| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - HBC - Reanimacja
Grześ - |30 Gru 2013|, 2014 16:42
| buku napisał/a: | Dwie sprawy
nie kupiłem bo wydatki miałem ostatnio, które mnie zrujnowały.
drugi temat to dla mnie ten schemat ładnie wygląda... tyle mogę o nim powiedzieć
bo żebym coś z tego kumał to niestety.
Dlatego prośba o reanimacje kolegów mających rozeznanie w elektronice, albo w samej reanimacji. mam dwa do reanimacji, za jeden zapłacę drugi zostawiam dra reanimatora (jeśli zechce). |
Mogę zreanimować, ale dobrze by było abyś miał choć jeden HBC z tą dodatkową blachą chłodzącą.
Daj znać na prv czy Cię to interesuje. Parę dni bym potrzebował, test w moim aucie, mam SATC.
buku - |23 Sty 2014|, 2014 20:28
Dzięki serdeczne za profesjonalną reanimację HBC. Działa jak fabryka, aż mi się nie chciało z auta wysiadać.
wieloryb - |29 Sty 2014|, 2014 09:30
Panowie, ile zajęło wam zreanimowanie tego HBC?
Reader - |29 Sty 2014|, 2014 12:18
Napisz do Grzesia tego trzy wpisy wyżej, on to opracował i zrobił.
Ma wkleić schemat na forum ale na razie ma zakaz na wypowiedzi.
Struna - |29 Sty 2014|, 2014 16:15
przecież jest link http://www.complex.org.pl/hbc.pdf
Reader - |29 Sty 2014|, 2014 16:50
To stary, teraz zrobił na PWM.
Struna - |29 Sty 2014|, 2014 16:51
a to nie wiedziałem
Grześ - |4 Lut 2014|, 2014 12:59
| Struna napisał/a: | | a to nie wiedziałem |
Ufff, na szczęście automat zdejmujący bana jest przewidywalny !
A zatem szybciutko, zanim kolejne punkty od (...) zarobię :
http://complex.org.pl/hbcv1a.pdf
Mosfet musi być jednak chłodzony, ja dałem wszystko w SMD, ale pod nim jest kawałek miedzianej blachy i na oryginalny radiator (jest izolowany). Ale jak kto lubi, można i w powietrzu, całość niewiele się grzeje. Max prąd dmuchawy, to ok. 6A.
Płytkę wrzucę później, o ile nikt mnie nie zbanuje !!!
A tu odrysowany oryginalny układ - niestety nie wszystko jest logiczne, 3 piny były do niczego nie podłączone i tylko część regulacyjna jest logiczna :
http://complex.org.pl/hbc_orig.pdf
Może komuś uda się poprawić to co ja odrysowałem ???
Powodzenia przy kopiowaniu - i ew. optymalizacji. Ten LM358 jest nieco za wolny, ale na tych ok. 18 kHz jeszcze jakoś się wyrabia. Ale parę elementów trzeba dobrać doświadczalnie - choć powtarzalność powinna być niezła.
No to ... do następnego bana !
trzypion - |4 Lut 2014|, 2014 14:11
Grześ, powiedz mi jedno - sterowanie masz na jednym przewodzie, natomiast ze sterownika do HBC lecą dwa - co jest na drugim?
Grześ - |4 Lut 2014|, 2014 15:20
| trzypion napisał/a: | | Grześ, powiedz mi jedno - sterowanie masz na jednym przewodzie, natomiast ze sterownika do HBC lecą dwa - co jest na drugim? |
Z powrotem idzie sygnał zwrotny, analogowy.
Ja to zrobiłem tak, aby wracało do CC to co zmierzyłem u mnie. Niestety odrysowany schemat nijak do tego nie pasuje. Ale ... jakoś działa !
Rafał A.(antek) - |4 Lut 2014|, 2014 22:54
a jak to działa? zupełnie jak oryginał?
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 07:28
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | a jak to działa? zupełnie jak oryginał? |
Jak testowałem u mnie, to tak działało. Może nieco inna charakterystyka regulacji, ale min i max oczywiście takie same. Zresztą niech Buku sam napisze.
Jednak bardzo ważne jest odkłócenie tego PWM-a, ja dałem dławik 100 uH na 10 A + elektrolit 4700/25V (tego na schemacie nie ma). Bez tego lampki na zegarach działają jak dobra iluminofonia !!! Te 10 uF ceramicznych w środku niestety niewiele pomaga w tym zakresie.
trzypion - |5 Lut 2014|, 2014 13:48
| Grześ napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | Grześ, powiedz mi jedno - sterowanie masz na jednym przewodzie, natomiast ze sterownika do HBC lecą dwa - co jest na drugim? |
Z powrotem idzie sygnał zwrotny, analogowy.
|
A cos więcej na temat tego sygnału? Jak sie domyslam, to leci napiecie zalezne od czegoś, tylko wlaśnie - od czego?
buku - |5 Lut 2014|, 2014 14:03
od 0statniego wpisu (23 stycznia ) mineło dwa tygodnie. Dwa tygodnie to niewiele ale potwierdzam moje zadowolenie z reanimacji HBC. Błędów zadnych nie ma. Dmuchawa działa w pełnym zakresie min/max zarówni na auto jak i manualnymustawieniu. Jedyna różnica jaką do tej pory zauważyłem jest taka ze na oryginale jakby krócej się zastanawiał czy rozpędzic juz dmuchawe na maxa czy jeszcze czas, ale kłade to na karb zatkanej nagrzewnicy. po prostu rok temu była niej zatkana i nagrzewała się szybciej (a wtedy miałem sprawne oryginalne HBC). Tej zimy zdecydowanie wolniej się nagrzewa (temp też mniejsza) więc i HBC zanim ruszy na maxa dłużej trzyma wolne obroty. ja przynjamniej tak miałem od zakupu , ze wzimie po uruchomieniu, zanim się nagrzał dmuchał wolno a poosiągnięciu powiedzmy 40 stopni ruszał na maxa. Ogólnie super.
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 14:21
| trzypion napisał/a: | | A cos więcej na temat tego sygnału? Jak sie domyslam, to leci napiecie zalezne od czegoś, tylko wlaśnie - od czego? |
Popatrz na schemat oryginału - po lewej na zielono są wyniki pomiarów. Pierwsza kolumna - napięcie na silniku, druga - sterowanie, trzecia linia zwrotna. Jak dla mnie - to potwierdzenie "wykonania polecenia" !!!
Aha - w szybkości rozpędzania się dmuchawy nie powinno być różnicy, na średnich prędkościach PWM kręci nieco szybciej od oryginalnego - sterowanie jest nieco nieliniowe. Ale być może brakuje tego sprzężenia - jak pisałem, odrysowany schemat jest w dużej części nielogiczny. Jedynie część regulacyjna jest sensowna.
Reader - |5 Lut 2014|, 2014 14:39
Nie zawsze linia zwrotna występuje.
A wolniejsza reakcja o której pisze buku to raczej kwestia modułu SATC w trybie AUTO.
Czyli zależna od np. wspomnianej temperatury płynu/ czujnika temperatury.
