Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Inne - Volvo S80 T5 '98 2.0 20V 226 KM sedan + sekwencja :)

maross442 - |31 Sie 2009|, 2009 01:51
Temat postu: Volvo S80 T5 '98 2.0 20V 226 KM sedan + sekwencja :)
Tytułem wstępu , Scorpio for me , Volvo for us :D . Ojciec od jakiegoś już czasu patrzył za innym autem spełniającym kryteria , wysoko postawione przez Scorpiaka . Pomysł pierwszy to było Volvo , ale gadki szmatki "fachowców" o drakońskich kosztach utrzymania i tego typu innych bzdurach hamowały w ojcu pomyślunek o Volvo jako godnym następcy Scorpiaka , przyszedł pomysł na Mondeo MK3 diesel . Gdy już zdążyliśmy zawrzeć umowę po nieudanym wkroczeniu w mk2 team że Scorpio ma być moje , ojciec tak tylko rozglądał się za Mdo MK3 i rozkminiał czy brać . 3 dni temu oto dzwoni do mnie telefon z pytaniem kumpla "co twój ojciec chciał za auto?" mówie że Mondeo i słysze w słuchawce " Mam coś lepszego Volvo S80 98 rok 2 litry na sekwencji , brąz metalik , felga 18-stka " Przekazałem wieści ojcu , dawna chęc na Volvo się odezwała (koszta utrzymania ideolo to samo co Scorpio) no i umówiliśmy się na oglądanie . Auto zostało kupione :D
Przedstawienie godnego następcy Scorpiaka :
Volvo S80 T5 Sedan brązowy metalik 2.0 20 V skromne 226 KM :) Skrzynia manual z gazem sekwencjyjnym w kole , bagażnik nadal pozostaje przepasny nawet gdy leży zapas :)
pełne dane silnika
http://www.autocentrum.pl...urbo-226km.html
Wypas:
-Airbagów ile wlezie (w końcu Volvo)
-Klimatronic dwustrefowy , działa i chłodzi jak należy
-4x el szyby
-tempomat
-el. pochylane zagłówki
-tapicerka welur
-centralny na pilota z domykaniem szyb i otwieraniem bagażnika
- rolety na tył
-komp spalania
- lusterka fotochromatyczne (samościemniające)

Pełną listę wypasu napiszę jak go lepiej poznamy bo za krótko go mamy żeby wymienić wszystko i wiedzieć co on ma :D
Autko stoi na alusach 18-stkach profil 40 oryginał Volvo S80 , opony FULDA , wygląda na nich zabójczo niestety to nie felga na nasze polskie piękne drogi i zostaną one zastąpione oryginalnymi 16-stkami S80 , szkoda ich no ale cóż , po polskich dziurach nie prowadzi się niezbyt :(
wymaga trochę kosmetyki ale to jest nieistotny szczegół bo autko mechanicznie jest superanckie a te parę detali typu zmatowiałe listewki , ryski to szczególiki nieistotne do zrobienia w każdym używanym wozie :) mechanicznie jest żyleta , lata się elegancko i wygodnie , pali tyle co Scorpio a odejście to ma piękne :) . Felgi 16-stki z oponami już zamówione , w miejsce seryjnego kaseciaka Volvo trafi CD ze zmieniarką i sterowaniem na kierze + do tego jeszcze pilot :) Zobaczymy może dojdzie jasne wnętrze na miejsce welurów
Auto przyjechało do nas do kraju w piątek pod wieczór , w sobotę było już na podjeżdzie . Sprowadzony z Niemiec , wcześniej użytkowany we Włoszech . Autko ma potencjał i jesteśmy zadowoleni z zakupu :) Więcej opisu i zdjęc jak się z S80 lepiej poznamy :)

