| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - zmiejszenie spalania w scorpio 2.9 moze ktos mnie zrozumie
shabu - |23 Mar 2007|, 2007 13:23 Temat postu: zmiejszenie spalania w scorpio 2.9 moze ktos mnie zrozumie witam ostatnimy czasy strasznie zaczelo mnie wkuzac spalanie na poziomie 25l gau w mojm scorpiaku wiec za wszelka cene postanowilem je zmiejszyc i po dlugich bojach udalo mi sie razem z ojcem doszlismy do wniosu ze poniewaz auto posiada 2 przepustnice i 2 rury do fitra to na wolnych obrotach jest maly ciag wiec trzeba mocno rozkrecic reduktor zeby auto pracowalo a kiedy dawalo sie w gaz to dawal multum gazu wiec postanowilismy zwiekrzyc ciag w rurach do fitra a w zasadzie w rurze a wiec zdemontowalem obie rury i jedna z nich (ta zagieta ) obcialaem tuz za zagieciem a i odwrucilem ja w druga strone tak aby skierowac ja na ta druga w drugiej wycielem na boku malutka dziurke srednicy troche mniejszej niz rura oczywiscie ta 1 po obcieciu przerobilem tak aby nachodzila na 2 skrecilem 2 wkretami zaslikonowalem na amen i oklejlem tasma jeden z mikserow wyzucilem a drugi zamontowalem na na pokrywie fitra z tym ze najpierw wybilem z niego srodek i odwrucilem aby kierunek byl dobry i teraz mikser jest 1 nie na przepustnicy a na filtrze i dotego 1 rura w efekcie reduktor skrecilem o pare ladnych obrotow i na przewodzie srubke tez a autko idzie teraz na gazie jak na beni spalin wogule nie czuc pali mi po warszaqwie jak jezdze spokojnie miedzy 14 a 15 litrow (spokojnie nie oznacza wleczenia sie )
a jak jade szybciej to ok 17 acha do tego zrobilem jeszcze 1 bardzo wazna przerubke polecam kazdemu przewod gumowy ktury idzie od lewej pokrywy zaworowdo kolektora sacego nalezy zatkac np jakas srubka wtedy autko ma o wiele rowniejsze obroty a te zaworki co wychodza z pokrywy prawie zawsze sa padniete i wtedy a to powoduje ze autko nie chodzi na jednym
Struna - |23 Mar 2007|, 2007 13:54
shabu, niezła rzeźba, wystarczyło auto doprowadzić do ładu - ale jak kto woli jak tak samo mechanikujecie przy ASB to pożal się boże
marcys - |23 Mar 2007|, 2007 13:56
na pytanie czy ktos rozumie ja opdowiem ze za cholere, moze rzuc jakac fotke?
Struna - |23 Mar 2007|, 2007 13:57
ja rozumiem, koleś zrobił podobny patent jak Will miał w swoim starym 2.9, z tym, że jemu to do pewnych obrotów jechało a potem to już nie bardzo, bo i jak miało jechać skoro nie miało czym oddychać.
Kevin Xy - |23 Mar 2007|, 2007 15:24
| Struna napisał/a: | | ja rozumiem, koleś zrobił podobny patent jak Will miał w swoim starym 2.9 |
kuzwa, ja to inaczej zrozumialem
shabu, - wstawilbys chociaz pare kropk i przecinow bo tutaj nic nie widac'
co za kraj- to jakas plaga
Struna - |23 Mar 2007|, 2007 15:32
kolo złączył dwa doloty w jeden na żywca wycinając dziurę w jednej z gumowych rur, poskręcał śrubkami i zaklajstrował silikonem, potem jeden mikser i niby działa.
Kevin Xy - |23 Mar 2007|, 2007 15:44
| shabu napisał/a: | | a jak jade szybciej to ok 17 acha do tego zrobilem jeszcze 1 bardzo wazna przerubke polecam kazdemu przewod gumowy ktury idzie od lewej pokrywy zaworowdo kolektora sacego nalezy zatkac np jakas srubka wtedy autko ma o wiele rowniejsze obroty a te zaworki co wychodza z pokrywy prawie zawsze sa padniete i wtedy a to powoduje ze autko nie chodzi na jednym |
ten element mnie zgubil, ale przeczytalem na sile jeszcze raz i widze ze innowacje mamy tutaj dwie
Struna - |23 Mar 2007|, 2007 15:49
no zaślepienie odmy ( jeszcze ciekawszy pomysł ), widać kolega ma silnik w agoni to wtedy już trzeba robić co się da żeby tylko jechało jako tako.