Bo szybkość reakcji jako taką można sprawdzić (porównać) manualnie przestawiając z MIN na MAX i z powrotem.
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 14:41
| Reader napisał/a: | | A wolniejsza reakcja o której pisze buku to raczej kwestia modułu SATC w trybie AUTO. |
No w AUTO to on bardzo powoli przyspiesza.
| Reader napisał/a: | | Bo szybkość reakcji jako taką można sprawdzić (porównać) manualnie przestawiając z MIN na MAX i z powrotem. |
Ja mam wrażenie, że też jest nieco spowolniona. Ale w sumie to bez znaczenia.
A linia zwrotna chyba tylko w CC jest. Ew. jako sygnalizacja jakiś błędów, ale ja nie próbowałem tego symulować.
Reader - |5 Lut 2014|, 2014 14:43
?
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 14:44
Climate Computer ! No jak ktoś chce, to i Carbon Copy !
Ale mogłem napisać SATC ....
Reader - |5 Lut 2014|, 2014 14:46
No przecież każdy HBC ma swojego SATC'ka.
Bywały wtyczki z jednym lub dwoma przewodami zamiennie.
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 14:48
| Reader napisał/a: | No przecież każdy HBC ma swojego SATC'ka.
Bywały wtyczki z jednym lub dwoma przewodami zamiennie. |
A co jest jak nie ma SATC ??? Sam potencjometr nie ma wyświetlacza, nie pokaże żadnego błędu ... wtedy linia informacyjna traci sens.
Tak miał znajomy, był jeden drut, ale oidp HBC jest identyczny, też ma to wyjście, wtedy nie wykorzystane.
Reader - |5 Lut 2014|, 2014 14:51
| Grześ napisał/a: | | A co jest jak nie ma SATC ??? |
W Scorpio jak nie ma SATC to i nie ma HBC.
Chodzi mi o to, że w Scorpio z SATC są okablowania dwojakiego rodzaju, zarówno z jednym jak i z dwoma przewodami na wtyczce sterującej.
trzypion - |5 Lut 2014|, 2014 14:52
OK, to ja spróbuje coś zmaścić na dedykowanym PWM-owym scalaku.
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 14:54
| trzypion napisał/a: | | OK, to ja spróbuje coś zmaścić na dedykowanym PWM-owym scalaku. |
L4970 się nadaje (max 10A), ale mnie wyszło(by) toto za wielkie !!! No i dużo droższe.
trzypion - |5 Lut 2014|, 2014 19:29
Tylko sterowanie, sam mosfet na zewnatrz, a reszta na TL494.
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 19:44
| trzypion napisał/a: | | Tylko sterowanie, sam mosfet na zewnatrz, a reszta na TL494. |
Ja myślałem o SG3525, napięcie sterujące (1,7 do ok. 4) w sam raz pasuje do wewnętrznej piły. Ale niestety 2 MOSfety, choć mniejsze być mogą. Albo 3524 - i inne sterowanie. Ale musisz dodać układ dający napięcie zwrotne.
W sumie to ważne, żeby działało i nie zakłócało reszty
trzypion - |5 Lut 2014|, 2014 20:55
Sam sygnał zwrotny to pikus - jeden tranzystor i tyle (tak jak u Ciebie zrobione). Natomiast sam TL494 ma w sobie dwa wzmacniacze różnicowe, które można całkiem fajnie wykorzystać. No i mozna dac całość na większej częstotliwości, co ułatwi filtrowanie, zastanawiam się, czy nie dać filtrza LC na wyjście, przed silnik.
Grześ - |5 Lut 2014|, 2014 21:21
| trzypion napisał/a: | | Sam sygnał zwrotny to pikus - jeden tranzystor i tyle (tak jak u Ciebie zrobione). Natomiast sam TL494 ma w sobie dwa wzmacniacze różnicowe, które można całkiem fajnie wykorzystać. No i mozna dac całość na większej częstotliwości, co ułatwi filtrowanie, zastanawiam się, czy nie dać filtrza LC na wyjście, przed silnik. |
Wiesz, ja ten sygnał zwrotny co najmniej prowizorycznie zrobiłem !!! Żeby błędu nie było, i chyba się udało. Ale jak pisałem - on jest jakoś dziwnie generowany, tyle że nie mam żadnego innego HBC do sprawdzenia tych brakujących połączeń.
A większa częstotliwość oznacza większe straty na przełączanie. Owszem, filtry może i nieco mniejsze, a filtra na silnik dawać nie trzeba, on ma własną indukcyjność po zbóju.
A te operacyjne w TL-u - pewnie, że można zrobić układ duuużo dokładniejszy i lepszy (bazujesz wtedy na oryginalnym układzie regulacji liniowej), ale ... po co ? Moją ideą było coś jak najprostszego, do zmontowania na kolanie.
Na tych różnych scalakach niejeden zasilacz zrobiłem, ale można i ... na procesorze !!! Wtedy to byłby super-układ !
trzypion - |5 Lut 2014|, 2014 23:42
Wiesz, bo to jedna kość i wszystko
A sygnał zwrotny sobie obmierzę i kuknę oscyloskopem co tam jest, potem się wykmini jak go wygenerować.
Grześ - |6 Lut 2014|, 2014 07:21
| trzypion napisał/a: | Wiesz, bo to jedna kość i wszystko
A sygnał zwrotny sobie obmierzę i kuknę oscyloskopem co tam jest, potem się wykmini jak go wygenerować. |
Ja jeszcze mierzyłem impedancje wy i we - potem z odrysowanym schematem porównałem, w miarę się zgadza.
Ale jak pisałem - w zamyśle układ miał być tak prosty, aby nawet początkujący elektronik go sam zmontował, no i żeby działał jak należy. Na tym L4970 powinno to wyjść nawet jeszcze łatwiej, trzeba mu tylko sztucznie napięcie odniesienia nieco obniżyć.
I jeszcze płytka, w PDFie, 1:1 : http://complex.org.pl/hbcv1abrd.pdf
Jak ktoś chce w Eaglu, to na PW poproszę, z podaniem normalnego maila.
Aha - + zasilania i + do diody Shottky (z silnika) są podłączone osobno, elektronika sprzed dławika (nie am na schemacie), silnik za.
Ale każdy niech robi co chce - byle działało jak należy !
Struna - |6 Lut 2014|, 2014 14:08
Co do szybkości rozpędzania w trybie AUTO - to jest zależne od odczytów tzw "discharge temp. sensors" czyli w praktyce czujniki temperatury na wylocie z układu, a czujniki te znajdują się w nawiewach na nogi - co wiec z tego wynika ?
Ano to, że jeśli ktoś ma ustawiony nadmuch na szybę, czy gdziekolwiek indziej z pominięciem nóg, to będzie się toto rozpędzać wieki, no bo nie "widzi" przyrostu temperatury.
Dodatkowo - po xx latach użytkowania na tychże czujnikach jest sporo syfu, co też prowadzi do zafałszowania oraz opóźnienia odczytów, co również sprowadza się do kwestii wolniejszego startu auto-nadmuchu.
