę ze starego telefonu ( jakaś nokia ), było tam sporo różnych plików ( zdjęcia, filmy, muza, trochę plików html i tekstowych ) - zdjęcia łyknął, filmy - trochę tak, inne niekoniecznie, a html i txt - sorry, jakby nic nie było.
Szukałem do tego jakichś menagerów plików ale cóż - jedyne co znalazłem to informacje na forach, które potwierdzały tylko to co sam zauważyłem.
Fon sam w sobie jako aparat był git ( to jakieś HTC było ), wyświetlacz świecił wzorowo, parametry całkiem "wysokie", dwa rdzenie, sporo ramu itd - co z tego jak to nieużyteczne.
Podejrzewam, że obecnie jest więcej softu na to, być może część kwestii z jakim się borykałem już jest rozwiązana - jednak ja jestem na NIE.
btw - to żona sobie taki fon zapodała, a raczej konsultantka ją zbajerowała ja to tylko próbowałem doprowadzić do używalności ze słabym skutkiem. Obecnie ma jakiegoś samsunga mini cośtam na andku i śmiga, choć parametrycznie jest sporo słabszy od tego htc.
trzypion - |14 Lut 2014|, 2014 14:22
Ja tam mam SG mini 2 - stare, stary andek, działa OK. Na dniach bede mu wrzucał cyanogenmoda
irek - |14 Lut 2014|, 2014 23:26
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | i na ile starcza baterii? |
lumia wystarczy na 2 dni , przy naprawdę mocnym użytkowaniu mowa o dużej ilości rozmów itd. , bo jak się włączy WiFi to już bida
Samsung Note 3 akurat też ma dość mocna baterię ale przy mocnym traktowaniu to w kilka godzin jestem w stanie ją wyjechać, przy skromnym działaniu też do dwóch dni.
Oczywiście pakiet danych mam non stop włączony, lokalizacje googla synchronizacja maila co 15 min itd
[ Dodano: |14 Lut 2014|, 2014 23:29 ]
dodając ja jestem fanem Windows Phona oczywiście od 8semki, działa idealnie, używam go w robocie a wiec dziesiątki połączeń dziennie, non stop odpalony Lync, poczta itd., no i bynajmniej normalny pakiet offica
janusz61 - |15 Lut 2014|, 2014 07:16
Dorzuce pare slow jako uzytkownik o Alcatel One Touch Idol.Mam go od paru miesiecy i ciagle mnie czyms zaskakuje w pozytywnym sensie.Za male pieniadze jak dla laika to niezla zabawka.Duzy i widoczny wyswietlacz 4,7.Pisanie smsow to bajka.Litery ogromne.Wifi wyborne.Sporo ciekawych aplikacji.Wszystko dziala plynnie.Zywotnosc baterii z tak duzym ekranem jest niestety za mala.Mozna obslugiwac go jedna reka..Zobaczymy co dalej wyjdzie
Franz_Maurer - |23 Lut 2014|, 2014 00:22
Osobiście mogę odradzić Lumię 520. Tak kruchego, awaryjnego i podatnego na wszelkie uszkodzenia telefonu nie miałem nigdy. Wcześniej posiadałem LG P970, noszony w kieszeni bez żadnych zabezpieczeń, latał po aucie, spadał itp. Generalnie prowadzę dosyć "dynamiczny" tryb życia .
Lumia - upadek z ręki w pokrowcu z wysokości kolana - strzaskany w drobny mak ekran. Wymian gwarancyjna 350 zł ( bo uszkodzenie mechaniczne, kupiłem zamiennik za 60 i wymieniłem w 15 minut). Przyciski przestały stykać, trzeba napchać papieru między nie a obudowę, bateria tak samo - styki żałosnej jakości - trzeba podeprzeć baterię do góry. No i kwestie użytkowe - NAJGORSZY odtwarzacz muzyczny w historii. Problemy z duplikatami plików, nie obsługuje ( raz widzi, raz nie ) sporo kart pamięci, oraz wszechobecne łączenie z kontami Windows Live, Cloud i uj wie jakimi jeszcze, w celu zrobienia kopii zapasowych, kontaktów i wielu innych. I nie da się tego obejść.
