| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - spryskiwacze lamp wieloryb
aviator - |6 Lis 2012|, 2012 20:35 Temat postu: spryskiwacze lamp wieloryb Z braku wiazki spryskiwaczy lamp, będę musiał sam coś wykombinować. Rozrysuje mi ktoś proszę jak mogę podłączyć spryskiwacze lamp w wielorybie? - chodzi o elektrykę i gdzie w oryginale umieszczony jest przekaznik?
WieSiu - |6 Lis 2012|, 2012 21:13
przekazznik umieszczony jest oryginalnie nad schowkiem,tam gdzie "przekaznik" servotronic. Moze jakims cudem masz podstawe pod ten przekaznik, warto sprawdzic (choc w wielorybie nie wiem czy bywaja takie bonusy kablowe)
Jankes - |6 Lis 2012|, 2012 21:42
aviator, tutaj http://www.fotosik.pl/u/stefen/album/605544 są fotki wiazki, może do czegos sie przydadza
Reader - |6 Lis 2012|, 2012 22:07 Temat postu: Re: spryskiwacze lamp wieloryb
| aviator napisał/a: | | Z braku wiazki spryskiwaczy lamp, będę musiał sam coś wykombinować. Rozrysuje mi ktoś proszę jak mogę podłączyć spryskiwacze lamp w wielorybie? - chodzi o elektrykę i gdzie w oryginale umieszczony jest przekaznik? |
Chyba najlepiej posadzić wiązkę oryginalna (bywa spleciona razem z TCS i TEMP).
Właśnie jestem świeżo po regeneracji takowej.
Nawiasem mówiąc, miałem ja wywalić bo u siebie raczej spryskow nigdy nie założę ...
Tak czy siak jutro mogę podać Ci połączenia w tej wiązce.
Musisz jednak wiedzieć, ze aby ja ładnie położyć musisz odsuwać kokpit aby dostać się do złącza w przednim słupku.
aviator - |7 Lis 2012|, 2012 06:46
Dzięki za informacje i super dokumentacje fotograficzna.
Zrobienie takiej wiązki chyba mnie przerasta ale juz tylko to mi zostało, wiec się nie poddam
Reader a tą wiązkę po regeneracji montujesz u siebie czy może chcesz sprzedać? będzie pasować do mojego scorupio? Jezeli nie to będę wdzięczny za podanie połączeń.[/i]
Reader - |7 Lis 2012|, 2012 08:03
| aviator napisał/a: | Reader a tą wiązkę po regeneracji montujesz u siebie czy może chcesz sprzedać? będzie pasować do mojego scorupio? |
Wiązka już siedzi u mnie, a pasowałaby by na pewno bo z podobnego wozidła.
W sumie mógłbym zmontować taką z proszku bo spisałem przekroje i długości przewodów ale niestety nie posiadam wtyczki pompki spryskiwacza (dwupinowa z szerokimi stykami). Jakbys miał to możemy gadać.
Dokładniejsze połączenia podam po południu, a ogólnie to potrzebujesz:
1. Wtyczkę pompki
2. Podstawka pod przekaźnik + przekaźnik
3. 3szt. pinów takich jak w złączu bocznym
4. Oczko masowe pod M6
i
parę przewodów w przekroju 0,75 ; 1,5 i 2,5 [mm2]
P.S.
Sprawdź czy nie masz przypadkiem tego w swojej wiązce TCS/TEMP , poznasz po tym, że w okolicy przedniej prawej lampy, przy punkcie masowym z wiązki odchodzą przewody na: moduł tempomatu , punktu masowego (1 przewód) i właśnie na pompkę spryskiwaczy.
aviator - |7 Lis 2012|, 2012 09:51
Ok. Dziś wieczorem obejrzę swoja wiązkę.
Ale i tak jestem zainteresowany kupnem takiej dorabianej lub oryginalnej wiązki.
Póki co mam tylko przekaźnik z podstawka.
Reader - |7 Lis 2012|, 2012 13:08
Pytanie jeszcze tylko czy miałeś regenerowaną wiązkę TCS/TEMP?
