Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - [MK3] cosworth - problem ze wspomaganiem

Struna - |15 Lis 2010|, 2010 21:15
Temat postu: [MK3] cosworth - problem ze wspomaganiem
Czy ktoś może miał podobną akcję?

Zanika/słabnie mi jakby momentami wspoma, tylko na niskich obrotach ( jałowe na D ). Nie ma za bardo reguły kiedy to się dzieje, jednak jak się dzieje to wystarczy dodać ciut gazu i od razu problem ustępuje.

Kwestię wiązki wykluczam gdyż akurat kable do zaworka na maglu mam pociągnięte nowe od samego sterownika, więc raczej nie to.

Pompa się może tak zachowywać ? czy może sam zaworek się przycina ? Sam olej we wspomie może to powodować ?

Jakieś pomysły/sugestie ?

pepi - |15 Lis 2010|, 2010 21:27

zaworek

[ Dodano: |15 Lis 2010|, o 21:29 ]
odepnij go i masz zwykły magiel jakby co

Struna - |15 Lis 2010|, 2010 21:30

obadam - dzięki za sugestię.
TomiGra - |15 Lis 2010|, 2010 21:33

..miałem tak że na jałowym biegu nie miałem wspomagania na 225/45/17, wymieniłem płyn i nic, ten zaworek razem z przewodem i nic, wymieniłem pompę i problem zniknął.

[ Dodano: |15 Lis 2010|, o 21:36 ]
..po rozebraniu pompy na dekielku pompy miedzy kanalikami odpowiedzialnymi za wyrzut łopatek były rysu i ciśnienie uciekało..

Struna - |16 Lis 2010|, 2010 09:37

TomiGra, przecież Ty nie masz servotronika - to o jakim zaworku mówisz ?
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 10:04

ja cały czas o tym na maglu - ten co reguluje wspomę.
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 13:18

pepicosi napisał/a:
odepnij go i masz zwykły magiel jakby co
a tego jesteś pewny ? bo jak mi kable się do tegoż uszkodziły to wspoma zanikała prawie całkiem.
gw21 - |16 Lis 2010|, 2010 15:07

Struna napisał/a:
bo jak mi kable się do tegoż uszkodziły to wspoma zanikała prawie całkiem.
Mi też się wydaje, że cossowy magiel jest bardziej wspomagany niż zwykły, a co za tym idzie jest "twardszy" po odpięciu zaworu (ale to moje odczucia, bo nie miałem dla porównania rozebranych koło siebie obu magli. Jak dokładnie objawia się ten zanik wspomagania? Magiel chodzi jakby skokami czy idzie płynnie tylko ciężko? Jak idzie skokami, to szukaj po pompie jak płynnie, to spróbuj zmierzyć napięcie jakie masz na wolnych obrotach przy zaniku wspomagania.
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 15:23

jak się problem pojawia to po prostu kiera idzie ciężko, wystarczy musnąć pedał gazu i od razu kręci jak trzeba. Nie zauważam jakiejś reguły w występowaniu, typu że jak zimny, ciepły itd - jedyne co to to że raczej przy niskich obrotach silnika ( ale nie, że za niskie )
Na dodatek - zazwyczaj działa ok w każdych obrotach, a raz na czas nagle idzie ciężko.

Kable do zaworka na maglu puściłem nowe aż z kabiny - max 5cm od samego sterownika, wiec tu raczej ok. Chyba, że styki we wtyczce może coś niezbyt i momentami brakuje pełnego zasilania.

Ja mam takie koncepcja na to:

1. Zacina się zaworek na maglu
2. Jakiś niekontakt
3. Pompa przepuszcza ( choć nie jęczy czy coś )
4. Może po prostu trza wymienić ATF-a ? - choć wizualnie wygląda ok.
5. No chyba, że sam sterownik coś po prostu fiksuje.

Adam_2000 - |16 Lis 2010|, 2010 15:34

Po wymianie końcówek drążków miałem coś podobnego - tak, jakby się blokował w czasie skręcania.
Zacząłem kombinować, że musi byś sprawa czysto mechaniczna. Po dolaniu 10ml Xeramica do płynu, po jakichś 2-3 dniach problem zniknął całkowicie.
Było to jakieś 3 lata temu, od tej pory nigdy więcej się już nie pojawiło.

