| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Olej w ASB
hernesto05 - |8 Lis 2005|, 2005 19:48 Temat postu: Olej w ASB Moi drodzy, wszystko wyczytałem odnośnie ASB i mam duży znak zapytania. W ASO forda mówią że oleju nie trzeba wymieniać , w książce o mondeo ze skrzynią ASB to samo / olej - nei wymieniać / A w całej korespondencji na forum scorpio wszyscy piszą - wymieniać ,pilnować terminów ,wymieniać filtr i uszczelki. Pytam , bo nie mam w tej dziedzinie żadnej praktyki i mało wiedzy. W mojej skrzyni jest trochę za mało oleju / napisałem w skrzyni a nie w głowie/ ! ! ! . Stary samochód ale nowo kupiony, a chcę zadbać o niego właściwie. Proszę o fachową poradę. Pozdrówko. hernest05
Adam_2000 - |8 Lis 2005|, 2005 20:08
| Cytat: | Czy należy wymieniać olej
w automatycznej skrzyni biegów
--------------------------------------------------------------------------------
W wielu serwisach samochodowych w Polsce mechanicy wprowadzają użytkowników samochodów w błąd twierdząc, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni biegów. Powoduje to, że właściciele samochodów korzystający z usług takich serwisów często wielokrotnie przekraczają przebieg, przy którym powinna być przeprowadzona wymiana oleju. Często wymagany przebieg do wymiany oleju w skrzyni zbiega się z końcem gwarancji na samochód. Dlatego też w Polsce wiele serwisów autoryzowanych opierając się na książce przeglądu, w której może nie być takiej pozycji twierdzi, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni biegów. W tym miejscu pokutuje słaba znajomość zasady pracy automatycznej skrzyni biegów i brak praktycznego zastosowania wiedzy na temat materiałoznawstwa.
Każdy producent skrzyń automatycznych dla każdego typu i modelu skrzyni określa przebieg kilometrów, przy jakim powinna być przeprowadzona wymiana filtra oleju i oleju. Przebiegi te uzależnione są od modelu skrzyni i wahają się w zakresie od 30.000 km do 100.000 km. Przebiegi do wymiany oleju są zawsze uśrednione i dotyczą normalnych warunków pracy. Przy intensywnej eksploatacji w mieście i stosowaniu agresywnej techniki jazdy wymianę filtra i oleju, w danym modelu skrzyni należy przeprowadzić jeszcze częściej niż zaleca to producent.
Olej w skrzyni biegów pracuje w warunkach ciężkich, jako olej hydrauliczny i smarujący elementy. Olej pracuje w bardzo dużym zakresie temperatur sięgającym 100 stopni Celsjusza w warunkach jazdy normalnej do 140 stopni Celsjusza przy eksploatacji w trudnych warynkach terenowych. Ponieważ w układach skrzyni znajduje się wiele elementów ciernych, które podczas pracy zużywają się, następuje zanieczyszczenie oleju opiłkami z tych elementów. Filtr i zastosowane w wielu modelach skrzyń magnesy wspomagające proces filtrowania po pewnym czasie pracy tracą swoje właściwości.( Zobacz też budowa i zasada działania układu filtrowania oleju). W wyniku pogorszenia parametrów filtrowania coraz bardziej zabrudzony olej przedostaje się do układu sterowania, siłowników sprzęgieł i hamulców powodując ich nadmierne zużywanie się. To w konsekwencji powoduje zwiększenie awaryjności skrzyni.
Bez względu na rodzaj zastosowanego oleju (mineralny czy syntetyczny) ulega on zużyciu. Zmienna temperatura pracy, postępujący proces starzenia (olej mineralny), zanieczyszczenie ciałami obcymi powodują zmianę składu chemicznego i parametrów oleju. Aby ustrzec się przed uszkodzeniami skrzyni spowodowanymi eksploatacją na zużytym oleju pamiętaj, że każda automatyczna skrzynia biegów wymaga okresowej wymiany filtra i oleju. Różnice polegają jedynie na przebiegu przy jakim w/w czynności warsztatowe należy wykonać.
WTG
Powyższy tekst pochodzi ze strony www.automat.pl |
Może to Ci troszkę rozjaśni problem
hernesto05 - |8 Lis 2005|, 2005 21:37
Pozdrowienia dla Adama. Z odpowiedzi i artykułu skorzystałem . w najbliższej przyszłości zastosuję się do wskazówek zamieszczonych. Ukłony dla Łodzi, mam sentyment bo w latach 70 studiowałem w Filmówce. Dzięki , hernesto05
Rafał A.(antek) - |8 Lis 2005|, 2005 21:56
Owszem ford nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni ASB, natomiast przewiduje wymaine skrzyni po jakis 150 - 180 tyś km. Wybor nalezy do ciebie
Oczywiscie wymiana jest uzalezniona od stanu oleju itp itd
sierars1 - |9 Lis 2005|, 2005 01:41
Czyli przy mineralny (starsze skrzynie) 30tyś. a przy syntetyku(nowsze skrzynie) 90tyś.
