| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Przerobka na GHIA
IBOL - |23 Sie 2005|, 2005 15:08 Temat postu: Przerobka na GHIA Ostatnio rozmawialem z narzeczona na temat Skorpiaczkow i uznalismy wspolnie, ze zamiast kiedys kupowac drugiego jesli tak jak teraz ten nie bedzie awaryjny, moznaby w ramach podwyzszenia komfortu stopniowo przerabiac swoja wersje na GHIA. Trzeba by wczesniej zdefiniowac co to oznacza, mianowicie (max wypasiona wersja):
- skorzane, elektrycznie regulowane fotele
- elektryczne szyby tyl/przod
- el. lusterka
- el. szyberdach
- podgrzewana przednia szyba
- halogeny z przodu
- wycieraczki / spryski na reflektorach
- podswietlanie nog kierowcy i pasazera
- oswietlenie otwartych drzwi
- klima
- ... o czym zapomnialem?
Naturalnie czesc rzeczy trzeba by po prostu kupic i zamienic, nie mniej z czescia trzeba by pobawic sie samemu, jak z podswietleniem na nogi oraz oswietlenie otwartych drzwi.
Wiem, ze jest troche informacji na ten temat na forum, jednak moznaby to wszytko skupic w jeden watek z samymi konkretami opisanymi przez osoby ktore to juz robily z podaniem orientacyjnego kosztu takich przerobek. Mysle, ze wiele odiwedzajacych nas osob zechcialoby z tego skozystac.
Prosze o info. Dzieki.
Struna - |23 Sie 2005|, 2005 15:17
elektrycznie kładzione oparcie tylnej kanapy
Rafał A.(antek) - |23 Sie 2005|, 2005 15:25
tak czy owaj nieopłacalne foinansowo, a czasem nierealne, lepiej kupic ghie nawet zapuszczona i reanimować a liste wypasu ci zrobie w wolnej chwili
lancer - |23 Sie 2005|, 2005 15:47 Temat postu: Re: Przerobka na GHIA
| IBOL napisał/a: | Ostatnio rozmawialem z narzeczona na temat Skorpiaczkow i uznalismy wspolnie, ze zamiast kiedys kupowac drugiego jesli tak jak teraz ten nie bedzie awaryjny, moznaby w ramach podwyzszenia komfortu stopniowo przerabiac swoja wersje na GHIA. Trzeba by wczesniej zdefiniowac co to oznacza, mianowicie (max wypasiona wersja):
. |
To masz fajną babke bo moja stara powiedziała że jak kupisz nowe białe kierunki to ci spakuje walizki
wersja ghia nie musi mieś skórZanej tapicerki ja swoją scorupke podwyższałem potajemnie no ghia i wcale drogo nie jest chyba że kupujesz w serwisie i od jakiego wyposażenia startujesz fotele mam elektryczne elektrykę kanapy tylnej też mam. Jak nie masz klimy to zapomnij o niej bo na przeszkodzie stoi ściana grodziowa która jest inna elektryczna przednia szyba też nie jest obowiązkiem dostawały go auta z winterpaku tak jak szpere tak kiedyś mówił willim
Darecki - |23 Sie 2005|, 2005 15:50
Jo Jo Jo masz racje większość kobiet tego nierozumie.
Chociarz moja kobieta jest za tym aby autko było super. Jedyne zaco mogę wylecieć z domu to kupno motoru (ściganta)
Marcin - |23 Sie 2005|, 2005 15:56
a ja nie mam kobiety i mogę se dłubać [bądź nie dłubać ] do woli
lancer - |23 Sie 2005|, 2005 16:05
przypominam że oddalamy się od tematu ....