Jeśli nie to szczerze polecam to zrobić, jednocześnie wplatając wiązkę spryskiwaczy tak jak to fabrycznie było.
Niestety z tej wiązki izolacja też się sypie, nawet w tym fragmencie wewnątrz auta.
Wtedy zrobisz dwie rzeczy za jednym razem bo i tak deskę odsuwasz.
Jeśli regenerowana już była, to dokładanie oddzielnie ma sens.
aviator - |7 Lis 2012|, 2012 13:17
Wiem ze wiązka podluznicy i skrzyni była robiona przez Rafala(Antka) z Lodzi. Ale czy ta część byla ruszana to nie wiem...
Dziś tak czy inaczej będę sprawdzał, może uda się coś stwierdzić
Reader - |7 Lis 2012|, 2012 13:21
Wiązka TCS to oddzielna sprawa, niż podłużnicy. Ale zapewne zrobił to przy okazji tamtej.
W każdym razie łatwo sprawdzić - zerknąć na kable dochodzące do wtyczki tempomatu i TCS czy są fabryczne i będzie wiadomo.
Dostęp łatwy.
aviator - |7 Lis 2012|, 2012 20:48
No to sprawdziłem, przewód masowy jest, przewód do tempomatu też a do spryskiwaczy niestety nie ma - no chyba że on wychodzi gdzieś głębiej ale nie zauważyłem
Kable wydaja się być oryginalne i nie regenerowane.
A swoją drogą jak wy tam mieścicie swoje ręce i wyciągacie te kable na wierzch?
Czyli pozostaje mi jak w temacie: http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=35999 bo sam raczej tego nie ogarnę...
Reader - |8 Lis 2012|, 2012 09:42
| Cytat: | | No to sprawdziłem, przewód masowy jest, przewód do tempomatu też a do spryskiwaczy niestety nie ma - no chyba że on wychodzi gdzieś głębiej ale nie zauważyłem | W tym miejscu powinien wychodzić. Czyli masz PH.
| Cytat: | | Kable wydaja się być oryginalne i nie regenerowane. | W takim razie radzę zająć się całościowo.
Jeśli jednak zdecydujesz się doinstalowywać to zerknij tu :
pepi - |8 Lis 2012|, 2012 12:03
stwierdzam że są ludzie zboczeni
Stoper - |8 Lis 2012|, 2012 12:09
Pepi, zdziwiłbyś się ilu takich zboczeńców możesz tu spotkać.
Reader - |8 Lis 2012|, 2012 12:26
| pepicosi napisał/a: | stwierdzam że są ludzie zboczeni | I kto to mówi.
pepi - |8 Lis 2012|, 2012 15:17
ja się leczę czerwonym światłem
gufer-posepny - |8 Lis 2012|, 2012 15:40
To niebieskie to nie przekaźnik ... tylko przekaźnik z układem czasowym żeby nie wypsikać 12 L płynu w 100 km . Pamiętać należy o zbiorniku z miejscem na dużą pompkę do spryskiwaczy .
aviator - |8 Lis 2012|, 2012 18:14
Dzięki - dzięki takim fotom życie jest łatwiejsze , tak czy inaczej bez wtyczki do pompki sprysków nic nie zdziałam. Czekam aż ktoś będzie miał na handel całą wiązkę spryskiwaczy, tcs i tempomatu - podmiana jest łatwiejsza niż rzeźbienie i dokładanie.....
Reszta, łącznie z pełnym zbiornikiem, już siedzi w aucie i czeka na prąd....
Reader - |26 Lis 2012|, 2012 14:02
| aviator napisał/a: | | Póki co mam tylko przekaźnik z podstawka. |
Czyli jedyne co Ci brakuje to wtyczka pompki, która zdaje się jest identyczna w silniku dmuchawy.
Jankes - |26 Lis 2012|, 2012 14:51
| Reader napisał/a: | | aviator napisał/a: | | Póki co mam tylko przekaźnik z podstawka. |
Czyli jedyne co Ci brakuje to wtyczka pompki, która zdaje się jest identyczna w silniku dmuchawy. |
Nie jest identyczna, ale można przerobić, po prostu prowadnica jest w innym miejscu.
