Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Parę pytań odnośnie wieloryba

Masterboy75 - |19 Mar 2012|, 2012 13:32
Temat postu: Parę pytań odnośnie wieloryba
Wita, witam

Potrzebuję się poradzić bardziej doświadczonych ludziuff.
Byłem oglądać mk3 w kombiku, 98 rok, 2,3.
Gazu podobno nie widziało, nalatane 240 000, silnik chodzi równo tylko jak się dobrze zagrzał (wskaźnik w połowie) słychać było delikatne bulgotanie i czuć było, że coś bąbluje w wężu po lewej na górze chłodnicy - czy to jest normalne ? Czy wskaźnik może pokazywać normalną temperaturę a w rzeczywistości się gotuje ? Silnik zalany płynem i kiedyś był tam też dolewany jakiś specyfik do uszczelnienia chłodnicy.
Blacharsko w miarę ok - na jednym nadkolu już coś wyłazi, na drugim zaraz zacznie, tylna klapa malowana cała i też już ją bierze, coś tam trochę na progach wyłazi i na jednych drzwiach czujnik pokazał ok 4 mm szpachli ale wizualnie te drzwi ok.
Poza tym zacieki delikatne na podsufitce, nad kierowcą i pasażerem z tyłu i na rolecie w bagaju - myślę, że to od uszczelki od szybra, która w miejscu łaczenia się jest wybrzuszona ale czy ta woda, która tamtędy by wciekła może płynąć do tyłu aż do tylnej klapy, wygląda to tak jakby przez lampkę w bagażniku kapało.
Poza tym świeci się abs i asr - czy to może być trudny temat do ogarnięcia ?
No i jeszcze asb, generalnie chodzi bardzo ładnie tylko czasem po zapięciu D lub R nie jedzie, trzeba przerzucić np. na 2 i jedzie potem już ok , zdarza się to rzadko ale jednak.
Wywoławczo jest cenione na 3700 - czy to biorąc pod uwagę w.w. mankamenty według Was cena przyzwoita ?

Julek - |19 Mar 2012|, 2012 14:42

Bąbluje bo dostaje się powietrze.
Obejrzyj dokładnie okolice termostatu i jego obudowę, która jest integralną częścią kolektora ssącego. Wszelkie ślady pęknięć, lub klejenia i nieudolnych napraw - to sygnał że coś jest nie tak.
Wskaźnik może pokazywać bzdury, bo jest wysoko.
Uszczelniacz w tym samochodzie to BARDZO zły plan. Wymiana nagrzewnicy, potem chłodnicy, potem węży - oto czym może się skończyć. Po co był zalewany ten płyn?
ABS i ASR to albo tylko modulator, albo czujnik któryś, albo wiązka. 50, 100 albo 1000 do wydania.
Zachowanie ASB jest niepokojące.
Generalnie dwie najistotniejsze rzeczy w tym aucie -zespół napędowy (tj. silnik ze skrzynią) i elektryka jako taka nie nastraja specjalnie optymistycznie. Plus za rocznik 98 - może wiązka jeszcze nie umarła, ale kto to wie.

lukas2 - |19 Mar 2012|, 2012 15:04

Uszczelka samego dachu nie ma nic do kapania. Najważniejsze są odpływy czy drożne i wężyki nie popękane. Automat pewnie umiera, może też być część wodna kolektora walnięta. Tak jak Julek pisze te specyfiki do uszczelniania to tylko dobrze układ zapychają. W środę mogę obejżeć to scopio co ci móiłem z tym że okazało się że nie ma już oc. Więc powiedz czy zainteresowany jeszcze jesteś. Za tego u mnie chcą na razie 3 tyś z tym że coś tam można pogadać. 3800 za twojego z niepewną skrzynią to jak dla mnie drogo.
grzechu913 - |19 Mar 2012|, 2012 15:27

ogolnie jak jest kaszana to szkoda sie czasem w mine pakowac ,wiadome wszystko jest do naprawy ale czy warto ? lepiej moze poszukac inne
sobolaqe - |19 Mar 2012|, 2012 15:37

generalnie to bym tego i za 2 tys nie bral bo tu juz widac ze pare tys trzeba wlozyc.
szkoda czasu i pieniedzy na takiego zloma