Darecki - |23 Sie 2005|, 2005 16:06
No tak schodzimy na kobiety
Ale to też przyjemny temat
mmmk - |23 Sie 2005|, 2005 16:41
brakuje jeszcze tempomatu, kompa pokladowego i kilkuset innych pewnie ale jak ci ktos napisal wyzej wszystko zakladac to calkowicie nieoplacalna sprawa, no chyba,ze sam bedziesz robil jak ja w cl wkladalem elektryczne szyby na wszystkie drzwi to wyszlo mi prawie 1000zl. na szczescie opamietalem sie w miare i powaznie taniej jest ghie odbudowac niz zbudowac wlasna
pozdrawiam
maciek
p.s. a pozatym jak chcesz robic swojego to sie grubo zastanow co bedziesz uzywal bo ja el tylnej kanpy uzylem ze 3 razy raz sprawdzic czy dziala raz jechalem z tylu to z nudow i 3 raz sprawdzic czy dalej dziala
lancer - |23 Sie 2005|, 2005 17:35
no ale tylną kanapę to najprościej zrobić jak ktoś wie co i jak 2 godziny i gotowa wiadomo że jak zaczynamy od CL to darujmy sobie ja zaczynałem od glx i miałem do wstawienia elektrykę foteli oświetlenie w drzwi i tylne szyby elektryczne oraz szyberek na korbkę wszystko mnie wyniosło 1500 zł i sam robiłem ale miałem tempomat komputer elektrykę szyb przednich więc z tej wersjii startować w tym temacie można i chyba nawet warto
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 17:37
fakt ze czesci tych pierdol to sie wcale nie uzywa, ale przynajmniej moge ojca corse podegradowac- myslalem zeby starego ohaca glke na ghia przerobic- kupa zabawy a wlasnie za takie rarytaski dzijowskie najwiecej sobie licza, gdziekolwiek ...
dochodzi jeszcze szeroka listwa, el regulacja swiatel, spryskiwacze na lampy (mk1), podswietlenie lusterka w zaslonce przeciwslonecznej
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 20:27
w rzeczy samej, w mk2 dali juz wycieraczki
Aneta - |23 Sie 2005|, 2005 21:50
Samopoziomujące się zawieszenie z tyłu.
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 21:52
Samozapinające się pasy bezpieczeństwa.
Marcin - |23 Sie 2005|, 2005 21:56
| Adam_2000 napisał/a: | | Samozapinające się pasy bezpieczeństwa. |
o tym jeszcze tutaj nie słuszałem, moze jekaś fotka czy coś?
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 22:02
Nie widziałeś tego wynalazku w hamerykańcach (mercurach) ?
Pasy jeżdżą po takich suwnicach... jak włączasz zapłon, to Cię ściskają
Marcin - |23 Sie 2005|, 2005 22:06
widziałem tylkow fordzie probe, ale nie w scorpio
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 22:09
sciskaja, dusza a pozniej biora nastepnego kierowce
COSSY - |23 Sie 2005|, 2005 22:14
-podswietlane lusterko pasazerki
-servotronic (2.9 12V w wersji ghia od przejsciowki do 96)
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 22:14
No to jeszcze może... samowybuchające poduszki
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 22:20
elektryczne zaglowki ??
Aneta - |23 Sie 2005|, 2005 22:23
Samonapełniający się zbiornik paliwa (bez obciążeń dla portfela właściciela)
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 22:25
Heroina w kole zapasowym ?
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 22:28
Adam !! miales nie uderzac w czule miejsca
Vaux - |23 Sie 2005|, 2005 22:29
Czy po włożeniu lampek w drzwi i wpięciu w wolną kostkę która tam jest trzeba się jeszcze gdzieś podłączać albo przekaźnik wsadzać? Właśnie na próbe w jedne drzwi sobie to cudo włożyłem, podłąćzyłem i nie świeci:( Żarówka niby dobra.
P.S Jak elektrykę kanapy chciałem zakładać to się okazało że niestety butla jest za blisko siedzeń i się nie opuszczą hehe...ale elszyber, lampki żabie i podświetlenie lustereczka juz jest:D
mmmk - |24 Sie 2005|, 2005 01:15
no mi scieloby glosniki jak na zywca byly przeniesione z mk1 ale to nie byly seryjne scorpiowe.
pozdrawiam
maciek
Rafał A.(antek) - |24 Sie 2005|, 2005 13:33
ee servotronic to tylko 2,9 24V miały chyba
tomas - |24 Sie 2005|, 2005 19:02 Temat postu: transformacja na ghia witam wszystkich
mam okazje za 200E kupic rozbitą Scorupe Ghia,ja mam cl i chcialbym poprzekladac wyposazenie do mojego,skóra,pelna elektryka(szyby,lusterka,lampki w drzwiach,aha i regulacja.z czym wiaze sie rzekladanie elektryki,cale wiazki do skrzynki bezpiecznikow trzeba ciagnac(instalacja prawie ze od podstaw)czy moze to niejest taki wielki problem,czy ktos bawil sie w cos takiego,gdyby nie okazyjna cena tego samochodu to bym sie nawet niezastanawial.
