| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Czy to wilgoc ???
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 15:10 Temat postu: Czy to wilgoc ??? Witam,
autko stoi na dworze, na podworku, na gruncie (w lato trawa) i mam taki problem, na poczatku myslalem ze to wina gazu, ale obecnie znowu jest dos wilgotno - deszcz - snieg na przemian i w wyniku tego podczas jady chodzi jakby nie palil na wszystkie cylindry - prrrrrrr, a czasem plynnie, jak pochodzi troche to mu przechodzi.
Co moze byc zawilgocone, czy Skorpio ma jakies wrazliwe punkty na wilgoc jak np. fiat, poldek - kopułka aparatu zaplonowego?
Silnik 2.0 DOHC EFI na gazie
Kevin Xy - |4 Sty 2006|, 2006 15:19
kable przede wszystkim
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2006|, 2006 15:26
kable, jak janmory to do kosza, a jak nie to wrazliwy punkt 1 dohc to cewka, umieszczona dosc nisko, wrazliwy punkt 2 to metalowa osłona rozdzielacza zapłonu - zdjac lub odizolowac wygieta płutka plastikowa pod krztałt tej blachy. Ale ona słabe punkty generalnie rozwiązuja dobre kable.
marcys - |4 Sty 2006|, 2006 15:28
kable, mam to samo. Mimo ze inny silnik
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 15:31
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | kable, jak janmory to do kosza, a jak nie to wrazliwy punkt 1 dohc to cewka, umieszczona dosc nisko, wrazliwy punkt 2 to metalowa osłona rozdzielacza zapłonu - zdjac lub odizolowac wygieta płutka plastikowa pod krztałt tej blachy. Ale ona słabe punkty generalnie rozwiązuja dobre kable. |
Tz. wsadzić tam jakis plastikowy "izolator" - jakis mieki plastik ?
A czy np mozna czyms kable przesmarowac by sie wilgoc nie czepiala ? mam taki silikon w sprayu (firmy K2) ?
ps.
Rafal widze ze uzywasz Opery 8.02? jest juz nowa wersja 8.51 radze zainstalowac bo usuwa bledy poprzedniej wer.
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 15:39
jak masz zasyfiałe kable to sobie łądnie umyj benzynką ekstrakcyjną i to powinno pomóc o ile kable wogóle jeszcze są sensowne. wieczorem otwórz maskę i zobacz, czy nie masz pięknej iluminacji na kablach i wokół świec.
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 15:45
| Struna napisał/a: | | jak masz zasyfiałe kable to sobie łądnie umyj benzynką ekstrakcyjną i to powinno pomóc o ile kable wogóle jeszcze są sensowne. wieczorem otwórz maskę i zobacz, czy nie masz pięknej iluminacji na kablach i wokół świec. |
Wlasnie tak chce zrobic ale zdjac te kable to horror
Podobno byly wymieniane w tamtym roku ze swiecami, pisze na nich cos o ISO 3... Silicone 8mm nie pisze nazwy firmy, ale znajac poprzedniego wlasciciela auta to raczej dobre wsadzil?!
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2006|, 2006 15:49
tak , plastik , moze byc sztywny byle izolowal, kable umyc jak zasyfiala i spryskac czyms dorazajacym wilghoc, albo na nowe zmienic
opere zainsaluje
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 15:50
jak jakieś iso coś tam pisze to pewnie nie motorcrafty więc po roku spokojnie mogą paść
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2006|, 2006 15:53
nie sa niebieskie czasem
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 16:17
| Rafał A.(antek) napisał/a: | tak , plastik , moze byc sztywny byle izolowal, kable umyc jak zasyfiala i spryskac czyms dorazajacym wilghoc, albo na nowe zmienic
opere zainsaluje |
Plastik to moze nie bedzie problem, ale jak te kable powyjmowac, tam tak ciasno
A mozna np. je potem spryskac silikonem w spraju?
Nowych to raczej nie bede kupowal bo te nie maja jeszcze roku.
co do Opery, pod windows to zaden problem ja mam FreeBSD i tu mam problem bo musze instalowac Opere Linuxowa bo inaczej mi flash nie chodzi
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 16:19
jak sa brudne to samo spryskanie niewiele da bo tylko ten syf jeszcze bardziej będzie łapał kolejny syf - że trudno to wiadomo bo DOHC ma z deka pogięty dostęp do świec i kabli ( nie wiem czemu tak idiotycznie to rozwiązali ) a to że mają rok o niczym nie świadczy - ja widziałem tygodniowe które już świeciły.