Kevin Xy - |23 Mar 2007|, 2007 15:53
to jet sposob na lewe powietrze
Struna - |23 Mar 2007|, 2007 15:58
tam nie powinno być żadnej lewizny jak dobrze pozakładane.
Kevin Xy - |23 Mar 2007|, 2007 16:06
no wlasnie widzialem u Vauxa ze tam tez moze sie rozjechac, na gumie wyjsciowej z pokrywy
shabu - |23 Mar 2007|, 2007 16:11
Silnik mam w zasadzie igielka, z tym ze jesli chce sie uzyskac mniejsze spalanie gazu i posreca sie reduktor i srubke na przewodzie az silnik zacznie kiepsko chodzic wtedy zatkanie rurki od tego zaworu poprawia mu obroty a autko pali mniej ,wiem co mowie moj palil ok 25 ale jak mu dawalem to i 40 i 50 rekord byl 100 l na 100 km teraz przedzial jest 15,17 a co do opisu m ojej przerubki to moze faktycznie dam fotki i bedzie jasniej
Kevin Xy - |23 Mar 2007|, 2007 16:17
| shabu napisał/a: | | ale jak mu dawalem to i 40 i 50 rekord byl 100 l na 100 km |
no to jet niezle
ja sie w wwie w 15 tez zbieram i mam gowno pod maska
Boni - |23 Mar 2007|, 2007 16:20
Shabu, ja mam silnik taka sobie igiełka, jakieś 250tys na nim, świece i przewody niewymieniane od lat, i na 1gen LPG pali mi spokojnie 17-18 miasto, 13 trasa, jak zaszaleję to ze 2 więcej, bez ŻADNYCH rzeźbionych przeróbek dolotu i jałowego, tylko wstawione miksery w gumy przed przepustnicami. To jak, usiłujesz zniknąć logicznie mój przypadek i wielu innych którym te silniki palą jak u mnie, czy to jednak może coś u ciebie jest bardzo nie halo i nadrabiasz to bardzo dziwnymi patentami?
mmmk - |23 Mar 2007|, 2007 17:13
igielki to znaczy takie cienkie z dziura z jednej strony??
Darecki - |23 Mar 2007|, 2007 17:30
| shabu napisał/a: | | Silnik mam w zasadzie igielka |
bez urazy (może niektórzy wymieniaja wszystko w swych autach i w tedy maja igiełki) ale przy naszych rocznikach stwierdzenie igiełka
simon samit - |23 Mar 2007|, 2007 17:34
sorki ze wtrace ale dlaczego moze wlaczyc sie imobilajzer?? w wielorybie moze jak jest odlaczona skrzynia biegow?
[ Dodano: 2007-03-23, 17:53 ]
niemam idei koncza mi sie pomysly
Vaux - |24 Mar 2007|, 2007 09:23
| Kevin Xy napisał/a: | | no wlasnie widzialem u Vauxa ze tam tez moze sie rozjechac, na gumie wyjsciowej z pokrywy |
Hehe, Kevinie już nie zobaczysz bo wymieniłem tę sparciałą gumę - efekt jest, wyrównały mi się obroty na benzynie, na gazie dalej tańczy szczególnie jak zimny...Dziura w obrotach niestety jest dalej
shabu - |24 Mar 2007|, 2007 09:58
Powtazam silnik mam igla ze scorupki 93 rok po remoncie w wakacjie jezdzilem wieloma 2.9 i zadna tak nie szla do tego mam super skrzynke i chodzi jak przecinak >silnik wymienialem bo myslalem ze on jest powodem duzego spalania ,a tu wkladam 2 po kapitalnym remonciku suchutki piekniutki chodzi super na benzynce na gazie tez tylko chla jak glupi gazu myslalem ze to parownik wymienialem chyba ze 3 razy i dopiero przerobka na 1 rure pomogla byl strach ze powietrze bedzie wirowac i jedna przepustnica bedzie wyciagac powietrze z drugiej ale nie udalo sie tak spasowac rury, ze jest ok .Jeli wy nie macie podobnych problemow to tylk pozazdroscic ale moze komus pomoge ,jesli mnie zrozumie. Apropo zrozumie to sorki ale tragicznie pisze na komputerze bo bardziej sie skupiam na wciskaniu literek i szukaniu ich niz na tym co napisalem co sprawia ze jesli jeszcze niedaj bog sie spiesze to pisze totalne bzdury troche obciach ale tak mam
bigdaaddy - |24 Mar 2007|, 2007 10:16
