| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Problem z klima
Jason - |6 Wrz 2006|, 2006 19:37 Temat postu: Problem z klima No i pojechalem dzis na wycieczke i wrocilem po 150km taki wk...zdenerwowany ze hej. Jak bylo dobrze z autem tal teraz zaczely sie schody.
Zaczelo sie od tego ze od jakiegos czasu zaraz po odpaleniu cieplego silnika dalo sie czuc dziwny zapach (zgnilizna - cos psujacego sie) przez ok 30sek. Potem sie uspokajalo i bylo ok. Pomyslalem zasyfiale fitry kabunowe trza wymienic ale to pozniej. No i z tydzien temu klima cacy dzialala az do mometu jakby ktos poblokowal wszystkie kratki z ktorych leci powietrze. Normalnie reaguje na zadana temperature i stara sie ja utzrymac i wszystko dzialo ok tyle ze mimo ze dmychawa chodzi na full z kratek praktycznie nic nie leci ale dopiero po ok pol godziny jazdy. Wiec dzis zagladnalem do filterkow i co widze...
Potem rozbieram obudowe na filtry, a tam
No to przygladam sie filtrom
Uwalone jak jasna cholera oczywiscie jeszcze chyba od nowosci.
Odpalilem auto bez filtrow i wlaczylem klime i wszystko cacy dziala. Dmucha mocno i zimno.
Kochani powiedzcie mi czy jak zmienie te filtry na nowe to problem sie rozwiaze. Czy taka reakcja byla zwiazana wlasnie z zasyfialoscia filtrow (ja tam mysle).
Mam nadzieje ze sie nie myle i czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Boni - |6 Wrz 2006|, 2006 20:31
Pewnie że to filtry, to normalne przy zasyfionych, także w stacjonarnych klimach, jak klima rusza, to najpierw są suche i przepuszczają głównie smród, potem wilgoć zaklajstrowuje syf na filtrach, i nie chce nic lecieć, potem stabilizują się warunki i coś tam leci, ale za mało i niezdrowo
Stefan - |6 Wrz 2006|, 2006 21:20
Witam! Po przebiegu 10.000-15.000 km nalezy BEZWZGLEDNIE wymienic filtry(wklady) i przeprowadzic ODKAZANIE ukladu.Konsekwencja nie stosowania tych procedur moze byc powazna choroba a nawet smierc.Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |6 Wrz 2006|, 2006 21:27
no ale i kolegi to jeszcze parownik zamarza i bnlokuje przepływ powietrza
Jason - |6 Wrz 2006|, 2006 21:30
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | no ale i kolegi to jeszcze parownik zamarza i bnlokuje przepływ powietrza | no ale to zamarzlo bo filtry nie przepuszczaja absolutnie nic. Cisza w nawiewach. W kabinie cieplo, a w komorzesilnika zimno
| Boni napisał/a: | | Pewnie że to filtry, to normalne przy zasyfionych, także w stacjonarnych klimach | mam nadzieje ze to jest rozwiazanie
Stefan - |6 Wrz 2006|, 2006 21:33
Witam! Jesli filtr bedzie "zapchany" to moze sie tak zakonczyc jak na obrazku.Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |6 Wrz 2006|, 2006 21:35
| Stefan napisał/a: | | Po przebiegu 10.000-15.000 km nalezy BEZWZGLEDNIE wymienic filtry | no ja mam jakies 115000 a filtry od nowosci wiec chyba przesada Jutro kupuje filtry. Mam nadzieje ze podziala
Stefan - |6 Wrz 2006|, 2006 21:47
Witam! Poczytaj"choroba legionistow".W ubieglym roku w "TURKEY" caly hotel trupow byl z tego wlasnie powodu.P ozdrawiam.Stefan.
Jason - |7 Wrz 2006|, 2006 00:44
| Stefan napisał/a: | | Poczytaj"choroba legionistow". | mozesz strescic
Stefan - |7 Wrz 2006|, 2006 00:46
Witam! Moge:szlag trafic moze od tego. Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |7 Wrz 2006|, 2006 00:48
A tak wracajac do tematu, bo tylko Boni, cos mi powiedzial, to wina lezy w koncu po stronie tych filtrow czy cos sie popsulo.