VIK - |19 Mar 2012|, 2012 15:42
Temat postu: Re: Parę pytań odnośnie wieloryba
Masterboy75 napisał/a:
Wita, witam

Potrzebuję się poradzić bardziej doświadczonych ludziuff.
Byłem oglądać mk3 w kombiku, 98 rok, 2,3.
Gazu podobno nie widziało, nalatane 240 000, silnik chodzi równo tylko jak się dobrze zagrzał (wskaźnik w połowie) słychać było delikatne bulgotanie i czuć było, że coś bąbluje w wężu po lewej na górze chłodnicy - czy to jest normalne ? Czy wskaźnik może pokazywać normalną temperaturę a w rzeczywistości się gotuje ? Silnik zalany płynem i kiedyś był tam też dolewany jakiś specyfik do uszczelnienia chłodnicy.
Blacharsko w miarę ok - na jednym nadkolu już coś wyłazi, na drugim zaraz zacznie, tylna klapa malowana cała i też już ją bierze, coś tam trochę na progach wyłazi i na jednych drzwiach czujnik pokazał ok 4 mm szpachli ale wizualnie te drzwi ok.
Poza tym zacieki delikatne na podsufitce, nad kierowcą i pasażerem z tyłu i na rolecie w bagaju - myślę, że to od uszczelki od szybra, która w miejscu łaczenia się jest wybrzuszona ale czy ta woda, która tamtędy by wciekła może płynąć do tyłu aż do tylnej klapy, wygląda to tak jakby przez lampkę w bagażniku kapało.
Poza tym świeci się abs i asr - czy to może być trudny temat do ogarnięcia ?
No i jeszcze asb, generalnie chodzi bardzo ładnie tylko czasem po zapięciu D lub R nie jedzie, trzeba przerzucić np. na 2 i jedzie potem już ok , zdarza się to rzadko ale jednak.
Wywoławczo jest cenione na 3700 - czy to biorąc pod uwagę w.w. mankamenty według Was cena przyzwoita ?

Wg mnie żaden wieloryb z tak opisanymi usterkami z niezrobionymi albo niewiadomymi wiązkami i tyloma mankamentami włącznie z jakimś tam na razie małym pryszczem na nadkolu, o ile reszta blachy i podłogi istnieje jeszcze, nie jest wart więcej niż 2000zł.

Masterboy75 - |19 Mar 2012|, 2012 17:19

3700 było wywoławczo, może za 3000 bym go wyrwał...
Dzięki Wam za porady, zawsze to całkiem inaczej jak ktoś obiektywnie to oceni. Ja się trochę podjarałem na niego i dlatego myślę, że nie byłem obiektywny w ocenie i jak gościu by zszedł na 3 tauzeny to pewnie bym go wziął i wpierdzielił się w koszty.
Zapomniałem jeszcze dodać, że było całkiem wylane lusterko wsteczne i trochę wylany lewy wyświetlacz od klimatrona.
Z rzeczy humorystycznych, uświadomiłem gościa, że ma tempomat. On myślał przez 3 lata, że przyciski przy kierownicy są do sterowania radia i nie działają :) .
Jeszcze raz dzięki.

pablo19 - |19 Mar 2012|, 2012 17:37

Masterboy75 napisał/a:
...
Z rzeczy humorystycznych, uświadomiłem gościa, że ma tempomat. ...
Takie rzeczy się uświadamia po zakupie :roll: , bo teraz to będzie kolejna rzecz podwyższająca wartość w jego oczach ;)
moryc33 - |19 Mar 2012|, 2012 18:15