Maross - |3 Gru 2011|, 2011 00:38

3 Lata z Volvo...
Hm , czasami nie tylko mnie ale również ojca dochodzi taka refleksja , że chyba nie warto było sprzedawać jedynkę , Volvo S80 , fakt równie wygodne Scorpiakowi auto , silnik 2 litry na turbinie , 20 zaworów , 5 cylindrów , 226KM Czyli prawie x2 tyle co miał nominalnie nasz stary deohac , gaz sekwencja v generacja (ciekły wtrysk) , wypas w miarę (powiedzmy taka niepełna Ghia mk3 z klimatronem) , jeździ , benzyny pali tyle co moje 2.9 , gazu mniej , ogólnie fajny wóz tylko może nie we wszystkim... . Kiedy go kupiliśmy wydawało nam się że chwyciliśmy Pana Boga za nogi i wogóle (cena na tamte warunki była bardzo spoko) , ja się cieszyłem głównie dlatego że przejąłem MK1 , ojciec się cieszył bo takie Volvo mu się marzyło i było w sumie niezłą alternatywą dla mondeo mk3 w dieslu na które patrzył . Emocje opadły , auto nadal cieszyło do pierwszej "awarii" .
"Jedż do ASO"
To magiczne słowo chyba Zawsze w wypadku aut tej "klasy" . Sprawa miała się tak , pewnego dnia wyczerpały się baterie w pilocie , nieświadomy niczego ojciec po prostu je wymienił , wsiada do samochodu , cyk , auto kręci nie odpala , pierwsza myśl człowieka w tej sytuacji , za mało paliwa , cóż paliwo dla pewności nalane , cyk , dalej nic , ojciec już przerażony , ja też , dzwonimy po znajomego mechanika , wymienili świece , przejrzeli cewki (w Volvo cewka jest zespolona - nie ma klasycznych przewodów WN) , zapłon , dalej kręci ale za cholerę nie pali , ojciec nie świadomy że ma do czynienia z autem w którym wszystko jest podporządkowane tej cholernej elektronice (S80 jest na szynie/magistrali CAN , informatykom powinno to wiele mówić ) już był gotowy płacić za lawetę i do serwisu , ja jednak podjąłem się że poszukam czegoś na ten temat w internecie , trafiłem (o zgrozo!) na jakieś podforum volvo , na którym facet miał ten sam problem i rada brzmiała w sposób następujący "Jedż do ASO , tam zapłacisz 350zł , wymienią Ci moduł i zaprogramują kluczyk" , ojciec już załamany że ledwo kupił już są problemy , ja mówię czekaj , szukam dalej i w wyszukiwarce natrafiłem na jakąś anglojęzyczną instrukcję co trzeba zrobić by zaprogramować kluczyk... , a że jakoś tam tym angielskim władam , poczytałem , wychodzę , wsiadam do auta , kilkanaście sekund , odpalony :-d (sorry chłopaki ale trzy lata temu nie wpadłoby mi to do łba że to o immo chodzi bo ja byłem na etapie rozwoju poliftowej jedynki i był to dość burzliwy okres ;) ) . I znów było fajnie do czasu aż Volvo miało zacząć zarabiać na siebie na taryfie , był problem z licznikiem , potrafił się zawieszać i zapalić milion kontrolek , jeżdżąc tak z kasą fiskalną co chwile by się resetowała , a więc zarejestrowałem się na Volvo Forum i tam mi powiedzieli że winnym jest moduł ABS/TCS . Wizyta w serwisie we Wrocławiu zakończyła się wyceną kilku stówek za podłączenie samochodu do komputera + wyceną roboty , 200zł za godzinę x 4h . Znów ból , ale znalazł się ktoś mądry na tym forum i kiedy konsultowałem się z nimi napisał że chyba spadli nie napisze z czego z tą ceną i zaoferował pomoc tłumacząc co dokładnie trzeba uczynić aby przywrócić jego działanie , poprawić "zimne luty" i heya , gość wytłumaczył co i jak oblatanemu elektrykowi i auto mogło zostać taksówką . Jakoś szybko potem wymieniono w nim kompletny rozrząd (ok. 1 tys zł chyba wtedy poszło) i sobie tak ojczulek śmigał , dopóki nie zaczęło się znów coś świrować z elektroniką - mianowicie bardzo często rozładowywało akumulator , jedna głupia próba odpalenia go na pych (dziś wiem-proszenie się o kłopoty) zakończyła się włoskim komunikatem na komputerze , aku wymieniono i problem znikł (niestety w autach na tej magistrali ładowanie musi być mega idealne - inaczej trup ) Ja z powodzeniem użytkuje ten akumulator z Volvo w moim 2.9 bo ma zaledwie setne wartości zaniżone a Volvo już świruje ...
Edit : 03.12.2011 : na prośbę kolegi Wąskiego skracam pierwszy post - macie odcinek pierwszy :)

Waski - |3 Gru 2011|, 2011 10:46

maroz weś to napisz w odcinkach i nie takimi klocami - bo myślę że większość z userów tego forum oleje czytanie tak jak ja to zrobiłem
skonsultuje się z ZOMEM czy czytał bo jak nie to będę to musiał w nocy zmęczyć żeby zobaczyć czy nic brzydkiego tam nie napisałeś

gufer-posepny - |3 Gru 2011|, 2011 12:21

ee pikuś takie awarie . Po 13 latach .
pablo19 - |3 Gru 2011|, 2011 13:26

Przeczytałem, jest dobrze ;) Myślę, że te usterki to nie jakieś takie straszne jak na taką furę z lat kiedy to auta mają dać zarabiać ASO. :) Usterek gazowych nie ma co liczyć, bo to już dodatkowa instalacja. Zawsze można ją zdemontować ;)
gufer-posepny - |3 Gru 2011|, 2011 13:35

pablo19 napisał/a:
Zawsze można ją zdemontować ;)

Poprawię , trzeba ją zdemontować . To przyczyna wszystkich usterek :)

playandwin24 - |3 Gru 2011|, 2011 13:42

No... mi przez ten gaz.... nie powiem jaki żeby nie klnąc

Nadkola zaczęły bardziej rdzewieć... ;)

A Volvo ładne, i takie trochę dziwne 5 garów.... :shock:

gufer-posepny - |3 Gru 2011|, 2011 13:57

T5 ? zarąbisty silniczek .
Larix - |3 Gru 2011|, 2011 14:36

playandwin24 napisał/a:
takie trochę dziwne 5 garów....

5-garówki np Audi mają super dźwięk.

Maross - |3 Gru 2011|, 2011 16:06

Waski napisał/a:
maroz weś to napisz w odcinkach i nie takimi klocami - bo myślę że większość z userów tego forum oleje czytanie tak jak ja to zrobiłem
skonsultuje się z ZOMEM czy czytał bo jak nie to będę to musiał w nocy zmęczyć żeby zobaczyć czy nic brzydkiego tam nie napisałeś

Nic brzydkiego nie pisałem , edycja była bo dopisywałem jeszcze awarie pompy gazu , mogę to rozdzielić na kilka postów , Edit 22:55 03.12 2011 Waski tak może być jak jest?
playandwin24 napisał/a:
A Volvo ładne, i takie trochę dziwne 5 garów.... :shock:

eee tam , ot dwulitrówka z turbo oznaczenie T5 jak Gufer poniżej napisał :)
Larix napisał/a:
5-garówki np Audi mają super dźwięk.

Ten brzmi bardziej aksamitnie , nie ma tego "gangu" nawet jak wkręcony na obroty , co Vka to Vka ;)

Maross - |3 Gru 2011|, 2011 22:48

Odcinek 2 :
Gaz V Generacji
W aucie zamontowana jest włoska instalacja sekwencyjna ICOM JTG -Wtrysk gazu ciekłego , koszt skonfigurowania podobnej paramentrowo instalacji pod ten silnik , 5 cylindrów w rzędzie , 20 zaworów to podobno ok. 6 tyś zł . Wadą tej instalacji jest pompa gazu , wyczulona na jakość paliwa , handlarze za oryginalną pompę wołają sobie 2 tyś (i jeszcze ją podobno trzeba z Niemiec ściągać. Jedyny serwis , który się zajmuje serwisem instalacji tej firmy jest zakład w Siedlcach . W Volvo po roku na "naszym" gazie pompa zaczęła fiksować , przy czym szalała centralka , nikt z lokalnych gazmenów nie chciał tego tknąć nawet - od razu proponowali konfigurację nowej instalacji (tj. podzespołów) , ojciec pojechał do Siedlec i czego się dowiedział? , pompa stosowana w tych instalacjach jest bliźniacza konstrukcyjnie z pompą paliwową Deawoo Matiza i kosztuje ona chyba nawet poniżej setki za nówkę , na zamienniku który dostajemy nawet napisane "matiz , tico" , jednak podróż , montaż i przegląd instalacji trochę pochłonął i przesunął się zakup mojego Scorpio , póki co jeździ jest dobrze a jak przestanie będziemy się martwić

