Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - Navigacja.

MarcinK - |6 Cze 2006|, 2006 23:58
Temat postu: Navigacja.
Czy ktos przerabial temat instalacji Navigacji Forda (2 DIN) w Wielorybie?
irek - |7 Cze 2006|, 2006 08:07

cześć

Już Ci powiem nie wchodzi :)

tzn wejdzie ale po małych przerubkach - trza wypiłować około 2 cm na obwodzie wewnętrzną ramkę kieszeni i wejdzie

Oczywiście ta navigacja wypełni prawie całą wnękę, bo normalne włazi dość głeboko a te 2 DIN będzie prawie równo leżałoz konsolą.

Też myslę o tym ale zdeczka się obawiam kradzieży, a pozatym mam navigację na palmtopie
AutoMapę XL
Trza pamietać, że aż tak skropulatnej mapy nie ma na te duże urządzenia i jest to format DX
Mapa Polski kosztuje 400 zł, oczywiście mozna od kogoś zgrać na płytę :)

aha pasują idealnie navigacje z mercedesa z serii Commnad ale też nie te najnowsze :)

MarcinK - |8 Cze 2006|, 2006 08:27

A czy do takiej http://www.allegro.pl/ite...alaxy_inne.html
nawigacji pasuja standardowe wtyczki? Chodzi mi glownie o to czy jest w niej wejscie do wtyczki sygnalu predkosci?

irek - |8 Cze 2006|, 2006 08:29

tam są zdeczka inne kostki niz te w naszych ale idzie wszystko podłaczyć łacznie z telewizją :)
Rafał A.(antek) - |8 Cze 2006|, 2006 12:47

niech to ktos wsadzisobie :) kurde TV w scorpio to bylo by coś :)
irek - |8 Cze 2006|, 2006 13:31

ja bym to kupił ale jak zaraz mają mi to zajebać :(
MarcinK - |8 Cze 2006|, 2006 15:15

Czyli, jak rozumiem sa tam kostki Blaupunkta?
irek - |8 Cze 2006|, 2006 15:23

dokładnie kostki w formacie ISO
MarcinK - |8 Cze 2006|, 2006 21:30

A jak i czy podlacza sie sygnal z czujnika predkosci? Jest typowe fordowskie wejscie, czy trzeba kombinowac?
Adam73 - |8 Cze 2006|, 2006 21:42

Rafał A.(antek) napisał/a:
niech to ktos wsadzisobie :) kurde TV w scorpio to bylo by coś :)
Na Allegro można było kupić osłone przeciwsłoneczną pasażera z zamontowanym ekranem TV za jedyne chyba 500zł i podłączyć do samochodowej anteny telewizyjnej.
monter - |8 Cze 2006|, 2006 22:41

MarcinK napisał/a:
A jak i czy podlacza sie sygnal z czujnika predkosci? Jest typowe fordowskie wejscie, czy trzeba kombinowac?

Moze sie myle to mnie poprawcie ale nie rozumiem po kiego czorta czujnik predkosci do navi ? Przeciez Irek ktory kozysta z palma nie ma podlaczonego predkosciomierza bo i nie ma takiej opcji. Pozycje okresla satelita komunikujac sie z navi poprzez antene.

MarcinK - |8 Cze 2006|, 2006 23:03

To prawda, ale... niektore samochodowe nawigacje maja podlaczenie do czujnika predkosci. Chyba pomaga to w przypadku zgubienia sygnalu gps przez pewien czas obliczac trase. Poza tym jest wtedy sterowanie glosnoscia w zaleznosci od predkosci jazdy. A to jest fajna rzecz ktora maja odbiorniki scorpiakowe np. 5000 czy 6000.
irek - |8 Cze 2006|, 2006 23:16

Z tym czujnikem predkości do końca nie jestem pewien, chyba go nie ma w tych dużych navigacjach :( - nie jest az tak potrzebna.

Oczywiście sama navigacja mierzy predkość ale ta zawsze sie różni od tej na zegarze,navi zaniża o jakieś 10 do 15 km/h przy dużych predkościach.

