| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Problemy z ASB
Smoku - |18 Sty 2007|, 2007 11:36 Temat postu: Problemy z ASB Witam wszystkich miłośników Scorpio. Jakiś czas temu również zostałem prawie szczęśliwym posiadaczem tego autka z 97 z silnikiem 2.3. Jednak moje zadowolenie zburzyła ASB
Problemy są dwa.
1. Podczas przyspieszania są problemy z przejściem z 2 na 3. Zamiast zapiąć trzeci bieg silnik zaczyna wkręcać się na obroty jakby na luzie, czli bez przyspieszania. Muszę zdjąć nogę z gazu i poczekać aż obroty spadna i dopiero wtedy łapie 3.
2. Brak czwórki, ale widzę, że nie tylko ja mam ten problem
Byłem na odczycie błędów ze skrzyni i wykazało zasygnalizowało problemy z niejakim Selenoid C.
Proszę o pomoc, bo sam już nie wiem czy skrzynia kaput czy raczej niewielkie uszkodzenia.
Btw... czy koledzy z Wrocławia mogą mi polecić dobry serwis automatów oraz samego autka?
Dodam jeszcze, że biegi przełączane są płynnie bez szarpnięć, autko ma już 200kkm i przejrzałem całe archiwum o skrzyniach.
Pozdrawiam
Struna - |18 Sty 2007|, 2007 11:54
znaczy ślizga Ci skrzynia podczas zmiany - solenoid C to elektrozawór w skrzyni, czy nie masz problemów z pracą silnika ?
Smoku - |18 Sty 2007|, 2007 12:09
Nie zauważyłem żadnych anomalii w pracy silnika. Ale może nie zwróciłem uwagi... A co sie dziać powinno?
Struna - |18 Sty 2007|, 2007 12:50
być może masz problem z TPS, który ma wpływ na działanie skrzyni.
Stefan - |18 Sty 2007|, 2007 13:16
Witam! TPS-a przerabialem w "calej rozciaglosci" latem ubieglego roku.Sa nieco inne objawy.W przypadku kolegi sadze ze tlok do wymiany,tasma hamulcowa do regulacji oraz tajemniczy czujnik obrotow w skrzyni padl. Pozdrawiam.Stefan.
Smoku - |18 Sty 2007|, 2007 13:56
| Stefan napisał/a: | .W przypadku kolegi sadze ze tlok do wymiany,tasma hamulcowa do regulacji oraz tajemniczy czujnik obrotow w skrzyni padl. Pozdrawiam.Stefan. |
Czemu przed oczami stanęła mi na chwilę sumka czterocyfrowa?
Stefan - |18 Sty 2007|, 2007 13:58
Witam! Bo miales wizje realnej przyszlosci. Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |19 Sty 2007|, 2007 02:59
| Smoku napisał/a: | | Czemu przed oczami stanęła mi na chwilę sumka czterocyfrowa? |
| Stefan napisał/a: | | Bo miales wizje realnej przyszlosci. | niestety prawda. i radzę ci z autopsji daruj sobie naprawianie:
- szukaj na spokojnie dobrej sprawnej używki - 1 000 do 1 500 zł;
- w znalezionej uzywce z klucza wymiana konwertera na regenerowany - 600 zł;
- w znalezionej uzywce z klucza wymiana oleju, filtra, uszczelniaczy - 200 - 300 zł
- robota całości 300 - 400zł, o ile mechanior nie jest zdziercą nie może przekroczyć 800zł;
no i ważne, zanim to wszystko zrobisz trzebaby dokładnie przyjrzeć sie i sprawdzić wiązkę elektryczną idącą do skrzyni.
no i ważne, jeżeli nie posłuchasz mojej rady, to do sumy tych cen dolicz sobie koszty naprawiania, które i tak nic nie da.
i nie ufaj nikomu kto stwierdzi, że to pryszcz i jest w sanie naprawić, jeżeli już zdecydujesz się na naprawianie - żądaj pisemnej gwarancji co najmniej na pół roku i kup se zawczasu jakies małe tanie tymczasowe autko do jeźdżenia na czas naprawiania bo możesz być pewny, że wieloryb będzie często i długo stał po warsztatach.