Z zalet to nieźle działa w rękawiczkach, co akurat mi było bardzo potrzebne. Ma nawigację offline z mapami poszczególnych krajów do ściągnięcia. System działa dosyć szybko i nie zawiesza.
WieSiu - |23 Lut 2014|, 2014 08:33
A sony Sp po ostayniej akutalizacji do 4.3 zaczął się wieszac, co jeszcze bardziej mnie do niego zniechęca.
Vaux - |23 Lut 2014|, 2014 12:16
| Franz_Maurer napisał/a: | | upadek z ręki w pokrowcu z wysokości kolana - strzaskany w drobny mak ekran. Wymian gwarancyjna 350 zł |
To samo z delikatnością LCD jest w HTC Winphone 8S niestety chociaż tu akurat jakość obudowy jest lekko lepsza tylko pamięci o połowę mniej (4 GB z czego sporo systemem zapchane - aplikacje w W8 tylko do pamięci tel można instalować ), Jakoś dużo Ci powiedzieli za wymianę (no chyba że całość z LCD bo sam dotyk bo w nokii można oddzielnie wymienić - w współpracującym z nami serwisie za 190plnów wymieniali, do mojego htc-ka niestety 400 bo tam sklejone wszystko )
Franz_Maurer - |23 Lut 2014|, 2014 21:40
Sam dotyk był do wymiany. Sam to zrobiłem kupując zestaw mikro-narzędzi za 16 zł i oglądając 5 minut filmu na youtube:). Czasami tęsknie za Nokią 3310 z WiFi i nawigacją
mariusz_technik - |26 Lut 2014|, 2014 11:55
Ja mogę udzielić pewnej wskazówki jeśli chodzi o naprawy. Najprościej zbudowane są generalnie Nokie. Łatwo je rozebrać i naprawić. Minus jest taki, że nie ma żadnej Nokii z Androidem (mnie to nie bawi,ale klienci chcą)Części Oryginalne są dostępne. Jeśli chodzi o Lg i Samsungi, to części oryginalne też są dostępne, ale ich konstrukcja jest już bardziej skomplikowana. Wolę raczej naprawiać Samsunga niż Lg. Htc podobnie, ale części raczej droższe. Sony jest generalnie droższy w naprawie, dużo klejonych elementów w środku, niektórych części brak. Najgorzej jest z Iphonem. Na rynku brak oryginalnych części do tego, z musu trzeba się ratować częściami nieoryginalnymi, jest ciężki w naprawie - dużo rozkręcania. Do wynalazków z marketu brak części i generalnie nie robię tego. To tyle tak na szybko.
Jeśli chodzi o ceny, to przykładowa Nokia Lumia 520 z postów wyżej - u mnie 200zł nowy oryginalny dotyk z wymianą
pablo19 - |26 Lut 2014|, 2014 12:00
A które się nie psują?
Reader - |26 Lut 2014|, 2014 12:11
Ja tym razem poszedłem po LG.
Vaux - |26 Lut 2014|, 2014 18:04
Jaki model?
| pablo19 napisał/a: | A które się nie psują? |
Nie ma takich
qhen - |26 Lut 2014|, 2014 19:15
| mariusz_technik napisał/a: | | Minus jest taki, że nie ma żadnej Nokii z Androidem |
ma cos niby byc NOKIA X
YaKuZ - |26 Lut 2014|, 2014 20:42
L9 pewnie...w s4 galaxach puchna baterie
irek - |26 Lut 2014|, 2014 20:51
| qhen napisał/a: | | ma cos niby byc NOKIA X |
dokładnie ale to taki Android kastrat czyli pozbawiony usług Googla i wyglądający ja WindowsPhone.
Telefon strikte z założenia budżetowy
Reader - |26 Lut 2014|, 2014 21:11
| Vaux napisał/a: | | Jaki model? |
L9 II
Jeszcze Ascend był brany pod uwagę ale dostałem informacje o wysokiej awaryjności.