Maross - |3 Gru 2011|, 2011 22:50

Odcinek 3: 2.0 Turbo...
Następny postój tego auta jaki pamiętam , "to nie palenie na wszystkie gary" , silnik na turbinie , prawie 230 koni , wiadomo musiało dostać w palnik kiedyś ...
Spadła mu moc - nie chodził na wszystkie cylindry - diagnoza : przepalone gniazdo zaworowe - wyregulowane śmiga dalej , olej z full syntetyka zmieniony na półsyntetyk , myśleliśmy że pali ale nie , on go po prostu wychlapuje spod dekli (zupełnie jak moje 2.9 jak kupiłem) . Obecny przebieg to jakieś 280 tyś , niedawno wymieniona pompa wody na lepszą i nowy zbiorniczek wyrównawczy bo stary pękł i zaczął przeciekać (grzał się wtedy niemiłosiernie) . Zawsze tak było że jak miał mało paliwa i stał z górki , za cholerę nie szło go odpalić (sekwencja - na gazie odpalisz awaryjnie) , więc zawsze to paliwo było , dopiero jak w baku było 15-20l palił , dzisiaj dowiedzieliśmy się dlaczego tak było :pompa paliwa już się kończyła i widocznie nie dostawał dobrego ciśnienia...) ale o tym potem

Maross - |3 Gru 2011|, 2011 22:52

Odcinek 4: "Półoś , czyli dniówka z telefonem przy uchu i widmo kosztownej naprawy"
.Miesiąc temu ojciec jak zwykle wyjechał do roboty , a że lubi mieć czyste auto , zjechał na myjnie , jakoś lekko po 12 w południe dzwoni do mnie "Weż przyjedż na myjnie , volvo sie rozkraczyło , sholujesz mnie" , mówię ok i jadę brudnym jak szlag Scorpio na tą myjnie , zajeżdzam a tam śliczniutkie lśniące brązowe Volvo stoi na środku , zaparkowałem Scorpiaka , ide do ojca , ojciec mówi "kurde umyłem go , wywijam szybko ruszyłem i jak nie gruchnie , przegub poszedł..." .No nic , myślę , don't panic , Scorpio jest , sholuje sie toto do mechanika i w razie W pojedziemy gdzie trzeba . W godzinach szczytu nie będziemy się pchali z korowodom , odstawiliśmy go na miejsce parkingowe po Scorpiaku i jedziemy do domu szukać tego przegubu w necie (bo w sklepie-hurtowni jak usłyszeli Volvo bez wahania 400 z hakiem powiedział) , krótki przegląd są przeguby po 170-pare , ale zewnętrzne a my już wiedzieliśmy po zaholowaniu go do mechanika że poszedł wewnętrzny , ojciec obdzwonił chyba wszystkich handlarzy , okoliczne serwisy , (bardzo dziękujemy Panom z Wrocławia , którzy "wiedzą czy przegub pasuje ale nie powiedzom i nie mają obowiązku informowania o numerach części...możemy zmienić całą półoś na nową - to bedzie 2tyś + robocizna") nikt tego nie ma , to ja znów forum volvo , no jest , przegub wewnętrzny niedostępny ale stary post informuje że regeneruje się półoś za 800.." no to dzwonimy do sklepu Scandicar , koleś mówi 800 do tysiąca tylko to nie oni regenerują ale wysyłają do podwykonawcy) , hm tysiąc to nie trzy ale i tak ogólna załamka , naszczęście trafiam na stronę tego podwykonawcy i u niego ta robota wynosi od 100 do max 550zł w zależności od uszkodzeń , wysłane , zregenerowane , zamontowane

Maross - |3 Gru 2011|, 2011 22:54

Odcinek 5:
. Kilka dni temu niestety tato się zagapił i wjechał facetowi w tył (Calibra z Elpegie jee ) . Volvo nic , Calibera się tam troszki rozsypała , ogólna konsternacja bo koleś widząc ze Volvo zawołał do ojca "że on chce tysiąca tu i tera , jak nie masz idż do bankomatu" , ojciec mu że przecież jest OC i zaraz spiszą oświadczenie , ten na to "dobra dobra jak nie masz tysiąca to wez kredyt , zrób coś bo on nie ma czasu sie z oc szlajać i dzwoni po policję" , policja przyjechała , pasażer gościa ululany w trupa , jak sie pytali czy wszystko ok powiedział że tak , po czym jak tamci wzieli stronę ojca żeby pisać oświadczenie i sie rozjechać ( typ nie chciał ruszyć tej Calibry ze środka drogi dopóki policja nie przyjedzie) to zaczął coś kwękać że go boli i sie namyslił że jednak odniósł obrażenia ... . Po tej stłuczce Volvo znów nie chciało zapalić i znów kombinowanie (wyłącznika wypadkowego w sensie stricle nie ma - jest tzw. tryb powypadkowy , który w razie uderzenia wywala w kosmos bezpiecznik od pompy , wskazuje błąd na komputerze , odcina paliwo i nie można zapalić (a tryb w diagnostyce trzeba wyłączyć) . Jednak komunikatu żadnego nie było , paliwo jest , chwilę po stłuczce nawet odpalił ale szybko zgasł , bezpieczniki sprawdzane przy mnie co jest , znowu szukanie , znowu ból , sholowaliśmy go znowu Scorpio do mechanika -diagnoza : martwa pompa paliwowa , koszt 100zł marki BOSCH , i weź tu człowieku bądź mądry . Ojciec mimo że lubi to auto przeklina dzień w którym sprzedał Scorpio po w porównaniu do Volvo , MK1 DOHC rocznik 1991 niedomagał tylko raz jak się uszczelka pod głowicą usmażyła ... Ende . Sorry za tak długi wywód ale musiałem opisać wam te furę po trzech latach z tej gorszej strony