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 16:20
| Rafał A.(antek) napisał/a: | nie sa niebieskie czasem |
Z tego co widze to czarne szry-bialy napis, zaraz pojde jak wroci zona (bo mi dzieciatko spi) i zobacze co tam pisze a przy okazji zobacze czy "swieca" jak chodzi silnik.
irek - |4 Sty 2006|, 2006 16:21
kupuj kupuj Motorcrafty i będzie spokój, że roczne nie znaczy że super
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 16:25
| irek napisał/a: | | kupuj kupuj Motorcrafty i będzie spokój, że roczne nie znaczy że super |
A ile kosztuja i po czym poznac ze to one ? maja napis ?
Jak bym kupowal to pewnie bym wymienial na warsztacie bo teraz to zimno i garazu nie mam
A innej firmy sa "be" rozumiem ?
[ Dodano: 2006-01-04, 16:29 ]
| Struna napisał/a: | | jak sa brudne to samo spryskanie niewiele da bo tylko ten syf jeszcze bardziej będzie łapał kolejny syf - że trudno to wiadomo bo DOHC ma z deka pogięty dostęp do świec i kabli ( nie wiem czemu tak idiotycznie to rozwiązali ) a to że mają rok o niczym nie świadczy - ja widziałem tygodniowe które już świeciły. |
Chcialem najpierw je wymyc, potem spryskac, ten silikon w spraju to fajna sprawa np. na uszczelki drzwi, juz mi nie przymarzaja
Tylko czy nie wejdzie jeden silikon z drugim w reakcje i np. kabelki sie utlenia
Moze da sie troszke umyc benzyna extrakcyjna jak sa pozakladane, jest sucha wiec wywietrzeje.
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 16:45
no ale nie wyczyścisz ich za bardzo bez demontażu
irek - |4 Sty 2006|, 2006 17:12
Nie wiem ile kosztują do DOHC ale do V6 płaciłem 120 zł kmplet, no poznasz bo są z napisem Motorcraft i mają ładne pudełko z tym samym napisem i pisze na nim 3 lata gwarancji.
Musisz iść do sklepu i powiedzieć " chcę motorcrafty choćby się paliło i waliło"
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 17:15
do DOHC jakoś 280 zeta niestety
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 17:24
| Struna napisał/a: | | do DOHC jakoś 280 zeta niestety |
SERIO !!!
irek - |4 Sty 2006|, 2006 17:25
ciężką kasę kosztują ale naprawdę warto dać tyle
sobolaqe - |4 Sty 2006|, 2006 17:33
jaki to ma kod silnika
bo widze NGK do
N9D, N9F za 198 zł
NRA za 201 zł(połaczenie SAE) lub 73 zł (połaczenie DIN)
NRI za 194 zł
NRC za 194 zł
ceny detaliczne brutto bez znizek.
widzialem ze ktos tu handluje czesciami pewnie z IC i podaje ceny ze znizkami wiec napewno da sie urwac z tego z 20-30%
ja sie handlem czesciami nie zajmuje ale jak by co moge sprawdzic jaka ja mam cene i sprzedac bez zadnej marzy. w koncu w FST trzeba sobie pomagac
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 18:50
Malutkie przebicie 2-3 miejsca gdzie sa maleńkie iskierki i to nie zawsze mam w rozdzielaczu, syf mam dokola tej metalowej obudowy, a mozna ja zdjac? i co bedzie ewentualnie nietak lub co sie moze stac jak nie bedzie tej ochrony ?
Chyba ze ja wymyje
Na kablach mam oznaczenie - 8mm Double Silicone RFI Subpressld ISO 3808 Class F - kolor czarny.
