Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - klapa bagaznika

masa300789 - |30 Gru 2008|, 2009 20:12
Temat postu: klapa bagaznika
Witam !problemem jest zamkniety bagaznik ,poczytalem chyba wszystko na ten temat i dalej nie mam pomyslu jak go otworzyc ,wkladka sie nie wciska kluczyk lata w zamku luzno na pilocie niet przycisku do otwierania do tej pory otwieralem lekkim docisnieciem kluczyka

[ Dodano: 2008-12-30, 20:14 ]
aha jeszcze jedno ,nawet nie slychac jak centralny zamyka i otwiera bagaznik

YGH - |30 Gru 2008|, 2009 20:17

wejść do bagażnika od środka, ściągnąć z klapy tapicerke i pociągnąć z cięgno :) (lekko bo pod central jest podłączone)

[ Dodano: 2008-12-30, 20:18 ]
Cytat:
aha jeszcze jedno ,nawet nie slychac jak centralny zamyka i otwiera bagaznik

bo tego nie słychać :)

masa300789 - |30 Gru 2008|, 2009 20:24

rano sprobuje ! zastanawiam sie tylko czy to sie da naprawic?

[ Dodano: 2008-12-30, 20:27 ]
jak nie slychac ?drzwi - klapka wlewu paliwa to zamykanie slysze a bagaznika nie ma byc slychac ?

YGH - |30 Gru 2008|, 2009 20:45

masa300789 napisał/a:
jak nie slychac ?drzwi - klapka wlewu paliwa to zamykanie slysze a bagaznika nie ma byc slychac ?
nie ponieważ tam nie ma co się zamykać (słychać silniczki klamek i bolczyk przy wlewie jak się zasówają, a klapa już jest po prostu zamknięta)

[ Dodano: 2008-12-30, 20:49 ]
P.S. jeżeli chcesz reanimować przycisk zamka to po twarciu klapy wyciągnij go (odczep wtyczke, wyciągnij blaszke zabezpieczającą) i rozruszaj! W moim przypadku potrzebne było imadło, szmata, młotek, jakiś pobijak i olej bądź WD40 (jak bedziesz bić młotkiem to po tej szmacie co by nie pogiąć tego) :D

masa300789 - |30 Gru 2008|, 2009 21:22

Ok sprobuje to zrobic nawet jesli sie nie uda to wiem kto ma taki sam zamek kwestia tylko ceny ..poprzednim scorpio przejechalem 650 tys. a problemow mialem o wiele mniej . Dzieki za podpowiedzi!
YGH - |30 Gru 2008|, 2009 22:01

nie ma za co ;)
ford2fast - |30 Gru 2008|, 2009 22:09

masa300789 napisał/a:
..poprzednim scorpio przejechalem 650 tys. a problemow mialem o wiele mniej

Tylko , że pewnie było to Scorpio , a nie MkIII :(
Te typy tak mają

tomicobra - |30 Gru 2008|, 2009 23:06

faktycznia , awaria zamka klapy bagaznika , no to faktycznie spora tragedia i powazne koszty naprawy.

Ja tam jakos wole sie polozyc , pcisknac wd tutaj poruszyc tutaj stuknac , zakonserwowac i cieszyc sie dzialajaca rzecza. Niz naprawiac wtryski kola dwumasowe gdzie ceny napraw zaczynaja sie od 4 cyfr.

masa300789 - |31 Gru 2008|, 2009 07:05

Moze i blaha sprawa..zalezy od punktu widzenia ,ja niestety musze korzystac z bagaznika kilka razy dziennie a co do kosztow to ten gosciu ktory ma zamek to za hbc chcial (uzywane)500pln akupilem inne za 150 a za piaste krzyczal 300 dostalem lepsza za 120 itd itd. I niestety jak sie zaczyna wszystko sumowac to wychodza niezle pieniadze.A poza tym wychodze z zalozenia :: kto pyta nie bladzi::Pozdro
gufer-posepny - |31 Gru 2008|, 2009 12:04