cronix - |23 Gru 2011|, 2011 22:17

Ładne to brązowe :) rzadko spotykany taki kolorek w S80. Ja swego czasu też śmigałem S80 ale silniczek 2.8 T6 272KM .... oj moc miało w przyspieszaniu i w piciu benzynki z baku (BRAK LPG)... Chociaż nie mogę narzekać, gdyż absolutnie żadnych usterek w aucie nie miałem. Tez się nasłuchałem o elektryce w S80, że potrafi dość często się posypać.
Życzę duuuużo cierpliwości w takim razie, S80 to świetne i bezpieczne autka a to podstawa w dzisiejszych czasach, gdzie nie każdy (tak, jak my) jest na tyle odważny, żeby na trzeźwo na drogę wyjechać - niestety :/

Maross - |23 Gru 2011|, 2011 22:53

Póki co jest ogarnięte , kminili , kminili no i wykminili , działa :D
Ostatnio zrobione :
-Zbieżność
-Wymieniony czujnik temp. silnika , przekaźniki
-Nowa pompa PB - bosch
Do ogarnięcia:
Przepływomierz trzeba na nowy wymienić i to chyba tyle...

Tomek Z - |24 Gru 2011|, 2011 00:10

najlepsze Volvo to 740 i 940 no i może trochę 850. Tyle w tym temacie.
blaz - |16 Lut 2012|, 2012 19:45

Tomek Z napisał/a:
może trochę 850

ja mam reno z silnikiem z 850 :) fakto , trwałe te starsze były, sam miałem kupić s60 2003 ale poczytałem na forach o kosztach i dałem sobie siana.. teraz sąsiad chce kupić s60/80 i kaza mi po necie szukać czy warto i sam nie wiem co mu poradzić..

pablo19 - |16 Lut 2012|, 2012 19:52

blaz napisał/a:
Tomek Z napisał/a:
może trochę 850

ja mam reno z silnikiem z 850 :) fakto , trwałe te starsze były, sam miałem kupić s60 2003 ale poczytałem na forach o kosztach i dałem sobie siana.. teraz sąsiad chce kupić s60/80 i kaza mi po necie szukać czy warto i sam nie wiem co mu poradzić..
... zakup wieloryba :D
Maross - |16 Lut 2012|, 2012 20:24

Najnowsze wieści z pokładu - zamarzł i nie jezdzi :P
Maross - |19 Mar 2012|, 2012 23:29

gufer-posepny napisał/a:
Poprawię , trzeba ją zdemontować . To przyczyna wszystkich usterek :)

guru czy jak? :twisted: awaria instalacji gazowej wyłączyła to auto z ruchu na miesiąc (a ja myślałem że Ty żartujesz) , nie mógł odpalić za cholerę a jak odpalił to znowu swoje palił , dopiero specjaliści z Volvotechu uruchomili toto wymieniając :
MAP Sensor
Przepływomierz
Czyszczenie przepustnicy po raz drugi
Z innych to , przegub i coś tam jeszcze , za "normalne" pieniądze
Wreszcie to Jeździć zaczęło tak by zarobić na siebie pali przyzwoicie , 8l/100 trasa 11/100 miasto wachy , gaz odłączony póki co...

slawektg - |25 Kwi 2012|, 2012 20:39

blaz napisał/a:
ja mam reno z silnikiem z 850
Raczej na odwrot.Volvo korzysta z silnikow Renault.Powszechnie.
Maross - |25 Kwi 2012|, 2012 20:53

Donoszę uprzejmie że Volvo lata only PB , turbina dyma aż miło , silnik odzyskał swą dawną zrywność dzięki Panom z Volvotech :)
i PB pali ze 13 - tyle co mię 2.9 :)

Maross - |31 Lip 2013|, 2013 15:07

UP
Podbijem padlinę bo to modne teraz :)
Ogółem jeździ , wymieniono sporo rzeczy
Wszystko zakupione w Volvo Draken - polecam (oprócz amorów i stabilizatora)

Olej 10w40 + filtr ( na razie 10w bo cieknie :P )
-filtr powietrza
-Wkład poduszki górnej - mocowania silnika
-Łożysko lewe i prawe przednie
-Łączniki staba
-Sam stabilizator w używce
-Amortyzatory przednie - gazowe - mają dosłać własciwe
Ostatnio wymienione byly też świece i skontrolowany stan cewek zapłonowych
turbo jeszcze dyma ale skądś rzyga olejem ( obstawiam dekle i uszczelkę turba) , namierzyłem zestaw uszczelek na silnik + turbo i przewody turba w Draken i chyba się zrobi...
Dalej only PB niestety , zamyślam że skoro moda taka na te volvy teraz - może ktoś chce się zamienić na stare dobre skorpio ? :-d
Ja chętnie bym przytuli jakiegoś przedlifta mk1 2.9 Ghia a ojcu dał mk2 do jazdy - niech ma i zarabia pieniądze , ale póki co to tylko takie mrzonki ;)

Struna - |31 Lip 2013|, 2013 15:10

Maross napisał/a:
Olej 10w40
czemu taki słaby olej lejesz do silnika turbo ?
Maross - |31 Lip 2013|, 2013 15:13

nie ja - ojciec leje :D ZWYKLE jest 5w40 ale teraz leje nim na potęgę ...
pablo19 - |31 Lip 2013|, 2013 17:26

To trzeba dalej lać 5W i jak zacznie bić po kieszeni to od razu się czas znajdzie na uszczelnienie motora, a tak będzieta jeździli na półsyntetyku.
Maross - |14 Sie 2013|, 2013 19:47

Żeby scorpio team było scorpio teamem solidarnie zgłaszam temat do usunięcia
KOSZ :-d

kat - |14 Sie 2013|, 2013 20:28

moze ja czegos nie kumam,ale tematy sa w dziale z autami jako INNE,wiec o co chodzi z tym usuwaniem?
Adam_2000 - |14 Sie 2013|, 2013 21:08

