| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Tarcze hamulcowe i amortyzatory
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 16:59 Temat postu: Tarcze hamulcowe i amortyzatory W najblizszym czasie musze wymienic tarcze hamulcowe z przodu + klocki, moje pytanie jest nastepujace, jakie sa oznaczenia, wymiary lub jak poznac tarcze do Scorpio 2.0 '91 DOHC EFI, pobno jest roznica jak sa inne siniki?
i ile trzeba by dac kasy, tak mysle ze jesli uzywki beda w dobrym stanie to czy oplaca sie zakladac, oczywiscie tarcze nie klocki
Moze ktos ma dobre uzywki ? cena na priva
Czy to bardzo skomplikowane samemu wymienic tarcze i klocki, czy trzeba jakis "przyzad" do zasiskow by wephnac tloczki (bo chyba tak to jest zrobione)?
Druga sprawa dot. teleskopow, jakie, jakiej firmy najlepiej zalozyc, i czy oplaa sie uzywki? zawsze to taniej a z kasa ostatnio cienko
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 17:08
no akurat piszesz o rzeczach ktorych sie raczej nie zaklada z uzywek.. tarcze nowe dostaniesz za 200zł komplet a amory za 400zł przy wymianie tarcz nowe klocki.. no a tloczek trzeba wcisnac z przodu robi sie to ok ale trzeba inwencji
a zapomnialem dodac ze inne tarcze ma cossi i kombiacz mozesz wejsc na stronke http://sklep.intercars.com.pl/ tutaj podaja wymiary dokladne czesci
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 17:15
| Matth napisał/a: | no akurat piszesz o rzeczach ktorych sie raczej nie zaklada z uzywek.. tarcze nowe dostaniesz za 200zł komplet
|
To nie tak duzo, myslalem ze duzo wiecej, szukalem w necie i jakos mi sie wydaje ze po 160 o za sztuke bylo, klocki chyba do 100 dostane - na przod, tyl wymieniany w lato tamtego roku.
| Cytat: |
a amory za 400zł przy wymianie tarcz nowe klocki.. no a tloczek trzeba wcisnac z przodu robi sie to ok ale trzeba inwencji |
Piszesz ze 400 za wszytkie czy np. tylko przod?
Co masz na mysli piszac o "inwencji" ?
Rafał A.(antek) - |12 Lut 2006|, 2006 17:18
tarcze kupowalem po 78zł sztuka, tanio ale azdna rewelacja, no w sumie hamuja... klocki 75zł za komplet na przod. typ bedzie jeszcze tanszy. Amorki za allegro dostaniesz w okolicy 150 -200zł za sztuke. Uzywanych tarcz i klockow nie warto, chyba ze awaryjnie.
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 17:24
o sorki chodzilo mi o przednie amorki.. hehe jak czlowiek czegos nie przeczyta to se wymysli jak przedenie tarcze to i przedenie amorki.. no to przedenie za komplet tak 400-500zł zalezy jakie i gdzie.. tylne 300-400zł tez za komplet.. a tarcze owszem mozesz kupic i znacznie drozsze ale za 200zł juz kupisz.. ja dalem za swoje 240zł (fimy juz nie pamietam nawet..) i hamuja bardzo dobrze a za klocki jakies 100zł dostaniesz..
A co do inwencji to trzeba wepchnac tloczek bo nowe tarcze i nowe klocki jednak grube sa.. trzeba zmajstrowac jakis narzedz do tego.. ja robilem to przewierconym i nagwintowanym kawalkiem grubej blachy.. oparlem blache o zacisk od srodka i wkrecalem srube a tloczek sie schowal
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 17:27
| Rafał A.(antek) napisał/a: | tarcze kupowalem po 78zł sztuka, tanio ale azdna rewelacja, no w sumie hamuja... klocki 75zł za komplet na przod.
|
A co maja jeszcze robic oprocz hamowania napewno nie dam po 300 za sztuke bo na rajdy sie nie wybieram
A jakiej firmy w miare sa dobre i tanie ale takie co by sie w ciagu roku nie "wytarly"
Co do klockow to tez jakie polecasz - polecacie.
| Cytat: |
Amorki za allegro dostaniesz w okolicy 150 -200zł za sztuke. |
to drogo, piszesz o nowkach?
