| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Osram Night Breaker Plus vs zwykłe H1
Struna - |25 Sty 2011|, 2011 01:40 Temat postu: Osram Night Breaker Plus vs zwykłe H1 o taki mały teścik się pokusiłem montując nowy model Osram Night Breaker Plus
fotka poniżej pokazuje po lewej zwykła H1 kupiona na stacji ( tungsram bodajże ) oraz Osram Night Breaker Plus po prawej.
Różnica subtelna, ale jednak - zresztą sami zobaczcie.
gorgo - |25 Sty 2011|, 2011 06:04
A jak wrażenia z jazdy, tzn widoczność na drodze, lepiej doświetla??
brontozaur - |25 Sty 2011|, 2011 08:06
No widać różnicę, pewnie w rzeczywistości jeszcze większa.
Żaróweczki to ważna sprawa. Ja ma Osram silverstar i jak je założyłem to wydawało mi się że inne lamy, jakość rewelacyjna.
WieSiu - |25 Sty 2011|, 2011 08:58
| Struna napisał/a: | | Osram Night Breaker Plus |
zakupilem chyba takie wlasnie zarowki z rok temu i po 6-10 miesiacach jazdy moim cabrio (a duzo nim nie jezdzilem) przepalila sie jedna na poczatku zimy. Do tego nie swiecily tak dobrze jak stare prawie niezniszczalne blue vision. Ale mam nadzieje,ze ja mialem jednak inny model tej firmy albo jakas beznadziejna podróbę z chin. Oby Tobie Struna dobrze sluzyly.
wieloryb - |25 Sty 2011|, 2011 09:16
z tego zdjęcia widać, że ładne, ciepłe, żółte światło się wydobywa z nich. Może takie kupię, ale póki co, to nie cza, bo ta część samochodu działa w należytym porządku:)
Nie mniej, dobrze wiedzieć, że jest jakiś wybór w tej materii.
sobolaqe - |25 Sty 2011|, 2011 09:17
| WieSiu napisał/a: | | Struna napisał/a: | | Osram Night Breaker Plus |
zakupilem chyba takie wlasnie zarowki z rok temu i po 6-10 miesiacach jazdy moim cabrio (a duzo nim nie jezdzilem) przepalila sie jedna na poczatku zimy. |
to jeszcze mogly byc zwykle Osram Night Breake (bez plusa na koncu:)
tez je mialem i sie szybko przepalaly, te nowsze podobno maja dluzej swiecic.
zalozylem i testuje
ford2fast - |25 Sty 2011|, 2011 10:00
Są lepsze niż zwykłe żarówki
Ja wolę Philipsy plus ileśtam procent
Moim zdaniem równomierniej oświetlają drogę
nk3 - |25 Sty 2011|, 2011 11:24
Philips Premium +30%
Też używam tych żarówek. Święcą ładnie nie przepalają się.
Choć moim zdaniem przy jeździe przez 12m z włączonymi światłami powinno się je wymieniać co 6m, a może nawet częściej.
Niestety nic nie jest wieczne i efektywność spada.
WieSiu - |25 Sty 2011|, 2011 11:50
Struna, a jak stara była ta zwykła żarówka,bo porównanie to można robić na dwóch nowych albo dwóch podobnie starych żarówkach.
Struna - |25 Sty 2011|, 2011 12:11
WieSiu, zwykła żarówka miała ze dwa miesiące max, więc jeszcze zupełnie spoko.
Po demontażu specjalnie obejrzałem żarnik czy już nie jest nieco utleniony - wyglądał jak nówka sztuka. | brontozaur napisał/a: | | pewnie w rzeczywistości jeszcze większa. | nie, nie jest większa w rzeczywistości. Musiałem się nieco namęczyć, żeby aparatem uchwycić różnicę.
Np. foto całości auta zrobione z kilu metrów w zasadzie nie pokazuje różnicy, choć na oko widać, że jednak jest różnica - ale na foto tego jakoś nie widać.
Akurat nie miałem gdzie stanąć tak, żeby zrobić foto np. oświetlonej ściany - być może na tym byłoby widać większe różnice. | gorgo napisał/a: | | A jak wrażenia z jazdy, tzn widoczność na drodze, lepiej doświetla?? |
mam odczucie, że inaczej się kładzie światło na drodze - jakby równomierniej w szerokim zakresie. Oprócz tego jest jakby jaśniej.