Jak zamykasz centralny to do klapy odcinane jest zasilanie . A że niesie się od mechanizmów drzwi to co innego .
masa300789 - |31 Gru 2008|, 2009 14:03

po robocie ...pol godzinki i chodzi lepiej jek nowe bo juz dotarte ! syfu i rdzy co niemiara ...Ale wiedzialem jak do tego podejsc ..dzieki za wszystkie informacje !Pozdro
szyja - |3 Sty 2009|, 2009 19:59

mam problem z tym ze zacieka mi woda do bagażnika w moim wielorybie czy ktos się z takim czymś spotkał i jak o rozwiązać :)
Struna - |3 Sty 2009|, 2009 22:18

oblukaj uszczelkę dokładnie i jej osadzenie na rancie.
Zbyszek_WW - |5 Sty 2009|, 2009 19:16

Zależy gdzie mu ta woda cieknie bo jak gdzieś w środkowej części i ma szyberdach to może z wanny szybra lub z tych rurek odprowadzających wodę ze szybra one idą od szybra do klapy tylnej
LukeX - |17 Sty 2009|, 2009 08:07

Witam Otóż pojawił się taki problem że padł pewnie zamek w bagażniku jak wkładam kluczyk a i wciskam i zero reakcji i może nie była by to wielka tragedia gdyby nie ... butla w bagażniku .Po złożeniu siedzenia nie mam praktycznie dostępu do bagażnika mały otwór przez który mogę włożyć rękę i nic więcej :/ I tu moje pytanie czy da sie jakoś za pomocą specjalistycznych narzędzi typu drut :): itp otworzyć ten przeklęty bagażnik ? :roll:
Jankes - |17 Sty 2009|, 2009 09:16

No to masz chłopie problem, drutem niby jak jak masz tapicerkę na klapie...znaleźć kable które ida do centralnego i zmostkowac, ale to tylko takie moje wymysły...
LukeX - |17 Sty 2009|, 2009 09:19

Zerwałem drutem tapicerkę z klapy i myślałem ze wtedy drutem coś podważę i będzie ok ale tam nic nawet nie drgnie .Cięgno stoi jak zamurowanie i niczym nie idzie podważyć ( nawet nie wiem czy mam podważać te cięgno w górę czy w dół .Tragedia i to jeszcze prawie pełny bagażnik nie wiem co robić :/
gufer-posepny - |17 Sty 2009|, 2009 09:58

Hmm jak nie działa owieranie na naduszenie to po włożeniu kluczyka przekręcasz o 90 stopni w prawo i kluczem otwierasz .

Jak nie to jak zdjąłeś tapicerkę to może zobaczysz cięgno od wkładki zamka do samego mechanizmu ( taki pionowy drut ) trza go pociągnąć w górę . Ewentualnie może ktoś rzuci fotą zdemontowanego całęgo mechanizmu z elektromagnesem czy siłownikiem to będzie wiadomo co szarpać .

masa300789 - |17 Sty 2009|, 2009 09:58

Witam ! ja zadnego ciegna nie szarpalem ...tylko lekko nacisnelem w prawo dzwigienke przy silowniczku od centralnego (takie biale ono)po lewej stronie i otwarlo sie elektrycznie :) a objawy takie jak u Ciebie
gufer-posepny - |17 Sty 2009|, 2009 10:02

O właśnie ....

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=4244 A tu troszkę fotek poglądowych .