A moze sa gdzies "regenerowane" ?
Bo jak tak sie policzy za ile mozna kupis scorpio na chodzie w dobrym stanie - 5000 i jak sie popatrzy jakie czesci sa drogie to troszke szokuje
A ja musze jeszcze w najblizszym czasie wymienic tarcze sprzegla, wiec probuje jak najwiecej "zaoszczedzic" na podzespolach.
Bo jak bym policzyl tarcze, klocki, amortyzatory, tarcza sprzegla + docisk - wszystko nowka dobrej firmy, to za te kase mozna by pewnie jakies Scoprpio kupic
[ Dodano: 2006-02-12, 17:30 ]
| Matth napisał/a: | .. ja robilem to przewierconym i nagwintowanym kawalkiem grubej blachy.. oparlem blache o zacisk od srodka i wkrecalem srube a tloczek sie schowal |
wojek ma taki patent wyciska tym tloczki w zaciskach poloneza, moze podejdzie
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 17:34
niby sa firmy zajmujace sie regenerowaniem amorkow ale nigdy nie robilem.. chociaz sie da bo to czesto jedyny sposob na zrobienie zawieszenia w starym nietypowym aucie..
No amorki wazna rzecz ciezko kupic taniej niz 150-200zł a to i tak sa z najnizszej polki..
A tarcze przynajmniej przednie to tylko i wylacznie Twoje bezpieczenstwo mozna kupic bardzo tanio jakis szit i przy pierwszej okzji CI sie wykrzywia co nie jest u nas zadkoscia.. ja dalem ciut wiecej i mam spokoj przynajmniej na razie a juz ze 20tys zrobily.. zaoszczedzic to mozna na tylnich chcesz wymienic sama tarcze sprzegla? tarcze mozna regenerowac i to robia calkiem fajnie napiekaja warstwe scierna od nowa jak docisk masz dobry to wiesz a scorpio to auto klasy wyzszej do tego duze dosc szybkie i ciezkie wiec nie spodziewaj sie tanich czesci.. tanie to sa do fiesty a ceny aut sa jakie sa..
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 17:39
| Matth napisał/a: |
A tarcze przynajmniej przednie to tylko i wylacznie Twoje bezpieczenstwo mozna kupic bardzo tanio jakis szit i przy pierwszej okzji CI sie wykrzywia co nie jest u nas zadkoscia.. |
To jakie tarcze sa dobre na przod, tu przecierz najwieksze obciazenie jest podczas hamowania, oczywiscie nie jakies z kompozytow jak do F1 ale dobre co sie nie "powyginaja" i jakie klocki do tego, takie co dobrze hamuja a nie tylko sie scieraja, Scorpio to jedna troche metalu i potrafi sie rozpedzic
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 17:45
calkiem przyzwoite czesci robi ATE, Valeo i Lucas.. relacja cena a jakosc jest zachowana..
ostatnio pojawila sie jakas firma 4MAX z bardzo tanimi czesciami ale nigdy nie mialem i wypowiedziec sie nie moge na ich temat.. ja mam chyba tarcze ATE i sobie chwale
zztop2 - |12 Lut 2006|, 2006 18:07
ja mam juz rok no przodzie firmy AD ponoć angliskie wentylowane jak na razie bardzo dobrz sie sprawuja, po tym jak moje stare sie pokrzywiły i przetaczanie niestety nic nie dało. Dalem 180 za komplit
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 18:12
| zztop2 napisał/a: | | ja mam juz rok no przodzie firmy AD ponoć angliskie wentylowane jak na razie bardzo dobrz sie sprawuja, po tym jak moje stare sie pokrzywiły i przetaczanie niestety nic nie dało. Dalem 180 za komplit |
U mnie chyba tez sa pogiete do jak hamuje to szarpie, a to ze starte to widac i czuc pod palcami.