Pozdrawiam
Stefan - |7 Wrz 2006|, 2006 00:51
Witam! Jak wyjmiesz(w skrajnym wypadku) lub wymienisz filtry i problem nie ustapi(za wyjatkiem smrodu bo to bakterie na parowniku) to bedziemy sie martwic.Na 99% po wymianie problemy ustapia. Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |7 Wrz 2006|, 2006 00:58
| Jason napisał/a: | | Odpalilem auto bez filtrow i wlaczylem klime i wszystko cacy dziala. Dmucha mocno i zimno. | Skoro tak, to spoko, wymień filtry i w droge
U mnie co prawda nigdy sie tak nie zrobiło, ale moje oczate odwiedzają serwis klimy regularnie wiosną i jesienią.
Jason - |7 Wrz 2006|, 2006 15:57
Dzis kupilem i zakladam filterki (jedyne 11.50), zobaczymy jak bedzie to teraz dzialac. Tylko ze w najblizszym czasie nie mam zadnej traski na sprawdzenie
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam
fiebik - |8 Wrz 2006|, 2006 12:11
| Jason napisał/a: | | jedyne 11.50 | Hmm.. jeżeli to nawet funtów, to troszkę dziwnie tanio.
Jason - |8 Wrz 2006|, 2006 13:11
No i pojechalem wczoraj pojezdzic i dalej to samo niestety. Z tym ze teraz to nawet zamarza to i ta rura idaca od tego w strone silnika. Poczytalem w foult finderze na angileskiej stronce i na takie objawy jak ja mam nalezy wymienic fitry i zrobic reset klimy. Zrobilem oba punkty i w resecie wyszlo 50 i 57. Co to jest?
Pomocy
A czy za filtry tanio? Nie wiem, jak pytalem w PL o Filtrony powiedzieli 70zł wiec mniej wiecej to samo.
fiebik - |8 Wrz 2006|, 2006 13:21
Nie wiem co oznaczają te numery błędów ale myślę, jak już w temacie http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0 Aneta stwierdziła w takim przypadku trza by się mocno zająć czujnikiem oblodzenia.
Jason - |8 Wrz 2006|, 2006 13:23
Oki, gdzie jest czujnik oblodzenia?
Dzis poszedlem tam jeszcze raz zrobic resata, uprzednie poruszalem wszystkimi zlaczkami, wtyczkami itd dookola dmuchawy w komorze silnka. Reset wykazal zero bledow.
I co teraz?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-09-08, 19:53 ]
Reset pokazal zero bledow ale pojechalem na przejazdzke i o dziwo wszystko dziala, jednak z ciekawosci reset jeszcze raz i znow 57. O co chodzi.
Pozmozcie biedakowi bo sie meczy
Pozdrawiam
Stefan - |9 Wrz 2006|, 2006 00:11
Witam! Zbyt wiele nieszczesc w jednym czasie! Brak nawiewu o ktorym pisales mogl byc spowodowany uszkodzeniem HBC.Urzadzenie to czesto dziala-nie dziala po jakims czasie osiagajac stan "nie dzialania ciaglego".Czujnik oblodzenia jest "ostatnia instancja".Najpierw powinny wylaczyc (o ile to klimatronic) czujniki w nawiewach.Ogolnie to wszystko moim zdaniem wyglada na "wypadla" wtyczke za panelem sterowania klimy.Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |9 Wrz 2006|, 2006 00:38
| Stefan napisał/a: | | Brak nawiewu o ktorym pisales mogl byc spowodowany uszkodzeniem HBC | moim zdaniem brak nawiewu spowodowany jest tym ze jak klima dziala dluzej to zamarza ten "kaloryfer" za filtrami co blokuje doplyw powietrza do kabiny
| Stefan napisał/a: | | Urzadzenie to czesto dziala-nie dziala po jakims czasie osiagajac stan "nie dzialania ciaglego". | Urzadzenie dziala poprawnie (reaguje na zadana przezemnie temp cieplej zimniej) do mometu oszronienia parownika (mysle ze to ten kaloryfer tak sie zwie). Choc i wtedy reaguje poprawnie bo co prawda nie dmucha mocno (na max obrotach dmuchawy) tylko leciusienka bryza, ale da sie poczuc czy zimnie czy cieple powietrze wydobywa sie z kratek.
| Stefan napisał/a: | | Czujnik oblodzenia jest "ostatnia instancja".Najpierw powinny wylaczyc (o ile to klimatronic) czujniki w nawiewach | tutaj to nic z tego nie zrozumialem
| Stefan napisał/a: | | Ogolnie to wszystko moim zdaniem wyglada na "wypadla" wtyczke za panelem sterowania klimy. |
Napewno nie bo wtedy wybierana przezemnie tem i obroty wiatraka nie dzialaly by tak ja ja chce, a to wszystko dziala jak najbardziej poprawnie tylko ze po pol godziny przestaje dmuchac mocno bo zamarza "kaloryfer"
I teraz pytenie: Czemu to gowno zamarza?
