Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - Dysk sieciowy

pablo19 - |13 Lut 2015|, 2015 14:46
Temat postu: Dysk sieciowy
Muszę się rozeznać w domowych dyskach sieciowych. Macie jakieś w użytkowaniu?
Czy możecie się podzielić jakimiś za i przeciw jeśli chodzi o wasze magazyny danych? :)
Wszelkie opinie mile widziane :)

Adam_2000 - |13 Lut 2015|, 2015 15:00

We fabryce używany NAS-a Zyxel-a (NSA310) - ładnie się spisuje, pracując non-stop od jakich 2 lat (a może i więcej).
Szybki transfer (1Gb/s) robi robotę.

trzypion - |13 Lut 2015|, 2015 15:59

Cokolwiek na USB i podpiąc do Raspberry Pi ;)
Adam_2000 - |13 Lut 2015|, 2015 16:36

trzypion napisał/a:
Cokolwiek na USB i podpiąc do Raspberry Pi ;)

Mam w domu - Pi działa wyśmienicie jako odtwarzacz MM, ale transfer plików po LAN-e jest tragiczny ;/

WieSiu - |13 Lut 2015|, 2015 18:09

uzywam Synology DS212J, teraz jest jego nowsza wersja DS215J. Nie zamienilbym tego na nic innego bo nic wiecej mi nie potrzeba. 2 dyski w Raid 0 (mirror) daja jako taka pewnosc zachowania danych. Szybki transfer z i na dyski.

Dla mnie najwazniejsze to:
-DLNA
-galeria zdjec przez www
-dostep do tego przez telefon
-chmurka
-VPN

Wiecej raczej nie uzywam,ale mozliwosci ma sporo ponad to co mi potrzebne. Mimo tego ze moj model jest juz troche stary i wolny,to i tak chodzi to wystarczajaco dobrze jak na warunki domowe, nie mam przycięć. Najwiekszy plus to aktualizacje,ktore sa cały czas robione, a nie tak jak w telefonach,ze rok, moze poltora od premiery i koniec poprawek i ulepszeń.

Mysle ze warto na ten sprzet wydac nie mala kase,bo jest on wart swojej ceny. A jak posiada sie wiekszy budżet to mozna pomyslec o wyzszym modelu,choc do domu te podstawowe wystarczaja.

Sa tez wersje 1 dyskowe,ale jak dla mnie taka odmiana,to troche bezsens, niby soft fajny,ale nie umialbym zrezygnowac z dublowania danych na drugim dysku, lepiej kupic 2 dyskowy i zainstalowac narazie jeden dysk, z czasem wrzucic drugi.

tu troche o mozliwosciach:

https://www.synology.com/pl-pl/dsm/5.1/features

trzypion - |13 Lut 2015|, 2015 19:30

Zalezy czego sie oczekuje ;) Film się ładnie odtwarza, dokumenty sie ładują. Choć i tak lepiej by było, jakby uzyc jakiejś małej płyty z SATA - tym bardziej, że sofware'owy mirror ma parę zalet, choćby bezproblemowe odzyskanie danych kiedy sypnie się płyta ;)
maciejtca - |13 Lut 2015|, 2015 19:57

pablo19, najważniejsze pytanie to co od takiego dysku oczekujesz oraz czy łączysz się po WiFi czy po kablu
WieSiu - |13 Lut 2015|, 2015 20:06

trzypion napisał/a:
Choć i tak lepiej by było, jakby uzyc jakiejś małej płyty z SATA - tym bardziej, że sofware'owy mirror ma parę zalet, choćby bezproblemowe odzyskanie danych kiedy sypnie się płyta

a kto powiedzial ze tam jest sprzetowy mirror ??? Nie sadze aby takowy byl. A tworzenie systemu z malej plyty to owszem dobry pomysl,ale dla kogos kto ma czas i chce sie bawic/eksperymentowac i oczekuje jakichś niespotykanych w NASach funkcji. W przypadku porzadnych typowych NAS placisz za to zeby system byl prosty, wygodny i w miare niezawodny.

