| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - [MK2] Zmiana foteli na elektryczne z pamięcią
Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 00:26 Temat postu: [MK2] Zmiana foteli na elektryczne z pamięcią Przewertowałem forum pod kątem starych wątków. Coś już tam wiem, ale też dużo nie wiem, a że większość postów była sprzed kilku lat, to zapewne i wiedza użytkowników tego forum się mocno rozszerzyła od tego czasu.
Chciałbym, aby w tym wątku pojawił się prosty, taki dla nieobeznanego za bardzo w temacie człowieka, opis czy i jak jest możliwa do zrealizowania modyfikacja w postaci przerobienia foteli na w pełni sterowane elektrycznie Z PAMIĘCIĄ ustawień w Scorpio MK2.
W grę więc wchodzi przerzucenie mechanizmów, jakichś modułów itp. z wieloryba.
Prosiłbym, żebyście skupili się na dwóch wariantach:
1) przeróbka z w pełni manualnych foteli
2) przeróbka elektrycznie sterowanych foteli MK2 na takie z pamięcią
Chciałbym dokładnie poznać jakie elementy potrzebuję do tego kupić, co z połączeniami elektrycznymi, czy może są jakieś fragmenty wiązki, które można przełożyć itp.
Zależy mi na uzyskaniu min. efektu, że mam po prostu te 2 czy 3 guziczki, które jak nacisnę, to mi się fotel pod danego kierowcę ustawi.
Razem z moją dziewczyną się non stop zmieniamy za kierownicą i przestawianie fotela jest niezwykle uprzykrzające życie, zwłaszcza, że i jej i mi ustawienie fotela do wygodnej pozycji trochę czasu zajmuje
Struna - |27 Lis 2010|, 2010 00:37
jak masz wór kasiory to do zrobienia.
Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 00:41
Chciałbym najpierw poznać szczegóły techniczne tego, a potem będę patrzył ile w ogóle to kosztuje
A innym myślę też się przyda taki tutorial, bo nie znalazłem stricte takiego instruktażowego wątku...
ford2fast - |27 Lis 2010|, 2010 00:52
Chyba nikt nie zrealizował takiej robótki
Pracochłonne i kosztowne
Prościej kupić dziewczynie drugie Scorpio
Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 00:55
Właśnie w tym rzecz, że zamieniliśmy 2 auta na jedno i to jakby nie ulegnie zmianie. Czy w tym układzie nasi forumowi znawcy mogą się chociaż teoretycznie wypowiedzieć co trzeba kupić/zrobić?
Rafał A.(antek) - |27 Lis 2010|, 2010 02:54
| Kżyho napisał/a: | | 1) przeróbka z w pełni manualnych foteli |
od diabła roboty tapicerskiej i praktycznie nierealne, inna konstrukcja fotela manualnego
| Kżyho napisał/a: | | 2) przeróbka elektrycznie sterowanych foteli MK2 na takie z pamięcią |
to juz szybciej, jesli mechanizmy pasuja, trzeba by poprzekładac silniki z foteli wielorybowych. najgorzej z tym w oparciu, wiadomo znow robota tapicerska
Najprościej, wsadzic fotele z wieloryba.
Co do kosztow, to fotel wielorybowy z pamiecia, czyli jakies 150 - 200zł
Moduł w drzwi + włacznik + moduł pamieci jakies 150 - 200zł
Umiejetnośc samodzielnego podłaczenia tego lub znow jakies 300zł lub wiecej za podlaczenia lub podłaczenie z montazem. Niestety trzeba połozyc multiplex. A jak juz na bogato to lusterka tez walnac z pamiecia
W mk2 nie robiłem tego, ale w mk3 owszem.
ford2fast - |27 Lis 2010|, 2010 03:11
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | ale w mk3 owszem |
Jest duuużo łatwiej
Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 03:16
A ten multiplex cały, to możecie mi rozjaśnić co to za ustrojstwo i na czym w sumie jego trudność polega?
Rozumiem, że lusterek elektrycznych, które obecnie mam ot tak sobie po prostu pod moduł pamięci nie podłączę?
Ktoś rozpracował jak to wszystko ze sobą połączyć i pod co się podłączyć w istniejącej instalacji?