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 19:06
no ja chcialem kupic w sobote nowe motorcrafty do OHC i co sie okazalo gosc mowi ze jeszcze 5 miesiecy temu kosztowaly 70zl ale teraz zmienil si enumer katalogowy (kable sa identyczne) i kosztuja 180zl przykro mu ale co zrobic.. wiec obejrzalem swoje kabelki ktore maja 2 tyg. i poprawilem mocowanie na kopulce bo byly za gleboko schowane i chodzi pieknie iskry niegdzie nie skacza swiece kupilme nowki NGK i pala slicznie ale dalej co rano nie pali przez chwile na wszytskie gary a kopulka ma moze z 5 miesiecy
e-root - |4 Sty 2006|, 2006 20:03
| Matth napisał/a: | | jeszcze 5 miesiecy temu kosztowaly 70zl ale teraz zmienil si enumer katalogowy (kable sa identyczne) i kosztuja 180zl |
Ladna "podwyzka"
Ciekawe ile za granica "zdrozaly", to chyba tylko w polsce mozliwe takie cuda.
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 20:10
nic na pewno nie zdrozaly.. numerek sie zmienil.. dzownili do centrali zapytac czy na pewno 180zl a nie 80 i na pewno wiec zegnaj motorcrafcie
rpio - |4 Sty 2006|, 2006 20:33
Ja podpowiem,Janmory,ale z oznaczeniami FS, nie FU.
Np.FS9 92zł(do V6).
Rafał A.(antek) - |5 Sty 2006|, 2006 02:36
a czym sie roznia od siebie.
IBOL - |5 Sty 2006|, 2006 10:34
Tez mnie to ciekawi, bo jesli istotnie, to zaraz pojde sprawdzic jakie mam
marcys - |5 Sty 2006|, 2006 10:44
irek, gdzie daja za 120 do V6 motorcrafty?biore!
[ Dodano: 2006-01-05, 10:45 ]
rpio, napisz cos o tych jamnorach
Kevin Xy - |5 Sty 2006|, 2006 11:54
| marcys napisał/a: | | irek, gdzie daja za 120 do V6 motorcrafty?biore! |
jak to gdzie ?? w www.abscar.com.pl !! dokladnie za 108 pln 7 kabli do V6
e-root - |5 Sty 2006|, 2006 21:06
A moze mie ktos rozjasni, wlasnie bylem na tej stronie i do OHC kable sa o 100 tansze niz do DOHC, jak jest roznica ?
Mam DOHC 2.0 i nie widzialem silnika OHC wiec nie mam porownania.
khung - |5 Sty 2006|, 2006 21:26
Panowie to fakt ze kable są niejednokrotnie przyczyną takiego zachowania , lub tez swiece jesli maja niemalże zółtą iskrę co oznacza że są mocno wyeksplatowane , a przy okazji czy ktoś może mi powiedzieć gdzie w ludce znajduje się filtr paliwa bo na pewno nie ma go w komorze silnika . Mam od niedawna scorpio liftback 2.0l z roku 85 z ukladem wtryskow EFI +LPG i kompletnie nie kumam tutaj układu paliwowego . Jeśli chodzi o problemy z elektryka to zapraszam postaram sie pomoc.
Dzięki za pomoc w lokalozacji filtra paliwa .
e-root - |5 Sty 2006|, 2006 21:29
| khung napisał/a: | .. znajduje się filtr paliwa bo na pewno nie ma go w komorze silnika . |
A nie przy zbiorniku paliwa ?
mmmk - |5 Sty 2006|, 2006 21:39
taka walcowata puszka przykrecona od spodu do budy zapewne bedzie i to musi byc to.
pozdrawiam
maciek
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 21:47
no potwierdzam jest tam cos takiego i zapewne jest to filterek no i widze ze kolega z taka maszyna jak moja )
Rafał A.(antek) - |5 Sty 2006|, 2006 23:31
kable do DOHC maja specjalne fajki na 20cm dlatego sa drozsze, tam jest dziny dostep do swiec
filtr paliwa - walcowata puszka na przewodzie paliwowym w okolicy wahacza/zbiornika paliwa, po stronie wlewu. czesto obok jest prostokatny filtr weglowy oparow (zalezy jaki rocznik)
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 23:46
hmm to mowisz ze za 40cm gumy placi sie 100zł.. no niech ebdzie dobrze ze to nie ja place
khung - |6 Sty 2006|, 2006 00:16
chochopaki wielkie dzieki za wskazanie gdzie ukryl sie moj filterek, juz myslalech ze skubaniec ma jakies chorobowe . sluchajta jeszcza . samochodzik biegal sobie wporzadalu i zalejechalem na stacyjke trefna trzeba dodac /nie swiadomy wowczas bylem/ nalalem paliwka / jak sie okazalo trefnego / i mam taki objaw :
odpala bez problemu nawet jak jest zimno, ale jak dodaje powoli gazu tal miedzy 1000 a 1900 obr/min robi pr pr pr i szarpie dlawi sie / nie wiem czego tam dolali notabene paliwo wyjezdzilem i zalalem dobrego jest troche lepiej / potem chodzi jak zloto i z moca jest ok na gazie jest ok biega jak zloto poradzcie co to moze byc. kable wymienione , swiece wymienione bo padly. Byde wdzieczny. podoba mi sie ta lódka lubie morze.
