Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Pytanie do wlascicieli mk3 kombi

modzian - |18 Lut 2011|, 2011 10:55
Temat postu: Pytanie do wlascicieli mk3 kombi
jakie macie zamontowane opony na tylnych kołach? ja jezdze na 205/55R16 jednak zastanawiam sie nad zalozeniem 205/60R16 zeby nieco podniesc tył auta.
modzian - |18 Lut 2011|, 2011 11:06

Speedo napisał/a:
dupa bedzie milimetr wyzej

napewno roznica bedzie e milimeteze?z tego co wydzialem to jednak jest spora roznica w wysokosci opony miedzy 55, a 60?
Speedo napisał/a:
gumy wkrec w sprezyny

jakie gumy?kiedys w maluchu jakies gumy wkrecalem to mialoby byc cos takiego?

radekgora - |18 Lut 2011|, 2011 11:56

modzian, ale przeciesz kupiłeś nivo do swojego a tak a propo to po co chcesz podnosić tył ??
modzian - |18 Lut 2011|, 2011 11:59

radek tak kupiłem pojechałem na sciezke zdrowia wynik "idealne" ale jak widze co poniektore mk3 kombiki to jednak sa z tylu wyzsze i szczerze bardziej mi tak sie podoba:)
radekgora - |18 Lut 2011|, 2011 12:54

modzian napisał/a:
sa z tylu wyzsze i szczerze bardziej mi tak sie podoba
wyższe bo może nie maja już nivo tak jak jeden u mnie w mieście wsadził z sierry tylne amory i jest wyższy a mnie osobiście to sie nie podoba tak wyglada jak na szczudłach
w moim to spokojnie wkładam pięść pomiędzy nadkole i opone więc uważam że jest ok

Jankes - |18 Lut 2011|, 2011 13:28

jedyna różnica po założeniu tych opon, to ze będzie bardziej bojąc autem, wsadz tam lepiej dobre nivo, plus nowe sprężyny i będzie ok.
Jankes - |18 Lut 2011|, 2011 14:03

testowałem taki rozmiar opon w wielorybie, była tragedia w prowadzeniu, po zmianie na 55, wszystko wróciło do normy.
Shogun - |18 Lut 2011|, 2011 14:03

modzian napisał/a:
napewno roznica bedzie e milimeteze?z tego co wydzialem to jednak jest spora roznica w wysokosci opony miedzy 55, a 60?

Będzie wyżej dokładnie o 10,25 mm.

Vikinger - |18 Lut 2011|, 2011 15:13

Shogun napisał/a:
modzian napisał/a:

Oj, taki dokładny to bym nie był:) Zależy czy założy nowe opony, czy stare zjechane :)

Shogun - |18 Lut 2011|, 2011 15:21

Oraz od tego, czy aktualnie jeździ na nowych, czy starych zjechanych - różnica może być jeszcze większa, albo mniejsza.

10,25 mm to dokładna różnica w wysokości nowych (=identycznie zużytych) opon.

modzian - |18 Lut 2011|, 2011 15:53

Jankes napisał/a:
wsadz tam lepiej dobre nivo

no jestem po wymieanie nivo na stacji diagnostycznej zostaly sprawdzone po zamontowaniu wynik doskonałe, spręzyny zalozylem uzywane z tego samego samochodu z ktorego sa nivo(przebieg 150tys) i tutaj owszem nowe sprezyny moze by postawily samochod wyzej, choc po wymienaie nivo i sprezyn juz stoi wyzej niz wczesniej
radekgora napisał/a:
w moim to spokojnie wkładam pięść pomiędzy nadkole

u mnie w chwili obecnej jest tak samo
Vikinger napisał/a:
Zależy czy założy nowe opony, czy stare zjechane :)

opony maja bieznik gleboki na 7 mm:)

[ Dodano: |18 Lut 2011|, o 15:54 ]
co do samej zasady dzialnia nivo po dluzszym postoju mam wrazenie ze lekko auto jest nizej po przejechaniu auto stoi wyzej