No i jeszcze jedna sugestia - skoro już powstaje/powstał ( szacun Grzesiu ) układ zastępujący HBC, to warto by dodać mu taką funkcjonalność jak rozruszanie wentylatora.
Bardzo dużo usterek HBC spowodowana jest własnie leciwym już wentylatorem, który w zasadzie nie powinien wziąć więcej niż 6A ( wedle pomiarów Grzesia ) ale jednak po wielu latach pracy, taki wentyl przy rozruchu w zimie potrafi jednak sporo więcej prądu łyknąć, co dość niefajnie wpływa na żywot HBC.
Co więc zrobić - albo zapakowac nowy wentylator, no ale to koszta, plus jesli ma być po papiesku to kupa roboty, bo trzeba układ klimy rozpiąć. Jak mniej papiesko to można naciąć obudowę - jednak to też jakaś praca, no i koszt wiatraka pozostaje.
Druga opcja - ja takową uskuteczniałem ręcznie, może dlatego nigdy mi HBC nie padło. Otóż prawie nigdy nie ustawiałem pokrętła na AUTO przy pierwszym rozruchu ( no chyba, że mi się zapomniało ). Zazwyczaj starałem się wyłączyć całkiem nadmuch, a po odpaleniu auta dawałem na chwilę nadmuch na MAX, po to żeby własnie taki wiatrak "obudzić". Jak już się to zrobi to śmiało można zapinać AUTO i nie ma obawy o nadmierny prąd = przegrzanie HBC = jego przyśpieszony zgon.
No więc w takim układziku warto by zrobić takie "budzenie" z automatu.
Grześ - |6 Lut 2014|, 2014 19:47
| Struna napisał/a: | | Dodatkowo - po xx latach użytkowania na tychże czujnikach jest sporo syfu, co też prowadzi do zafałszowania oraz opóźnienia odczytów, co również sprowadza się do kwestii wolniejszego startu auto-nadmuchu. |
Zgadza się, do tego ten czujnik wewnętrzny, z wentylatorkiem. Też się potrafi przytkać, i co gorsza, grzeją go lekko żarówy od panelu SATC.
| Struna napisał/a: | | po odpaleniu auta dawałem na chwilę nadmuch na MAX |
Czyli taki krótki kop po załączeniu ? Można spróbować elektrolit + parę drobiazgów, od +12V.
A co do dmuchawy - ja regularnie co roku smaruję łożyska. Olej pół na pół z naftą, strzykawka + rurka - owszem, większość się powylewa, ale łożyska przestają piszczeć no i rozruch jest 100% bezproblemowy. Niestety te spieki podsychają z czasem.
Aha - ten L4970 ma ogranicznik prądu na ok. 10A, więc w sam raz by się nadał. Niestety nie jest tani.
Struna - |6 Lut 2014|, 2014 22:50
To z wentylatorkiem to tylko dodatkowa kompensacja, główny pomiar robią czujki na wylocie w nogi.
I tak - chodzi o taki krótki kop na początku.
Grześ - |7 Lut 2014|, 2014 07:24
| Struna napisał/a: | | To z wentylatorkiem to tylko dodatkowa kompensacja, główny pomiar robią czujki na wylocie w nogi. |
Z moich obserwacji wynika, że nagrzewanie się panelu powoduje konieczność przestawienia temperatury nawet o 2-3 stopnie ! Dopiero jak LEDy włożyłem zamiast żarówek - jest wyraźnie lepiej.
| Struna napisał/a: | | I tak - chodzi o taki krótki kop na początku. |
No to elektrolit do +, dioda i rezystor, no i strzykawka z olejem !!!
Struna - |7 Lut 2014|, 2014 09:19
Wszystko przed Wami, póki jeszcze Scorpio macie
Grześ - |7 Lut 2014|, 2014 09:33
| Struna napisał/a: | Wszystko przed Wami, póki jeszcze Scorpio macie |
No właśnie - a za posiadanie Volvo to czasem jakiś czerwony paseczek się nie należy ???
Zysio - |7 Lut 2014|, 2014 09:47
Chcesz zbanować pół FST? ;P
Grześ - |7 Lut 2014|, 2014 09:58
| Zysio napisał/a: | | Chcesz zbanować pół FST? ;P |
Nieeee - w końcu podobno Ford kupił Volvo, a ci co Volvo kupili, sami siebie zbanowali !!! Słynna szwedzka jakość w pewnym momencie była górą nawet nad Alfą !!!
Struna - |7 Lut 2014|, 2014 13:42
| Grześ napisał/a: | | a za posiadanie Volvo to czasem jakiś czerwony paseczek się nie należy ??? | mogę łyknąć - bo jakoś tak dziwnie pusto
Grześ - |7 Lut 2014|, 2014 14:51
| Struna napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | a za posiadanie Volvo to czasem jakiś czerwony paseczek się nie należy ??? | mogę łyknąć - bo jakoś tak dziwnie pusto |
Nooo, byleś się nie przeliczył - jak ja, o 2 ... niestety czasami miękkie bereciki dodają ale nie ciepełka ....
pandy - |26 Lut 2014|, 2014 16:04
Mnie wychodzilo ze tam nie ma sygnalu zwrotnego ale jest lokalna linia masy na sterowaniu podawana na wejscie razem z sygnalem sterujacym - ale pomierzylem to na swoim Scorpio bez podpietego HBC i sprawdzalem tylko ze linia ma polaczenie galwaniczne z masa...
Grzes zawsze mozna uzyc jakiegos kontrolera SMPS (474, 3845, 3525).
Grześ - |26 Lut 2014|, 2014 16:36
| pandy napisał/a: | | jest lokalna linia masy |
Na pewno nie - ta linia ma u mnie n kOmów do masy. I odrysowany schemat wyraźnie pokazuje, że tam wraca napięcie w przybliżeniu proporcjonalne do obrotów dmuchawy.
| pandy napisał/a: | | zawsze mozna uzyc jakiegos kontrolera SMPS (474, 3845, 3525) |
Owszem, najlepszy byłby IMHO L4970. Ale jak pisałem - miało być jak najprościej i najtaniej !
qhen - |26 Lut 2014|, 2014 19:19
Grześ,
mi tam narazie dziala ale tak na wszelki wypadek to moze podaj jaki by byl koszt takiej reanimacji u Ciebie. a moze i sa inni chetni tylko sie wstydza
Grześ - |26 Lut 2014|, 2014 19:53
| qhen napisał/a: | Grześ,
mi tam narazie dziala ale tak na wszelki wypadek to moze podaj jaki by byl koszt takiej reanimacji u Ciebie. a moze i sa inni chetni tylko sie wstydza |
Wiesz, same części, to kilkanaścle zł. Trzeba (najlepiej samemu) płytkę wytrawić, no i ... Właśnie - najwięcej problemów jest z wywaleniem starych bebechów. Tak się zastanawiam - najwygodniej, to byłoby układ zmontować po prostu na zewnątrz, dać MOSfeta na radiator, całość ładnie zalać i kabelkami podłączyć. Tym bardziej, że i tak dławik + elektrolit się w środku nie mieszczą. Mosfet nie grzeje się zbytnio, kawałek blachy alu kilkanaście cm^2 by wystarczył.
