Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - Jaka antena do cb??

modzian - |27 Paź 2009|, 2009 19:08
Temat postu: Jaka antena do cb??
jaka najlepiej kupic antene na magnes??czy ktos moze mi napisac jak wyglada sprawa zasiegu w zaleznosci od dlugosci anteny??czyli np antena 1m jaki zasieg itd?wiem ze zaöezy to rowniez od radia ale tak orientacyjnie?
orelek - |27 Paź 2009|, 2009 20:38

polecam antene sirio ml 145, ale sam nie jestem zwolennikiem anten magnesowych, co do zasiegu to na antenie lema 90 cm mam zasięg ok 8 km, ale w obu autach anteny są na stałe (dziura w dachu scorpio i fiesta) wiecej informacji www.cb-radio.pl
Michu - |1 Lis 2009|, 2009 21:15

antena 1m np. Hustler 100 zestrojona na SWR 1,2 na dachu C-klasy i President Johny II ASC dają jakieś 15km wyraźnego sygnału, przy wsłuchiwaniu się w szumy dochodzi do 20km.

Antenę wybieraj taką, żeby miała jak największy zysk, mierzony w dB. np. Hustler 100 ma 4dB, ML-145 ma jakieś 6dB i większy zasięg, ale ciężko się ją stroi. Są patenty na zestrojenie, ale kosztują dużo czasu i zabawy.

Kwestia tego, czy nie przeszkadza ci, że auto z anteną 145cm będzie wyglądało jak samochodzik na prąd w wesołym miasteczku... :)

mogę polecić President missouri [3dB i 72cm wysokości]
Hustler 100 też ok, mam w skorku i Cklasie...
Missouri stroiłem znajomemu i jest ok, a z ML-145 u brata w wektrze B walczyłem 2 dni, trza było folię aluminiową pod magnes podklejać i inne takie... :)

maup - |1 Lis 2009|, 2009 21:24

Michu napisał/a:
Antenę wybieraj taką, żeby miała jak największy zysk

z tym to różnie bywa, szczególnie że producenci podają różne herezje, byleby tylko ładnie wyglądały w specu.

stara prawda jest taka, że od długiego promiennika lepszy jest tylko dłuższy promiennik.

reszta to dobrze wykonana cewka (jeżeli jest) i porządne zestrojenie, przy czym w przypadku magnesówek od razu trzeba założyć gorsze osiągi (nie jest podłączona do masy karoserii).
patent na zestrojenie jest jeden - porządny reflektometr i kumata osoba przy operacji, a samo strojenie w otwartym terenie (kiedyś mi się udało doskonale zestroić antenę... z rynną).

sobolaqe - |1 Lis 2009|, 2009 22:19

ja mialem lema kolo 100 cm i dziure w dachu.
dzialalo to super z Unidenem 510.
pozniej mialem ta sama antene z tym samym radiem tylko ze antena magnesowa i bylo juz o wiele gorzej.

Gwelezemba - |1 Lis 2009|, 2009 23:23

ja mam Alana o długości ponad 180cm i działa lux w porównaniu do tzw. krótkich ale ze wzmocnieniem.
Jednak co bat to bat, może i głupio wygląda właśnie jak autko zdalnie sterowane
ale za to nie mam problemów z zasięgiem.
Do tego polecam duży magnes, nie bierz tych małych były przypadki że nawet przy 120km/h zwalało antenę z dachu. Moja przy 190 km/h trzymała się na dachu.

Ale oczywiście jak tu koledzy wiele razy na forum pisali najlepszy efekt osiągniesz anteną ze stałym uziemieniem a nie magnesem.
Oczywiście co kto woli i jak komu pasuje, ja mam magnes bo mi się tak podoba i na zasięg nie narzekam. W moim wypadku akurat nie potrzebuję ekstremalnie dużego zasięgu, chociaż i tak jest spory.

Chcesz mieć zasięg bierz firmowego bata, nie baw się w te malutkie wzmacniane mimo że sprzedawcy wciskają kity o niesamowitych zasięgach.
Porównywałem kilka takich krótkich President, Midland i coś jeszcze i w porównaniu z "batem" wypadają cieniutko.

lukruś - |2 Lis 2009|, 2009 07:46

ja też mam alana tak około 180 cm na stałe spiętego z super chetach ( taka stara koreańska wydumka na bazie alana wielka jak szafa z ikea ale mam do niej sentyment)

miałem poprzednio małego presidenta na magnesie ale niestety dość często podróżuje po kiepskich drogach i antena mi się przesuwała i rysowała dach.
Wszystkie podklejania tak sobie pomagały a i osłabiały magnes.