Smoku - |19 Sty 2007|, 2007 10:00
Panie i panowie, zgłupiałem Odłączyłem dla jaj MAF w poszukiwaniu dużego spalania a silnik jak chodził tak chodzi, żadnych szparpnięć czy dławienia. Ale wielkie oczy zrobiłem gdy zapomniałem wtyczkę wpiąć i pojechałem na miasto. Skrzynia zmienia biegi jak w podręczniku, jedynie czwórki dalej brak... O co w tym chodzi?
Struna - |19 Sty 2007|, 2007 10:27
| Smoku napisał/a: | | jedynie czwórki dalej brak... O co w tym chodzi? | znaczy masz jakiś problem z MAF-em a co do czwórki to pewnie prądniczka lub jej wiązka.
bigdaaddy - |19 Sty 2007|, 2007 11:44
| Struna napisał/a: | | to pewnie prądniczka lub jej wiązka |
Takie proste to tylko w mk2 usterki sa.
Jesli pradniczka lub jej wiazka jest uszkodzona to bedzie tylko 1 bieg.
Mozna przejrzec wiazke elektryczna skrzyni i silnika, ale raczej trzeba bedzie zrobic tak jak Herr fiebik, pisze.
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2007|, 2007 02:28
zaczynam doktorat nad brakiem 4 wszelkie teorie mile widziane
co do szapania 2/3 to zacina sie el zawor, luzna taśma, etc w sumie prosta sprawa
Struna - |22 Sty 2007|, 2007 13:09
| Cytat: | zaczynam doktorat nad brakiem 4 wszelkie teorie mile widziane | spadnięta taśma ( tak było u MireQs ) ktoś chciał chyba regulować naciąg ale odkręcił śrubę i spadło mocowanie, efektem był brak 4 biegu.
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2007|, 2007 16:06
jest to jakas opcja bo bieg zapina ale go nie trzyma
Struna - |22 Sty 2007|, 2007 16:28
no i wymiana prądniczek nic nie daje
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2007|, 2007 16:31
pradniczak to w tej skrzynie nan iewiele sie zdaje, szybciej czujnik obrotow wewnetrznych
Struna - |22 Sty 2007|, 2007 16:35
no whatever - w każdym razie coś co za zapinanie 4 odpowiada
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2007|, 2007 16:37
jak bym ja wiedział dokladnie co to odpowiada za zapinanie 4 to juz bym to naprawil sobie, sek w tym ze nikt nic niewie i badz tu mądry
Struna - |22 Sty 2007|, 2007 16:38
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | jak bym ja wiedział dokladnie co to odpowiada za zapinanie 4 to juz bym to naprawil sobie | to ja Ci powiem - zakładasz skrzynię z 5 biegami i za 4 odpowiadasz Ty
Rafał A.(antek) - |22 Sty 2007|, 2007 18:43
droga na skróty a nie rowiazanie problemu
Smoku - |22 Sty 2007|, 2007 19:22
Byłem dzisiaj w serwisie, mechanik posłuchał, pojeździł, olej poniuchał i wstępnie stwierdził, że do wymiany elektrozawór i tarczki drugiego czy trzeciego biegu. Razem z olejami etc niecały tysiączek zł i gwarancja na papiurze...
1Bodzio - |22 Sty 2007|, 2007 19:42
Jeśli Pan mechanik na węch i na pojeżdżenie określił Ci nawet koszt naprawy i stwierdzil co jest uszkodzone, to ja bym przed nim się nisko pokłonił z szacunku do jego jasnowidztwa. Skrzyni natomiast nawet nie dałbym mu dotknąć. A jego gwarancję to powiesiłbym sobie w WC zamiast papieru toaletowego.
zztop2 - |22 Sty 2007|, 2007 20:03
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | sek w tym ze nikt nic niewie i badz tu mądry | musze ja zrobic wywiad
Struna - |22 Sty 2007|, 2007 21:53
1Bodzio, ale czemu od razu taka antypatia do mechaników - a nóż widelec koleś się zna i jest to typowy przypadek i wie jak to naprawić, skoro daje na to gwarancję to w czym problem.