[ Dodano: |18 Lut 2011|, o 15:56 ]
Shogun napisał/a:

niech by było 10 mm to już jest dużo

[ Dodano: |18 Lut 2011|, o 15:58 ]
Cytat:
testowałem taki rozmiar opon w wielorybie, była tragedia w prowadzeniu, po zmianie na 55, wszystko wróciło do normy.

to dało troszke do myslenia

karol MAŁY - |18 Lut 2011|, 2011 17:12

MODZIAN jak widziałeś ja mam zalożone z tyłu 225/60/16 i jest git nic nie trze fakt po dłuższym postoju też wydaje mi się jakby był troche niżej jak co to podjedż porównamy :-d
gufer-posepny - |18 Lut 2011|, 2011 18:59

sprężyny to se możecie zmieniać a i tak o wysokości nivo decyduje :P
modzian - |18 Lut 2011|, 2011 19:05

gufer-posepny napisał/a:
sprężyny to se możecie zmieniać a i tak o wysokości nivo decyduje :P

nawet jesli sprezyna jest "zmeczona" to tez nie ma zadngo wplywu??

radekgora - |18 Lut 2011|, 2011 20:52

no nie ma bo nivo tzw. sie samo poziomuje i ustawia wysokość tyłu

z innego forum:

Nivo samo się dopompowuje w czasie jazdy do odpowiedniego poziomu.Jeśli na postoju zapakujesz auto to po odpaleniu silnika pompka dopompuje nivomat do poziomu.W przypadku forda (volvo)nivomat nie ma pompki,jest tak zbudowany,że po załadunku ,dopiero w czasie jazdy (kołysania) samoczynnie się pompuje.

pepi - |18 Lut 2011|, 2011 21:04

gufer-posepny napisał/a:
sprężyny to se możecie zmieniać a i tak o wysokości nivo decyduje
- a nie jest tak co prawda niwo samo ustala wysokość ale sprężyna też ma swoje zadanie bo jakby tylko niwo odpowiadało za to to by jej nie było
modzian - |18 Lut 2011|, 2011 21:09

to po co sprezyna??cos chyba za duzo wierzycie w amortyzator bo jesli sprezyna bedzie "zmeczona" to niwo nie bedzie w stanie odpowiedznio wysoko ustawic auta
radekgora - |18 Lut 2011|, 2011 21:10

tak nivo ustala wysokość a sprężyna działa na utwardzenie tego wszystkiego-tak mi sie wydaje-ale moge sie mylić
Waski - |18 Lut 2011|, 2011 22:32

Shogun napisał/a:
10,25 mm to dokładna różnica w wysokości nowych

teoretycznie kolego pod warunkiem że założy oponę tej samej firmy i ten sam model
bo ja Ci mogę u siebie pokazać dwie opony o tym samym rozmiarze obie nowe a mają rózne wysokości :)

a po drugie nie wiem czy wiecie ale .... do nivo są montowane słabsze sprężyny niż do wersji beznivowej :) - to chyba powinno coś powiedzieć :)

modzian - |18 Lut 2011|, 2011 22:38

Waski napisał/a:
do wersji beznivowej

z tego co wiem to mk3 kombi nie bylo wersji bezninowej wiec skad roznica twardosci sprezyn w kombiku?