prosze o odpowiedz
[ Dodano: 2005-08-24, 19:09 ]
sory za zasmiecanie,niezauwazylem takiego samego tematu nizej:P
edit: nie szkodzi, ja zauważyłem oba naraz... marcin®
mmmk - |24 Sie 2005|, 2005 19:11
no napewno latwiej jest przelozyc jak masz 2scorupy obok siebie bo widzisz jak to bylo no i zadnych czesci czy fragmentow wiazki ci nie zabraknie. jak sie znasz na kablach i sie tego nie boisz to chyba nie jest trudne. ja bym sam sie nie podjal bo w zyciu bym tego nie zlozyl
pozdrawiam
maciek
COSSY - |24 Sie 2005|, 2005 20:09
Antek mylisz sie. Ja pisze tylko sprawdzone rzeczy a nie domysly
Rafał A.(antek) - |24 Sie 2005|, 2005 21:07
A pełne wyposazenie obejmuje:
4x elektryczne szyby
el szyber dach
el regulowane fotele i podgrzewane (skorzane w opcji)
el regulowana tylna kanapa
podswietlenie nóg
podswietlenie po otwarciu dzwi (białe i czerwone)
el sterowane i podgrzewane lusterka
podgrzewana przednai i tylna szyba
radio ze wzmacniaczem oraz z wyprowadzeniam na słuchawki w podłokietniku centralnym dla pasazerow z tyłu, z regulacja głosnosci ( gniazdo na 2 sluchawki )
ABS
wspomaganie kierownicy
wycieraczki przednie z regulacja czasu przerywacza
tylna wycieraczka
spryskiwacze reflektorow
lampki do czytania z tyłu i z przodu, z podwojnymi lampkami soczewkowymi, kierunkowymi
Zapalniczka z tyłu i mozliwosc zamkniecia nadmuchu na nogi z tyłu
klimatyzacja ( automatyczna w wersji USA ) i wewnetrzny obieg powietrza
swiatła przednie z dodatkowymi swiatłami dalekosieznymi
swiatła przeciwmgielne przednie i tylne
el regulowana wysokosc lamp przednich
regulacja kierownicy w 2 płaszczyznach
tempomat
centralny zamek
komputer pokazujacy spalanie ETC...
termometr zewnetrzmy stoper zegarek
graficzna sygnalizacje otwartych dzwi i spalonych zarowek oraz oblodzenia jezdni
obrotomierz
regulowany na wysokosc fotel i pompowoany (elektrycznie lub manualnie) pasazera i kierowcy
podłokietnik ecntralny wysoki ze schowkiem ( i zapalniczka dla tyłu)
szeroka boczna listwa
odpowiednie felgi
samopoziomujace sie zawieszenie
podswietlane lusterko w osłonie słonecznej
w przejsciówce pare rzeczy zmieniono...
spryski reflektorow na wycieraczki, dodano podwojne ryglowanie dzwi i chyba pilota do centralnego zamka oraz alarm (z czyjnikami ultradzwiakowymi), inaczej radio i wzmacniacz ułozono, zrezygnowano z wyprowadzenia audio na tył i z mozliwosci zamkniecie nawiewu (zostala zapalniczka) ale za to dołozono mozliwosc zainstalowania radia i odtwarrzacza cd (2x 1din) albo radia i zmieniarki CD
o czym zapomnielem?
Marcin - |24 Sie 2005|, 2005 21:11
o ASB i dyferze ze szperą
[ Dodano: 2005-08-24, 21:12 ]
nie jestem pewny, ale co z webasto w starej budzie było?
COSSY - |25 Sie 2005|, 2005 17:16
-zmieniarka CD
-skóra
-alarm
-SRS
Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 17:23
zmieniarka CD i alarm w MK1???
Kevin Xy - |25 Sie 2005|, 2005 17:25
mam fabryczny alarm w swoim
Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 17:26
poprosze fote jak to wyglad?? iii no ten a podwojne ryglowanie tez masz?
COSSY - |25 Sie 2005|, 2005 17:27
O przejściówce też pisałeś, zatem podpiąłem też te gadżety.
Kevin Xy - |25 Sie 2005|, 2005 17:28
nie no, ryglowanie podwojne to chyba do mk2 dawali- na zlocie obejrzysz jak to wyglada
Szuler - |25 Sie 2005|, 2005 19:28
Mam do samo co Speedo. Nawet przez parę dni działało . Teraz martwa cisza...
A elektryczna tylna roleta?