Struna - |16 Lis 2010|, 2010 15:36

Adam_2000, a przechodziło jak gazu ciut dodałeś, u mnie starczy dygnąć lekko ( 50 - 100 rpm ) i działa jak powinno.
YGH - |16 Lis 2010|, 2010 15:48

w escorcie jak miałem stary olej i mi pompe szlak trafiał to wyła i też trzeba było dodawać gazu, żeby lżej chodziła.
w służbowym LTku jak się zimno robiło to bez dodania gazu ciężko było skręcić - stary olej
ojciec jak jelczem zasuwał (autobus) to te dodawanie gazu było normalne (ciężar auta, poziom wyrąbania i odległość przekładni od pompy).

Dlatego ja bym obstawiał olej, ewentualnie potem pompę.

ford2fast - |16 Lis 2010|, 2010 16:35

W obydwie strony czy jedną szczególną ? :)
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 16:40

ford2fast napisał/a:
W obydwie strony czy jedną szczególną ? :)
hmm, w sumie nie zwróciłem uwagi, dziś np. manewrując po parkingu z minimalnymi prędkościami robiąc zwrot o 90 st w lewo miałem znów chwilowy zanik, leciutko gazu i już normalnie kręciło. Ostatni więc jaki pamiętam to w lewo, postaram się zaobserwować czy to jakiś szczególny kierunek.

A jeśli tak to co ? jakaś sugestia ?

karollo82x - |16 Lis 2010|, 2010 17:03

zaworek na maglu od progresa nie ma znaczenia czy jest podpięty czy nie. Przerzuciłem u mnie ze standarda na progres, ale do tej pory nie podłączyłem zaworka i nie ma różnicy w działaniu.
stąd wniosek że zaworek działa przy dużych prędkościach utwardzając ruchy kierownicy.

ford2fast - |16 Lis 2010|, 2010 17:05

Struna napisał/a:
A jeśli tak to co ? jakaś sugestia ?

Wyrobione zęby na listwie :)

Struna - |16 Lis 2010|, 2010 17:16

ford2fast napisał/a:
Wyrobione zęby na listwie :)
luzów nie odczuwam
ford2fast - |16 Lis 2010|, 2010 18:18

Struna napisał/a:
luzów nie odczuwam
Wcale o to nie pytałem :)
pepi - |16 Lis 2010|, 2010 18:41

karollo82x napisał/a:
stąd wniosek że zaworek działa przy dużych prędkościach utwardzając ruchy kierownicy
- też prawda ale jak go odepniesz to magiel się zachowuje jak zwykły czyli zaworek utwardza i wpływa też na siłe wspomagania czyli działa w 2 strony

[ Dodano: |16 Lis 2010|, o 18:42 ]
ford2fast napisał/a:
Wyrobione zęby na listwie
- mi też tak napisałeś i co :027:
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 18:42

ale co zęby wyrobione i nie ma oznak ? poza tym jaki wpływ miałoby delikatne ( podkreślam ) zwiększenie obrotów. I czemu raz tak a raz nie ?
TomiGra - |16 Lis 2010|, 2010 21:09

Struna napisał/a:
TomiGra, przecież Ty nie masz servotronika - to o jakim zaworku mówisz ?

..chodziło mi o przewód z czujnikiem bo rurka była kiedyś spawana i szukałem błedu w spawaniu jej znaczy się niewystarczającego prześwitu..

ford2fast - |16 Lis 2010|, 2010 22:19

pepicosi napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Wyrobione zęby na listwie
- mi też tak napisałeś i co :027:

Nie jestem jasnowidzem :):
Podałem tylko jedną z możliwych przyczyn :)

Struna napisał/a:
ale co zęby wyrobione i nie ma oznak ? poza tym jaki wpływ miałoby delikatne ( podkreślam ) zwiększenie obrotów. I czemu raz tak a raz nie ?