Darol - |27 Lis 2010|, 2010 08:29
musisz posiadac :
Fotel w wersji z pamiecia, (bo byly tez w pelnej elektryce ale bez pamieci) pod spodem bedzie taka skrzyneczka (Memory seat module) z Wtykiem czarnym owalnym 6 pin obsadzone 5 pinow - plus, masa, dane,dane,sygnal wstecznego.
modul multipleksu z drzwi kierowcy w wersji na fotel z pamiecia i wiazke drzwi od niego do kompletu, na wiazce bedzie taka plaska 6 pin wtyczka do przyciskow pamieci 1,2,3. Wiazka zakonczona z jeden strony bedzie wtykiem drzwi(sloniem) koncza sie tam sygnaly szyny dancyh ktora laczysz z pierwszym modulem.
No i moze byc psikus w sensie ze modul moze chciec kumpli miec bo samemu mu sie niebedzie chcialo i trzeba bedzie dsrugi modul multipleksu w drugie drzwi wsaadzic a i jeszcze oba moga plakac i chciec modul centralnego zamka do zabawy, ale przynajmniej pilota m3 bedziesz mogl uzywac do ustawiania fotela wtedy, przydalyby sie dwie wiazki drzwi i wiazka wnetrza z ktorej bys sobie wyekstraktowal zasilania modulow i szyne danych, ale to ja bym juz przelozyl calosc i wykorzystal wszystkie funkcje jakie daja te moduly z mk3 do mk2
Przerobka manualnych to pomylka, wogole przerobka foteli to pomylka, wsadz z mk3 od razu
ford2fast - |27 Lis 2010|, 2010 08:37
| Kżyho napisał/a: | | Rozumiem, że lusterek elektrycznych, które obecnie mam ot tak sobie po prostu pod moduł pamięci nie podłączę? |
Do wersji z pamięcią są inne lusterka
bingo - |27 Lis 2010|, 2010 11:43
ale lusterka można wsadzić od mk3 z pamięcią - to proste, fotele tez radzę od razu od MK3 z pamięcia, bo to też prosta sprawa. co do modułów, to już spore rycie w instalacji, dwa moduły konieczne, a może okazać się, że kolejne dwa są wymagane. Pewnie łatwiej było by spróbować poprosić magika znajomego elektronika, do zrobienia takiego prostego układu pamięci tylko dla foteli.
Rafał A.(antek) - |27 Lis 2010|, 2010 23:37
niesadze. ale przerzezbienie multiplexu realne. ale drogie
gufer-posepny - |28 Lis 2010|, 2010 09:12
Do fotela to tylko 2 kable z magistrali potrzeba , ccm moduł drzwi i przyciski .w drzwiach w sumie dużo nie ma , przynajmniej w mk3 . wymiana wiązki , wsadzenie modułu doprowadzenie magistrali . Tyle że u mnie fotel z pamięcią jest po prawej stronie więc zabawa mija się z celem .
Jankes - |28 Lis 2010|, 2010 09:18
Moim zdaniem mija sie z celem, szczególnie w MKII, mega pracochłonne jeśli robisz sam, drogie jeśli komuś zlecisz, bo nikt Ci tego nie zrobi za stówę czy dwie.
Juz lepiej i taniej wsadzić dwa stołki w full prądzie z wieloryba, za drugim trzecim razem, ustawianie będzie Ci zajmowało chwile.
gufer-posepny - |28 Lis 2010|, 2010 09:39
No i tą pamięć jednej pozycji zawsze masz . Dłubania jest , fakt .
bingo - |28 Lis 2010|, 2010 11:23
| Jankes napisał/a: | | za drugim trzecim razem, ustawianie będzie Ci zajmowało chwile. | - z tym się nie zgodzę, łatwiej jest ustawić poprzednią pozycję w manualu niż w elektryce bez pamieci - wiem z doświadczenia
Jankes - |28 Lis 2010|, 2010 11:28
Czy ja wiem, korzystałem z ręcznego ustawiana elektryki przeszło ponad rok, prawie codziennie, jak sie opanuje ta umiejętność, to nie sprawia problemu.