Franz_Maurer - |13 Mar 2014|, 2014 07:14
A co sądzicie na temat HTC Sensation XE ?. Jest wersja BEATS z fajnymi słuchawkami dostępna nowa z 400-500 zł. Do tej pory miałem dobre wspomnienia z HTC, a chce wyrzucić to Nokiowe ustrojstwo do kibla, spuścić wodę i wrócić do Androida i porządnie wykonanego telefonu:)
Waski - |15 Mar 2014|, 2014 12:04
Ja mam pentagrama monstera i jedynym jego plusem wg mnie jest bakteria i dwie karty
W sumie po to go kupiłem więc dla mnie zdaje egzamin ale gdybym był fanem aplikacji wszelakich to szybko by wylądował w koszu
kupiłem nowy i dałem coś ponad 700 pln więc z założenia musi mi wytrzymać minimum rok - a że to całkiem niedługo to pewnie coś nowego zakupie ale też musi być na 2 karty sim
Wygaduję na nim po kilka tysięcy minut miesięcznie i trzyma tak około 3 dni
Vaux - |15 Mar 2014|, 2014 12:32
| Franz_Maurer napisał/a: | | porządnie wykonanego telefonu:) |
Uważaj na to "porządne wykonanie" bo z tego co widzę to coś łatwo lcd-ki pękają od podmuchu wiatru...
Srebrny - |15 Mar 2014|, 2014 12:42
| Waski napisał/a: | | Wygaduję na nim po kilka tysięcy minut miesięcznie |
Wróżbiarstwo? Sextelefon?
Waski - |15 Mar 2014|, 2014 12:58
niestety moje przekonania nie pozwalają mi na prowadzenie takiej działalności ale z pewnością jest bardziej dochodowa
tak wiem, stanowczo za dużo gadam przez telefon ;/
właśnie popatrzyłem na rachunek 3249 minut/879 połączeń wychodzących co daje średnią 108 minut dziennie. W weekendy rozmawiam dużo mniej więc spokojnie w dzień roboczy wychodzi mi 2h jak nie więcej
Ale to tylko rozmowy wychodzące - kiedyś sprawdzałem to ciut mniej mam przychodzących jak wychodzących.
I weź tu pracuj jak gadać tyle przez fon trzeba ;/
na szczęście nie każdy miesiąc jest tak i jak luty, w marcu z tego co patrzę to mam średnią 1h dziennie w wychodzacych
edit: właśnie zaistalowałem sobie apkę do statystyk - zobaczymy co z tego wyniknie
Julek - |15 Mar 2014|, 2014 13:16
Waski, olej dual sima w telefonie i się przenieś do Play. Tam jest opcja załadowania dwóch numerów na jedną kartę SIM i masz problem z głowy, a telefon jaki Ci pasuje, a nie jaki musisz kupić z uwagi na możliwość ładowania dwóch kart.
Mnie, wiernego klienta Orange, po połączeniu z TP tak zeźlił ten operator, że bez skrupułów przenoszę wszystko do Play'a. I powiem Ci - zadowolony jestem. To już nie ten Play co kiedyś, bez zasięgu i z wkurzającą obsługą klienta - pod oboma względami przewyższają aktualnie Orange o cały poziom.
Waski - |15 Mar 2014|, 2014 13:25
Fakt, ostatnio Play mocniej zwarł szyki szkieletowe i już jest lepiej ale wzmacnia współpracę z Orange, którego ja nie lubię
Mam w tej chwili 3x T-mobile i raz Plus i póki co pozostanę przy tym tym bardziej, że dopiero co podpisałem umowy z T-mobile a Plusa na nic nie wymienię ponieważ kartę kiedyś znalazłem na chodniku i nawet nie wiem kto jest jej właścicielem
Dwa numery na jednej karcie nic mi nie dadzą jeśli są u innych operatorów - no chyba, że przejdę z abonamentami do Plusa ale z tego co wiem niczym mnie nie zachęcają
Ja ze współpracy z T-mobile, jestem zadowolony póki co i nie mam nawet potrzeby, żeby mnie obsługiwali poza podpisywaniem kolejnych umów, a wtedy dzwonią do mnie umawiają się na godziny, w których będę miał czas z nimi rozmawiać, podpowiadają jak w moim przypadku obniżyć koszty utrzymania telefonu - dają jakieś tam rabaty, nie mam potrzeby składania reklamacji bo rachunek co miesiąc jest taki sam
WieSiu - |15 Mar 2014|, 2014 13:26
A w razie braku zasięgu zawsze można przełączyć się na plusa lub Orange
Piotr - |15 Mar 2014|, 2014 18:34
Play w kraju ok , ale podczas krążenia po świecie to tylko T-mobile i jeszcze T-mobile .