Stefan - |22 Sty 2007|, 2007 23:04
Witam! | Struna napisał/a: | | a nóż widelec koleś się zna | -dobrze ujete! Pozdrawiam.Stefan.
Smoku - |22 Sty 2007|, 2007 23:17
1Bodzio, nic nie mówił na pewniaka, stwierdził, że skrzynkę na warsztat trzeba zabrać aby dokładnie zdiagnozować. Ot zapytałem jedynie jakie najprawdopodobniej będą przyczyny i jaki orientacyjny koszt przy tych założeniach. Podejrzewam, że kilka tych skrzynek zrobił i jakieś pojęcie o tym ma. A elektrozawór C jest chyba całkiem prawdopodobną przyczyną braku 4-go biegu skoro komputer wykazuje jego błąd. Btw... lock-up łapie
Ale szto budiet naprawdę to się okaże niedługo.
fiebik - |23 Sty 2007|, 2007 12:48
| Smoku napisał/a: | | Ale szto budiet naprawdę to się okaże niedługo. | bardzo prosimy o ciąg dalszy relacji z napraw.
ps.: no i szczerze życzę ci, żeby ci się udało. w końcu może trafi się precedens.
Smoku - |23 Sty 2007|, 2007 20:28
| fiebik napisał/a: | | bardzo prosimy o ciąg dalszy relacji z napraw. |
Nie jest to relacja tylko kilka pytań i wątpliwości. Istniała szansa, że ktoś już z czymś podobnym się spotkał i liczyłem na ewentualną poradę na temat przyczyny. Otrzymałem odpowiedź "wymień skrzynię". Rada dobra, tylko że nie jest wzięte pod uwagę ryzyko, że w naszym pięknym kraju byle szrot człowiekowi wsadzą twierdząc, że skrzynka prawie nówka, i papierek dostanę który następnego dnia po transakcji ma wartość papieru toaletowego. Znam kilka osób które naprawiły i śmigają do dziś bez problemu. Po lekturze forum widzę, że są i tacy którzy w warsztatach pół życia spędzają. W każdym razie decyzja ciężka, bo "kot w worku" (czyli używana ASB) to wydatek rzędu 3000 zł.
Tzw. "relacja" zakończona.
| Cytat: | | ps.: no i szczerze życzę ci, żeby ci się udało. w końcu może trafi się precedens |
Aż się boję wymienić olej i filtry w silniku. O świecach nie wspominając...
Pozdrawiam[/quote]
zztop2 - |23 Sty 2007|, 2007 20:40
| Smoku napisał/a: | | W każdym razie decyzja ciężka, bo "kot w worku" (czyli używana ASB) to wydatek rzędu 3000 zł. |
a gdzie tyle kosztuje cena kosmos
Smoku - |23 Sty 2007|, 2007 20:55
| fiebik napisał/a: |
- szukaj na spokojnie dobrej sprawnej używki - 1 000 do 1 500 zł;
- w znalezionej uzywce z klucza wymiana konwertera na regenerowany - 600 zł;
- w znalezionej uzywce z klucza wymiana oleju, filtra, uszczelniaczy - 200 - 300 zł
- robota całości 300 - 400zł, o ile mechanior nie jest zdziercą nie może przekroczyć 800zł;
|
Hmm, jeśli dobrze liczę to ok. 3000 zł wychodzi...
1Bodzio - |23 Sty 2007|, 2007 22:01
Pisałes że masz poślizg pomiędzy II a III. Już samo to wskazuje że uszkodzenia będą większe niż tylko elektrozawór C. Poslizg w bardzo szybkim tempie niszczy elementy cierne sprzęgła lub taśmy hamulcowej. W Twoim przypadku mozna się spodziewać uszkodzenia sprzęgła wysokich biegów i biegu wstecznego. Na brak IV moze być kilka przyczyn. Od kabelka , poprzez elektrozawór i wyżej wymienione sprzęgło, taśmę hamulcową IV biegu, po MAF lub jakis nieporządek w sterowaniu silnikiem.
To teraz mi powiedz dlaczego Pan mechanik nie posprawdzał najpierw wszystkiego przed wyjęciem skrzyni, tylko chce ją od razu wyciągać? Inna sprawa że bez tego pewnie się nie obejdzie, ale bardzo mocno możesz się zdziwić gdy Pan przedstawi Ci rachuneczek na skromniutkie 3 lub 4 tys. zł.