po zmianie anteny na mocowaną na stałe jakbym miał troche lepszy odsłuch .. ale to może tylko moje subiektywne zdanie.

fakt jest taki że o wiele lepiej mi się ten alan zestroił praktycznie niewiele mi sie wskazówka mojej swr miarki rusza z jedynki na 1 i na 40 kanale jest około 1,2 przy 10w na wyjściu

co na magnesie było nie do osiągnięcia

marcys - |2 Lis 2009|, 2009 10:00

jak sie nazywaja te male czarne anteny? ferrytowe? kumpel toto ma i bangla to lepiej niz onwa z hstlerem 1m na magnesie. W tej chwili mam lemma 1,7m i dziala toto niewiele lepiej. nastepnym razem biore to czarne ( bo male)
maup - |2 Lis 2009|, 2009 12:35

helical? kocie ogonki to w ręcznych radiach dobre, żeby sobie oka nie wydźgać
marcys - |2 Lis 2009|, 2009 16:20

yyy bawilem sie zdziwilem sie ze chodzi zacnie z dobrym radiem.
pablo19 - |3 Lis 2009|, 2009 10:32

Speedo napisał/a:
marcys napisał/a:
jak sie nazywaja te male czarne anteny? ferrytowe?

ooo to cos dla mnie :d

taka? http://allegro.pl/item801...m_promocja.html

Warte to uwagi ?, bo też muszę kupić siakąś.

marcys - |3 Lis 2009|, 2009 11:02

pablo19 napisał/a:
Speedo napisał/a:
marcys napisał/a:
jak sie nazywaja te male czarne anteny? ferrytowe?

ooo to cos dla mnie :d

taka? http://allegro.pl/item801...m_promocja.html

Warte to uwagi ?, bo też muszę kupić siakąś.

otototo. to jest to. z Unidenem naprawde fajnie dzialalo. Nie zebym reklamowal ;) niby shit ale alternatywa dla hustlera 1m naprawde sensowna. Noi na ciemnym aucie bata nie widac

irek - |3 Lis 2009|, 2009 12:16

powiem tak miałem juz duzo anten ale i tak najlepsze są Helikale

Polecam President Indiana oraz Gamma 90 później długo długo nic aż dochodzimy do drucianych batów :)

Struna - |3 Lis 2009|, 2009 17:08

Speedo napisał/a:
no i krotki, nie trzeba skladac pod mostem... ;)
hustlera zapodaj na tylną klapę sedana, o nic nie wadzi a działa spoko.
Michu - |3 Lis 2009|, 2009 18:28

hustler OK, tylko trzeba uważać na podziemnych parkingach, ja się kilka razy zapomniałem i później wlokłem antenę na kablu za autem...

a co do trzymania, to sprawdzone, że przy 190kmh nie spadnie...

Struna - |3 Lis 2009|, 2009 19:23

Michu napisał/a:
hustler OK, tylko trzeba uważać na podziemnych parkingach, ja się kilka razy zapomniałem i później wlokłem antenę na kablu za autem...
ja mam na tylnej klapie, bat jest może ciut wyżej niż fabryczna antena radiowa, więc przywalić w coś to niezła sztuka by musiała być :)
Michu napisał/a:
a co do trzymania, to sprawdzone, że przy 190kmh nie spadnie...
u mnie 230 wytrzymała, no ale jak wspomniałem - tylna klapa.
Struna - |3 Lis 2009|, 2009 20:43

Speedo napisał/a:
taa to najpierf trzeba miec sedana do jazdy
to przewietrz kosika :D
Struna - |3 Lis 2009|, 2009 20:45

to nie ryjesz na podwórku w poszukiwaniu ? ;)
Struna - |3 Lis 2009|, 2009 20:56

ale bedzie wyczes ;)
buku - |4 Lis 2009|, 2009 08:15

Ja sie przymierzam do Sirio triflex. Podomnierz działa to nawet nawet..
Gruber - |4 Sty 2010|, 2010 16:52

Speedo napisał/a:
no i krotki, nie trzeba skladac pod mostem... ;)

ja chyba na ta przypale jak juz zostane tym rokefelerem wreszcie http://allegro.pl/item796..._fv_szybko.html
Smigam teraz na florydzie (georgie ktoś zapożyczył bez pytania) - polecam. Do drugiego wozidła czaje sie własnie na Pirata. Podobno zacne osiągi.
lukscorpio - |7 Sty 2010|, 2010 15:37

witam

Chciałem się podpiąc pod temat lecz chciałem was się zapytać jak i gdzie umocować radio CB w Scorpio mkIII, bo niedawno w VW PASSAcie chcieli mi się włamać i zwinąc radio:/ jak byście mogli to podrzućcie jakieś zdjęcia:)