maciejtca - |13 Lut 2015|, 2015 20:07

trzypion napisał/a:
Zalezy czego sie oczekuje ;) Film się ładnie odtwarza, dokumenty sie ładują. Choć i tak lepiej by było, jakby uzyc jakiejś małej płyty z SATA - tym bardziej, że sofware'owy mirror ma parę zalet, choćby bezproblemowe odzyskanie danych kiedy sypnie się płyta ;)

oj chyba nie wiesz o czym piszesz...

trzypion - |13 Lut 2015|, 2015 22:59

Wiem co piszę - padnicie jednego dysku z mirrora i często nie ma danych. Znaczy są, ale niedostepne, bo macierz zgłasza bład i dla bezpieczeństwa jest odmontwana. Przebudować się da, owszem, ale tylko na identyczny dysk - a takich juz nie ma w sprzedaży. I ból.
Albo inny przypadek - sprzętowy RAID poległ razem ze sterownikiem IDE/SATA. I znów trzeba identyczny sterownik, bo nic nie ugryzie danych.
Pewnie nie w kazdym przypadku tak jest. Jednak tyle, ile się osobiście spotkałem z takimi numerami wyleczyło mnie z rozwiązań zamknietych. Wolę cokolwiek na otwartym linuksie z soft raidem.

pablo19 - |13 Lut 2015|, 2015 23:08

maciejtca napisał/a:
pablo19, najważniejsze pytanie to co od takiego dysku oczekujesz oraz czy łączysz się po WiFi czy po kablu

To ma stać przy stacjonarnym kompie i z tego co kojarzę to nie ma tam lapa w domu, więc zakładam tylko kabel. :)
Na pewno ma mieć możliwość dostępu z poza domu :)

maciejtca - |13 Lut 2015|, 2015 23:15

trzypion napisał/a:
Wiem co piszę - padnicie jednego dysku z mirrora i często nie ma danych. Znaczy są, ale niedostepne, bo macierz zgłasza bład i dla bezpieczeństwa jest odmontwana. Przebudować się da, owszem, ale tylko na identyczny dysk - a takich juz nie ma w sprzedaży. I ból.
Albo inny przypadek - sprzętowy RAID poległ razem ze sterownikiem IDE/SATA. I znów trzeba identyczny sterownik, bo nic nie ugryzie danych.
Pewnie nie w kazdym przypadku tak jest. Jednak tyle, ile się osobiście spotkałem z takimi numerami wyleczyło mnie z rozwiązań zamknietych. Wolę cokolwiek na otwartym linuksie z soft raidem.

no to moje wieloletnie doświadczenie z macierzami, serwerami danych widać ustępuje Twoim rzeźbą na Linuksie ;) Dobrze że normalny świat ma inne rozwiązania

[ Dodano: |13 Lut 2015|, 2015 23:17 ]
pablo19 napisał/a:
maciejtca napisał/a:

To ma stać przy stacjonarnym kompie i z tego co kojarzę to nie ma tam lapa w domu, więc zakładam tylko kabel. :)
Na pewno ma mieć możliwość dostępu z poza domu :)

Pablo, tak jak Wiesiu Ci polecił tak i Ja mogę polecić Synology, dobry sprzęt.
Z domowych rozwiązań to jeszcze Lenovo ze swoją serią iX.