Dlatego między innymi koledzy Ci radzili poszukać sprawnej skrzynki używanej ( z gwarancją rozruchową).
Jeśli ten Pan mechanik a nuż się zna, jak napisał Struna to OK i pojeździsz. Ale jeśli Panu mechanikowi tylko się wydaje że się zna , to po paru miesiącach szarpanki i tak będziesz musiał szukać używki.
Decydować jednak musisz sam, bo to Twoje pieniądze i Twoje auto.
Smoku - |24 Sty 2007|, 2007 02:04
Już mnie od tego wszystkiego głowa boli. Z jednej strony loteria pod nazwą naprawa, z drugiej ryzyko, że na skrzynkę pójdzie ponad tysiączek, okaże się, że siedzi i jak to często z gwarancjami rozruchowymi bywa usłyszę tylko "Panie, skrzynka była sprawna, trzeba było do innego serwisu jechać na montaż, bo tamci popsuli"... Trzeba się z tym przespać.
Ech, trzeba było szwagra posłuchać i Mercedesa brać. Automaty dużo trwalsze.
fiebik - |24 Sty 2007|, 2007 02:32
Smoku, a czy ty kupiłes wieloryba z taką asb? czy stało ci sie to podczas użytkowania przez ciebie?
a swoją drogą nie gniewaj się, że nikt cię nie pociesza. nikt jasnowidzem nie jest. i niestety zespół objawów jakie opisałeś, są najgorsze, co mogło cię spotkać.
przy każdych innych objawach radziłbym - naprawiaj. ale przy tych objawach - sorry. nie spotkałem jeszcze nikogo, kto mógłby sie pochwalić, że naprawił to z długotrwałym skutkiem. sam to też przerabiałem i to z dobrymi fachowcami od asb. jednak moja historia zakończyła się wymianą. doradzając ci wymianę asb chciałem cię tylko ustrzec przed wydawaniem kasy (nie małej) na naprawianie, w które już poprostu nie wierzę.
faktycznie dylemat straszny czy bawić sie w loterię i wymieniać skrzynie czy naprawiać. tak czy inaczej przed zarówno naprawianiem, jak i wymianą asb koniecznie trzeba sprawdzić resztę - wiązka elektryczna, MAF, TPS, sterowanie.
reasumując prosząc cie o "relację" - miałem na mysli prosbe, abyś i ty jeżeli zdecydujesz się na naprawianie, podzielił sie z nami swoją historią, bo gdyby ci sie udało byłbym niezmiernie ciekaw co i jak było naprawiane, żeby dociec przyczyny tego zespołu usterek na przyszłość.
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 08:09
Witam! Przed jakakolwiek naprawa/wymiana sprawdz STEROWANIE skrzyni.Wszystkie wiazki,kabelki itd.Jest to bardzo istotne.Nawet dobra skrzynia ze zlym sterowaniem nie pociagnie!Zawsze manuala mozesz z "tego"zrobic.........
Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 11:42
Smoku, stary, to ja Ci sprzedam pewną działającą skrzynię od cosiego za połowe tego co napisałeś, możesz się nawet jeszcze autem przejechać i sam obadasz stan skrzyni a potem demontujemy
Marcin - |24 Sty 2007|, 2007 11:44
tyle, że do 2.3 nie podejdzie
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 11:46
| Marcin napisał/a: | tyle, że do 2.3 nie podejdzie | no wiem, ale jakby ktoś chciał za 1000 nawet ożenię od ręki elegencko działa, nic jej nie dolega ( powodem jest moja wzrastająca coraz bardziej niechęć do automatów , już ich kurna prawie nie cierpię )
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 11:49
Witam! Antek podobno do swojego 2,3 od Cossiego szczepil. Pozdrawiam.Stefan.