Ja nie mam niestety czasu na zabawę w seryjne reanimacje, zrobiłem układ po to, aby sprawdzić prostą koncepcję regulatora na w sumie prostych i tanich elementach. No i jak toto odkłócić, bo reakcja zegarów na wersję podłączoną na żywca była iście dyskotekowa !
A jak komuś nie zależy na grzaniu, to proponuję ten "stary" układ na jednym MOSfecie - grzać się toto będzie, ale i reguluje, całkiem nieźle jak na taki prymityw. Sygnału zwrotnego w nim nie było, ale to 4 dodatkowe prymitywne elementy.
Aha - jak kogoś interesuje, to projekt prymitywnej płytki mogę dać. I ważna rzecz - trzeba przeciąć połączenie +12V od strony zasilania do wyjścia na dmuchawę, tam wstawiamy dławik.
pandy - |26 Lut 2014|, 2014 20:36
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | jest lokalna linia masy |
Na pewno nie - ta linia ma u mnie n kOmów do masy. I odrysowany schemat wyraźnie pokazuje, że tam wraca napięcie w przybliżeniu proporcjonalne do obrotów dmuchawy.
|
Dziwne - no ale jak mowie sprawdzalem napiecie na wypietej wtyczce bo nie mialem jak wciac sie z koncowkami multimetru a nie chcialem rozwalac izolacji.
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | zawsze mozna uzyc jakiegos kontrolera SMPS (474, 3845, 3525) |
Owszem, najlepszy byłby IMHO L4970. Ale jak pisałem - miało być jak najprościej i najtaniej ! |
Niekoniecznie z tym L4970 bo jego cena jest niezachecajaca a i dostepnosc mniejsza. Ale spoko - mi wychodzi ze powszechnie dostepny kontroler SMPS plus dyskretne tranzystory mocy jest najlepszy.
Poza tym mam wrazenie ze czestotliwosc przelaczania powinna byc miedzy 200 a 400Hz.
A i dodam ze mozna byloby pomyslec o jakiejs plytce w wiekszej ilosci z np http://smart-prototyping.com/PCB-Prototyping.html ceny i jakosc bardzo korzystne.
pablo19 - |26 Lut 2014|, 2014 20:52
| Grześ napisał/a: | ...
Aha - jak kogoś interesuje, to projekt prymitywnej płytki mogę dać. I ważna rzecz - trzeba przeciąć połączenie +12V od strony zasilania do wyjścia na dmuchawę, tam wstawiamy dławik. | To ja poproszę, może nawet nie tylko w swoim imieniu.
Grześ - |26 Lut 2014|, 2014 20:52
| pandy napisał/a: | | czestotliwosc przelaczania powinna byc miedzy 200 a 400Hz |
Spróbuj sam, a się przekonasz !!! Ew. od razu 2-4 kHz !!!
A tak bez żartów - ja próbowałem od kilkunastu do ok. 200 Hz. Efekt, hmmm, "ciekawy" był !
| pandy napisał/a: | | L4970 bo jego cena jest niezachecajaca |
Ok. 40 zł - ale to cena za odrobinkę lenistwa !
| pandy napisał/a: | | sprawdzalem napiecie na wypietej wtyczce |
Dlatego - CC mierzy napięcie wyjściowe, ja się wpinałem szpilką w kable. I jeszcze łączyłem równolegle odpowiedni rezystor, aby rezystancję wyjściową określić.
[ Dodano: |26 Lut 2014|, 2014 20:57 ]
| pablo19 napisał/a: | | Grześ napisał/a: | ...
Aha - jak kogoś interesuje, to projekt prymitywnej płytki mogę dać. I ważna rzecz - trzeba przeciąć połączenie +12V od strony zasilania do wyjścia na dmuchawę, tam wstawiamy dławik. | To ja poproszę, może nawet nie tylko w swoim imieniu. |
Proszę bardzo : http://complex.org.pl/HBC_BRD.pdf
Schemat i płytka są w Eaglu 6, też mogę udostępnić. Tylko pamiętaj - dławika i elektrolitu na schemacie nie ma, one są "w lufcie".
Jankes - |26 Lut 2014|, 2014 21:20
I tak nie wiem o czym Wy piszecie
A tak na serio jeśłi by ktos sie zajął robieniem takich HBC, to myśle ze byłoby wielu chetnych
Grześ - |26 Lut 2014|, 2014 21:26
| Jankes napisał/a: | I tak nie wiem o czym Wy piszecie |
Eee tam, ściemniasz
| Jankes napisał/a: | | myśle ze byłoby wielu chetnych |
Tak dla kilkunastu pewnie warto by było ładne płytki zapuścić.
Ja w tej "mojej" zrobiłbym małą zmianę - MOSfeta jednak nie w SMD, ale na radiator - on jest izolowany. Wtedy dioda nieco inaczej, może niekoniecznie SMD. Ale już np. przecięcie połączenia +12 wymaga pewnych umiejętności i narzędzi.
Poczekamy, może jakiś wiatr słoneczny załatwi kilka kolejnych HBC .. !
pandy - |26 Lut 2014|, 2014 21:29
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | czestotliwosc przelaczania powinna byc miedzy 200 a 400Hz |
Spróbuj sam, a się przekonasz !!! Ew. od razu 2-4 kHz !!!
A tak bez żartów - ja próbowałem od kilkunastu do ok. 200 Hz. Efekt, hmmm, "ciekawy" był !
|
Jaki? jak mowie 200 - 400Hz bedzie jeszcze w obszarze nieslyszenia a juz odpowiednio wysoko by uniknac pulsowania.
| Grześ napisał/a: |
| pandy napisał/a: | | L4970 bo jego cena jest niezachecajaca |
Ok. 40 zł - ale to cena za odrobinkę lenistwa ! |
Przede wszystkim L4970 jak wiesc gmina niesie jest malo odporny na katowanie i dlatego jego niska popularnosc...
| pandy napisał/a: | | sprawdzalem napiecie na wypietej wtyczce |
Dlatego - CC mierzy napięcie wyjściowe, ja się wpinałem szpilką w kable. I jeszcze łączyłem równolegle odpowiedni rezystor, aby rezystancję wyjściową określić. |
Rozumialbym pomiar poboru pradu na boczniku coby wnioskowac na tej podstawie o stanie silnika (obciazeniu) ale moze chodzi tu o kontrole poprawnosci regulacji, nie wiem.
Tak czy siak wielkie dzieki Grzes za prace!