Trza by było dorwac instrukcje do takiej navigacji w formacie MFD

Rafał A.(antek) - |9 Cze 2006|, 2006 00:47

z czujnika predkosci precyzyjniej pewnie lokalizuje
irek - |9 Cze 2006|, 2006 07:50

Rafał A.(antek) napisał/a:
z czujnika predkosci precyzyjniej pewnie lokalizuje

nie juz precyzyjniej sie nie da jak odpytanie satelity w interwale 1 sekundy
gdyby navi jeszcze brała do odczytów prędkość z zegara to już by się wszystko pokiełbasiło jej

Boni - |9 Cze 2006|, 2006 11:59

No szczególnie ci pomoże 6 satelitów co sekundę w tunelu albo na wielkim parkingu podziemnym. Wtedy właśnie potrzebny jest sygnał z prędkościomierza i navi inercyjna, ale to dużo wyższa półka cenowa.
(BTW na miły Bóg - navi nie odpytuje satelity, szczególnie jednego!)

irek - |9 Cze 2006|, 2006 12:04

no z tym odpytywaniem to tylko tak dla uzmysłowienia - dla kogoś kto nie w temacie

a swoją drogą to wiadomo tunele itp = koniec navigacji ale nie robi to wielkiego problemu

Art - |9 Cze 2006|, 2006 23:11

Witam,

A czy ktoś przerabiał w wielorybie temat navi z modelem Ford 9000 VNR?
Wchodzi przecież w miejsce standartowego radia 5000, 6000, 7000 ... tylko jak z podłączeniem tego ustrojstwa?

http://www.allegro.pl/ite..._nawigacja.html

Pzdr,
Art

monter - |10 Cze 2006|, 2006 00:13

Tunel jest problemem ale nie trwa wiecznie. Poza tym nie da sie tam zgubic wiec i navi chwilo zbyteczna :) Po wyjechaniu z niego od razu lapie lokalizacje. Pobieranie predkosci jest zbyt dynamiczne do pomiarow z satelity wiec raczej problemem byloby dublowanie jednej danej. Jedyne co moge zrozumiec to zglasnianie i cichniecie przy odpowiednich predkosciach choc i to jest mozliwe dzieki odczytom z satelity ktora tez okresla predkosc. Swoja droga te funkcje maja fabryczne radia Megane i Laguna. Zawsze jak nimi jezdze to to mnie wqrwia - szczegolnie w Lagunie gdzie halas pojawia sie przy 180 kmh a radio glosnieje przy 90 kph a jak sie stanie na swiatlach to juz prawie nic nie ma w glosnikach.
irek - |10 Cze 2006|, 2006 09:43

Model z NVR ok tylko na tym gównie nic nie ma
mapa polski jest tak uboga, że lepiej uzywac papierowej :) i niemozna się doczekać aktualizacji

niestety ten format jest raczej na wymarciu

MarcinK - |23 Cze 2006|, 2006 11:05

Czy to prawda ze navigacja (automapa) zaniza pokazywana predkosc? U mnie roznica jest ok 10-12 km/h. Jak na liczniku jest 100 nawigacja pokazuje niecale 90. Ma ktos podobne doswiadczenia?
Struna - |23 Cze 2006|, 2006 11:06

a koła masz wymiarowe ?
irek - |23 Cze 2006|, 2006 11:36

tak
navigacja będzie zaniżać, gdyż wynika to z przesunięcia czasu odpowiedzi syganłau, ale nie robi to wielkiego problemu

Struna - |23 Cze 2006|, 2006 11:55

irek napisał/a:
tak
navigacja będzie zaniżać,
owszem ale chyba 10-12 km/h to przegięcie.
irek - |23 Cze 2006|, 2006 12:07

wszystko ok
na navigacji mozna sobie ustawić interwał sygnału 1 sek lub 2 sek przy 2 sekundach jest jeszcze większa różnica

w końcu jadąc 100 KM/h zanim urządzenie GPS dostanie sygnał to w ciągu jednej sekundy przebędzie drogę dokładnie 27.7 metra - stąd te różnice