A po co gdybać , sprawdź tylko to o co pytałem :)

Gregory - |17 Lis 2010|, 2010 07:15

podepnę się pod temat, mam ten sam problem ale tylko na nagrzanym silniku, i drugi tego objaw jest taki, że wyje mi pompa wspomy najprawdopodobniej ale tylko miedzy 1000 rpm a 2000rpm i też tylko gdy silnik jest gorący, gdy zimny cały układ pracuje ok i nic nie wyje. Pytanie teraz czy to pompa, czy zaworek się przycina i powoduje takie coś, bo jeszcze obmyślałem inną kwestie, jako że mam drugi magiel to wyjąłem ten zaworek i tam jest taki mały filterek jakby siateczka okrągła, i czy może ona jest brudna, zapchana i może wywoływać takie objawy?
Struna - |17 Lis 2010|, 2010 12:08

ford2fast napisał/a:
sprawdź tylko to o co pytałem :)
póki co się nie udało ustalić reguły, chociaż dzisiaj znów wjeżdżałem w lewo na parking ( skręt o 90 st ) i już ciut zaczynało słabnąć, ale nie zesłabło. Zatrzymałem auto w takim skręcie i zacząłem na jałowych i D krętolić w obie strony kierą - zero problemu. Chodziło normalnie.
Póki co nie mogę się dopatrzeć jakiejś zasady występowania problemu - oprócz tego że w niskim zakresie obrotów.
Gregory napisał/a:
tam jest taki mały filterek jakby siateczka okrągła, i czy może ona jest brudna, zapchana i może wywoływać takie objawy?
o widzisz, może to i jakiś trop. Nie wiedziałem, że ta coś takiego jest - będzie trzeba zajrzeć.
robkom - |17 Lis 2010|, 2010 14:16

ja miałem podobnie z tym że nie tykałem gazu jak mi ciężej się skręcało właśnie przy manewrach na parkingu... a winne były łożyska w kolumnie mcpersona .. te górne. A nie tykałem gazu bo w sumie nie wpadłem na pomysł żeby zwiększyć obroty... ale podczas jazdy np już wyjeżdżając chodziła sproma normalnie... pewnie dlatego że pompa dawała już wyższe ciśnienie.
Struna - |17 Lis 2010|, 2010 14:56

robkom, ale to miełeś jakąś taką blokadę jakby, taki przeskok czy po prostu jakby wyłączyć wspomę ?

U siebie nie odczuwam jakiegoś blokowania, w sensie że jak przekręcę "dalej" to już ok. Taki przeskok to jak mniemam mogło by być to co sugeruje f2f, no ale u mnie nie zauważam przeskoku czy coś - po prostu nagle jakby wyłączyć, ruszę gazem i pyk - działa jakby nigdy nic.

robkom - |17 Lis 2010|, 2010 15:10

no właśnie nie blokada tylko cały czas jak kręciłem w lewo i prawo do oporu to cięzko się skręcało aż silnik zwalniał obroty z tym że nie ruszałem gazu.. nie pomyślałem o tym... dopiero jak wyjeżdżałem czyli normalne jest że dawałem więcej gazu niż jałowe no to chodziło wszystko normalnie... i co ciekawe też nie za każdym razem tak się działo, bo pojechałem do domu kręcę lewo prawo i jest ok. Jak rozebrałem kolumny i dobrałem się do łożysk to okazało się że smaru to już tam dawno nie było i kulki sobie porobiły wyżłobienia i pewnie dlatego czasem jak trafiło na gorsze miejsce to mi się ciężko skręcało. Wymiana łożysk pomogła.
Struna - |17 Lis 2010|, 2010 15:31

a to u mnie obroty nie spadają, znaczy jak już się na max skręci to wiadomo że coś tam dygną, ale pod czas kręcenia są stabilne.
No ale być może to jest przyczyna - dzięki za sugestię.
Kolejny trop do sprawdzenia :)

gufer-posepny - |17 Lis 2010|, 2010 20:31

Spaść nie spadną bo o to jest zielony czujnik na wężu że jak wzrośnie ciśnienie za pompą a tym samym obciążenie to idzie sygnał do ECU i podbija obroty .
robkom - |18 Lis 2010|, 2010 07:43

no znaczy u mnie faktycznie nie spadły dosłownie ale słychać było że ciężej ma silnik.
Struna - |18 Lis 2010|, 2010 12:50

no, że ciężej to tak - da się odczuć. Ale obroty trzyma więc ciśnienie nie powinno spadać.

No mniejsza - będę sprawdzał sobie sukcesywnie to co napisaliście.

Dzięki za porady.

Gregory - |18 Lis 2010|, 2010 15:12

jak coś znajdziesz to daj znać, ja w tym tygodniu prawdopodobnie wymienie zaworek to Ci napisze czy to pomogło i zobacze w jakim stanie jest ten "filterek"