LukeX - |17 Sty 2009|, 2009 10:08

masa300789 napisał/a:
Witam ! ja zadnego ciegna nie szarpalem ...tylko lekko nacisnelem w prawo dzwigienke przy silowniczku od centralnego (takie biale ono)po lewej stronie i otwarlo sie elektrycznie :) a objawy takie jak u Ciebie
probowałem i nic :( kluczykiem nie da rady pokręcić ani w prawo ani w lewo :( cięgno probowałem podnieść do góry ale ruszy się może z 3 mm i nic. Nie wiem może za mało siły używam ale myślę ze jak więcej użyje do się wszystko rozleci.Dzięki za rady koledzy.
gufer-posepny - |17 Sty 2009|, 2009 10:47

A te cięgno jest pionowo jak na zdjęciach ? CZy spadło i gdzieś leży sobie ? Wiesz jak jest przyczepione do tego plastiku przy wkładce to nie podniesiesz go . Trzeba zdjąć tą zawleczkę ściągnąć plastik i dopiero targać . Albo doszukaj się tego elektromagnesu i on popycha taką dźwignię . I ją popchnij . Z butlą LPG to jest hardcore ale lepiej powalczyć niż łomem wyginać coś .
LukeX - |17 Sty 2009|, 2009 17:29

Zapodaje foto jak to wygląda u mnie i teraz pytanie za co mam sie brać.Teraz nawet nigdzie nie jade tym autem bo jak gume w trasie złapie to nawet nie mam dostępu do zapasu :(

Jankes - |17 Sty 2009|, 2009 17:30

no i to ciegło do góry....
gufer-posepny - |17 Sty 2009|, 2009 19:28

A jak plasticzek blokuje to zdjąć :)
LukeX - |17 Sty 2009|, 2009 19:33

Właśnie jak probuje do góry to właśnie się nie da ten biały plastik na górze blokuje i boję się jak jakoś wyjmę cięgno z tego plastiku czy wtedy dam rade za to cięgno pociągnąć bo bede to robił na odległość i ciekawe czy się tak da z daleka no nic jutro w dzień znów powalczę .
gufer-posepny - |17 Sty 2009|, 2009 22:07

nie wyjmiesz cięgna z plastiku bez zdejmowania plastiku z bolca zamka . Ostatecznie możesz to ułamać .... to akurat bywa dostępne i raczej niedrogie .
LukeX - |19 Sty 2009|, 2009 15:23

Dziś udało mi się w końcu otworzyć bagażnik , bez niszczenia niczego wyjąłem cięgno z tego białego plastiku i otworzyłem. Zacząłem sprawdzać poszczególne elementy i podłączałem na krótko sam ten silniczek (co popycha tą dźwignie wraz z cięgnem) jest sprawny , i tak się zastanawiam co jest nie tak , jak wkładam kluczyk to nie da się go obkręcić czy wymiana tego wkładu coś pomoże ? Nad tym białym plastikiem gdzie mocowane jest cięgno jest taki element od którego idą kabelki do tego siłownika (czy jak tam to się zwie :P )i na nim dwa ruchome elementy wciskałem je ale nie było żadnej reakcji.Sorki za chaotyczny opis ale jakoś inaczej nie umiem :oops: :roll: Będę wdzięczny za wszelkie rady :)
gufer-posepny - |19 Sty 2009|, 2009 15:33

Inaczej : żeby silniczek zadziałał to naciskasz wkładkę , ona zwalnia taki mikroswitch i silnik zwalnia zamek . Pewnie wkładka z nieużywania się zakleszczyła . Albo lutniesz z piąchy i się odkleszczy albo trzeba ją wyjąć ( da się do wewnatrz ) wyczyścić nasmarować . Kluczykiem kręcąc w prawo ciągniesz za cięgno . W tym momencie silnik nic nie robi . Dodatkowo : obok masz przełącznik do blokady silniczka .Przekręcony kluczyk w stacyjce blokuje tylny zamek ( żeby Ci ktoś na światłach z bagaźnika czegoś nie zwinął ) . Zamknięty centralny też odcina zasilanie .
masa300789 - |19 Sty 2009|, 2009 15:36

Witam jak u Ciebie to wyglada niewiem do konca ... ja mam oczatego ...wydawalo sie ze z zamkiem jest dobrze ale jak posluchalem rad i rozruszalem to ustrojstwo /wkladke/to chodzi teraz lekko ... wystarczy musnac a nie cisnac tam naprawde bylo mnostwo syfu
YGH - |19 Sty 2009|, 2009 15:43

gufer-posepny napisał/a:
Przekręcony kluczyk w stacyjce blokuje tylny zamek

u mnie takiego czegoś nie ma!!