Pomocy
Stefan - |9 Wrz 2006|, 2006 03:02
Witam! Przed oblodzeniem uklad jest zabezpieczony termostatem(toto co zamarza z "grzybkiem"na zdjeciu) od strony "mechanicznej" i czujnikiem oblodzenia od strony elektrycznej.Z bledow ktore wyswietla klimatronik "57" to podobno HBC lub cisnienie(?) nikt tego do konca nie jest pewien a "50" nie mam pojecia.Jesli zamarza po takim czasie to czujniki temperatury w nawiewach tego nie "zobacza".Na tej stronie(jesli znasz angielski) jest wszystko o klimie w tym wydaniu. http://www.fordscorpio.co.uk/aircon.htm Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |9 Wrz 2006|, 2006 17:15
50 to 0 czyli brak błedów wyglada ze siadł zawor rozprezny tudziez czujnik oblodzenia tudziez oba na raz. U mnie bez czujnika nic nie zaparzało dlatego wyglada ze to zawor siadł
Jason - |9 Wrz 2006|, 2006 19:38
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | wyglada ze siadł zawor rozprezny tudziez czujnik oblodzenia | Powiedz mi Rafale jeszcze gdzie tego szukac i jak to wyglada cobymwiedzial co mam kupic (drogie to i czy oplaca sie brac uzywke czy inwestowac w nowy)
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |9 Wrz 2006|, 2006 21:27
zawor to to co na fotce oszronione z grzybkiem, czujnik oszronienia jest z 2 strony dokladnie 2 kableki wchodzace w tą puszke co filterki wkladales, zobacz czy kostka od nich sienie wypieła
swoja droga do momentu zamarzniecia powinienec miec super zimna klime
Magnus Nox - |9 Wrz 2006|, 2006 21:50
Dajcie spokój U mnie jest lekko oszronione a tutaj lodu jak w starej lodówce z rok nie rozmrażanej
Jason - |10 Wrz 2006|, 2006 01:39
| Magnus Nox napisał/a: | | Dajcie spokój U mnie jest lekko oszronione a tutaj lodu jak w starej lodówce z rok nie rozmrażanej | widocznie moja klima jest bardziej wydajna niz Twoja tylko chwilowo niedomaga
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | zawor to to co na fotce oszronione z grzybkiem, czujnik oszronienia jest z 2 strony dokladnie 2 kableki wchodzace w tą puszke co filterki wkladales, zobacz czy kostka od nich sienie wypieła | dziekuje
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | swoja droga do momentu zamarzniecia powinienec miec super zimna klime | raczej chlodzi tak jak zwykle czyli dobrze ok 4 st z nawiewow.
Pozdrawiam
robin34 - |16 Wrz 2006|, 2006 19:35
Witam jak dalej masz problem z zamarzajacą klimą to miałem ten problem po podpięciu klimy omijając czujnik oszronienia czy jak to nazywają w ASO termostat klimy .Po godzinnej jeżdzie z nawiew był całkowicie zablokowany ale po wymianie tego dziadostwa wszystko wróciło do normy / pozdrawiam Robin
Jason - |17 Wrz 2006|, 2006 00:25
Jakos po wymianie filtrow wszystko wrocilo do normy, ale ciagle mam na uwadze to ze moze zamarznac i tam czesto zagladam. W razie czego bede to ustrojstwo wymienial. Napisz mi czy ten czyjnik oszronienia to droga rzecz.
Pozdrawiam
robin34 - |17 Wrz 2006|, 2006 00:36
ten czujnik kupiłem uzywke od zztop-a bo za nowy wołaja cos około 350,ale zanim go wymienisz sprawdz jeszcze przekaznik od wył.klimy bo to moze tez byc jego wina / pozdrawiam Robin
Stefan - |17 Wrz 2006|, 2006 01:05
Witam! jesli mozesz przyslij mi zdjecia tego czujnika.Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |24 Wrz 2006|, 2006 20:06
robin34, lub ktos wiedzacy, czy jestescie mi wstanie wskazac czujnik oszronienia w wielorybie?