Mają wszystko co potrzebujesz.

trzypion - |14 Lut 2015|, 2015 00:55

maciejtca napisał/a:
no to moje wieloletnie doświadczenie z macierzami, serwerami danych widać ustępuje Twoim rzeźbą na Linuksie ;) Dobrze że normalny świat ma inne rozwiązania

Ej, ej, nie porównuj rozwiązań serwerowych z macierzami, gdzie masz do sprzetu gwarancje supportowe, w tym na dostepność części i komponentów z domowymi NAS-ami, gdzie często producent pcha do środka co ma.

pablo19 - |8 Lis 2015|, 2015 04:40

Jestem po testach Toshiby Canvio i nie polecam. Na szczęście nie ja wybierałem, nie ja płaciłem i nie ja będę z niego na co dzień korzystał, także Uff. Oprogramowanie producenta śsie i nie może połączyć się z jego serwerem, żeby zapewnić dostęp z internetu. Na szczęście w opcjach DDNS ma możliwość logowania do darmowego serwera DDNS, także uratowało to funkcjonalność tego sprzętu. Kolejna sprawa to niedziałające szyfrowane połączenie ftp. Być może trzeba by jeszcze przy tym posiedzieć, ale nie było czasu i jest jak jest. Cena czyni cuda ;)

Niedługo będę się bawił tym QNAP-em, z opisu wynika, że jest zylion razy lepszy od Toshiby ;) Muszę jeszcze jakiś dysk do niego wybrać, bo na razie będzie jedno dyskowy, a potem się zobaczy.

PS. Jeśli Adminy i/lub mody majo czas to mogo przenieść kilka ciekawych wypowiedzi z tematu o wrzucie, bo to jakby w temacie tego wątku :)

WieSiu - |8 Lis 2015|, 2015 08:29

Dysk to chyba najlepiej WD Red, w niektórych sklepach masz na nie 3 lata gwarancji
ford2fast - |8 Lis 2015|, 2015 09:29

Nie wiem co to za seria ale do ważnych danych mam WD5003ABYX-01WERA0
Producent daje 5 lat gwarancji :)
Z tanich NASów niezły jest Zyxel
Ale jeżeli masz kasę na Synology lub Q-nap to jest to lepsza opcja :)

Kamil_Scorpio_ - |8 Lis 2015|, 2015 10:15

pablo19 napisał/a:
Jestem po testach Toshiby Canvio i nie polecam. Na szczęście nie ja wybierałem, nie ja płaciłem i nie ja będę z niego na co dzień korzystał, także Uff. Oprogramowanie producenta śsie i nie może połączyć się z jego serwerem, żeby zapewnić dostęp z internetu. Na szczęście w opcjach DDNS ma możliwość logowania do darmowego serwera DDNS, także uratowało to funkcjonalność tego sprzętu. Kolejna sprawa to niedziałające szyfrowane połączenie ftp. Być może trzeba by jeszcze przy tym posiedzieć, ale nie było czasu i jest jak jest. Cena czyni cuda ;)

Jeśli mogę się wtrącić... :)

Toshiba jest dobra, montowaliśmy takiego typu z 50szt i nikt nie narzekał. Co do wadliwości do tej pory uszkodziła się jedna przez przepięcie, dysk ma jeden, ale ma port usb pod który można podłączyć se cokolwiek zechcesz np dysk z laptopa który ma podane zasilanie z portu usb i nie wymaga zasilacza zewnętrznego. Oprogramowanie można wgrać ręcznie.

Co do firmy QNAP mieliśmy z 10 szt dla klientów wymagających, wszystkie 10 poszły z dymem razem z danymi.

Co do przepieć:

Tu chodzi o spadki napięcia, nie tylko o piorun jak większość myśli, jednym z najlepszych urządzeń do przepięć jak i PIORUNÓW, jest jako dodatek UPS, który ma mikro czas na włączenie zasilania z aku, dysk tego nawet nie odczuje. A on zrobi robote.

Jeśli się mylę to proszę aby mnie ktoś poprawił, będę wiedział na przyszłość. Dzieki

WieSiu napisał/a:
Dysk to chyba najlepiej WD Red, w niektórych sklepach masz na nie 3 lata gwarancji

Jeśli chciałbyś składać oddzielnie zestaw, to tylko dyski firmy WD i ma on 4 czy 5 lat gwarancji producenta. Segate był kiedyś dobry, samsung problemy z elektryką choć nie wiem czy to teraz nie jedno i to samo.

