| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Serwotronic czy co?
jaroz - |20 Maj 2009|, 2009 16:59 Temat postu: Serwotronic czy co? Witam,
szukałem trochę z pomocą wyszukiwarki, ale nie mam pewności, bo znalazłem niejednoznaczne wskazówki
A więc sprawa wygląda następująco - jadąc dziś do pracy, w łuku drogi nagle osłabło wspomaganie. Myślę sobie, że może silnik zgasł, ale nie, są 2tys. obrotów, a kiera zachowuje się (również potem i na prostej) tak jakby w aucie działał efekt feed-back`u znany z gier komputerowych (kierownica). Prosto mówiąc zanika wspomaganie, lub działa słabo (pracuje jakby impulsami).
Skojarzyłem to teraz z faktem, że od jakiegoś już czasu kiera latała dla odmiany za lekko (za mocne wspomaganie). Nie wiem więc czy to ten słynny serwotronic? Bo generalnie albo nie działał dotąd prawidłowo, albo działał tak idealnie, że nie zauważałem (bo taki jest pewnie zamysł jego konstruktorów) To dziś, stało się nagle i już nie ustępuje Nadmienię, że nic mi nie piszczy, nie skrzypi, pompa nie rzęzi...
Czy są jakieś pomysły? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo nieciekawie się z tym jeździ. Przynajmniej nie poniżej 100km/h, bo powyżej nawet lepiej czuć autko.
Czy można to (jako błąd) odczytać za pomocą testera? Czy jest inny sposób?
Struna - |20 Maj 2009|, 2009 20:52
| jaroz napisał/a: | | Skojarzyłem to teraz z faktem, że od jakiegoś już czasu kiera latała dla odmiany za lekko (za mocne wspomaganie) | niestety ale kosy mk2 to tak maja. | jaroz napisał/a: | | Prosto mówiąc zanika wspomaganie, lub działa słabo (pracuje jakby impulsami). | no to za bardzo dobrze nie wróży. Może i to ma jakiś związek ze sterowaniem progresywności wspomagania. By trzeba zerknąć na pierścień na kolumnie kiery co to monitoruje ruchy kierą.
Możesz też spróbować odpiąć wtyczkę z regulatora na pompie wspomagania i zobaczyć czy wtedy zacznie działać "normalnie"
jaroz - |20 Maj 2009|, 2009 21:29
| Struna napisał/a: | | By trzeba zerknąć na pierścień na kolumnie kiery co to monitoruje ruchy kierą. | Czyli sprawdzić ścieżki na nim? | Struna napisał/a: | | no to za bardzo dobrze nie wróży | po prostu zanika wspomaganie momentami zrobiło się to znienacka i jest nieregularne... | Struna napisał/a: |
Możesz też spróbować odpiąć wtyczkę z regulatora na pompie wspomagania i zobaczyć czy wtedy zacznie działać "normalnie" | sprawdzę jutro, względnie w sobotę i dam znać
| Struna napisał/a: | | niestety ale kosy mk2 to tak maja | czytać: mają za mocne wspomaganie? tak mam rozumieć?
Struna - |20 Maj 2009|, 2009 23:14
| jaroz napisał/a: | | mają za mocne wspomaganie? tak mam rozumieć? | "za mocne" rzecz względna. Po prostu takie "miękkie" mają i już.
ford2fast - |20 Maj 2009|, 2009 23:22
| Struna napisał/a: | | jaroz napisał/a: | | mają za mocne wspomaganie? tak mam rozumieć? | "za mocne" rzecz względna. Po prostu takie "miękkie" mają i już. | Dla mnie perfekcyjne
Przy małych prędkościach i manewrowaniu podczas parkowania kierownicą kręci się leciutko
Przy większych prędkościach osłabione działanie korzystnie wpływa na precyzję sterowania i pewniejsze prowadzenie
Vaux - |20 Maj 2009|, 2009 23:32
Kiedyś kolega Robkom w swoim mk2 coś przy tym grzebał bo miał podobne efekty - podpytaj go może? A co do tej miękkości - też mam w mk2 2.9 12V progres i rzeczywiście fajnie lekko to działa - o wiele lżej niż w moim mk1
Struna - |20 Maj 2009|, 2009 23:39
| Vaux napisał/a: | i rzeczywiście fajnie lekko to działa - o wiele lżej niż w moim mk1 | dla mnie to była z deka porażka. Totalny brak czucia auta przy większych prędkościach. No ale to pewnie kwestia preferencji. Takie jak jest w kosie mk3 mi bardzo pasuje.