LukeX - |19 Sty 2009|, 2009 15:48

Jest taki motyw ze przed tą awarią tez nie dało się kluczyka przekręcić ale wystarczyło wcisnąć i bagażnik otwarty teraz też da się wcisnąć z tym że nie ma żadnej reakcji :sad:
gufer-posepny - |19 Sty 2009|, 2009 15:59

masa300789 napisał/a:
Witam jak u Ciebie to wyglada niewiem do konca ... ja mam oczatego ...wydawalo sie ze z zamkiem jest dobrze ale jak posluchalem rad i rozruszalem to ustrojstwo /wkladke/to chodzi teraz lekko ... wystarczy musnac a nie cisnac tam naprawde bylo mnostwo syfu
No czasem niemal się sklei . W tym roczniku to samo jest . Może mniejszy skok wkładki .
Struna - |19 Sty 2009|, 2009 16:01

YGH napisał/a:
bo to w mk1 było tylko.
zbyszek - |19 Sty 2009|, 2009 16:28

Struna napisał/a:
YGH napisał/a:
bo to w mk1 było tylko.

Jak tylko w mkI ja to mam w oczatym.
Już gdzieś była o tym dyskusja

gufer-posepny - |19 Sty 2009|, 2009 16:39

LukeX napisał/a:
Jest taki motyw ze przed tą awarią tez nie dało się kluczyka przekręcić ale wystarczyło wcisnąć i bagażnik otwarty teraz też da się wcisnąć z tym że nie ma żadnej reakcji :sad:

Pisałeś że znalazłeś koło zamka takie coś z 2 kabelkami . To ten switch . Odepnij kabelki i zewrzyj na chwilę jak zadziała to switch padł . Obok jest przełącznik , też może nie łączyć ale wątpię . Nie pamiętam czy rygiel klapy posiada osobne zabezpieczenie ale osobny przekaźnik w skrzyneczce ma .

Struna - |19 Sty 2009|, 2009 16:41

zbyszek napisał/a:
Jak tylko w mkI ja to mam w oczatym.
z fordem to nie wiedomo nigdy do końca, w każdym razie w mk1 było to powszechne, w mk2 bywało a w mk3 to raczej sporadyczne przypadki.
ford2fast - |20 Sty 2009|, 2009 01:18

Struna napisał/a:
z fordem to nie wiedomo nigdy do końca
Wiadomo , wiadomo :)
Każdy typ wkładki miał określony typ ryglowania i otwierania :-D
Różnica w danym modelu auta mogła być tylko pomiędzy pojazdem z centralnym zamkiem i bez :):

pablo19 - |20 Sty 2009|, 2009 10:50

A patrzyłeś czy tam prund dochodzi? jak nie to zainteresuj się przewodami na zawiasach klapy, może coś sie przypadkiem ;) złamało. ;)
szyja - |20 Sty 2009|, 2009 15:04

ja was zamęczę ale aleawmi kołozapasowe i delikatnie mówiąc zpaszek nie ciekawy sięz tamtąd wydobywa myślałem że touszczelka klapy ale nie to nie to pomocy co innego możejeszcze być
Struna - |20 Sty 2009|, 2009 15:14

szyja napisał/a:
ja was zamęczę ale aleawmi kołozapasowe i delikatnie mówiąc zpaszek nie ciekawy sięz tamtąd wydobywa myślałem że touszczelka klapy ale nie to nie to pomocy co innego możejeszcze być
napisz to po polsku, może ktoś sie pokusi wtedy o odpowiedź.
szyja - |21 Sty 2009|, 2009 08:50