Wiec faktycznie chcialbym zalozyc dobre skoro piszecie o wyginaniu sie tarcz.
Tym bardzie ze autem mam zamiar pojezdzic jeszcze kilka lat.
Czyalem wlasnie przed chwila w internecie o regeneracji amorkow i widze ze zdania sa podzielone.
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 18:19
wentylowane to sa wszytskie przedenie w scorpio
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 18:22
| Matth napisał/a: | wentylowane to sa wszytskie przedenie w scorpio |
Tyl chyba tez ?
A sedan i silnik DOHC 2.0 ma inne tarcze niz kombi.
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 18:24
jak to czuc pod palcami ze sa starte? bierzesz suwmiarke i sprawdzasz czy mieszcza sie w nominale.. a jak szarpie przy hamowaniu to tarcze moga byc przyczyna ale nie musza.. jakie sluzy w zawieszeniu moga powodowac podobny efekt..
z tego co pamietam (nie mam ksiazki przy sobie ) to tarcze sa tak:
przednie wentylowane zawsze w cosiim wieksze kombi normalne takie jak sedan,
tylne niewentylowane, a kombi i cossim inne ale nie wiem czy wentylowane na pewno inne niz w 2.0 sedanie
Rafał A.(antek) - |12 Lut 2006|, 2006 18:31
| e-root napisał/a: | | A co maja jeszcze robic oprocz hamowania |
Maja dobrze hamować
Ja chetnie oddam swoj komplet przedni lekko uzywany a poł ceny nowego.
Zalezy jak kto jeździ, ale ja potrzebuje niestety troche wyższej połki, w hamulcach bo ich mocno uzywam.
Tanie firmy to JC i mikoda, przy czym mikoda jest dobry. Mozna kupic lucasa, Valeo, Jurid ceny sa dosc podobne - udasz sie do sklepu to ci powiedza co maja, czesc rzeczy dostepna jest tylko regionalnie, np u mnie teracz SBS bardzo dobre i klocki fremtexy. Brembo robi dobre zeczy i ferodo klocki. Dodatkowo moznałowin na allegro. Ostatnio moglem kupic do siebie tarcze komplet za 70zł nowe (szkoda ze nie mialem kasy) DELPHI, a klocki na tył kupiłem za 15zł lucasa
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 18:39
| Matth napisał/a: | jak to czuc pod palcami ze sa starte? bierzesz suwmiarke i sprawdzasz czy mieszcza sie w nominale.. a jak szarpie przy hamowaniu to tarcze moga byc przyczyna ale nie musza.. jakie sluzy w zawieszeniu moga powodowac podobny efekt..
|
Niestety sa dosc starte - tarcze, widac i czuc pod palcami, nie trzeba suwiarki, ma gorze jest "rant" gdzie klocki nie trą i to widac, nie wiem czy klocki maja trzymac na calej powierzchni tarczy, jesli tak to u mnie tak nie jest.
Zawieszenie jest raczej Ok, nie ma luzow, wszystko bylo wymieniane, ostatnio co pamietam gumy drazka reakcyjnego.
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 18:46
rant owszem bedzie bo klocki trzymaja ciut nizej niz sie tarcza konczy.. na moich starych tez byl rant.. u mnie tylne klocki sie koncza bede musial wymienic a tam jest zabawa z tym tloczkiem na gwincie.. pewnie dam komus do zrobienia co by sie nie denerwowac
no to jak masz zawieche ok to pozostaja tarcze..
[ Dodano: 2006-02-12, 18:50 ]
Rafal a od czego zes zaadoptowal te klocki od poloneza? za okladziny do maluchowego bebna trzeba dac wiecej
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 19:01
| Rafał A.(antek) napisał/a: | Ja chetnie oddam swoj komplet przedni lekko uzywany a poł ceny nowego.
Zalezy jak kto jeździ, ale ja potrzebuje niestety troche wyższej połki, w hamulcach bo ich mocno uzywam.
|
A ile to mialy by kosztowac i czy sa w miare dobre ?
Czy beda pasowac do mojego autka ?