Marcin - |24 Sty 2007|, 2007 11:51
| Stefan napisał/a: | | ntek podobno do swojego 2,3 od Cossiego szczepil. |
tyle, że od nowego cossa, który ma w pełni elektroniczną skrzynię, a Struna ma tylko z dwoma EZ
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 11:51
| Marcin napisał/a: | | a Struna ma tylko z dwoma EZ | nie tylko a aż z dwoma
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 11:54
Witam! | Struna napisał/a: | | nie tylko a aż z dwoma | I pozostale bym sobie darowal! Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 12:04
| Stefan napisał/a: | | I pozostale bym sobie darowal! | ja sobię całą skrzynię daruję a nie tylko zawory
fiebik - |24 Sty 2007|, 2007 13:01
Struna, aż tak cię asb zirytowało?
Zysio - |24 Sty 2007|, 2007 13:13
gorzej się bokiem lata?
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 14:17
| fiebik napisał/a: | | Struna, aż tak cię asb zirytowało? | aaaaaaaaaa qrwa mać - włąśnie się zakopałem pod firmą i nie ma chuja wyjechać z ASB - kurwa mać - już jej nienawidzę - jak tylko dorwę manuala to automat wypierdala w kosmos
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 14:19
Witam! W Wielorybich TCS jest....... Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 14:22
| Stefan napisał/a: | W Wielorybich TCS jest....... | jak auto po osie zagrzebane to se można TCS w dupę wsadzić również.
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 14:27
Witam! | Struna napisał/a: | | jak auto po osie zagrzebane | -a z TCS to nie takie proste! I jest jeszcze taki pstryczek ze sniezynka....... Razem to do dupy nie wejdzie! Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |24 Sty 2007|, 2007 14:28
| Struna napisał/a: | | jak auto po osie zagrzebane to | to i manual nie za wiele pomoże.
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 14:32
| fiebik napisał/a: | | to i manual nie za wiele pomoże. | mozna gibac sie - a na automacie nie da sie.
Adam_2000 - |24 Sty 2007|, 2007 14:35
| Struna napisał/a: | | mozna gibac sie - a na automacie nie da sie. |
Jak nie ?
Na automacie można się gibać jeszcze lepiej
Boni - |24 Sty 2007|, 2007 14:41
Amen. Jak tamtej zimy gibałem się na automacie, to aż sąsiad się zapytał jak ja tak szybko biegi zmieniam
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 14:56
Witam! Kolego Struna! Do szkoly "gibania na automacie"! Pozdrawiam.Stefan.
Darecki - |24 Sty 2007|, 2007 15:05
Ale zato w automacie można se bie zapiąć wyjść z auta i se samemu go pchać
Ja tak zeszłej zimy ćwiczyłem wyjazdy z zasp
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 15:08
| Stefan napisał/a: | | Kolego Struna! Do szkoly "gibania na automacie"! | poproszę o instrukcje bo jakoś nie umiem - a może skrzyni szkoda ?
Darecki - |24 Sty 2007|, 2007 15:09
| Struna napisał/a: | | a może skrzyni szkoda ? |
A no napewno na zdrowie jej to nie wyjdzie wajchowanie tył przód
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 15:12
| Darecki napisał/a: | | A no napewno na zdrowie jej to nie wyjdzie wajchowanie tył przód | dlatego też tego nie robię i mówię, że się bujać na automacie nie za bardzo da.
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 15:15
Witam! | Struna napisał/a: | | poproszę o instrukcje bo jakoś nie umiem | -I ja nie umiem!W jednej lawce siedziec bedziem! Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 15:16
| Stefan napisał/a: | | W jednej lawce siedziec bedziem! | dobra, jakiś zacier by trza zabrać
Darecki - |24 Sty 2007|, 2007 15:16
| Struna napisał/a: | | dlatego też tego nie robię i mówię, że się bujać na automacie nie za bardzo da |
ale zato wypychanie na włączonym biegu naprawdę daje radę samepu da się wypchnąć
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 15:18
| Darecki napisał/a: | | ale zato wypychanie na włączonym biegu naprawdę daje radę samepu da się wypchnąć | mój ma niskawe obroty na jałowych i przez to słabo ciągnie na zapiętym D - znaczy na drodze czy pod małą górkę pełznie ale jak zaryty do połowy kół w żwirze to se można pchać do usranej śmierci - koleś z pracy pojechał do chaty po sztychówkę i odkopaliśmy dziada - wniosek, kupuję saperkę i wożę w bagażniku
Darecki - |24 Sty 2007|, 2007 15:19
| Struna napisał/a: | | wniosek, kupuję saperkę i wożę w bagażniku |
no i pewnie do tej saperki ze dwa worki piachu dla obciążenia tyłu co by lepiej dociążyć napędzane koła
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 15:22
Witam! O kolega "zapoznany" widze!W tej sytuacji smutku miec nie bedziem! Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |24 Sty 2007|, 2007 15:28
da sie oj da, adam pokaż mu
a na poczatek moze dobre opony zimowe.