A ja i tak wymieniam co 30tyś.
Boni - |9 Lis 2005|, 2005 08:30
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Owszem ford nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni ASB, natomiast przewiduje wymaine skrzyni po jakis 150 - 180 tyś km. |
No bez przesadyzmu, nie dorabiaj aż takiej mordy Fordowi bodaj po 150tys przewidywali nie wymianę ale przegląd główny ASB, przy którym olej i tak się zmienia, inna sprawa, że widziałem fordowski manual tego przeglądu, ale jeszcze nie widziałem książki serwisowej czy samochodu w którym by ten przegląd ktoś zrobił
Kevin Xy - |9 Lis 2005|, 2005 09:13
slyszalem ze ford nie zaleca wymiany oleju, ale ?? w trakcie trwania gwarancji na auto- po gwarancji olal temat i nic nie mowil
COSSY - |9 Lis 2005|, 2005 09:20
U mnie w ksiazce serwisowej od Scorpio pisze wymiana co 90 tys km.
Kumpel ma Windstara i tam pisze nawet wymiana co 15 tys.!!
Boni - |9 Lis 2005|, 2005 09:56
| COSSY napisał/a: | U mnie w ksiazce serwisowej od Scorpio pisze wymiana co 90 tys km.
Kumpel ma Windstara i tam pisze nawet wymiana co 15 tys.!! |
Bo w wielorybach to juz pisali normalnie, przy Mk1 założyli przegląd z wymianą oleju, ale wypadł im po gwarancji, więc stąd brak przeglądów i wymian, tudzież korka oleju A w ASB od Windstara, przynajmniej tych starszych, był jakiś fajans (taki cylinder bodaj) strasznie czuły na opiłki, dostawał prawie niewidocznych rys, czasem pęknięć, przez które przeciskał się olej pod ciśnieniem (pamiętam to z TSBa który wprowadzał nowy, twardszy i wzmocniony element). Może stąd taka chora częstość wymian oleju.
dario_c - |9 Lis 2005|, 2005 13:48
w aktualnym "Rentgenie" na TVN Turbo facet sie wypowiadał tak jak wyżej - stare 30 tys. nowsze 100 tys. ale zaznaczył że w starszych skrzyniach jeżeli nie wiemy kiedy był wymieniany olej i ten okres bez wymiany mógł byż potencjalnie długi, to wymiana oleju może prowadzić do awarii ASB (premiera była 5.11). Ta teoria potwierdza kilka przypadków na forum awaryjność skrzyń po wymianach jaką obserwuje.
Kevin Xy - |9 Lis 2005|, 2005 13:50
wlasnie- zdarzylo sie co niektorym. Ja puki co ciesze sie skrzynia- skrzynia ktora zaskoczyla i sie trzyma, oby na dlugo
buku - |9 Lis 2005|, 2005 14:04
| COSSY napisał/a: | | Kumpel ma Windstara i tam pisze nawet wymiana co 15 tys.!! |
To chodzi o te najstarsze skrzynie 3-biegowe.Czytałem ze producent nie zaleca utrzymywania wyższej prękości niz 130 km/h przez okres dłuzszy niz 15min non stop.Troche to dziwne bo to auto Hamerykańskie i na tamtejsze autosrady jechać ze stanu do stanu powiedzmy 100-ówka to można siwym dojechać...ale tak pisało....
"to był setny post"
Boni - |9 Lis 2005|, 2005 14:09
buku, nie ma znaczenia czy 3 czy 4 biegowa, bo serce jest takie same. Rzeczywiście _chłodzenie_ tych skrzyń w tych samochodach było liczone na 80mph przy ciągłej pracy, bo więcej w USA legalnie i tak nie pojedziesz Jak chce się jeździć ostro/szybko/długo/w upale, powinno się zadbac o dodatkowe chłodzenie (chłodnicę) oleju ASB, i tyle.
Rafał A.(antek) - |10 Lis 2005|, 2005 00:40
ano prrawda totez w scorpioaku stosowano potem dodatkowa chlodnice oleju.
KubusWariat - |8 Cze 2009|, 2009 09:50
| Boni napisał/a: | | ... powinno się zadbac o dodatkowe chłodzenie (chłodnicę) oleju ASB, i tyle. |
nawet jak mam fabryczną pod chłodnicą silnika???
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 09:52
| KubusWariat napisał/a: | | nawet jak mam fabryczną pod chłodnicą silnika??? | nawet jak masz.
gufer-posepny - |8 Cze 2009|, 2009 09:52
To już masz tą dodatkową . Więc nic nie trzeba robić . Kosy dostawały dodatkową chłodnicę właśnie u dołu .
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 09:54
| gufer-posepny napisał/a: | | To już masz tą dodatkową . Więc nic nie trzeba robić . Kosy dostawały dodatkową chłodnicę właśnie u dołu . | bardzo warto dać sobie kolejną - może to znacząco wydłużyć życie skrzyni ASB.