[ Dodano: |8 Lis 2015|, 2015 10:18 ]
Nie przeczytałem, Romek napisał że ma 5 lat.

jaroz - |8 Lis 2015|, 2015 16:01

A ja poganiałem trochę po necie, poczytałem, wsparłem się opinią kolegi Kamila i postawiłem na zestaw składany po swojemu. Pięknie byłoby kupić od razu gotowca z dobrymi dyskami...ale niestety cena poraża, jako kwota do wydania na raz: http://www.agito.pl/dysk-...n/pd/DDFZ9MBBM/
Więc czuję, że zrobię tak jak pisałem, czyli kupię "obudowę": http://www.karen.pl/produ...jIxLjI1My4xMjc= , a następnie jeden z dysków z firmy WD: http://www.net-s.pl/index...MB-SATA-III&w=c a drugi potem, jak pierwszy się sprawdzi :)
Cichy dysk, a więc na warunki domowe. Do tego UPS: http://www.net-s.pl/index...put-Sockets&w=c
Zestaw będzie przyzwoity, a ma wszystkie funkcje jakich oczekuję :)

PS. Można też zaszaleć i w cenie całego zestawu składanego, kupić gotowy, ciut słabszy: http://www.agito.pl/dysk-...recid=VP_AP_CMD

Adam_2000 - |8 Lis 2015|, 2015 16:58

jaroz, u nas w firmie, od kilku lat pracuje bezawaryjnie coś takiego -> http://allegro.pl/zyxel-n...5759895949.html
WieSiu - |8 Lis 2015|, 2015 17:12

Nie kupuj dysku green,koniecznie minimum red
Kamil_Scorpio_ - |8 Lis 2015|, 2015 17:27

WieSiu napisał/a:
Nie kupuj dysku green,koniecznie minimum red

Rafał, co oznacza te red, green?

WieSiu - |8 Lis 2015|, 2015 18:15

Przeznaczeniem, czerwony jest do NAS, fioletowy do rejestatorow od kamer, zielony to taki najgorszy w mojej opinii do użytku domowego, jest jeszcze czarny do intensywnych zastosowań domowych /firmowych i niebieski taki zwykły dysk bez konkretnego przeznaczenia
Kamil_Scorpio_ - |8 Lis 2015|, 2015 18:16

WieSiu napisał/a:
Przeznaczeniem, czerwony jest do NAS, fioletowy do rejestatorow od kamer, zielony to taki najgorszy w mojej opinii do użytku domowego, jest jeszcze czarny do intensywnych zastosowań domowych /firmowych i niebieski taki zwykły dysk bez konkretnego przeznaczenia

dzieki :) człowiek się uczy całe życie... :):

jaroz - |8 Lis 2015|, 2015 19:08

Adam_2000, całkiem fajny, tylko, że ja nauczony kłopotami, jakie są gdy dysk siada (i to właśnie w nowszych produktach) koniecznie chcę mirroring.
WieSiu, wiem, że czerwony do NAS. Ale poczytaj - zielony też - http://www.net-s.pl/index...MB-SATA-III&w=c Tyle, że kosztem szybkości, jest cichszy i tyle. Sporo poczytałem i zależy mi na ciszy w domu i podczas jego pracy.
Generalnie WD stosuje kolory :)

pablo19 - |8 Lis 2015|, 2015 19:45

Kamil_Scorpio_ napisał/a:
...
Toshiba jest dobra, montowaliśmy takiego typu z 50szt i nikt nie narzekał...

Co to znaczy "takiego typu"? Podaj model/modele, które instalowałeś, bo to może być istotne.
jaroz napisał/a:
...
PS. Można też zaszaleć i w cenie całego zestawu składanego, kupić gotowy, ciut słabszy: http://www.agito.pl/dysk-...recid=VP_AP_CMD
To jest samo pudełko bez dysków w tej cenie.