pepi - |28 Lis 2010|, 2010 12:27
- tak ja mam ponad 180 moja połowa ma 160 zawsze jedzie człek i ustawia ze 15 kilometrów az trafi | Jankes napisał/a: | | Czy ja wiem, korzystałem z ręcznego ustawiana elektryki przeszło ponad rok, prawie codziennie, jak sie opanuje ta umiejętność, to nie sprawia problemu |
masa300789 - |28 Lis 2010|, 2010 12:29
a nie jest to tak ze fotele z mk2 sa troszke wygodniejsze niz z mk3??
pepi - |28 Lis 2010|, 2010 12:30
a tak najprościej to by było zapodać fotele które mają przyciski w fotelu a nie na drzwiach
Kżyho - |29 Lis 2010|, 2010 18:23
A czy fotele "w full prądzie" z MK2 i z MK3 się czymś różnią w kwestii funkcjonalności?
Bo ktoś tam proponował full prąd z MK3 i zapomnieć o pamięci. A to te z MK2 nie mają jakiegoś sterowania elektryką?
No i z tego co piszecie, to wychodzi, że najłatwiej to by chyba było kupić jakieś fotele typu zaawansowany model Recaro czy coś w ten deseń, które mają swoją pamięć już w fotel wbudowaną i tyle. Tam pewnie starczy tylko zasilanie doprowadzić...
Struna - |29 Lis 2010|, 2010 18:26
| Kżyho napisał/a: | | A czy fotele "w full prądzie" z MK2 i z MK3 się czymś różnią w kwestii funkcjonalności? | mk2 może nie mieć "odsysania" powietrza z poduszki lędźwia - chyba tyle różnic.
gufer-posepny - |29 Lis 2010|, 2010 18:36
mechaniczne napinacze pasów . to też różnica .
Struna - |29 Lis 2010|, 2010 18:37
napinacze można przekręcić w sumie
Kżyho - |29 Lis 2010|, 2010 18:44
Bo wrzucanie zupełnie innej tapicery z MK3 tylko po to, żeby mieć wszystko w prądzie to chyba bez sensu, skoro można to wszystko mieć przy normalnym MK2-jkowym wyglądzie i kształcie foteli...
pepi - |29 Lis 2010|, 2010 18:56
raczej tak
gufer-posepny - |29 Lis 2010|, 2010 18:58
wsadzasz fotele i masz . mk2 też miało przecież szyby i lustra w prądzie . na chama jak chcesz tą pamięć to central module i moduł drzwi obsługujący przyciski gdzieś pod deche wrzucasz a przyciski sobie gdzieś ładnie wkomponujesz .
Struna - |29 Lis 2010|, 2010 19:02
tylko silniki muszą być z potencjometrami.
pepi - |29 Lis 2010|, 2010 21:18
| gufer-posepny napisał/a: | | na chama jak chcesz tą pamięć to central module i moduł drzwi obsługujący przyciski gdzieś pod deche wrzucasz a przyciski sobie gdzieś ładnie wkomponujesz . | -nie jest tał łatwo
Kżyho - |5 Gru 2010|, 2010 04:40
Panowie, a ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie jakie i ile jest silniczków (krokowe? inne?) w takim fotelu elektrycznym od MK2?
gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 08:33
4 silniki
ford2fast - |5 Gru 2010|, 2010 12:10
Zwykłe , nie krokowe
gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 12:35
no można się uprzeć że jest piąty do poduszki oparcia . chyba że jest grucha do ściskania .
Kżyho - |5 Gru 2010|, 2010 12:49
Tak sobie liczę i... nijak mi pięć nie wychodzi
1 - przód/tył
1 - góra/dół
1 - regulacja pochylenia oparcia
1 - pompowanie poduszki oparcia
Gdzie jest 5-ty?
Darol - |5 Gru 2010|, 2010 12:51
Nie me prostej regulacji gora dol, to jest kolyska ktora podnosisz niezaleznie z tylu lub z przodu
gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 13:02
osobno przód fotela góra dół i osobno tył fotela góra dół .
bingo - |5 Gru 2010|, 2010 13:09
gokładnie jak piszą:
1 - góra / dół przód fotela
2 - góra / dół tył fotela
3 - przód / tył fotela
4 - przechył oparcia fotela
5 - pompowanie poduszki fotela
Kżyho - |5 Gru 2010|, 2010 13:25
OK. Dzięki za wyjaśnienie
Narodził się szatański plan skonstruowania jednak modułu pamięci do MK2, jak coś z tego wyjdzie to dam znać
gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 13:47
sanki przerzuć tam są już 3 silniki ( w dodatku możesz mieć gotowca z pamięcią . oparcie to już nie wiem . ale upierdliwie się to rozbiera .