Druga rzecz, pod windows nie widze opcji - z prawej strony - idz do strony 1,2
mam tak jakby tylko byla jedna strona postow.
Sprawdzalem pod Firefox, Opera i IE 6.0 chodzacych pod winXp, na FreeBSD jest widoczne.
Co sie stalo z forum? niedawno bylo ok? moze program AV lub Spybot to blokuje pod windows ?
Wiadomo Ci cos o tym, lub moze ktos ma podobnie ?
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 19:09
byla aktualizacja.. nie wiem u mnie na XP nie mam zadnych problemow wszytsko chodzi dobrze i widzie wszystko zarowno na IE jak i Firefoxie.. wyczysc cookisy i historie moze pomoze..
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 19:19
| Matth napisał/a: | | byla aktualizacja.. nie wiem u mnie na XP nie mam zadnych problemow wszytsko chodzi dobrze i widzie wszystko zarowno na IE jak i Firefoxie.. wyczysc cookisy i historie moze pomoze.. |
Ciasteczka i historia to raczej nie jest przyczyna, pod trzema przegladarkami mam to samo, to forum to forum bb by przemo z roznymi dodatkami, na innych forach zrobionych na zrodlach bb jest wszystko ok, sam ma takie forum na swoim serwerze i jest ok
Zrestartuje laptopa z winda i zobacze, narazie na serwerku z FreeBSD chodzi ok.
[ Dodano: 2006-02-12, 19:25 ]
| e-root napisał/a: |
Zrestartuje laptopa z winda i zobacze, narazie na serwerku z FreeBSD chodzi ok. |
du...pa nie dziala.
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 19:37
mowie CI przeczysc cookisy.. przegladarki czesto korzystaja z jednego katalogo na pewno IE i mozilla maja jeden katalog cookis.. a forum jest pozmieniane conieco upgrade byl w zeszlym tygodniu
Rafał A.(antek) - |12 Lut 2006|, 2006 19:41
moje tarcze niebeda pasowaly do ciebie
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 19:42
| Matth napisał/a: | | mowie CI przeczysc cookisy.. przegladarki czesto korzystaja z jednego katalogo na pewno IE i mozilla maja jeden katalog cookis.. a forum jest pozmieniane conieco upgrade byl w zeszlym tygodniu |
Nie dziala, ciasteczka i historiw wyczyscilem, a tak wyglada miejsce gdzie ma pisac "przejdz ..."
i na dole strony:
System xp mam na bierzaco aktalizowany do tego Avast, Firewall Kerio, Spybot
Moze wylacze firewall, zaraz zobacze.
Rafał A.(antek) - |12 Lut 2006|, 2006 19:43
to jest jakis problem u ciebie,
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 19:46
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | to jest jakis problem u ciebie, |
Ale jaja, firewall Kerio blokuje te opcje wylaczylem firewall i jest ok, zaraz sprawdze ustawienia.
Juz zrobione, na firewall'u mialem wlaczona opcje blokowania obiektow ActivX, ale to nie jest za bezpieczna opcja.
Matth - |12 Lut 2006|, 2006 19:50
no to firewalla popraw i powinno byc ok
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 20:04
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | moje tarcze niebeda pasowaly do ciebie |
A juz sie cieszylem
Moze ktos ma tarcze w korzystnej cenie i jakosci
Jakby co to pisac na e-mail lub gg
__Robert__ - |12 Lut 2006|, 2006 21:44
Kup nowe , nie są drogie, z używkami daj sobie spokój, a klocki FERODO i będzie git.
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 21:49
| __Robert__ napisał/a: | | Kup nowe , nie są drogie, z używkami daj sobie spokój, a klocki FERODO i będzie git. |
Tak zrobie, na bezpieczenstwie nie bede oszczedzal, ale nie kupie tez tych z najwyzszej polki.
Tylko nie chcialbym kupic tych ktore sie "gna" jak to opisali koledzy w postach, juz dalem ogloszenie w "kupie"
rpio - |12 Lut 2006|, 2006 21:56
| e-root napisał/a: | | Moze ktos ma tarcze w korzystnej cenie i jakosci |
Najtańsza 4MAX przód 89,tył 55.