Pozdrawiam
zztop2 - |24 Wrz 2006|, 2006 20:19
http://img148.imageshack....s6000262rx1.jpg
tak jest w przejściówce, jutro sprawdze jak jest u mnie w wielorybie, ale podejrzwam ze na 100 % tak samo
Jason - |24 Wrz 2006|, 2006 20:29
zztop2, chyba to samo jest w wielorybie - dziekuje. Czy te czujniki z przejsciowki i wieloryba sa takie same? Masz moze taki na zbyciu zztop2, i po ile?
Pozdrawiam
zztop2 - |24 Wrz 2006|, 2006 20:37
musze sprawdzic czy jeszcze mam, ostanio jakiś komus wysyłałem cena 30 zł, mysle ze jest to samo zerkne do siebie jutro
robin34 - |24 Wrz 2006|, 2006 20:39
czesc według katalogu ASO ten czujnik jest taki sam w MK1 MK2 MK3 .a sprawdziłeś przekażnik od wył klimy ? /pozdrawiam Robin
Jason - |24 Wrz 2006|, 2006 22:00
| robin34 napisał/a: | | a sprawdziłeś przekażnik od wył klimy ? | nie sprawdzałem bo klima działa jak najbardziej poprawnie, tyle ze po dluzszej jezdzie za bardzo zamarza, a i to nie zawsze. Mysle ze padł ten czujnik albo jakis kabelek do niego i sie pitoli. Po za tym nawet jak zamarznie, to dalej dziala poprawnie (reaguje na zadana temp, dzieli temp pomiedzy kierowce i pasazera no i slysze kiedy sie włacza/wylacza sprezarka) tyle ze dmucha bardzo slabioutko, ale da sie wyczuc rodzaj powietrza (ciepłe/zimne)
zztop2, jak znajdziesz, to czy daloby rade wyslac do anglii?
Pozdrawiam
zztop2 - |24 Wrz 2006|, 2006 22:03
| Jason napisał/a: | | zztop2, jak znajdziesz, to czy daloby rade wyslac do anglii? |
robin34 - |24 Wrz 2006|, 2006 22:16
jak słyszysz że wł i wył to przekażnik działa,sprawdz jeszcze wtyczke dochodzącą do czujnika i z tej czarnej kostki na zdjęciu wychodzi kabel do czujnika w obudowie nagrzewnicy moze czujnik jest mocno zabrudzony i nie odłącza kiedy trzeba /miałes mocno zabrudzone filtry z tego co pamiętam/ Słabo dmucha bo zamarza u mnie zamarzła tak że prawie przestała dmuchać / pozdrawiam Robin
Rafał A.(antek) - |24 Wrz 2006|, 2006 23:53
no ale to na obrazku to nie jest czujnik oblodzenia tylko elektronika od niego, sam czujnik idzie w lewo i nizej po kablu
Jason - |25 Wrz 2006|, 2006 00:18
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | no ale to na obrazku to nie jest czujnik oblodzenia tylko elektronika od niego, sam czujnik idzie w lewo i nizej po kablu | Czy to jest 21?
robin34 - |25 Wrz 2006|, 2006 01:04
to własnie to /pozdrawiam Robin
Rafał A.(antek) - |25 Wrz 2006|, 2006 01:08
tak, na fotce zztopa masz kabel idacy od tego co wskazuje strzałka w puche wentylatora, a wchodziw nia dokladnie na przedluzeniu strazŁKI W LEWO. Uwaga nie oagnac bo wyciagniesz i moga byc klopoty z wetknieciem z powrotem
Struna - |25 Wrz 2006|, 2006 17:19
XXXXXXX to łże jak pies 0 podpory szukałem do siebie i łącznika to takie pierdoły mi powyszukiwał, że sobie tylko niepotrzebnie wał w aucie zdemontowałem, żeby się okazało, że części nie pasują
Jason - |25 Wrz 2006|, 2006 19:31
No i tu duzo sie wyjasniło. Pompa od klimy chodzi non stop i ciagle wali cisnienie. Ona sie powinna chyba wylaczac co jakis czas, nie? Jak ja z palca wylacze to przestaje sie krecic. Czy to wlasnie termostat klimy odpowiedzialny jest za to?