Stefan - |23 Cze 2006|, 2006 13:19

Witam!To w takim razie jak jest z ustalaniem rzeczywistego polozenia podczas jazdy?Moj znajomy zademonstrowal mi nie tak dawno swoj firmowy zestaw podrozny.Antena na USB+laptop+mapa.To chyba nawet dni plodne Kowalskiej pokazuje!Szybkosc wysokosc predkosc.Mapa jest tak dokladna ze (W RFN i NL) drogi lesne pokazuje.Spodobalo mnie sie!Pomimo za mam funkcje GPS w komorce(Nawet w tunelu pokazuje gdzie skrecic-bywaja w tunelach rozjazdy) zapragnolem tego szczescia.Nabylem w FIRMIE "Apex-Computers" Pana Koscielaka Arkadiusza z Gdanska antene GPS na USB + Automapa Europy.Zostalem telefonicznie zapewniony o wysokiej jakosci tego zestawu.Jak dumnie to brzmi.Pojechalismy z kolega na probe.On mnie sie pyta skad to mam a ja ze na flumarku od turka kupilem.Wstyd mi sie bylo przyznac ze w Polsce cos takiego mi sprzedali.Antena kzora miala obserwowac 20! satelit sama sie gubila na autostradzie.Na mapie nie bylo calych Dzielnic!

[ Dodano: 2006-06-23, 13:21 ]
Witam!Reasumujac.Nie kupowac nic z niepewnych zrodel.Rzadko tanie bywa dobre(za wyjatkiem Scorpio).Pozdrawiam.Stefan.

Oli - |23 Cze 2006|, 2006 13:23

u mnie zaniża jakieś 3km/h ale ogólnie ok
irek - |23 Cze 2006|, 2006 13:25

bo pewna navigacja to AutoMapa XL to w Polsce a na naszych sąsiadów itp to TomTom Go lub TomTom Navigator na palmtopa.

na Autoampie też masz polne grogi :)

Co do anten GPS jest ich mnóstwo i tu już kwestia ino zasobności portfela.

Stefan - |23 Cze 2006|, 2006 14:14

Witam!Zgadzam sie.Musi byc dobra mapa i firmowa antena.Nie warto w tej materi kupowac nic "niefirmiennego" a w szczegolnosci w Apex-Computers.Pozdrawiam
MarcinK - |25 Cze 2006|, 2006 10:48

Struna napisał/a:
a koła masz wymiarowe ?

205/55/16, czyli chyba wymiarowe takie, jakie zaleca instrukcja...

Struna - |27 Cze 2006|, 2006 10:20

ja jak takie miałem to mi zaniżało.
Szuler - |31 Sty 2008|, 2008 11:01

A ja polecam Naviexpert. Jest to nawigacja po Javie na komórki, mam i używam i jestem MEGA zadowolony. Koszt to 150zł za nadajnik GPS (Navibe 735, spokojnie można go trzymać w schowku, ładnie lokalizuje) plus abonament na rok 99zł (jestś legalny!) . Do tego dochodzi koszt netu z komórki gdyż program za każdym razem łączy się z netem. W praktyce wychodzi to tak, że mając pakiet 5mb za 5zł nie ma tego jak wykorzystać. Trasa z Poznania nad morze to będzie ze 100kb :). Program jest polski, mapy są super dokładne (i najbardziej aktulne, bo za każdym razem ściągasz najbardziej aktualną jaka tylko jest, więc wszystkie objazdy, roboty są zaznaczone), potrafią mnie prowadzić takimi drogami że nie miałem o nich pojęcia (łącznie z alejkami osiedlowymi itp - skróty robi niesamowite). Tam gdzie mieszkam (wieś pod Poznaniem, mój dom jest przy nieutwardzonej drodze) inne nawigacje głupieją, nie widzą tego, a Naviexpert po podaniu numeru domu zaprowadził mnie pod bramę :). Inna fajna rzecz to różne trasy w zależności od pory dnia (przewiduje gdzie są korki) plus dałem zezwolenie na wysyłanie do serwerów informacji o mojej prędkości (wysyła to raz na jakiś czas) - na tej podstawie analizuje gdzie są korki i innym podaje alternatywne drogi. Na razie to jeszcze nie działa tak super bo wiadomo, że za mało użytkowników ale przyszłość przed tym. Jadąc na trasie jak się zobaczy suszarkę można nacisnąć na klawiaturze przycisk "2" i zgłosić fotoradar. Jeśli poprzednie moje zgłoszenia były wiarygodne to zostanie to wysłane na serwer i kolejna osoba zostanie powiadomiona, że jest prawdopodobieństwo iż będzie suszarka. Fotoradary są oczywiście wszystkie występujące. Sama nawigacja jest wygodna, ekran nie musi być duży bo nawigacja głosowa jest bardzo precyzyjna. Ale im większy obraz tym lepiej, generalnie na moim Sony Ericsson K750i navi chodzi bez zarzutu.
Dla tych co potrzebują navigację tylko parę razy w roku to super rozwiązanie. Można wykupić abonament na dobę (2zł) na tydzień, miesiąc, rok, dwa lata itp. Tym sposobem wakację z nawigacją mogą kosztować 150zł za GPS, plus 25zł abonament na miesiąc plus 5zł za net = 180zł zamiast urządzenia za ponad tysiąc złotych które wykorzysz parę razy w roku. Chętnym odsyłam na stronę http://www.naviexpert.pl . Można też wykupić za 10zł offline mapy miast, wtedy ma się w komórke wygodną mapę z prostym wyszukiwaniem.