Chodzi o to ze mam cały czas wode w bagazniku i nie wiem jak ona sie tam dostaje!! Ostatnio polewalem specjalnie auto woda zeby zobaczyc z kad cieknie lecz nic nie bylo widac a w dodatku ta woda tam kisnie i strasznie smierdzi!!!!
Adam73 - |21 Sty 2009|, 2009 09:21

Odpływy od szyberka sprawdzałeś ???
YGH - |21 Sty 2009|, 2009 12:58

rozbierz tapicerki i posprawdzaj nadkola :) zobacz także lampy (u mnie w essim spływało po rynience od klapy i lampą wlatywało ;) )
bingo - |21 Sty 2009|, 2009 13:37

co do wody w bagażniku, to pewnie odpływy z szyber dachu, u mnie leżały za tapicerką.
co do zamka, przy podwójnym ryglowaniu z otwarciem nie ma problemu, bo można otworzyć zamek z modułu centralnego. jest tam tak, że sygnał ze styku otwarcia idzie do modułu i z powrotem wraca na siłownik zamka. przypuszczam, że przy normalnym zamykaniu będzie podobnie, ale nie jestem pewny. żeby otworzyć klapę, nie trzeba do niej się dostać. No, chyba że siłownik nie sprawny.

gunia - |11 Kwi 2009|, 2009 09:37

Mam też problem w swoim bagażnikiem w żaden sposób nie mogę go otworzyć, przycisk w klapie jest wciśnięty do środka i nie odskakuje a użycie kluczyka nic nie daje, mam butlę w bagażniki i nie mogę dostać się aby zerwać tapicerkę, próbowałam kijem ją oderwać ale jest za mocno zamocowana :/
ford2fast - |11 Kwi 2009|, 2009 09:45

Aby można było przekręcić kluczyk , przycisk musi być wyciągnięty :)
Spróbuj jakimś WD40 lub innym tego typu środkiem , psiknąć pomiędzy przycisk i jego obudowę
Nie psikaj tym do otworu na kluczyk :-D
Następnie postaraj się rozruszać przycisk i wyciągnąć go
Gdy operacja zakończy się sukcesem , będziesz mogła otworzyć kluczykiem :)
Po otwarciu warto ściągnąć tapicerkę z klapy do czasu uczciwej naprawy wkładki
Jak najszybciej wymontuj wkładkę , rozbierz , wyczyść i nasmaruj (ale nie smaruj WD40) :roll:

Struna - |11 Kwi 2009|, 2009 12:24

włóż kluczyk, lekko przekręć tyle ile sie da i pociągnij za niego. To powinno pomóc guzikowi wyjść. Wtedy zadziała otwarcie z kluczyka. I oczywiście warto jak przedpiśca sugeruje popsiukać jakimś wd-40 ale nie do zamka a właśnie między guzior a obudowę.
Jankes - |11 Kwi 2009|, 2009 12:30

a potem wymontować i na dobę do coli, a następnie wystarczy się cieszyć znowu działającym przyciskiem ;)
gunia - |11 Kwi 2009|, 2009 17:48

Próbowałam kluczykiem wyciągnąć ten przycisk, nie dałam rady, pojechałam kupiłam wd-40 psiknęłam na około przycisku poczekałam troszkę i też nie mogę go wyciągnąć stukałam pukałam i nic :/ a w bagażniku walają mi się śruby od felg alu i nie mam nawet jak kół na letnie zmienić :roll:
bingo - |11 Kwi 2009|, 2009 18:39

możesz jeszcze otworzyć elektrycznie - wyjmij sterownik centralnego (w MK3 chyba pod schowkiem pasarzera), będzie tam biała wtyczka z grubymi kablami, jeden z nich bezpośrednie zasilenie siłownika zamka klapy, jak na niego podasz + to ci otworzy zamek niezależnie od reszty. aby sprawdzić, który to kabel, należy wziąść kabel z żarówką, jedna strona kabla do plusa, a drugą dotykasz kabli we wtyczce, żarówka oczywiście w szeregu na kablu. wtyczka wypieta ze sterownika. Prawdopodobnie bedzie to kabel koloru żółto - zielonego, ale mogę się mylić. Jak będziesz sprawdzać, to się nie musisz martwić - jak sprawdzasz przez żarówke to nic nie na psocisz.
gunia - |11 Kwi 2009|, 2009 20:31