KubusWariat - |8 Cze 2009|, 2009 09:59
Jurek... ale po dodaniu dodatkowej (którą akurat posiadam) powiedzmy w zimie będzie ona powodem dłuższego nagrzewania się oleju skrzyni do właściwej temp, a sam twierdzisz że w niskich temp. ASB najbardziej dostaje nie powiem po czym
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 10:02
sranie w banie panie - dlaczego ma się niby dłużej nagrzewać ? I tak idzie przez chłodnicę wody, ktora początkowo nagrzewa olej. Więc co ? poza tym, czy to się zagrzeje w pół godziny czy w 35 minut to akurat mała różnica. Ważne że w lecie jak stoisz w korkach albo popierdzielasz po autobanie z 2 paki to masz eleganckie chłodzenie i nie spalisz oleju oraz wydłużysz tym samym potencjalne życie skrzyni.
Nie namawiam - każdy orze jak może, jednak są tu na forum tacy co mają dwie chłodnice ASB i jakoś sobie chwalą.
KubusWariat - |8 Cze 2009|, 2009 10:05
hmm więc postaram się ją dorzucić, pytanie tylko gdzie w mkII najlepiej ją umiejscowić???
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 10:11
tam gdzie się zmieści.
KubusWariat - |8 Cze 2009|, 2009 10:12
A wpięcie, szeregiem???
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 10:13
oczywiście.
robkom - |8 Cze 2009|, 2009 10:17
ciekawe ile oleju będzie trzeba dolać... z pół litra w nią wejdzie?
KubusWariat - |8 Cze 2009|, 2009 10:18
bardzo proszę o propozycję miejsca na 2. chłodziwo ASB w mkII
robkom - |8 Cze 2009|, 2009 10:35
podepnij pod pierwszą...
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 10:57
| robkom napisał/a: | | z pół litra w nią wejdzie? | no sądzę, że raczej nie więcej.
gucio - |8 Cze 2009|, 2009 14:20
co sądzicie o tym
http://midparts.com.pl/LU..._Ford-1861.html
ma ktoś dzoświadczenia z tym??
Pytam bo ostatnio zauważyłem że jak dobrze zagrzeje asb to czasami mam leeki uśliszg z2 na3 tak o 200obr/min a na zimnym ok.
A olej znieniony ok 10tyś temu na elfmatic3g.
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 14:22
jak już masz uślizg to realnie pomóc może wymiana przypalonych elementów na nowe.
Chwilowo może i można leczyć objawy, ale to się zapewne zemści w najmniej odpowiednim momencie - czyt. skrzynia padnie w trasie.
robkom - |8 Cze 2009|, 2009 14:37
gucio, wypróbuj, będzie wiadomo czy to coś pomaga czy to tylko kolejny cudowny środek. Dużo nie kosztuje.
Boni - |8 Cze 2009|, 2009 14:39
Gucio, lepiej nie lej wynalazków, tylko zrób skrzynię, poszukaj innej, albo daj se spokój i jeździj sobie z małym poślizgiem, tylko delikatnie i z głową, nieraz lata miną zanim się rozsypie na serio.
gucio - |8 Cze 2009|, 2009 14:44
kolejnej nie będe kupował,raczej porwie sie na naprawe samemu jeśli by coś z tego wyszło to koszta powinny wyjść porównywalne co zakup drugiej
[ Dodano: |8 Cze 2009|, o 14:55 ]
poprzednia asb też ślizgała z2na3 tylko dużo bardziej
a po rozebraniu okazało sie że tarczki poszły praktycznie do zera
Boni - |8 Cze 2009|, 2009 14:59
To zależy co zastaniesz w środku. A wymienić tylko wszystkie części "miękkie" (wszystkie taśmy, tarczki, uszczelnienia, tłoki) plus olej daje już około 1000zł. Niech ci dojdzie któryś zawór czy coś niewielkiego z twardych części, to zrobi się 1500zł. To może jednak nie ruszać, dopóki masz niewielki poślizg.
gucio - |8 Cze 2009|, 2009 15:07
a może to ten olej,bo tylko na bardzo rozgrzanej jest ten uślizg??
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 15:08
a może masz niedrożne chłodzenie oleju. OD sie czasem nie zapala wtedy ?
gucio - |8 Cze 2009|, 2009 15:13
nie nie zapala,chłodnica gorąca wiec chyba drożna
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 15:14
w przypadku wieloryba uślizg może być spowodowany nie tylko samą skrzynią. Może warto profilaktycznie przeczyścić MAF. Do tego obejrzeć wiązkę skrzyni.
gucio - |8 Cze 2009|, 2009 15:45
wiązki zrobione, maf wyczyszczony tylko jeszcze egr musze uszczelnić bo silnik czsami na jałowych przerywa tak jak by miał wypadanie zapłonów ,bo cóż mogłoby być przyczyną (świece, kable wmienione) a na kompie błędów brak
Struna - |8 Cze 2009|, 2009 15:46
stary - kos to niezbadane bydle jest
gucio - |8 Cze 2009|, 2009 16:16
wiem!!! ma on takie dni (kobiety też mają tylko że regularne)
|
|