Struna - |24 Sty 2007|, 2007 15:32
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | a na poczatek moze dobre opony zimowe. | akurat mam bdb opony więc ta porada jakby na nic
1Bodzio - |24 Sty 2007|, 2007 17:58
Widzę Struna że musze Ci sprzedać sposób wyjeżdżania ASB z zasp.
Włączasz I i jedziesz dokąd idzie. ( w miarę możliwości starasz się nie zamielić kołami)
Jak stanie to ciśniesz mocno hamulec i trzymając go załączasz R
Jedziesz do tyłu dokąd idzie.
Hamulec i załączasz I i znowu jedziesz dokąd idzie, itd.
Jak sobie zrobisz kawałeczek drogi, gdzie auto jedzie, to w zależności gdzie łatwiej, R lub I i but. W dużej części przypadków daje to bardzo pozytywny skutek w postaci wyjechania z takiego miejsca, gdzie manualem nie miałbyś żadnych szans.
Adam_2000 - |24 Sty 2007|, 2007 18:39
| 1Bodzio napisał/a: | Widzę Struna że musze Ci sprzedać sposób wyjeżdżania ASB z zasp.
Włączasz I i jedziesz dokąd idzie. ( w miarę możliwości starasz się nie zamielić kołami)
Jak stanie to ciśniesz mocno hamulec i trzymając go załączasz R
Jedziesz do tyłu dokąd idzie.
Hamulec i załączasz I i znowu jedziesz dokąd idzie, itd.
Jak sobie zrobisz kawałeczek drogi, gdzie auto jedzie, to w zależności gdzie łatwiej, R lub I i but. W dużej części przypadków daje to bardzo pozytywny skutek w postaci wyjechania z takiego miejsca, gdzie manualem nie miałbyś żadnych szans. |
Dokładnie
Mogę tylko dodać, że najlepsze efekty się uzyskuje hamując LEWĄ nogą !
A skrzynia wcale nie dostaje tak w dupę, to już manual i sprzęgło są bardziej dobijane.
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 19:02
Witam! Miala byc szkola.Mialo byc milo.Zepsuliscie wszystko! Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |24 Sty 2007|, 2007 21:23
Sorry Stefan, ale u nas teraz śniegi wielki nastały. Nie ma więc czasu na nauki, a jeździć trzeba.
Stefan - |24 Sty 2007|, 2007 21:26
Witam!Aaaa....... Pozdrawiam.Stefan.
Boni - |24 Sty 2007|, 2007 22:14
| Struna napisał/a: | | Stefan napisał/a: | | Kolego Struna! Do szkoly "gibania na automacie"! | poproszę o instrukcje bo jakoś nie umiem - a może skrzyni szkoda ? |
A jak cała transmisja wrzeszczy i trzeszczy w drificie to ci nie szkoda Pewnie że lepiej jak się da wywalcować sobie drogę pomalutku jak już opisano, ale czasem trza lewą nogę na hamulec, prawą na gaz, lewar w dłoń i już po chwili tak się zsynchronizujesz ze skrzynią, że buja szybciej jak manualem, i nawet nie bardzo wali Tylko ja się zastanawiam, czy da się tak eleganco bujać z nowym lewarkiem (nie mam z nim wprawy), bo stary "zygzak" ideolo się nadaje do tego.