Dzięki bingo po świętach zrobię tak jak napisałeś, mam nadzieję że się uda, bo bez bagażnika jak bez ręki ;)
gufer-posepny - |11 Kwi 2009|, 2009 21:00

gunia napisał/a:
Próbowałam kluczykiem wyciągnąć ten przycisk, nie dałam rady, pojechałam kupiłam wd-40 psiknęłam na około przycisku poczekałam troszkę i też nie mogę go wyciągnąć stukałam pukałam i nic :/ a w bagażniku walają mi się śruby od felg alu i nie mam nawet jak kół na letnie zmienić :roll:

A kanapa zablokowane ma składanie ?

Zysio - |11 Kwi 2009|, 2009 21:05

Niestety Gufer - wyczytałem w którymś z tematów, że butla w poprzek, więc ta droga odpada...
bingo - |11 Kwi 2009|, 2009 21:57

jak będziesz robić i będziesz miała problem, to dzwoń, numer do mnie masz.
gunia - |12 Kwi 2009|, 2009 12:34

Łokej, ale mam nadzieję że sobie jakoś poradzę. Idę rzucę teraz okiem chociaż jak ten sterownik wygląda :)
gufer-posepny - |12 Kwi 2009|, 2009 21:19

Ale może te śróbki wydobędzie :) . Zgrabna niewiasta to się przeciśnie .
gunia - |12 Kwi 2009|, 2009 22:21

gufer-posepny napisał/a:
Zgrabna niewiasta to się przeciśnie .

Może taką znajdę w śród koleżanek :P tak siedzę i myślę czy elektrycznie będę mogła otworzyć ten bagażnik, skoro tego przycisku nawet ruszyć nie mogę, jest jakby przyklejony :/

gufer-posepny - |13 Kwi 2009|, 2009 10:09

Jeżeli ta butla to taki wielki walec cał w poprzek to masakra . Albo spróbować drucikiem zahaczyć wkładkę i wyciągnąć ( ona tak 3-4 mm wystaje ) albo jakkoś z kabelkami przy sterowniku . Ostatecznie hardcore i przez butlę zerwać wykładzinę klapy i walczyć .
ford2fast - |13 Kwi 2009|, 2009 10:36

gufer-posepny napisał/a:
Jeżeli ta butla to taki wielki walec cał w poprzek to masakra . Albo spróbować drucikiem zahaczyć wkładkę i wyciągnąć ( ona tak 3-4 mm wystaje ) albo jakkoś z kabelkami przy sterowniku . Ostatecznie hardcore i przez butlę zerwać wykładzinę klapy i walczyć .

gunia napisał/a:
nie mogę dostać się aby zerwać tapicerkę, próbowałam kijem ją oderwać ale jest za mocno zamocowana :/

gufer-posepny - |13 Kwi 2009|, 2009 10:37

No to walka drucikiem albo kabelkownia . O ile rygiel działa .
bingo - |13 Kwi 2009|, 2009 18:48

gunia napisał/a:
czy elektrycznie będę mogła otworzyć ten bagażnik, skoro tego przycisku nawet ruszyć nie mogę, jest jakby przyklejony

tam podajesz napięcie bezpośrednio na silniczek otwarcia, pomijasz wszystkie włączniki i zabezpieczenia, włącznie z przyciskiem przy wkładce - silniczek, jak jest dobry, to musi się odpalić i otworzyć klapę.
sygnał z wkładki idzie do sterownika centralnego, a sterownik podaje dopiero napięcie na silniczek. Wciśnienęta wkładka blokuje wyjście sygnału. Może jeszcze się udać otworzyć z pilota po odpięciu dużej wtyczki z cienkimi przewodami ze sterownika, ale tego nie próbowałem (mała tyczka musi być wtedy podłączona pod sterownik - możesz też to spróbować).