VIKzaiste święte słowa :690:
VIK - |19 Mar 2012|, 2012 18:32

Prawda jest niestety taka, że aut typu wieloryb, rokujących jakieś nadzieje na dalsze ich istnienie po naprawie, jest mikro ilość. Radosna twórczość, zwłaszcza dotycząca patentów omijania elektryki itp itd, sięga zenitu, nadkola i podłużnice z włókna to też norma, bo przeciez to Ford, a nie VW. Do tego łatanie zderzaków, albo zderzaki typu PHU laminat, nie działające to, tamto, owo, wydmuchane uszczelki w R4, lejące dekle i rozrządy w V6, taki lajf.
playandwin24 - |19 Mar 2012|, 2012 18:42

Hm... z tego co piszecie to wieloryba trzeba omijać bardzo szerokim łukiem....

A niektórzy śmigają i są zadowoleni, no tylko umieją sami sobie zrobić go i wiedzą gdzie go może boleć...

To chyba auto dla nielicznych osobników... ;)

VIK - |19 Mar 2012|, 2012 19:14

No bo to są auta dla nielicznych. Na pewno nie są to tak mało awaryjne i tanie w utrzymaniu auta jak MK1.
playandwin24 - |19 Mar 2012|, 2012 19:28

A MKII Twoim zdaniem VIK....
pepi - |19 Mar 2012|, 2012 19:55

e się nie znacie i tyle
waleń fajne auto w porównaniu do mk1-2 wygodniejsze
tylko że jest naprawiane tak jak jest
i mamy takie rodzynki
mi się udało cosa z nowym gazem i na fulu i nawet to jechało o własnych siłach
wyrwać za 800 pln
z czego posprzedawałem na akieś 2 tys
i wyszło mi 4x4 z niego jeszcze

masa300789 - |19 Mar 2012|, 2012 20:13

A mnie sie wydawalo ze bynajmniej fotel kierownika w mk2 jest wygodniejszy jak w wielkiej rybie ,ale moze tylko sie wydaje ? :)
VIK - |19 Mar 2012|, 2012 20:37

playandwin24 napisał/a:
A MKII Twoim zdaniem VIK....

Najlepsze auto jakie miałem, 6lat jazdy, wyjeżdżało, zawsze wracało. Do tego wg mnie, sedan w przejściówce to dla mnie chyba najładniejsza sylwetka aut z tamtych czasów. Szczęście, ze tej kaczej d... wieloryba nie widać ze srodka, jak go prowadzę :)

ford2fast - |19 Mar 2012|, 2012 20:38

masa300789 napisał/a:
A mnie sie wydawalo ze bynajmniej fotel kierownika w mk2 jest wygodniejszy jak w wielkiej rybie ,ale moze tylko sie wydaje ? :)

Co najciekawsze mam podobne odczucia :)

lukas2 - |19 Mar 2012|, 2012 20:56

Generalnie wygodniejsze fotele w mk2 niż w oczatym. Temat przerabiany że od obcych to ryzyko kupować scorpio szczególmie mk3 a z forum nikt nie sprzeda jak ma zadbanego i wychuchanego. Nie oszukujmy się kto wywali na elektrykę minimum tysíąca jak można dodatkowe kabelki puszczać bokami żeby działało to i owo? Lata świetności mają już za sobą a zadbane to tylko od pasjonatów. Zrobiłem remont dohca - ekonomicznoe bez sensu ale mam wielki sentyment do niego i lubię nim jeźdić, po za tym co bym kupił za 8 tyś porónywalnej wielkości? A jakby chciał go teraz sprzedać to ile bym dostał 2500 tyś może. Więc go nie sprzedam. Wieloryba też przytargałem jak miał 98 tyś przebiegu, teraz ma 132 i działa. Łożysko z tyłu trza było mu wymienić i wiąchę silnika poprawić, cewki wymienić i świece a tak to nic się nie dzieje. Rudej też zbytnio nie ma. Za 5 tyś nie kupisz dobrego auta tej wielkości. Nie ma co się łudzić...
chodzik87 - |19 Mar 2012|, 2012 21:04