| shabu napisał/a: | | Apropo zrozumie to sorki ale tragicznie pisze na komputerze bo bardziej sie skupiam na wciskaniu literek i szukaniu ich niz na tym co napisalem co sprawia ze jesli jeszcze niedaj bog sie spiesze to pisze totalne bzdury troche obciach ale tak mam |
To się popraw i naucz w końcu pisać na klawiaturze, napewno kiedyś Ci sie to przyda. Pisanie z błędami i i bez jakiejkolwiek logiki w tekście uważam (i chyba nie tylko ja) za lekceważenie tych co mają to przeczytać
Kevin Xy - |24 Mar 2007|, 2007 12:48
spoko- za 4 razem jak czytam to juz troche lapie
shabu - |24 Mar 2007|, 2007 15:54
Bigdaaddy napisal
To się popraw i naucz w końcu pisać na klawiaturze, napewno kiedyś Ci sie to przyda. Pisanie z błędami i i bez jakiejkolwiek logiki w tekście uważam (i chyba nie tylko ja) za lekceważenie tych co mają to przeczytać
Lekcewazenie ?? jesli mial bym kogos lekcewzyc to wogule bym nic nie pisal .Z reszta ja nikomu nie karze czytac tego co napisalem
Adam_2000 - |24 Mar 2007|, 2007 16:05
| Cytat: | | Lekcewazenie ?? jesli mial bym kogos lekcewzyc to wogule bym nic nie pisal .Z reszta ja nikomu nie karze czytac tego co napisalem |
Ano niestety, ja też uważam to za lekceważenie... pomijam nawet fakt, iż jest to wielki wstyd dla człowieka, który ma 21 lat !
Kuzyn - |24 Mar 2007|, 2007 23:56
I mnie rónież drażni brak przecinków i normalnych zdań. To tak jakby przelewać natłok myśli na klawiaturę bez żadnego zastanowienia.
Waldi_L_N - |25 Mar 2007|, 2007 07:12
| shabu napisał/a: | | w wakacjie jezdzilem wieloma 2.9 i zadna tak nie szla do tego mam super skrzynke i chodzi jak przecinak |
Obawiam się, że skoro masz tak dynamiczny samochód, to musi być lepiej zasilany, pewnie lepszą mieszanką, co oznacza bogatszą, co oznacza większe zużycie, co oznacza...
[ Dodano: 2007-03-25, 07:14 ]
Swoją drogą rzeźba zdumiewająca. Żeby poprawiać konstruktorów trzeba mieć niezłą wiedzę i doświadczenie.
shabu - |25 Mar 2007|, 2007 12:08
Można w to wieżyc albo nie,ale moj ojciec ma w glowie tak niewyobarzalna ilość wiedzy że trudno to nawet opisac. Jako przyklad powiem ,że regeneruje sprzęgla hydrokinetyczne (konwetory),lecz zamiast kupic maszyny jak wrzyscy sam je wrzystkie wymyslil i wykonal.
Wiec niezajelo mu dużo czasu wykombinowanie,że usuniecie jednej z rurek poprawi spalanie w mojej scorupce. Pozatym,jesli chodzi o poprawianie po konstruktorach to wydaje mi sie,że oni nie robili tego samochodu z mysla o tym że będzie on zasilany gazem. To tyle , a jesli chodzi o moje błedy to jestem dyslektykiem i dysortografikiem i wierzcie mi robilem wiele zeby to zwalczyc .Chodzilem na rózne zajecia,czytam full ksiażek nawet je przepisywalem (przepisalem np calych krzyzaków ) ale dalej nic pisze coś i czasem nawet musze sie zastanowic jak napisac literke P albo G jesli ktos myśli ,że nie jest mi wstyd to sie myli ale co mam przestac pisać .Pozdrawiam
Ten tekst pisalem prawie pól godziny wiec mam nadzieje ,że bedzie do zrozumienia
marcys - |25 Mar 2007|, 2007 12:19
shabu, rzuc fotke co do tego zaslepiania wezy od pokryw zaworów jestem bardzo ciekaw
bigdaaddy - |25 Mar 2007|, 2007 12:46
| shabu napisał/a: | | jestem dyslektykiem i dysortografikiem |
Jesli jest tak jak piszesz, to trudno, nikt nie jest idealny. Postaramy sie to zrozumieć. Jednak to ogłoszenie co napisałes o swoim warsztacie to popraw.