Pojeżdżę trochę to jeszcze dam znać.
Generalnie spodziewałem się większej różnicy, no ale może za bardzo się xenami już skrzywiłem
WieSiu - |25 Sty 2011|, 2011 12:41
Struna, ja zakładając te co Ty masz lub ten słabszy model zawiodłem się na maksa,miałem podobne odczucia co Ty masz,i gwarantuje że będzie tylko gorzej,jak tak bardzo lubisz xenony to trzeba było kupić blue vision,tu byś widział różnice,świat w nocy nabrał by zupełnie innych lepszych barw w scorpio świetnie się spisują,ale pod warunkiem że są czyste szkła
nk3 - |25 Sty 2011|, 2011 13:21
Czyste szkła w lampach soczewkowych to raczej warunek.
Szkoda, że w serii nie montowali spryskiwaczy reflektorów.
Struna - |25 Sty 2011|, 2011 13:26
| WieSiu napisał/a: | | trzeba było kupić blue vision | miałem to kiedyś w mk1, przyjemnie świeciło, ale też i dosyć szybko się paliło. | WieSiu napisał/a: | | pod warunkiem że są czyste szkła | ja już kilka razy czyściłem wnętrze reflektorów, także kwestia czystości u mnie raczej nie stanowi problemu.
Natomiast nie mierzyłem jeszcze napięcia przy żarówkach, bo jakby to powiedzieć, z deka filigranowe te kabelki są w lampie, a to może powodować spory spadek napięcia.
Muszę jeszcze to zbadać.
sobolaqe - |25 Sty 2011|, 2011 13:26
| WieSiu napisał/a: | | Struna, ja zakładając te co Ty masz lub ten słabszy model zawiodłem się na maksa,miałem podobne odczucia co Ty masz,i gwarantuje że będzie tylko gorzej,j |
ja bylem bardzo zadowolony pierwszymi, jedyny minus to to ze swiecily krotko.
wiadomo ze to nie sa ksenony ale jest i tak lepiej niz na zwyklych zarowkach i poki co mi to wystarcza.
przynajmniej sie kontrolami nie martwie
Struna - |25 Sty 2011|, 2011 13:35
| WieSiu napisał/a: | | jak tak bardzo lubisz xenony |
ano przywykłem do tego, najchętniej bym jakimś cudem zahomologował lampy.
wojas3 - |25 Sty 2011|, 2011 13:51
ja do mojego wsadziłem jakieś pierwsze lepsze z tesco za około 10zł , o nazwie xenon, i szukałem żeby miała jak najwięcej % np. + 30% lub +50%, założyłem i jest widoczna poprawa, jak sie patrzy na lampe to nie jest żółta tylko ciepła biała i doświetla też lepiej niż zwykła, a cena jak nic
WieSiu - |26 Sty 2011|, 2011 08:36
| wojas3 napisał/a: | | z tesco za około 10zł , o nazwie xenon |
i pewnie banka jest na maksa niebieska....
Struna - |26 Sty 2011|, 2011 14:25
wojas3, generalnie diagnosta na przeglądzie mógłby Ci nie podbić przeglądu za te żarówki gdyby tylko chciał.
ford2fast - |26 Sty 2011|, 2011 14:36
| Struna napisał/a: | Natomiast nie mierzyłem jeszcze napięcia przy żarówkach, bo jakby to powiedzieć, z deka filigranowe te kabelki są w lampie, a to może powodować spory spadek napięcia.
Muszę jeszcze to zbadać. |
To zmierz przed lampą na wtyczce i na konektorkach żarówki , będziesz wiedział
Struna - |26 Sty 2011|, 2011 14:38
zmierzę, zmierzę - coś mam przeczucie, że właśnie tam będzie "dodatkowe światło"
piotrsanandreas - |26 Sty 2011|, 2011 14:58
ja osobiście zawsze jak słyszałem o zestawach uniwersalnych xenonów za około 200-300zł to się śmiałem tak samo z produktów jak i z ludzi co to chwalili lub mieli takie cudo, do czasu kiedy mnie znajomy mnie przewiózł samochodem z takim zestawem za 220zł (6000k) to wtedy zauważyłem różnice i w to uwierzyłem... w scorpio założyłem nowe przednie lampy z zestawem HID Bi-Xenon-ów (6000k) który kupiłęm i powiem wam że jest to warte swojej kasy... wszelkie żarówki. nawet +80% nie dają takiego efektu
Struna - |26 Sty 2011|, 2011 15:22
| piotrsanandreas napisał/a: | | założyłem nowe przednie lampy z zestawem HID Bi-Xenon-ów (6000k) | to teraz ładnie zweryfikuj i zreferuj kwestię słowa Bi-Xenon, najlepiej dokumentując to zdjęciami.