Rafał A.(antek) - |6 Sty 2006|, 2006 00:33
nie nie gumy to kawalki plastiku spec zalane, one pracuja w dosc ciezkich warunkach.
fiebik - |6 Sty 2006|, 2006 09:27
| khung napisał/a: | | paliwo wyjezdzilem i zalalem dobrego jest troche lepiej |
Trza by chyba jeszcze jakiejś chemii czyszczącej do beni dolać, od biedy denaturatu.
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 10:20
ja bym jakiegos uszlachetniacza azpodal do baku.. najlepiej zeby jeszcze wtryski czyscil
Kevin Xy - |6 Sty 2006|, 2006 10:54
czyli STP
e-root - |6 Sty 2006|, 2006 10:58
| Matth napisał/a: | ja bym jakiegos uszlachetniacza azpodal do baku.. najlepiej zeby jeszcze wtryski czyscil |
A skoro o wtryskach to mam pytanie
Jezdze duzo na gazie (nie mylic z ) i jak przelacze na benzyne to mi troszke "pyrka" silnik, czy da sie np. "przedmuchac" jakos wtryski, bo chyba to od tego, moze sa zabrudzone, zapieczone itp.
Silnik odpalam na benzynie, potem sie sam przelacza na gaz.
Adam_2000 - |6 Sty 2006|, 2006 11:01
Mariusz, zatankuj z 20 literków V-Power-a na Shellu. Podejrzewam, że jak to wyjeździsz, to wtryski wrócą do normy
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 11:02
po prostu pojezdzij na bynie troche kilometrow.. powinny sie oczyscic w trakcie eksploatacji a jak dolejesz jakiegos oczyszczacz to ebdzie jeszcze lepiej
Tritan - |6 Sty 2006|, 2006 11:24 Temat postu: szarpanie Witam ja mam taki problem ostatnioi było 2 dni u nas gdzie były mgły i roztopy wilgoć jak cholera schodze do swojego szampańskiego kręce i pali od razu ale podczas przyspieszania zachowuje się tak jakby znikała mu iskra i szarpał odpuszczałem gazu to jakoś sie uspokaja powoli, ale jak się nagrzeje to jest ok. kable są ok chyba z obserwacji w ciemnościach nic nie widziałem mam zamiar pościągać kable wymyć i wypsikać jakims anty wodniakiem
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 11:25
przejrzyj jeszcze swiece mozesz wykrecic oczysciec pprawic przerwe i powinno grac
fiebik - |6 Sty 2006|, 2006 11:44
Ja nie mam takich problemów (na dalekim wschodzie) nie ma gazu i latam na beni, a i po Polsce tankuję wsio do pełna i jak sie gaz skończy to grzeję na beni, bo zazwyczaj szkoda mi czasu w trasie na czeste tankowanie.
Generalnie przy jeżdzeniu na gazie wtryski to jeden problem a drugi, że zazwyczaj wiara trzyma niski poziom beni w zbiorniku. W takich przypadkach prawie codziennie rano na ściankach wewnetrznych zbiornika wyrasza się dużo wody a zimą szronu i to potem powoduje niespodzianki podczas jezdy na benzynce.