Grześ - |26 Lut 2014|, 2014 21:37
| pandy napisał/a: | | 200 - 400Hz bedzie jeszcze w obszarze nieslyszenia |
Oj naprawdę spróbuj - mnie wyniki testu co najmniej zaskoczyły !!!!
| pandy napisał/a: | | L4970 jak wiesc gmina niesie jest malo odporny na katowanie i |
Piętro niżej syn ma włączony non stop, do zasilania radia - ale na pewno nie jest przeciążony, i na pewno dobrze chłodzony. Te ok. 6A dmuchawy, to znacznie poniżej możliwości tego układu. Ale w sumie cena innych scalaków + parę dyskretnych elementów mocy jest niższa, ten L4970 jest dość starym układem.
| pandy napisał/a: | | moze chodzi tu o kontrole poprawnosci regulacji |
Też mam takie wrażenie, jako że CC w sobie znany sposób potrafi błędy HBC pokazać :
07 Heater blower motor (HBM)
Heater blower control module
(HBC) defective or not connected
Carry out electrical checks
Może jednak po prostu wykorzystuje ten sygnał - trzeba by odpiąć i zobaczyć.
| pandy napisał/a: | | wielkie dzieki |
Nie ma za co - lepiej żeby się za bardzo nie przydała !!!
trzypion - |27 Lut 2014|, 2014 01:23
Ekhm...400Hz niesłyszalne?
pandy - |27 Lut 2014|, 2014 08:28
| trzypion napisał/a: | | Ekhm...400Hz niesłyszalne? |
Nie, krzywe Fletcher-Manson (albo podobne - https://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contours ) sprawdz - unikac trzeba glownie czestotliwosci pomiedzy 2 a 5kHz, dobry kandydat jest w okolicach 100 - 500Hz, pozniej tak ok 1.5kHz i pozniej powyzej 8kHz do ok 12kHz.
Zbyt mala bedzie powodowac pulsowanie momentu na wale - zbyt duza zwyczajnie grzanie uzwojen, sterowanie silnika DC nie ma wiekszego sensu bo wraz z spadkiem napiecia spada tez dostepny moment a jak struna napisal, zuzyte silniki maja wieksze opory wiec ich rozruch moze byc klopotliwy i trzeba byloby zrobic uklad startu albo kontrolowac predkosc obrotowa silnika (czy to przy pomocy czujnika czy BEMF).
Projekt wtedy robi sie strasznie skomplikowany i w praktyce trzeba juz uC co samo w sobie zle nie jest ale... moze faktycznie jakis maly uC w 8 nozkowej obudowie?
Czyli po mojemu jak ktos chce miec full wypas to uC, BEMF i zmienna czestotliwosc + PWM.
Da sie zrobic i nie bedzie drogo - ale ja najpierw wybiore analogowe rozwiazanie na jakims kontrolerku SMPS.
http://ww1.microchip.com/...otes/00905B.pdf
http://www.nxp.com/docume...ote/AN10513.pdf
http://dat.etsit.upm.es/~pabloj/motor.pdf
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/TND6041-D.PDF
http://ww1.microchip.com/...eDoc/41233B.pdf
Grześ - |27 Lut 2014|, 2014 09:46
| pandy napisał/a: | | Nie, krzywe Fletcher-Manson (albo podobne - https://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contours ) sprawdz - unikac trzeba glownie czestotliwosci pomiedzy 2 a 5kHz, dobry kandydat jest w okolicach 100 - 500Hz, pozniej tak ok 1.5kHz i pozniej powyzej 8kHz do ok 12kHz. |
He he fajna teoria, ale ... Popełniłeś mały błąd - zapomniałeś o harmonicznych. Naprawdę przetestuj, rezonowanie elementów silnika jest tak duże, że nawet mnie zaskoczyło !
| pandy napisał/a: | | zbyt duza zwyczajnie grzanie uzwojen |
Nie - bo indukcyjność jest tak duża, że składowa zmienna w obwodzie silnika jest naprawdę mała.
| pandy napisał/a: | | Da sie zrobic i nie bedzie drogo |
Nooo
| pandy napisał/a: | | analogowe rozwiazanie na jakims kontrolerku SMPS |
Analogowe ???
Ale ja może jeszcze raz napiszę - HBC ma za zadania po prostu sterować silnikiem, nie powodować hałasu bezpośrednio czy przydźwięku w radiu (!!!), no i nie psuć się !
trzypion - |27 Lut 2014|, 2014 11:00
Przepraszam, 440Hz to dźwięk A' - może ja się mylę, aczkolwiek to są częstotliwości podstawowe większości instrumentów muzycznych. Do tego przebieg prostokatny, więc masz ładne harmoniczne - 800, 1600, 3200 etc...
Według mnie to należałoby uciekać powyżej częstotliwości słyszalnych, szczególnie, że im wyżej, tym łatwiej odfiltrować.
Grześ - |27 Lut 2014|, 2014 11:04
| trzypion napisał/a: | | że im wyżej, tym łatwiej odfiltrować |
No, niby trochę łatwiej. Ale na elementach potem jajca smażyć można, straty na przełączanie rosną liniowo z częstotliwością.
Ale jak widzę, dużo tu teorii - i wierzcie mi, ja testowałem i 10 do 100 Hz, i 400 Hz, i kilka kHz ... i ... wybrałem ok. 18 kHz !
pandy - |27 Lut 2014|, 2014 12:36
| Grześ napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | że im wyżej, tym łatwiej odfiltrować |
No, niby trochę łatwiej. Ale na elementach potem jajca smażyć można, straty na przełączanie rosną liniowo z częstotliwością.
Ale jak widzę, dużo tu teorii - i wierzcie mi, ja testowałem i 10 do 100 Hz, i 400 Hz, i kilka kHz ... i ... wybrałem ok. 18 kHz ! |
Dudurudu ta wredna teoria bez ktorej swiat bylby taki piekny...
http://www.google.com/patents/US6674962
http://www.google.com/patents/EP2408109A1
IMHO odwrocone PWM tez moze ladnie dzialac.
A harmoniczne szybko maleja...
Grześ - |27 Lut 2014|, 2014 12:40
| pandy napisał/a: | | ta wredna teoria |
Widmo rozproszone .... Hehe ... znane z obchodzenia EMC ! Ale obawiam się, że ... może jednak najpierw spróbuj. Masz procka pod ręką, to szybko zrobisz !
Wiem wiem - ja to już przerabiałem ....
| pandy napisał/a: | | odwrocone PWM |
A co przez to rozumiesz ?
trzypion - |27 Lut 2014|, 2014 16:11
Widmo rozproszone, ładne etc, wymaga tylko generatora pseudolosowego... No to ja jednak wole zrobic to, co Grześ, czyli wyskoczyc na częstotliwości niesłyszalne. kiloherce to jeszcze nic strasznego dla współczesnych tranzystorów mocy.
pandy - |27 Lut 2014|, 2014 16:38
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | | ta wredna teoria |
Widmo rozproszone .... Hehe ... znane z obchodzenia EMC ! Ale obawiam się, że ... może jednak najpierw spróbuj. Masz procka pod ręką, to szybko zrobisz !