Spoko Andrzeju... to taka szutka Wąskiego ;)
playandwin24 - |14 Sie 2013|, 2013 21:13

Maross napisał/a:
Żeby scorpio team było scorpio teamem solidarnie zgłaszam temat do usunięcia
KOSZ :-d

:rofl:

Waski - |14 Sie 2013|, 2013 21:54

zgodnie z życzeniem :)
Maross - |14 Sie 2013|, 2013 23:22

Fajnie by było zamienić to na Scorpio-bywają takie plany al to znowu trzeba $$$ na papierologię taxi a za to już możnaby coś kombinować z naprawą gazu -błędne koło
u Padera szczajono ojca jak się Readerowemu scorpiu przypatruje ;D

Ostatnio oglądali my wesele co scorem mk1 jechalim - "jak ja żałuję" -powiedział

Pershing - |14 Sie 2013|, 2013 23:39

Tak w temacie sie zapytam... jak to sie na taksie sprawuje ? S80 na taksie to niezbyt częsty widok :) Pytam bo przymierzam sie do takowego i nie wiem czy finansowo nie popłynę ;)
Maross - |15 Sie 2013|, 2013 00:07

Niby zrobiło z 80tysi przez 4 lata i nadal jeżdzi , przez brak sprawnego gazu może trochę zaniedbane
Są części tańsze , trochę droższe i te z kosmosu...
z poważniejszych awarii to moduł abs/tcs ,półoś wysypana ,przepustnica i mnóstwo w pełni eksploatacyjnych acz dokuczliwych pierdół , na teraz z turbo chyba leje
wiązki silnika nie wyglądają zbyt zachęcająco -ale to chyba kuna..
powiedzmy że jak na normalną eksploatacje ujdzie
W mojej fsi są dwa na taxi -ojca i D5 , dizel coś tam miał przygody -toto nie miłe acz wyłączające z jeżdzenia incydenty
Patrząc na dostępność cenową części i łatwość serwisu ,myślę ze jednak w tym zawodzie wygrywa scorpio ,przynajmniej w mojej i ojca ocenie

Maross - |27 Paź 2013|, 2013 20:43

Ot powód niesceńscia łosia folfo ,że LPI wysiadło...
Zacznie jeździć na Gazie to zarobek się powiększy o połowę
Pompa ideolo od Renault Scenic
lub włoska do matysa ...ale gaziarze albo tego nie robią albo tysiąc-sto...
Oryginał JTG kosztuje chyba 600-1000 a i tak na "naszym" gazie padnie...
Przez rok żaden gaziarz w promieniu 100km nie chciał tego tknąć

Jankes - |27 Paź 2013|, 2013 20:46

Może ja sie nie znam, ale czy nie mozna było po prostu wywalic tego gazu i założyc normalnej sekwencji za fistaszki, nawet samemu, skoro gaz i tak wbity w dowód??
Maross - |27 Paź 2013|, 2013 20:49

Jankes napisał/a:
, ale czy nie mozna było po prostu wywalic tego gazu i założyc normalnej sekwencji za fistaszki, nawet samemu, skoro gaz i tak wbity w dowód??

tu jest 5 cylindrów w rzędzie przypominam ,nie takie wcale fistaszki...
nowa sekwencja 3300 po wielkich upustach...

Jankes - |27 Paź 2013|, 2013 20:52

i co z tego ze 5 cylindrów w rzędzie, ja mam 6 w rzędzie i żyje.

Dobry sterownik reduktor i wtryski to koszt z rzedu 1200zł plus butla 300zł, troche miedzi i reszta 100zł, dzień pracy i masz.

pepi - |27 Paź 2013|, 2013 20:56

dobry wtrysk kosztuje 100 zł :-d
Zysio - |28 Paź 2013|, 2013 00:02

Jankes napisał/a:
Dobry sterownik reduktor i wtryski to koszt z rzedu 1200zł

ok 400 PLN za barracudy + ok 600 za dwa parowniki to już nam daje tysiąca, brakujące 200 to ciut mało na sterownik

Jankes - |28 Paź 2013|, 2013 07:18

Zysio napisał/a:
Jankes napisał/a:
Dobry sterownik reduktor i wtryski to koszt z rzedu 1200zł

ok 400 PLN za barracudy + ok 600 za dwa parowniki to już nam daje tysiąca, brakujące 200 to ciut mało na sterownik

Zapomniałem ze te volva to takie super hiper wysilone silniki mają i nie pojada na gratach z sredniej polki :P

Uwielbiam przerost formy nad treścią...

YaKuZ - |28 Paź 2013|, 2013 07:42

Jankes napisał/a:
Zapomniałem ze te volva to takie super hiper wysilone silniki mają i nie pojada na gratach z sredniej polki

nie pojado bo marosa starszy lata taxą jak w filmie TAXI tym pugiem :P łyka teżewe i musi mieć dobre graty

Zysio - |28 Paź 2013|, 2013 10:20

Jankes napisał/a:
Zapomniałem ze te volva to takie super hiper wysilone silniki mają i nie pojada na gratach z sredniej polki

pojechać pojadą - tylko kwestia jak

jak auto ma zadyszki dostawać tam, gdzie powinno jechać to bez sensu robota

Maross - |28 Paź 2013|, 2013 19:28

YaKuZ napisał/a:
Jankes napisał/a:

nie pojado bo marosa starszy lata taxą jak w filmie TAXI tym pugiem :P łyka teżewe i musi mieć dobre graty

Jak turbo tłoczy to obrotek w Vce ukręca :P ;)
pompa kupiona

Maross - |31 Paź 2013|, 2013 17:07

Przyszły itemki z Drakena
Amortyzator przód S60,S80,V70 1999-07 PPS 2szt
odboje są na składzie ,ponieważ poprzednio zamówione w innym sklepie amorki nie spasowały
Przepływomierz C70,S70,V70,S60,S80,XC70,XC90, 2.5TDI,Benz YSP
Łącznik stabilizatora S80 2szt.