Pozdrawiam
Szuler

Szuler - |31 Sty 2008|, 2008 11:03

Tam wyżej to oczywiście ja byłem :)

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |31 Sty 2008|, 2008 15:28

Szuler, a czy odbiornik GPS zadziała w aucie z grzaną przednią szybą ? ;)
ptaku - |31 Sty 2008|, 2008 15:34

zależy od anteny , u mnie działał z anteną będącą w podłokietniku :)
Adam_2000 - |31 Sty 2008|, 2008 22:07

Ja mam stary odbiornik sirII, ale dobrej firmy, mogę go trzymać w podłokietniku i działa bez problemów.
fiebik - |31 Sty 2008|, 2008 22:07

u mnie wbudowany wewnetrzny w N95 działa bardzo ładnie z ogrzewaną szybą.
Struna - |31 Sty 2008|, 2008 22:09

dzieki panowie za info, to rozwiało moje wątpliwości, spotkałem się z opinią, że niektóre szyby ( niekoniecznie grzane ale jakieś atermiczne cośtam ) powodują blokowanie sygnału, znajomek w fiacie marea chciał se zapodać i mu wewnętrzne nie działały, musiał zewnętrzą antenke zapodać.
fiebik - |31 Sty 2008|, 2008 22:12

Struna napisał/a:
spotkałem się z opinią, że niektóre szyby ( niekoniecznie grzane ale jakieś atermiczne cośtam ) powodują blokowanie sygnału,
też o tym czytałem, ale naszym scorpionom to nie grozi ;)
Struna - |31 Sty 2008|, 2008 22:17

no to gites, może ze jakiś modulik na BT do komórki dokupię i coś może zadziała, póki co sobie Targeo na komóre zainstalowałem i działa fajnie ( oczywiście nie jako GPS )
Kevin Xy - |31 Sty 2008|, 2008 22:25

Struna napisał/a:
póki co sobie Targeo na komóre zainstalowałem i działa fajnie

tez z tego lece, rewelacji nie ma ale trzeba przyznac ze pomocne

Struna - |31 Sty 2008|, 2008 22:26

zdaje się można do tego GPS podpiąć.
Szuler - |5 Lut 2008|, 2008 08:15

Struna napisał/a:
Szuler, a czy odbiornik GPS zadziała w aucie z grzaną przednią szybą ? ;)

Jak pisali koledzy już jak najbardziej działa. Ten Navibe 735 to działa wszędzie w sumie. Najczęściej trzymam go w schowku i odbiera dobrze. Czasami ląduje w kieszeni kurtki rzuconej na tylnie siedzenie i też jest ok :) . No ale zawsze dla pewności można kulturalnie położyć go za przednią szybą :)

PS. Z tego co pamiętam to przy pierwszej rejestracji Naviexpert masz jakąś promocję i za 2zł masz tydzień nawigacji czy jakoś tak..