Adam, czy nie lepiej teraz szukać NASa obsługującego SATA III?

Adam_2000 - |8 Lis 2015|, 2015 19:49

pablo19 napisał/a:

A co Ci da transfer 6Gb/a, jeżeli po sieci i tak masz max 1Gb/s ?

pablo19 - |8 Lis 2015|, 2015 20:03

Chyba tylko lepsze samopoczucie :oops:
Kamil_Scorpio_ - |8 Lis 2015|, 2015 20:15

pablo19 napisał/a:
Kamil_Scorpio_ napisał/a:
...
Toshiba jest dobra, montowaliśmy takiego typu z 50szt i nikt nie narzekał...

Co to znaczy "takiego typu"? Podaj model/modele, które instalowałeś, bo to może być istotne

http://allegro.pl/dysk-si...5718935039.html

Od niego braliśmy i bierzemy dalej.

[ Dodano: |8 Lis 2015|, 2015 20:19 ]
Adam_2000 napisał/a:
pablo19 napisał/a:

A co Ci da transfer 6Gb/a, jeżeli po sieci i tak amasz max 1Gb/s ?

:):

pablo19 napisał/a:
Chyba tylko lepsze samopoczucie :oops:

I odchudzi potrfellloo :-d

Paweł, czym ty się zajmujesz na co dzień?

ford2fast - |10 Lis 2015|, 2015 23:48

Adam_2000 napisał/a:
jaroz, u nas w firmie, od kilku lat pracuje bezawaryjnie coś takiego -> http://allegro.pl/zyxel-n...5759895949.html

Jesteś tego pewien ? :):
Wydawało mi się , że w waszym serwisie jest NSA310 bez tego "s" na końcu
310 są bardziej funkcjonalne od 310s
310s to tak jakby trochę nowsza , lekko zubożona wersja 310 :)

jaroz - |14 Lis 2015|, 2015 11:25

ford2fast, obojętnie czego się w obecnych czasach nie kupi, to i tak jednorazówka. Chyba że to stricte profesjonalny sprzęt. Dlatego należy kierować się ceną, wymogami i ewentualnie sugestiami użytkowników, ot :)
pablo19 - |27 Lis 2015|, 2015 14:21

Jestem już po testach TS 212p .
Rewelacyjne możliwości w stosunku do ceny. Nie wszystko przetestowałem.
Ze sprzętem dano dwie licencje na podłączenie dwóch kamer i zrobienie z niego rejestratora DVR, ale na razie nie ma kamer, także może w przyszłości będę to testował.
Konfiguracja dla przedszkolaka, wszystko działa jak malina w porównaniu do Toshiby :)
Bardzo ładnie wygląda, jedyne malutkie zastrzeżenie mam do wiatraczka, bo mógłby być bardziej ą ę, ale nie umniejsza to za wiele temu sprzętowi :)

jaroz - |27 Lis 2015|, 2015 14:24

pablo19, to dokładnie ten którego ja zamierzam kupić! :) Czyli Jesteś mega zadowolony? Ja niestety kupiłem wczoraj rower, więc w tym miesiącu nie wydolę i na dysk... Gratuluję! :)
pablo19 - |27 Lis 2015|, 2015 14:26

Pamiętaj, że samo pudełko aktualnie kosztuje ~500 + przykładowo najtańszy WD RED 1TB jaki znalazłem to 265, więc jak chcesz mieć np. 2x1TB to wychodzi ponad 1000 na dzień dobry.
Kamil_Scorpio_ - |27 Lis 2015|, 2015 23:50

Przypomniałeś mi o dysku Paweł Za kilka godzin pobawimy się znów.