ford2fast - |20 Maj 2009|, 2009 23:46
| Struna napisał/a: | | Totalny brak czucia auta przy większych prędkościach. No ale to pewnie kwestia preferencji. | Pewnie miałeś niesprawne
Przy większych prędkościach jest znacznie sztywniejsze od typowego
Struna - |20 Maj 2009|, 2009 23:48
| ford2fast napisał/a: | Pewnie miałeś niesprawne | tak wiem wiem, ja zawsze miałem popsute itd. Tylko czemu to samo w każdym kosie mk2 jakim jechałem było... no pewnie przypadek i te inne kosy tez miały popsute
ford2fast - |21 Maj 2009|, 2009 00:02
Może czucie w rękach Ci się zmienia ?
Tak poważnie to miałem kiedyś w tym samym czasie 2,9 12V i 2,9 24V , obydwa z 1993 roku
O ile 12V trzymał się przyzwoicie w prowadzeniu tak do 200 , to 24V dobrze prowadził się nawet powyżej 240 (oczywiście na takich samych felgach i nawet oponach)
Nie jest to tylko moje odczucie
A Scorpio z uszkodzonym i odłączonym czujnikiem do serwotronika na kolumnie kierownicy spotkałem trochę
Struna - |21 Maj 2009|, 2009 00:04
no to chętnie sprawdzę takiego co to ma to niby sprawne
robkom - |21 Maj 2009|, 2009 08:03
| Vaux napisał/a: | | Kiedyś kolega Robkom w swoim mk2 coś przy tym grzebał bo miał podobne efekty - podpytaj go może? A co do tej miękkości - też mam w mk2 2.9 12V progres i rzeczywiście fajnie lekko to działa - o wiele lżej niż w moim mk1 | no zgadza się ... walczyłem z tym. Okazało się że ten pierścień na kolumnie kiery poprostu miał totalnie poprzecierane ścieżki.... a na koniec całkiem mi to się oberwało. Efekt taki że coś tam czasem działało a czasem nie. Wymiana na sprawny pierścień pomogła.
jaroz - |21 Maj 2009|, 2009 09:04
| ford2fast napisał/a: | | prowadził się nawet powyżej 240 | Powyżej? To co to był za kos? Mój fakt - 240 licznikowe daje radę na prostej, ale nie miałem okazji "powyżej".
| robkom napisał/a: | | Okazało się że ten pierścień na kolumnie kiery poprostu miał totalnie poprzecierane ścieżki.... a na koniec całkiem mi to się oberwało | No to może u mnie to samo. Bo dziś sprawdziłem - poziom płynu (jest max) pasek (ok). Jeszcze nie odłączyłem wtyczki bo to na szybko przed pracą (postaram się popołudniu to obadać).
A tak przy okazji dziś niespodziewanie driftowałem na łuku zjazdu z szybkiej trasy, no i tyłem majtnął mi 3 razy zanim go naprostowałem (w każżdym razie drogę oglądałem przez boczną szybę ), no i brakowało wspomagania, takiego jak dawniej
Dodam, że parę dni temu znalazłem na dywaniku kierowcy taki płaski plastik z metalowymi ścieżkami i nie wiem czy czasami to nie od tego pierścienia (choć wątpię).
robkom - |21 Maj 2009|, 2009 09:30
| jaroz napisał/a: | | taki płaski plastik z metalowymi ścieżkami | to może być to...
Struna - |21 Maj 2009|, 2009 11:10
| jaroz napisał/a: | Powyżej? To co to był za kos? Mój fakt - 240 licznikowe daje radę na prostej, ale nie miałem okazji "powyżej". | normalny. Jak zdrowy i ma skrzynię dobrą to pojedzie więcej. Ja swoim 240 bez pytania jadę, więcej jeszcze nie bo nie bardzo było gdzie, ale jeszcze miałem pod nogą trochę . | jaroz napisał/a: | | parę dni temu znalazłem na dywaniku kierowcy taki płaski plastik z metalowymi ścieżkami i nie wiem czy czasami to nie od tego pierścienia (choć wątpię). | no to by mogło wiele tłumaczyć.