WieSiu - |18 Lut 2011|, 2011 22:41

Waski napisał/a:
bo ja Ci mogę u siebie pokazać dwie opony o tym samym rozmiarze obie nowe a mają rózne wysokości

spotkalem sie z tym,bardzo sie zdziwilem jak na wlasne oczy zobaczylem,gdy przyszla do mnie taka opona. Do tego mimo ze miala dokladnie taka sama nazwe jak ta ktorej szukalem miala zupelnie inny bierznik (nawet sie nie przygladalem czy jest taki sam jak kupowalem,bo skad moglem wiedziec ze moze byc inny mimo ze model dokladnie ten sam)

modzian - |18 Lut 2011|, 2011 22:41

Cytat:
teoretycznie kolego pod warunkiem że założy oponę tej samej firmy i ten sam model

z tym sie zgodze jedna opona nowa moze miec 7 a inna 9 mm glebokosci bieznika

[ Dodano: |18 Lut 2011|, o 22:43 ]
WieSiu napisał/a:
bo skad moglem wiedziec ze moze byc inny mimo ze model dokladnie ten sam

ja juz kilka razy sie spotkalem to tak jak z samochodami robia lifting:)

Waski - |18 Lut 2011|, 2011 22:59

modzian napisał/a:
z tym sie zgodze jedna opona nowa moze miec 7 a inna 9 mm glebokosci bieznika

oczywiście że nie o to chodzi - obie będą miały po 9 mm bieżnika :)
a będą różnych wysokości :)

Waski - |18 Lut 2011|, 2011 22:59

modzian napisał/a:
z tego co wiem to mk3 kombi nie bylo wersji bezninowej wiec skad roznica twardosci sprezyn w kombiku?

a czy ja pisałem o scorpio

ot chocby pierwszy przykład z brzegu - mondeo :)

ford2fast - |18 Lut 2011|, 2011 23:58

modzian napisał/a:
spręzyny zalozylem uzywane z tego samego samochodu z ktorego sa nivo(przebieg 150tys)

Kupiłeś od Andersena czy braci Grimm ? :)

modzian napisał/a:
to mk3 kombi nie bylo wersji bezninowej

WSZYSTKIE Scorpio w wersji kombi miały fabrycznie nivo :)

modzian napisał/a:
WieSiu napisał/a:
bo skad moglem wiedziec ze moze byc inny mimo ze model dokladnie ten sam

ja juz kilka razy sie spotkalem to tak jak z samochodami robia lifting:)

Bzdura Panowie :)
O ile bierze się pod uwagę opony normalnej firmy a nie jakiś bieżnikowany szmelc :):

Waski - |19 Lut 2011|, 2011 00:46

ford2fast napisał/a:
O ile bierze się pod uwagę opony normalnej firmy a nie jakiś bieżnikowany szmelc

znane firmy w ciągu roku na tym samym modelu porafią nieznacznie zmienić bieznik więc akurat tutaj nie ma znaczenia jaka to firma
oczywiście wysokość może sobie porównywać nawet 4 najlepszych swatowych producentów opon - będą róznice :)

modzian - |19 Lut 2011|, 2011 08:55

Cytat:
WSZYSTKIE Scorpio w wersji kombi miały fabrycznie nivo :)

no przeciez to samo napisałem
ford2fast napisał/a:

Kupiłeś od Andersena czy braci Grimm ? :)

pisze to co bylo napisane, wazne ze dostalem gwarancje i czesc okazala sie sprawna a to czy gosc mowil prawde czy nie jest inna sprawą, chodzilo mi o to ze podobno sa z tego samego samochodu co nivo, czy amortyzator z przebiegiem powiedzmy 300 tys moglby miec 80% sprawnosci(a tyle wyszlo na sciezce)??bardzo watpliwe nawet jesli nigdy nie jezdzil po polsce, dla ciekawosci kumpel ma monde st200 kombi nigdy nie wymieniane amortyzatory przebieg ogryginalny 178 tys km, a sprawnosc amortyzatorow 74%

ford2fast - |19 Lut 2011|, 2011 09:44

Waski napisał/a:

znane firmy w ciągu roku na tym samym modelu porafią nieznacznie zmienić bieznik

Proszę o konkretny przykład :)
Do chwili obecnej nie spotkałem się aby niebieznikowane opony miały IDENTYCZNE oznaczenie a inny bieżnik :)

modzian napisał/a:
czy amortyzator z przebiegiem powiedzmy 300 tys moglby miec 80% sprawnosci(a tyle wyszlo na sciezce)??