Struna - |14 Kwi 2009|, 2009 10:42

ja w jednym aucie to guzik obudziłem dopiero strzałem z młoteczka przez drewienko. Potem dopiero pomału go rozruszałem aż sie otwarło. A jak się już otwarło to szybka regeneracja guzika ( smarowanie czyszczenie itp ) i działało już spoko.
gunia - |18 Kwi 2009|, 2009 16:46

Sprawdzałam tą wtyczkę dzisiaj, pod schowkiem pasażera była tylko jedna, czarna nie podpięta do niczego wtyczka, podałam do wszystkiego plusa i nic się nie działo, żadnej innej wtyczki tam nie widziałam.
bingo - |18 Kwi 2009|, 2009 18:56

nie szukaj wtyczki, tylko sterownika zamka. Musisz go wyciągnąć i dopiero tam masz wpiętom do niego wtyczkę.
gunia - |18 Kwi 2009|, 2009 19:16

A jak wygląda ten sterownik?
bingo - |18 Kwi 2009|, 2009 21:24

taka puszka , w prostopadłościanie, grubość jakieś 2~3cm, szerokość ~10cm, długość ~15cm, podaję z pamieci. Kolor czarna lub srebna
gunia - |19 Kwi 2009|, 2009 15:57

Wynalazłam tylko to z wtyczką

bagażnika nie otworzyłam niestety.
No chyba że może nie tu szukałam. To gdzie tego szukać??

bingo - |19 Kwi 2009|, 2009 17:51

to nie to. Zdjęcia ci nie zrobię, bo ja mam MK2. Może ktoś podać zdjęcie guni, gdzie i co ma szukać?
gunia - |19 Kwi 2009|, 2009 19:15

bingo napisał/a:
to nie to.

Tak myślałam, ale cóż dopiero się uczę :oops: Będę dzwięczna za fotkę, abym wiedziała gdzie szukać tego co trzeba.
A nie można odkręcić butli z gazem i trochę jak podsunąć aby wejść do bagażnika?

bingo - |20 Kwi 2009|, 2009 09:16

to zależy od rurek z gazem, jak idą i czy się dadzą nagiąć. wentualnie, czy masz dostęp do zaworu butli, by zakręcić i ją wtedy odkręcić. No i pytanie, czy jest dostęp do śrub od butli. Ogólnie w takim przypadku lepiej dać auto do gazowników, by odkręcili butlę - samemu nie warto.
Podał bym ci fotkę, ale nie mam gdzie zrobić. moze ktoś się zlituje i ci wyśle.

gunia - |20 Kwi 2009|, 2009 16:58

Jak nie warto to leźć nie będę do tej butli, w sumie śruby od mocowania butli są na wierzchu, ale nie będę ryzykować. Czy ktoś mógłby wrzucić tą foteczkę gdzie w wielorybie jest ten sterownik, szukałam na forum, ale nie znalazłam nic takiego :/
bingo - |20 Kwi 2009|, 2009 19:37

wysłałem na e-maila rysunki, które znalazłem. może z nimi ci się uda.
gunia - |21 Kwi 2009|, 2009 20:24

Ślicznie dziękuję bingo, na pewno się przyda ten rysunek, jutro może będę miała więcej czasu to skoczę do autka i zobaczę co tam jest, to zdjęcie drugie co dodałam to jest w tym miejscu co mam szukać tego sterownika tylko chyba jest obudowane tak?
bingo - |22 Kwi 2009|, 2009 19:43

chyba tak, pewnie tam jakaś klapka będzie, w mk2 to jest po stronie kierowcy zupełnie inaczej