Pozdrawiam
Szuler

Rychol - |5 Lut 2008|, 2008 08:53

Jak ktoś jest chętny i zdeterminowany wozić laptopa w samochodzie to może mieć super nawigację już od 120 zł. Cała Europa (tylko dla Ford Scorpio Team) :690:
Jest możliwość używania palmtopa, ale tego nie sprawdzałem.
Szczegóły podam na PW

[ Dodano: 2008-02-05, 08:55 ]
Oczywiście wszystko w j.polskim :rofl:

LYSYKON - |5 Lut 2008|, 2008 09:02

Czy ktoś się orientuje, gdzie w AM jest opcja zmiany odległości i kąta widzenia POI ? :/
Szuler - |5 Lut 2008|, 2008 14:44

Rychol napisał/a:
Jak ktoś jest chętny i zdeterminowany wozić laptopa w samochodzie to może mieć super nawigację już od 120 zł. Cała Europa (tylko dla Ford Scorpio Team) :690:
Jest możliwość używania palmtopa, ale tego nie sprawdzałem.
Szczegóły podam na PW

[ Dodano: 2008-02-05, 08:55 ]
Oczywiście wszystko w j.polskim :rofl:

Czy to ma sens? Też o tym wpierw myślałem, ale stwierdziłem że koszt 100zł na rok (może być mniej) to nie jest dużo, a chyba robię się stary bo zaczynają mnie kręcić legalne rozwiązania :) .

Pozdrawiam
Szuler

Rychol - |5 Lut 2008|, 2008 16:38

Szuler, czy to ma sens? - weź za i przeciw tu w kwocie 120 zł masz odbiornik GPS i full mapy, (mam też mapy na palmtopa, ale nie mam na czym sprawdzić), a nawigacja za pomocą tel. komórkowego - cóż to za wynalazek, a jak wychodzą koszta w roamingu za granicą, zresztą przez tel komórkowy nie możesz na pewno śledzić trasy na bieżąco. :-D
Szuler - |6 Lut 2008|, 2008 08:14

Rychol napisał/a:
Szuler, czy to ma sens? - weź za i przeciw tu w kwocie 120 zł masz odbiornik GPS i full mapy, (mam też mapy na palmtopa, ale nie mam na czym sprawdzić), a nawigacja za pomocą tel. komórkowego - cóż to za wynalazek, a jak wychodzą koszta w roamingu za granicą, zresztą przez tel komórkowy nie możesz na pewno śledzić trasy na bieżąco. :-D

Przyznaje, nie ma sensu przy wyjeździe za granicę właśnie ze względu na roaming. Ale przy jeździe w kraju jak najbardziej. Jak potrzebujesz tylko wyjechać w konkretne miejsce to wystarczy Ci wykupić nawigację na jeden dzień za 2zł. I wtedy koszt odbiornika (ja kupiłem za 140zł) jest w sumie jedynym kosztem. Nawigacja za pomocą telefonu to nie żaden wynalazek, działa tak jak na palmtopie. I tak generelnie korzystam z komunikatów głosowych, spojrzenie w ekran jest tylko pomocne. I raczej wygodniej spojrzeć na ekran komórki przymocowanej na wysięgniku do przedniej szyby niż odwracać wzrok od drogi i patrzeć na laptopa leżącego na fotelu pasażera. Zatrzymujesz się i komórkę zabierasz ze sobą, z laptopem mniej wygodnie się chodzi :) . Pozostawianie laptopa w samochodzie (nawet w bagażniku) nie polecam :) .

Pozdrawiam
Szuler

Rychol - |6 Lut 2008|, 2008 08:24

Szuler, Ja pisałem jak ktoś jest zdeterminowany (jak ja na przykład), ja mam w omedze laptopa zamocowanego na specjalnym uchwycie szybkomocującym przed pasażerem, często w czasie jazdy syn korzysta z internetu, miejsca jest dużo, co do słuchania komend głosowych możesz laptop schować i do bagażnika a zewnętrzny głośnik puścić do wnętrza ;-) , ale muszę Ci powiedzieć iż duży ekran w nocy to rewelacja, jedziesz jest ciemno i nie wiesz czy droga idzie prosto czy są zakręty, czy możesz wyprzedzać, a na ekranie widzisz jak biegnie droga i jest bezpiecznie, jak wiesz są tam nawet zaznaczone wysepki z przejściami dla pieszych, tak że w nocy kogoś wyprzedzając nie wpadniesz na nie.
Ja już rok korzystam z laptopa i nie narzekam a i pasażerowie w czsie jazdy mogą filmik pooglądać, a nawigacja pracuje w tle :)

Szuler - |6 Lut 2008|, 2008 08:38

Rychol napisał/a:
ale muszę Ci powiedzieć iż duży ekran w nocy to rewelacja, jedziesz jest ciemno i nie wiesz czy droga idzie prosto czy są zakręty, czy możesz wyprzedzać, a na ekranie widzisz jak biegnie droga i jest bezpiecznie...