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 11:47
no prawda.. i pompy to zasysaja i tez z czasem padaja.. ja mam zwykle kolo 20L beni i mysle ze starczy wiecej nie ma senu trzymac.. noi co jakis czas tam wleje jakis wypieraczwody czy czysciciela wtryskow mimo ze na razie dziala ok wszystko
fiebik - |6 Sty 2006|, 2006 11:51
| Matth napisał/a: | | noi co jakis czas tam wleje jakis wypieraczwody czy czysciciela wtryskow mimo ze na razie dziala ok wszystko |
Właśnie dlatedo zapewne działa wszystko ok bo jak mało jeździsz na beni i mało trzymasz w zbiorniku do co jakiś czas chemię dolewasz
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 11:57
eee no nie tak malo znowu.. ostatnio se zobilem trase 150km na beni.. no i ze 2-3km co ranek bo nie rpzelanczam od razu po zapaleniu
e-root - |6 Sty 2006|, 2006 11:59 Temat postu: Re: szarpanie
| Tritan napisał/a: | | Witam ja mam taki problem ostatnioi było 2 dni u nas gdzie były mgły i roztopy wilgoć jak cholera schodze do swojego szampańskiego kręce i pali od razu ale podczas przyspieszania zachowuje się tak jakby znikała mu iskra i szarpał odpuszczałem gazu to jakoś sie uspokaja powoli, ale jak się nagrzeje to jest ok. kable są ok chyba z obserwacji w ciemnościach nic nie widziałem mam zamiar pościągać kable wymyć i wypsikać jakims anty wodniakiem |
Mam to samo jak jest duza wilgoc, troszke oczyscilem kolo kabli, jeden kabelek przepiolem na miejsce bo ocieral nieladnie, i troszke problem zniknal, fak ze teraz jest mrozno a nie wilgotno
khung - |6 Sty 2006|, 2006 21:17
Witam forumowiczów , wiec to dzisiaj bylo tak :
wyjedzilem pliwo do konca i sie cieszylem i szaczal zarpac na gazie normalnie ja mu w gaz a on mi czka to se mysle kulde zu juz po mojej ludeczce kochanej. he i klaglo mnie w leb przeciez gaz ci sie skonczyl..., no ale do rzeczy , zajechalem na stacyjke i sru mu z puchy do przeczyszeczenia wtryskow , i dawaj paliwka tak ze 20 l beni oczywiscia tej verva 98 i lu mu w tylek zlaczke od gazu . No potankowalem ( w budzecie sucho sie zrobiło) . i Trochu lepiej . Otworzylem mache bo siem noramlnie wkurzylem i zajarzylem guma od czujnika powietrza zasysanego byla nie szczelna i zasyfilo mi czujnik czy cos w rodzaju przepustnicy normalnie porazka. jutro bede to czyscil odezwe sie w niedziele i powiem jakie efekty . Pozdro dla forumowiczów.
_Mu. - |6 Sty 2006|, 2006 22:32
| e-root napisał/a: | [...]
ps.
Rafal widze ze uzywasz Opery 8.02? jest juz nowa wersja 8.51 radze zainstalowac bo usuwa bledy poprzedniej wer. |
Pod windozą, najświeższą wersją Opery PL jest 8.50, póki co.
e-root - |6 Sty 2006|, 2006 23:14
| _Mu. napisał/a: | | e-root napisał/a: | [...]
ps.
Rafal widze ze uzywasz Opery 8.02? jest juz nowa wersja 8.51 radze zainstalowac bo usuwa bledy poprzedniej wer. |
Pod windozą, najświeższą wersją Opery PL jest 8.50, póki co. |
Zobacz tu
http://opera.com/download...latform=windows
i tu na wersje jezykowa
http://opera.com/download...latform=windows
Wystarczy tylko w - program files/opera wsadzic plik jezykowy pl, ustawic w preferencjach i juz smiga
khung - |7 Sty 2006|, 2006 18:30
eureka , to bylo to wyczyscilem i reka idjał przestał mieć czkawkę chodzi równiuteńko i na wszelk wypadej wymienię mu jeszcze przewód gómowy który łączy się też z odmą / bo poprzedni właściciel uciął go zrobił jakąś dziwną kombinatorkę ... / ale wyczyściłem podłączyłem i jest ok znów cieszę się moją łódeczką. [/center]
e-root - |8 Sty 2006|, 2006 13:10
Moja fura tez jakos lepiej zaczela chodzic po przeczyszczeniu kabli, ponadto jest zimno ale bardzo suche powietrze, jak wczoraj wieczorem jechalem do marketu to
130 km/h smigal jakby to bylo 60
|
|