Adam_2000 - |26 Sty 2011|, 2011 15:26
Noo... ma przecie dwa zenony - lewy i prawy, to normalnie BI-Zenon jest, nie ?
Struna - |26 Sty 2011|, 2011 15:29
| Adam_2000 napisał/a: | | Noo... ma przecie dwa zenony - lewy i prawy, to normalnie BI-Zenon jest, nie ? |
no no i na dodatek | Cytat: | | KM - Knowledge Management |
YGH - |26 Sty 2011|, 2011 15:47
u mnie w scorupie były osramy jakieś, takie lekko zabarwione na niebiesko z przezroczystymi łbami. do wypadku (w 2006r.) były 2 [wtedy też się o nich dowiedziałem] potem była z prawej strony inna lampa no i inna żarówka (tungsram - zwykła) i szczerze mówiąc, żeby zobaczyć różnicę trzeba było się przypatrzeć. Faktycznie ten osram świecił jakby na biało. Co do żywotności - wymieniłem go dopiero w sierpniu 2010 więc nie ma źle.
Na praktykach widziałem zarąbiste Philips'y. Znajomy gliniarz przyjeżdżał passatem b5 i pewnego razu przyjechał na tych philipsach - szef był przekonany że to xenony! Aż dźwigał maskę i sprawdzał.
Gliniarz za 2 szt. tych żarówek dał coś ok. 180zł
Jankes - |26 Sty 2011|, 2011 16:10
Piotruś, a jechałeś kiedys autem innym, gdzie za tym autem jechał Twój na tych BI...ksenonach??
Aro - |26 Sty 2011|, 2011 17:21
Takie Osram Night Breaker Plus leżą u mnie razem z nowymi reflektorami i czekają aż będe miał czas i natchnienie na wymianę. Na razie ponad półtora roku latam na narvach Range Power White. Latam, bo zacząłem. W porównaniu do standardowych świecą pięknie, nie powiem, ale to już koniec zalet. Często się palą - kupiłem już chyba czwarty komplet (cena powyżej 35) a poza tym są wieśniacko niebieskie co szczególnie widać w lampach drogowych (nie maja kapsla).
Jak założę nowe reflektory z tymi osramkami, to dod. wykombinuję jeszcze oszczędzacz żarówek (jak w lepszych taksoofkach ), żeby w dzień nie świeciły na maxa.
piotrsanandreas - |27 Sty 2011|, 2011 23:27
| Struna napisał/a: | | piotrsanandreas napisał/a: | | założyłem nowe przednie lampy z zestawem HID Bi-Xenon-ów (6000k) | to teraz ładnie zweryfikuj i zreferuj kwestię słowa Bi-Xenon, najlepiej dokumentując to zdjęciami. |
tak więc Bi-Xenon to nic innego jak jak światła mijania i drogowe również Xenonowe i zapewne ci chodzi o to że prawdziwe Bi-Xenony korzystają z jednego żarnika, jedynie zmieniając kąty oraz płaszczyzny światła, przechodzą z mijania na drogowe, a tak wersja "made in zrób to sam" ma dwa żarniki o różnych siłach ale o takich samych ciepłotach kolorów, tak więc masz rację że to tak na prawdę nie jest Bi-Xenon, to tylko pozwala na zbliżony efekt, który i tak jest dobry
| Jankes napisał/a: | | Piotruś, a jechałeś kiedys autem innym, gdzie za tym autem jechał Twój na tych BI...ksenonach?? |
nie
Struna - |27 Sty 2011|, 2011 23:42
piotrsanandreas, Ty może po tej 20.00 to nic nie pisz
Jankes - |28 Sty 2011|, 2011 06:17
| piotrsanandreas napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | Piotruś, a jechałeś kiedys autem innym, gdzie za tym autem jechał Twój na tych BI...ksenonach?? |
nie |
To proponuje to zrobić, ja kiedyś tak samo twierdziłem jak Ty, aż któregoś wieczoru, Stefan jechał za mna jedynką, a ja przed nim wielorybem, chwilami nic nie widziałem jak zostałem oślepiony światłem odbitym od lusterka.