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 01:40
Nie no, założenie jest dorwać fotele elektryczne do MK2 i dorobić do tego moduł pamięci na min. 2 ustawienia. Podpuściłem kolegę, który trochę umie grzebać takie rzeczy, podszedł do tego ambicjonalnie i może coś się z tego wykluje. Ale na to potrzeba czasu sporo i najpierw muszę chociaż jeden fotel w pełni elektryczny znaleźć.
Bo jak już z tego wątku wynika, przekładka z MK3 jest dość problematyczna i mnie osobiście ten temat przerasta, bo nie jestem elektrykiem/elektronikiem żadnym, więc sobie tego do kupy sam nie poskładam raczej.
Jakby była jakaś gotowa "instrukcja" poskładania tych klocków to może, a jak sam mam grzebać w jakichś modułach, dziwnych wiązkach itp. to już trochę za dużo
pepi - |6 Gru 2010|, 2010 06:53
| Kżyho napisał/a: | | krokowe? inne | -jakie krokowe ?????? 3 plus pompka do pompowania ale to też silnik
[ Dodano: |6 Gru 2010|, o 06:56 ]
ale jakbyś chciał tylko elektrykę z mk3 bez memory to tylko dajesz 2 kable plus i masę
bingo - |6 Gru 2010|, 2010 09:57
| Kżyho napisał/a: | | założenie jest dorwać fotele elektryczne do MK2 | - a nie lepiej od razu z MK3? masz przynajmniej już czujniki połozenia do pamięci (potencjometry).
Darol - |6 Gru 2010|, 2010 10:06
Prosciej zdecydowanie bedzie uzyc moduly z mk3. Grzebanie w nich sprowadza sie do przykrecenia go zeby nie latal i wpiecia wtyczki. Nie wiem co dziwnego jest w wiazce, wtyczki-przewody-wtyczki. Schematy sa, pare osob z forum dokladalo sobie pamiec foteli, wiec jest tez kogo pytac.
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 14:31
| gufer-posepny napisał/a: | | oparcie to już nie wiem . ale upierdliwie się to rozbiera . | trochę tak, ale do zrobienia. Przekładałem. | Kżyho napisał/a: | | przekładka z MK3 jest dość problematyczna | akurat najprostsza kwestia - pasuje plug'n'play
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 21:09
Panowie, to zdecydujecie się w takim razie. Bo najpierw mówicie, że nikt nie próbował i nie wiadomo czy te moduły z jeszcze czegoś nie korzystają i że trzeba jakieś skomplikowane wiązki dorabiać itd. A teraz nagle wypowiedzi, że prościej od MK3 wziąć całość i że to niby żaden wielki problem i nagle też, że ileś ludzi sobie coś takiego zrobiło. No to jak to w końcu jest?
Właśnie po to ten wątek założyłem, żeby poznać kolejne kroki co i jak poskładać do kupy, a tu jak na razie mocno sprzeczne ze sobą wersje się pojawiły...
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 21:25
sam fotel z jego elektryką/elektroniką pasuje. W fotelu masz już moduł multipleksu oraz silniki z "potencjometrami" koniecznymi do pamięci. Pozostaje podpiąć resztę. W mk2 nie masz nic ( oprócz silników ). Więc z mk3 jakby łatwiej bo już masz potężną bazę z głowy.
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 21:35
| Struna napisał/a: | Kżyho napisał/a:
przekładka z MK3 jest dość problematyczna
akurat najprostsza kwestia - pasuje plug'n'play |
Troszkę się zagalopowałeś
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 21:37
Kumpel coś tam obmyślał po swojemu w kwestii badania położenia, więc chyba te potencjometry nie są niezbędne.
No i niby pozostaje "podpiąć resztę", ale nikt nie umie dokładnie powiedzieć, co to oznacza ta reszta, a niekoniecznie znamy zamysły twórców z fabryki.