shabu - |25 Mar 2007|, 2007 16:16
Ogłoszenie poprawiłem i dziękuje za przesuniecie go na właściwe miejsce .Jak tylko uda mi się zdobyć aparat zrobie fotki i podeśle
waldasol - |25 Mar 2007|, 2007 22:50
| Boni napisał/a: | | mam silnik taka sobie igiełka, jakieś 250tys na nim, świece i przewody niewymieniane od lat, i na 1gen LPG pali mi spokojnie 17-18 miasto, 13 trasa, jak zaszaleję to ze 2 więcej, bez ŻADNYCH rzeźbionych przeróbek dolotu i jałowego, tylko wstawione miksery w gumy przed przepustnicami. |
hmmm, ostatnio doprowadzałem takie cóś do porządku, i doszedłem do dziwnych wniosków, ale to w innej bajce, efekt: po poskładaniu do kupy jedzie tak, że włoski mi opadły z wrażenia po godzince, pacjent po sprawdzeniu dzwoni i mówi że mu pali 17, pytam czego ? beny? nieee, gazu, ale mu deptam nie oszczędzam.....
autko ma wymieszane sporo, trza mu lać oleum, liter na miesiąc ,półtora, średnio, ale zamiata super. 2.9 V6 12v rok 95, normalnie się zakochałem
Michal2110 - |25 Mar 2007|, 2007 22:58
shabu, tak przeczytalem, co zes nakombinowal w swoim auce i dochodze do wniosku, ze wystarczylo sobie ukrecic skads register na trojniku z 2 srubkami i po robocie. ech.... ale w sumie grunt, ze dziala
Gorsze rzezby odchodza z w 2.9 12V.
Struna - |26 Mar 2007|, 2007 09:42
| marcys napisał/a: | | shabu, rzuc fotke co do tego zaslepiania wezy od pokryw zaworów jestem bardzo ciekaw | pozostań na ciekawości i nie rób tego.
marcys - |26 Mar 2007|, 2007 09:48
Jurek ale dlaczego? zasadniczo jak sobie przypominam to to byla pierwsza rzecz ktora robilem w maluchu, w kanciaku i poldolocie.. i zawsze dawalo to dobry rezultat. sa do tego specjalne filterki to kupienia. a w 2,9 odma z korka oleju zawala filtr powietrza. gdyby to zrobic porzadnie to mialo by chyba sens? aaa ten zaworek w prawej pokrywie (notabene pradukcja Wahler) chyba nie dziala dobrze bo po wymianie uszczelek pod pokrywami lekko sie rozszczelnil w mocowaniu w pokrywie.
Struna - |26 Mar 2007|, 2007 09:54
nie chodzi o odmę do filtra tylko o tą z pokrywy do komory powietrznej co przez zaworek idzie, to chcesz zaślepić ?
marcys - |26 Mar 2007|, 2007 09:57
kolektor tak, a przewodzik puscic luzem lub przez jakis stary filterek gazowy. Ostatnio mi cos obroty wolne kuleją a EBJ jest ok
Struna - |26 Mar 2007|, 2007 10:11
w sumie jak już silnik leciwy i ssie którędy tylko się da to można próbować rzeźby
marcys - |26 Mar 2007|, 2007 11:23
Struna w USA jak robia muscle car'y to nikt nie .pie...li sie z wezami tylko filterki na pokrywy i luz.
Struna - |26 Mar 2007|, 2007 11:25
no spoko ale nie możesz zostawić dziurwy w dolocie jak już z pokrywy dajesz rurke i filterek to trza dolot zaślepić, a wogóle muscle car a Scorpio to odległe skojarzenie
marcys - |26 Mar 2007|, 2007 11:28
a kto tu o dziurze mowi? dolot wiadomo zaslepiony.
Struna - |26 Mar 2007|, 2007 11:29
ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - jak to mawiają
Michal2110 - |27 Mar 2007|, 2007 22:03
| marcys napisał/a: | | chyba nie dziala dobrze bo po wymianie uszczelek pod pokrywami lekko sie rozszczelnil w mocowaniu w pokrywie. |
A to nie starczy uszczelke wymienic?
marcys - |28 Mar 2007|, 2007 09:28
a jest do dostania?
[ Dodano: 2007-03-28, 09:29 ]
| Struna napisał/a: | ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - jak to mawiają |
o tototo!