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 22:16
| rpio napisał/a: | | e-root napisał/a: | | Moze ktos ma tarcze w korzystnej cenie i jakosci |
Najtańsza 4MAX przód 89,tył 55. |
komplet czy sztuka ?
bo jak na sztuki to chyba sa tansze z tego co sie juz dowiedzialem.
Potrzebuje na przod.
BC_Leszcz - |12 Lut 2006|, 2006 22:33
Daj sobie spokój z najtańszymi tarczami - one mają nie tylko hamować, mają być jeszcze proste i trwałe.
Najtańsze tarcze posłużą ci do pierwszego awaryjnego hamowania na deszczu (szybkie rozgrzanie i schłodzenie gdy ABS odpusci) ... potem masz bicia na kierownicy
Osobiście z zamieników to polecam tarcze brembo ... no nie są najtańsze ale doś solidne.
Zdecydowanie nie kieruj się wyłącznie ceną - kupisz szit i Ci nie posłuży. No chyba że nie planujesz nim długo jeździć.
e-root - |12 Lut 2006|, 2006 22:42
| BC_Leszcz napisał/a: | Daj sobie spokój z najtańszymi tarczami - one mają nie tylko hamować, mają być jeszcze proste i trwałe.
|
No dobra, przekonaliscie mnie
to jakiej firmy kupic by nie pogiely sie i ewentualne ceny by mnie nie oskubali
i jakie klocki, pozapisuje sobie i bede szukal, moze jakies adresy www, namiary, telefony itp.
irek - |13 Lut 2006|, 2006 08:04
Polecam tarcze brembo 100 zł sztuka no na Mikodach za 70 zł też jeździłem i było ok
rpio - |13 Lut 2006|, 2006 10:21
| e-root napisał/a: | | komplet czy sztuka ? |
Od kiedy sprzedają komplet?4szt?
| e-root napisał/a: | | to chyba |
Tak, chyba :686:
Tarcza przód:
ATE 114
Lucas 100
Jurid 90
Brembo 133
Delphi 177
Zakładam że to do NRA,NRI,GAE,GGE.
e-root - |13 Lut 2006|, 2006 10:49
| irek napisał/a: | | Polecam tarcze brembo 100 zł sztuka no na Mikodach za 70 zł też jeździłem i było ok |
Witam,
wlasnie dzwonilem do sklepu z czesciami forda, powiedzieli mi ze tarcze brembo kosztuja 190zl sztuka!
Troche duza rozbieznosc, albo zdzieraja.
Gosciu powiedzial ze ma tez jakies niemieckie, podobno sa to "fabryczne" bo ta firma robi dla forda, opla i vw czesci.
Ile w tym prawdy nie wiem, te niemieckie ma po 170 kpl. - nazwa jakas od nazwiska chyba, nie pamietam, dwuczesciowa.
[ Dodano: 2006-02-13, 10:58 ]
| rpio napisał/a: | | e-root napisał/a: | | komplet czy sztuka ? |
Od kiedy sprzedają komplet?4szt?
|
Piszac kpl. mialem na mysli 2 szt, kto wymienia 1 tarcze?
Co do typu to nie za bardzo sie w tym lapie, bo to chyba o to chodzi?
| Cytat: | | Zakładam że to do NRA,NRI,GAE,GGE. |
Jak pisalem, scorpio 91 sedan, co jeszcze trzeba podac by sie dowiedziec?