Pozdrawiam
robin34 - |25 Wrz 2006|, 2006 19:37
tak powinna sie wyłączać jak dostanie sygnał od czujnika przez przekażnik w skrzynce bezpieczników,tak jest w MK2 wiec myśle ze tam jest tak samo
Rafał A.(antek) - |26 Wrz 2006|, 2006 00:00
taka le powinna sie wylaczac c zujnikiem ciśnienia (na osuszaczu)
Rafał A.(antek) - |26 Wrz 2006|, 2006 00:03
wyłaczac powinna na czujniku cisnienia (na osuszaczu jest)
robin34 - |26 Wrz 2006|, 2006 00:24
oczywiście tylko ten czujnik działa przy odpowiednich warunkach /wzrost ciśnienia przy wys.tem najczęściej lub jazda w miescie w korkach / co zauwazyłem po włączjącym sie wentylatorze i wydaje mi się że on steruje tylko wentylatorem
Rafał A.(antek) - |26 Wrz 2006|, 2006 00:41
nie on staruje sprezarka, nie ma cisnienie nie odpala sprezarki, za duze cisnienie wylacza sprezarke - wentylatory jeszcze sa z temperatury sterowane
Jason - |26 Wrz 2006|, 2006 08:04
Czyli jaki wniosek dla mnie z tego? Co do wymiany?
robin34 - |26 Wrz 2006|, 2006 13:21
przekażnik lub czujnik /termostat/ o którym rozmawialiśmy takie moje zdanie u mnie pomogło / pozdrawiam Robin
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 10:31
ja bym presostat obstawiał.
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 15:10
| Struna napisał/a: | | presostat obstawiał | po polsku do mnie mow Mozesz wyjasnic?
Narazie szukam termostatu, ale skonczy sie na tym ze kupie w PL
Pozdrawiam
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 15:20
presostat to ten czujnik ciśnienia na osuszaczu który to odpowiada za właczanie wiatraka, niewłączenie sprężarki gdy jest za niskie ciśnienie w układzie i wyłączenie sprężarki gdy ciśnienie jest za wysokie.
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 15:32
Dzieki, ale czy da sie to jakos sprawdzic?
Marcin - |28 Wrz 2006|, 2006 16:07
jakby w oczatym padł presostat to efektem tego byłoby falowanie na wolnych obrotach spowodowane ciągłym właczaniem i wyłączaniem sprężarki.
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 16:09
Marcin, to chyba zależy jak by padł.
Marcin - |28 Wrz 2006|, 2006 16:11
teraz mnie zaskoczyłeś... przerabiałem sprawę presostatu, ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że może paść na kilka sposobów
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 16:31
on działa jakby na trzy sposoby:
1. jeśli ciśnienie za małe to nie włączysz sprężarki
2. gdzy ciśnienie osiąga określony poziom ( coś koło 17 atm ) załącza wentylator
3. po przekroczeniu ciśnienia granicznego wyłącza sprężarkę
U Jasona jakby ta trzecia funkcja nie działa.
robin34 - |28 Wrz 2006|, 2006 17:40
kolego Struna co jest gdy wartość ciśnienia nie jest przekroczona a spręzarka działa nonstop co jest bardzo realne przy jeżdzie poza miastem/wentylator sie też nie włącza/ a klima jednak zamarzła w identyczny sposób jak u kolegi .Po wymianie czujnika oszronienia klima działa jak należy /pozdrawiam Robin
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 18:02
robin34, ale ja przecież nie wykluczam uszkodzenia czujnika oblodzenia, podaję też inną ewentualność.
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 20:26
W takim razie mam szukac tego http://cgi.ebay.co.uk/FOR...4QQcmdZViewItem czy tego http://cgi.ebay.co.uk/FOR...4QQcmdZViewItem
Jak ceny? Porownywalne z polskimi urzywkami?
Pozdrawiam
robin34 - |28 Wrz 2006|, 2006 20:35
przekażnik sprawdziłeś ? /pozdrawiam Robin
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 22:06
| robin34 napisał/a: | | przekażnik sprawdziłeś ? | , a jak mam go sprawdzic? Kiedy klime wylaczam/wlaczam z palca to pompa sie wyl/wlacza. Natomista na wlaczinej klimie pompa sie nie wylacza wiec przekaznik nie bedzie cykal, a do pradu sie nie dotykam bo mnie zawsze kopie.
Pozdrawiam
|
|