[ Dodano: |27 Lis 2015|, 2015 23:51 ]
Bez skojarzeń tylko .... :)

jaroz - |28 Lis 2015|, 2015 20:48

pablo19 napisał/a:
Pamiętaj
pamiętam :) Tylko tyle, że ja chcę greena :) Pudło, chyba jest do wyciągnięcia z 399 zł, gdzieś mam zapisane.
bednarowski - |9 Gru 2015|, 2015 09:08

Mam w pracy wolnego lapka (stary thinkpad T43) i jest pomysł żeby z niego zrobić serwer. Teraz pytanie takie czy taki serwer postawiony na lapku będzie lepszym rozwiązaniem niż gotowe rozwiązania jakie były podane w tym temacie?
WieSiu - |9 Gru 2015|, 2015 09:11

Skoro masz i jest za darmo to będzie lepszym rozwiązaniem bo tańszym, jak padnie to kupisz sobie to co jest do tego przeznaczone czyli NASa
bednarowski - |9 Gru 2015|, 2015 09:54

Pomijając koszta. Które rozwiązanie będzie bardziej niezawodne i chyba przede wszystkim proste w obsłudze? Nie mamy działu IT i pewnie ja się będę tym zajmował.
sobolaqe - |9 Gru 2015|, 2015 10:22

bednarowski napisał/a:
Mam w pracy wolnego lapka (stary thinkpad T43) i jest pomysł żeby z niego zrobić serwer. Teraz pytanie takie czy taki serwer postawiony na lapku będzie lepszym rozwiązaniem niż gotowe rozwiązania jakie były podane w tym temacie?

Nie bedzie lepszym rozwiazaniem
Nie bedzie latwiejszym rozwiazaniem(szczegolnie jak piszesz ponizej ze dzialu IT u was nie ma)
Bedzie najtanszym rozwiazaniem bo cos juz masz.

Czy to cos wystarczy wam do tego czego oczekujecie od tego rozwiazania nie wiem bo podales bardzo malo danych odnosnie wymagan.

Taki T43 bedzie
- wolny(ile osob ma z tego korzystac, jak czesto itd itp w uproszczeniu ile jednoczesnych sesji R/W przewidujecie i na jak duzych plikach
- Nie bedzie redundancji wiec jak cos padnie to macie problem chyba ze przewidujesz robic z tego jakis backup. Pytanie jak :) Na zew dysk(koszty dodatkowa praca), na DVD(maly koszt duuuuuzo dodatkowej pracy :)
itd itp

Ciezko gdybac bez podstawowych danych

ford2fast - |9 Gru 2015|, 2015 10:28

pablo19 napisał/a:
Pamiętaj, że samo pudełko aktualnie kosztuje ~500 + przykładowo najtańszy WD RED 1TB jaki znalazłem to 265, więc jak chcesz mieć np. 2x1TB to wychodzi ponad 1000 na dzień dobry.

Koszt dysków zawsze trzeba ponieść , więc jest pomijalny :)
Trzeba się skupić na samym sprzęcie
Zamiast QNAPa wziąłbym Synology , jest troszkę droższy ale jego możliwości są większe
I jest cichszy :)

bednarowski - |9 Gru 2015|, 2015 10:42

sobolaqe napisał/a:

Nie bedzie latwiejszym rozwiazaniem(szczegolnie jak piszesz ponizej ze dzialu IT u was nie ma)

O, no to tak myślałem.

Wymagania nie są duże ok 6 użytkowników ma służyć do trzymania dokumentacji raz na jakiś czas wrzucić czasem coś z niego ściągnąć, głównie raczej żeby archiwizować pliki. Backup na drugi dysk raczej obowiązkowo.

sobolaqe - |9 Gru 2015|, 2015 11:14

bednarowski napisał/a:
sobolaqe napisał/a:

O, no to tak myślałem.

Wymagania nie są duże ok 6 użytkowników ma służyć do trzymania dokumentacji raz na jakiś czas wrzucić czasem coś z niego ściągnąć, głównie raczej żeby archiwizować pliki. Backup na drugi dysk raczej obowiązkowo.