Zdejmowac kola by to pomierzyc napewno nie bede :688:
sobolaqe - |13 Lut 2006|, 2006 11:53
ja bym bral zestaw ATE
tarcze i klocki, u mnie sprawdzaja sie klocki super, bede miec kase na tarcze to tez zmienie.
jak juz pisalem ford dawal caly uklad hamulcowy od ATE(przynajmniej u mnie, pompa, wezyki, zaciski)
mmmk - |13 Lut 2006|, 2006 18:55
delphi mi sie pokrzywily po 5000km .ale moze w tym im pomogla moja ulica na ktorej zawsze sa kaluze a jak wracam w nocy na rozgrzanych tarczach i wjezdzam tam 10km/h to i tak sie mocza. po przetoczeniu jest ok. ale inny nie fordziarze takich problemow nie maja.
pozdrawiam
maciek
maup - |13 Lut 2006|, 2006 19:17
MIKODA - polecam - już drugie scorpio na nich jeździ u mnie - nie ma że kałuża czy coś tam.
rpio - |13 Lut 2006|, 2006 19:31
| e-root napisał/a: | | co jeszcze trzeba podac by sie dowiedziec? |
Zerknij do dowodu rejestracyjnego i Ci się rozjaśni :704:
e-root - |13 Lut 2006|, 2006 19:35
| rpio napisał/a: | | e-root napisał/a: | | co jeszcze trzeba podac by sie dowiedziec? |
Zerknij do dowodu rejestracyjnego i Ci się rozjaśni :704: |
Nie rozumiem po co te żygi ? to taka zacheta do kupowania nowych czesci u ciebie ?
rpio - |13 Lut 2006|, 2006 20:39
To kurka!
Odkąd pojawiły się te zielone,to niewiadomo na co się trafi :686:
e-root - |13 Lut 2006|, 2006 20:53
| rpio napisał/a: | To kurka!
Odkąd pojawiły się te zielone... |
Ta, to wszystko wina tych "zielonych" ...
Matth - |14 Lut 2006|, 2006 01:45
ja też bym chyba znowu ATE założył na prawde pożądny komplecik ja jestem zadowolony a zdaża sie poszaleć
e-root - |15 Lut 2006|, 2006 13:02
| Matth napisał/a: | ja też bym chyba znowu ATE założył na prawde pożądny komplecik ja jestem zadowolony a zdaża sie poszaleć |
Dzwonilen do sklepu z czesciami, facet powiedzil mi ze maja tracze po 170zl 2 szt firma Hans Pries i klocki Roadhous - chyba tak to sie pisze
Wiec moje pytanie, dobre to?
Mam zamiar w weekend to robic i musialbym kupic jutro.
Jeszcze pytanie, ciezko zdjac stara tarcze? jakies sztuczki, sposoby itp. nie mam kasy na mechanika bo mam ine wydatki
Czy trzeba cos jeszcze dokupic - zabezpieczenia itp.
mmmk - |15 Lut 2006|, 2006 13:40
tarcza?? no zalezy jak to tam siedzi. w moim tym co jezdze schodza od lekkiego pukniecia a w rozebranym mk1 zeby zdjac tarcze to uzywalem takiego wielkiego mlotka,ze az sie pogiely. ale byly tak rdza przyspawane na jezdzacym samochodzie tego raczej nie bedzie. dokupowac chyba nic nie trzeba. a firma?? nie wiem nie mialem i nie slyszlaem
pozdrawiam
maciek
Rafał A.(antek) - |15 Lut 2006|, 2006 13:40
normalnie lekko, jak kiedys byly zmieniane... jak nie to młotek 5kg i jazda...
zztop2 - |15 Lut 2006|, 2006 15:01
Ja u siebie bez problemu zciągałem, tylko delikatnie młoteczkiem popukałem i zeszły
e-root - |15 Lut 2006|, 2006 15:02
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | normalnie lekko, jak kiedys byly zmieniane... jak nie to młotek 5kg i jazda... |
A nie pogne czegos po drodze? rozumiem ze trzeba zbijac ze zwrotnicy
Zobaczymy co wyjdzie, mysle z enie bedzie problemu, ciekawe jak sie trzyma zacisk? zreszta rozbebesze to bed widzial
Struna - |15 Lut 2006|, 2006 15:08
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | jak nie to młotek 5kg i jazda... |
u mnie to normalnie jakiś ściągacz aż zakłądałem i starą tarczę połamałem żeby ją zdjąć - zależy czy się nie zapiekło - u mnie jakoś extremalnie się zapiekło - ale jak coś to i tak wymieniasz na nowe więc stare możesz zdewastować przy demontażu.