W takim wypadku jak odepniesz wtyczkę na pompie to powinno działać jednostajnie - bez skoków.
jaroz - |21 Maj 2009|, 2009 12:26
| Speedo napisał/a: | | najpierw sie spuszczasz w temacie na 8 stron zeby miec orginalne kierunkowskazy | no i mam od wtorku
| Speedo napisał/a: | | a potem piszesz ze newralgiczne podzespoly auta leza na wycieraczce wesolo, niezly bajzel | przecież nie mam na to wpływu, ze pod deską rozdzielczą gdzieś coś się ukruszyło badź więc sprawiedliwy
| Speedo napisał/a: | | wez no moze sprawdz ten pierscien czy istnieje jeszcze | sprawdzę jak wrócę z pracy. Mało tego, odłączę wtyczkę na pompie jak radzi Struna.
ford2fast - |21 Maj 2009|, 2009 12:26
| jaroz napisał/a: | ford2fast napisał/a:
prowadził się nawet powyżej 240
Powyżej? To co to był za kos? Mój fakt - 240 licznikowe daje radę na prostej, ale nie miałem okazji "powyżej". | Normalny BOA '93 z przebiegiem sto kilkadziesiąt tysięcy , dwóch właścicieli , pierwszy w Niemczech , drugi w Polsce , czyli ja
NOWA skrzynia kupiona w ASO
Szybkościomierz wskazywał prawidłowo , mam gdzieś pamiątkowy blankiet z odczytem 238/130
Kilka razy zdarzyło mi się jechać powyżej 250 , raz wskazówka położyła się na końcu skali
Do tej pory mi wstyd za taką głupotę
Było to dawno , dawno temu
| jaroz napisał/a: | odłączę wtyczkę na pompie jak radzi Struna. |
Prosta czynność ,po otwarciu maski zajmuje maksimum trzy minuty
Dwie na lokalizację miejsca , w które włożyć rękę i minutkę na zdjęcie wtyczki
Struna - |21 Maj 2009|, 2009 12:29
| ford2fast napisał/a: | Do tej pory mi wstyd za taką głupotę | jesteś rozgrzeszony ja taką "głupotę" zapewne jeszcze popełnię
ford2fast - |21 Maj 2009|, 2009 12:31
| Struna napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Do tej pory mi wstyd za taką głupotę | jesteś rozgrzeszony ja taką "głupotę" zapewne jeszcze popełnię |
Podobno BOBy tyle nie chcą jechać , ponieważ paliwo się odcina od takich wygłupów
Struna - |21 Maj 2009|, 2009 12:34
jak wspomniałem 240 jechał bez pytania, było jeszcze pod butem trochę, nadal mial sie ochotę rozpędzać. Co do odcięcia to by było dziwne bo BOB ma wyżej odcinkę i wyżej na biegach wyciąga na obroty niż BOA.
jaroz - |21 Maj 2009|, 2009 12:41
| ford2fast napisał/a: | | Kilka razy zdarzyło mi się jechać powyżej 250 | No ja byłem blisko, ale skończyły się warunki na A4 (czytaj: TIRY) i później nie było już okazji
Ale teraz ze słabymi amorami, to już nie ryzykuję, przynajmniej na chwilę obecną
| ford2fast napisał/a: | | NOWA skrzynia kupiona w ASO | to coś wyjaśnia
| ford2fast napisał/a: | | Dwie na lokalizację miejsca , w które włożyć rękę i minutkę na zdjęcie wtyczki | Ja myślę, że wystarczy 1 minutka Dwie lepiej przeznaczyć na piwko
ford2fast - |21 Maj 2009|, 2009 12:48
| jaroz napisał/a: | Ja myślę, że wystarczy 1 minutka Dwie lepiej przeznaczyć na piwko |
To na co czekasz ?
Zysio - |21 Maj 2009|, 2009 17:14
| Cytat: | | No ja byłem blisko, ale skończyły się warunki na A4 (czytaj: TIRY |
TIRy Ci się skończyły?
jaroz - |21 Maj 2009|, 2009 22:07
| Zysio napisał/a: | | TIRy Ci się skończyły? | nioooo i asfalt
Kevin Xy - |21 Maj 2009|, 2009 23:38
| jaroz napisał/a: | Speedo napisał/a:
najpierw sie spuszczasz w temacie na 8 stron zeby miec orginalne kierunkowskazy
no i mam od wtorku
Speedo napisał/a:
a potem piszesz ze newralgiczne podzespoly auta leza na wycieraczce wesolo, niezly bajzel
przecież nie mam na to wpływu, ze pod deską rozdzielczą gdzieś coś się ukruszyło badź więc sprawiedliwy
Speedo napisał/a:
wez no moze sprawdz ten pierscien czy istnieje jeszcze
sprawdzę jak wrócę z pracy. Mało tego, odłączę wtyczkę na pompie jak radzi Struna. |
a czego sie spodziewales, ufff ....
jaroz- auto nie moze sie sypac !