Michal2110 - |29 Mar 2007|, 2007 00:32
| marcys napisał/a: | | a jest do dostania? |
Ano ja sobie inna jakas zlapalem od czegos tam i pasuje idealnie.... Podjedz na zaprzyjaziony warsztat oni maja tam zawsze pudla z gumami roznymi i poszukaj czegos podobnego.. Ja tak zrobil, znalazl taka uszczelke i spokoj bedzie na nastepne 17 lat.
Kevin Xy - |29 Mar 2007|, 2007 00:33
| Michal2110 napisał/a: | | Ja tak zrobil, znalazl taka uszczelke i spokoj bedzie na nastepne 17 lat. |
zycie
Vaux - |29 Mar 2007|, 2007 10:21
| marcys napisał/a: | | a jest do dostania? |
Ja sięgnąłęm do mojego pudła z resztkami po skorpionie-magazynie częsci zapasowych i praktycznie od razu wpadła mi w rękę jakaś guma - chyba z otworu przelotowego budy pasująca jak ulał do tej dziury w pokrywie Od razu się obroty na benie ustabilizowały
marcys - |29 Mar 2007|, 2007 14:38
w sumie dobry pomysl, troche taśmexa i bedzie git.
krzysiek suchy - |30 Kwi 2007|, 2007 08:31
Witam was serdecznie ,mam problem a raczej chciałbym sie was poradzić.Mam samochodzik ford scorpio,z 3tygodnie,rok 1995,poj 2900,jest z instalacja gazową .ale po dłuższej jeżdzie stwierdziłem iż na 70litrach gazu przejeżdżam max.350km,czyli pali mi 20litrów na 100km,bez katowania auta czyli jeżdże max do120km/h.Strasznie z rury czuć gazem a na analizatorze spalin mam po 3jną dawkę wydalania jakiś pierwiastków.Mam instalację zwykłą czyli nie sekwencje z regulacją tylko pokrętła przed mieszalnikiem,moduł sterujący autotronic,moduł lambda AL-700,lecz po konsultacji z jednym znajomym okazało się że mam rozłączony sterownik sondy i brak jest silniczka krokowego do tej instalacji,bo tylko wisi wtyczka od modułu,poprostu byłem w szoku!Nigdy nie miałem instalacji gazowej,byłem jej przeciwnikiem ale teraz kupiłem autko z gazem i muszę się z tym pogodzić ,ale czy ten silniczek musi być i czy te silniczki co są na allegro firmy sonceboz są do tej mojej instalacji?bo musze kupić raczej ten silniczek,bo mam wszystko rozłączone i dlatego mi kotłuje tyle gazu.Poradżcie mi coś chłopaki jak możecie.
Struna - |30 Kwi 2007|, 2007 08:36
| krzysiek suchy napisał/a: | | bo mam wszystko rozłączone i dlatego mi kotłuje tyle gazu.P | wcale nie musisz, poprostu wyreguluj to co masz.
krzysiek suchy - |30 Kwi 2007|, 2007 09:14
tak wszystko by było ok,żeby ta instalacja dała sie wyregulować,bo jak przykręcę śrubkę to jedzie jak by miał silnik malucha 126p,jest strasznie słaby,a na śrubę przy mieszalniku wogóle nie reaguje,i ta instalacja ma rozłączone sterowanie sondę lambda do instalacji gazowej i brakuje właśnie tego silniczka i to może byc chyba przyczyną tego palenia i smrodu niespalonego gazu,bo świece i przewody mam wymienione i na benzynie idzie jak przecinak,na gazie też ale niemieści się nawet w normie na przyrządach,dlatego niewiem co jest tego przyczyną czy te braki w instalacji niema tegosterowania i kotłuje na maxa gaz czy co?
marcys - |30 Kwi 2007|, 2007 09:17
masz isntalacje 1 gen i to sie musi dac doregulowac, znakowita wiekszosc 2,9 jezdzi na takich i palą duzo mniej. Zamiast sterownika pomysl o blosie bedziesz miec z glowy elektronike , dobre osiagi i bezawaryjną instalacje. A na razie jedz na analizator. Mozliwe tez ze masz parownik kiepski.
Struna - |30 Kwi 2007|, 2007 09:17
co z tego, że masz sterownik do lambdy podpięty,m na śrubie też musi się dać wyregulować, jeśli nie reaguje na parownik to pewnie masz go już w stanie agonalnym i stąd spore spalanie.
krzysiek suchy - |30 Kwi 2007|, 2007 10:51
ok dzieki sprawdze parownik i zobacze co wtedy sie bedzie działo wtedy sie odezwe
Kevin Xy - |1 Maj 2007|, 2007 23:59
a jakie miksery ??
|
|