Reader - |26 Lis 2012|, 2012 14:57
Hmm, u mnie przy pompce jak i przy dmuchawie(HBC) wtyczki mają prowadnice po środku, po drugiej stronie niż sprężynka.
Muszę się dziś przyjrzeć dokładniej w takim razie.
Jankes - |26 Lis 2012|, 2012 15:20
To jest fotka wtyczki od silnika dmuchawy
Ja tez sprawdze, bo może były faktycznie rożne wtyczki od silników dmuchawy.
ford2fast - |26 Lis 2012|, 2012 16:27
Przy HBC są dwie duże wtyczki i każda z nich ma inne prowadzenie
Co by jakiś baran miejscami nie zamienił
Reader - |26 Lis 2012|, 2012 16:42
Rzeczą ludzką jest się mylić.
Jankes, zerknij na poprzedniej stronie jest mój fotoschemat, tam jest wtyczka real z wiązki spryskow.
I taka sama mam w silniku dmuchawy, ta co pokazujesz to jest zasilanie HBC.
Jankes - |26 Lis 2012|, 2012 17:24
aha spoko, widać człowiek uczy sie całe życie
gufer-posepny - |26 Lis 2012|, 2012 20:14
to można użyć 2 zwykłe konektory i po krzyku . taką wtyczkę pewnie mam .
aviator - |26 Lis 2012|, 2012 21:33
dzis przyszla wiazka
pod koniec tygodnia planuje wygospodarowac troche czasu na montaz...
dam znac jak uruchomie - dzieki wszystkim
[ Dodano: |1 Gru 2012|, 2012 23:22 ]
Podłączyłem wiązkę i teoretycznie wszystko wygląda ok ale:
Spryskiwacze lamp wysuwają się co 2-4 sprysniecie szyby ale nie psikaja, czy to walnieta pompka? Czy coś innego? Ile czasu powinno trwać spryskanie lamp? U mnie caly proces trwa 2-3sekundy...
Czy spryskiwacze w stanie spoczynku powinny być na równi z linia zderzaka czy poniżej? U mnie chowają się 2-3cm poniżej przez co nie mogę zamontować zaślepek... Jeżeli powinny być na równi, to czy w polifcie są inne spryski? Czy montuje się je bezpośrednio do tych otworów pasie wewnętrznym zderzaka czy jeszcze cos jest pomiędzy zderzakiem a spryskiem?
[ Dodano: |2 Gru 2012|, 2012 08:47 ]
Wedle sugestii ford2fast poszukam nowej pompki spryskow, jakieś sugestie do pozostałych pytań?
[ Dodano: |13 Gru 2012|, 2012 14:48 ]
podłączyłem dziś na krótko, pompka pryska że aż się płyn pieni na lewej lampie - prawy sprysk wysuwa się ale nie psika - można go jakoś przeczyścić, czy to ma może jednorazową obudowę?
Grześ - |27 Gru 2012|, 2012 20:58
| aviator napisał/a: | dzis przyszla wiazka
pod koniec tygodnia planuje wygospodarowac troche czasu na montaz...
dam znac jak uruchomie - dzieki wszystkim
......
|
Trochę moich doświadczeń.
Mam oryginalne spryskiwacze, ale włożone do wymienianego zderzaka. Góra dysz jest na równi ze zderzakiem. Klapki mam dorabiane - jeden oryginał śnikł, drugi pęknięty - przyklejone Terosonem.
Jeżeli jedna dysza nie psika, trzeba ją przeczyścić - jak się wysunie, to ciśnienie jest wyższe i wtedy wszystkie 3 otworki mają lać. Niestety bywa że tłoki są nieszczelne i wtedy leje się także trochę bokiem, koło wysuwającego się tłoka.
Przekaźnik czasowy - to jakiś kolejny błąd Forda. Rozrysowałem sobie jego schemat - ma psikać około 0,5 sekundy przy każdym myciu szyby i włączonych mijania. U mnie dysze wysuwały się tak do połowy, może nieco dalej.