Często tez się zdarza, ze to wieloryb jedzie za mną i takiego efektu tam niema.
A przypominam oba auta na ksenonach.
Zysio - |28 Sty 2011|, 2011 07:32
OT się zrobił nieco.
O ksenonach TUTAJ .
Struna - |22 Mar 2011|, 2011 13:47
No i dobrze ponad miesiąc już na Osram Night Breaker pomykam, więc mogę już się pokusić o drobne podsumowanie, będzie ono tym "trafniejsze" ( w moim przekonaniu ) że ze dwa tygodnie temu przypadkiem uszkodziłem jedną z tych żarówek i wpakowałem to co miałem pod ręką, a była to zwykła H1 marki NARVA.
No i taka NARVA w porównaniu z Osramem to już prawie to samo, różnica w porównaniu do pierwotnej konfrontacji na samym początku tematu jest jeszcze mniejsza i subtelniejsza.
Także ogólnie mogę powiedzieć, że Osram Night Breaker Plus - nie warto.
Tym razem prawdopodobnie sprawdzę Philips Night Guide DoubleLife http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl
albo zapakuje Philips BlueVision - co do tych mam pozytywne doświadczenia z przeszłości jeśli chodzi o świecenie, niestety trwałość była taka sobie. No ale na tyle potaniało, że nawet jak wytrzymają tylko pół roku to obleci.
Darek_Police - |22 Mar 2011|, 2011 14:09
czytałem pozytywne opinie nt. bosch +60% czy coś takiego.
W Uno nie ma na ten przykład przekaźników na światłach mijania i długich, kable idą od aku przez bezpieczniki, pająk przy kierownicy i z powrotem do lamp. Po tej trasie jest straty kilka ładnych wolt, a z przełącznika zespolonego pośmierduje spalenizną. Wstawię przekaźniki i dobre kable, to pewnie nastąpi światłość.
gufer-posepny - |22 Mar 2011|, 2011 17:11
generalnie tak :
PHILIPS +30% i jest jak dla mnie wystarczająco dobrze .
PHILIPS NIGHT GUIDE miałem w mk1 te kolorowe . Nieźle świeciły i to na zmasakrowanych kloszach . Potem jedna się spaliła i wsadziłem zwykłe BOSCH-e . Było nieco gorzej .
Standardowy BOSCH dość trwały jest .
kable w lampach niestety tez gubią izolację . ratunkiem jest .... wiązka z kablami z lamp mk1 lub mk2 .nawet chyba konektory pasują na żarówki . konektory w lampach wielorybowych często luźno się trzymają . warto poprawić .
Struna - |22 Mar 2011|, 2011 17:41
| gufer-posepny napisał/a: | PHILIPS NIGHT GUIDE miałem w mk1 te kolorowe . Nieźle świeciły i to na zmasakrowanych kloszach . Potem jedna się spaliła i wsadziłem zwykłe BOSCH-e . Było nieco gorzej .
| czyli warto spróbować. Jak zakupię to postaram się zrobić porównanie do Osrama i do zwykłej H1
gufer-posepny - |22 Mar 2011|, 2011 17:50
no było dobrze widać . jakiejś mega łuny nie przypominam sobie .
tylko mnie kolory wkurzały bo dziwnie widać na lampach było .
Struna - |22 Mar 2011|, 2011 17:57
jak ma homologację ( a ma ) to mnie to wali w cyc byle dobrze świeciło
gufer-posepny - |22 Mar 2011|, 2011 18:03
ano ma .
qhen - |26 Mar 2011|, 2011 23:25
te sa nawet niezle (jak dla mnie ) mialem w Audi 100 takie tylko h4 . ok 1.5 roku temu. i swiecily do konca czyli do sprz auta.
http://moto.allegro.pl/ph...1508336763.html
|
|