Wiem, sam korzystam z tego w nocy - właśnie na komórce :) . Uwierz mi ale tam też widać jaka droga przed nami, czy prosto czy zakręty itp :) .
Kończąc tą dystkusję pewnie, pewnie że laptop jest fajny w długie trasy, najlepiej jak jeszcze jest pasażer co może się nim pobawić :) . Ale moim zdaniem na codzień w nieduże trasy gdy potrzebna nawigacja z punktu do punktu to navi w komórce bardzo wygodne i tańsze (szczególnie przy założeniu, że komórkę ma w sumie każdy, a laptopa niekoniecznie :D )

Pozdrawiam
Szuler

Rychol - |6 Lut 2008|, 2008 08:48

Szuler, Jak najbardziej Cię popieram, bo w życiu jest tak że jeden woli teściową a drugi jej córkę :rofl: rzecz gustu i możliwości.

A tak poza tematem - nareszcie na forum znika szarzyzna, pojawiają się ładne barwy czerwieni, jak u mnie ;-)

Struna - |6 Lut 2008|, 2008 09:34

Szuler napisał/a:
szczególnie przy założeniu, że komórkę ma w sumie każdy, a laptopa niekoniecznie :D
ale trzeba dodać, że wiele komórek nie zadziała z navi.
Szuler - |6 Lut 2008|, 2008 11:20

Struna napisał/a:
Szuler napisał/a:
szczególnie przy założeniu, że komórkę ma w sumie każdy, a laptopa niekoniecznie :D
ale trzeba dodać, że wiele komórek nie zadziała z navi.

Ta nawigacja działa na Javie więc każda w miarę nowoczesna komórka może obsłużyć Naviexperta.

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |6 Lut 2008|, 2008 11:23

Szuler napisał/a:
więc każda w miarę nowoczesna komórka
otóż to :) czyli policz sobie koszt zakupu każdej w miare nowoczesnej komórki jeszcze :)
grzechu913 - |6 Lut 2008|, 2008 11:29

wiec prosty rachunek kupic nawigacje do 1000zl i miec spokoj np Garmina 250 z 4,3 cal wyswietl i po herbatce ;)
Szuler - |6 Lut 2008|, 2008 13:12

Nie zgodzę się, zakup komórki nie wliczamy bo i tak byśmy komórkę kupili, przecież każdy co jakiś czas zmienia komórkę (ja mam np. obecnie SE K750i i nie można powiedzieć by był to jakiś wypas obecnie :) ). Równie dobrze możemy doliczyć koszt zakupu samochodu bo bez tego nawigacja też nie pójdzie ;) .
Co do nawigacji za 1000zł to właśnie ona dla mnie osobiście nie ma sensu bo po co mam wydawać 1000zł jak mogę 200zł np., a z samej nawigacji nie korzystam tak znowu często, wręcz sporadycznie..

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |6 Lut 2008|, 2008 13:21

Szuler napisał/a:
Nie zgodzę się, zakup komórki nie wliczamy bo i tak byśmy komórkę kupili, przecież każdy co jakiś czas zmienia komórkę
po czym wnosisz ? po sobie oceniasz ogół ? ;) ja np. mam już jeden telefon od kilku lat, lubie go i jakoś nie zmieniam choć mógłbym :)
Szuler - |6 Lut 2008|, 2008 13:27

Struna napisał/a:
Szuler napisał/a:
Nie zgodzę się, zakup komórki nie wliczamy bo i tak byśmy komórkę kupili, przecież każdy co jakiś czas zmienia komórkę
po czym wnosisz ? po sobie oceniasz ogół ? ;) ja np. mam już jeden telefon od kilku lat, lubie go i jakoś nie zmieniam choć mógłbym :)