Przerobiłem - teraz mam na guzik, włączam kiedy chcę. A raczej kiedy trzeba. I trzeba pamiętać że toto źre około setkę płynu na sekundę !!!
Pzdrw.
gufer-posepny - |27 Gru 2012|, 2012 22:10
bo ta czasówka w mk1 robiła tak że jak psiknąłeś raz to i te spryski pracowały , jeśli w ciągu 5 sekund 2 raz psikałem to już spryski lamp milczały . tutaj tego nie mam , chyba ze czasówka uszkodzona , ale nawet nie chce mi się tego dotykać . i tak 90 % jeżdżę w dzień an ledach to mi to lata ile to psika .
Jankes - |27 Gru 2012|, 2012 22:15
nie chyba, to te same przekaźniki, ja je zamienie stosowałem i tak samo psikały czy w jedynce czy w wielorybie
Grześ - |28 Gru 2012|, 2012 06:46
| gufer-posepny napisał/a: | | bo ta czasówka w mk1 robiła tak że jak psiknąłeś raz to i te spryski pracowały , jeśli w ciągu 5 sekund 2 raz psikałem to już spryski lamp milczały . tutaj tego nie mam , chyba ze czasówka uszkodzona , ale nawet nie chce mi się tego dotykać . i tak 90 % jeżdżę w dzień an ledach to mi to lata ile to psika . |
Dlatego ja mam ręczne psikanie. Przydaje się i to bardzo - ale bardzo rzadko, jak sój osiądzie na szkłach. Jak mokro to nie ma problemu.
[ Dodano: |28 Gru 2012|, 2012 06:47 ]
| Jankes napisał/a: | | nie chyba, to te same przekaźniki, ja je zamienie stosowałem i tak samo psikały czy w jedynce czy w wielorybie |
Na pewno nie te same, w MK3 ma więcej styków !!!
Odrysowałem schemat, wiem jak to g... działa i jak dla mnie, to nielogiczne. Też myślałem że uszkodzony.
Jankes - |28 Gru 2012|, 2012 06:54
| Grześ napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | nie chyba, to te same przekaźniki, ja je zamienie stosowałem i tak samo psikały czy w jedynce czy w wielorybie |
Na pewno nie te same, w MK3 ma więcej styków !!! |
Czy ma wiecej styków sie nie przyglądałem, wiem że działa zamiennie.
Grześ - |28 Gru 2012|, 2012 07:03
| Jankes napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | nie chyba, to te same przekaźniki, ja je zamienie stosowałem i tak samo psikały czy w jedynce czy w wielorybie |
Na pewno nie te same, w MK3 ma więcej styków !!! |
Czy ma wiecej styków sie nie przyglądałem, wiem że działa zamiennie. |
W MK3 jest wejście od pompki, od świateł, +12 z dużego bezpiecznika, wyjście na pompkę, i masa. Razem 5 aktywnych. Opis mam w domu, mogę wieczorem zobaczyć.
W moim mam podłączony przycisk bezpośrednio załączający cewkę. + do sterowania idzie z mijania.
Zysio - |28 Gru 2012|, 2012 07:57
W mk1 również 5 aktywnych, nie sądzę żeby zasada działania układu była inna w mk1 i mk3.
Grześ - |28 Gru 2012|, 2012 08:15
| Zysio napisał/a: | | W mk1 również 5 aktywnych, nie sądzę żeby zasada działania układu była inna w mk1 i mk3. |
Ale w MK1 były wycieraczki .... i w MK2 chyba też. MK3 ma ciśnieniowe - nienajlepsze niestety.
Zysio - |28 Gru 2012|, 2012 08:36
Grzesiu, no pszecie mam mk1 i dokładałem sobie cały układ
Struna - |28 Gru 2012|, 2012 10:00
| Grześ napisał/a: | | Zysio napisał/a: | | W mk1 również 5 aktywnych, nie sądzę żeby zasada działania układu była inna w mk1 i mk3. |
Ale w MK1 były wycieraczki .... i w MK2 chyba też. MK3 ma ciśnieniowe - nienajlepsze niestety. | wycieraczki były w mk2. W mk1 były też spryski cisnieniowe tyle że nie wysuwane.