Maross - |19 Wrz 2014|, 2014 18:41

To już pięć lat jak jest w rodzinie i ponad sto tysięcy temu Volvu stukło!
Był okazjonalny remont zawieszenia -w ciągu tego roku wymieniono chyba wszystkie gumy ,drążki ,stabilizatory i amorki -ostatnio tuleje z przodu , została do regeneracji turbina TD 04 HL 16T ,którą po całkowitej regeneracji z Wawy przywiózł kurier , kupione wszystkie uszczelki na węże i wydech (IC/Draken)
Ps. Foty turbiny mam tylko przed -ale zapewniam kompletna regeneracja była z wymianą wirnika włącznie. wymieniona szyba czołowa , wymieniony wydech i doszły skóry

kat - |19 Wrz 2014|, 2014 21:05

ta skóra to w dosc słabym stanie z tego co widze
nie lepiej bylo poszukac ładnego weluru,bo skora w volvo jest strasznie miernej jakosci

Maross - |19 Wrz 2014|, 2014 21:10

kat napisał/a:
nie lepiej bylo poszukac ładnego weluru,bo skora w volvo jest strasznie miernej jakosci

darowanemu koniowi itd. wyczyści się Uradem ,a może kiedyś położy się ładniejsze z anglika :)
zawsze jest opcja powrotu do starego wnętrza

kat - |19 Wrz 2014|, 2014 21:15

samym uradem nie dasz rady,szampon urad jeszcze kup do tego i najpierw nim zrób
Maross - |19 Wrz 2014|, 2014 21:18

kat napisał/a:
samym uradem nie dasz rady,szampon urad jeszcze kup do tego i najpierw nim zrób

O! bo najgorszy to fotel kierownika ,Pan był słusznej postury

Maross - |23 Gru 2014|, 2014 19:50

Tytułem aktualizacji:
Nowy rozrząd
Wydech z +sondy
Rozrusznik
Gumy na wahaczach
Złoźona pokrywa zaworowa z oringami cylindrów
Wgrana nowa pompa paliwowa ,poszło trochę srodka do wtrysków
Cewki zapłonowe z wiązką na silniku ,sprawdzona kompresja
pewnie coś o czym nie pamiętam
Next stage : nowy baniak i skompletowanie gratówv pod sekwencje ,program pod LPi dostałem od A2k po zlocie ,niestety nadal gaziarze nie łatwili interfejsu ,więc wywalamy rychło w czas

pepi - |23 Gru 2014|, 2014 21:48

podobno volvo się nie psuje ???
to po co te zabawki ?

Maross - |23 Gru 2014|, 2014 22:12

pepi, to jest skutek przyzwyczajenia mego ojca ,że to Scorpio się nie psuło a graty tanie i część z nich to ja dokupowałem bo miało być moje :P Przez 5 lat pękło 100 tysięcy km ,trzeba było pewne "grubsze" rzeczy powymieniać ;) w zeszłym roku to chłodnice ,zawieszenia itd. ,ogólnie to bardzo dzielny wóz jest i się nie psuje a wymagał doinwestowania ;)
zibi8556 - |23 Gru 2014|, 2014 22:21

Maross napisał/a:
a wymagał doinwestowania

Maross, ja to nazywam udoskonalaniem auta ;)

Maross - |23 Gru 2014|, 2014 22:29

skóry są -ot udoskonalenie ,szkoda że dechy pieruńsko drogie i na razie mamy miszmasz beżu z granatem :P ale zajadę jutro po niego porządnym wozem Scorpio i to mnie cieszy ,jednak daleki jestem od entuzjazmu przez doświadczenia z poprzednim blacharzem
zibi8556 - |23 Gru 2014|, 2014 22:53

Maross napisał/a:
daleki jestem od entuzjazmu przez doświadczenia z poprzednim blacharzem

Trzymam kciuki co by ten nie okazał się ściemniaczem, a zrobił dobrą robotę przy Twoim aucie :)

Maross - |15 Sty 2015|, 2015 14:21

Still working but...
Zimny jeździ -zagrzeje się kuleje przerywa ,mechanicy dali do niego świece irydowe marki Denso -twierdząc iż to jest przyczyną ,ojciec wkręcił na próbę i gwint jest za krótki i wchodzą głębiej niż zwykłe elektrodowe NGK :shock:
Ojcu wyczerpały się nerwy i na razie kupił inne auto z LPG na zastępstwo ,także niedługo Volvo ma urlop od Taxi i jeśli sytuacja się wyklaruje ,będzie zrobione cacy z nowym gazem ,jeśli nie przykro mi/nam to pisać zostanie sprzedane a wóz zastępczy zamieniony na lepszy , to są dobre wozy ,tylko trza dbać o pierdoły za w czasu ,bo później Lawina .Bądźmy dobrej myśli -Czarna Łamaga "wyciągnie" Brązowego Łosia z tarapatów :mrgreen:
Następca:
Czarny Łopel Łamaga B przedFL 2.0 16v 1995 GL z Holenderskim gazem LPG (baniak z homologacją na kolejne 10 lat) , od pierwszego właściciela ,sprowadzona w 2008 , Klima ,siakowaś elektryka ,welury ,blacha zdrowa ,zawieszenie istnieje ,czego chcieć więcej od Łamagi? :)

kat - |15 Sty 2015|, 2015 14:31

Ja mysle Maross ,ze to jest bardziej spowodowane kompletna niewiedza mechaników z twojej okolicy.
Maross - |15 Sty 2015|, 2015 15:13

No w sumie i z tym nie jest łatwo a jedyny serwis , który ogarnia jest to Vtech (ex Volvotech w Bykowie) i tam trafi Volvo ,jak Łamaga odrobi straty ,bo już nie ma być tanio ani drogo ,ma być dobrze zrobione :P
konrad85 - |15 Sty 2015|, 2015 19:41