No dobra, zmieniam ostatnie zdanie - większość zmienia komórki co jakiś czas, temu chyba nie zaprzeczysz :)

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |6 Lut 2008|, 2008 14:02

Szuler napisał/a:
temu chyba nie zaprzeczysz
ale i nie potwierdzę :)
Kevin Xy - |6 Lut 2008|, 2008 18:09

oczywiscie obaj macie racje
ale mam N70, nie mam laptopa i niewiele bede korzystal z tego ukladu wiec rozwiazanie Szulera rozsadne i wystarczajace

krzyhoo - |6 Lut 2008|, 2008 19:16

No i poczytalem sobie o tym czego link Szuler podsunal i mysle, ze to bardzo dobre rozwiazanie w relacji cena/jakosc. Troche minusow (mimo wszystko ograniczona liczba telefonow/marek z ktorymi wspolpracuje, ekran telefonu poki co jeszcze jest dosc maly) ale wieksze plusy (niska cena zakupu, biezace i darmowe!! aktualizacje, przy znikomym koszcie eksploatacji) - podsumowujac juz rozgladam sie za odbiornikiem, a na wakacje albo wymieniam swego samsunga albo zabieram kogos z Nokia lub SE :)
kondzio508 - |20 Lut 2008|, 2008 00:46

istalacje navi i gpsu pozostaw szpecom :P
Rychol - |20 Lut 2008|, 2008 07:33

krzyhoo napisał/a:
przy znikomym koszcie eksploatacji
ale tylko w kraju, za granicą newet się dobrze nie zalogujesz a roaming Ci zeżre kapuchę z konta :lol:
Szuler - |20 Lut 2008|, 2008 08:39

No przecież cały czas mówiłem, że w komórce to tylko ma sens w Polsce. Choć pewnie doczekamy czasów gdy roaming nie będzie zabijał z miejsca i powodował palpitację serca :)

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |20 Lut 2008|, 2008 10:53

wcale nie jest taki znów drogi, nieraz korzystałem.
Rafał A.(antek) - |20 Lut 2008|, 2008 11:35

no 1zł za minute :) rozmowy
krzyhoo - |20 Lut 2008|, 2008 12:01

Rychol napisał/a:
krzyhoo napisał/a:
przy znikomym koszcie eksploatacji
ale tylko w kraju, za granicą newet się dobrze nie zalogujesz a roaming Ci zeżre kapuchę z konta :lol:

jak cie stac na wojaze zagraniczne to i na roaming albo na navi za tysiaka :P

Igi - |20 Lut 2008|, 2008 21:19

Tak, trochę OT, ale jazda z tradycyjną mapą lub na czuja też w sumie miała pozytywne cechy (pod warunkiem, że się nam nie spieszy) - w każdym razie ja niektóre wypady pamiętam do dzisiaj, np. gdzieś pod Stalową Wolą pomachałem ostatniemu promowi i musiałem zapierdzialać dookoła, albo w okolicach Lubina w nocy objeździłem całą kopalnię zanim się połapałem gdzie jestem :-d
A z navi? Wsiadam do auta, wysiadam, a i tak za bardzo nie wiem gdzie jestem :-d :-d

pablo19 - |24 Paź 2008|, 2008 12:48

http://wiadomosci.gazeta....erowal_GPS.html
to tak ku przestrodze

irek - |25 Paź 2008|, 2008 10:06

pablo19 napisał/a:
to tak ku przestrodze

to akurat stało się kołomnie :)
gościu debil zaś to nie wina navi gdyż o ile mnie pamieć nie myli nie ma jeszcze aktualizacji tego odcinka bo obiekt został oddany niedawno

Po prostu zignorował znaki drogowe i tyle no i wina władz gminnych że nie postawiła żadnej bariery ale o dziwo z drugiej strony zbiornika retencyjnego jest bariera :)

pablo19 - |25 Paź 2008|, 2008 11:48

irek napisał/a:
... ale o dziwo z drugiej strony zbiornika retencyjnego jest bariera :)

He he to musiał by zawrócić. :)

zbyszek - |25 Paź 2008|, 2008 11:58

irek napisał/a:
o dziwo z drugiej strony zbiornika retencyjnego jest bariera

Teraz już na pewno z obu stron będzie bariera :P

Adam_2000 - |24 Lut 2009|, 2009 14:17

A ja mam coś dla fanów nawigacji SYNGIO i Czesia z SP :)
http://www.4active.com/do...je_w_syngio.mp3