Jeżeli mówimy o nivo do Scorpio kombi to jest to realne :)
modzian napisał/a:
kumpel ma monde st200 kombi nigdy nie wymieniane amortyzatory przebieg ogryginalny 178 tys km, a sprawnosc amortyzatorow 74%

Nivo ? :shock:

modzian - |19 Lut 2011|, 2011 10:09

ford2fast napisał/a:

szczerze to ciezko mi w to uwierzyc
ford2fast napisał/a:

tak nivo

ford2fast - |19 Lut 2011|, 2011 10:27

Cytat:

ford2fast napisał/a:

szczerze to ciezko mi w to uwierzyc

Twoja sprawa :)
Moje doświadczenie mówi inaczej :)

modzian napisał/a:
ford2fast napisał/a:
tak nivo

Widocznie w mondeo wszystko jest możliwe :)

modzian - |19 Lut 2011|, 2011 10:34

no ja wiem ile auto ma przejechane 291 tys km a nivo juz nie istnialy, przy kupnie stan 216tys km sprawnoscy byla na poziomie 64%- auto swiezo sprowadzone z niemiec
ford2fast - |19 Lut 2011|, 2011 11:13

modzian napisał/a:
no ja wiem ile auto ma przejechane 291 tys km a nivo juz nie istnialy, przy kupnie stan 216tys km sprawnoscy byla na poziomie 64%- auto swiezo sprowadzone z niemiec

Jeżeli osobiście kupiłeś auto w Niemczech od pierwszego właściciela to przebieg może być realny :)
Każda inna opcja to bardzo duże prawdopodobieństwo "urealnienia" przebiegu :):

modzian - |19 Lut 2011|, 2011 11:41

No to tu już schodzimy na temat czy licznik "przekręcony" czy tez nie, a to już zupełnie inna historia w przypadku samochodów używanych :) , tylko widzisz nikt nie mógł dac mi gwarancji sprawności nivo kazdy pisal "bez wyciekow", a znalazl sie jeden gosc ktory dal gwarancje na sprawnosc i udalo sie faktycznie maja aż 80% co mnie bardzo mile zaskoczyło ;)
gufer-posepny - |19 Lut 2011|, 2011 12:01

sprężyna robi za wstępne "podparcie" bo bez nivo tył leży na ziemi . tą dodatkową sprężyną dynamicznie zmienną robi nivo . no chyba że jest padnięte bo po pewnym przebiegu już niewykluczone jest to będą różne wysokości .
Waski - |19 Lut 2011|, 2011 12:03

ford2fast napisał/a:
Do chwili obecnej nie spotkałem się aby niebieznikowane opony miały IDENTYCZNE oznaczenie a inny bieżnik

a ja CI mówię że tak bywa i przyjmij to za prawdę objawioną :)

modzian - |19 Lut 2011|, 2011 12:06

Równiez się z tym spotkałem kilka lat temu przy kupnie opon do sierry (kupowalismy tylko nowe markowe opony) i chyba z dębicą furio ale nie pamietam na 100% było tak że miały inny bieznik a taki sam model. Rynek opon jest tak ogromny, że nie będąc oponiarzem na bieżąco nie można wszystkiego wiedzieć i ze wszystkim sie spotkać.
ford2fast - |19 Lut 2011|, 2011 13:26

modzian napisał/a:
znalazl sie jeden gosc ktory dal gwarancje na sprawnosc

Tylko jeden ? :shock:
Słabą masz pamięć :)

Waski napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Do chwili obecnej nie spotkałem się aby niebieznikowane opony miały IDENTYCZNE oznaczenie a inny bieżnik

a ja CI mówię że tak bywa i przyjmij to za prawdę objawioną :)

Do czasu , aż przekonam się o tym na własne oczy pozostanę niedowiarkiem :)

modzian - |19 Lut 2011|, 2011 15:11

ford2fast napisał/a:
Tylko jeden ? :shock:
Słabą masz pamięć :)