Wiem wiem - ja to już przerabiałem .... |
Procki to moze mam ale nie mam silnika i tu klopot - samochod stoi 900km ode mnie...
| pandy napisał/a: | | odwrocone PWM |
A co przez to rozumiesz ? |
Generalnie zmienia sie sposob w jaki porownuje sie wartosc licznika z wartoscia, LSB porownuje sie z MSB, LSB+1 z MSB-1 itd. Powoduje ze stan wyjscia zmienia sie czesciej i jest troche jakby przypadkowy. Poza tym mozna zastapic PWM DS, dac LUT by skorygowac nieliniowsoc wentylatora - mysle ze nie potrzeba plynnej regulacji predkosci obrotowej - wystarczy raptem 16 - 32 kroki.
http://alexandria.tue.nl/...ooks/458510.pdf strona 165 (ksiazkowa 144).
| trzypion napisał/a: | | Widmo rozproszone, ładne etc, wymaga tylko generatora pseudolosowego... No to ja jednak wole zrobic to, co Grześ, czyli wyskoczyc na częstotliwości niesłyszalne. kiloherce to jeszcze nic strasznego dla współczesnych tranzystorów mocy. |
Ja nie mowie ze to problem dla drivera tylko ze potem walczy sie ciezko z zakloceniami i rosna straty w silniku.
A generator na LFSR w zupelnosci wystarczy by uzyskac to o czym mysle.
trzypion - |27 Lut 2014|, 2014 23:07
Tyle, że prosty PWM na 20kHz kosztowac będzie 10zł i bedzie do zrobienia przez wielu ludzików, bo wystarczy kilka rzeczy ze sobą zlutować. Jak mnie choróbsko odpuści, to pomierzę co SATC daje na sterowaniu i co HBC mu odpowiada i zaczne z papieru przenosic na płytkę uniwersalną.
Zastanawiam sie tylko jaki dławik zastosować,
pandy - |27 Lut 2014|, 2014 23:20
| trzypion napisał/a: | Tyle, że prosty PWM na 20kHz kosztowac będzie 10zł i bedzie do zrobienia przez wielu ludzików, bo wystarczy kilka rzeczy ze sobą zlutować. Jak mnie choróbsko odpuści, to pomierzę co SATC daje na sterowaniu i co HBC mu odpowiada i zaczne z papieru przenosic na płytkę uniwersalną.
Zastanawiam sie tylko jaki dławik zastosować, |
Tyle samo bedzie kosztowac prosty i nie prosty PWM na uC - kwestia zlozonosci algorytmu.
Zastosuj dlawiki a nie dlawik... dlawik skompensowany na 10 - 16A moze bedzie wystarczajacy. Zawsze mozesz wziac spalony zasilacz ATX ktorych cala masa i wyciagnac z niego dlawik powinien byc OK.
trzypion - |28 Lut 2014|, 2014 00:38
Mhm... Tylko widzisz, trzeba jeszcze ten uC zaprogramować. Znaczy, trzeba miec programator albo kogoś, kto go ma. Akurat TL494 który chce zastosować ma wewnątrz siebie niezłe drivery, więc mosfet nie powinien się zanadto grzać.
pandy - |28 Lut 2014|, 2014 19:43
| trzypion napisał/a: | | Mhm... Tylko widzisz, trzeba jeszcze ten uC zaprogramować. Znaczy, trzeba miec programator albo kogoś, kto go ma. Akurat TL494 który chce zastosować ma wewnątrz siebie niezłe drivery, więc mosfet nie powinien się zanadto grzać. |
Wspolczesnie uC nie wymagaja zadnego drogiego programatora - taki do AVR kupisz za 16zl albo zrobisz sobie sam za 8zl - generalnie wszystko jest teraz ISP.
Co do driverow akurat to UC3825 ma lepsze (i poza tym jest ciut nowszy niz 494 i przez to bez niektorych wad 494) a driver musisz sobie dobrac i tak jak bedziesz mial high side.
trzypion - |28 Lut 2014|, 2014 20:19
A on czasem nie jest tylko do push-pull, tak patrząc na jego schemat blokowy?
pandy - |1 Mar 2014|, 2014 17:37
| trzypion napisał/a: | | A on czasem nie jest tylko do push-pull, tak patrząc na jego schemat blokowy? |
Tak ale push pull mozna wykorzystac w konfiguracji single-ended - zobacz datasheet.
A swoja droga tez nie wiem co mnie naszlo na te UC382x - myslalem tak naprawde o popularniejszym i duzo tanszym SG3525 (zgodny pin z 3825, roznice dotycza parametrow elektrycznych - czestotliwosc pracy, wydajnosc pradowa etc).
trzypion - |1 Mar 2014|, 2014 23:25
E, to ja jednak zostane przy 494 - ma wszystko co potrzebne bez kombinacji, a nawet soft-start można zrobic przez DTC jakby co.
pandy - |2 Mar 2014|, 2014 13:14
| trzypion napisał/a: | | E, to ja jednak zostane przy 494 - ma wszystko co potrzebne bez kombinacji, a nawet soft-start można zrobic przez DTC jakby co. |
494 to tak jak 3524, a w wypadku silnika to raczej trzeba byloby pomyslec o ukladzie przeciwnym do softstartu (tzn softstart ale do 100% a potem redukcja do nominalnej zadanej z SATC).
trzypion - |2 Mar 2014|, 2014 13:16
Też daje się zrobić i to dość prosto - na wyjście feedback przez diodę kondensator do masy, podparty do + rezystorem. I masz to, o czym wcześniej Struna pisał, czyli przedmuchanie wentylatora po starcie.
pandy - |3 Mar 2014|, 2014 15:13
| trzypion napisał/a: | | Też daje się zrobić i to dość prosto - na wyjście feedback przez diodę kondensator do masy, podparty do + rezystorem. I masz to, o czym wcześniej Struna pisał, czyli przedmuchanie wentylatora po starcie. |
Niestety w analogowce bedzie sie hustalo w zaleznosci od temperatury...
trzypion - |3 Mar 2014|, 2014 16:41
Ale co się bedzie huśtało? Toż układ z TL494 jest na wzmacniaczu błędu, czyli napięcie na silniku bedzie proporcjonalne do napięcia sterującego z SATC.
A sam przedmuch może byc niestabilny, co za róznica, czy poleci przez 1,5 czy 1,56 sekundy? Toż to nie apteka...
pandy - |4 Mar 2014|, 2014 20:13
| trzypion napisał/a: | Ale co się bedzie huśtało? Toż układ z TL494 jest na wzmacniaczu błędu, czyli napięcie na silniku bedzie proporcjonalne do napięcia sterującego z SATC.
A sam przedmuch może byc niestabilny, co za róznica, czy poleci przez 1,5 czy 1,56 sekundy? Toż to nie apteka... |
Mialem na mysli troche inne wielkosci ale ok - nie mowie ze ma byc apteka tylko ze te kilka sekund powinno pobiegac na 100%
trzypion - |4 Mar 2014|, 2014 20:14
No to wiekszy kondensator, albo układ z dodatkowym tranzystorem.
impo12 - |11 Mar 2014|, 2014 23:40
Witam. Czy mógłby ktoś dla mnie wykonać taki zamiennik hbc? Oczywiście za odpowiednią opłatą. Bo przy probie rozebrania mojego cala plytka się połamala.
trzypion - |12 Mar 2014|, 2014 11:57
Prace trwają, jeszcze nie mam glotowca.
impo12 - |12 Mar 2014|, 2014 22:59
Chodzi mi o samą płytkę. Widzialem ze ktos podal schemat ale sam tego nie zrobię. Tylko pytanie czy to dziala tak samo jak oryginał? Ze starego mam ten radiator to jakos to wkomponuje.