Maross napisał/a:
Zimny jeździ -zagrzeje się kuleje przerywa

może padło kółko wyprzedzenia zapłonu ?
albo spróbuj przepływomierz podmienić i zobacz czy poprawy nie będzie

pepi - |15 Sty 2015|, 2015 20:26

konrad85 napisał/a:
może padło kółko wyprzedzenia zapłonu ?
-1 tys ;)
konrad85 - |15 Sty 2015|, 2015 20:32

pepi napisał/a:
-1 tys

oj chyba lepiej za nówex

Struna - |15 Sty 2015|, 2015 21:03

Kółko wyprzedzania zapłonu - a cóż to takiego?
Darek_Police - |15 Sty 2015|, 2015 21:09

pewnie o czujnik halla się rozchodzi :)
Struna - |15 Sty 2015|, 2015 22:13

Raczej o fazator wałka :)
konrad85 - |15 Sty 2015|, 2015 22:19

Struna napisał/a:
Kółko wyprzedzania zapłonu - a cóż to takiego?

z różnym nazewnictwem się spotkałem,fakt że źle to ująłem ale chodziło mi o taki giberesik
http://allegro.pl/volvo-k...4996415382.html

Maross - |15 Sty 2015|, 2015 22:30

Well , wspominałem , że był problem z ustawieniem rozrządu ostatnio ? , to by sporo wyjaśniało na tle aktualnych problemów , jednakowoż na razie ma urlop , co będzie potem , się zobaczy , senk za sugestie bo VF milczy - im Wołga za brzydka i zmęczona życiem taksówka , nie warto skrobnąć w temacie ;)
konrad85 - |15 Sty 2015|, 2015 22:38

Maross napisał/a:
wspominałem , że był problem z ustawieniem rozrządu ostatnio ?

nie,ale z objawów wynika że jednak coś w tej kwestii nie tak,mówiąc szczerze to szwagierka ostatnio ze swoim S80 2.9 T6 ASB się tułała,jeden mechanik zrobił jej głowicę ale ustawienie rozrządu go przerosło,objawy były jak u Ciebie,drugiemu dopiero ta sztuka się udała
kolega miał podobny problem z T5 2.4,przyczyna była ta sama-źle złożony rozrząd

Struna - |15 Sty 2015|, 2015 22:44

Maross, opis ustawienia jest dostępny w Vida.
Jakby co to mogę Ci pdf zrobić.

Maross - |15 Sty 2015|, 2015 22:53

Struna, jak masz chęci to jasne , przyda się , w ogóle do niego przydałby się ktoś kumaty z Vidą właśnie , następnym krokiem , jeśli zaistnieje ,będzie wizyta w Vtech , bo tutaj to już się o wróżbiarstwo ociera ,niby mają kompy a z tego nic nie wynika :P
konrad85 napisał/a:
Maross napisał/a:
wspominałem , że był problem z ustawieniem rozrządu ostatnio ?

nie,ale z objawów wynika że jednak coś w tej kwestii nie tak,mówiąc szczerze to szwagierka ostatnio ze swoim S80 2.9 T6 ASB się tułała,jeden mechanik zrobił jej głowicę ale ustawienie rozrządu go przerosło,objawy były jak u Ciebie,drugiemu dopiero ta sztuka się udała
kolega miał podobny problem z T5 2.4,przyczyna była ta sama-źle złożony rozrząd

Ano widzisz , a tamci niby walczyli walczyli , jest ok , a że kuleje to świece zmień ...

Struna - |15 Sty 2015|, 2015 23:16

Volvo jak chcesz diagnozować to tylko Vida, po zwykłym obd pokazuje to i owo, ale zazwyczaj pierdoły.
W mnie zwykłe obd zgłaszało błąd stukowca, a Vida pokazała problem z czasem reakcji fazatora.
Także zupełnie rozbieżne dane.
Volvo ma mocno rozbudowaną diagnostykę, na potrzeby standardu obd jest ona mocno obcinana, dopiero w kontakcie z Vida pokazuje swoje możliwości.

Ustawianie rozrządu ze zmiennymi fazami różni się od zwykłych tym, że koła trzeba wstępnie "nakręcić", żeby uzyskać ich właściwe spoczynkowe ustawienie.
Ja w swoim jak robiłem to się z deka zdziwiłem jak niby znaki ok, a rozrząd wcale nie ok, bo sobie właśnie koła nie nakręciłem.
Dopiero po wielu próbach i testach w końcu toto poskładałem, ale potem i tak jeszcze robiłem korektę, bo mimo iż niby było ok, to jednak odczyty zadanego kąta z wykonaniem mi się średnio pokrywały - niby w możliwym zakresie tolerancji, ale przed wymianą było inaczej, więc skorygowałem, żeby było jak wcześniej.

konrad85 - |15 Sty 2015|, 2015 23:17

Maross napisał/a:
Ano widzisz , a tamci niby walczyli walczyli , jest ok , a że kuleje to świece zmień ...

Ten co szwagierka u niego głowicę robiła powiedział że to przez skrzynię automatyczną i tak musi być :690:
tym samym przebił Twoich mechaniorów :-d

Maross - |15 Sty 2015|, 2015 23:35

konrad85 napisał/a:
Maross napisał/a:

Ten co szwagierka u niego głowicę robiła powiedział że to przez skrzynię automatyczną i tak musi być :690:
tym samym przebił Twoich mechaniorów :-d

No , u nasz siedzi manual , zgodnie z VINem , z fabryki znaczy ,więc odpada :P

Struna napisał/a:
Ustawianie rozrządu ze zmiennymi fazami różni się od zwykłych tym, że koła trzeba wstępnie "nakręcić", żeby uzyskać ich właściwe spoczynkowe ustawienie.
Ja w swoim jak robiłem to się z deka zdziwiłem jak niby znaki ok, a rozrząd wcale nie ok, bo sobie właśnie koła nie nakręciłem.
Dopiero po wielu próbach i testach w końcu toto poskładałem, ale potem i tak jeszcze robiłem korektę, bo mimo iż niby było ok, to jednak odczyty zadanego kąta z wykonaniem mi się średnio pokrywały - niby w możliwym zakresie tolerancji, ale przed wymianą było inaczej, więc skorygowałem, żeby było jak wcześniej.