Gwelezemba - |26 Lut 2009|, 2009 04:03

Podoba mi się takie coś
MANTA GPS-420 ekran 4:3cala

czekałem aż stanieje a tu nagle wszystkie zniknęły z alledrogo :shock:

olcha20 - |26 Lut 2009|, 2009 10:12

Gwelezemba, Dwóch kumpli kupiło te Manty 4,3 cala- generalnie dramat, - albo obaj mieli pecha, albo urządzenia naprawdę bardzo średnie

1) Generalnie bardzo zamulają. Jakby ten ekran dotykowy był fatalnej jakości
(po odblokowaniu - przycina, jak sie katalogi przegląda, itd itp)

2) Gps - długo myśli, na automapie sie jeden się w kółko zawieszał, drugi pokazywał ze jedziemy 20m obok drogi, itd itp

Niskich lotów mam Akirę - i 100000x lepsza - wszystko chodzi jak należy (stąd mieliśmy porównanie, płynnie bez zwisów, itd itp
Jeżeli ciut więcej $$ masz - to polecam Mio - chodzi jeszcze lepiej, a odblokowanie banał

P.S. - http://www.allegro.pl/ite...ajaca_cena.html - takiej używam - i naprawdę bez zastrzeżeń mogę polecić

Gwelezemba - |27 Lut 2009|, 2009 18:39

uuuu kruca
Wielkie dzięki za doradę bo sie wcześniej bardzo napaliłem na tą Mantę

Czyli jak najbardziej polecasz tą Akirę z Allego ?

z tego co widzę to jak najbardziej spełnia moje wymagania: wielkość ekranu, cena, windows

Struna - |27 Lut 2009|, 2009 18:40

ja mam mantę jakaś, działa spoko.
Gwelezemba - |27 Lut 2009|, 2009 19:02

to ja już sam nie wiem co kupić
z takim ekranem, z taką ceną i windowsem :/

nie wiem
kupować tą Akirę ?

olcha20 - |1 Mar 2009|, 2009 21:43

Cytat:
ja mam mantę jakaś
z tego co pamiętam, to miałeś chyba tą z ekranem 3,5 cala, - inny model zupełnie.

Gwelezemba, Ta moja Akira Stadion, działa naprawdę bez zarzutu, jakbym miał drugi raz podjąć wybór, kupiłbym ja znowu.

Gwelezemba - |1 Mar 2009|, 2009 23:23

olcha20, poszedłem za dobrą radą i właśnie zakupiłem sobie tą Akirę co poleciłeś na Alledrogo

cena, wielkość ekranu, odblokowanie no i najważniejsze czyli Twoje dobre słowo o niej mnie przekonało do kupna.

Może sobie tam wgram Czesia :)

ecik - |12 Mar 2009|, 2009 22:23

ja mam to http://www.mapapolski.aplikacjegsm.pl/ i sie sprawuje :):
irek - |29 Kwi 2009|, 2009 12:14

Se dziś lukam i patrzu a tutaj wersja AM 5.5 :)

dużo zmian dali, od dziś testuję

gufer-posepny - |29 Kwi 2009|, 2009 17:26

irek napisał/a:
Se dziś lukam i patrzu a tutaj wersja AM 5.5 :)

dużo zmian dali, od dziś testuję

ee już 5.5.1 możesz wymiary i wagę oczatka wpisać żebyś na zbyt cherlawy mostecek nie wjechał .

bingo - |29 Kwi 2009|, 2009 18:16

to muszę ściągnąć i zapoznać się z tym
irek - |30 Kwi 2009|, 2009 13:43

czytałem artykuł w "MOBILE" dyrcia AM , że mapy sa najbardziej aktualne na dzień 29 marca tego roku.
Laserowo pomierzyli prześwity 2000 wiaduktów, także dla tirowców teraz AM jak znalazł

doszła opcja Traffic można słać dane na temat korków i z czasem stworzy im się potężna baza tych informacji i zaadoptują ten moduł do omijania najbardziej zapchanych dróg.