VIK napisał/a:
Szczęście, ze tej kaczej d... wieloryba nie widać ze srodka, jak go prowadzę :)

A to już jest kwestia gustu bo mi się najbardziej w całej furze podoba :P

rabbit1 - |19 Mar 2012|, 2012 21:06

chodzik87 napisał/a:
VIK napisał/a:

zgadzam się nie powtarzalny unikat nigdzie takiego nie spotkasz nadaje cały wygląd autku

Boni - |19 Mar 2012|, 2012 21:45

Fakt, najładniejszy kawałek walenia, ale bez przesady, że taki unikat czy wzorcowy. Raczej ubogi kuzyn ;) np. tego: http://www.allcarpictures...ark-viii004.jpg
pablo19 - |19 Mar 2012|, 2012 21:50

Głupoty wypisujecie, że nie da się kupić dobrego egzemplarza MKIII poniżej 5 tyś., że na forum to nikt nie sprzedaje. Nam się jakoś udało kupić dobre auto od kol. Przemko. Z gazownią, ze zrobionymi wiązkami. Ruda go zaczyna połykać, ale mechanicznie poza wymianą tylnych zacisków to chyba nic nie było robione jak na razie, a auto wozi dupska domowników :)
YaKuZ - |19 Mar 2012|, 2012 21:58

a ałtomat ok? bo u przemka przeciągał trójkę....no ale rude trza zrobić i 5 koła z zakupem pęka...
playandwin24 - |19 Mar 2012|, 2012 22:00

Przypomniało mi się Qhen kupił chyba swojego Wieloryba za nie całe 2 tys i śmigał mówił że nawet ok jest...
rabbit1 - |19 Mar 2012|, 2012 22:03

bo kto szuka ten znajdzie
pablo19 - |19 Mar 2012|, 2012 22:10

YaKuZ napisał/a:
a ałtomat ok? bo u przemka przeciągał trójkę....no ale rude trza zrobić i 5 koła z zakupem pęka...
Ja tam nie wiem (rzadko w nim przesiaduję), ale nie słyszę, żeby narzekali
lukas2 - |19 Mar 2012|, 2012 23:04

Zależy kto co lubi i jak na to patrzy. Jeden będzie jeździł dopóki się nie złamie i nic robić przy nim nie będzie, a inny każdy mankament będzie przeszkadzał i będzie chciał naprawić. Poldkiem za 500 zł tez pojeździsz jak trafisz.... U mnie gościu vectrę z LPG kupił za 200 zł i jeździł dopóki do kanału nie wpadł bo teleskopów w niej nie było praktycznie....
chodzik87 - |19 Mar 2012|, 2012 23:15

pablo19 napisał/a:
Głupoty wypisujecie, że nie da się kupić dobrego egzemplarza MKIII poniżej 5 tyś.

To tylko kwestia czasu... :)

ford2fast - |20 Mar 2012|, 2012 00:39

Boni napisał/a:
Fakt, najładniejszy kawałek walenia, ale bez przesady, że taki unikat czy wzorcowy. Raczej ubogi kuzyn ;) np. tego: http://www.allcarpictures...ark-viii004.jpg

chodzik87 napisał/a:
A to już jest kwestia gustu

Dla mnie ten zalinkowany wynalazek to raczej nędzna karykatura emkaczy :)

VIK - |20 Mar 2012|, 2012 07:14

chodzik87 napisał/a:
VIK napisał/a:

Napisałem, WG mnie.

pepi - |20 Mar 2012|, 2012 07:32

auto nie tylko po to jest aby śmigać ja tam lubię robić
dla mnie nie ma aut złych są tylko nie naprawione lub byle jak naprawione
i jak dla mnie to na pierwszym miejscu jest blacha aby był nie za bardzo zjedzony
a resztę zawsze można odbudować :)

playandwin24 - |20 Mar 2012|, 2012 10:54

pepicosi napisał/a:
dla mnie nie ma aut złych są tylko nie naprawione lub byle jak naprawione

Cytat miesiąca :-d