Zaletą więc tworzenia czegoś własnego jest to, że tam potrzebuje od fabryki jedynie zasilanie, a resztę przynajmniej już ktoś zna. Przynajmniej teoretycznie
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 21:42
| Cytat: |
Kumpel coś tam obmyślał po swojemu w kwestii badania położenia, więc chyba te potencjometry nie są niezbędne. |
Mocne
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 21:51
| ford2fast napisał/a: | Troszkę się zagalopowałeś | dwa różne konteksty - manipulatorze | Kżyho napisał/a: | | chyba te potencjometry nie są niezbędne. | to jak kolo planuje "zapamiętać" położenie ?
Adam_2000 - |6 Gru 2010|, 2010 21:53
| Kżyho napisał/a: | | ... więc chyba te potencjometry nie są niezbędne. |
Taa... ciekawe jak "się dowiesz" w jakiej pozycji jest dany element (oparcie, siedzisko), bez tej informacji ?
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 21:59
Nie wiem czy nie kombinował z np. ilością obrotów silnika. Ale to były czysto teoretyczne dywagacje na razie, bez chociażby oglądania fotela, bo takowym nie dysponuję
Więc proszę się aż tak słówek nie czepiać, zwłaszcza, że ja się na tym nie znam, więc też mogę przeinaczyć ;P
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:00
| Kżyho napisał/a: | | Nie wiem czy nie kombinował z np. ilością obrotów silnika. | przy krokowych to ma sens, przy "zwykłych" - średnio.
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 22:02
| Kżyho napisał/a: | | Nie wiem czy nie kombinował z np. ilością obrotów silnika |
Pewnie posadzi tak świstaka , który będzie je liczył
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 22:05
Może i świstaka, ale przynajmniej Was zmobilizowało to wypowiedzenia się w tym wątku
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 22:08
Już na pierwszej stronie wątku są zawarte najważniejsze wnioski
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 22:19
No właśnie m.in. tymi wnioskami się pokierowałem:
| bingo napisał/a: | | ale lusterka można wsadzić od mk3 z pamięcią - to proste, fotele tez radzę od razu od MK3 z pamięcia, bo to też prosta sprawa. co do modułów, to już spore rycie w instalacji, dwa moduły konieczne, a może okazać się, że kolejne dwa są wymagane. Pewnie łatwiej było by spróbować poprosić magika znajomego elektronika, do zrobienia takiego prostego układu pamięci tylko dla foteli. |
pisząc o koledze i pomyśle zrobienia jakiegoś modułu do elektryki z MK2.
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 22:22
| Kżyho napisał/a: | No właśnie m.in. tymi wnioskami się pokierowałem:
| bingo napisał/a: | | ale lusterka można wsadzić od mk3 z pamięcią - to proste, fotele tez radzę od razu od MK3 z pamięcia, bo to też prosta sprawa. co do modułów, to już spore rycie w instalacji, dwa moduły konieczne, a może okazać się, że kolejne dwa są wymagane. Pewnie łatwiej było by spróbować poprosić magika znajomego elektronika, do zrobienia takiego prostego układu pamięci tylko dla foteli. |
pisząc o koledze i pomyśle zrobienia jakiegoś modułu do elektryki z MK2. |
Więc przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM wpis kolegi bingo
gufer-posepny - |6 Gru 2010|, 2010 22:24
Powodzenia ... hihi .
Może by sobie ktoś rozebrał moduł pamięci z fotela i uzmysłowił że wyrzeźbienie tego nie jest proste . A tym bardziej opłacalne .
A wszelkie opcje gotowców były podane . Raczej prostsze jest położenie magistrali 2 przewodowej niż robienie elektroniki całej .
kondzio508 - |6 Gru 2010|, 2010 22:30
| gufer-posepny napisał/a: | | Może by sobie ktoś rozebrał moduł pamięci z fotela i uzmysłowił że wyrzeźbienie tego nie jest proste . A tym bardziej opłacalne . |
ja rozebrałem
o ile pamietam to sagem
co do modułu to miałem niezłą zabawe zeby go wywalić i fotel chodził normalnie.... ale jakos dałem rade .
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:31
| kondzio508 napisał/a: | | co do modułu to miałem niezłą zabawe zeby go wywalić | hehe - 10 minut roboty
|
|