Ps. Trzypion ile mogą jesscze potrwać prace i czy byłbyś w stanie wykonać cos takiego dla mnie? Pozdrawiam
maciejtca - |13 Mar 2014|, 2014 07:53
Trzpion, też byłbym zainteresowany o ile działa jak oryginał...
trzypion - |13 Mar 2014|, 2014 16:27
Panowie, wybaczcie, ale to może być i miesiąc, i pół roku i dwa lata. Wszystko zależy od wolnego czasu...
Grześ - |3 Maj 2014|, 2014 10:49
| maciejtca napisał/a: | | .....byłbym zainteresowany o ile działa jak oryginał... |
Odgrzeję .... rozbebeszyłem kolejny HBC i uzupełniłem schemat :
www.complex.org.pl/hbc_orig.pdf
Kondensatorów nie mierzyłem, a i wartości rezystancji z pewnym przybliżeniem. Ale już wiadomo :
1. Sygnał zwrotny, to informacja o prądzie silnika
2. Jest ograniczenie prądu, i to zależne od obrotów silnika
3. Jest zabezpieczenie przed przegrzaniem.
W sumie dałoby się toto samemu na płytkę włożyć i zrobić układ jak oryginał. Tak samo mocno grzejący !
ford2fast - |3 Maj 2014|, 2014 22:29
| Grześ napisał/a: | W sumie dałoby się toto samemu na płytkę włożyć i zrobić układ jak oryginał. Tak samo mocno grzejący |
To na co jeszcze czekasz ?
Grześ - |4 Maj 2014|, 2014 17:18
| ford2fast napisał/a: | | Grześ napisał/a: | W sumie dałoby się toto samemu na płytkę włożyć i zrobić układ jak oryginał. Tak samo mocno grzejący |
To na co jeszcze czekasz ? |
Teraz robię impulsowy ! Praktycznie się nie grzeje.
Ta kontrola prądu - w zasadzie to i tak czujesz czy dmucha ! A zabezpieczenia - jedno to bezpiecznik, a drugie, to smród od razu w całym aucie czujesz !
pandy - |6 Maj 2014|, 2014 18:28
Grzes zanim cie zbanuja (za misia przekliniaka) moglbys jeszcze dodac rozpiske oznaczen pinow z Twojego schematu? Np G1 G2 czy mam rozumiec ze bramki mosfetow sa bezposrednio gdzies sterowane przez kabelki?
Grześ - |6 Maj 2014|, 2014 19:21
| pandy napisał/a: | | Grzes zanim cie zbanuja (za misia przekliniaka) moglbys jeszcze dodac rozpiske oznaczen pinow z Twojego schematu? Np G1 G2 czy mam rozumiec ze bramki mosfetow sa bezposrednio gdzies sterowane przez kabelki? |
A niby za co mieliby mnie zbanować ???? Poza tym każdy rozsądny user z czerwonym paskiem ma tzw. "backdoor"
A na ostatnim schemacie chyba już wrysowałem MOSfety ??? Tak, G1 i G2 - łączą się przez ten ażur zatopiony w plastiku z bramkami MOSów. Tak samo ten rezystor 10 mOm też jest w plastiku.
Popatrz na ostatni schemat - widać więcej !
pandy - |8 Maj 2014|, 2014 20:43
A niby za co mieliby mnie zbanować ???? Poza tym każdy rozsądny user z czerwonym paskiem ma tzw. "backdoor" |
Kurcze, czyli jesli zlapalem co to "backdoor" to jestem nierozsadny user
A na ostatnim schemacie chyba już wrysowałem MOSfety ??? Tak, G1 i G2 - łączą się przez ten ażur zatopiony w plastiku z bramkami MOSów. Tak samo ten rezystor 10 mOm też jest w plastiku.
Popatrz na ostatni schemat - widać więcej ! |
Mie sie rozchodzi o relacje z http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm z oznaczeniem pinow na schemacie
tak czy siak dzieki!!! szkoda ze nie moge kliknac Pomogl
Grześ - |8 Maj 2014|, 2014 21:02
| pandy napisał/a: | Kurcze, czyli jesli zlapalem co to "backdoor" to jestem nierozsadny user |
Niekoniecznie !
Wystarczy mieć też kumpli, z kontaktem "normalnym".
| pandy napisał/a: | | Mie sie rozchodzi o relacje | ..
No to :
In - to T1 ew. T2, nie pamiętam który jest który
Out - jw, ale odwrotnie, czyli raczej T2
Mot- - to -ve motor
+ve to motor to jest +12V, wewnątrz plastiku jest mostek miedziany, po stronie "tylnej"
GND2 - do ground.
Zródła MOSfetów są wewnętrznie połączone z masą przez ten rezystor 10 mOmów - dopiero po przyłożeniu 5A zobaczyłem spadek napięcia - inaczej schemat był poniekąd nielogiczny.
Mam nadzieję, że teraz już wszystko jaśniejsze
A klikanie pomógł itd .... ładna statystyka, ale ja wolę pomoc realną
pandy - |12 Maj 2014|, 2014 13:50
| Grześ napisał/a: | | pandy napisał/a: | Kurcze, czyli jesli zlapalem co to "backdoor" to jestem nierozsadny user |
Niekoniecznie !
Wystarczy mieć też kumpli, z kontaktem "normalnym". |
Rozumiem, spoko i zazdroszcze - ja nie mam plecow
| pandy napisał/a: | | Mie sie rozchodzi o relacje | ..
No to :
In - to T1 ew. T2, nie pamiętam który jest który
Out - jw, ale odwrotnie, czyli raczej T2
Mot- - to -ve motor
+ve to motor to jest +12V, wewnątrz plastiku jest mostek miedziany, po stronie "tylnej"
GND2 - do ground.
Zródła MOSfetów są wewnętrznie połączone z masą przez ten rezystor 10 mOmów - dopiero po przyłożeniu 5A zobaczyłem spadek napięcia - inaczej schemat był poniekąd nielogiczny.
Mam nadzieję, że teraz już wszystko jaśniejsze
|
Jasniejsze - po prostu jestem przyzwyczajony do innego stylu schematow. Wielkie Dzieki.
A klikanie pomógł itd .... ładna statystyka, ale ja wolę pomoc realną |
No to musisz konkretnie powiedziec jaka.
Grześ - |12 Maj 2014|, 2014 13:52
| pandy napisał/a: | Grześ napisał/a:
A klikanie pomógł itd .... ładna statystyka, ale ja wolę pomoc realną
No to musisz konkretnie powiedziec jaka. |
Wiesz, mam na myśli realną pomoc - kolega koledze. Dobrze np. wiedzieć - że grzebiąc w aucie możesz wysłać SMSa z pytaniem, co dalej ...