Pozdrawiam

Moj zestaaw:
ALAN 199-A z anteną Presentera 145cm i nawet ładnie zbierało i nadawała do poki kabel nie popękał przy naszej pogodzie:/

Domyn0 - |13 Sty 2010|, 2010 23:02

Szukam jakąś niedrogą i niedużą antenkę. Radyjko planuje zakupić Alana 78. Ktoś coś może doradzić ? Oczywiście na magnes :-d
Struna - |13 Sty 2010|, 2010 23:33

co to dla Ciebie znaczy nieduża ?
Domyn0 - |13 Sty 2010|, 2010 23:36

tak do metra około, nie chce jakiegoś tam bata pchać za bardzo :):
Slyu - |13 Sty 2010|, 2010 23:42

ja miałem hustlera do metra, nawet ładnie zbierał, ale w końcu mi ukradli
udało mi sie kupić toto http://www.allegro.pl/ite...p_warszawa.html używke za 50 zł. I teraz z moim TTI łapie z dużooooo lepszym zasiegiem

Domyn0 - |13 Sty 2010|, 2010 23:48

Ja dwa lata jeździlem na tti 880 z alanen ML145, też ładnie grało tylko że to dzięki długiej antenie właśnie... Raz mi koleś krzyknął prawie z 20km i ładnie było go słychać. Dla siebie teraz chce jakąś krótszą antenkę.
Slyu - |14 Sty 2010|, 2010 00:04

no wlasnie takie radyjko mam no i z tym hustlerem, byłem słyszalny jak miałem antene na dachu (w audi 80 sedan) to było bardzo spoko na klapie z tyłu troche gorzej, ale bezproblemu dawało sie jeździć
Struna - |14 Sty 2010|, 2010 11:13

hustlera również sugeruję - dobry stosunek jakości do ceny no i ma właśnie koło metra.
Slyu napisał/a:
ja miałem hustlera do metra, nawet ładnie zbierał, ale w końcu mi ukradli
japierdziu - to już takie też kradną ? ja rozumiem jakąś wielką drogą antenę, ale antenkę za 50 zeta ? - masakra.
Domyn0 - |14 Sty 2010|, 2010 18:32

A co powiecie na to:http://www.allegro.pl/ite...ida_1db_fv.html niby tylko 1 dB zysku, ale nie wydaje mi się aby Hustler 100 cm miał już 4 dB :/
http://www.allegro.pl/ite...ler_ic_100.html

maup - |14 Sty 2010|, 2010 20:52

Domyn0 napisał/a:
ale nie wydaje mi się aby Hustler 100 cm miał już 4 dB

chińczyki informacje o zysku anteny traktują dość umownie

Slyu - |14 Sty 2010|, 2010 23:16

Struna napisał/a:
japierdziu - to już takie też kradną ? ja rozumiem jakąś wielką drogą antenę, ale antenkę za 50 zeta ? - masakra.

no właśnie Struna, tu był ciekawey przypadek, bo ów człowiek zwinął mi to w ciekawy sposób rozkręcił antenke, wyciągnął drucik pozostawił plasticzek wyrwał ze środka magnes ;) ewidentnie interesowały go tylko części metalowe czyżby liczył na udany zarobek na złomie ;) ?

Struna - |15 Sty 2010|, 2010 01:16

niezła muka - ja tego praktycznie nie zdejmuje z auta ( no jak na myjkę jadę to zdejmuję :) ) Jak na razie nie zajumali ( a z rok ponad już pewnie sobie jest )
Gruber - |15 Sty 2010|, 2010 11:33

maup napisał/a:
chińczyki informacje o zysku anteny traktują dość umownie
Jak każdy. Bo to niby zysk mieżony względem czego podają? Ta informacja to chyba ma znaczenie jak sie porównuje anteny jednego producenta...
maup - |15 Sty 2010|, 2010 12:34

Gruber napisał/a:
Jak każdy. Bo to niby zysk mierzony względem czego podają? T

to jest zysk podawany względem anteny izotropowej (model, nie istnieje w rzeczywistości ale ma idealną charakterystykę promieniowania, zero strat i zerowy zysk). można to mierzyć ale najczęściej korzysta się z obliczeń biorących pod uwagę konstrukcję.

w każdym razie chodzi o to, że u chińczyków możesz sobie zamówić dowolną etykietę, jak będziesz chciał to ci napiszą że na kocim ogonie zysk jest +25dBi, u nich kontrola jakości to jest mniej więcej takie coś jak u nas smok o siedmiu głowach a z drugiej strony też w UE brak jest mechanizmów, które skutecznie poskramiają marketingowców piszących niestworzone rzeczy o osiągach towara