Pozdrawiam
Szuler
mmmk - |25 Sie 2005|, 2005 19:33
| Szuler napisał/a: | Teraz martwa cisza...
|
no to jezeli to choc troche przypominalo to co mialem podpiete do fabrycznego alarmu w mk2 to ciesz sie,ze nie dziala. przeciez to tak wyje,ze jak sie wlaczy przez przypadek to ktos by samochod okopal ze zlosci albo cos takiego. prawdziwa masaka . u mnie to chodzilo ze 3 sekundy i decyzja od reki wywalic zalozyc normalny alarm
pozdrawiam
maciek
Kevin Xy - |25 Sie 2005|, 2005 20:42
| Speedo napisał/a: | | w swoim mk1 tez mialem fabryczny alarm, zalaczny kluczykiem, bez diody, klakson za akumulatorem, biper pod maska |
wlasnie- Speedo to widzial
zommbi - |25 Sie 2005|, 2005 20:48
no może jesze poduszki + napinacze
opuźniacz oświetlenia wew.
w combi niestyty nie było:
el regulowana wysokosc lamp przednich
A czy 4x4 można zaliczyć do wyposażenia
ABS - to to ma każdy Scorpion
nie wiem czy zwróciliście kiedyś uwagę w instrukcji na opis przekaźników:
R7 - układ świateł mijania - ściemniacz (tylko GB) ??
R14 - światła dzienne (tylko skandynawia) - czy to były jakieś dodatkowe światła ?? a może zamiast dopalacza ??
Czy ktoś zna niemiecki ??
może znajdzie jeszcze coś ciekawego o czym nie pisaliśmy tu:
http://www.scorpio-line.d...orpiobild37.htm
http://www.scorpio-line.d...orpiobild38.htm
aha słyszeliście kiedyś o wersji EXECUTIVE ??
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=61078085
Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 21:00
| zommbi napisał/a: | | no może jesze poduszki + napinacze |
ale to przejsciowka owszem ale dopiero od 08.93
| zommbi napisał/a: | w combi niestyty nie było:
el regulowana wysokosc lamp przednich |
1 ze wzgledu na techniczna awykonalnosc, 2 bo było poziomowanie zawieszenia z tyłu (nivomaty)
| zommbi napisał/a: | | A czy 4x4 można zaliczyć do wyposażenia |
to raczej model tak jak różne silniki
| zommbi napisał/a: | | R7 - układ świateł mijania - ściemniacz (tylko GB) ?? |
nie widzielismy?? Aneta co to??
| zommbi napisał/a: | | R14 - światła dzienne (tylko skandynawia) - czy to były jakieś dodatkowe światła ?? a może zamiast dopalacza ?? |
nie wiem czy czegos takiego nie widzialem w wielorybie, swiatla zapalały sie razem ze stacyjka...
| zommbi napisał/a: | | aha słyszeliście kiedyś o wersji EXECUTIVE ?? |
były ale w wielorybach opis wypasu jest na stronie angielskiej
niemiecki znamy, postudiujemy moze przetlumaczymy
zommbi - |25 Sie 2005|, 2005 21:17
Antek dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, ale nie wszystko co napisałem było pytaniem
ten executiv z allegro jest z 91r ?!
a el regulowana wysokość lamp przednich i tak sobie kiedyś zrobię
PS może ktoś się orientuje czy można do lampy bez el. sterowania założyć silniczek regulatora ??
Oli - |26 Sie 2005|, 2005 11:06
Podwójne ryglowanie było też w mk1 przynajmniej u mnie
a co jeszcze? - przełącznik świateł - z włączaniem postojówek tylko jednej strony - lewej
Boni - |26 Sie 2005|, 2005 12:09
Przeczytałem tę listę co Antek podał i jestem zdumiony, bo mam rzeczywiście full wypas na Europę, i nawet wszystko działa, oprócz samopoziomowania (założone są zwykłe amorki, reszta instalki jest).
Z praktyki i teorii - zrobienie nawet ze średniego Mk1 takiego fulla to jest po prostu mordęgą, nie mówiąc o przerabianiu CLa.
A do fulla też da się coś dorobić, np. mocno rozważam zrobienie ładnego klimatronika
mmmk - |26 Sie 2005|, 2005 15:06
tylko pozazdrosic. szczegolnie jak sie ma ghie ktora w nawiasie powinna miec cl
pozdrawiam
maciek
zommbi - |27 Sie 2005|, 2005 11:43
Speedo - a niewiesz może czy silniczki są takie jak w sierrce po '87
COSSY - |30 Sie 2005|, 2005 15:19
R 14- przekaźnik do śwaiteł dziennych (Szwecja, Norwegia, Dania, Finlandia, Holandia)
R 7- bez zastosowania.
Ja to znalazłem w mojej instrukcji
|
|