Płacisz jedną kwotę i dostajesz 44640 minut co miesiąc w roamingu wymienne na sms i mms za dopłatą 50 PLN pakiet 500 MB blueconect w roamingu. Więc jak dla mnie miód malina
A telefon dla mnie to przez niektórych znienawidzona nokia lumia
1) Mapy offline i nawigacja całego świata z funkcją live w razie potrzeby prawie jak tomtom serii go live
2) Mapa hot spotów na całym świecie z danymi
3) łączy się z każdym zestawem bluetooth w samochodzie z androidem różnie bywa
4) po pobraniu map mam w telefonie książkę telefoniczną wszystkich wszystkich firm i instytucji nie trzeba korzystać z netu dobre poza krajem
5) miałem 620 , 625 , teraz 920 obsłóguje gps + glanos
6) miasto w obietywie ofline
7) no i bateria w 920 niby nie duża 2000 mA ale cały dzień wiszę na słuchawce bez obaw że braknie prądu
qhen - |15 Mar 2014|, 2014 19:43
tak w temacie telefonow to uzywacie jakiegos anty wirusa?
Piotr - |15 Mar 2014|, 2014 19:48
na windows phona niema antywirusa system zamknięty
sobolaqe - |15 Mar 2014|, 2014 20:13
A tak z ciekawosci co myslicie o telefonach Lenovo ?
U nas to chyba nie sa zbyt popularne bo zaden operator ich nie ma w ofercie.
U mnie w pracy kilka osob kupilo, glownie ze wzgledu na dual-sima w niektorych modelach i musze powiedziec ze nie wygladaja zle.
Kolega mial z jednym problem(glosnik - samo sie naprawilo i wtyk USB(jeden pin sie wygial- ale tez sie samo naprawilo po tym jak serwis sie wypial mowiac ze to uszkodzenie mechaniczne
Tak ze poza funkcja samonaprawialnosci po ponad roku widze ze jakos to nawet dziala.
Sam powoli mysle o dual sim i tak patrze troche w kierunku lenovo, ale zanim wydam jakies 2 tys zl to zawsze lepiej zapytac innych
Vaux - |15 Mar 2014|, 2014 23:11
Ja aktualnie testuje Lumie 1320...z moim doświadczeń jednak 6" w kieszeni to moim zdaniem zbyt dużo, 5" z Note2 wystarcza spokojnie do wygodnego korzystania z neta...Brakuje mi też amoleda chociaż w sumie na jakość kolorów nie ma co narzekać (ale w N9 zegarek świecił cały czas dzięi amoledowi za co m.in ją lubiłem)
Srebrny - |15 Mar 2014|, 2014 23:12
| Waski napisał/a: | | moje przekonania |
są równoważne ze światopoglądem ?
no bo co innego, że tak powiem kręci?
Już, wiem jesteś agentem
Zysio - |16 Mar 2014|, 2014 08:24
| Vaux napisał/a: | | Ja aktualnie testuje Lumie 1320...z moim doświadczeń jednak 6" w kieszeni to moim zdaniem zbyt dużo, 5" z Note2 wystarcza spokojnie do wygodnego korzystania z neta... |
Dżizas, ja wiem, że co kto lubi - ale taki telewizor w kieszeni nosić?
Piotr - |16 Mar 2014|, 2014 08:49
Kolega ma duuuże kieszenie
sobolaqe - |16 Mar 2014|, 2014 13:09
| Piotr napisał/a: | | Kolega ma duuuże kieszenie |
Ale do spodni rurek sie nie zmiesci, to nie kupuje
Vaux - |17 Mar 2014|, 2014 10:44
Nie ukrywam że troszkę przeszkadza w prowadzeniu auta będąc w kieszeni
P.S Porównanie wielkości ze służbową "czterocalówką"
Piotr - |17 Mar 2014|, 2014 20:39
to paczyć jak będzie sztuka nowoczesna -witraż
|
|