Domyn0 - |15 Sty 2010|, 2010 15:24

Czyli wychodzi na to, że jeden grzyb co jest podane na opakowaniu :) Skuteczność się dopiero w działaniu okaże :P
Slyu - |15 Sty 2010|, 2010 18:16

Struna napisał/a:
Jak na razie nie zajumali ( a z rok ponad już pewnie sobie jest )

no też właśnie nie mogłem uwierzyć w swojego pecha ;) fart, że niby była gratis do tti i że udało mi sie nabyc druga pare godzin pozniej w okazyjnej cenie ;)

Domyn0 - |17 Sty 2010|, 2010 20:25

A co powiecie na tą antenkę ? Ponoć ma se to lepiej sprawować od standartwej z cewką :neutral:
no i nie wozi sie bata na dachu :-d http://allegro.pl/item875...es_przegub.html

Slyu - |18 Sty 2010|, 2010 02:02

nie wiem ale mam dosc tego magnesu juz mi na trzech autkach porysowal lakier ... WRRRR
maup - |18 Sty 2010|, 2010 02:23

Domyn0 napisał/a:
Ponoć ma sie to lepiej sprawować od standartwej z cewką

ponoć ma. klucz w tym "ponoć"
poza tym ona ma cewkę - właściwie cała jest cewką
cały czas problem tkwi w tym, czego się spodziewacie od anteny.
jeżeli ma służyć do kontaktów na bliską odległość, parę km w najlepszym przypadku, to każda sprawna technicznie antena sobie poradzi.
jeżeli chcecie dalszych dystansów to cudów nie ma - żadne wynalazki, żadne tribandowe cuda, nic z tych rzeczy. musi być porządny długi, porządnie zestrojony i dobrze zmasowany sprzęt.

Domyn0 - |18 Sty 2010|, 2010 02:49

maup napisał/a:
poza tym ona ma cewkę - właściwie cała jest cewką

To też właśnie doczytałem w aukcji, a czy według Ciebie ta oto antena będzie sobie lepiej radzić niż np zwykła o długości powiedzmy 100cm ?

irek - |18 Sty 2010|, 2010 09:01

Domyn0 napisał/a:
a czy według Ciebie ta oto antena będzie sobie lepiej radzić niż np zwykła o długości powiedzmy 100cm ?

już pisałem, że miałem wiele anten i na dzień dzisiejszy jeżdżę tylko z helikalem, mam Presidenta Indianę, według mnie bardzo dobra.
Na forum CB-Radio jest więcej informacji o nich
najlepsza z helikali to Gamma 90 zdeczka droga, ale właśnie będę takową kupować po wypłacie.

Helikale są antenami niskoszumnymi

Domyn0 - |18 Sty 2010|, 2010 12:02

irek, Jak sądzisz, warto kupić tą antenkę? Chodzi mi oczywiście stosunek cena-jakość. Nie chce też wydawać nie wiadomo ile za antenkę :):

Ta Gamma raczej odpada u mnie, znalazłem najtańszą za 116 pln plus wysylka, ale ona jest mocowana na stałe, ja poszukuje na magnes :/

irek - |18 Sty 2010|, 2010 13:46

Domyn0 napisał/a:
ale ona jest mocowana na stałe, ja poszukuje na magnes

można dać na magnes wystarczy kupić przejściówkę z DV na gwint - nie pamietam jak to fachowo się nazywa.

Generalnie helikale swoje skrzydła rozwijają w momencie jak są w dziurce na stałe z masą.
Ja mam na magnesie i też działa idealnie

ta z allegro mi nie pasuje bo pisze , że posiada śrubę do dostrajania :):

dziwne bo helikali nie stroi się a jeśli trzeba to się je poprostu docina i tyle ale o śrubce regulacyjnej pierwsze słyszę

pandy - |19 Lut 2010|, 2010 17:41

Ja mam TCB-880 (TTI) i Sirio 100 (czyli padaka na maksa ale mala i miesci sie w bagazniku oraz przedziale pasazerskiem) - zasiegi w lacznosci od 5 do 7km srednio.

Nie ustawialem SWR bo nie mialem dobrego reflektometru (reflektometry z allegro czy u wiekszosci instalatorow to miarki krotkoflarskie nie nadajace sie do uzywania w CB - sa zbyt malo czule - krotkofalowcy zazwyczaj dzialaj w tym zakresie z mocami co najmniej 10x wiekszymi wiec czulosc takiego reflektometru jest zadna w interesujacym nas zakresie).

PS
caly zestaw sprawuje sie znacznie lepiej niz wiekszosc zle przestrojonych "supier hieper" radyjek z uchwytami mocowanymi do izolatorow (jak relingi).