Przepraszam źle napisałem mój błąd oczywiście Ty jako jedyny na forum z osób mających nivo na sprzedaż również gwarantowałeś ze są sprawne mam na myśli ze spokojnie przejdą przegląd. :)

gorgo - |19 Lut 2011|, 2011 20:41

Jeśli dobrze zrozumiałem to może być nivo bez kompresora?
modzian - |19 Lut 2011|, 2011 20:45

Cytat:

Jeśli dobrze zrozumiałem to może być nivo bez kompresora?

jesli chodzi ci o to ze nie ma wezyka wychodzacego z amortyzatora to tak pod tym linkiem opis, zasada dzialania i przekrój nivo montowanych w fordach i volvo: http://www.cadillacfaq.co...pdf/nivomat.pdf

modzian - |19 Lut 2011|, 2011 20:49

Cytat:

nivo to nivo, z definicji jest bez kompresora, z kompresorem sa amortyzatory pompowane pneumatycznie

tak ale na tym sie konczy teoria, w praktyce ludzie mylą pojecia sam ostatnio musialem sie klocic w hurtowni motoryzacyjnej z gosciem bo chcial mi wmowic ze nie kupilem nivo bo nie ma wezyków tak jak np w oplu,bmw,merc. i nie dalo sie tepej strzale wytlumaczyc ze to w scorpio to nivo on wiedzial swoje ze to zwykly amor.

gorgo - |19 Lut 2011|, 2011 20:56

W takim razie też pomyliłem pojęcia, wydawało mi się że musi być wężyk żeby można było mówić o nivo.

Dzięki za zasadę działania :)

Darol - |19 Lut 2011|, 2011 21:50

no ale przeciez sa dwa typy jeden dziala jak pompka od roweru, drugi bardziej wyszukany z zewnetrznym kompresorem
ford2fast - |20 Lut 2011|, 2011 12:46

Darol napisał/a:
drugi bardziej wyszukany z zewnetrznym kompresorem

Ten drugi powinieneś raczej nazwać archaiczną konstrukcją :)
Konstrukcja prostsza od budowy cepa :)

Reader - |20 Lut 2011|, 2011 22:18

Czy do sedana można założyć nivomat z kombiaka ?
Podniesie to klapnięty tył , czy może lepiej zainwestować w nowe sprężyny ?

Waski - |20 Lut 2011|, 2011 22:20

inne mocowanie inna długosc
o ile mocowanie do wahacze to żaden problem to już do budy całkiem inna bajka

Reader - |20 Lut 2011|, 2011 22:26

A kolegi co mają (mieli) w sedanach to od czego dopasowali takie ustrojstwa ?
Waski - |20 Lut 2011|, 2011 22:34

od sedana :)
była wersja NIVO do sedana :)
ale to już czas przeszły - ilość tak znikoma ze na rynku wtórnym nie istnieje :)

Reader - |20 Lut 2011|, 2011 22:42

sęk jó :)
Darol - |20 Lut 2011|, 2011 23:14

archaiczna ale nie prostsza, bardziej wyszukana w sensie komplikacji ukladu - czujnik, kompresor, wezyki cisnieniowe, elektrozawor, itp. W lepszych markach wlasnie takie archaiczne montuja - np BMW.
ford2fast - |21 Lut 2011|, 2011 00:26

Darol napisał/a:
archaiczna ale nie prostsza, bardziej wyszukana w sensie komplikacji ukladu - czujnik, kompresor, wezyki cisnieniowe, elektrozawor, itp. W lepszych markach wlasnie takie archaiczne montuja - np BMW.

Dziadowskie , bardziej skomplikowane = awaryjne :)

Darol - |21 Lut 2011|, 2011 08:40

temat szedl o nivo do kombi :) , pozniej zszedl na sedana, a teraz na porownanie jednego z drugim przezemnie i F2F