Grześ - |28 Gru 2012|, 2012 13:48
| Zysio napisał/a: | Grzesiu, no pszecie mam mk1 i dokładałem sobie cały układ |
No tak ... 88 rok, najlepsze Scorpio !
Chyba wcześniejszych postów nie doczytałem. A jak dokładasz - to najlepiej zrób sterowanie ręczne. Te czasowe przekaźniki naprawdę niewiele dają. A najlepsze są wycieraczki mechaniczne - jak możesz to właśnie takie coś zrób ...
Reader - |28 Gru 2012|, 2012 16:18
Przekaźnik z MK3 ma numer 95GG 13K150 AA wiec w MK1 raczej nie był montowany.
Zresztą są różnice w konstrukcji samych spryskow co zapewne powoduje potrzebę innej długości sygnałów sterujących pompą.
gufer-posepny - |28 Gru 2012|, 2012 16:29
Są inne bo w mk1 był kubeczek niebieski i przekaźnik wciskany . W mk3 jest kubeczek zawieszany za schowkiem . Czy bebechy te same nie wiem .
Grześ - |28 Gru 2012|, 2012 18:29
| Reader napisał/a: | Przekaźnik z MK3 ma numer 95GG 13K150 AA wiec w MK1 raczej nie był montowany.
Zresztą są różnice w konstrukcji samych spryskow co zapewne powoduje potrzebę innej długości sygnałów sterujących pompą. |
Cóż, cylindry wysuwają się tak pod pół sekundy.
Ja jednak wolę sterowanie "ręczne" - znacznie lepiej to funkcjonuje. Przede wszystkim rzadziej, za to przynajmniej pół sekundy do sekundy mycia, po chwili jak syf rrozmięknie, jeszcze raz.
[ Dodano: |28 Gru 2012|, 2012 18:36 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | Są inne bo w mk1 był kubeczek niebieski i przekaźnik wciskany . W mk3 jest kubeczek zawieszany za schowkiem . Czy bebechy te same nie wiem . |
No to opis co jest co w MK3 na przekaźniku :
1 - MASA
2 - +12 V stałe
3 - sygnał z pompki spryskiwacza, dla włączonej spada z 12 na 0V
4 - wyjście na pompkę
5 - zasilanie świateł mijania - uruchamia wewnętrzną elektronikę.
Przyznam że układ jest dziwny, moim zdaniem przekombinowany i spartolony. Działa tak że w momencie WYŁĄCZENIA spryskiwacza szyby załącza pompkę spryskiwacza reflektorów na czas ok. 0,7 sekundy. Niestety to czasem ledwo wystarczy na wyjazd tłoków.
Struna - |29 Gru 2012|, 2012 13:21
czyli nr 3 to wysterowanie ?
Grześ - |29 Gru 2012|, 2012 14:59
| Struna napisał/a: | | czyli nr 3 to wysterowanie ? |
Tak jakby
Ale jek nie ma świateł to nie włączy.
gufer-posepny - |29 Gru 2012|, 2012 15:53
to masz elektronike zwaloną , mi psika razem z spryskami szyby . a nie po zwolnieniu przycisku . czyli 2 pompki pracują razem . z tym że na szybę mogę lać cały zbiornik aż do spalenia pompki a na lampy odpowiednia "działka"
Grześ - |29 Gru 2012|, 2012 17:01
| gufer-posepny napisał/a: | | to masz elektronike zwaloną , mi psika razem z spryskami szyby . a nie po zwolnieniu przycisku . czyli 2 pompki pracują razem . z tym że na szybę mogę lać cały zbiornik aż do spalenia pompki a na lampy odpowiednia "działka" |
Nic nie jest zwalone - źle napisałem, fakt włącza razem ze spryskiwaczem szyby.
A teraz i tak mam ręcznie, bo to paranoja psikać przy każdym myciu szyby. Dobre mycie reflektorów to dwa razy po min. 1-2 sekundy.
Zysio - |29 Gru 2012|, 2012 17:45
spryski lamp nie zalaczaja sie rowniez przy wlaczonych swiatlach drogowych
|
|