Adam_2000 - |24 Sty 2007|, 2007 22:24
| Boni napisał/a: | | Tylko ja się zastanawiam, czy da się tak eleganco bujać z nowym lewarkiem |
Jeszcze lepiej - wciskasz guziora i wajchujesz jak chcesz
Kevin Xy - |24 Sty 2007|, 2007 22:42
mialem ten lewar z mk1 i na obecnym z mk2 jet duzo lepiej wajchowac
Boni - |24 Sty 2007|, 2007 22:47
| Adam_2000 napisał/a: | | Boni napisał/a: | | Tylko ja się zastanawiam, czy da się tak eleganco bujać z nowym lewarkiem |
Jeszcze lepiej - wciskasz guziora i wajchujesz jak chcesz |
Ok, z guziorowym lewarkiem w Scorpio i nie tylko, to ja zimą wcale nie jeździłem
(W pierwszym podejściu przeczytałem "wciskasz gaziora i wajchujesz jak chcesz", nooo, trochę mnie przytkało )
PS Wyszedłem na chwilę - jutro na bank bujanie ASB będzie, bo białe gówno ciągle się sypie, miejscami już mamy pół metra, a tu w lesie odśnieżanie to będzie, jak sąsiad ciągnik odpali, wcześniej nie... jedyna nadzieja w szufli w bagażniku (precz z saperkami, nie po to Scorpio ma kufer do którego wchodzi łopata w poprzek i to za butlą 60l LPG, żeby pier... się saperką ), i w zimówkach.
Struna - |25 Sty 2007|, 2007 11:29
| Boni napisał/a: | | precz z saperkami, nie po to Scorpio ma kufer do którego wchodzi łopata w poprzek i to za butlą 60l LPG, żeby pier... się saperką | łopatą do śniegu to śnieg odkopałem ale już któryś raz powiadam, że zakopałem się nie tylko w śnieg ale i w jakiś żwir i hamowanie, wajchowanie i inne nic nie dały - poprostu sztychówka w dłoń i odkopanie się z piachu i żwiru dopiero pomogło.
co do sposobu z hamulcem to jakoś nie kumam - co to ma dać ? i niby w jaki sposób ma szybciej biegi zmieniać ?
1Bodzio - |25 Sty 2007|, 2007 19:30
Nie chodzi o to żeby szybko zmieniać biegi, a oto żeby podczas zmiany biegu auto samoczynnie się nie cofnęło i nie straciło tego kawałeczka drogi na rozbieg.
Struna - |26 Sty 2007|, 2007 09:57
ej no chwila - Boni pisał, że się da lepiej bujać niż manualem - więc jak ?
Boni - |26 Sty 2007|, 2007 18:31
Ja tam napier... i szybko zmieniam biegi na ASB, bo jak już się stoi w dołkach w śniegu, (szczególnie na letnich ) że nawet szpera powoli nie daje rady wyciągnąć, to mi wszystko wisi kalafiorem, i trzaskam tył przód, najwyżej coś pier... no to widocznie był osłabiony element
Marcin - |26 Sty 2007|, 2007 18:56
ja ostatnio hamuję pulsacyjnie ręcznym gdy chcę wyjechać z zaspy, puki co, metoda ta zdała kilka razy egzamin kiedy oba koła się kręciły a auto stało...
a że klocki na tył ma za 40 zeta to nie będę ich żałował
zztop2 - |26 Sty 2007|, 2007 21:02
| Marcin napisał/a: | | ja ostatnio hamuję pulsacyjnie ręcznym |
o ciekawa metoda warta przetestowania
Stefan - |27 Sty 2007|, 2007 00:46
Witam! Czolgiem! Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |27 Sty 2007|, 2007 02:38
| Speedo napisał/a: | | a ja wsiadam, depcze w pedal i jade prosto przez takie zaspy ze do scorpio to juz by trzeba bylo chyba dzwig wzywac | no, pamietam, mój mondeusz co jak co, ale wysokich sniegów się nie bał.
zztop2 - |27 Sty 2007|, 2007 12:15
a jak jest w sedanach???? mam wrazenie jakby mój kombiak mimo zimowego obuwia nie lubił wysokiego śniegu
Rafał A.(antek) - |27 Sty 2007|, 2007 12:32
jak kazde scorpio
zztop2 - |27 Sty 2007|, 2007 12:40
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | jak kazde scorpio |
tak tez myślałm
Struna - |29 Sty 2007|, 2007 11:15
| zztop2 napisał/a: | | a jak jest w sedanach???? | chujnia z grzybnią - lift pod tym kątem jest najlepszy.
|
|