Ja tam na te cyferki nie patrzę !
pandy - |20 Maj 2014|, 2014 16:18
Wiesz, mam na myśli realną pomoc - kolega koledze. Dobrze np. wiedzieć - że grzebiąc w aucie możesz wysłać SMSa z pytaniem, co dalej ...
Ja tam na te cyferki nie patrzę ! |
Wal smialo jesli potrzebujesz pomocy niekoniecznie zwiazanej z samochodem bo na forum sa prawdziwi spece.
Bzymo - |2 Wrz 2015|, 2015 08:21
Trochę odświeżę.
Czy ktoś z szanownego grona byłby w stanie pomóc zreanimować HBC? Kupować kolejną używkę można, ale to lotaria, więc wole dać komuś zarobić i mieć pewność, że będzie dmuchało jak należy
Jankes - |2 Wrz 2015|, 2015 08:32
Zagadaj do kol. Grześ
Grześ - |2 Wrz 2015|, 2015 08:33
| Bzymo napisał/a: | Trochę odświeżę.
Czy ktoś z szanownego grona byłby w stanie pomóc zreanimować HBC? Kupować kolejną używkę można, ale to lotaria, więc wole dać komuś zarobić i mieć pewność, że będzie dmuchało jak należy |
Dopiero co wróciłem z krótkiego urlopu ....
Może tak - w tej reanimacji najgorsze jest wybebeszenie starej elektroniki. A szczególnie tej galarety, wszystko zasyfić potrafi. I najlepiej tak, aby izolacja wewnętrznego radiatorka pozostała nieuszkodzona ....
Sama elektronika - to nie takie trudne. Ale jak montować, to kilka sztuk na raz - wtedy szybciej idzie.
Można jeszcze jedno zrobić - dać ten układ na zewnątrz, bez tego radiatora w obudowie dmuchawy - przy analogowym sterowaniu musiał chłodzić dwa duże MOSfety.
Na chwilę obecną ... to ja niestety czasu za bardzo nie mam, ale schematy chętnie udostępnię.
Ktoś chętny do zabawy ???
kat - |2 Wrz 2015|, 2015 08:33
Gufer reanimował i sie da to zrobic,napisz do niego moze piodpowie jak to zrobic ,nawet chyba niedawno byla taka dokumentacja zdjęciowa na forum
Grześ - |2 Wrz 2015|, 2015 08:34
| Jankes napisał/a: | | Zagadaj do kol. Grześ |
Ech, już mi na prv pisał, ale byłem na małym urlopie.
Aha - jeszcze jedno. Myślałem jeszcze nad użyciem tego co w środku da się wykorzystać - czyli tylko podpięciu nowej płytki sterującej. To dużo mniej wybebeszania, ale płytkę trzeba by podłączyć na drutach do reszty układu. Ze starego HBC wykorzystany byłby chassis, te dwa MOSfety i bocznik do pomiaru prądu.
Schemat kiedyś chyba zamieściłem - tego oryginalnego układu. Może ktoś chciałby się pobawić ?
Jacek12 - |2 Wrz 2015|, 2015 19:50
Ja tylko raz podjąłem się otworzenia i ewentualnej naprawy hbc,ciężko dotrzeć do środka,poprawienie lutów nie pomogło,kupiłem używany z 97/98 roku-ten z dodatkowym radiatorem i kłopot z hbc się skończył.
Fajnie by było,jak by ktoś podjął się "wyprodukowania" dobrego zamiennika,bo prędzej czy później oryginały nawet te najmłodsze 17letnie przestaną działać.
Grześ - |2 Wrz 2015|, 2015 19:55
| Jacek12 napisał/a: | Ja tylko raz podjąłem się otworzenia i ewentualnej naprawy hbc,ciężko dotrzeć do środka,poprawienie lutów nie pomogło,kupiłem używany z 97/98 roku-ten z dodatkowym radiatorem i kłopot z hbc się skończył.
Fajnie by było,jak by ktoś podjął się "wyprodukowania" dobrego zamiennika,bo prędzej czy później oryginały nawet te najmłodsze 17letnie przestaną działać. |
Poprawianie lutów raczej niewiele da ... I sam wiesz, jak trudno dotrzeć do środka bez rozwalenia tego układu grubowarstwowego.
Mam jego schemat, można właściwie tą płytkę 1:1 zrobić samemu, i podpiąć na zewnątrz, i zalać żywicą. Układ jest dość prosty.
Dodatkowy radiator poprawia chłodzenie, i na pewno trwałość. Ja taki miałem już w MR96.
Ale najlepiej zrobić impulsowy. Tylko to wymaga wybebeszenia wszystkiego z tej obudowy, za wyjątkiem miedzianej płytki odizolowanej od radiatora. A to 2-3 godziny paskudnej zabawy.
Kamil_Scorpio_ - |2 Wrz 2015|, 2015 20:30
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#668639
Jacek12 - |2 Wrz 2015|, 2015 20:41
wiem o tym temacie,jednak nie widzę ofert na sprzedaż/naprawę hbc po reanimacji
Grześ - |2 Wrz 2015|, 2015 21:09
| Jacek12 napisał/a: | | wiem o tym temacie,jednak nie widzę ofert na sprzedaż/naprawę hbc po reanimacji |
A wynika to z tego, że to pracochłonne jak diabli. Głównie otwieranie obudowy, jak napisał Gufer - nawet niszcząc ten układ grubowarstwowy.
Dużo szybciej i łatwiej zrobić układ na płytce, na zewnątrz, do podpięcia na kabelkach zamiast oryginalnego, i tylko z małym radiatorkiem. I takie coś mogłoby kosztować (bez obudowy) ok. stówę.
Albo - kopia tej wewnętrznej płytki, do wlutowania na drucikach - to max 50. Wystarczyłoby wydrapać trochę zalewy z żywicy, przeciąć połączenia do oryginalnej płytki i wlutować "nową".
Kamil_Scorpio_ - |2 Wrz 2015|, 2015 21:42
| Jacek12 napisał/a: | | wiem o tym temacie,jednak nie widzę ofert na sprzedaż/naprawę hbc po reanimacji |
Odpowiednia kwota i się znajdzie
pablo19 - |4 Wrz 2015|, 2015 10:26
Czy wiesz Grzesiu, co tam się psuje?
gufer pewnie już wie, więc może się podzieli
Kamil_Scorpio_ - |5 Wrz 2015|, 2015 15:36
| pablo19 napisał/a: | Czy wiesz Grzesiu, co tam się psuje?
gufer pewnie już wie, więc może się podzieli |
| gufer-posepny napisał/a: | | Najczęściej urywają się te druciki łączące płytkę z obudową . Czasem te duże elementy SMD odpadają. |
Podesłałem linka do tematu przecie
pablo19 - |6 Wrz 2015|, 2015 00:34
| Kamil_Scorpio_ napisał/a: | ...
| gufer-posepny napisał/a: | | Najczęściej urywają się te druciki łączące płytkę z obudową . Czasem te duże elementy SMD odpadają. |
Podesłałem linka do tematu przecie | Ja to zrozumiałem w kontekście rozbierania, a nie samej usterki.
|
|