To teoretycznie nie powinno byc wielkiego problemu z dokumentacja jesli ma byc tak niewielkei wykorzystanie chyba ze ta dokumentacja ma po kilkaset MB :)

Powiem tak, sprobowac zawsze mozesz bo nic was to nie kosztuje poza czasem poswieconym na testy. Jak bedzie to zle dzialac to pomyslisz nad czyms innym.

pablo19 - |9 Gru 2015|, 2015 14:53

Z prostych rozwiązań to zwykłe udostępnianie plików Ci starczy z bardziej fachowych to zapoznaj się z tym oprogramowaniem :)
KLIK

bednarowski - |9 Gru 2015|, 2015 17:52

o to to jest dobre, w takim razie pobawię się tym a jak nic z tego nie wyjdzie to się kupi gotowy serwer

[ Dodano: |21 Gru 2015|, 2015 14:24 ]
Nie udało mi się postawić FREENAS'a bo mamy internet mobilny w biurze i z tego routera nie można pociągnąć kabla Ethernet. Zainstalowałem Kubuntu i postawiłem Sambe na razie spoko, jeszcze się tym będę bawił bo możliwości ma dużo.

pablo19 - |15 Kwi 2016|, 2016 10:52

Cześć, czołem.
Może jeszcze coś podpowiecie. Potrzebuję jednodyskowej maszynki, ale nie Toshiby ;)
Ma być tanio :shock: , patrzę na Takiego ZyXELa, ale skubaniec ma strasznie ograniczoną grupę kompatybilnych drukarek. Nie chcę ryzykować na zasadzie: "a może z moją zadziała" :/
Może używacie czegoś taniego czym można się zainteresować?
Przeczytałem stare wpisy i widzę, że Romek zwrócił słuszną uwagę, że wersję bez "s" jest lepsza. Widzę, że ma eSATA, ale czym jeszcze się różni?

ford2fast - |16 Kwi 2016|, 2016 00:03

pablo19 napisał/a:
czym jeszcze się różni?

Coś tam chyba jeszcze istotnego było
Tyle że już nie pamiętam
Ale celowo szukałem tej wersji bez S-ki i upolowałem :)

pablo19 - |10 Maj 2016|, 2016 14:18

Na warsztacie testowym mam ZyXEL NSA310S i WD My Cloud 2TB.
WD jest bardzo prosty w konfiguracji. W zasadzie to po włączeniu wystarczy dodać sobie jakichś użytkowników, stworzyć podział na jakieś zasoby i kilkoma kolejnymi kliknięciami otworzyć sobie dostęp do niego. Zdalny dostęp działa bez problemu na łączu 3G.
Wszystkie ustawienia są bardzo przejrzyste, oceniam go jako najłatwiejszy z tych, które dotąd widziałem :)

ZyXEL jest trochę bardziej skomplikowany, ale jak dla mnie bardziej przejrzysty od Qnapa W Qnapie było jakoś za dużo ikonek jak dla mnie. Jeszcze nie sprawdziłem jak działa zdalny dostęp za pomocą aplikacji Polkast, ale w przyszłym tygodniu już będę wiedział :)

Plus dla ZyXELa to przyciski. WD nie ma żadnego, żeby go wyłączyć, trzeba wejść w menu przez jakieś urządzenie :/
Plus dla ZyXELa to dwa porty USB, niestety 2.0. WD ma jedno, ale 3.0.
Drugi przycisk w ZyXELu służy do kopiowania zawartości podłączonego np. pendraka na serwer, wszystko można sobie wcześniej ustawić, można też ustawić, żeby jakiś katalog był kopiowany na pendraka, także może się to przydać.
Kolejny plus ZyXELa jest dla lubiących dłubać w linuxie, a mianowicie, widzę, że są partyzanci instalujący na nim swoje oprogramowanie, a to daje możliwość dostosowania sprzętu do wielu swoich potrzeb :)
Przykład.

Dodane:
Trafiłem na ciekawy soft, który trzeba będzie przetestować na jakimś urządzeniu :)
OMV
Tu trochę propagandy po polsku :)