Coś tam czytałem , że sztuka w umiejętnym zblokowaniu koła , by to poustawiać i każda korekcja pod kompem , ale
Struna napisał/a:
Volvo jak chcesz diagnozować to tylko Vida, po zwykłym obd pokazuje to i owo, ale zazwyczaj pierdoły.
W mnie zwykłe obd zgłaszało błąd stukowca, a Vida pokazała problem z czasem reakcji fazatora.
Także zupełnie rozbieżne dane.

Wątpię by Panowie Ci lub tamci ,co do niego łapy tam pchał z jaką taką renomą raczej nie posiadał Vidy - ot co...

Struna - |16 Sty 2015|, 2015 08:14

Żadna to sztuka koła zablokować - ot, jest odpowiednia blokada do volvo.
No i oczywiście trzeba wiedzieć, że te koła trzeba wstępnie naciągnąć (bo tam sprężyna wewnątrz jakaś jest i jak pasek zdejmiesz to koło wraca do pozycji spoczynkowej - czyli jakieś 15-18 stopni wstecz)

pepi - |16 Sty 2015|, 2015 08:27

jeszcze pytanie które koło bo są takie ja w renulatach
https://www.google.pl/sea...ml%3B1024%3B682
teraz właśnie robię i tam tylko się na znaki składa
przynajmniej tak było w renio to i tu podobnie jak koło prawie takie same tylko 2x trzeba więcej zapłacić i mit taniego volvo poszedł ,,,

Struna - |16 Sty 2015|, 2015 08:42

Zrób rozrząd w kosie a zrób w volvo :)
Co jest tańsze :)
Btw - swożnie wahaczy zmieniałem, po 60 zeta sztuka z mooga, a są też inne, tańsze.
A taki swożeń w Scorpio - oooo, peszek, niewymienny, więc cały wahacz. W mk3 to 500.

No to faktycznie - taniocha :)

pepi - |16 Sty 2015|, 2015 11:59

tylko że w kosie nie powinno się nic dziać a to że się dzieje to wada
a volvo masz okres po którym jest wymiana a to już inna sprawa
te powalone koła zmieniałem w renówkach
teraz mnie czeka w v40 :)
Struna napisał/a:
swożeń w Scorpio
-100 zł regenerowany
Struna - |16 Sty 2015|, 2015 14:45

Każde auto ma coś do roboty, nie kumam po co jakieś z dooopy porównania, taniej, drożej.
Robi się i jeździ się, od tego jest auto.

pablo19 - |16 Sty 2015|, 2015 14:51

pepi się użala, bo to on musi robić :P
qhen - |16 Sty 2015|, 2015 15:11

pepi napisał/a:
te powalone koła zmieniałem w renówkach
teraz mnie czeka w v40 :)

a v 40 kopciuch tez to ma ? bo zmienialem rozrzad u mlodego i nawet nie zwrocilem uwagi . ;)

Struna - |16 Sty 2015|, 2015 18:38

40 to hgw co jest, ale z volvo to ma znaczek i wnętrze :)
gufer-posepny - |16 Sty 2015|, 2015 21:33

w traktorach tego nie ma . tam rozrząd prosty jak budowa cepa : pasek , napinacz , pompa wody i gotowe . gorzej z benzynami , te w 1999 i 2000 miały jakieś dziwne koło zmiennych faz i praktycznie niedostępne nawet w aso . dopiero po 2001 jest . no ale w benzin to daje 330 niuta z takiego 2.0 . jest czym przywalić .
pepi - |16 Sty 2015|, 2015 21:54

ta i fajne tanie koło :-d
Maross - |16 Sty 2015|, 2015 23:13

Struna, Widzę ,że masz większe pojęcie w temacie niż ci pożal się boże magicy z interfejsikami ,to może ja go na wiosnę tego Volva ,zapnę do Scorpia na lawetę i zwiozę do Kraka ,cudem jakimś może go naprawisz ;) :P
Struna - |17 Sty 2015|, 2015 00:56

Lubię wiedzieć co i jak działa w czymś co sam posiadam, to i sobie fejsa od kitajców sprowadziłem a i wiedzy coś tam przyswoiłem.
pepi - |17 Sty 2015|, 2015 12:05

Struna napisał/a:
że koła trzeba wstępnie "nakręcić", żeby uzyskać ich właściwe spoczynkowe ustawienie.
-jesteś tego pewny bo mi tłumaczyli że koło wtedy jest do wymiany jestem już po wymianie koła w volvo i tylko poskładane na znaki i nic nie trzeba było nakręcać
czytałem troszkę po necie i było tak jak ty mówisz ale pisali że koło takie be

pepi - |17 Sty 2015|, 2015 12:13

dobra nakręca się koło tylko na wałku który jest od strony grodzi
a to które jest bliżej przodu nie

gufer-posepny - |18 Sty 2015|, 2015 10:37

było popatrzeć przed rozebraniem jak było .
pepi - |18 Sty 2015|, 2015 10:43

zawsze patrze tylko skąd wiadomo że było dobrze ?
to że chodziło to jakoś i zazwyczaj koło się tłucze to i tak nie przestawia jak powinno
więc ...

Struna - |18 Sty 2015|, 2015 13:57

Tak pepi, jestem pewien.
Jak nie nakręciłem to niby kolizji nie ma, ale jak się odpali to lekko puka.

Zresztą procedura serwisowa wymiany tegoż koła nakazuje go wstępnie nakręcić.

konrad85 - |18 Sty 2015|, 2015 22:15

szwagierka odebrała wczoraj swoją wołowinkę,rozrząd poprawnie ustawiony i faktycznie silnik pracuje równo i auto lepiej jeździ,ale okazało się że przepływka dead i któraś z czterech lambad też więc jeszcze trochę wydatków przed nią. przy okazji wyszło ze jedna cewka zdechła...
pepi - |19 Sty 2015|, 2015 07:36

ty masz na wałku od strony grodzi ?
pepi - |19 Sty 2015|, 2015 07:38

takich się nie nakręca
https://www.youtube.com/watch?v=finlI8CG83Y

ty masz takie ? :-d
https://www.youtube.com/watch?v=o4uLvH151-c