od wysypanego kierunku wazniejszy jet wysypany pierscien
porady podane na forum winienes zastosowac od reki, o ile Ciebie ten problem trapi
a Ty wolisz pic piwo przed praca zamiast w minetke jednom odlaczyc wtyczke, przejechac sie i wrocic z fotkami pierscienia, aby nam pokazac
samo sie nie zrobi, o ile Ciebie to trapi, bo na razie widze za tiry Ci sie konczyly
[ Dodano: |21 Maj 2009|, o 23:39 ]
i asfalt
jaroz - |22 Maj 2009|, 2009 09:45
| Kevin Xy napisał/a: | | od wysypanego kierunku wazniejszy jet wysypany pierscien | Oczywiście, że masz rację. | Kevin Xy napisał/a: | | a Ty wolisz pic piwo przed praca zamiast w minetke jednom odlaczyc wtyczke | trochę przyjemnosci się nalezy | Kevin Xy napisał/a: | | samo sie nie zrobi, | i tu się mylisz dziś jak ręką odjął. Nie wiem, być może to cisza przed burzą, ale fakty są takie, że wspomaganie działa teraz prawidłowo
[ Dodano: |22 Maj 2009|, o 22:31 ]
No i kaplica problem powrócił Trza działać...
KubusWariat - |9 Cze 2009|, 2009 22:05
Jarek... i do jakiego etapu doszedłeś???
jaroz - |10 Cze 2009|, 2009 02:08
Jakoś jeszcze nie ruszyłem tematu
Raz działa za mocno, a raz całkiem słabo...
KubusWariat - |10 Cze 2009|, 2009 09:10
u mnie niby wszystko ze wspomaganiem ok, ale czasami przy kręceniu kierą słyszę takie dziwne zgrzytanie... tylko nie wiem co to jest
jaroz - |10 Cze 2009|, 2009 09:18
No ja Ci nie powiem, bo nie kojarzę tego efektu.
A ja tak jeżdżę, bo na razie mam inne rzeczy do zrobienia (lakiernik, klima), a ogólnie czasu mało.
KubusWariat - |10 Cze 2009|, 2009 09:46
co chcesz lakierować???
Kevin Xy - |10 Cze 2009|, 2009 09:49
klime
Struna - |10 Cze 2009|, 2009 10:24
| KubusWariat napisał/a: | czasami przy kręceniu kierą słyszę takie dziwne zgrzytanie... tylko nie wiem co to jest | pompa pewnie.
KubusWariat - |10 Cze 2009|, 2009 10:30
właśnie, że nie pompa ponieważ dźwięk dochodzi spod plastiku (obudowa kolumny) zaraz za kierownicą
Struna - |10 Cze 2009|, 2009 10:43
to może łożysko
KubusWariat - |10 Cze 2009|, 2009 10:49
| Struna napisał/a: | | to może łożysko |
też mnie się tak wydaje, tylko jak to sprawdzić???
Struna - |10 Cze 2009|, 2009 10:50
wymienić i się przekonać.
jaroz - |10 Cze 2009|, 2009 18:49
| KubusWariat napisał/a: | | co chcesz lakierować??? | jak to co? Przecież nie | Kevin Xy napisał/a: | | klime | , tylko auto!!!
gufer-posepny - |10 Cze 2009|, 2009 19:09
| KubusWariat napisał/a: | | właśnie, że nie pompa ponieważ dźwięk dochodzi spod plastiku (obudowa kolumny) zaraz za kierownicą | Zdejmij obudowę i pokręć . To się dowiesz . Może obudowa taśmy do poduchy .
Struna - |11 Cze 2009|, 2009 00:37
| gufer-posepny napisał/a: | | Może obudowa taśmy do poduchy . | Kuba chyba nie ma poduchy.
KubusWariat - |11 Cze 2009|, 2009 00:42
Zgadza się Jurek, nie mam poduchy
Vikinger - |11 Cze 2009|, 2009 20:52
Ja miałem w wielorybie cos takiego, ze jak na postoju krecilem kierownicą w lewo, to drgała mi kierownica, a na zewnatrz wygladalo to tak, jakby opony przy skrecaniu podksakiwały przy tarciu(efekt i dźwięk podobny do tego kiedy przejeżdżamy mocno dociśniętym palcem po mokrej szybie). Okazało się, że jeden z kabli WN miał przebicie. Niczym innym(na początku) się to przebicie nie objawiało. Dopiero później zaczęło szarpać silnikiem itp. Może posprawdzaj jeszcze kable.
|
|