e-root - |15 Lut 2006|, 2006 15:11
| Struna napisał/a: |
stare możesz zdewastować przy demontażu. |
Mnie chodzilo o inne czesci zawieszenia, czy nie ucierpia, drazki, lozyska w kole itp.
zztop2 - |15 Lut 2006|, 2006 15:13
| e-root napisał/a: | | Mnie chodzilo o inne czesci zawieszenia, czy nie ucierpia, drazki, lozyska w kole itp. |
Zależy jaki bedziesz brał zamach i jak z twoim celnym strzałem :688:
mmmk - |15 Lut 2006|, 2006 15:22
tam nic nie ma po drodze. moze pomoze spryskanie wd40 dzien przed ale nie wiem czy chce ci sie kolo sicagac.
pozdrawiam
maciek
Struna - |15 Lut 2006|, 2006 15:29
nie musi koła zdejmować bo to się zapieka na kielichu piasty - a ten zazwyczaj jest dostępny bez zdejmowania koła - ale ja bym nie psikał wcześniej bo jak pojeździ to może się to WD na tarcze dostać i klocki wchłoną - a klockom smarowanie jakby nieco szkodzi
Matth - |15 Lut 2006|, 2006 22:49
no co Ty jak nie smarujesz nie jedziesz no ale szczerze to nie ma co dywagowac za abrdzo tylko zdjac kolo i chlasnac grzesiem raz drugi i sama spadnie.. nie ma co fizolowac
Rafał A.(antek) - |15 Lut 2006|, 2006 23:15
jak ma cela dobrego to nic niepognie, fakt dostaje łozysko, ale sciagacz tojakis fest mucibyc zeby to sciagnac. WD 40 nic nie da, tam jest tyle rdzy zeodkuwac mozna. Alternatywą jest rozciecie flexem
Matth - |16 Lut 2006|, 2006 00:27
noa le flexem to mozesz rozciac nie tylko tarcze
Rafał A.(antek) - |16 Lut 2006|, 2006 01:31
?? a co niby jeszcze?
to trzeba ostroznie, jak i młotkiem
Matth - |16 Lut 2006|, 2006 02:57
wiesz flex potrafi bys agresywny znam takich milosnikow szlifowania ze hoho.. kiedys ojciec kumpla widzac jak meczymy sie z rozpieciem zardzewialego lancucha przy okazji renowacji roweru ukraina stwierdzil "pomoge wam chlopaki" no i pomogl.. trzeba bylo widelki pospwac heh a teraz kumpel taki sam..
generlanie nie ma co fizolowac tylko trzeba to po prostu zrobic a jak sie nie uda to bedziemy fizolowac dalej.. :685:
Srebrny - |16 Lut 2006|, 2006 18:30
Podgrzana Coca Cola, to nie mit , pomaga praktycznie na wszystkie zapieczone problemy
Pozdrawiam
megalith - |16 Lut 2006|, 2006 18:43
| Srebrny napisał/a: | | Podgrzana Coca Cola, to nie mit , pomaga praktycznie na wszystkie zapieczone problemy |
Potwierdzam! Kiedyś zostawiłem kompletnie zardzewiały palnik od starej naftówki w kubku na dwa tygodnie - bo zapomniałem o nim . Wyjąłem autentycznie błyszczący - wystarczyło ściereczką potrzeć.
mmmk - |16 Lut 2006|, 2006 20:38
no ja sie na tym znam bo pije. COLA JEST DOBRA :703: a pozatym zdobyla nr1 wsrod odrdzewiaczy tygodnika motor.
pozdrawiam
maciek
Srebrny - |17 Lut 2006|, 2006 10:21
O "magicznej" właściwości coca coli dowiedziałem się od Waldemara Lysiaka "Asfaltowy Saloon" polecam. Od tego czasu setki polaków "szło" (świadomie lub nie) jego śladem.Jakby tak udało sie komuś "Cosim".... pomarzyć
|
|